Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Πώς ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως πειραματόζωο


Ως το εργαλείο μέσα από το οποίο θα πραγματοποιήσει ένα όραμα, άνω των 20 ετών, βλέπει ο απρόβλεπτος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Ελλάδα.
Μπορεί στην Ελλάδα το άκουσμα και μόνο του ονόματός του να προκαλεί πολλά συναισθήματα, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ειδικά μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα και όσο ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν στη θέση του υπουργού Οικονομικών βρέθηκε κοντά στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου...

Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό το Σεπτέμβριο του 1994, όταν ανέπτυξε τη θεωρία του για την Ευρώπη σε κοινό άρθρο του με τον θεωρητικό της χριστιανοδημοκρατίας Καρλ Λάμερς για μια «Ευρώπη-Πυρήνα» γνωστή ως Kerneuropa.

Με αυτό το άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Γαλλική εφημερίδα Monde εξηγούσε το όραμά του για την Ευρώπη και το κοινό νόμισμα όπου θα αναπτύσσονταν ομόκεντροι κύκλοι με κλιμακούμενους βαθμούς ολοκλήρωσης. Στον πυρήνα της Ευρώπης, τότε θα ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Το σχέδιο μπήκε στο ψυγείο όμως ο ίδιος δεν το ξέχασε ποτέ.

Το ξαναέβγαλε από τα συρτάρια και είδε την Ελλάδα ως τη μεγάλη ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Το επανέφερε πάντα με αφορμή τους Έλληνες στους Financial Times  και πάλι μαζί με τον Λάμερς. «Για να επιτευχθεί πρόοδος σε όλους αυτούς τους τομείς, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την προσέγγιση, που απέδειξε την ισχύ της από το 1994: Να δημιουργηθούν πυρήνες συνεργασίας εντός της ΕΕ, που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρότερες ομάδες πρόθυμων κρατών- μελών να προχωρήσουν» έγραψαν.

Ο Σόιμπλε, υπέρμαχος της «Kerneuropa», δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του την ιδέα του.
«Η ταχύτητα μιας νηοπομπής είναι ίση με την ταχύτητα του πιο αργού πλοίου» λένε οι υπέρμαχοι της Kerneuropa. Κατά τη γνώμη τους αυτό καθυστερεί τη φυγή προς τα εμπρός για τον σκληρό πυρήνα. Έτσι μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θα είναι γεγονός και κάθε ένας, ανάλογα με το κουστούμι που φοράει θα μπαίνει στον δικό του κύκλο...

Οι διαρκείς προσπάθειες του Σόιμπλε να κάνει πράξη η Ελλάδα το όραμά του


Αναμφίβολα ο Βόμφγκανγκ Σόιμπλε έχει επιχειρήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να κάνει πράξη τουλάχιστον την αρχή του οράματός του. Το έχει προτείνει πολλές φορές στην Ελλάδα, το προτείνει ακόμη και σήμερα και επιθυμεί διακαώς να βρει τους ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν.

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια του κ. Σόιμπλε να περάσει το σχέδιο του στη φάση της εφαρμογής ήταν το 2011 και το 2012.

Ήταν τότε που η Ελλάδα ήταν πάλι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Μάλιστα για όσα έγιναν εκείνη την εποχή ο ίδιος δεν παραδέχεται και πολλά, αλλά τον αποκάλυψε ο τότε Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ενώ αποκαλύψεις για... υπόγεια έχει κάνει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Είναι φανερό ότι από το 2011 ο κ. Σόιμπλε είχε έτοιμα σενάρια για bunk run, κλείσιμο τραπεζών, grexit και πραγματοποίηση του ονείρου του. Η πρόταση του Σόιμπλε έγινε στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 στο ξενοδοχείο Μonopol στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

soimplevenizelos

Ο κ. Βενιζέλος πήγε τότε - επί κυβέρνησης Παπανδρέου - στο υπόγειο του ξενοδοχείου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου τον περίμενε Βόλφκανγκ Σόιμπλε. Πριν συμφωνήσουν με το δεύτερο πρόγραμμα και χωρίς περιστροφές ο Γερμανός υπουργός του είπε «μήπως πρέπει να μετατρέψουμε το πρόγραμμα σε ένα πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;». Αμέσως η Γ. Άσμουσεν, που τον συνόδευε πήρε τη σκυτάλη και είπε: «έχουμε και το σχέδιο έτοιμο, θα μπορεί να παίρνει ο κάθε πολίτης 50–100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα τα τραπεζικά, θα υπάρξει μία ομαλή έξοδος».

Είναι φανερό λοιπόν ότι ήδη από το 2011 η Γερμανία είχε συντάξει αναλυτικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο περιελάμβανε και πλάνο για τον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί η φυγή καταθέσεων (bank run) και να υπάρξει ένα βελούδινο διαζύγιο με το κοινό νόμισμα.

Τότε αυτό το σχέδιο απορρίφθηκε. Όμως ο Σόιμπλε δεν το πέταξε... Το έβαλε στο συρτάρι και το έβγαλε 10 μήνες μετά!
Το γερμανικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε παρουσιάσει στα τέλη Ιουλίου 2012 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον τότε Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

soimplegaitner

Ο Γκάιτνερ στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με τίτλο «Stress Test» περιγράφει ότι κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ευρώπη επισκέφθηκε το νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, για να συναντήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Εκεί, υποστηρίζει, ότι ο Σόιμπλε του δήλωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ευρώπη οι οποίοι συνεχίζουν να νομίζουν ότι είναι εύλογη, ακόμα και επιθυμητή, η στρατηγική να διωχθούν οι Έλληνες εκτός της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ η σκέψη του  Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα εκτός, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, αφενός διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως στήριξη των Ελλήνων, αφετέρου γιατί η ελληνική έξοδος θα τρομοκρατούσε αρκετά την Ευρώπη.

