Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Και ξαφνικά … να και μια δημοσκόπηση: τι δείχνουν τα ευρήματα από την τελευταία έρευνα της MRB


Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που καταγράφονται στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB και στην έρευνα που έγινε από τις 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 21,5%, ενώ η Ν.Δ. 19,8%, δηλαδή η διαφορά των δύο κομμάτων είναι 1,7%. Ακολουθούν, Χρυσή Αυγή με 8,5% , «Το Ποτάμι» με 6,7% , Ελιά με 6,3%, ΚΚΕ με 5,1% , Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8% και ΔΗΜΑΡ με 1,3%. «Αλλο Κόμμα» επέλεξε το 7,1% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 19,9%.



Στην εκτίμηση ψήφου εκλογών τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα εξής: ΣΥΡΙΖΑ 26,8%, Ν.Δ. 24,7%, Χρυσή Αυγή 10,6%, «Το Ποτάμι» 8,4%, Ελιά 7,9%, ΚΚΕ 6,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,7%, Δημοκρατική Αριστερά 1,6% και “Άλλο Κόμμα” 8,9%.



Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 44%, έναντι 32,5% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί το “Κανένα Κόμμα” με 17,5%, “Άλλο Κόμμα” με 4,5% και “Δεν Ξέρω – Δεν απαντώ” με ποσοστό 1,4%.



Στους πίνακες που ακολουθούν δείτε τις συσπειρώσεις-μετακινήσεις των ψηφοφόρων για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.





Σχετικά με την Ικανότητα Διακυβέρνησης και στο ερώτημα: «Ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου;», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 28,7% των ερωτηθέντων, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 28%. “Κανένα κόμμα” επιλέγει το 33%.



Στο ερώτημα που αφορά στην «Καταλληλότητα του πρωθυπουργού - Καθ' υπόδειξη», ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 23,4% και ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 21,9%. Το 29,3% των ερωτηθέντων επιλέγει «Κανένας», ενώ ακολουθούν Νίκος Μιχαλολιάκος με 5,2%, Ευάγγελος Βενιζέλος με 4,9%, Σταύρος Θεοδωράκης με 3,9%, Πάνος Καμμένος με 3,1%, Δημήτρης Κουτσούμπας με 2,6%, Φώτης Κουβέλης με 2,1% και "Άλλος" με 2,7%.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. συγκεντρώνει το 38,7% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ το 33,9%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 22%.



Στην εικόνα των πολιτικών αρχηγών και στις θετικές κρίσεις ο Αντώνης Σαμαράς έχει ισχνό προβάδισμα 0,3%, συγκεντρώνοντας το 24,9% έναντι 24,6% του Αλέξη Τσίπρα.





Δείτε και τις θετικές κρίσεις μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.




Οι πολίτες τοποθετήθηκαν σε ό,τι αφορά την εικόνα που έχουν για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα από το σύνολο των ερωτηθέντων. Πρώτος σε θετικές κρίσεις είναι ο Μανώλης Γλέζος με ποσοστό 36,1%. Ακολουθούν η Λιάνα Κανέλλη με 27,6%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 24,7%, η Όλγα Κεφαλογιάννη με 24%, η Ρένα Δούρου με 23,8%, ο Νίκος Δένδιας με 23,7% και ο Αλέξης Μητρόπουλος με 23,5%.



Οι δείκτες αισιοδοξίας

Στο ερώτημα: «πως πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας» το 88,7% απάντησε “Αρκετά άσχημα” ή “Πολύ άσχημα”, ενώ μόλις το 1,2% αποφάνθηκε ότι βαδίζουν “Αρκετά καλά” ή “Πολύ καλά”.



Σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα το 88,9% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι “Κακή” ή “Πολύ Κακή”, ενώ μόλις το 0,7% κάνει λόγο για “Καλή”.



Στο ερώτημα: «πως κρίνετε την προσωπική οικονομική κατάσταση σήμερα;» οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 74,4% “Κακή” ή “Πολύ Κακή”. Το 2% απάντησε ότι η οικονομική του κατάσταση είναι “Καλή” και το 0,6% ότι είναι “Πολύ Καλή”.



Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία. Συγκεκριμένα, το 74,1% των ερωτηθέντων έδωσε τη συγκεκριμένη απάντηση, ενώ ακολούθησαν: η Υγεία/Περίθαλψη με ποσοστό 40,4%, η Ακρίβεια με 36,8% και το Φορολογικό Σύστημα με ποσοστό 34,8%.



Τι απαντούν οι πολίτες για νέο μνημόνιο, χρέος και ΔΕΗ

Στο ερώτημα: «Θα υπάρξει η ανάγκη για υπογραφή νέου μνημονίου και εφαρμογή μέτρων που θα επηρεάσει περαιτέρω την ποιότητα ζωής του πολίτη;» το 59,6% απάντησε “Σίγουρα ναι” ή “Μάλλον ναι”, ενώ το 29,4% είπε: “Μάλλον όχι” ή “Σίγουρα όχι”.



Στο θέμα του χρέους οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να τοποθετηθούν σχετικά με τη λύση που πρέπει να δοθεί και με ποια συμφωνούν σχετικά λαμβάνοντας υπόψη το όφελος για τη χώρα. Το 69,2% απάντησε ότι: «Να μειωθεί – κουρευτεί το κεφάλαιο και να μπει ρήτρα ανάπτυξης», ενώ το 20,9% πρότεινε: «Να αντιμετωπιστεί με μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, χωρίς να μειωθεί το κεφάλαιο».



Όσον αφορά για το ποια από τις δύο απόψεις θεωρούν οι ερωτηθέντες ως πιο ρεαλιστική στην εφαρμογή της, το 63,3% απάντησε: «Να μειωθεί – κουρευτεί το κεφάλαιο και να μπει ρήτρα ανάπτυξης».




Στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης μέρους της ΔΕΗ και στο ερώτημα: «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει μέρος της ΔΕΗ και να δημιουργήσει τη λεγόμενη “Μικρή ΔΕΗ”, εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την ιδιωτικοποίηση;», ένας στους δύο λέει «όχι» στην ιδιωτικοποίηση. Συγκεκριμένα το 50,1% των ερωτηθέντων απάντησε “Σίγουρα Διαφωνώ” ή “Μάλλον Διαφωνώ”, ενώ το 34,6% είπε “Σίγουρα Συμφωνώ” ή “Μάλλον Συμφωνώ”.


Ευχαριστήριες δηλώσεις του γ.γ του ΝΑΤΟ, Ράσμουσεν

του Μ…

Τα εύσημα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, απέσπασε η Ελλάδα, για το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση από την οποία πλήττεται εδώ και χρόνια, είναι μία από τις τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ που εξακολουθούν να διαθέτουν ποσοστό 2% ή παραπάνω του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Εσθονία.

Μάλιστα, ο Ράσμουσεν σχολίασε ότι αν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούσαν φέτος το «παράδειγμα» της Ελλάδας, το ΝΑΤΟ θα είχε διαθέσιμα επιπλέον 90 δις. δολάρια.

Οι αναφορές αυτές του Ράσμουσεν έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας στο think tank Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, για τους «Διατλαντικούς δεσμούς στην αβεβαιότητα της εποχής μας».

Βλέπουμε λοιπόν, πως η χώρα μας διατηρείται σταθερά στη 4η θέση πληρωμών στο ΝΑΤΟ, χρηματοδοτώντας τις επεκτατικές διαθέσεις των Αμερικανών, με την κυβέρνηση να μένει πιστή στις επιτάξεις του ΝΑΤΟ, μετά τις αντίστοιχες των Τροικανών.

