Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Η συγκλονιστική κατάθεση της μητέρας του Παύλου Φύσσα

Μάγδα Φύσσα: «Η Χρυσή Αυγή εκπαιδεύει δολοφόνους»

magda-fussa-katathesi-630.jpg

Η Μάγδα Φύσσα καταθέτει

«Δεν θέλω να λέω το όνομά του, είναι δολοφόνος», είπε η μητέρα του Παύλου για τον Γιώργο Ρουπακιά |ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Και σήμερα ήρθε η στιγμή που η μητέρα του Παύλου περίμενε επί δύο ολόκληρα χρόνια: να ανέβει στο βήμα του μάρτυρα και να μιλήσει για το παιδί της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Με αξιοπρέπεια αλλά ιδιαίτερα συγκινημένη, η Μάγδα Φύσσα ξεκίνησε την κατάθεσή της λέγοντας: «Όσο και να θέλει η απέναντι πλευρά να μην καταθέσω, δεν υπάρχει περίπτωση. Για τη στυγερή δολοφονία του γιου μου θα μιλήσω, για τις 17 Σεπτεμβρίου που είδα τελευταία φορά το παιδί μου. Θα πήγαινε να δει μπάλα. Από εκείνο το απόγευμα δεν το ξαναείδα».

Μ.Φύσσα: Πέθανε επι τοπου σε 4 λεπτά, πολύ σημαντικά για όσους μείνανε πίσω γιατί υπέδειξε το δολοφόνο του.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της αναφέρθηκε συχνά στον Γιώργο Ρουπακιά χωρίς να τον ονοματίζει. «Δεν θέλω να λέω το όνομά του, είναι δολοφόνος», λέει. Και υποστηρίζει ότι «η Αστυνομία και η Χρυσή Αυγή είναι ένα», καθώς και πως «η Χρυσή Αυγή εκπαιδεύει δολοφόνους».

«Οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές»

Περιγράφοντας όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ, ανέφερε: «Ο Παναγιώτης (σύζυγος) ήρθε σπίτι και μου είπε: “Ο Παύλος χτύπησε, είναι στο Κρατικό και θέλει να σε δει. Ήρθα να σε πάρω”. Δεν το πίστεψα. Πίστεψα ότι είχε γίνει κάτι κακό. Δεν έκανα ερωτήσεις. Τον ρώτησα μόνο: “Μέχρι εδώ ήταν, Τάκη; Αυτό ήταν η ζωή μας;”
»Πάμε στο Κρατικό, βλέπω πολύ κόσμο, συγγενείς και φίλους. Δεν περιμένω να μου πει κανείς τίποτα, τρέχω μέσα. Είναι δύο γιατροί. Τους παρακάλαγα να μου πουν τι έχει συμβεί αλλά δεν μου λένε. Τραβάω παραβάν να δω αν είναι κάπου, τους είπα να μου πουν τι έχει γίνει τώρα. Ο γιατρός μού έδωσε ένα χάπι και μου είπε την αλήθεια, ότι ο Παύλος δεν ζει, έφυγε. “Πώς είναι δυνατόν;” ρώτησα. Μου είπε ότι τον μαχαίρωσαν στην καρδιά, η Χρυσή Αυγή. Μου είπε ότι “δεν μπορούσε να γίνει κάτι, οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές και εδώ έξω να γινόταν δεν θα προλαβαίναμε”».
Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος ΡουπακιάςΟ δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η Μάγδα Φύσσα συνέχισε την περιγραφή της:
«Ζήτησα να δω το παιδί μου. Πήγα στον θάλαμο. Στις 3 το πρωί πήγα στο παιδί μου στον νεκροθάλαμο. Όσοι νομίζουν ότι τον τρομάξανε, τους λέω ότι κοιμόταν, ήταν ένας άγγελος. Προσπάθησα να τον ζεστάνω...»
Ακροατήριο: Σκυλολόι... Ρουπακιά...
Πρόεδρος: Τι σας είπε η Χρύσα, η κοπέλα του Παύλου;
Μάγδα Φύσσα: Έμενε με τον Παύλο και μαζί μας. Ήταν παιδί μας. Μου είπε ότι ξεκίνησαν να πάνε για καφέ και να δουν πού θα κάτσουν να δουν τον αγώνα. Είδαν την καφετέρια “Κοράλι” και είπαν να πάνε εκεί γιατί δύσκολα θα έβρισκαν τραπέζι. Ήταν η πρώτη φορά που πήγαν. Οι τρεις τους μπήκαν στο μαγαζί και πήγαν και άλλοι φίλοι εκεί, εννιά παιδιά όλοι μαζί. Όσο διαρκούσε ο αγώνας δεν έγινε τίποτα, κατά τη Χρύσα. Όταν τελείωσε ο αγώνας βγήκαν από το μαγαζί. Στην απέναντι γωνία από το μαγαζί βλέπουν να έχουν μαζευτεί περίπου 20 άτομα με χαρακτηριστικά Χρυσής Αυγής, με άρβυλα, παντελόνια παραλλαγής. Κρατάνε στα χέρια τους ρόπαλα, λοστούς και άλλα. Έχουν κλείσει τα αυτοκίνητα των παιδιών.
Στην άλλη γωνία, πάρα πολύ κοντά, είναι δύο μηχανές ΔΙΑΣ. Υπάρχουν πριν γίνει οτιδήποτε. Βλέπουν τους χρυσαυγίτες από τη μία και αστυνομία από την άλλη. Υπάρχει ένα τύπος που έκανε τον μεσάζοντα από το πουθενά και τους λέει: «Εγώ είμαι εδώ, είμαι ειδικός φρουρός και θα το κανονίσω εγώ, μη φοβάστε. Να βοηθήσω θέλω». Είπε ο Παύλος: «Δεν φοβάμαι, είμαι στη γειτονιά μου». Ωστόσο, μια πήγαινε στα παιδιά, μια στους χρυσαυγίτες. Ακόμα δεν ξέρουμε τον ρόλο αυτού του ανθρώπου.
Στην Τσαλδάρη ένα παιδί φεύγει με ταξί και οι υπόλοιποι προχωρούν. Ο Παύλος είπε “Χρύσα και άλλη κοπέλα πηγαίντε σπίτι, πάμε να πάρουμε τσιγάρα και ερχόμαστε, να φύγουν οι χρυσαυγίτες να πάρετε το αυτοκίνητο”.
Την ίδια ώρα, άρχισε να έρχεται το τάγμα εφόδου από Νίκαια και κάποιο αυτοκίνητο σταματάει μπροστά τους και ρωτάει αν ξέρουν την Κεφαλληνίας. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ήταν ο δολοφόνος. Ο γιος μου απάντησε “αυτή είναι φίλε μου” και έστριψε.
Αμέσως μετά οι 20 που ήταν εκεί, προστέθηκαν 30 ακόμη άτομα από το τάγμα εφόδου Νίκαιας, όπως μάθαμε από τη δικογραφία.  
Τα αγόρια άρχισαν να τρέχουν προς τα πάνω. Ο Παύλος όμως δεν έτρεξε, προχώρησε. Τον πρόλαβαν οι χρυσαυγίτες που μεθοδευμένα πήγαιναν ανά 2-3 άτομα και τον χτυπούσαν. Όλο αυτό εκ των υστέρων το έκαναν για να τον εγκλωβίσουν για να έρθει ο δολοφόνος να τον μαχαιρώσει.