Ο εμπνευστής πίσω από το σχέδιο Σόιμπλε και οι προτάσεις Βαρουφάκη - Λαπαβίτσα



Όπως όλοι έχουν καταλάβει μέχρι και σήμερα ο Σόιμπλε προτείνει και ξαναπροτείνει το grexit με τους δικούς του όρους που τους μεταβάλει κάθε φορά για να γίνει αποδεκτό.
Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα και όσο ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών το σχέδιο του Σόιμπλε επανήλθε και βρέθηκε στο προσκήνιο, ενώ λίγο έλειψε να γίνει πράξη μέσω των IOUs που πρότεινε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης σε μία από τις δεκάδες τελευταίες συνεντεύξεις του είπε ότι το grexit ήταν στο μυαλό του από την πρώτη στιγμή, ενώ σε άρθρο του στον Guardian έγραψε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, «για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο». «Πεποίθησή μου είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση για να εκφοβίσει τους Γάλλους και να τους κάνει να δεχθούν το μοντέλο του μιας πειθαρχημένης Ευρωζώνης», τονίζει.

baroufakissoimple

«Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων χρειάζεται ένα Grexit για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», συνεχίζει ο Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία θέλει να κάνει την Ελλάδα παράδειγμα για να πειθαρχήσει τους Γάλλους.

Ωστόσο παρά τα όσα είπε στον Guardian ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει σε παράλληλο νόμισμα, μια πρόταση που υπερασπίζεται με πάθος και ο Β. Σόιμπλε, αφού προφανώς τη θεωρεί ως το πρώτο βήμα για το grexit...

Ταυτόχρονα ο κ. Σόιμπλε, ακόμα και μετά την ψήφιση των μέτρων και του κειμένου της Συνόδου Κορυφής από την ελληνική Βουλή, επανήλθε και προασπίστηκε το grexit, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα χρησιμοποίησε το χρέος ως όχημα και είπε ότι αν η Ελλάδα φύγει προσωρινά από το ευρώ τότε θα κουρέψει και το χρέος της!

Πρόκειται για πρόταση που ουσιαστικά έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός Οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική για να μην προχωρήσει το τρίτο μνημόνιο.

Εκτός από όσα είπε στην ΚΟ ο κ. Λαπαβίτσας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η έξοδος από το ευρώ και η διαγραφή χρέους είναι η μόνη εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο κ. Λαπαβίτσας διευκρινίζει ότι η πρόταση αυτή δεν έχει καμία σχέση με όσα προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως φαίνεται από την απόλυτη άρνησή του να εξετάσει τη διαγραφή του χρέους. Ωστόσο ο κ. Σόιμπλε προτείνει ακριβώς το ίδιο. Έξοδο από το ευρώ και διαγραφή χρέους.

Οι προτάσεις του Σόιμπλε δεν είναι πάντα δικές του. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακολουθεί το «γεράκι» της Γερμανίας, έναν απο τους πιο γνωστούς οικονομολόγους, τον Χανς Βέρνερ Ζιν.
Μόλις πριν ένα μήνα ο κ. Ζιν, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει, έστω και προσωρινά, από το ευρώ, με ταυτόχρονο κούρεμα του χρέους... Αυτή ακριβώς την πρόταση κάνει και ο κ. Σόιμπλε!

zin

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), είπε πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και απλώς καθυστερεί η διαδικασία να κηρυχθεί και επισήμως, κάτι που θα ήταν παράνομο αν ήταν ιδιωτική εταιρεία. Νομίζω πως ήρθε η ώρα για ένα μεγάλο κούρεμα χρέους και για πιο ριζοσπαστικά μέτρα που θα την βοηθήσουν».

Ο Ζιν είναι από τους πρώτους που εδώ και χρόνια μιλάει ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, άποψη στην οποία επιμένει και τώρα λέγοντας πως είναι δύσκολο να καταφέρει να λύσει τα προβλήματά της όσο παραμένει μέσα στο μπλοκ του ευρώ. Αυτή τη φορά, πάντως, πρόσθεσε πως αυτό το Grexit δεν χρειάζεται να είναι μόνιμο.

«Δεν είναι καλύτερο να έχουμε ένα πιο ευέλικτο ευρώ, αντί να προσπαθούμε να επιβάλουμε εσωτερική υποτίμηση; Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει προσωρινά από το ευρώ, να περάσει σε ένα υποτιμημένο νόμισμα και στη συνέχεια να επιστρέψει. Το αντίθετο είναι η συνταγή για τη μεγιστοποίηση της ανεργίας και της αναταραχής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν τελικά ο κ. Σόιμπλε θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα και να κάνει πράξη το όραμά του πάντως θα φανεί σύντομα... Για την ώρα τίποτα δεν έχει αποκλειστεί.

Σάλος από δημοσίευμα της Sun που δείχνει την βασίλισσα Ελισάβετ να χαιρετά ναζιστικά!