Την ίδια ώρα που καταστρατηγούνται οι κοινωνικές συμβάσεις που έχουν κερδηθεί με κόπο και αίμα. Στη χώρα της ντροπής και της αισχροκέρδειας, στον παράδεισο των φοροαπαλλαγών και των μέτρων προστασίας των οικονομικά ισχυρών... Όταν Έλληνες πολίτες μετατρέπονται σ' αυτόχειρες γιατί δεν έχουν να πληρώσουν διότι δεν τα φάγαμε μαζί....

Ένας ακόμη τόπος καμένης γης από τις καπιταλιστικές επιτάξεις, ένα πλαίσιο κοινωνικής βαρβαρότητας, ένα πολιτικό αδιέξοδο με ανδρείκελα. Με την παιδεία να βρίσκεται στον πάτο των εκτιμήσεων στη στατιστική των μελετών..


Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά εμείς πληρώνουμε αμερικανικούς εξοπλισμούς. Αλλά για τα πολιτικοκοινωνικά κακώς κείμενα θα επανέλθουμε!

Ένα, δύο, τρία … πόσα δημοψηφίσματα για το ξεπούλημα της ΔΕΗ;


Ενώ η κυβέρνηση των εγχώριων ανδρεικέλων της τρόικα και των λίγων εγχώριων ομίλων της ελληνικής ολιγαρχίας προχωρεί συστηματικά στην εκποίηση του εθνικού πλούτου με τρανό παράδειγμα αυτό της ΔΕΗ, κυριολεκτικό αλαλούμ καταγράφεται στη στάση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης σχετικά με την προώθηση δημοψηφίσματος για το κρίσιμο αυτό θέμα.

Έτσι, λοιπόν, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των προτάσεων που κατατίθενται από χθες, με κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές να ζητούν δημοψήφισμα για το ψηφισθέν χθες το βράδυ νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Εκεί, θα εξεταστεί κατά πόσον οι υπογραφές κάτω από τις ξεχωριστές προτάσεις μπορούν να συγχωνευθούν ώστε να ξεπεράσουν τον μαγικό αριθμό των 120, προκειμένου να προκληθεί τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ πάντως, είχαν κατατεθεί οι τέσσερις από τις έξι συνολικά προαναγγελθείσες προτάσεις, με το ζητούμενο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, των ανεξαρτήτων βουλευτών, της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ (με τη σειρά που κατατέθηκαν) να είναι κοινό, δημιουργώντας την αίσθηση ότι τουλάχιστον οι 115 υπογραφές που συγκεντρώνονται κάτω από αυτές μπορούν να συναθροιστούν.

Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, απαιτούνται μόλις πέντε υπογραφές ακόμα, ενώ εκκρεμούν για να κατατεθούν σήμερα οι προτάσεις του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ.

Από χθες το βράδυ ακόμα και λίγα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν την πρότασή τους, ζητώντας «τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ.2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας”», εκτιμώντας ότι ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και θέτοντας ως ερώτημα «αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο».

Σημειώνεται ότι στις 13 υπογραφές των βουλευτών των ΑνΕλλ προστέθηκε άλλη μία, αυτή του Νίκου Νικολόπουλου που δεν υπογράφει τελικά άλλη πρόταση των 15 ανεξαρτήτων βουλευτών που έγιναν έτσι 14.

Στη δική τους πρόταση, λίγο αργότερα, οι 14 ανεξάρτητοι βουλευτές Π. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης, Ν. Σταυρογιάννης, Μ. Ανδρουλάκης, Οδ. Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κ. Γιοβανόπουλος, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Β. Καπερνάρος, Γ. Κασαπίδης, Γ. Νταβρής, Θ. Παραστατίδης, Π. Τατσόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη αναπτύσσουν μεν το δικό τους σκεπτικό περί απαράδεκτης κυβερνητικής μεθόδευσης, πλην όμως καταλήγουν ακριβώς στο ίδιο δια ταύτα, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα «αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο».

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα ζητούσαν και οι 16 βουλευτές, έγκλειστοι και μη, της Χρυσής Αυγής που υπέγραφαν την αμέσως επόμενη πρόταση που έφτασε στη Βουλή.

Τέλος, και παρά την προηγούμενη φημολογία ότι θα κατατίθετο σήμερα το πρωί, αργά χθες τη νύχτα κατατέθηκε και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας” που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο», αναφερόταν σχετικά, με τους 71 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης –και πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα- να υπογράφουν από κάτω.

Το «αλαλούμ» που φάνηκε χθες να δημιουργείται, με τη μία πρόταση να κατατίθεται μετά την άλλη, αναμένεται να λήξει σήμερα, με την κατάθεση των δύο τελευταίων προτάσεων (του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ), για να αρχίσει ένα... άλλο, ως προς την ερμηνεία τους, τη συνταγματικότητά τους, το κατά πόσον συναθροίζονται οι υπογραφές των βουλευτών και από κει και πέρα, εφόσον συναθροιστούν, αν θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για την πραγματοποίηση της συζήτησης, ή αυτή θα εκκρεμεί ως τον Οκτώβριο.

Στα επιμέρους ζητήματα που συζητιούνται είναι αν και κατά πόσον θα μεσολαβήσει υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και έκδοση ΦΕΚ, κάτι που θα καταστήσει το ψηφισθέν νομοσχέδιο, νόμο του κράτους…

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προχωρά στο … έργο της. Ψηφίζει νομοσχέδια που διαλύουν τις κοινωνικές υποδομές, εκποιεί το δημόσιο πλούτο σε τιμές εξευτελιστικές  υποθηκεύοντας μακροπρόθεσμα το μέλλον της χώρας και η αντιπολίτευση  αλλού πατά κι αλλού βρίσκεται…

Ειδικότερα, πότε επιτέλους θα υπάρξει μια κοινή πρόταση της Αριστεράς;

Ένας κοινός συντονισμός των αγώνων;

Θα παραμείνουν αυτές οι δυνάμεις στη λογική της καταγραφής με μόνο ουσιαστικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων εν όψει των προσεχών εκλογών;

Μα, το ζητούμενο είναι η αντίσταση σ’ αυτές τις καταστροφικές πολιτικές και τελικά η ανατροπή τους.

Τελικά, λοιπόν, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη λογική των παράλληλων μονόδρομων, των ασύμβατων διαδρομών και την αυταρέσκεια των εκλογικών ποσοστών;



Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Το Ισραήλ ξεκινά νέα αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας – μια νέα Ιντιφάντα προ των πυλών


Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ισχυρίζεται ύστερα από τη ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς.

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και ένα παιδί, σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν στις επιδρομές.



Η Χαμάς απάντησε ότι εκτόξευσε πυραύλους για να ανταποκριθεί στη "σιωνιστική επίθεση", κατηγορώντας το Ισραήλ για τη δολοφονία πέντε από τους μαχητές της.

Το Ισραήλ αρνήθηκε τον ισχυρισμό της Χαμάς. Υποστηρίζει ότι έχει ήδη αρχίσει μια ανοιχτή εναέρια επιχείρηση «για να τερματίσει την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα».

Το Ισραήλ τονίζει ότι η επιχείρηση θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες και ότι 1.500 έφεδροι έχουν κληθεί στις τάξεις του στρατού.


Ο ισραηλινός στρατός έχει στείλει ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα


Η ξαφνική κλιμάκωση ήρθε λίγες μόλις μέρες μετά τις συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας με την κάθε πλευρά να δηλώνει ότι «η ηρεμία θα πρέπει να απαντηθεί με ηρεμία».