Μ.Φύσσα: Θέλαν να σκοτώσουν και σκότωσαν, δεν κουνινούνται από τη θέση τους χωρίς εντολές

Ο δολοφόνος, λοιπόν, έρχεται ανάποδα την Τσαλδάρη. Οι χρυσαυγίτες χτύπησαν άλλα δύο παιδιά και είναι ο Παύλος μόνος του, προσπαθεί να παλέψει με όλους τους άλλους.
Ο δολοφόνος βγαίνει από το αυτοκίνητο, όπου αρχικά ήταν τέσσερα άτομα αλλά τους είχε αφήσει 50 - 100 μέτρα πιο πίσω. Βγαίνει από το αυτοκίνητο, βλέπει τον στόχο του και του ρίχνει δύο μαχαιριές στην καρδιά.
Η Χρύσα όλο αυτό το διάστημα δεν έφυγε γιατί άκουσε τα ποδοβολητά. Πήγε στην αστυνομία που ήταν κοντά και τους παρακάλαγε, τους τράβαγε. «Σας παρακαλώ πολύ, δεν έχει γίνει τίποτα, θα γίνει κακό». Της απάντησαν: «Δεν μπορούμε να επέμβουμε». Δεν έκαναν καμία κίνηση. Κάποια στιγμή κινητοποιήθηκαν δύο από αυτούς, ωστόσο το κακό είχε γίνει.

«Άντεξε τέσσερα λεπτά και υπέδειξε τον δολοφόνο του»

Πρόεδρος: Έγινε κάποια συμπλοκή μεταξύ των δύο; Ή κάποια φασαρία;
Μάγδα Φύσσα: Όχι, καμία. Ο Ρουπακιάς -δεν θέλω να λέω το όνομά του, είναι δολοφόνος...- ο δολοφόνος πήγε, τον αγκάλιασε και του τις έδωσε.
Πρόεδρος: Πριν από το συμβάν η υπόλοιπη ομάδα πού βρισκόταν;
Μάγδα Φύσσα: Είμαι σίγουρη 100% ότι δεν το είδε ο Παύλος. Ήταν παρόντες χωρίς να τον αποτρέψουν. Προφανώς για να κρατήσουν τον Παύλο μέχρι να έρθει ο δολοφόνος. Μέσα στο Κοράλι ήταν ο Άγγος, ο Μιχάλαρος και ο Τσαλίκης. Και τους 50 δεν τους ξέρω, ξέρω από τη δικογραφία ότι 18 κατηγορούμενοι ήταν παρόντες.
Ξέρω ότι ήταν εκπαιδευμένος δολοφόνος. Μου το είπε ο γιατρός του Κρατικού και περιγράφονται τα χτυπήματα στην ιατροδικαστική έκθεση. Ο γιος μου κατέληξε στο σημείο. Άντεξε τέσσερα λεπτά, πολύ σημαντικά για εμάς όλους. Γιατί ο ίδιος υπέδειξε τον δολοφόνο του.
Παναγιώτης και Μάγδα ΦύσσαΠαναγιώτης και Μάγδα Φύσσα | ΕUROKINISSI

«Αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα»

Πρόεδρος: Τι μάθατε ότι έκανε στη συνέχεια ο Ρουπακιάς;
Μάγδα Φύσσα: Πήγε να φύγει. Πάει να μπει στο αυτοκίνητό του. Ο Παύλος σηκώνει την μπλούζα του και φωνάζει «Πού πας; Με μαχαίρωσες και φεύγεις;». Ήρθε το περιπολικό και τον προλαβαίνει όταν μπήκε στο αυτοκίνητο, ενώ έχει πετάξει το μαχαίρι. Τότε πια η αστυνομικός από την ομάδα ΔΙΑΣ είπε: «Ε, είπαμε, όχι και μαχαίρια...»
Πρόεδρος: Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Μάγδα Φύσσα: Σημαίνει ότι Αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα.
Πρόεδρος: Ποιος έδωσε εντολή; Ξέρετε;
Μάγδα Φύσσα: Από τη δικογραφία γνωρίζω ότι ξεκίνησαν τηλεφωνήματα. Ο Άγγος ενημερώνει τον Καζαντζόγλου και αυτός τον Πατέλη, πυρηνάρχη Νίκαιας. Ο Πατέλης ενημερώνει τον Λαγό και με sms στέλνει τα μέλη της να μαζευτούν στην Τοπική. Ο Λαγός ελέγχει την Τοπική. Αν δεν πάρουν το ok από τον Λαγό, δεν υπάρχει περίπτωση να κινηθούν. Τίποτα δεν θα έκαναν αν δεν ήταν μέλη της οργάνωσης. Είναι φανερό το πώς πήγαν και πώς δρουν.
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Πρόεδρος: Φτάνουμε στον Ρουπακιά, ο οποίος χωρίς φασαρία καταφέρει δύο καίριες μαχαιριές... χωρίς καμία συμπλοκή, χωρίς διαφορά.
Μάγδα Φύσσα: Αυτή είναι η εκπαίδευση της Χρυσής Αυγής.
Πρόεδρος: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κίνητρο;
Μάγδα Φύσσα: Είναι να θέλουν να έχουν ισχύ στον κόσμο, οτιδήποτε αντίθετο από αυτούς πρέπει να τελειώνει...
Πρόεδρος: Έπρεπε να φτάσει κάποιος να καταφέρει αυτά τα πλήγματα;
Μάγδα Φύσσα: Το ίδιο δεν έγινε και στον Λουκμάν; Με μαχαίρι δεν μαχαίρωσαν και τον Λουκμάν; Εκπαιδεύουν δολοφόνους.
Πρόεδρος: Γιατί να φτάσουν μέχρι την ανθρωποκτονία;
Μάγδα Φύσσα: Είναι η δομή της εγκληματικής οργάνωσης. Εκείνο το βράδυ απλά ήθελαν να σκοτώσουν και σκοτώσανε. Δεν κουνιούνται από τη θέση τους εάν δεν πάρουν εντολή...

Ένταση με αφορμή αίτημα για την προβολή βίντεο

Ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, Άγγελος Τζέλλης, ζήτησε την προβολή συγκεκριμένου βίντεο του 2012 στο οποίο ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης μιλάει σε μέλη της Χρυσής Αυγής αναφέροντας ότι αναμένουν εντολή από τον Γιάννη Λαγό.
Το αίτημα του συνηγόρου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις της υπεράσπισης, αλλά και αμηχανία της έδρας, η οποία, αν και έχει ζητηθεί από την αρχή η εξασφάλιση τεχνικών υποδομών, βρέθηκε απροετοίμαστη στην προβολή του υλικού.
Η εισαγγελέας έδρας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε στο δικαστήριο να προβάλει φωτογραφίες και να ακουστούν τα ηχητικά κατά την ανάγνωση των αναγνωστέων, όταν δηλαδή έχουν ήδη καταθέσει στο δικαστήριο όλοι οι μάρτυρες.
Ο δικηγόρος της οικογένειας Φύσσας, Άγγελος Τζέλης, με τις φωτογραφίες ανά χείραςΟ δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Άγγελος Τζέλης, με τις φωτογραφίες ανά χείρας | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Το δικαστήριο δεν τοποθετήθηκε αμέσως στο αίτημα, γεγονός που προκάλεσε σφοδρή αντίδραση των συνηγόρων των θυμάτων, οι οποίοι απαίτησαν μία απάντηση «εδώ και τώρα» και όχι μια «σιωπηρή άρνηση διά της επιφυλάξεως».
Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η εξέταση της Μάγδας Φύσσα θα συνεχιστεί με ερωτήσεις που δεν θα αφορούν οπτικοακουστικό υλικό της δικογραφίας, ότι η κατάθεση δεν θα ολοκληρωθεί σήμερα και ότι στην επόμενη συνεδρίαση, που θα ξαναβρεθεί στο βήμα του μάρτυρα η μητέρα του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο θα αποφανθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίμαχο βίντεο, το οποίο βρισκόταν στον σκληρό δίσκο του Γιώργου Πατέλη που κατασχέθηκε, ο πυρηνάρχης μιλάει σε μέλη της Χρυσής Αυγής για την παρουσία τους στο «παζάρι της Παναγίτσας». Φέρεται να τους λέει ότι θα περιφέρονται και θα ψωνίζουν στο παζάρι και ότι θα βρίσκονται κοντά περίπου 20 άλλα μέλη, οπλισμένα, τα οποία θα περιμένουν «εντολή Λαγού».