Τα ανάκτορα επικρίνουν την εφημερίδα Sun επειδή δημοσίευσε εικόνα της μελλοντικής βασίλισσας Ελισάβετ να χαιρετά ναζιστικά σε ηλικία επτά ετών





Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επέκριναν σήμερα την ταμπλόιντ Sun, την εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, επειδή δημοσιοποίησε μια έως τώρα άγνωστη ερασιτεχνική ταινία του 1933, στην οποία η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ εμφανίζεται σε ηλικία περίπου επτά ετών να χαιρετά με τον ναζιστικό τρόπο.
Η μαυρόασπρη αυτή ταινία, η οποία γυρίστηκε τη χρονιά που ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, εικονίζει τον μελλοντικό βασιλιά Εδουάρδο 8ο να μαθαίνει στις ανιψιές του, την περίπου 7χρονη τότε νυν βασίλισσα Ελισάβετ, και την τρίχρονη αδελφή της, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, πώς να αποδίδουν τον ναζιστικό χαιρετισμό.
Χορεύοντας και χαμογελώντας και χωρίς να δείχνουν ότι κατανοούν τη σημασία του χαιρετισμού, τα δύο μικρά κορίτσια ενθαρρύνονται από τον Εδουάρδο στους κήπους του Μπάλμοραλ, ενός βασιλικού πύργου στη Σκωτία, να χαιρετίσουν με τον ναζιστικό τρόπο.

Η Sun δημοσιεύει σήμερα στην πρώτη σελίδα της την εικόνα της μελλοντικής βασίλισσας με υψωμένο το δεξί χέρι της. Η μητέρα της, η εκλιπούσα βασιλομήτωρ Ελισάβετ, και ο Εδουάρδος κάνουν το ίδιο. Η εφημερίδα τιτλοφορεί το δημοσίευμα "Their Royal Heilness", ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη "Highness", που σημαίνει "Υψηλότης", και τον ναζιστικό χαιρετισμό "Heil Hitler". Στον ιστότοπό της, η Sun έχει αναρτήσει την ταινία, που διαρκεί 17 δευτερόλεπτα.





"Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η ταινία αυτή, που τραβηχτηκε πριν από οκτώ δεκαετίες και φαίνεται πως προέρχεται από το προσωπικό οικογενειακό αρχείο της Αυτής Μεγαλειότητας, αποκτήθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατ' αυτό τον τρόπο", ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ένας εκπρόσωπος των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.
Ο Εδουάρδος 8ος παραιτήθηκε το 1936, έπειτα από 11 μήνες στο θρόνο, για να παντρευτεί την Ουόλις Σίμσον, μια δύο φορές διαζευγμένη κοσμική Αμερικανίδα. Τον διαδέχθηκε στο θρόνο ο νεώτερος αδελφός του, ο Γεώργιος 6ος, ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η ακριβής φύση των σχέσεων του Εδουάρδου 8ου με τους ναζί εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης στη Βρετανία. Ο Εδουάρδος συνάντησε τον Χίτλερ στη Γερμανία το 1937, ένα χρόνο αφότου είχε παραιτηθεί για να παντρευτεί την Σίμσον.

Η 89χρονη σήμερα Ελισάβετ είναι πολύ δημοφιλής και τον Σεπτέμβριο θα γίνει η μονάρχης που θα έχει βασιλέψει περισσότερο στη Βρετανία, καθώς η βασιλεία της θα ξεπεράσει σε διάρκεια εκείνη της βασίλισσας Βικτωρίας.

Ο διευθυντής της Sun Στιγκ Έιμπελ δήλωσε πως το δημοσίευμα είναι προς το δημόσιο συμφέρον και πως το οκτασέλιδο ρεπορτάζ της ταμπλόιντ τοποθετεί το θέμα στο κατάλληλο ιστορικό πλαίσιο.

Δεν έκανε πάντως γνωστό πώς η ταινία περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας, η οποία ανήκει στον εκδοτικό όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοχ.

"Ουδέποτε θελήσαμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση τη βασίλισσα ούτε τα ανάκτορα", δήλωσε ο Έιμπελ στο Sky News.
"Δεν υπάρχει εφημερίδα που να υποστηρίζει τη βασιλική οικογένεια περισσότερο απ' ό,τι η Sun, όμως δεν υπάρχει και εφημερίδα που να επιδιώκει να δημοσιεύει ιστορίες που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον περισσότερο απ' ό,τι η Sun", πρόσθεσε.
(Πληροφορίες: ΑΜΠΕ)

Ισχυρό τμήμα από τις άρχουσες ελίτ της εποχής εκείνης  υπήρξαν θαυμαστές του Χίτλερ.

Φαίνεται, όμως, ότι και σήμερα οι άρχουσες οικονομικές και πολιτικές ελίτ της Ευρώπης θαυμάζουν τον Χίτλερ - μόνο πιο συγκαλυμμένα.

 Αλλά  φροντίζουν ορισμένες μεθόδους του να τις εφαρμόζουν κυρίως στο οικονομικό τους πρόγραμμα - άσχετα που φροντίζουν να το κρύβουν επιμελώς.


Βαρουφάκης - Σόιμπλε σε νέες ... επιτυχίες!


Βαρουφάκης σε BBC: «Το νέο πρόγραμμα διάσωσης έχει αποτύχει ήδη»

«Αυτό το πρόγραμμα θα απογοητεύσει οποιονδήποτε αναλάβει την εφαρμογή του», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις του.

Αλήθεια αυτός δεν έχει καμία "ευθύνη" για το ότι φτάσαμε μέχρις εδώ;

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι επίσημες συνομιλίες για το τρίτο πακέτο διάσωσης και τους όρους υπό τους οποίους θα παρασχεθεί αυτό στην Ελλάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις «θα αποτύχουν».

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, ο πρώην υπουργός οικονομικών είπε ότι στην Ελλάδα επιβλήθηκε ένα πρόγραμμα που θα «γραφτεί στην ιστορία ως η μεγαλύτερη καταστροφή μακροοικονομικής διαχείρισης που συντελέστηκε ποτέ».

