Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Η Γαλλία ξεκίνησε tη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη!



 Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι γαλλικά αεροπλάνα απέτρεψαν αεροπορικές επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι κατά των ανταρτών και είναι έτοιμα να παρέμβουν εναντίον τεθωρακισμένων και πρόσθεσε ότι ο Καντάφι μπορεί να «αποφύγει τα χειρότερα ακόμα» αν σεβαστεί το ψήφισμα του ΟΗΕ.




 Αυτό ήταν η  δραματική εξέλιξη, ύστερα από τη συνέχιση των επιθέσεων του καθεστώτος στη Βεγγάζη.







Ενώ λίγο πριν ανακοινώθηκε ότι γαλλικό αεροπλάνο βομβάρδισε και στόχους στο έδαφος.




  Όλα αυτά αποτελούν δραματική κορύφωση των τελευταίων εξελίξεων στη Λιβύη και αφού είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Παρίσι. Φαίνεται ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις έχει αναλάβει η Γαλλία, ενώ η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις είνναι αποφασισμένες να επιβάλλουν μια διαφορετική τάξη πραγμάτων στη Λιβύη, αναφέροντας ονομαστικά και τις χώρες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η Τουρκία.







Φαίνεται ότι η γεωστρατηγική κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει ταχύτατα με απρόβλεπτες συνέπειες.




Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε η Λιβύη.




Ο Καντάφι κλείνει τον εναέριο χώρο της Λιβύης και δηλώνει ότι σταματά τις εχθροπραξίες. Πολλοί πιστεύουν πάντως ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα είναι θέμα ωρών.




 Η απόφαση του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Πολλές χώρες βγάζουν από το συρτάρι τους συγκεκριμένα σχέδια δράσης. Συμμετοχή σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση φαίνεται ότι θα έχουν οι ΗΠΑ, η Μ.Βρετανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Δανία, το Κατάρ και άλλες χώρες. Βρετανικά βομβαρδιστικά αναχώρησαν ήδη από τις βάσεις τους προετοιμάζοντας ενδεχόμενη επίθεση. 

  Αρχικά ο Καντάφι αντέδρασε με απειλές, λέγοντας ότι "η γη θα γίνει κόλαση, αν η Δύση τολμήσει να επιτεθεί στη Λιβύη". Στη συνέχεια έκανε θεαματική στροφή: Η Λιβύη θα σταματήσει τις εχθροπραξίες και είναι έτοιμη για διάλογο, δήλωσε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.


Η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τα Ηνωμένα Έθνη έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους αντικαθεστωτικούς στη Βεγγάζη. Σύμφωνα πάντως με αυτόπτες μάρτυρες τη νύχτα ακούγονταν στην πόλη εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά.




Η στάση της Γερμανίας

H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως μια αεροπορική επίθεση εναντίον της Λιβύης δεν είναι μια 100% επεξεργασμένη σκέψη. Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει μόνο με Awacks. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είχε δηλώσει πρωτύτερα:

«Ζυγίσαμε όλους τους κινδύνους που απορρέουν από μια στρατιωτική επέμβαση- όχι μόνο για τη Λιβύη, αλλά για την ευρύτερη περιοχή και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει σε έναν πόλεμο με τη Λιβύη και για το λόγο αυτό προτιμήσαμε να απόσχουμε».

  Παρόλα αυτά η Γερμανία στηρίζει πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος Καντάφι:

«Η πίεση εναντίον του καθεστώτος θα πρέπει να αυξηθεί, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Η διεθνής κοινότητα είναι σύμφωνη πως αυτός ο δικτάτορας θα πρέπει να τερματίσει αυτόν τον εμφύλιο, αυτόν τον πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού».

