Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Με νέους εκβιασμούς για χρεοκοπία της χώρας ή την επιβολή των καταστροφικών νέων μέτρων επιχειρείται η υποταγή και πλήρης εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών


  
 Ενώ στον τύπο του εξωτερικού παρουσιάζεται η εικόνα ότι επίκειται η συμφωνία για το PSI, στο εσωτερικό της χώρας εντείνονται οι εκβιασμοί για πιθανή παραίτηση Παπαδήμου και χρεοκοπία – αυτή είναι η μια παραλλαγή- ή επίσης χρεοκοπία ή επώδυνα μέτρα.

 Η ενορχηστρωμένη αυτή επίθεση ωμών εκβιασμών και ψυχολογικής βίας  αποσκοπεί  στο να αποδεχτούν οι Έλληνες πολίτες την οικονομική, κοινωνική και ηθική εξόντωσή τους στο όνομα ενός «μεγαλύτερου κακού».

 Ταυτόχρονα στο τραπέζι μπαίνουν ολοένα και πιο παράλογες και απάνθρωπες απαιτήσεις.
 Περικοπές στους μισθούς, κατώτατου και 13ου και 14ου, μείωση  των εισοδημάτων των Ελλήνων  κατά 25% - προκειμένου να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα», περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, απολύσεις και στο στενό Δημόσιο τομέα κατά 150.000 περίπου θέσεις με όχημα την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου … και έναν ατελείωτο κατάλογο εξευτελιστικών και  βάρβαρων μέτρων.

 Πολλοί κάνουν λόγο για «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και των κομμάτων που την αποτελούν. Ορισμένοι βουλευτές «απειλούν» ότι δεν θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία. Όλα αυτά είναι έργο ξαναπαιγμένο.

 Ωστόσο, η πίεση από τα οξύτατα προβλήματα μπορεί να οδηγήσει σε ένταση των αντιθέσεων στο στρατόπεδο του κυβερνητικού σχήματος.

 Άλλωστε πληθαίνουν οι φωνές  σε χώρες της Ευρώπης, ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία, που μιλούν για αποτυχημένη «συνταγή» στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

  «Αποτυχημένοι σωτήρες» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου για την αναποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους.

 «Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για την πικρή αλήθεια. Δύο χρόνια μετά την πρώτη σύνοδο για την ελληνική κρίση είναι σαφές: Έτσι δεν μπορεί να σωθεί χώρα, έτσι βυθίζεται όλο και βαθύτερα στο πουθενά. Το πρόγραμμα λιτότητας οδήγησε τη χώρα κατευθείαν στη φτώχεια και τη νομισματική ένωση σε αδιέξοδο. Όλοι φέρουν ευθύνη γι’ αυτήν την καταστροφή, ιδιαίτερη είναι ωστόσο η ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία προέταξε σκληρό τόνο και επέβαλε αργότερα, ότι θα έπρεπε να απαλλάξουν οι τράπεζες την Ελλάδα από ένα μεγάλο μέρος των χρεών της. Αυτό είναι γενικά σωστό, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, έκανε το χάος μεγαλύτερο, καθώς εδώ και εβδομάδες διεξάγονταν πάνω από όλα διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, γεγονός που μπλόκαρε άλλες αποφάσεις και προκάλεσε γενικευμένη δυσθυμία».

 Η εφημερίδα διακρίνει ότι υπάρχουν δύο τρόποι για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα. Είτε να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη επιστρέφοντας στη συνέχεια στη δραχμή, είτε να δρομολογηθεί ένα αποφασιστικό και ακριβό, όπως εκτιμά η εφημερίδα, σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Καταλήγοντας η SZ επισημαίνει: «Φυσικά υπάρχει και μία τρίτη δυνατότητα, η χειρότερη όλων: να συνεχιστεί η πρακτική που εφαρμόστηκε ως τώρα».

 Ενώ ο  διακεκριμένος γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ υποστηρίζει ότι η συνέχιση της εξαθλίωσης στην ελληνική οικονομία συνιστά επακόλουθο των όρων λιτότητας που επέβαλε η τρόικα.

 Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης και ένας από τους 5 σοφούς της γερμανικής οικονομίας, υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα συγκροτήθηκε με εσφαλμένο τρόπο εξαρχής.

  Στην συνέντευξή του προς την Frankfurter Rundschau ο γερμανός καθηγητής τονίζει ότι η συνέχιση της εξαθλίωσης στην ελληνική οικονομία συνιστά επακόλουθο των όρων λιτότητας που επέβαλε η τρόικα. "Μέσω των μέτρων λιτότητας η οικονομία στραγγαλίστηκε. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα ελλείμματα με αποτέλεσμα η τρόικα να απαιτήσει περισσότερες περικοπές". Σε αυτό το πλαίσιο το σύστημα κατέρρευσε εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος, επιρρίπτοντας στην τρόικα ότι "αγνόησε θεμελιώδεις νόμους της οικονομικής βαρύτητας".