Μετά από την έγκριση από τη γερμανική βουλή την Παρασκευή της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, που μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 86 δισ. ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν κατηγορηματικός κατά τη συνέντευξή του: «Αυτό το πρόγραμμα θα απογοητεύσει οποιονδήποτε αναλάβει την εφαρμογή του», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σε πόσο χρόνο θα φανούν οι αδυναμίες του προγράμματος, ο πρώην ΥΠΟΙΚ απάντησε: «Το πρόγραμμα έχει ήδη αποτύχει».

Αναφορικά με την παραίτησή του και τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι, αν και ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει στο πρόγραμμα, όπως έχει ομολογήσει και ο ίδιος, ωστόσο δεν είχε άλλη επιλογή από το να υπογράψει.

«Μας δόθηκε η εξής επιλογή: εκτέλεση ή συνθηκολόγηση. Και εκείνος αποφάσισε ότι η συνθηκολόγηση ήταν η καλύτερη στρατηγική», συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κατανοεί απολύτως τη θέση του Αλέξη Τσίπρα, 


Καλύτερα στη συνθηκολόγηση, λοιπόν, παρά στην εκτέλεση ...

Κάποτε οι αριστεροί έκαναν άλλες επιλογές ....

Κάποιων, επίσης, θα τρίζουν τα κόκαλα εκεί στο σκοπευτήριο της Καισαριανής ... 


Σόιμπλε: «Δεν προτείναμε Grexit αλλά ένα τάιμ-άουτ στην Ελλάδα»


«Δεν είπαμε ποτέ να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Απλώς αναφέραμε την πιθανότητα να αποφασίσει η ίδια η Αθήνα για ένα 'τάιμ-άουτ'», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε χθεσινή συνέντευξή του στο Der Spiegel, αναφορικά με το έγγραφο που διέρρευσε από το υπουργείο του για το προσωρινό Grexit.


Στη συνέντευξή του, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ άσκησε σφοδρή κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι πριν από έξι μήνες η Ελλάδα ετοιμαζόταν να επιστρέψει στις αγορές αλλά σήμερα η οικονομία της είναι διαλυμένη. «Όμως δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα, για αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα, ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει νέες δυσκολίες για τον πληθυσμό της χώρας», τόνισε ο Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το πιο σημαντικό ερώτημα είναι «ποια είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη;».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν το σενάριο του Grexit είναι ακόμα δυνατό, ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε σε δήλωση του αυστριακού Καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Ο  ... "κόουτς" Σόιμπλε, λοιπόν, απλά ένα τάιμ άουτ πρότεινε για να ... ξεκουραστεί ο ελληνικός πληθυσμός και μετά ξανά  στο ίδιο  ... "στρατόπεδο συγκέντρωσης" να δουλέψει με μεγαλύτερη χαρά και απόδοση ...

Arbeit mcht frei ... ;allvste

Σας παρακαλούμε, κόουτς Σόιμπλε ... μπορείτε να μην ξανασχοληθείτε μαζί μας;

Το σχέδιο της «ευρωδραχμής» – Η πολυεθνική που συμβούλευε τον Βαρουφάκη



Το σχέδιο για την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα με την ονομασία «Ευρωδραχμή», που υπέβαλε πολυεθνική εταιρεία σε εξωτερικούς συμβούλους του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη αποκαλύπτει η «Αγορά».
Το σχέδιο προέβλεπε πιλοτική εφαρμογή που θα ξεκινούσε από ένα μικρό χωριό της Ελλάδας, αλλά και «plan B» έκτακτης ανάγκης για άμεση «πανεθνική» εφαρμογή.
Αναλυτικότερα, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προέβλεπε:
• Γρήγορη ανταπόκριση για την συμφωνία με την εταιρεία και μετάβαση ειδικής ομάδας στην Αθήνα για την δημιουργία του νομίσματος
• Βοήθεια από τις τράπεζες, οι οποίες θα στείλουν τους καλύτερους προγραμματιστές τους για να γίνει μεταφορά δεδομένων των λογαριασμών
• Χώρος στέγασης για την ομάδα των περίπου δέκα ατόμων της εταιρίας
• Χώρο γραφείων που μπορεί να στεγάσει 50 με 100 Έλληνες εργαζόμενους για να λειτουργήσουν το σύστημα
• Έναρξης μετατροπής και μετάδοσης αρχείων
• Αύξηση της κυκλοφορίας του συμβόλου αξίας (συμπληρωματικό νόμισμα)
• Αυτόματη συλλογή φόρων σε πραγματικό χρόνο
• Μειωμένη επιβάρυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην οικονομία
Ο εμπνευστής του σχεδίου μιλά στην «Α» για το τελευταίο email που έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών, και περιγράφει πώς ήρθε σε επαφή με συμβούλους του υπουργείου Οικονομικών για να προωθήσει τη λύση της ευρωδραχμής. Στείλαμε μια παρουσίαση με την πρότασή μας τον Φεβρουάριο, που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση μέσω του συμβούλου του υπουργού Οικονομικών τονίζει ο Γουίλι Ντάνενμπεργκ, αντιπρόεδρος της Payservices και εμπνευστής της ευρωδραχμής.

