Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Κατηγορείται για διαφθορά η Goldman Sachs

Σε αγωγή που κατέθεσε εναντίον της Goldman Sachs την Παρασκευή η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την κατηγορεί για εξαπάτηση των πελατών της και ότι ανέπτυξε και πούλησε ένα επενδυτικό προϊόν που ήταν προορισμένο να αποτύχει.



Τα νέα γραφεία της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη




Πρόκειται για την πρώτη κίνηση των αμερικανικών Αρχών εναντίον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κερδοσκόπησαν με την «φούσκα» των ακινήτων προκαλώντας την οικονομική κρίση του 2007.
Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τέθηκε το επενδυτικό προϊόν «Αbacus 2007 AC1», που επέτρεπε στην Goldman Sachs και τους πελάτες της να ποντάρουν στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και απέφερε κέρδη στην τράπεζα, αλλά προκάλεσε ζημιά ύψους ενός δισ. στους αγοραστές του. Υπόψη, αυτό ήταν ένα ένα από τα 25 ανάλογα “προϊόντα” που είχε δημιουργήσει η Goldman.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Goldman δημιούργησε το Abacus 2007-AC1, τον Φεβρουάριο του 2007, κατόπιν αιτήματος του John A. Paulson, επιφανή διαχειριστή hedge fund, ο οποίος κέρδισε κατ’ εκτίμηση 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007 αφού στοιχημάτισε ότι η στεγαστική φούσκα θα σκάσει. Ο Πόλσον δεν κατονομάζεται στην αγωγή.
Το «Abacus» προέκυψε από την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η τράπεζα είχε κρυφά αναθέσει την επιλογή των δανείων στο αμοιβαίο κεφάλαιο «Paulson & Co», που είχε εντοπίσει τα δάνεια με την υψηλότερη επισφάλεια. Στη συνέχεια η τράπεζα πούλησε το «πακέτο» των στεγαστικών δανείων στους επενδυτές –μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία- ενώ η "Paulson &amp" Co» πόνταρε εναντίον του.
«Το προϊόν είναι νέο και σύνθετο, αλλά η παραπλάνηση και τα νομικά ασυμβίβαστα είναι παλιά και απλά», δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σε ανακοίνωση της, η Goldman Sachs χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «εντελώς αστήρικτες στο νόμο και την πραγματικότητα» και δηλώνει ότι «θα τις αντικρούσει σθεναρά, προστατεύοντας την εταιρεία και την αξιοπιστία της».

Η μετοχή της τράπεζας, πάντως, έχασε 12,8% της αξίας την Παρασκευή, ενώ πτωτικά κινήθηκαν όλες οι τράπεζες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η αγωγή έρχεται λίγες ημέρες πριν η κυβέρνηση Ομπάμα καταθέσει στη Γερουσία το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς. «Οι γίγαντες της Γουόλ Στριτ ακόμη κερδοσκοπούν αδίστακτα με δανεικά λεφτά», τόνισε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνικό μήνυμά του ο αμερικανός πρόεδρος. «Αν δεν αλλάξουμε όσα μας οδήγησαν στην κρίση, είμαστε καταδικασμένοι να την επαναλάβουμε», είπε ο κ. Ομπάμα.
Οι κατηγορίες αυτές θεωρούνται ως “μαύρη κηλίδα” για τη Goldman Sachs, η οποία μέχρι τώρα είχε μείνει στο απυρόβλητο και αποτελούσε μια “μηχανή παραγωγής χρήματος” που  βρισκόταν στο επίκεντρο της εξουσίας της Γουόλ Στρητ.
Αρκετά από τα πρώην ανώτερα στελέχη της είχαν καταλάβει υψηλά δημόσια αξίώματα, μεταξύ των οποίων και ο Henry M. Paulson Jr, πρώην γραμματέας Οικονομικών, και ο Jon Corzine, πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϋ. ( ο Henry Paulson και ο Τζον Πόλσον δεν σχετίζονται.)
 Η αστική δίκη που κινείται εναντίον της Goldman την Παρασκευή από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται να επιβεβαιώνει τις χειρότερες υποψίες πολλών Αμερικανών για τη Wall Street: “ότι το παιχνίδι είναι στημένο”, ότι όλες οι πιθανότητες είναι υπέρ των τραπεζών. Είναι η πρώτη μεγάλη υπόθεση - αλλά ίσως όχι και η τελευταία, όπως τονίζουν νομικοί εμπειρογνώμονες - προκειμένου να ερευνηθεί ο ρόλος των μεγάλων επιχειρήσεων της Wall Street στο φιάσκο της φούσκας των ακινήτων.
 Η κίνηση κατά της Goldman έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τη Wall Street. Οι policy makers στην Ουάσιγκτον συζητούν έντονα μια σαρωτική μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανονισμών, και οι ειδήσεις όπως η αγωγή εναντίον της Goldman, θα μπορούσan να ενθαρρύνoyn εκείνους που επιδιώκουν ton περιορiσμό των τραπεζών. Ο πρόεδρος Ομπάμα το Σάββατο ενέτεινε τις πιέσεις για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικανούς για "κυνικές και παραπλανητικές" επιθέσεις κατά των μέτρων.
 Ο βρετανικός Guardian σημειώνει για το θέμα “η Goldman Sachs: σε πόλεμο με τη Ουάσιγκτον”, και ακόμη “ αυτή η υπόθεση αποτελεί μια αξιοσημείωτη στροφή στην αντιμετώπιση της Ουάσιγκτον απέναντι στη Wall Street."