 Ενώ με  τίτλο «Παρά τη χορήγηση βοήθειας δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα παραμένει μια περίπτωση χωρίς ελπίδα», η χθεσινή Handelsblatt δημοσιεύει ρεπορτάζ για την Ελλάδα, το οποίο αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει αρνητικό πρόσημο και συνεχίζει εδώ και πέντε χρόνια να συρρικνώνεται.

 Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, με εντεινόμενη τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, το ζητούμενο είναι ποια είναι η αντίδραση των δυνάμεων που επιζητούν την ανατροπή της πολιτικής του Μνημονίου.

 Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να ενταθεί στο έπακρο η πίεση για ανατροπή της κυβέρνησης Παπαδήμου και της πολιτικής της τρόικα.

 Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ήταν σκόπιμο να οργανωθούν παλλαϊκές κινητοποιήσεις  στο Σύνταγμα και σ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια και για άμεση ανατροπή της κυβέρνησης και προσφυγή σ’ εκλογές.

 Αντί γι’ αυτό τα κόμματα της Αριστεράς συνεχίζουν τις μοναχικές τους διαδρομές, αρκούνται σε δηλώσεις ή καταγγελίες και δείχνουν σοβαρή αδυναμία να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

 Ενώ η συνδικαλιστική ηγεσία  προχωρά σε κατ’ επίφαση διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ελληνικής ολιγαρχίας και δηλώνει «ανυποχώρητη» θέτοντας και αυτή «κόκκινες γραμμές».

 Αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα η  άμεση κινητοποίηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που κινούνται σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τα κάθε λογής Μνημόνια, ο συντονισμός της δράσης τους, η ανάπτυξη νέων πρωτότυπων μορφών πάλης.

 Αλλά και ο σαφής πολιτικός προσανατολισμός για ριζικές και άμεσες παρεμβάσεις στις εξελίξεις.

 Όλοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιον των ευθυνών τους – κόμματα και πολιτικές δυνάμεις, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς, οι ίδιοι οι πολίτες.


Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Σε διαρκή αντιλαϊκό παροξυσμό η τρόικα και η δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου ετοιμάζουν νέα καταιγίδα μέτρων και περικοπών



 Τη στιγμή που οι Έλληνες στενάζουν κοντά δυο χρόνια από τη λαίλαπα που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις καταστροφής – ελληνική ολιγαρχία, οι κυβερνήσεις των αποτυχημένων, ξένοι δανειστές και τοκογλύφοι, Η «Ευρώπη» της Μέρκελ, το ΔΝΤ και η τρόικα – με πρωτόγνωρες απώλειες σε εισοδήματα, κοινωνικά δικαιώματα, έκρηξη της ανεργίας στο 20%, με διάλυση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού, με χιλιάδες πλέον αστέγους – τη στιγμή, που όλα αυτά ακόμη εντείνονται, έρχονται οι εκπρόσωποι της τρόικα, ο ανεκδιήγητος Τόμσεν και η παρέα του καθώς και οι ντόπιοι υποταχτικοί τους να ζητήσουν και να επιβάλλουν νέα σκληρότατα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων.

 Αυτά στο όνομα κάλυψης των επιπρόσθετων 4,4 δις. ευρώ που «ανακάλυψαν» που ότι υστερούν τα δημόσια έσοδα για το 2011.

Έτσι σύμφωνα με δημοσιογραφικά ρεπορτάζ  «αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη λήψη και νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου οι δανειστές  να δώσουν την έγκριση για την οριστικοποίηση του PSI και της δεύτερης δανειακής σύμβασης».

 Προωθείται λοιπόν ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους 4,4 δισ. ευρώ που θα προέλθει από μειώσεις δαπανών στην υγεία, τα φάρμακα, την άμυνα και «λουκέτα» σε φορείς του Δημοσίου.

Παράλληλα αναζητούνται μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ, που αφορούν στο διάστημα 2013-2014 και θα πρέπει εξειδικευθούν. Και η δεύτερη αυτή λίστα των μέτρων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εντός αυτού του ασφυκτικού πλαισίου η τρόικα ζητά να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο και ακόμη βρίσκονται στο συρτάρι.

Αν και οι δανειστές εμφανίζονται να συμφωνούν ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να προέλθουν από περικοπές δαπανών, εντούτοις φαίνεται ότι πιέζουν για νέα φοροεπιδρομή μέσω του νέου φορολογικού, το οποίο σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ με έκθεση που υπέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% ή στο 21% και προβλέπει ένα μειωμένο ΦΠΑ 11% για τον τουρισμό.

 Επιπλέον προτείνεται η κατάργηση του αφορολογήτου και η δημιουργία λιγότερων φορολογικών κλιμακίων που «κρύβει» επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η χαριστική βολή δίνεται στα νοικοκυριά και τους φορολογούμενους με την πρόταση για κατάργηση της μείωσης του φόρου 10% από τόκους στεγαστικών δανείων.

Παράλληλα  στην τελική ευθεία παρουσιάζεται ότι βρίσκεται το PSI, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο.
 Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, η διαπραγμάτευση για το κούρεμα θα ολοκληρωθεί με συναπόφαση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πριν από την τελική συμφωνία θα προηγηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής.

Την ίδια στιγμή και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Frank Vogl επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες.