Ε, όχι και ... "ραντεβού" στα γουναράδικα με τη ... Ραχήλ! Η πραγματική ιστορία πίσω από την ιστορική έκφραση του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη



Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Κανείς ποτέ, με εξαίρεση την Ραχήλ Μακρή πρόσφατα και παλαιότερα τον επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, δεν έδωσε… «ραντεβού» στα γουναράδικα. Υπάρχει μια παρανόηση.
Αυτό που χρησιμοποιούσε ως αγαπημένη έκφραση ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης ήταν το «καλή αντάμωση στα γουναράδικα»! Η χρήση της λέξης «ραντεβού» στην καλύτερη περίπτωση είναι εκ παραδρομής λάθος, στην χειρότερη ένας νεοτερισμός που αλλοιώνει την ιστορικότητα της έκφρασης.

gounaradika

Οι ρίζες της πολυχρησιμοποιημένης έκφρασης


Η φράση «καλή αντάμωση στα γουναράδικα» έγινε μεν γνωστή από τον Βελουχιώτη, αλλά δεν επινοήθηκε από εκείνον. Ίσα-ίσα... Υπήρχε πολλά χρόνια πριν από εκείνον και όπως φαίνεται συνεχίζει να υπάρχει και μετά από αυτόν.
Πρόκειται επί της ουσίας για έναν παροιμιόμυθο. Μάλιστα η (κατά πάσα πιθανότητα) αρχική της μορφή αναφέρεται στη συλλογή του Δ. Λουκάτου (Νεοελληνικοί παροιμιόμυθοι) αλλά και στο βιβλίο «Παροιμίες» του Νικολάου Πολίτη. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει η φράση: «Θ’ ανταμωθούμε στα κιουρτζίδικα».
gounaradika4
«Κιουρτζίδικα» στα τούρκικα είναι τα γουναράδικα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, λοιπόν, υπάρχει μια πιο αναπτυγμένη παραλλαγή της παροιμίας: «Τ’ αλεπόπουλα ρώτησαν την αλεπού, «Πού θ’ ανταμωθούμε;» «Εις του γούναρη την κάδη». Όπου «Γούναρης», φυσικά, ο γουναράς. Και η κάδη είναι ο κάδος. Εκεί δηλαδή όπου τα δέρματα μουλιάζουν σε διάφορα υγρά για να μαλακώσουν κατά την κατεργασία τους.

gounaradika3
Μάλιστα, ο συγγραφέας του βιβλίου, σημειώνει ότι υπάρχει και ένας -όχι και τόσο γνωστός-  μύθος πίσω από τη φράση. Σύμφωνα με αυτόν η αλεπού ανάθρεψε τα παιδιά της και τα μεγάλωσε ώστε να μπορούν πια μόνα τους να φροντίζουν την τροφή τους. Όταν ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού τα αλεπόπουλα τη ρώτησαν πότε θα ξανασυναντηθούν και εκείνη, πολύπειρη, έδωσε αυτή την απάντηση, προκειμένου να τους δείξει τις δυσκολίες αλλά κυρίως τους κινδύνους τους οποίους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.  Ο Πολίτης προσθέτει ότι τη φράση «τη λένε χαριτολογώντας φίλοι που αποχωρίζονται και δεν έχουν προοπτική να συναντηθούν στο κοντινό μέλλον».
gounaradika2
Επιπλέον σύμφωνα με παλαιότερες καταγραφές η φράση αυτή χρησιμοποιούνταν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό και από τους κλέφτες και τους αμαρτωλούς κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Επίσημες καταγραφές για αυτό δεν υπάρχουν, ωστόσο, δεν αποκλείεται να ήταν έτσι πραγματικά, δεδομένης της εκπεφρασμένης αγάπης που είχε ο Βελουχιώτης για την «κλεφτουριά»!

Ο Άρης Βελουχιώτης και το αντάρτικο


Ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ συνήθιζε να λέει αυτή την φράση όταν συνομιλούσε με τους συντρόφους του για την πιθανή εξέλιξη που θα είχε το αντάρτικο και ο εμφύλιος. Το έκανε πάνω στη βάση της παροιμίας με την αλεπού και με προφανή στόχο να τους δείξει πως η πιθανότερη κατάληξη του ίδιου θα ήταν αυτή…
Ο Βελουχιώτης την χρησιμοποιούσε τόσο συχνά που από ένα σημείο και μετά με την ίδια συχνότητα την χρησιμοποιούσαν και οι αγαπημένοι του «μαυροσκούφηδες» (το επίλεκτο τμήμα του ΕΛΑΣ που αποτελούσε κάτι σαν προσωπική φρουρά του Άρη).
Υπάρχει, μάλιστα, και μια σχετική ιστορική καταγραφή από τον «Καπετάν Περικλή», κατά κόσμον Γιώργο Χουλιάρα, που πολέμησε στο πλευρό του Βελουχιώτη.
gounaradika6

Σύμφωνα με εκείνη την διήγηση λοιπόν, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, στις αρχές του 1945, ο Χουλιάρας συνάντησε τον Βελουχιώτη και άλλους καπετάνιους στην Μπρούφλιανη Φθιώτιδας.

Όσο ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ ενημερωνόταν για ένα σημείωμα που είχε φτάσει μέχρι εκεί και το οποίο περιείχε εντολές του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, οι μαυροσκούφηδες συζητούσαν για το μέλλον του αγώνα.

«Μπρος σπαθί και πίσω ρέμα», φέρεται να είπε τότε ο Καπετάν Πελοπίδας στον διστακτικό Χουλιάρα. «Εμείς που θα ακολουθήσουμε τον Άρη, κακό χερόβολο και εσείς κακό δεμάτι. Εσύ, Περικλή, καλύτερα να φύγεις. Καλή αντάμωση στα γουναράδικα», είπε αποχαιρετώντας τον ο Πελοπίδας.