Να σημειώσουμε ακόμη, ότι, όπως είχαν γράψει πριν λίγους μήνες τα αμερικανικά έντυπα New York Times και Risk Magazine, και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Goldman Sachs, η οποία ήταν σύμβουλος της Αθήνας, επέτρεψε στην ελληνική κυβέρνηση να κρύψει την πραγματικότητα του χρέους της.

Το Γαλλικό Πρακτορείο είχε αναφέρει επίσης επικαλούμενο “τον Τύπο” πως το 2002, με συμβουλές της Goldman Sachs, η Αθήνα δανείσθηκε ένα δισεκατομμύριο ευρώ χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό προϊόν που της επέτρεψε να μην εγγράψει αυτή τη συναλλαγή στους λογαριασμούς της. Το τέχνασμα αυτό επέτρεψε στην Αθήνα όχι μόνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, αλλά και να μεταθέσει στο μέλλον τις προθεσμίες για την αποπληρωμή των χρεών της.

Τα … καλά παιδιά φαίνεται ότι μάλλον τα βρίσκουν εύκολα μεταξύ τους !

Στον αέρα οι Πανελλαδικές;

Αντιδρώντας στο “πολυνομοσχέδιο” που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης το Δ.Σ της ΟΛΜΕ κατέληξε στις παρακάτω αποφάσεις:
1. Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 22/4 και στα συλλαλητήρια
2. Συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 27/4 σε όλη την Ελλάδα
3. Συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 1ης Μάη
4. 24ωρη Απεργία στις 4/5 μαζί με τη ΔΟΕ για να μην κατατεθεί το «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Παιδείας
5. Γ.Σ. των ΕΛΜΕ το επόμενο διάστημα για συζήτηση και ενημέρωση πάνω στις επιπτώσεις των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας, του «πολυνομοσχεδίου» του Υπ. Παιδείας και του Ασφαλιστικού και τη στήριξη των παραπάνω κινητοποιήσεων
6. Νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ 4 και 5/5 και Γ.Σ. Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 6/5 στην οποία θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων από τις 14/5.
Από αυτά προκύπτουν ότι πέρα από την συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την επόμενη βδομάδα, οι εκπαιδευτικοί θα αποφασίσουν μέσα από τις συνελεύσεις τους και την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους.
Ειδικότερα η απεργία που προωθείται στις 4 Μαΐου συμπίπτει με την εξέταση των αποφοίτων των ΤΕΕ στα Μαθηματικά, ενώ οι προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις στις 14/5 και μετά συμπίπτουν με τη μέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων.
Έτσι και ο χώρος της Παιδείας αναμένεται να δοκιμαστεί σκληρά την επόμενη περίοδο, κάτι αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς τόσο τις ευρύτερες πολιτικές επιλογές που προωθεί η κυβέρνηση όσο και την προχειρότητα που δείχνει απέναντι στα κρίμα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Στον κλοιό της κερδοσκοπίας. Το ΔΝΤ προ των πυλών

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οδεύουμε προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού για την “στήριξη” της ελληνικής οικονομίας με βάση τη συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης την προηγούμενη Κυριακή, γεγονός που θα φέρει και το ΔΝΤ ως ρυθμιστή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.