Η ένταση, ωστόσο, έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες ημέρες μετά τις δολοφονίες τριών νεαρών Ισραηλινών και ενός παλαιστίνιου εφήβου.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι η Χαμάς, βρίσκεται πίσω από την απαγωγή και τη δολοφονία των Ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – έναν ισχυρισμό, όμως, που αρνείται η Χαμάς.

Μια ημέρα μετά τις κηδείες των νέων ισραηλινών, ένας δεκαεξάχρονος Παλαιστίνιος απήχθη και δολοφονήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Η αστυνομία συνέλαβε έξι υπόπτους εβραϊκής καταγωγής απ’ ότι φαίνεται ο Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε λόγω της ιθαγένειάς του.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι 50 στόχοι χτυπήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας.

Αργότερα την Τρίτη το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η Χαμάς είχε εξαπολύσει τουλάχιστον 16 ρουκέτες κατά του Ισραήλ, και ότι το σύστημα αεράμυνας του Iron Dome είχε καταρρίψει πέντε από αυτούς πάνω από το Ashdod και το Ασκελόν.

Ο στρατός επίσης αναπτύσσει, επίσης, περισσότερα στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Γάζας, σύμφωνα με αναφορές. Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ διεκόπη πριν από την απόφαση για χερσαίες επιχειρήσεις.

Η Χαμάς δήλωσε από την πλευρά της ότι το Ισραήλ είχε ως στόχο δύο σπίτια και τέσσερα εκπαιδευτικά κτίρια που χρησιμοποιούνται από τους μαχητές σε όλη τη Γάζα.



Παλαιστίνιοι γιατροί ανέφεραν ότι 15 άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και ένα παιδί, στη νότια πόλη της Χαν Γιουνίς.


Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές


Μαχητές της Χαμάς φέρονται να προειδοποίησαν ότι θα διευρύνουν την ακτίνα των στόχων τους, αν το Ισραήλ συνεχίσει τις αεροπορικές επιθέσεις. 



Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είχε νωρίτερα κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία πέντε μαχητών κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών της Κυριακής.

Υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα».



Η κλιμάκωση της έντασης δημιουργεί την πιθανότητα για μια νέα Ιντιφάντα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γαλλική Libération η οποία θεωρεί ως κύριο υπεύθυνο της πολιτικής των συνεχώς εμποδίων το Κράτος του Ισραήλ. 

«Συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί αιωνίως να απορρίπτει κάθε συμβιβασμό. Οι ισραηλινές κυβερνήσεις κατασκευάζουν κάθε χρόνο και νέους οικισμούς για τους εποίκους εμποδίζοντας στην πραγματικότητα την δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Υπάρχει η απειλή μιας νέας Ιντιφάντα, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εξτρεμιστές και από τις δύο πλευρές. Το Ισραήλ θα πρέπει να δείξει με συγκεκριμένες παραχωρήσεις ότι επιθυμεί την ειρήνη. Για να μην πάει χαμένος ο θάνατος των 4 νεαρών παιδιών».



Μια συνεχιζόμενη τραγωδία με θύματα μέχρι τώρα εκατοντάδες αμάχους και ειδικότερα παιδιά.

Με την ανοχή και τα κροκοδείλια δάκρυα της «διεθνούς κοινότητας».



Άλλη μια ανοικτή πληγή που δεν λέει να κλείσει και την οποία μόνο η αλληλεγγύη και η διεθνής κινητοποίηση μπορεί κάπως να θεραπεύσει …  

Αμερικανική κατασκοπεία και τα μισόλογα της Μέρκελ - τα απόνερα του σκανδάλου παρακολούθησης από τη NSA


Μόλις χτες προχτές παρουσιάσαμε το εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Washington Post για το σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων ανύποπτων πολιτών από τη NSA.

Λίγες μέρες μετά διεθνής σάλος έχει ξεσπάσει – ειδικότερα στις σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας, των δύο άσπονδων εταίρων και «συμμάχων».

Έτσι, οι παρακολουθήσεις στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης – μέχρι και της ίδιας της καγκελαρίου Μέρκελ (;) έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιπαράθεση τόσο στην ίδια τη Γερμανία, όσο και διεθνώς.



Προσεκτική, ωστόσο - μέχρι παρεξήγησης- είναι η Άγκελα Μέρκελ στο νέο σκάνδαλο κατασκοπείας, αλλά ο Τύπος της Γερμανίας ζητά να πάρει πιο ξεκάθαρη θέση.

«Τρικυμία» στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις από την υπόθεση κατασκοπείας των ΗΠΑ σε βάρος της Γερμανίας. Είναι και το κατεξοχήν θέμα που σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος επισημαίνοντας τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στις σχέσεις δύο φιλικών και συμμαχικών χωρών.

«Ας διάβαζαν εφημερίδες»

Η Münchener Merkür γράφει χαρακτηριστικά: «οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αχαλίνωτες, ο γερμανός πρόεδρος αποσβολωμένος, η καγκελάριος άφωνη, ο αμερικανός πρόεδρος αμέτοχος, ο γενικός εισαγγελέας ακίνητος, κάπως έτσι ήταν η κατάσταση όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με την NSA. Kαι έτσι είναι και σήμερα, στη γέννηση ενός νέου διατλαντικού σκανδάλου κατασκοπείας».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί θα έπρεπε να πουν μια και μόνη λέξη στην προσφορά διαβαθμισμένων εγγράφων του κατασκόπου, ένα ψυχρό 'όχι' και να ενημερώσουν τη Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών ότι έχει έναν κατάσκοπο στις τάξεις της. «Καλό είναι να πει κανείς στους κυρίους της NSA, ότι θα μπορούσαν να πάρουν ευκολότερα πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνεδριάσεων της κοινοβουλευτικής επιτροπής, εάν κάθονταν εκεί που κάθονται και οι γερμανοί συνάδελφοί τους, στη μεγάλη πτέρυγα θεατών, ή απλά να διάβαζαν εφημερίδες».

«Ευγνώμων για τη γερμανική επανένωση»

  Την πολύ δύσκολη θέση της Άγκελα Μέρκελ επισημαίνει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή παρέμβαση του γερμανού προέδρου. «Η Μέρκελ συνηθίζει να προσπερνά τα σκάνδαλα ή να τα σχολιάζει με μισόλογα ελπίζοντας ότι θα ξεχαστούν στην προσπάθεια του Τύπου να βρει το επόμενο εντυπωσιακό θέμα. Συνήθως επιτυγχάνει αυτή η τακτική. Αλλά μετά την παρέμβαση του προέδρου Γκάουκ, δεν πρόκειται να αποφύγει να πάρει σαφή θέση. Είναι βέβαιο ότι αυτό θα ενοχλήσει την Ουάσιγκτον».



  Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου κατατάσσει την Μέρκελ ανάμεσα στους πολιτικούς, όπως ήταν ο Χέλμουτ Κολ, που είναι ευγνώμονες μέχρι σήμερα για τη στήριξη που έδωσαν οι Αμερικανοί στη γερμανική επανένωση. «Κανείς δεν ξέρει, τι θα έπρεπε να συμβεί για να εγκαταλείψει η καγκελάριος αυτή την πίστη της στον υπερατλαντικό εταίρο της. Μέχρι σήμερα προσπάθησε να κρατήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας μακριά από την υπόθεση NSA. Στην ουκρανική κρίση διαμεσολαβεί ανάμεσα στη Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, επειδή διαθέτει νήματα προς τη Μόσχα, που δεν διαθέτει ο Ομπάμα μετά από 6 χρόνια πρόεδρος των ΗΠΑ. (…) Εάν η Ουάσιγκτον δεν στείλει μηνύματα στους Γερμανούς ότι λαμβάνει στα σοβαρά τους ενδοιασμούς τους, τότε η αδυναμία του αμερικανού προέδρου θα γίνει και αδυναμία και της καγκελαρίου».