Το ψήφισμα των ΗΕ ανοίγει το δρόμο για έναν πόλεμο με διεθνείς διαστάσεις κάνει λόγο το κόμμα της Αριστεράς Die Linke στη Γερμανία. Το κόμμα στρέφει τα πυρά του και κατά των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, οι οποίοι το διάστημα 2006-2009 εξόπλισαν το καθεστώς του Καντάφι με όπλα αξίας πάνω από 83 εκ ευρώ.

Ηγετικό ρόλο αναλαμβάνει η Γαλλία




Για να επιστρέψουμε όμως στις διεθνείς αντιδράσεις, η Γαλλία φέρεται ότι θα ηγηθεί της επιτήρησης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πάνω από τη Λιβύη. Η χώρα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο να υιοθετηθεί το ψήφισμα των ΗΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Παρίσι τονίζει ότι "ένα στρατιωτικό χτύπημα στη Λιβύη είναι θέμα ωρών". Η γαλλική εφημερίδα "Φιγκαρό" εκτιμά ότι γαλλικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να αναχωρήσουν για τη Λιβύη από τη βάση τους στην Κορσική.


 Στην Ελλάδα ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μίλησε για ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους ώστε να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα στη Λιβύη, τα κόμματα της Αριστεράς – ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ – ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην εμπλακεί σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ούτε να παραχωρηθεί γι’ αυτούς τους σκοπούς η βάση της Σούδας. 



Κρίσιμες ώρες για τη Λιβύη




 Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών  με το ψήφισμά του  αρ. 1973 που εγκρίθηκε  με δέκα από τις δεκαπέντε ψήφους, επιτρέπει τη χρήση  βίας ενάντια στο καθεστώς του Καντάφι, προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι.




 Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αεροπορικές επιθέσεις ενάντια στις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος.




 Την απόφαση χαιρέτισε η λιβυκή αντιπολίτευση. 





  Aντίθετα εκπρόσωποι του καθεστώτος και ο γιος του Καντάφι, Σεΐφ αλ- Ισλάμ, δήλωσαν ότι δεν φοβούνται, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών  υποθέσεων της Λιβύης, Khaled Kaaim , δήλωσε ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ ήταν μια «πρόσκληση για τους Λίβυους να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον" (!).

Ενώ σε ραδιοφωνικό μήνυμα ο Καντάφι απείλησε με αντίποινα σε όλη τη Μεσόγειο.

Οι  επόμενες ώρες προβλέπονται ιδιαίτερα θερμές. 



Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Και η αγωνία συνεχίζεται στη Φουκουσίμα




 Η απεγνωσμένη μάχη για την αποτροπή ενός χειρότερου πυρηνικού εφιάλτη συνεχίζεται στη Φουκουσίμα.


 

Το καινούργιο που προέκυψε σήμερα είναι η διάσταση στις εκτιμήσεις για τη σοβαρότητα κι επικινδυνότητα της κατάστασης ανάμεσα σε εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ και στην εικόνα που δίνουν οι ιαπωνικές αρχές.

Η κατάσταση στον πυρηνικό αντιδραστήρα 1 της Φουκουσίμα είναι χειρότερη από τα όσα περιγράφει της Ιαπωνίας, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τους 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην Ιαπωνία.




 «Δεν υπάρχει καθόλου νερό στη δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων του αντιδραστήρα 4…» δηλώνει ο επικεφαλής της αμερικανικής Ρυθμιστικής Πυρηνικής Αρχής Γκρεγκ Γιάτσκο στο CNN. Προφανώς η δεξαμενή έχει υποστεί ζημιές.

Προηγουμένως ο Γιάτσκο είχε ενημερώσει το Κογκρέσσο για τις εξελίξεις στη Φουκουσίμα. Εάν επαληθευθεί η θεωρία του, αυτό σημαίνει ότι τα ραδιενεργά στοιχεία που παραμένουν στη δεξαμενή δεν ψύχονται πλέον και μπορούν να προκαλέσουν τήξη ή και αυτοανάφλεξη στον αντιδραστήρα 4.

Κίνδυνος για όσους παραμένουν στη Φουκουσίμα.