Χθες ο υπουργός Οικονομίας έστειλε μία “ευγενική” επιστολή που ζητά διευκρινίσεις για τους όρους και τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης

Σήμερα ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι “το ΔΝΤ είναι εδώ”. Έριξε όμως της ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στους ευρωσυντηρητικούς, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Σήμερα, επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου του Eurogroup υποστήριξε ότι η επιστολή που έστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συνιστά αίτημα για βοήθεια αντικατοπτρίζει, όμως, την επιθυμία της χώρας να σεβαστεί τις διαδικασίες του ΔΝΤ για να προσθέσει πως τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ εμφανίζονται σε γενικές γραμμές προετοιμασμένα να ανταποκριθούν σε “ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής”.

Στην ουσία η κυβέρνηση φαίνεται να σύρεται ως “όμηρος” στις επιδιώξεις και τα παιχνίδια των κάθε λογής κερδοσκόπων ( ή μήπως και σε πλήρη συνεργασία μαζί τους;). Το κερδοσκοπικό παιχνίδι και τις πιέσεις που ασκούνται με τη μορφή σκωτσέζικου ντους από αυτούς τους κύκλους αποκαλύπτει και ο παρακάτω πίνακας εξέλιξης του spread σε συνάρτηση με το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Παρασκευή 9/4 μέχρι και σήμερα.

Spread

Γ. Δ. Χρ. Α.

Παρασκευή 9/4

409

1991

Δευτέρα 12/4

346

2061

Τρίτη 13/4

353

2041

Τετάρτη 14/4

390

1978

Πέμπτη 15/4

401

2028

Παρασκευή 16/4

418,2

1995,24

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι στις αγορές δεν αρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης πίεσαν και πιέζουν για ακόμη σκληρότερα και ειδικότερα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και στην ουσία για παρέμβαση του ΔΝΤ.

Την ικανοποίηση για το “θρίαμβο” της δημιουργίας του μηχανισμού στήριξης τη διαδέχθηκαν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με το spread του ελληνικού δημοσίου και οι έντονες πιέσεις των κάθε λογής κερδοσκόπων. Έτσι, ενώ τη Δευτέρα έπεσε το spread στις 346 μονάδες βάσης, έφθασε την Παρασκευή 16 / 4 στις 418,2. Παράλληλες πιέσεις και υπήρξαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και στην αγορά CDS.

Σταχυολογούμε τοποθετήσεις και “συμβουλές” άσπονδων φίλων που εκφράζουν την αγωνία τους για την πορεία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

“ Διεθνείς αναλυτές θεωρούν ουσιαστικά αναπόφευκτη την προσφυγή της χώρας στο πακέτο της «ευρω-βοήθειας», θεωρώντας ότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η ανάκαμψη της οικονομίας.”

“ Στραμμένο στην Ελλάδα παραμένει το πιστόλι των ξένων επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης, που συνεχίζουν να πυροβολούν τις μετοχές και τα ομόλογα, προεξοφλώντας ανοιχτά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.”

Ο ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές θεωρούν ως κάτι το αναπόφευκτο την προσφυγή της στο ΔΝΤ, και ζητούν να «αγοράσουμε τον χρόνο» μέσω της ενεργοποίησης του «μηχανισμού στήριξης».....