  Στο νέο διεθνές τοπίο της αντιπαράθεσης για την παγκόσμια κυριαρχία, παραδοσιακοί «φίλοι» και «σύμμαχοι» βρίσκονται σε εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις.

  Μια ιδιότυπη λυκοσυμμαχία διακρίνει, λοιπόν, τις σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας.


Από τη μια, εταίροι στην Ευρώπη και στον κόσμο, συντονίζονται για την αντιμετώπιση αντιπάλων όπως της Ρωσίας του Πούτιν.

Από την άλλη, είναι σκληρή η αντιπαράθεσή τους για την οικονομική κυριαρχία και τον έλγχο στρατηγικών πλουτοπαραγωγικών πηγών σ’ όλο τον κόσμο.

Μια ανανεωμένη εκδοχή των αρχών του 20ου αιώνα, με νέους παγκόσμιους γεωστρατηγικούς «παίχτες» - πχ Κίνα.

Και οι «φίλοι», όμως, είναι «ύποπτοι», μπλέκουν στα δίκτυα της διεθνούς κατασκοπείας.
Όπου κανείς σχεδόν δεν μπορεί να μείνει εκτός της εποπτείας των πανίσχυρων υπηρεσιών παρακολούθησης και πληροφοριών.

Η Μέρκελ διαθέτει ασφαλές κινητό (;)

Ούτε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Ούτε και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


Πλάκα δεν έχει;

«Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» και ο αντίλογος – ένας «διάλογος» ανάμεσα στον Τομά Πικετί και στον Έντμουντ Φελπς

                                                        
Επιστροφή στο παρελθόν και αυξανόμενο χάσμα πλούσιων και φτωχών προβλέπει ο Γάλλος Τομά Πικετί στο βιβλίο του «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα». Ο αντίλογος έρχεται από τον Αμερικανό νομπελίστα Έντμουντ Φελπς, ο οποίος – όπως και η πλειοψηφία των mainstream οικονομολόγων – ανήκει στο κυρίαρχο ρεύμα του νεοφιλελευθερισμού..

Το βιβλίο του Πικετί, από τα πιο ευπώλητα των τελευταίων ετών για την οικονομία, κάνει μία αναδρομή στις κοινωνικές ανισότητες από το 1800 μέχρι τις μέρες μας, για να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών διευρύνεται συνεχώς, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, με αποτέλεσμα την επιστροφή στον «καπιταλισμό των κληρονομημένων περιουσιών» - έναν καπιταλισμό που κυριαρχείται από μία «αριστοκρατία του πλούτου» και δεν προσφέρει ευκαιρίες ανέλιξης για αυτοδημιούργητους, υποστηρίζει ο Πικετί.



Από την άλλη, ο  Εντμουντ Φελπς, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Οικονομίας το 2006, δεν θέλει καν να χρησιμοποιήσει τον όρο «καπιταλισμός» στα συμφραζόμενα του Πικετί: «Νομίζω ότι είναι παραπλανητικό να λες ότι γενικώς ο ʻκαπιταλισμόςʼ ευθύνεται για οτιδήποτε. Είναι δεδομένο ότι σε μία δυτική κοινωνία αποδεχόμαστε την ιδιωτική ιδιοκτησία. Αν θέλετε, πείτε το ʻκαπιταλισμόʼ. Αλλά αυτό είναι το όχημα που καθορίζει τις μεμονωμένες αποφάσεις και συμπεριφορές όλων μας» λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος στην Deutsche Welle.

«Βολικό» σχήμα, «βολική» ερμηνεία και η οποία βεβαίως δεν θίγει τους κρατούντες, τους οικονομικά κυρίαρχους, τους υπερ – πλουσίους του σύγχρονου κόσμου, «εξαλείφοντας» ως δια μαγείας τις πολλαπλές ανισότητες που γεννά και αναπαράγει συνεχώς το καπιταλιστικό σύστημα.

Οι ανισότητες της «συσσώρευσης κεφαλαίου»

O Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί


Έχοντας αναλύσει τα ιστορικά στοιχεία, ο Τομά Πικετί διατυπώνει την εξής θεωρία: σε μία οικονομία με χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης ο ήδη συσσωρευμένος πλούτος αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από εκείνους των μισθολογικών αυξήσεων, με αποτέλεσμα οι ήδη ευημερούντες να αφήνουν πίσω εκείνους που επιθυμούν να δημιουργήσουν νέο πλούτο. Εκεί είναι και η ευθύνη του «καπιταλισμού» με τη σημερινή του μορφή, επιμένει ο Γάλλος οικονομολόγος. Ο αντίλογος του Φελπς: «Είναι λυπηρό να πιστεύει ο κόσμος ότι η εισοδηματική ανισότητα προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία αναδιανομής προς όφελος των αδυνάτων. Δεν μπορείς να πάρεις το ψαλίδι και να αρχίσεις να κόβεις στην κορυφή της εισοδηματικής πυραμίδας, γιατί αν το κάνεις, αυτό θα έχει συνέπειες και για τη μεσαία τάξη, αργά ή γρήγορα».

Στη μεσαία τάξη, οπωσδήποτε, όπως για παράδειγμα σ’ αυτήν της Ελλάδας που οδηγείται σε τελειωτική εξόντωση και εξαφάνιση κάτω από τις φονικές πολιτικές των μνημονίων.

Ωστόσο ο Φελπς δεν μπορεί να αντικρούσει το γεγονός ότι οι εισοδηματικές ανισότητες έχουν αυξηθεί εις βάρος της μεσαίας τάξης τις τελευταίες δεκαετίες: «Τον 19ο αιώνα η οικονομία αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, αργότερα και στη Γερμανία και στη Γαλλία. Τα εισοδήματα αυξάνονταν με γρήγορους ρυθμούς, κάτι που δεν συνέβαινε με τον ήδη συσσωρευμένο πλούτο. Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. Αλλά αυτό οφείλεται στην επιβράδυνση της παραγωγικότητας».

Αναδιανομή μέσω φορολογίας ή καινοτομίας;

  Η αντίθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη: ο νεαρός Πικετί, φίλα προσκείμενος στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα, έχει χαρακτηριστεί «σύγχρονος Μαρξ» και «ροκ σταρ της οικονομίας», βλέπει στους αναδιανεμητικούς φόρους τη μοναδική ευκαιρία για να δημιουργηθεί νέος πλούτος και διατυπώνει μία θέση που θυμίζει τη μαρξιστική θεωρία περί «πρωτογενούς συσσώρευσης κεφαλαίου».

Αντιθέτως ο ηλικίας 80 ετών αντι-κεϊνσιανός Φελπς, ο οποίος με το ερευνητικό του έργο αμφισβήτησε την παραδοσιακή αντίληψη περί αντίστροφής σχέσης πληθωρισμού και ανεργίας, βλέπει μία και μοναδική ευκαιρία: την αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη στήριξη της καινοτομίας. «Δεν μπορείτε να έχετε καλές δουλειές, αν δεν έχετε ιδιωτικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτομίες ή αντιδρούν σε καινοτομίες. Σήμερα όλα τα βιομηχανικά κράτη υποφέρουν από μειωμένη παραγωγικότητα. Αυτό όχι μόνο συνθλίβει τους νέους, που αρχίζουν να μισούν τις δουλειές τους, αλλά και παραλύει τη μεσαία τάξη. Δεν θα καταφέρει να πλουτίσει όμως η μεσαία τάξη, όσο η κοινωνία μας απορρίπτει εκείνους που καινοτομούν και ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα».