▩ Το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη προκειμένου να αποφασιστεί αν και με ποιoν τρόπο θα επιδειχθούν τα βίντεο της δικογραφίας, καθώς και να τοποθετηθούν τα κατάλληλα τεχνικά μέσα. 
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Νέος γύρος ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία


Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα νέους στόχους στην Συρία, ανάμεσά τους περιοχές κοντά στην πόλη Ζισρ αλ-Σουγούρ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του «Στρατού της Κατάκτησης», μίας συμμαχίας ένοπλων ισλαμικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ανάμεσά στις οποίες περιλαμβάνεται το Μέτωπο αλ Νόσρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen, που πρόσκειται στη Δαμασκό, με έδρα τον Λίβανο.

Τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά θέσεων αυτών των ανταρτών σε πολλές περιοχές της βορειο-δυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ανάμεσά τους και η ορεινή περιοχή της Ζαουίγια, αλλά και στόχους νοτιότερα στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η επαρχία Ιντλίμπ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς της Δαμασκού, λόγω της εγγύτητάς την με το προπύργιό του στη Μεσόγειο, τη Λαττάκεια.



Οι δυνάμεις του «Στρατού της Κατάκτησης» προωθήθηκαν προς τις παράκτιες περιοχές της βορειο-δυτικής Συρίας μετά τον Μάιο εκδιώκοντας τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη του Ιντλίμπ και το Ζισρ αλ-Σουγούρ.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου, στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές έχουν ως στόχο έναν κατάλογο γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη της αεροπορικής εκστρατείας.

«Οι οργανώσεις αυτές είναι γνωστές και οι στόχοι επελέγησαν σε συντονισμό με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΓΙΑΤΙ;;;;;;;; Το 63% των Βουλγάρων θεωρεί τους πρόσφυγες απειλή

από τον Μ ... 
Σύμφωνα με έρευνα το 63% των πολιτών της Βουλγαρίας βλέπει την προσφυγική κρίση ως άμεση απειλή για τη χώρα.

Όπως αναφέρουν τα ευρήματα της έρευνας το 82% είναι υπέρ της ενίσχυσης του φράχτη κατά μήκος των συνόρων της χώρας. Ακόμη, το 89% των ερωτηθέντων θέλει το βουλγαρικό κράτος να καταπολεμήσει τα παράνομα κυκλώματα διακινητών ανθρώπων.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο που οργάνωσε ο ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Σβέτοσλαβ Μαλίνοφ, με θέμα «Προσφυγική Κρίση: Νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική».

Τα υπόλοιπα στοιχεία που περιέχει η έρευνα αναφέρουν ότι το 11% των Βουλγάρων πιστεύει ότι πρέπει να κλείσουν τελείως τα σύνορα και το 3,7% θεωρεί ότι οι πρόσφυγες πρέπει να γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς.

Ένα ακόμη στοιχείο που κατέγραψε η έρευνα είναι ότι μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, 75%, τάσσεται υπέρ της βελτίωσης του έργου των κοινωνικών οργανώσεων και δικτύων που παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες και ζητά καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους που φθάνουν στη χώρα.

Το 44,5% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η πολιτική της Βουλγαρίας στο προσφυγικό πρέπει να συντονιστεί με την ευρωπαϊκή.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν πρέπει να διατεθούν πρόσθετοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους πρόσφυγες.

Οι πολίτες ανώτατης εκπαίδευσης, μέσης ηλικίας, στηρίζουν όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Οι λιγότερο μορφωμένοι και μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και μέρος των εφήβων έχουν πολύ αρνητικότερη στάση, σύμφωνα με την έρευνα.

Το 63% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το σύστημα κατανομής των αιτούντων ασύλου βάσει ποσοστώσεων, το 34% είναι αντίθετο.

Το 17,1% εκτιμά ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί επιτυχώς, το 43,3% ότι η χώρα θα το διαχειριστεί με βραδείς ρυθμούς και το 36,3% πιστεύει ότι θα υπάρξει αποτυχία και ότι το αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευση της Ευρώπης.