«Οι “εποικοδομητικές συζητήσεις” συνεχίζονται για την εθελοντική ανταλλαγή χρέους καθώς σημειώνεται πρόοδος σε άλλα ζητήματα. Ελπίζουμε πως οι λεπτομέρειες που απομένουν αναφορικά με το ελληνικό πακέτο στήριξης θα διευθετηθούν τις προσεχείς ημέρες» είπε ο εκπρόσωπος του IIF.

 Όλα αυτά σε βάρος των Ελλήνων πολιτών που έχουν μετατραπεί στους παρίες της Ευρώπης, έρμαιο στις διαθέσεις των αρπαχτικών των αγορών και στα συμφέροντα των πιο επιθετικών κύκλων του καπιταλισμού.  

 Δεν είναι τυχαία δημοσιεύματα – πχ του Spiegel και του Reuters – που μιλούν ότι τυχοδιωκτικά και αδίστακτα hedge funds «Ειδικότερα, τα hedge funds που κατέχουν ελληνικά ομόλογα είναι πιθανόν να έχουν σημαντικό συμφέρον να αγνοήσουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, και να προτιμούν να επικεντρώνονται  σε μια επίσημη εθνική χρεοκοπία». Σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι πόκερ, αυτά τα funds που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Spiegel (25/1/2012) «δεν ανησυχούν για τη δημόσια εικόνα τους» περισσότερο ενδιαφέρον δείχνουν για την αποτυχία των όποιων διαπραγματεύσεων παίζοντας καθημερινά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

 Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση των κερδοσκοπικών funds, των αμείλικτων τραπεζών, των εκπροσώπων της παγκόσμιας κεφαλαιοκρατίας, του ΔΝΤ, της γερμανικής αδιαλλαξίας και άλλων παγκόσμιων συμφερόντων που βρίσκονται σε στενή σχέση και συνεργασία με τους εγχώριους οικονομικούς δυνάστες, οι Έλληνες πολίτες έχουν μείνει ανυπεράσπιστοι από τα κόμματα εξουσίας, από τη δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου που λειτουργεί απλά ως ιμάντας μεταβίβασης των άνωθεν εντολών. Όπως  επίσης μένουν ακάλυπτοι και από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που ψελλίζουν κάποιες σκόρπιες φράσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων ενώ εξαγγέλλουν από καιρό σε καιρό ορισμένες «επετειακές» απεργίες.

Δικό τους όπλο η αφύπνιση, η ενεργοποίηση, η πρωτοβουλία, η αξιοποίηση νέων μορφών πάλης και κινητοποίησης, ο αγώνας σε κάθε χώρο εργασίας, πόλης, κλάδου, εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Όπου ζουν, αναπνέουν και υποφέρουν οι Έλληνες πολίτες.

Και πάνω απ’ όλα η διαμόρφωση μιας νέας ενότητας και αλληλεγγύης αντάξιας των καιρών και των περιστάσεων που ζούμε.

Ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την κοινωνική και πολιτική ανατροπή. 

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

"Επίτροπος Όθων" – ο επίτροπος για τα οικονομικά θέματα «ευσεβής πόθος» της πιο αντιδραστικών γερμανικών και ευρωπαϊκών πολιτικών κύκλων


  Οι εξελίξεις στην προσπάθεια επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους κυριαρχούν σε αρκετά πρωτοσέλιδα του γερμανικού τύπου. Επίμαχο ζήτημα, μεταξύ άλλων, η πρόταση για διορισμό οικονομικού επιτρόπου της ΕΕ στην Ελλάδα.



«Επίτροπος Όθων»: Με αυτόν τον τίτλο σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung την προταθείσα από το Βερολίνο τοποθέτηση οικονομικού επιτρόπου της ΕΕ για τον έλεγχο των ελληνικών δημοσιονομικών. «Ο κρατικός επίτροπος για την Αθήνα είναι για τη Γερμανία μόνο ένας περισπασμός από την εσωτερική πολιτική», σημειώνει η εφημερίδα επιχειρώντας έναν παραλληλισμό της ελληνικής κρίσης χρέους με την αντίστοιχη ορισμένων γερμανικών κρατιδίων, όπως για παράδειγμα του Βερολίνου.

 «Δικαίως», υπογραμμίζει η FAZ, «επικρίνει (σ.σ. :ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ) ότι το προωθούμενο από την καγκελάριο Μέρκελ δημοσιονομικό σύμφωνο γίνεται όλο και πιο υποχωρητικό. Αν σε περίπτωση παραβάσεων πρέπει πρώτα μία χώρα να διαμαρτυρηθεί έναντι μία άλλης ώστε να υπάρξουν κυρώσεις, τότε το νέο σύμφωνο κινδυνεύει να έχει τη μοίρα του παλιού. Και στο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας οι παραβάτες κρίνουν παραβάτες, με αποτέλεσμα η Γερμανία και η Γαλλία λαμβάνοντας υπόψη η μία τη θέση της άλλης, να βάλουν ταφόπλακα στο σύμφωνο σταθερότητας».