 Οδηγοί ταξί σε όλη την Ευρώπη διαμαρτύρονται για τις εφαρμογές των smartphones.

Ο Φελπς παραθέτει ένα παράδειγμα: μεγάλη διάδοση γνωρίζει τελευταία στην Ευρώπη το Uber, μία εφαρμογή car sharing για smartphones, η οποία επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να βρίσκουν έναν οποιοδήποτε οδηγό, χωρίς άδεια ταξί, που μπορεί να τους μεταφέρει στον προορισμό τους. Η επιτυχία της εφαρμογής έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις των επαγγελματιών οδηγών ταξί, που υποστηρίζουν ότι είναι παράνομη και ευνοεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό. «Η ουσία του ζητήματος είναι ότι δεν χρειάζεσαι πλέον δικό σου αυτοκίνητο, γιατί πάντα μπορείς να βρεις κάποιον που οδηγεί. Γι αυτό βγαίνουν στου δρόμους οι οδηγοί ταξί. Αλλά ο κόσμος αγνοεί τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας και στηρίζει τους οδηγούς, άρα στηρίζει και τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αυτοκινήτων» υποστηρίζει ο Φελπς.

Συνηθισμένη θα λέγαμε «λογική» και προσέγγιση η οποία απομονώνει το ρόλο της τεχνολογίας και της καινοτομίας από τις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις καθώς και από τις σχέσεις εξουσίας.

Υπερτονίζει τα όποια θετικά αποτελέσματα αγνοώντας τις ευρύτερες συνέπειες και τα τραύματα που δημιουργεί σε εργαζομένους, κοινωνικές ομάδες που πλήττονται.

Ένα είδος κοινωνικής μηχανικής και κοινωνικού δαρβινισμού όπου ευνοούνται περιορισμένες ομάδες που κατέχουν τον πλούτο και τη δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης στις όποιες καινοτομίες.

Ενώ «θεοποιείται» η  βελτίωση της «παραγωγικότητας» η οποία πάντα συνδέεται με τη μείωση του κόστους εργασίας. Άρα, την αποδιάρθρωση των όποιων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από την άλλη η «μοντελοποίηση» των διάφορων μορφών του σύγχρονου καπιταλισμού προσφέρει ορισμένα θεωρητικά ερμηνευτικά εργαλεία, χωρίς να μπορεί ακόμη να προχωρήσει σε μια συνθετική απεικόνιση και ερμηνεία των σύγχρονων τάσεων στην παγκόσμια οικονομία και κοινωνία, με τις πολύμορφες αντιθέσεις και συγκρούσεις.

Ωστόσο, ένα νέο επίπεδο θεωρητικής ανάλυσης είναι – μάλλον – αναγκαίο – για την ανατροπή του ενός συστήματος που γεννά τις πιο βάρβαρες μορφές κοινωνικής αδικίας, ρατσιστικής μισαλλοδοξίας, που αναπαράγει το νεοναζισμό και τέλος απειλεί τη ζωή στον ίδιο τον πλανήτη οδηγώντας στα άκρα τις περιβαλλοντικές ανισορροπίες.


Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Η ΝSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) των ΗΠΑ παρακολουθούσε συστηματικά ανύποπτους πολίτες Αμερικανούς και αλλοδαπούς – νέα στοιχεία από το σκάνδαλο υποκλοπών φέρνει στη δημοσιότητα εκτενές ρεπορτάζ της Washington Post


Δημοσιεύουμε ένα σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Washington Post που αφορά αποκαλύψεις του πρώην πράκτορα της NSA, Σνόουντεν, σχετικά με το απίστευτο εύρος και έκταση της παρακολούθησης που ασκείται όχι μόνο σε αμερικανούς αλλά και σε πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Άρα, και σε εμάς.

Το ρεπορτάζ στηρίζεται στην αμερικανική λογική και προσέγγιση. Φυσικά, δεν συμφωνούμε με πολλά που γράφονται, ωστόσο παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το εφιαλτικό τοπίο που μας αποκαλύπτουν.

Τα αρχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τον Σνόουντεν δείχνουν την έκταση στην οποία οι απλοί χρήστες του διαδικτύου παρακολουθούνται.

Οι απλοί χρήστες του Διαδικτύου, Αμερικανοί όσο  και μη Αμερικανοί, υπερτερούν κατά πολύ αριθμητικά των νόμιμα (;) στοχευμένων αλλοδαπών για παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ στα ψηφιακά δίκτυα, σύμφωνα με μια έρευνα τεσσάρων μηνών από την Washington Post.



Εννέα από τους 10 κατόχους λογαριασμών που βρέθηκαν σε μια μεγάλη βάση με συνομιλίες που είχαν υποκλαπεί, την οποία ο πρώην πράκτορας της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, είχε παραδώσει στην Post, δεν ανήκαν στους επιδιωκόμενους στόχους παρακολούθησης, αλλά πιάστηκαν στα δίχτυα, που η Υπηρεσία είχε ρίξει για κάποιους άλλους.

Πολλοί από αυτούς ήταν Αμερικανοί. Σχεδόν τα μισά από τα αρχεία παρακολούθησης, ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό, περιείχαν ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλα στοιχεία που η NSA χαρακτηρίζει ότι ανήκουν σε αμερικανούς πολίτες ή κάτοικους. Οι αναλυτές της NSA συγκάλυψαν, ή "ελαχιστοποίησαν", περισσότερες από 65.000 τέτοιες αναφορές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των Αμερικανών, αλλά η Post ανακάλυψε περίπου 900 επιπλέον διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που υπήρχαν στα αρχεία, που θα μπορούσαν να συνδέονται στενά με  πολίτες ή κατοίκους των ΗΠΑ.

Τα αρχεία παρακολούθησης τονίζουν ένα δίλημμα πολιτικής που έχει προβληθεί παρά μόνο αποσπασματικά στο κοινό. Υπάρχουν ευρήματα σημαντικής αξίας για την υπηρεσία πληροφοριών στα υποκλαπέντα μηνύματα αλλά και άλλα – που αποτελούν παραβίαση της ιδιωτικής ζωής σε μια κλίμακα που η κυβέρνηση Ομπάμα δεν δείχνει πρόθυμη να αντιμετωπίσει.

Ανάμεσα στα πιο πολύτιμα περιεχόμενα (σύμφωνα πάντα με την Υπηρεσία Ασφαλείας) που η δημοσίευση της Post δεν περιγράφει λεπτομερώς, για να αποφευχθεί η παρεμβολή στις συνεχιζόμενες έρευνες, όπως υποστηρίζει – συμπεριλαμβάνονται νέες αποκαλύψεις σχετικά με ένα μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα στο εξωτερικό, τη «διπροσωπία» μιας φαινομενικής σύμμαχου, μια στρατιωτική καταστροφή που έπληξε μια εχθρική δύναμη, και οι ταυτότητες των εισβολέων σε δίκτυα υπολογιστών στις ΗΠΑ.

Πολλά άλλα αρχεία, που περιγράφονται ως άχρηστο από τους αναλυτές, αλλά παρ’ όλα αυτά διατηρούνται, περιλαμβάνουν εκπληκτικά στοιχεία, ακόμα και της προσωπικής ζωής, ορισμένα τείνουν στην ηδονοβλεψία. Αφηγούνται ιστορίες «αγάπης» και «σπαραγμού», παράνομες σεξουαλικές σχέσεις, κρίσεις ψυχικής υγείας, πολιτικές και θρησκευτικές μεταβολές, οικονομικές ανησυχίες και διαψευσμένες ελπίδες. Οι καθημερινές ζωές περισσότερων από 10.000 κατόχων λογαριασμών που δεν ήταν στοχευμένοι στους καταλόγους της NSA και παρ 'όλα αυτά καταγράφηκαν.