Σε μια παλαιότερη συνέντευξή  του στην εφημερίδα «Τα Νέα» » ο ιστορικός βιογράφος του Βελουχιώτη Διονύσης Χαριτόπουλος είχε πει για την συγκεκριμένη διήγηση πως: «Αντέγραφε τα λεγόμενα του Βελουχιώτη. Βρισκόταν άλλωστε στον ίδιο στενό κύκλο των καπεταναίων και είχαν παρόμοιο τρόπο σκέψης».


gounaradika5

Όσο για τον ίδιο τον Βελουχιώτη φέρεται να χρησιμοποίησε την φράση αυτή όταν και επίσημα τελείωσε η Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Ο Θανάσης Κλάρας (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) είχε προβλέψει τον επερχόμενο εμφύλιο δεδομένου πως δεν διαχώριζε την κατοχή από τους ναζί με την παρεμβατικότητα των συμμάχων στα εσωτερικά της χώρας (κάτι που άλλωστε ήταν και το σημείο τριβής με το ΚΚΕ) και όταν τον ρώτησαν οι αντάρτες για το τι θα γίνει στη συνέχεια, εκείνος απάντησε: «Καλή αντάμωση στα γουναράδικα». Έκφραση που έμελλε να εκπληρωθεί σαν προφητεία λίγο καιρό αργότερα…


Εμείς καλύτερα να πούμε ραντεβού στους νέους κοινωικούς αγώνες που θα ξεσπάσουν την εποχή του Τρίτου "αριστερού" Μνημόνιου ...


(Για τ΄όνομα του "Θεού", όμως, δεν αντέχουμε άλλη ...  Ραχήλ Μακρή!)

Δημοσκόπηση για την "Εφημερίδα των Συντακτών": Double score και αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ (!) - ή αλλιώς ... είμαστε μαζοχιστές ως Έλληνες;

Με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό, 42,5%, έναντι 21,5% της Ν.Δ., προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δημοσκόπησης της εταιρείας PALMOS ANALYSIS, που δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».




Δημοσκόπηση: Double score και αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ (pics)



Παρά την υπογραφή της επαχθούς συμφωνίας, φαίνεται πως αν γίνονταν αύριο εκλογές, εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτούσε την αυτοδυναμία στη Βουλή με 164 έδρες.

Η Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει ποσοστό 21,5% (και 58 έδρες), ενώ τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 8%. Η Χ.Α. ακολουθεί με 6,5%, το ΠΑΣΟΚ με 6,0%, το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝ.ΕΛΛ. βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου 3%.

Άλλωστε το 70% των ερωτηθέντων φέρεται να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας με σκληρούς όρους (το 63% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και το 89% όσων ψηφίζουν Ν.Δ.), ενώ υπέρ της εξόδου από το ευρώ και της χρεοκοπίας τάσσεται το 24%.

Φυσική συνέπεια μοιάζει κατόπιν αυτών ότι το 73% θέλει το νόμισμα της χώρας να παραμείνει το ευρώ (το 66% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και το 92% όσων ψηφίζουν Ν.Δ.), έναντι του 20% που επιθυμεί την επιστροφή στο πάλαι ποτέ εθνικό νόμισμα, τη δραχμή, την οποία επιλέγουν το 26% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και το 5% όσων ψηφίζουν Ν.Δ.



Πηγή: Efsyn.gr

Για ν' αφήσουμε την πλάκα ... 

Και να μιλήσουμε λίγο έξω από τα δόντια ....
Η "Εφημερίδα των Συντακτών" εδώ και αρκετό καιρό λειτουργεί ως φερέφωνο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με μια επίφαση και ένα προσωπείο "ανεξαρτησίας" και δήθεν εναλλακτικής "αριστερής" έκφρασης ...

Βιάστηκε, λοιπόν, να πραγματοποιήσει μια "δημοσκόπηση" για τις πιθανές εκλογές  - που δεν έχουν ακόμη προκηρυχτεί - και χωρίς να γνωρίζουμε τα πολιτικά σχήματα που θα παρουσιαστούν σ' αυτήν - με δεδομένη την πολιτική δυναμική που αναπτύσσεται.

Το "παγωμένο" πολιτικό σκηνικό, ποιον άραγε βολεύει  αυτή τη στιγμή  πέρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;

Από εδώ και προκύπτει η "πρεμούρα" του Τσίπρα και της παρεούλας που έχει μαζευτεί πέριξ του Μαξίμου και αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Πριν να τρέξει δηλαδή ο πολιτικός χρόνος  και αρχίσουν να φαίνονται σε πλήρη έκταση  οι συνέπειες από τα βάρβαρα μέτρα της νέας συμφωνίας και του Τρίτου Μνημονίου.

Στα οποία θεωρεί "χρέος" ο Τσίπρας να δέσει τη χώρα και το λαό μας.

Και μετά - ανεξάρτητα από τις συνέπειες, οικονομικά καταστροφικές κυρίως, που θα προκαλέσουν οι πρόωρες εκλογές - ας "εξασφαλίσουμε" την αυτοδυναμία και τις κυβερνητικές θεσούλες ...

Πόσες φορές, όμως, ακόμα θα "τσιμπήσουμε" ως λαός και πολίτες;

Πόσες φορές θα υποκύψουμε σε εκβιαστικά διλήμματα;

Πόσες φορές θα αφήσουμε να μας χειραγωγούν;

Παρά τις επιθυμίες του παλιού αλλά και του νέου πολιτικού κατεστημένου, το οποίο βλέπουμε ήδη τη διαμόρφωσή του - που, όμως, και τα δύο πλέον συγκλίνουν στην εφαρμογή των Μνημονίων - η απάντηση μπορεί να δοθεί μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και την πολιτική χειραφέτηση του λαού και των πολιτών.

Αγνοείται 48χρονος στον Υμηττό!








Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ πραγματοποιεί έρευνα αυτή την ώρα στον Υμηττό προκειμένου να εντοπιστεί ένας 48χρονος ο οποίος αγνοείται από χθες.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είχε πάει στο βουνό για περίπατο ενώμετά από λίγη ώρα ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά. 

Οι οικείοι του ενημέρωσαν την πυροσβεστική ότι έχουν χαθεί τα ίχνη του και δεν έχουν καμία επικοινωνία μαζί του. 