 Με αφορμή το ίδιο θέμα η οικονομική εφημερίδα Die Welt σημειώνει στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της: «Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει διοίκηση και οικονομική υπηρεσία προσαρμοσμένες στα δυτικά πρότυπα. Ταυτόχρονα πρέπει να διαμορφωθεί μία βάση σταθερής ανάπτυξης, όπως σε όλη την Ευρώπη. Μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να ξανακερδίσει η Ελλάδα την αυτοδιάθεσή της. Ακόμη και χωρίς οικονομικό επίτροπο, το ελληνικό κράτος είναι ανίκανο να επιβιώσει και να λάβει αποφάσεις χωρίς βοήθεια από έξω. Εξαρτάται από την ίδια την Αθήνα να το αλλάξει αυτό όσο το δυνατόν συντομότερα», κλείνει η Die Welt.

Η VOLKSSTIMME του Μαγδεμβούργου είναι κατηγορηματική: «Η Ελλάδα βρίσκεται προ της οικονομικής καταστροφής. Προφανώς μένουν μόνο δύο επιλογές: Είτε ένας επόπτης της ΕΕ θα προωθήσει μία δημοσιονομική εξυγίανση σε ευρωπαϊκή βάση, είτε θα βρεθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης και θα επαναφέρει τη δραχμή. Είναι μία επιλογή μεταξύ πανούκλας και χολέρας», λέει χαρακτηριστικά.



 «Προ της κρατικής χρεοκοπίας» τιτλοφορείται σχόλιο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία αξιολογεί τις εξελίξεις στο ζήτημα του κουρέματος: «Είναι απίθανο να παραιτηθούν τα κράτη της ευρωζώνης από μέρος των περίπου 70 δις. ευρώ που χορήγησαν ως βοήθεια., Πώς να πείσουν λοιπόν οι κυβερνήσεις τους πολίτες ότι πρέπει να παρόλα αυτά να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα; Θα πρέπει να εμπλακεί η ΕΚΤ. Με ένα απλό τρικ θα παραιτηθεί από τα κέρδη που αποκόμισε από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτά θα ισοδυναμούσαν σχεδόν με το ποσό που λείπει τώρα».

«Γιατί πρέπει να παραμείνει η Αθήνα στο ευρώ»

Με αυτό τον τίτλο επιχειρηματολογεί η Rheinische Post κατά της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη σημειώνοντας: «Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη, μη παραγωγική και χωρίς αυτοπεποίθηση. Η πολιτική τάξη έχει αποτύχει και οι πολίτες είναι βαθιά καταπτοημένοι. Κι όμως η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και αντίστροφα, καθώς η χώρα ανήκει στον κύκλο των εξελιγμένων εθνών της Ευρώπης». Η Rheinische Post προειδοποιεί για τις καταστροφικές επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη εκτιμώντας: «Η έξοδος θα κόστιζε στην Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ ακριβότερα από ό, τι ένα δραστικό κούρεμα του χρέους».

 Το περιοδικό Der Spiegel διακρίνει αδιέξοδο στην επίλυση της ελληνικής κρίσης και παρατηρεί: «Οι πολιτικοί της Ευρώπης απομακρύνονται κι άλλο από την πραγματικότητα: Η Ελλάδα χρεοκόπησε, αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν να χορηγήσουν νέα δάνεια δισεκατομμυρίων στη χώρα. Στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου μεγαλώνουν οι αντιστάσεις. Πρέπει να αποχωρήσει η Αθήνα από το ευρώ», διερωτάται το Spiegel και υπογραμμίζει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σωτηρία της Ελλάδα κάνει κύκλους. Δεν παρατηρείται καμιά πρόοδος». Το ίδιο ισχύει κατά το περιοδικό και στο θέμα της φοροδιαφυγής: «Αβοήθητοι μάχονται οι ελεγκτές της εφορίας στην Ελλάδα ενάντια στη διαφθορά. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά».

Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι «ηγέτες» βρίσκονται στις Βρυξέλλες  στη σύνοδο κορυφής όπου συζητούνται τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης και των πιθανών λύσεων σ’ αυτήν.

Τεράστιες όμως είναι  οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα που συσσωρεύουν οι πολιτικές επιλογές των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ.

 Ενώ το Βερολίνο και η Μέρκελ επιχειρεί να «ξεχωρίσει» την Ελλάδα ως «ιδιαίτερη περίπτωση», οξύτατα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Ισπανία όπου οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια και η χώρα οδηγείται σε νέα ύφεση παρά την ισχνή ανάπτυξη του 0,7% που παρουσίασε το 2011.

Η Πορτογαλία πιέζεται να δεχτεί ένα δεύτερο «πακέτο βοήθειας» και η οικονομία της παραμένει σε βαθιά κρίση.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και μια σειρά χώρες, ενώ και οι ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης έχουν μπει σε τροχιά υποβάθμισης.

Την απάντηση σήμερα έδωσαν και οι εργαζόμενοι του Βελγίου που προχώρησαν στην πρώτη γενική απεργία μετά από δέκα χρόνια περίπου.



Όπου η κυβέρνησή τους επιχειρεί να προχωρήσει σε περικοπές μισθών – που πολύ απέχουν από τη σφαγή που συντελείται στην Ελλάδα…

Και ακολουθούν και πολλοί άλλοι ….