Προκειμένου να δοθεί χρόνος για την ανάλυση, ούτε ο Σνόουντεν ούτε η Post είχε αποκαλύψει μέχρι σήμερα την απόκτηση και την ανταλλαγή του περιεχόμενου των επικοινωνιών που υποκλάπηκαν. Τα  αρχεία που παρείχε ο  Σνόουντεν προήλθαν από τις εγχώριες δραστηριότητες της NSA υπό την ευρεία εξουσία που της δόθηκε από το Κογκρέσο το 2008, με τις τροποποιήσεις του νόμου περί Εποπτείας Πληροφοριών Εξωτερικού. Το περιεχόμενο FISA αποθηκεύεται γενικά σε αυστηρά ελεγχόμενες βάσεις δεδομένων, και για περισσότερο από ένα χρόνο, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι είναι αδύνατο να τα διαθέτει ο Σνόουντεν.




Η κατανομή μνήμης cache των υποκλαπέντων αρχείων επικοινωνιών  από τη  NSA που δόθηκαν στη Washington Post από τον Edward Snowden


Η Post εξέτασε περίπου 160.000 (!) υποκλαπέντα e-mail και instant μηνύματα -συνομιλίες, ενώ κάποια από αυτά αποτελούνταν από εκατοντάδες σελίδες, και 7.900 έγγραφα που είχαν κλαπεί από περισσότερους από 11.000 online λογαριασμούς.

Το υλικό καλύπτει την περίοδο της πρώτης θητείας του Προέδρου Ομπάμα, ανάμεσα στο 2009-2012, μια περίοδο εκθετικής ανάπτυξης για την εγχώρια «συλλογή» της NSA.

Στο σύνολό τους, τα αρχεία προσφέρουν μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα για την καταγραφή των αλλαγών που προκλήθηκαν από τη Section 702 των  τροπολογιών FISA, η οποία επέτρεψε στην NSA να κάνει ευρεία χρήση των μεθόδων που για 30 χρόνια απαιτούσαν μια εύλογη κατηγορία και ένταλμα από δικαστή.

Ένα πρόγραμμα, με την κωδική ονομασία PRISM, αντλεί περιεχόμενο που βρίσκεται αποθηκευμένο σε λογαριασμούς χρηστών στο Yahoo, τη Microsoft, το Facebook, στη Google και σε άλλες πέντε κορυφαίες εταιρείες του Διαδικτύου. Ένα άλλο, γνωστό στο εσωτερικό της NSA ως Upstream, υποκλέπτει δεδομένα από την κίνηση λογαριασμών  στις ΗΠΑ που διασυνδέονται με παγκόσμια δίκτυα δεδομένων.

Κανένα εποπτικό όργανο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Εποπτεύουσας Αρχής Πληροφοριών Εξωτερικού, των επιτροπών για τις υπηρεσίες πληροφοριών στο Κογκρέσο ή του Συμβούλιου Επιτήρησης του Απορρήτου και των Πολιτικών Ελευθεριών υπό την αιγίδα του Προέδρου, δεν είχε ένα αξιόπιστο δείγμα του τι συλλέγει στην πραγματικότητα η NSA - όχι μόνο από τους στόχους που έχει θέσει, αλλά επίσης, και από τους ανθρώπους που μπορούν να διασταυρωθούν τυχαία με τη διαδρομή στο διαδίκτυο ενός στόχου.

Μεταξύ των τελευταίων είναι ιατρικά αρχεία που αποστέλλονται από το μέλος μιας οικογένειας στο άλλο, βιογραφικά από αυτούς που κυνηγούν κάποια εργασία, ακόμη  και ακαδημαϊκές εργασίες φοιτητών. Σε μία φωτογραφία, ένα νεαρό κορίτσι με θρησκευτική ενδυμασία ποζάρει σε μια φωτογραφική μηχανή έξω από ένα τζαμί.


Μια σύνθετη εικόνα  με  δύο από τις περισσότερες από 5.000 ιδιωτικές φωτογραφίες μεταξύ των δεδομένων που συλλέχτηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας από  online λογαριασμούς και τις συνδέσεις δικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εικόνες που περιλαμβάνονται σε μια μεγάλη κρύπτη παρακολουθήσεις της NSA δόθηκαν από τον πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας, Edward Snowden. (οι εικόνες προέρχονται από τη Washington Post)


Δεκάδες εικόνες δείχνουν βρέφη και νήπια σε μπανιέρες, στις κούνιες, πεσμένα στις πλάτες τους να τα φιλούν οι μητέρες τους. Σε μερικές φωτογραφίες, οι άνδρες επιδεικνύουν τη σωματική τους διάπλαση. Σε άλλες περιπτώσεις, γυναίκες μοντέλα εσωρούχων, ποζάρουν προκλητικά σε μια κάμερα φορώντας σορτς ή και μπικίνι (!).

Σύμφωνα με το νόμο, η NSA μπορεί να «στοχεύσει» μόνο τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στο εξωτερικό, εκτός αν αποκτήσει ένταλμα βασισμένο σε εύλογη κατηγορία  από ένα ειδικό δικαστήριο παρακολούθησης. Για τη συλλογή από τα προγράμματα PRISM και Upstream, οι αναλυτές πρέπει να αναφέρουν την εύλογη πεποίθηση ότι ο συγκεκριμένος στόχος έχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με μια ξένη κυβέρνηση, μια τρομοκρατική οργάνωση ή την εξάπλωση των μη συμβατικών όπλων.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτά τα προγράμματα δεν είναι στόχοι και δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν νόμιμα ως τέτοιοι. Η  "τυχαία συγκέντρωση" πληροφοριών από τρίτους είναι αναπόφευκτη σε πολλές μορφές παρακολούθησης, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται για να περιορίσει και να απορρίψει άνευ σημασίας στοιχεία. Σε ποινικές υποκλοπές, για παράδειγμα, το FBI υποτίθεται ότι θα σταματήσει να ακούει μια κλήση αν η γυναίκα του υπόπτου ή το παιδί χρησιμοποιεί το τηλέφωνο.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις για να «σαρωθεί» κάποιος τυχαία κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης που έχει ως εγκεκριμένο στόχο  κάποιον αλλοδαπό. Μερικοί από το αρχείο Σνόουντεν παρακολουθήθηκαν επειδή επικοινωνούσαν άμεσα με ένα στόχο, ενώ άλλοι είχαν πιο χαλαρές συνδέσεις.

Εάν ο στόχος μπήκε σ’ ένα online chat room, η NSA συλλέγει τα λόγια και τις ταυτότητες του κάθε ατόμου που βρέθηκε εκεί, ανεξαρτήτως του αντικειμένου, καθώς και κάθε προσώπου  που απλά «παραμόνευε», διαβάζοντας παθητικά τι έγραφαν άλλοι άνθρωποι.

"Ένας στόχος, 38 άλλοι εκεί," έγραψε ένας αναλυτής. Συνέλεξε στοιχεία σχετικά με όλους αυτούς.

Σε άλλες περιπτώσεις, η NSA έχει ορίσει ως στόχο το πρωτόκολλο Internet ή IP, η τη διεύθυνση ενός διακομιστή υπολογιστή που χρησιμοποιείται από εκατοντάδες ανθρώπους.