Ναυάγιο στα ανοιχτά της Λέσβου με 2 νεκρούς

Σύμφωνα με το lesvonews, την Τρίτη σημειώθηκε νέο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα βρέφος και μια γυναίκα. Οι υπόλοιποι 47 από τους 49 επιβάτες, διασώθηκαν

40 άτομα διασώθηκαν σε δεύτερο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου
Συναγερμός σήμανε λίγο αργότερα για ακόμη ένα ναυάγιο, ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο έσπευσε στην περιοχή, διεσώθη το σύνολο των επιβαινόντων, 40 άτομα, εκ των οποίων οκτώ παιδιά και τέσσερις γυναίκες. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

«Κάναμε ότι μπορούσαμε...»

Ένα αγοράκι δύο ετών και μία γυναίκα 34 ετών ανασύρθηκαν νεκροί σήμερα στις 9:30 από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Παναγιούδας, βόρεια της Μυτιλήνης. Ήταν τα τελευταία θύματα των Τούρκων δουλεμπόρων, οι οποίοι, παρά τους ισχυρούς βοριάδες που πνέουν στην περιοχή και έναντι 2.000 δολλαρίων το κεφάλι, στέλνουν στον θάνατο με πλαστικές βάρκες εκατοντάδες ανθρώπους, που όχι μόνο δεν ξέρουν κολύμπι αλλά δεν έχουν δει ποτέ θάλασσα.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε από τουρκικό τουριστικό σκάφος της γραμμής Μυτιλήνη-Αϊβαλί, το οποίο ειδοποίησε το λιμεναρχείο, αλλά εγκατέλειψε το σημείο. Ακολούθησε το τουρκικό τουριστικό σκάφος «Lesvos», του οποίου το πλήρωμα και επιβάτες, Έλληνες και Τούρκοι που κατευθύνονταν στο Αϊβαλί, μαζί με σκάφος του Λιμενικού Σώματος που είχε σπεύσει στην περιοχή, άρχισαν την περισυλλογή των ναυαγών.

Συγκεκριμένα, από το σκάφος του Λιμενικού περισυνελέγησαν 46 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα νεκρό αγοράκι δύο ετών, που παρά τις προσπάθειες τόσο της διασώστριας, Ζωής Λειβαδίτη, όσο και του κυβερνήτη, ανθυποπλοίαρχου, Κυριάκου Παπαδόπουλου, δεν τα κατάφερε. Το τουρκικό τουριστικό σκάφος διέσωσε τρία άτομα και περισυνέλεξε τη σορό μίας 34χρονης γυναίκας. Συνολικά, διασώθηκαν 48 άτομα, 11 παιδιά, οκτώ γυναίκες και 29 άνδρες.

«Κάναμε ότι μπορούσαμε...» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καπετάνιος του τουρκικού σκάφους, Μεμέτ Αλή. «Και ήταν συγκινητική η κοινή προσπάθεια επιβατών και πληρώματος, Ελλήνων και Τούρκων, να σωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν. Δε θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου αυτήν τη στιγμή» πρόσθεσε.

Τρίτο ναυάγιο στη Βόρεια Λέσβο
Τρίτο ναυάγιο ανοικτά της Συκαμνιάς στις 11:00, στη βόρεια Λέσβο, όταν η ξύλινη σωστική λέμβος στην οποία επέβαιναν άρχισε να βάζει νερά. Από σκάφος του Λιμενικού διασώθηκαν 153 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μολύβου.
1,8 δισ. δολάρια για το προσφυγικό, από τη G7 και τις χώρες του Κόλπου
Η G7 και οι χώρες του Κόλπου δεσμεύθηκαν χθες να παράσχουν 1,8 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών του ΟΗΕ που βοηθούν τους Σύρους πρόσφυγες.

«Συμφωνήσαμε να παράσχουμε από κοινού 1,8 δισ. δολάρια στις υπηρεσίες διεθνούς βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η δέσμευση αυτή ανακοινώθηκε στη Νέα Υόρκη έπειτα από σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G: Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες-  με τους ομολόγους τους του Κουβέιτ, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπουργών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες εξαιτίας διαφόρων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο να φθάνουν τα 60 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
ΟΗΕ: Περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2015
Νεκρός 20χρονος πρόσφυγας σε φορτηγό στο Καλαί

Ένας 20χρονος πρόσφυγας από το Ιράκ βρέθηκε το πρωί της Τρίτης νεκρός μέσα σε φορτηγό κοντά στο λιμάνι του Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. 

«Γύρω στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί ο οδηγός φορτηγού φρενάρισε απότομα για άγνωστο λόγο και βγήκε για να ελέγξει το φορτίο του. Έτσι ανακάλυψε έναν πρόσφυγα που είχε πεθάνει μέσα στο φορτηγό του, ο οποίος είχε αναμφίβολα συντριβεί από τις παλέτες", ανακοίνωσε η νομαρχία.

Πρόκειται για τον 12ο πρόσφυγα που χάνει τη ζωή του από τις 26 Ιουνίου στην προσπάθειά του να φτάσει στη Βρετανία. 

Περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από την ανατολική Αφρική, το Αφγανιστάν και τη Συρία, βρίσκονται στην περιοχή του λιμανιού του Καλαί με την ελπίδα να μπορέσουν κάποια στιγμή να φτάσουν στη Βρετανία, την οποία βλέπουν σαν «Ελ Ντοράντο».

Νεκρός πρόσφυγας στη σήραγγα της Μάγχης

Πρόσφυγας βρέθηκε νεκρός στο Καλαί, στη σήραγγα της Μάγχης, στη Βόρεια Γαλλία, όταν παρασύρθηκε από συρμό μεταφοράς οχημάτων, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Άλλος ένας 20χρονος πρόσφυγας από το Ιράκ βρέθηκε νεκρός μέσα σε ένα φορτηγό κοντά στο λιμάνι του Καλαί, χθες.

Πρόκειται για τον 13ο πρόσφυγα που χάνει τη ζωή του από τις 26 Ιουνίου στην προσπάθειά του να φτάσει στη Βρετανία. Πριν από έξι ημέρες, ένας ανήλικος πρόσφυγας έχασε επίσης τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από συρμό μεταφοράς οχημάτων στη σήραγγα της Μάγχης, κοντά στο Καλαί.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου, 82.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Κροατία

Το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν ο ουγγρικός φράχτης έστρεψε το προσφυγικό ρεύμα σε άλλες διαδρομές, στην Κροατία έφτασαν 82.000 άτομα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της χώρας διαμαρτυρήθηκε για «φάρσα» περί κέντρου υποδοχής στο Ντουμπρόβνικ, καλώντας τους πρόσφυγες να μην έρχονται από τα νότια.

Ενδεικτικά, τη Δευτέρα, μέχρι τις εννέα το βράδυ, είχαν περάσει στην Κροατία από τις διαβάσεις Τοβάρνικ και Μπάπσκα στα σύνορα με τη Σερβία πάνω από 4.500 πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Foreign Policy: Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες, μέχρι να φτάσουν στην Ευρώπη
Διόγκωση μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο μετά τον φράκτη στον Έβρο

Η αντιμετώπιση του προβλήματος με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές στο ανατολικό Αιγαίο, η ενίσχυση και αντικατάσταση πλωτών μέσων σε νησιά με μεγάλες ανάγκες, το θέμα των μεταθέσεων 833 στελεχών του σώματος που κοινοποιήθηκαν πρόσφατα και η επανεξέταση του «Λιμενικού Καλλικράτη», εξετάζονται την Τρίτη σε ευρεία σύσκεψη στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος. 

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών του Λιμενικού φέρονται να ζητούν ενίσχυση υπηρεσιών και σε άλλα νησιά, που δέχονται και αυτά μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ροών, όπως η Λέρος, ενώ θα θέσουν αίτημα για «πάγωμα» των μεταθέσεων για τους λιμενικούς που έχουν παιδιά, λέγοντας πως έχουν ξεκινήσει ήδη τα σχολεία και δεν γίνεται να ταλαιπωρηθούν οι οικογένειες αυτών των συναδέλφων.

Αξιωματικοί του σώματος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα των μεταναστευτικών ροών στο ανατολικό Αιγαίο, υποστήριξαν ότι διογκώθηκε από τη στιγμή που αποφασίστηκε η κατασκευή του φράγματος μήκους 12,5 χιλιομέτρων στον 'Εβρο, από το σταθμό της Καστανιάς μέχρι τον ποταμό Εβρο. 



Έτοιμος να συνεργαστεί με Ρωσία και Ιράν ο Ομπάμα για την αντιμετώπιση το



                               από τον Μ …

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τη Ρωσία και το Ιράν, προκειμένου να καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος και να υποστηρίξουν μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τόνισε «Η νίκη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απαιτεί, κατά την άποψη μου, έναν νέο ηγέτη και μια κυβέρνηση ευρείας αντιπροσώπευσης που να ενώνει τον συριακό λαό στην μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτή πρόκειται να είναι μια σύνθετη διαδικασία και, όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν, είμαστε προετοιμασμένοι να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και του Ιράν, για να βρούμε έναν πολιτικό μηχανισμό ο οποίος θα καταστήσει πιθανή την έναρξη μιας διαδικασίας μετάβασης».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να είναι εύκολη η μετάβαση, καθώς αυτή η διαδικασία θα εμπεριέχει αναποδιές και θα κρατήσει για αρκετό διάστημα.  Ανέφερε τέλος ότι η Νιγηρία, η Μαλαισία και η Τυνησία έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Διαφωνεί η Ρωσία με τη σύγκληση Συνόδου

Η απάντηση του Ρώσου πρέσβη Βίταλι Τσούρκιν, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει την πρωτοβουλία για σύγκληση Συνόδου ενάντια στην τρομοκρατία λέγοντας ότι «Πιστεύουμε ότι όλα πρέπει να γίνουν με τη σωστή διαδικασία, αλλά (οι ΗΠΑ) δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνες τους επί των λειτουργιών των Ηνωμένων Εθνών. Η πρωτοβουλία Ομπαμα φαλκιδεύει τις προσπάθειες του ΟΗΕ σε αυτή την κατεύθυνση, ειδικά όταν ο Οργανισμός διαθέτει την δική του αντιτρομοκρατική στρατηγική και όλα μπορεί να γίνουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ»