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Όρος εθνικής και κοινωικής επιβίωσης η απόρριψη του Νέου Μνημονίου και η ανατροπή της κυβέρνησης Παπαδήμου



  Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο εξουθενωτικό και ταπεινωτικό κύμα εκβιασμών που απορρέουν από την τρόικα, το ΔΝΤ, τους κεντρικούς μηχανισμούς εξουσίας της ΕΕ, τη Μέρκελ, τους τοκογλύφους δανειστές σε πλήρη και «αγαστή» συνεργασίοα με τους εγχώριους συνεργάτες τους.

 Στο επίκεντρο βρίσκεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI και η επικύρωση από την ελληνική κυβέρνηση και από τα κόμματα που τη συναποτελούν του ιταμού νέου μνημονίου που αποσκοπεί στο να σαρώσει τα τελευταία εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα οδηγώντας τη χώρα οικονομικό αφανισμό, την κοινωνία σε εξαθλίωση και θέτοντας σε αμφισβήτηση κυριαρχικά και εθνικά δικαιώματα.



 Οι απαιτήσεις της τρόικα  περιλαμβάνουν:

«Υιοθέτηση ενός πλαισίου νόμου για τις επικουρικές συντάξεις που θα προχωρεί στην ίδρυση μόνο ενός επικουρικού ταμείου και ενός συστήματος υποθετικής προσδιοριζόμενης εισφοράς (Notional Defined Contribution) και που θα περιλαμβάνει περικοπές στα επιδόματα των επικουρικών συντάξεων για την περίοδο 2013-2014 σύμφωνες με τουςστόχους της MTFS».

Στην ουσία διάλυση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων.



«Καθιέρωση ενός περισσότερο αποτελεσματικού ελέγχου στις προσλήψεις (ο οποίος θα πρέπει να συμφωνεί με τα σχέδια προσλήψεων και με την αναλογία 1 προς 5), μαζί με ελέγχους στους αριθμούς των εισαχθέντων στις αστυνομικές και στρατιωτικές ακαδημίες».

Αυτό σε συνδυασμό με την επιδίωξη:

«Εφαρμογή ενός προγράμματος στοχευμένων μειώσεων προσωπικού ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 έως το 2015. Το πρόγραμμα θα δίνει ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός της δομής της κυβέρνησης και ο προσδιορισμός των πλάνων για προσλήψεις ανά τμήμα ώστε να επιτευχθεί ο συνολικός συμφωνηθείς στόχος (μέσω απολύσεων και φυσικής μείωσης του προσωπικού από συνταξιοδοτήσεις/παραιτήσεις).

Στην ουσία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα σε σημείο που να τίθεται ζήτημα ύπαρξης και ουσιαστικής του λειτουργίας σε κρίσιμους τομείς.

Ενώ με απίστευτη ωμότητα – δίκην εντολών κατακτητή – προγραμματίζεται ένα πογκρόμ απολύσεων που θα οδηγήσει στη στοχοποίηση και τελικά οικονομική και όχι μόνο εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους.



 Δεν διστάζει, επίσης, η τρόικα  να επέμβει και σε θέματα που έχουν σχέση και με τον προγραμματισμό της εθνικής άμυνας αφού θέτει σε έλεγχο ακόμη και το πόσοι θα εισάγονται στις στρατιωτικές ακαδημίες!

 Παρακάτω οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν:

 «Τροποποίηση του πρόσφατου «πολυνομοσχεδίου» και ανάκληση των άρθρων 3 και 21 (ώστε να καταργηθεί η επέκταση των όρων πληρωμής των φορολογικών χρεών και των εκπρόθεσμων εισφορών στο ΙΚΑ, και ώστε να καταργηθεί η παύση της ποινικής δίωξης και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων)».

Άμεσα απαιτητή η πληρωμή των φορολογικών χρεών προς το δημόσιο, χωρίς καμία διευκόλυνση … κάτι που φυσικά θα πλήξει τους μικροοφειλέτες αφού αυτούς συστηματικά καταδιώκει το ληστρικό φοροεισπρακτικό ελληνικό κράτος.

Ενώ οι μεγάλοι, οι επώνυμοι παραμένουν στο απυρόβλητο.



Στον τραπεζικό τομέα η τρόικα επιδιώκει τη διατήρηση του μάνατζμεντ στους ίδιους τους τραπεζίτες με δραματική ταυτόχρονα μείωση προσωπικού και μισθών.

Ενώ θέτει στο στόχαστρο την Αγροτική Τράπεζα, κάτι που εγκυμονεί βεβαίως σοβαρούς κινδύνους για τον αγροτικό κόσμο.