Η NSA αντιμετωπίζει όλο το περιεχόμενο που υποκλάπηκε τυχαία από τρίτους ως αναγκαίο να διατηρηθεί, να αποθηκευτεί, να αναζητηθεί  και να διανεμηθεί στους «πελάτες» της κυβέρνησης της. Ο Raj De, γενικός σύμβουλος του οργανισμού, έχει καταθέσει ότι η NSA δεν προσπαθεί γενικά να αφαιρέσει κάποιο προσωπικό περιεχόμενο, γιατί είναι δύσκολο για έναν αναλυτή να γνωρίζει τι μπορεί να είναι σχετικά με κάτι άλλο.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αρνείται να συζητήσει την έκταση και την κλίμακα της συμπτωματικής συλλογής πληροφοριών. Η NSA, που υποστηρίζεται από τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, James R. Clapper Jr, ισχυρίζεται ότι δεν είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση, ακόμη και σε διαβαθμισμένη μορφή, για τον αριθμό των Αμερικανών που «σαρώθηκαν» τυχαία. Δεν είναι προφανές γιατί η NSA δεν θα μπορούσε να προσφέρει τουλάχιστον έναν μερικό υπολογισμό, δεδομένου ότι οι αναλυτές της συνήθως διαχωρίζουν τα «πρόσωπα από τις ΗΠΑ» και καλύπτουν την ταυτότητά τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, πριν από τη διανομή των εκθέσεων πληροφοριών.

Αν το δείγμα του Σνόουντεν είναι αντιπροσωπευτικό, ο αριθμός υπό παρακολούθηση στα προγράμματα PRISM και Upstream είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι η κυβέρνηση ισχυρίζεται. Σε έκθεσή του τις 26 Ιουνίου το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αποκάλυψε ότι 89.138 άνθρωποι ήταν οι στόχοι της συγκέντρωσης πληροφοριών το περασμένο έτος με βάση το Section 702 της FISA. Σε αναλογία 9 προς 1 από τις τυχαίες παρακολουθήσεις με βάση το δείγμα του Σνόουντεν, η εικόνα που παρουσίασε η υπηρεσία θα αντιστοιχούσε σε περίπου 900.000 (!) λογαριασμούς, στοχευμένους ή τυχαίους, που βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν, σε γενικές γραμμές, την αυθεντικότητα των αρχείων που δόθηκαν από τον Σνόουντεν, αλλά προχώρησαν σε off-the-record αιτήματα να κρατηθούν εκτός δημοσιότητας συγκεκριμένες λεπτομέρειες που είπαν ότι θα προειδοποιούσαν τους στόχους της συνεχιζόμενης παρακολούθησης. Ορισμένοι αξιωματούχοι, που αρνήθηκαν να αναφέρουν το όνομα τους, χαρακτήρισαν το  χειρισμό από το Σνόουντεν ευαίσθητων αρχείων ως απερίσκεπτο.

Σε μια συνέντευξη του ο Σνόουντεν δήλωσε ότι τα "πρωτογενή έγγραφα" που παρουσίασε προσφέρουν τη δυνατότητα για μια συγκεκριμένη συζήτηση σχετικά με το κόστος και τα οφέλη της παρακολούθησης σύμφωνα με τη Section 702.

Κατά την άποψη του Σνόουντεν τα προγράμματα PRISM και Upstream "διέσχισαν τη γραμμή της αναλογικότητας."

"Ακόμα και αν κάποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να δικαιολογήσει την αρχική, ακούσια παρακολούθηση εικόνων και φωτογραφιών μωρών και ερωτικών επιστολών αθώων «περαστικών», πρόσθεσε, "η συνέχιση της αποθήκευσής τους σε βάσεις δεδομένων της κυβέρνησης είναι ανησυχητική και επικίνδυνη. Ποιος ξέρει πώς αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον; "

Για σχεδόν ένα χρόνο, η NSA και άλλα κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν να αρνούνται στο Κογκρέσο με δημόσιες δηλώσεις, ότι ο Σνόουντεν είχε οποιαδήποτε πρόσβαση στο υλικό.

Πρόσφατα, τον Μάιο, λίγο αφότου αποσύρθηκε ο διευθυντής της NSA, στρατηγός Keith Alexander αρνήθηκε ότι ο Σνόουντεν θα μπορούσε να περάσει το περιεχόμενο της FISA στους δημοσιογράφους.

«Αυτός δεν θα μπορούσε να έχει αυτά τα δεδομένα» είπε ο Alexander σε έναν δημοσιογράφο του περιοδικού New Yorker.

"Τα επιχειρησιακά δεδομένα;" ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Αυτοί δεν προσεγγίζουν τα δεδομένα FISA," απάντησε ο Alexander. Και πρόσθεσε: ".  Αυτός (ο Σνόουντεν)  δεν είχε πρόσβαση σ’ αυτή τη  βάση δεδομένων."

Ο Robert S. Litt, γενικός σύμβουλος στο γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, είπε σε μια δήλωση ότι ο Alexander και άλλοι αξιωματούχοι μιλούσαν μόνο για "ακατέργαστες" πληροφορίες, όρος που αφορά  περιεχόμενο που έχει υποκλαπεί και δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί, με σημάνσεις διαβάθμισης ή να «ελαχιστοποιηθεί» για να καλύψει ταυτότητες πολιτών από τις ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη του ο Σνόουντεν απάντησε ότι δεν χρειαζόταν να παρακάμψει τους ελέγχους αυτούς, επειδή η τελική θέση του ως συνεργάτης στο  κέντρο επιχειρήσεων της NSA στη Χαβάη έδωσε "ασυνήθιστα ευρεία πρόσβαση σε πρωταρχικές πηγές SIGINT [σήματα πληροφοριών σε ένα διπλό ρόλο, "αναφορικά με τη  Section 702 για την εγχώρια συλλογή πληροφοριών και Εκτελεστικό Διάταγμα 12333 για τη συλλογή πληροφοριών  στο εξωτερικό. Αυτή η θέση, είπε, επέτρεψε να αναζητήσει αποθηκευμένο περιεχόμενο - και να "διερευνήσει" τη νέα συλλογή πληροφοριών - χωρίς προηγούμενη έγκριση των όρων αναζήτησης του.

"Αν είχα θελήσει να τραβήξω ένα αντίγραφο ή ένα e-mail ενός γερουσιαστή ενός δικαστή, το μόνο που είχα να κάνω ήταν να τεθεί ο επιλογέας σε XKEYSCORE," ένα από τα κύρια συστήματα διερεύνησης της NSA, είπε.

Η NSA έχει κυκλοφορήσει μια ανταλλαγή e-mail που επιβεβαιώνουν ότι ο Σνόουντεν έχει λάβει  τα απαιτούμενα μαθήματα κατάρτισης για την πρόσβαση στα συστήματα αυτά.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, η NSA δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών των ΗΠΑ και, σύμφωνα με την ασκούμενη πολιτική, εκείνων των τεσσάρων στενότερων συμμάχων τους σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών – της Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.

Περισσότεροι από 1.000 διακριτοί όροι "ελαχιστοποίησης" εμφανίζονται στα αρχεία, επιδιώκοντας να καλύψουν τις ταυτότητες των «πιθανών», «δυνατών» και «προφανών» προσώπων των ΗΠΑ, μαζί με τα ονόματα αμερικανικών εταιρειών ποτών, πανεπιστήμιων, αλυσίδων fast-food και διαχειριστών Web - mail.