Μια τραγωδία σε εξέλιξη ...

Μαζί με τη συνολική τραγωδία που βιώνει η χώρα ... 

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Bloomberg: «H Γερμανία και όχι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ»


Σε ένα «αιρετικό» κείμενο που δημοσιεύεται σήμερα στο πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζεται ότι η έξοδος της Γερμανίας από την Ευρωζώνη θα έσωζε το ευρώ (και την Ελλάδα).
Bloomberg: «H Γερμανία και όχι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ»




Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και από πολλές απόψεις «αιρετικό» στην σύλληψή του κείμενο του δημοσιογράφου Ashoka Mody στο πρακτορείο Bloomberg αναλύεται γιατί μία επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο θα έκανε καλό στο ευρώ και όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Και επισημαίνει ότι «αν οι χώρες της Ευρώπης θέλουν να παραμείνουν μαζί, θα πρέπει να χαλαρώσουν τους ασφυκτικούς δεσμούς που τους δένουν, με πρώτη και καλύτερη την Γερμανία».

Το δημοσίευμα ξεκινά αναφέροντας ότι «Ο τελευταίος γύρος των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους δανειστές της, έδειξε για άλλη μια φορά ότι χώρες με τόσο διαφορετικές οικονομίες δεν θα έπρεπε να είχαν μπει σε μία νομισματική ένωση. Θα ήταν καλύτερα για όλους τους εμπλεκόμενους. Όμως θα ήταν καλύτερα για την Γερμανία και όχι για την Ελλάδα να είναι αυτή που θα βγει πρώτη».

«Μετά από μήνες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, αντεγκλήσεων και οπισθοχωρήσεων, είναι δύσκολο να βρούμε κάποιον νικητή. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και τους πιστωτές της, αν πετύχει, επιδιώκει την ίδια οικονομική στρατηγική με αυτές που έχουν αποτύχει μέχρι τώρα στην χώρα. Οι Έλληνες θα έχουν ακόμα περισσότερη βάναυση λιτότητα από εκείνη που κλήθηκαν να καταψηφίσουν. Αλλά και οι πιστωτές δεν έχουν μεγάλα περιθώρια να δουν επιτυχία με την αυξημένη λιτότητα και χωρίς άμεση ανακούφιση από το χρέος» σημειώνει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του Bloomberg.

Kαι συνεχίζει: «Με βάση αυτά, ο επικεφαλής των πιστωτών, η Γερμανία, έχει προσφέρει στην Ευρώπη μια σοβαρή υπηρεσία. Με το να προτείνει στην Ελλάδα να βγει από το ευρώ, έχει σπάσει ένα πολιτικό ταμπού. Επί δεκαετίες, οι πολιτικοί υποστήριζαν το κοινό νόμισμα ως σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας, παρά τις ατελείς οικονομικές του προδιαγραφές όταν σχεδιάστηκε. Αυτό το ταμπού άλλαξε στις 11 Ιουλίου, όταν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι θα ήταν λογικό και εποικοδομητικό για μία χώρα να αποχωρήσει».


«Τώρα λοιπόν που η ιδέα της εξόδου είναι στον αέρα, αξίζει να σκεφτόμαστε πιο πέρα από την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα, σκεπτόμενοι ποιος πρέπει να φύγει. Αν έφευγε η Ελλάδα, με πιθανότητα να ακολουθούσαν η Ιταλία και η Πορτογαλία, τα νομίσματά τους θα έπεφταν σε κάθετη υποτίμηση. Αυτό θα τους έκανε αδύναμους να μπορέσουν να πληρώσουν τα χρέη τους σε ευρώ, ενώ θα ακολουθούσε πλημμύρα πτωχεύσεων. Αν και σε πρώτη ματιά, η υποτίμηση του νομίσματος θα τις έκανε πιο ανταγωνιστικές, η οικονομική καταστροφή θα είναι παρατεταμένη και θα επεκταθεί αναπόφευκτα και πέρα από τα σύνορά τους» γράφει το δημοσίευμα.


Και μπαίνοντας στην ουσία της πρότασής του ο δημοσιογράφος παρατηρεί: «Αν όμως η Γερμανία έφευγε από την Ευρωζώνη -όπως υποστηρίζουν σοβαροί οικονομολόγοι και αναλυτές σε όλον τον κόσμο- δεν θα υπήρχαν χαμένοι. Μια Γερμανία που θα επέστρεφε στο μάρκο, θα προκαλούσε άμεση πτώση της αξίας του ευρώ, δίνοντας έτσι μία άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Το ΑΕΠ της Ιταλίας και της Πορτογαλίας βρίσκονται αυτή την στιγμή στο ίδιο περίπου σημείο όταν υιοθετήθηκε το ευρώ, ενώ η Ελληνική οικονομία έχει σημειώσει τεράστια πτώση. Ένα πιο αδύναμο ευρώ θα τους έδινε την ευκαιρία να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή προς την ανάπτυξη. Αν, όπως είναι πιθανό, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Φινλανδία ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γερμανίας -σχηματίζοντας ίσως ένα νέο ενιαίο νόμισμα- το ευρώ θα υποτιμηθεί ακόμα περισσότερο».

«Η διάσπαση από μία γερμανική έξοδο θα ήταν ήσσονος σημασίας. Επειδή ένα γερμανικό μάρκο θα αγοράζει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες στην Ευρώπη (και στον υπόλοιπο κόσμο) από ότι κάνει σήμερα ένας Γερμανός με το ευρώ. Κάποιοι Γερμανοί ανησυχούν ότι ένα υπερτιμημένο γερμανικό μάρκο, θα έκανε τις εξαγωγές τους λιγότερο ανταγωνιστικές. Αυτό όμως είναι κάτι που είναι επιθυμητό για όλο τον κόσμο και -όσο και αν φαίνεται παράξενο- και για την ίδια την Γερμανία». 