 Ιδιαίτερη εμμονή δείχνει στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων:

 «Σε συμφωνία με τους στόχους ιδιωτικοποιήσεων (πρέπει να προσδιοριστούν), πρέπει να δοθούν δύο με τρεις μεγάλες επιχειρήσεις για ιδιωτικοποίηση το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Προετοιμασία περιουσιακών στοιχείων για ιδιωτικοποίηση. Αυτή η προετοιμασία απαιτεί: έναν περισσότερο ταχύ διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων, αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, έγκαιρο ξεκαθάρισμα των ζητημάτων με τις κρατικές ενισχύσεις, σεβασμό στους κανόνες των δημοσίων συμβάσεων, μια περισσότερο ολοκληρωμένη απογραφή/καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, συστηματική δουλειά στην ανακατανομή των χρήσεων γης (συγκεκριμένες κινήσεις πρέπει να συζητηθούν)».

 Συστηματικό ξεπούλημα σε εξευτελιστικές τιμές των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου και στη συνέχεια εκποίηση κάθε  λογής δημόσιας περιουσίας.



Για τις επονομαζόμενες «διαρθρωτικές πολιτικές» η τρόικα επιμένει σε:

«Θέσπιση νομοθεσίας που θα βελτιώνει την ευελιξία στους μισθούς. Ο συγκεκριμένος στόχος πρέπει να συζητηθεί. Ο συνδυασμός των εργαλείων πρέπει να καθοριστεί».

Στο τραπέζι του Προκρούστη ο 13 και 14ος μισθός – παρόλο που στο κείμενο αφήνεται να πλανιέται οτιδήποτε.

Κι εδώ βεβαίως υπάρχει το ύπουλο παιχνίδι και εγχώριων κερδοσκοπικών και πλουτοκρατικών κύκλων που πιέζουν και αυτοί μέσω της τρόικα για την επιβολή των πιο αντιλαϊκών και απάνθρωπων μέτρων.  



«Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον 5% μέσα από τη μείωση των non priority ασφαλιστικών δαπανών...»

«Ψήφιση νομοθεσίας που θα απελευθερώνει περαιτέρω τις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων:
Ψήφιση του νόμου που θα δίνει τέλος στη μεταβατική περίοδο για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων...
Περαιτέρω βήματα για την απελευθέρωση των βασικών επαγγελμάτων (εξασφάλιση της ελευθερίας εισόδου δικηγορικών γραφείων στην Ελλάδα, κατάργηση της σχετική με την εθνικότητα απαγόρευσης εισόδου στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου και εξάλειψη του το ενδεχομένου το ΤΕΕ να κινηθεί ενάντια σε όσους μηχανικούς συναινούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές» αμοιβές).



Ακολουθούν  μέτρα για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την «απελευθέρωση των αγορών».

«Περαιτέρω βήματα για την απελευθέρωση των βασικών επαγγελμάτων (εξασφάλιση της ελευθερίας εισόδου δικηγορικών γραφείων στην Ελλάδα, κατάργηση της σχετική με την εθνικότητα απαγόρευσης εισόδου στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου και εξάλειψη τουτο ενδεχομένου το ΤΕΕ να κινηθεί ενάντια σε όσους μηχανικούς συναινούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές» αμοιβές)».



Το σχέδιο της τρόικα περιλαμβάνει «Μεταρρυθμίσεις στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων» και ειδικότερα «Μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικού».

«Ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικού και για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.
Αναθεώρηση των κωδικών της αγοράς ηλεκτρικού ώστε να εξασφαλιστεί η διαφανής, αμερόληπτη και αποτελεσματική κατανομή της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας των δικτύων.

Συνδυασμός της πώλησης λιγνίτη με την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στον χώρο της παραγωγής.

Αναθεώρηση των προγραμμάτων υποστήριξης της ανανεώσιμης ενέργειας ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος αυτών των προγραμμάτων στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας».

Πρέπει να επισημάνουμε ότι με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπεται ξεπούλημα και βασικών μονάδων λιγνίτη – προφανώς σε μεγάλες εταιρείες κυρίως γερμανικών συμφερόντων.

 Ας θυμηθούμε ότι η ΕΕ μας είχε επιβάλει επανειλημμένα πρόστιμα για την «ρύπανση του περιβάλλοντος» που προκαλούν οι λιγνιτοπαραγωγικές μονάδες, ειδικότερα στην Πτολεμαΐδα. Τώρα οι εταιρείες τρέχουν να αγοράσουν πάμφθηνα τον ορυκτό πλούτο της χώρας ο οποίος σύμφωνα με ειδικούς θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ηλεκτροδότηση για πάνω από 100 χρόνια!

 Ως αποτέλεσμα θα έχουμε εξαγωγή φτηνής  ηλεκτρενέργειας στη Γερμανία και αλλού, ενώ οι Έλληνες πολίτες θα πληρώνουν το ρεύμα πανάκριβα.
Άλλωστε, η  τρόικα πιέζει και για αυξήσεις της τάξης του 25% στο τιμολόγιο της ΔΕΗ!



Προβλέπονται, επίσης, μέτρα παρέμβασης στο περιβάλλον μέσα από ορισμένες «αθώες» εκφράσεις … για «Μεταρρυθμίσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», όπως:

«Προετοιμασία νομοθεσίας για τη εξασφάλιση της συμβατότητας των σχεδίων χρήσης γης των επαγγελματικών κλάδων (π.χ βιομηχανία, τουρισμός) με τα 12 σχέδια χρήσης γης των περιφερειών…»
και
«δομημένη ανάλυση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες σε τομείς όπως το λιανεμπόριο, η υγεία και η ασφάλεια, η πολεοδομία, η ενέργεια και ο τουρισμός.