Μερικές από αυτές τις καταγραφές αγγίζουν τα όρια του παραλόγου, χρησιμοποιώντας τίτλους που θα μπορούσαν να αναφέρονται σε έναν μόνο άνθρωπο. Έτσι η «ελαχιστοποίηση» που αφορά  εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ αρχίζει να εμφανίζεται στα αρχεία στις αρχές του 2009, και στις τρέχουσες «ελαχιστοποιήσεις» ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται 1.227 φορές στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ακόμα κι έτσι, ταυτότητες που έχουν αποκαλυφθεί παραμένουν στα αρχεία της NSA, και η πολιτική του οργανισμού είναι να παραμείνουν στο "συμπτωματικά" ή  “τυχαία” συλλεγμένο περιεχόμενο από τις ΗΠΑ, ακόμη και αν αυτό δεν φαίνεται να αναφέρεται σε ξένες μυστικές υπηρεσίες ή πληροφορίες που σχετίζονται με αυτές.

Όταν η NSA και οι αναλυτές της θέλουν πραγματικά να στοχεύσουν έναν λογαριασμό mail, η ανησυχία τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών των ΗΠΑ μειώνεται. Οι λογικές που χρησιμοποιούν για να κρίνουν αυτά τα θέματα τεντώνουν μερικές φορές τους νομικούς κανόνες ή τα γνωστά τεχνικά στοιχεία σε οριακά σημεία.

Σε διαβαθμισμένες εσωτερικές επικοινωνίες, οι συνάδελφοι και οι προϊστάμενοι  τους συχνά θυμίζουν στους αναλυτές που PRISM και του Upstream ότι η συλλογή πληροφοριών έχει ένα «κατώτερο όριο για την απόδειξη ότι οι πληροφορίες αφορούν αλλοδαπούς ή ξένους».

Για παράδειγμα ένας αναλυτής στηρίζει τον ισχυρισμό του ότι ο «στόχος» της παρακολούθησης είναι ξένος  στο γεγονός ότι τα e-mails του είναι γραμμένα σε ξένη γλώσσα (!), μια ιδιότητα κοινή με δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο καθένας σε μια "λίστα φίλων" σ’ ένα chat ενός γνωστού ξένου forum είναι επίσης ξένοι όλοι.

Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, οι αναλυτές ζήτησαν να λάβουν έγκριση για το χαρακτηρισμό ενός λογαριασμού ως «ξένου» αν κάποιος συνδέεται με αυτόν από μια διεύθυνση υπολογιστή που φαίνεται να είναι στο εξωτερικό.

Εκτός από το γεγονός ότι δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν και  ταξιδεύουν στο εξωτερικό, επιπλέον εκατομμύρια χρησιμοποιούν απλά εργαλεία που ονομάζονται πληρεξούσια για να ανακατευθύνουν την κίνηση των δεδομένων τους σε όλο τον κόσμο, για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή. Οι οπαδοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυτό το μήνα έχουν χρησιμοποιήσει μια επέκταση του προγράμματος περιήγησης που ονομάζεται Hola για να παρακολουθήσουν ζωντανά παιχνίδια που δεν είναι διαθέσιμα στις δικές τους χώρες. Το ίδιο τέχνασμα που χρησιμοποιείται συνήθως από τους Αμερικανούς που θέλουν να παρακολουθήσουν βίντεο του BBC. Η NSA στηρίζεται επίσης συνήθως σε περιοχές ενσωματωμένες στα cookies παρακολούθησης του Yahoo, τα οποία ευρέως θεωρούνται από τους online διαφημιστές ως αναξιόπιστα.

Με απλά λόγια ο καθένας από εμάς συμπτωματικά μπορεί να αποτελέσει στόχο παρακολούθησης της NSA άλλων παρόμοιων μυστικών υπηρεσιών (άλλωστε πολύ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι και η γερμανική μυστική υπηρεσία παρακολουθεί χιλιάδες πολίτες και την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία).

Όχι μόνο η δημόσια παρουσία μας και οι πολιτικές μας απόψεις αλλά και η ιδιωτική μας ζωή μπορεί να καταγράφονται και να παρακολουθούνται συστηματικά από τα «ξεφτέρια» των μυστικών υπηρεσιών.

Έτσι, ακόμη και ο Μεγάλος Αδελφός φαίνεται να ωχριά μπροστά σ’ αυτόν τον τερατώδη μηχανισμό που έχουν στήσει οι σύγχρονοι κυρίαρχοι του πλανητικού χωριού.


Μόνο που και απέναντι σ’ αυτούς τους κραταιούς και πανίσχυρους υπάρχουν τρόποι αντίστασης … 

Οι επίγειες κολάσεις των παιδιών

του Μ…

  Δεν μεγαλώνουν όλα τα παιδιά με την ευκαιρία να ζήσουν μια ήσυχη ζωή, όπου θα μπορούν να υλοποιήσουν τα όνειρα τους. Ο αστάθμητος παράγοντας της γέννησης και η ζωή σ' έναν τόπο δεν δίνουν σ' όλα τα παιδιά τις ανέσεις που απολαμβάνουμε εμείς που γεννηθήκαμε Έλληνες, δυτικοί, Ευρωπαίοι. Έτσι υπάρχουν χώρες που είναι τόποι  βασανιστηρίων και θανάτου για τα παιδιά, τόποι κολάσεως...    

Η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποτέλεσαν το 2013 μερικές από τις πιο επικίνδυνες χώρες όσον αφορά τα παιδιά. Ραγδαία είναι η επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ, ενώ αυξάνεται ο ρυθμός στρατολόγησης παιδιών σε χώρες όπου μαίνονται συγκρούσεις.
Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε ο ΟΗΕ σχετικά με παιδιά που βρίσκονται εν μέσω ενόπλων συγκρούσεων για το έτος 2013, πολλές κυβερνήσεις και κρατικοί φορείς διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών, όπως η στρατολόγησή τους, οι δολοφονίες, ακρωτηριασμοί καθώς και η σεξουαλική κακοποίηση.

Η Συρία συνεχίζει να αποτελεί επικίνδυνο μέρος για τα παιδιά, καθώς τα επεισόδια βίας έχουν φτάσει σε «πρωτοφανή επίπεδα»

Στο Νότιο Σουδάν, οι εμφύλιες διαμάχες που ξέσπασαν στα μέσα του Δεκεμβρίου έχουν εξαλείψει κάθε πρόοδο που σημειώθηκε από το 2011, οπότε και η χώρα απέκτησε ανεξαρτησία.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η συστηματική στρατολόγηση ανηλίκων και η χρήση τους ως στρατιώτες συνεχίζεται, με τους υπεύθυνους να απολαμβάνουν πλήρη ατιμωρησία.

Στο Ιράκ η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ρευστή και επικίνδυνη μετά τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να είναι ιδιαίτερα υψηλός, με 248 παιδιά να έχουν χάσει τη ζωή τους.

  Στη λίστα με τους τόπους των κολάσεων θα μπορούσε κανείς να προσθέσει τη Νιγηρία, το Πακιστάν, την Ουκρανία, την Αίγυπτο ή θα μπορούσε να δείξει ένα σημείο πάνω στο χάρτη της Αφρικής και να ανακαλύψει την εικόνα των παιδιών στις φτωχές χώρες της ηπείρου, η οποία είναι αποκαρδιωτική. Εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιά η στάση του ΟΗΕ και τα μέτρα που παίρνει γι' αυτήν την κατάσταση; Πώς προσπαθεί για να καλυτερέψει τη ζωή αυτών των παιδιών και να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για το μέλλον τους;

I hear babies crying, I watch them grow, They learn much more that I 'll never know. And I think to myself what a wonderful world. 





Μόνο ένα ερώτημα κυριαρχεί: ΓΙΑΤΙ;;;