«Για πολλά χρόνια, η Γερμανία τρέχει με ένα εξωφρενικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, πράγμα που σημαίνει ότι εξάγει περισσότερα από ότι εισάγει. Το χάσμα έχει αυξηθεί από την αρχή της κρίσης, φθάνοντας σε νέο ρεκόρ των € 215 δισ. το 2014. Αυτή η έλειψη ζήτησης στην Γερμανία εξασθενεί την παγκόσμια ανάπτυξη. Γι' αυτό και το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν από καιρό πιέσει την χώρα να αυξήσει την εσωτερική της αγορά. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπέρανε ότι το τρέχον ισοζύγιο της Γερμανίας είναι "υπερβολικό"» σημειώνει το δημοσίευμα.

Και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι: «Οι Γερμανοί ξέρουν από παλιά πώς να ζουν με ένα ισχυρό νόμισμα. Πριν την εισαγωγή του ευρώ, το γερμανικό μάρκο διαρκώς ανέβαινε. Οι Γερμανικές εταιρίες προσαρμόστηκαν παράγοντας προϊόντα υψηλότερης ποιότητας. Αν επαναφέρουν το νόμισμά τους, αυτό θα τους δώσει ένα νέο κίνητρο για την βελτίωση της παραγωγικότητας για προϊόντα που παράγουν για τον εαυτό τους».

«Το μεγαλύτερο όμως κέρδος θα είναι η πολιτική. Η Γερμανία απολαμβάνει πλέον την ηγεμονία στην Ευρώπη. Αλλά έχει αποδειχθεί απρόθυμη να αναλάβει το κόστος της ηγεμονίας της. Παίζοντας αυτόν τον ρόλο, φοβερίζει την Ευρώπη, και κάνει μεγάλη ζημιά. Αντί για το χτίσιμο μιας «ακόμα πιο στενής ένωσης» στην Ευρώπη, οι Γερμανοί θέτουν σε κίνδυνο τον ήδη ευαίσθητο ιστό πάνω στον οποίο χτίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό κάνει αρχίζει να δημιουργεί σκέψεις, ότι αν τα ευρωπαϊκά έθνη θέλουν να μείνουν μαζί ίσως θα πρέπει να χαλαρώσουν τους δεσμούς που τους δένουν τόσο στενά μαζί. Και αυτό ίσως θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσει από την Γερμανία» κλείνει με νόημα το δημοσίευμα στο Bloomberg.

Έχουμε, λοιπόν, και τον ανασχηματισμό ...

Ανακοινώθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
 Αλέξης Τσίπρας

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Γιάννης Δραγασάκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
 Νίκος Βούτσης 

ΑΝΑΛΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα προστασίας του πολίτη Γιάννης Πανούσης 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου 

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Παύλος Πολάκης

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Γιώργος Σταθάκης

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Χρήστος Σπίρτζης
 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Θόδωρος Δρίτσας

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Έλενα Κουντουρά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Σκουρλέτης Παναγιώτης 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γιάννης Τσιρώνης 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Βαγγέλης Αποστόλου

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παναγιώτης Σγουρίδης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
Ευκλείδης Τσακαλώτος

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα εσόδων Τρύφων Αλεξιάδης

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα γενικού λογιστηρίου του κράτους Δημήτρης Μάρδας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ
 Αριστείδης Μπαλτάς
 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Νίκος Ξυδάκης

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ για θέματα ΠΑΙΔΕΙΑΣ Τάσος Κουράκης 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Κώστας Φωτάκης 

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΑΘΗΤΙΣΜΟΥ Σταύρος Κοντονής 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ Γιώργος Κατρούγκαλος 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Θεανώ Φωτίου 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων  Παύλος Χαϊκάλης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ
 Παναγιώτης Κουρουμπλής 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ανδρέας Ξάνθος 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
Νίκος Κοτζιάς 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Σία Αναγνωστοπούλου

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γιάννης Αμανατίδης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
Πάνος Καμμένος
 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Δημήτρης Βίτσας

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Νίκος Τόσκας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
Νίκος Παρασκευόπουλος

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Δημήτρης Παρασκευόπουλος

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣΠαναγιώτης Νικολούδης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αλέκος Φλαμπουράρης

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τέρενς Κουίκ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Νίκος Παππάς 

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣΌλγα Γεροβασίλη 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ: 
- Νίκος Φίλης 
- Γαβριήλ Σακελλαρίδης
- Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης


Με απόφαση του Πρωθυπουργού συστήνεται Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παναγιώτη Νικολούδη. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παύλος Πολάκης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Τέρενς Κουίκ. 

Ένα πρώτο σχόλιο:

Πρόκειται για ένα σχήμα που είναι  - υποτίθεται - υπό τον πλήρη έλεγχο  του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Και είναι άνθρωποι του "ΝΑΙ" - δηλαδή, με παρόμοιες προσεγγίσεις αλλά - θα θέλαμε να τονίσουμε - με πολύ χαμηλό προφίλ που δεν θα έχουν το ανάστημα να αντιταχθούν ή να εκφέρουν κάποια αντίθετη άποψη.

Είναι κατώτερο και από τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για διεύρυνση με ευρύτερες προσωπικότητες.

Και που θα έχει πλήρως την ευθύνη για την προώθηση της "αριστερής" μνημονιακής πολιτικής.

Μια κυβέρνηση που δεν θα είναι και τόσο ισχυρή - μάλλον τελείως το αντίθετο.

Οπότε το πιθανότερο είναι να  έχει και πολύ ορατό και βραχύβιο "μέλλον".

Ίδωμεν ...