  «Ελπίζουμε βέβαια, για το καλό όλων μας, να μην πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο καταστροφής» τονίζει ο επικεφαλής της αμερικανικής Ρυθμιστικής Πυρηνικής Αρχής. Αλλά διευκρινίζει ότι θεωρεί ελάχιστες τις πιθανότητες να κάνει λάθος εκτίμηση, γιατί, όπως λέει, έχει μιλήσει με Αμερικανούς ειδικούς που βρίσκονται ήδη στο Τόκιο και παρακολουθούν τις εξελίξεις.



 Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με Ιάπωνες συναδέλφους τους. Οι ιαπωνικές αρχές αρχικά είχαν δώσει εντολή για εκκένωση σε ακτίνα είκοσι χιλιομέτρων και αργότερα επέκτειναν τη ζώνη εκκένωσης στα τριάντα χιλιόμετρα. Εκτιμάται ότι περίπου 180 επιστήμονες και άλλοι εργαζόμενοι παραμένουν ακόμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα. Υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή όλων αυτών των ανθρώπων;

ΗΠΑ – Ιαπωνία: διαφορετικές προδιαγραφές ασφάλειας




  Σε αυτό το ερώτημα ο Γκρεγκ Γιάτσκο δεν θέλει ή δεν μπορεί να δώσει παρά μόνο έμμεση απάντηση: «Οι τιμές της ραδιενέργειας είναι κατά τόπους πολύ υψηλές. Εάν εμείς στην Αμερική αντιμετωπίζαμε μία παρόμοια κατάσταση, θα είχαμε δώσει εντολή για εκκένωση σε ακτίνα πενήντα μιλίων…»

  Για την αμερικανική κυβέρνηση το συμπέρασμα είναι προφανές: κανένας από τους 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην Ιαπωνία δεν επιτρέπεται να πλησιάσει σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τη Φουκουσίμα. Μάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο CNN υποστηρίζει ότι και οι Ιάπωνες έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική πληροφόρησης της ιαπωνικής κυβέρνησης. Άλλωστε συνήθως η κυβέρνηση είτε δεν λέει τίποτα, είτε απλώς μεταφέρει τις εκτιμήσεις της εταιρίας που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.



Διάσταση απόψεων και έντονος διάλογος έχει ανοίξει και στην Ευρώπη για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Στη Γερμανία οργανώνονται διαδηλώσεις.

 Στη Γαλλία πολλοί ασκούν εντονότατη κριτική στο Σαρκοζί, στη δεξιά κυβέρνηση αλλά και στο σοσιαλιστικό κόμμα που επιμένουν στη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο του Géal Francis, καθηγητή στην Ecole Normale Superieure,  στην εφημερίδα Monde, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πρέπει να εγκαταλειφθεί η θρησκεία του ατόμου».

Αλλά για όλα αυτά θα επανέλθουμε … 


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η ανθρώπινη θέληση ενάντια στον κίνδυνο της πυρηνικής καταστροφής. Πώς 50 τεχνικοί και εργάτες μάχονται απεγνωσμένα να περιορίσουν τον κίνδυνο ολικής έκρηξης στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα



Ένας μικρός αριθμός – 50 περίπου – τεχνικών και εργαζομένων είναι οι μόνοι άνθρωποι που παραμένουν στον  Πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αψηφώντας τη ραδιενέργεια και τη φωτιά.

Και ίσως, είναι η τελευταία ελπίδα της Ιαπωνίας να εμποδίσει μια ευρύτερη πυρηνική καταστροφή.




 Αυτοί οι γενναίοι άνθρωποι προσπαθούν να επιτύχουν αυτό το πολύ δύσκολο έργο τους μέσα στους λαβυρίνθους των εγκαταστάσεων και έχοντας μέσα στο βαθύ σκοτάδι να τους οδηγεί το λιγοστό φως από τους φακούς τους. Ακούνε τις περιοδικές εκρήξεις καθώς το υδρογόνο που δραπετεύει από τους αντιδραστήρες εκρήγνυται όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα.  