 Με τις «ουδέτερες» αυτές εκφράσεις υποκρύπτεται η προσπάθεια των κερδοσκοπικών μεγάλων συμφερόντων να βάλλουν χέρι σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, στην ενέργεια, βιάζοντας εν ανάγκη και τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικότερα σε ζώνες με υψηλή τουριστική δραστηριότητα. Γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το φυσικό και περιβαλλοντικό μας πλούτο και κληρονομιά.



 Επιδιώκονται επίσης «Μέτρα της Μεσοπρόθεσμης  δημοσιονομικής Στρατηγικής (MTFS) που εκκρεμούν» και ειδικότερα «Έκδοση υπουργικής απόφασης για την αύξηση της νόμιμης αξίας των ακινήτων κατά 25%  (αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου)»!

 Ενώ στις προτάσεις για μείωση και περικοπές δαπανών αναφέρεται γενικόλογα:

«• δαπάνες για την άμυνα
• δαπάνες για την υγεία
• κλείσιμο φορέων [και μειώσεις προσωπικού]»


 Όλα αυτά προδιαγράφουν ένα αβυσσαλέο  παρόν αλλά και ένα ακόμη πιο σκοτεινό μέλλον για την ελληνική κοινωνία. Οδηγώντας στην πλήρη οικονομική αποσύνθεση και σε μαζική δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων. Διάλυση των συστημάτων υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, παιδείας.

 Αποτελούν όμως και σοβαρό κίνδυνο για την εθνική μας ύπαρξη, αφού απαιτούν παρεμβάσεις που έχουν άμεση σχέση και με την εθνική άμυνα.

 Πολύ περισσότερο  που συνοδεύονται από νέους ταπεινωτικούς όρους που προβάλλει ιδιαίτερα η Γερμανία της Μέρκελ. Είναι ήδη σε όλους γνωστό το έγγραφο που έφεραν στο φως οι Financial Τimes με τίτλο … Εγγύηση συμμόρφωσης με τους όρους του δεύτερου πακέτου (Assurance of Compliance in the 2nd GRC Programme) και στην ουσία αποπειράται την επιβολή εκχώρησης της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας και ορισμού επιτρόπου για τον έλεγχο της εκτέλεσης του ελληνικού προϋπολογισμού.

Το κείμενο της γερμανικής πρότασης ξεκινά με τη «διαπίστωση»:

«Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τρόικα, η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα, δεν πέτυχε ούτε το 2011, ορισμένους από τους βασικούς στόχους του προγράμματος. Ειδικότερα το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν μειώθηκε συγκριτικά με αυτό του προηγούμενου έτους. Κατά συνέπεια η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τη συμμόρφωσή της με το πρόγραμμα, προκειμένου να τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές της. Σε αντίθετη περίπτωση η Ευρωζώνη δεν θα μπορέσει να εγκρίνει τις εγγυήσεις για το δεύτερο πακέτο βοήθειας». 

 Ένας ατελείωτος κύκλος εκβιασμών που διαρκώς επαναλαμβάνονται σε νέο πιο διευρυμένο πλαίσιο. Η  Ελλάδα είναι όμηρος των δανειστών ενώ για κάθε υποψία "αθέτησης" των βάρβαρων όρων και  μέτρων προβλέπονται αντίποινα σε βάρος του Ελλήνων πολιτών. 



Αναλυτικότερα το κείμενο αναφέρει:

« Πρόταση για βελτίωση της συμμόρφωσης.


Για να βελτιωθεί η συμμόρφωση με τους όρους του δεύτερου πακέτου βοήθειας, το νέο Μνημόνιο θα περιλαμβάνει «καινοτόμα θεσμικά στοιχεία» και η Ελλάδα πρέπει να δεσμευθεί στην τήρησή τους. Μόνο εάν και όταν εφαρμοστούν, θα καταστεί δυνατή η έναρξη του νέου προγράμματος. 

1. Απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους.


Η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί νομικώς ότι θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα στη μελλοντική εξυπηρέτηση του χρέους. Η δέσμευση της αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί δια νόμου από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Για την εξυπηρέτηση του χρέους θα χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο τα δημόσια έσοδα και μόνο τα εναπομείναντα έσοδα θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση δαπανών». 



Με άλλα λόγια η Γερμανία απαιτεί εθελούσια οικονομική και στη ουσία εθνική υποδούλωση και απεμπόληση της εθνικής κυριαρχίας

Πλέον – αν η κυβέρνηση τολμήσει να δεχτεί αυτή την εξευτελιστική υποταγή – τα δημόσια έσοδα θα αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του χρέους και των δανειστών.