Η ρώσικη Βουλή ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία

Το αίτημα του Βλαντιμιρ Πούτιν για ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία ενέκρινε ομόφωνα η ρώσικη άνω Βουλή, με σκοπό να ενισχύσουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ
Όπως δήλωσε ο Σεργκέι Ιβάνοφ, προσωπάρχης του Κρεμλίνου, η Ρωσία θα προχωρήσει σε αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Συρίας, ενώ δεν θα αναπτυχθεί χερσαία στρατιωτική δύναμη. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ζήτησε τη βοήθεια του Βλαντιμιρ Πούτιν, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των Ρώσων που έχουν προσχωρήσει στις τάξεις των εξτρεμιστών.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία είχε προσφέρει στην κυβέρνηση της Συρίας, μόνο όπλα και εκπαίδευση στη χρήση τους, πλέον όμως φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει πιο ενεργά στους βομβαρδισμούς.

Όπως αναφέρει το RT, ο Ιβάνοφ, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη σύγκληση της Συνόδου για την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους από τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρχει χρονικό όριο στις επιθέσεις, χωρίς όμως να το προσδιορίσει.

“Ο κόσμος μας είναι γεμάτος υπέροχους ανθρώπους, που θα τον αλλάξουν”


από τον Μ ...

Αλιεύσαμε το κείμενο από τον λογαριασμό του Γιάννης Ανδρουλιδάκη στο facebook


Χθες το βράδυ γυρίσαμε σπίτι από το Σαββατιάτικο ποτό κάπου κοντά στη 1 π.μ. Εξω έριχνε καρέκλες, τραπέζια και τραπεζαρίες -από τη βροχή δεν έβλεπες μπροστά σου. Κάτω από τη μικροσκοπική τέντα του υπαίθριου μανάβικου συνωστίζονταν μια 50αριά πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλές μανάδες με μωρά στην αγκαλιά τους.
Η εξώπορτα στο σπίτι άνοιξε, το νεύμα έγινε και οι πρόσφυγες μπήκαν μέσα. 50 άνθρωποι στα σκαλιά, από την εξώπορτα μέχρι τον ημιόροφο. Εξω από την πόρτα μας μια οικογένεια με μωρά: η μικρή είχε 37,4. Δώσαμε παιδικό ντεπόν και μπανάνες, η Δήμητρα έφτιαξε τοστάκια και η Πέγκυ από δίπλα έπλυνε σταφύλια, βγάλαμε κουβέρτες και μαξιλάρια.
Ξαπλώσαμε, αλλά δεν μας ερχόταν ύπνος. Ωσπου γύρω στις 2:30 διακρίναμε το καρούμπαλο ενός περιπολικού να φωτίζει στο δρόμο και βγήκαμε να δούμε τι συμβαίνει. Ενας χίπστερ, όχι πάνω από 30 χρονών, από τον 4ο είχε καλέσει την αστυνομία για να τους διώξει. Ακούσαμε έκπληκτοι τους αστυνομικούς να του ζητούν να δείξει κατανόηση και να τους αφήσει να ξημερώσουν στην είσοδο λέγοντάς του “Είναι μητέρες με παιδιά, δεν πρόκειται να σας κλέψουν. Σας ζητάμε να αποσύρετε την καταγγελία και αν φοβάστε να κλειδώσετε δύο φορές”. Επέμενε: δεν ήταν δικό του πρόβλημα λέει. Κατεβήκαμε κάτω, κάναμε καβγά. Εφυγε όταν έφυγαν και οι πρόσφυγες. Εμειναν μόνο δύο ή τρεις οικογένειες μπροστά στην πόρτα μας.