 Αναπνέουν δύσκολα μέσα από τις βαριές συσκευές οξυγόνου που κουβαλούν στην πλάτη τους. Φορούν άσπρες, ολόσωμες στολές που προσφέρουν κάποια προστασία απέναντι στην αόρατη ακτινοβολία που απειλεί να διαπεράσει τα σώματά τους.



  Οι 50 αυτοί άνθρωποι, ανώνυμοι εργαζόμενοι και τεχνικοί είναι αυτοί που έχουν παραμείνει μόνοι πίσω στο πυρηνικό εργοστάσιο. Οι περισσότεροι έχουν προσφερθεί εθελοντικά, για να στείλουν με πίεση θαλασσινό νερό πάνω στο επικίνδυνα εκτεθειμένο πυρηνικό υλικό και να εμποδίσουν – όσο μπορούν – μια ολοσχερή πυρηνική έκρηξη που θα έστελνε χιλιάδες τόνους ραδιενεργούς σκόνης ψηλά στον αέρα και θα οδηγούσε στην εξολόθρευση εκατομμυρίων συμπατριωτών τους.  



Ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας είπε ότι την Τρίτη αυξήθηκαν τα όρια για την επιτρεπόμενη έκθεση σε ακτινοβολία σε επίπεδα που είναι πέντε φορές μεγαλύτερα από την αντίστοιχη μάξιμουμ ακτινοβολία που επιτρέπεται να εκτεθεί ένας Αμερικανός εργαζόμενος σε πυρηνικό σταθμό.

Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι εργάτες μπορούν να παραμείνουν περισσότερο στο χώρο.

 Η Tokyo Electric Power, η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό, δεν έχει πει σχεδόν τίποτε για τους εργάτες, ειδικότερα για το πόσο χρόνο αναμένεται να αντέξει ένας εργάτης  την έκθεση στην ακτινοβολία.

 Η περίπτωση της Φουκουσίμα δεν έχει φθάσει ακόμη στα επίπεδα του Τσερνομπίλ. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ουκρανία είχε εκραγεί και  σκόρπισε τεράστια ποσά ακτινοβολίας για 10 μέρες το 1986.

Από τους εργαζομένους στον πυρηνικό αντιδραστήρα και τους πυροσβέστες που πολλοί εθελοντικά προσπάθησαν να  περιορίσουν και κατόπιν να «θάψουν» τον αντιδραστήρα τον καιόμενο αντιδραστήρα, αν και δεν είναι καθαρό αν τους είχε ειπωθεί η αλήθεια για τους κινδύνους.

Μέσα σε τρεις μήνες, 28 από αυτούς πέθαναν από την έκθεση στην ακτινοβολία. Περίπου 19 πέθαναν ακόμη από εγκαύματα που υπέστησαν σε εκτεταμένα σημεία του δέρματός τους που κάηκαν από την ακτινοβολία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της επιστημονικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

Οι άνθρωποι που δέχτηκαν την ακτινοβολία, αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα αργότερα σύμφωνα με την έκθεση, ενώ αναφέρθηκε ένας αυξανόμενος αριθμός θανάτων από λευχαιμία και άλλους καρκίνους του αίματος.

 Η ακτινοβολία που έχει καταγραφεί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με εκείνη του Τσερνομπίλ. Όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι συνθήκες μέσα στο σταθμό θα είναι ακόμη πιο σκληρές και επικίνδυνες για τους εργαζομένους.


 Η  Tokyo Electric  έχει αρνηθεί να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα ονόματα ή οτιδήποτε άλλο σχετικά με τους 50 τεχνικούς και εργάτες  που παραμένουν πίσω στο σταθμό, ή αν αντιμετωπίζουν κάποια ασθένεια  ή προβλήματα υπερβολικής κόπωσης.