Όλοι οι άλλοι – και ολόκληρος ο ελληνικός λαός και οι ανάγκες του … ας πάνε να πνιγούν …

«Έτσι θα καθησυχαστούν τόσο οι Δημόσιοι, όσο και οι ιδιώτες πιστωτές ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε μετά το PSI, ενώ θα επηρεαστεί θετικά η πρόσβασή της στις αγορές. Η de facto εξάλειψη της πιθανότητας χρεωκοπίας θα καταστήσει την απειλή μη καταβολής δόσης του δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας πολύ πιο πιστευτή. Εάν στο μέλλον δεν καταβληθεί μια δόση, η Ελλάδα δεν θα δύναται να απειλήσει τους δανειστές της με χρεοκοπία, αλλά θα πρέπει να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές των δαπανών, ως μοναδική πιθανή συνέπεια της μη καταβολής μιας δόσης. 

2. Μεταβίβαση της εθνικής δημοσιονομικής κυριαρχίας

Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να τεθεί υπό ένα αυστηρό σύστημα καθοδήγησης και ελέγχου. Με δεδομένη την απογοητευτική συμμόρφωση έως σήμερα, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί τη μεταβίβαση της δημοσιονομικής κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 

Ένας επίτροπος προϋπολογισμού, ο οποίος πρέπει να διοριστεί από το Eurogroup, θα διασφαλίζει το δημοσιονομικό έλεγχο.
Αυτός θα πρέπει να διαθέτει εξουσία ώστε:


Α) να εφαρμόζει ένα σύστημα κεντρικού ελέγχου και αναφοράς που θα καλύπτει τις βασικές δαπάνες του ελληνικού προϋπολογισμού. 

Β) θα έχει τη δυνατότητα άσκησης αρνησικυρίας σε αποφάσεις που δεν ευθυγραμμίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η τρόικα και 

Γ) θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση στον προαναφερθέντα κανόνα, την απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους. 


 Η νέα θεσμική προσέγγιση εποπτείας θα πρέπει να διατυπωθεί στο Μνημόνιο ως εξής: «Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης, η οποία θα επιβεβαιώνεται από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένας νέος επίτροπος επί του προϋπολογισμού, διορισμένος από το Eurogroup, θα βοηθήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο επίτροπος θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες εποπτείας των δημοσίων δαπανών και δικαίωμα αρνησικυρίας επί αποφάσεων που δεν ευθυγραμμίζονται με τους καθορισθέντες δημοσιονομικούς στόχους και την άμεση προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους». Η Ελλάδα οφείλει να διασφαλίσει ότι ο νέος εποπτικός μηχανισμός είναι πλήρως επικυρωμένος με νόμο του Κράτους, κατά προτίμηση με συνταγματική τροποποίηση». 



 Το σχέδιο Μέρκελ προβλέπει, λοιπόν, ότι  ένας οικονομικός γκαουλάιτερ και στην ουσία υπερκυβερνήτης  ερήμην του ελληνικού λαού και σε παράβαση κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμότητας θα αποφασίζει για τα πάντα και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών.

Η πρόκληση προς τους Έλληνες πολίτες είναι πρωτοφανής.

 Αυτοί οι ίδιοι που επέβαλαν την πλέον αποτυχημένη και εξοντωτική πολιτική επιτιμούν τη χώρα μας για  … αποτυχία.



Μια πολιτική που οδήγησε και στο 20111 τον εκτροχιασμό των δημοσίων εσόδων και στη δημιουργία ελλείμματος που αγγίζει το 10%.

Που εκτίναξαν την ανεργία στο επίπεδο του ενός εκατομμυρίων ανθρώπων.

Που καθημερινά οδηγούν στην καταστροφή χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 Που στοχοποιούν τους Έλληνες ως τους σύγχρονους παρίες ή και …. Εβραίους της Ευρώπης – εξιλαστήρια θύματα και αποδιοπομπαίοι τράγους για να «σβήσουν» τις δικές τους ευθύνες για τα οικονομικά αδιέξοδα, την κοινωνική αδικία και τη μαζική δυστυχία που στοιβάζουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.




 Οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση – προπαντός, όμως, η δοτή και έκθετη κυβέρνηση Παπαδήμου η οποία δεν διαθέτει καμία λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση – υπογράψει τα κατάπτυστα κείμενα, θα είναι υπόλογη απέαντι στον ελληνικό λαό.

Οι [πράξεις της θα ισοδυναμούν με πράξεις εθνικής μειοδοσίας και απεπμόλησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Κανείς δεν μπορεί, δεν έχει την πολιτική κάλυψη και δυνατότητα να επιχειρήσει κάτι ανάλογο.



Αποτελεί συνεπώς όρο επιβίωσης των Ελλήνων πολιτών, της Ελλάδας ως ανεξάρτητης οντότητας η αποτροπή υιοθέτησης των ιταμών αξιώσεων της τρόικα και της Μέρκελ.

Και η ανατροπή της δοτής και υποταγμένης κυβέρνησης Παπαδήμου.

Σήμερα, τώρα!


 Ήδη τα κόμματα της Αριστεράς ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές.

Το αίτημα αυτό πρέπει να γίνει παλλαϊκή υπόθεση.



Να γίνει υπόθεση των ίδιων των πολιτών και της κοινωνικής βάσης της Αριστεράς που πρέπει να πρωτοστατήσουν στο νέο απελευθερωτικό αγώνα.