Η νύχτα είχε συνέχεια: στην πλατεία έφθασε ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ για να πάρει πρόσφυγες και να τους πάει κάπου κλειστά, χωρίς άδεια από τη διοίκηση. Το οδηγούσε ο Αποστόλης: «Ο προϊστάμενος είναι φασίστας, δε μου έδωσε άδεια να κινήσω το λεωφορείο. Το πήρα μόνος μου και ήρθα. Εδωσε εντολή σύλληψης. Θα πάω τους πρόσφυγες να κοιμηθούν και μετά ας με συλλάβουν». Νέες διαπραγματεύσεις. Ενας – δυο μπάτσοι επιμένουν ότι υπάρχει εντολή σύλληψης και πρέπει να τον πάρουν, οι υπόλοιποι προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση. Οι πρόσφυγες που διώχθηκαν από την είσοδο στρώνουν τα σλίπι-μπαγκ τους στη βροχή ή καταφεύγουν σε καρέκλες στις καφετέρειες.
Από τηλέφωνα εμφανίζεται στην πλατεία ο υπουργός Μεταφορών. Δεν υπάρχει κάτι κακό να πω: μας ρωτάει τι προτείνουμε, παίρνει τηλέφωνα και ανοίγει το σταθμό της Βικτώριας για να μπουν οι πρόσφυγες. Κάθεται εκεί μέχρι να μπουν οι πρόσφυγες μέσα. Παίρνουμε τον Αποστόλη και φεύγουμε, ο ράμπο που ήθελε να τον συλλάβει φεύγει τσατισμένος σπινιάροντας, ένας μπατσακος μας πλησιάζει απολογητικά: ”Εμείς δεν είμαστε ΜΑΤ. Θελουμε να βοηθήσουμε, το καλό είναι ότι οι εντολές είναι να το δούμε ανθρωπιστικά και αναγκάζονται να προσαρμοστούν και οι άλλοι”.
Καθόμαστε σπίτι με τον Αποστόλη τον οδηγό και καφέ, μέχρι τις 6. Μας λέει πώς πιάσανε πόστα οι Αυτόνομοι Εθνικιστές στο σωματείο και στην ΕΘΕΛ και πώς τους αντιμετωπίζουν. Τι γίνεται με τους κεφαλοκυνηγούς που βγαίνουν σεργιάνι για πρόστιμα και εισιτήρια. Οτι το αμαξοστάσιό του είναι στο Ελληνικό και πάει για ιδωτικοποίηση. Φεύγει κι αποκοιμιόμαστε.
Οταν ξυπνήσαμε ήταν σχεδόν μεσημέρι. Ανοίξαμε την πόρτα. Οι πρόσφυγες που κοιμήθηκαν έξω είχαν φύγει. Πριν φύγουν τακτοποίησαν τα πάντα: ποτήρια, μαξιλάρια, κουβέρτες, ό,τι τους είχαμε δώσει ήταν έξω από την πόρτα μας διπλωμένο.
Οταν θα τελειώσει αυτή η μεγάλη ιστορία με τους πρόσφυγες στη Βικτώρια, θέλω να γράψω κάτι για όλους. Να γράψω για τον ΑμΕΑ από το Γαλάτσι που ήρθε με τον γιο του και τους φίλους του να μοιράσει πίτσες και τον τραμπούκισαν τα καθάρματα του Κακλαμάνη από την ”επιτροπή” του Αγιου Παντελεήμονα. Να γράψω για τη κοπέλα εκείνη, που ήταν δεν ήταν 1.60 ύψος και όρμηξε στον αρχιταμπούκο που θα ταν τριπλάσιός της σε όγκο φωνάζοντας ”Φύγε παλιάνθρωπε, φύγε από την Ελλάδα, άσε μας να τους δώσουμε φαΐ”. Να γράψω για τον φούρνο από πίσω που έρχεται μέρα παρά μέρα και αφήνει δεκάδες μπαγκέτες ψωμί. Για τη συνέλευση της Βικτώριας που οργανώνει τα συσσίτια και φέρνει τους γιατρούς. Για τους γιατρούς που με έψαξαν επειδή κάτι έγραφα εδώ και με ρώταγαν πότε μπορούν να έρθουν. Για τον κόσμο που φέρνει ό,τι νομίζει και ό,τι μπορεί. Για τη Ρούσα, τον Στέλιο και τον Πάνο που φέρνουν τα παιχνίδια τους. Για τη γυναίκα που με αναγνώρισε και μου ζήτησε να πω στο ραδιόφωνο να φέρει ο δήμος χημικές τουαλέτες. Για τη Δήμητρα που έφτιαχνε τα τοστ και φώναζε “άσε ρε τους ανθρώπους να μείνουν, ντροπή σου” στον ρουφιάνο που φώναξε την αστυνομία. Για την Πέγκυ που άνοιξε την πόρτα της για να έχουν πρόσβαση στην τουαλέτα οι πρόσφυγες. Για την Εφη, που πήγε στον ακροδεξιό μανάβη της Βικτώριας και του είπε ότι θέλει μόνο καλά φρούτα και σε χαμηλότερη τιμή γιατί είναι για τους πρόσφυγες. Για τον Αποστόλη που πήρε με το ζόρι το λεωφορείο από το αμαξοστάσιο και ήρθε να μαζέψει τους πρόσφυγες που κάθονταν στη βροχή «κι ας τον συλλάβουν».
Αλλά πιο πολύ, θέλω να γράψω για τη γυναίκα από το Αφγανιστάν, με το παιδί που ανέβαζε πυρετό στη βροχή και το χάιδευε έξω από την πόρτα μου, που όταν ξύπνησε το πρωί θεώρησε απαραίτητο να τακτοποιήσει τις κουβέρτες και τα μαξιλάρια και να μας τα αφήσει πίσω να τα πάρουμε.

Αναρωτιέμαι πόσο κρετίνος πρέπει να είναι ο χίπστερ του 4ου για να νομίζει ότι η κοινωνία κινδυνεύει από αυτή τη γυναίκα και όχι από αυτόν τον ίδιο.
Αλλά δεν αναρωτιέμαι και πολύ. Γιατί όλες αυτές οι μέρες επιβεβαίωσαν ότι ο κόσμος μας είναι γεμάτος υπέροχους ανθρώπους, που στο τέλος θα τον αλλάξουν.