Αν η εταιρεία προσπαθήσει να περιορίσει την έκθεση των εργατών στο σταθμό και καλέσει εκατοντάδες εθελοντών ώστε να ανακαλέσει τους 50, ίσως η περίπτωση του Τσερνομπίλ να προσφέρει κάποιο παράδειγμα.  

Η πρώην Σοβιετική Ένωση είχε αναπτύξει ένα σύστημα για να περιορίσει την έκθεση των εργαζομένων στο Τσερνομπίλ, φέρνοντας εργάτες αναλογικά από όλες τις σοβιετικές δημοκρατίες.

«Έστειλαν  περίπου 600.000 ανθρώπους για να καθαρίσουν τα ραδιενεργά κατάλοιπα γύρω από το σταθμό και να κτίσουν μια σαρκοφάγο» είπε ο δρ. Τζον Μπόις, καθηγητής ιατρικής στο Βάντερμπιλτ και επιστημονικός διευθυντής του Διεθνούς Επιδημιολογικού Ινστιτούτου στο Ρόκβιλ.  Οι εργάτες είχαν σταλεί σε συγκεκριμένες ζώνες για περιορισμένες χρονικές περιόδους.




 Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή που όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τα δραματικά γεγονότα στην Ιαπωνία, είναι πάλι ο προσωπικός ηρωισμός κάποιων ανθρώπων που καλούνται να προσφέρουν λύση στον εφιάλτη που αντιμετωπίζει η χώρα τους και ευρύτερα ο κόσμος μας.

















Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ο πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία εντείνει την παγκόσμια ανησυχία







Ενώ η ανθρωπότητα παρακολουθεί με κομμένη την  ανάσα τα γεγονότα στην Ιαπωνία, δυναμώνει η παγκόσμια ανησυχία για τις συνέπειες  μιας επικείμενης πυρηνικής καταστροφής  και τις συνέπειες που αυτή θα έχει.




  Πάνω από 120.000 άνθρωποι  έχουν  οδηγηθεί σε απομάκρυνση από τον τόπο κατοικίας τους ή σε περιορισμό στο σπίτι τους.






  Ενώ παγκόσμιος προβληματισμός υπάρχει για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

   Στις ΗΠΑ φαίνεται να επιμένουν στη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Στην Ευρωπαϊκή  Ένωση πολλές χώρες είναι εξαρτημένες  από αυτήν για την ενεργειακή τους αυτονομία. Διατάχθηκαν επισταμένοι έλεγχοι και ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στους  πάνω από  140 (!) σταθμούς που υπάρχουν σε χώρες της ΕΕ.

 Ανησυχία υπάρχει και για τους πυρηνικούς σταθμούς στη Βουλγαρία και την Τουρκία, η οποία φαίνεται αμετανόητη στην  επιμονή της για κατασκευή και νέων πυρηνικών σταθμών.

 Οι εικόνες που παραθέτουμε από την Ιαπωνία πέρα από την  δραματικότητα τους, αναδεικνύουν το θεμελιώδη παραλογισμό και …  τραγική αφέλεια των ανθρώπων που επιμένουν να θεωρούν ότι μπορούν να υποτιμούν τις δυνάμεις της φύσης, επενδύοντας και σε τεχνολογίες – που παρά την υποτιθέμενη ειρηνική χρήση τους – απειλούν και υποθηκεύουν το μέλλον της ανθρωπότητάς τους.












Ένας χάρτης που δείχνει την περιοχή που συνέβη το πυρηνικό ατύχημα  




Το επίκεντρο του σεισμού τα σημεία με πυρηνικούς αντιδραστήρες


Χάρτης της πυρηνικής εγκατάστασης και των αντιδραστήρων 







Περιοχές που επηρεάστηκαν από το σεισμό





Χάρτης των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο




Χάρτης σεισμικής επικινδυνότητας σε όλο τον κόσμο για τα πενήντα επόμενα χρόνια