” Τα CDS στην Ελλάδα στις 436 μ.β. η Ιρλανδία 151 μονάδες βάσης η Πορτογαλία 151 μονάδες βάσης , η Αίγυπτος 215 μ.β. η Βουλγαρία 219 μ.β. και η Ουγγαρία 167 μονάδες βάσης.
Υπό αυτό το καθεστώς η Ελλάδα δεν φαίνεται ότι έχει εναλλακτικές λύσεις σε αυτή την συγκυρία καθώς το καίριο το κομβικό ζήτημα είναι το κόστος δανεισμού.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα επιχείρησε να κονταροχτυπηθεί με τις αγορές σε ένα χώρο που ένα μικρό κράτος με τέτοια ελλείμματα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει.
Η Ελλάδα σε αυτή την συγκυρία έχει δύο καθαρές επιλογές ή να προστρέξει στις αγορές οι οποίες συντηρούν υψηλά τα spreads άρα το κόστος δανεισμού ή να αποφασίσει να λάβει την μεγάλη πολιτική απόφαση να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.”

Ο Τζορτζ Σόρος είχε δηλώσει ότι η “Ελληνική οικονομία έχει μπει σ’ ένα σπιράλ θανάτου”.

Στο χορό των “ αγωνιούντων” προστίθενται έτσι και Έλληνες οικονομικοί παράγοντες. Η Ελλάδα έως τα τέλη Μαΐου μπορεί να έχει χρειαστεί να ζητήσει την προστασία της ΕΕ και του ΔΝΤ καθώς οι αγορές φαίνεται ότι κρατούν μια σκληρή στάση δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος

Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για «αδιέξοδη κατάσταση» στο Χ.Α. και μιλούν για «ανοιχτό εκβιασμό» ισχυρών ξένων συμφερόντων, τα οποία μέσω των αγορών υποδεικνύουν στην κυβέρνηση τον δρόμο της προσφυγής στις δαπανηρές «αγκάλες» του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Την ίδια στιγμή δεν παύουν να υπάρχουν και Έλληνες κερδοσκόποι καθώς και εκείνοι που φυγαδεύουν κεφάλαι στο εξωτερικό. Έτσι σύμφωνα μετα “ΝΕΑ” η κρίση προκάλεσε κύμα επενδύσεων σε λουξ ακίνητα της βρετανικής πρωτεύουσας και ενώ η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί 32 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και ο μέσος Ελληνας θα δει τα έσοδά του να μειώνονται περίπου κατά 30%, την ίδια ώρα, πλούσιοι Ελληνες αγοράζουν κατοικίες που η τιμή τους αγγίζει- ή και ξεπερνά- ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ σε ακριβές συνοικίες του κεντρικού Λονδίνου. Oι ισχυροί παίκτες της αγοράς κατοικίας στο Λονδίνο δεν είναι πια οι Αραβες, αλλά οι Ελληνες. Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση των Βρετανών κτηματομεσιτών που δραστηριοποιούνται στις ιδιαίτερα ακριβές περιοχές του κέντρου της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ταυτόχρονα, στα 366 εκατομμύρια ευρώ έφτασε το ποσό των ακάλυπτων επιταγών στο πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τειρεσίας Α.Ε. Εμφανίζονται βέβαια μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 αλλά παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση συγκριτικά με τον Φεβρουάριο.

Και ακολουθούν τα μέτρα για τη “μεταρρύθμιση” – απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και πολλά ακόμη.

Εκείνο που συμβαίνει αυτή την περίοδο είναι μια τεράστια βίαιη ανακατανομή εισοδημάτων, μεταφοράς πλούτου σε ολοένα και λιγότερους – διεθνείς και εγχώριους ισχυρούς του χρήματος και κερδοσκόπους - με τη σάρωση και αποδιάρθρωση των ελάχιστων στοιχείων κοινωνικού κράτους που υπήρχαν στη χώρα μας, με την συρρίκνωση ή και εξαφάνιση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η πολιτική οδηγήσει στη μείωση του Δημόσιου Χρέους, στο όνομα του οποίου άλλωστε εφαρμόζεται.

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι θα οδηγήσει σ’ ένα κοινωνικό τοπίο και σε μια Ελλάδα τελείως διαφορετική από αυτήν που γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας έχει επιλεγεί να γίνει το “μοντέλο” πειραματισμών που προφανώς στη συνέχεια θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Και όλα αυτά γίνονται με τη συμφωνία και με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Κάτι το οποίο καταγράφεται στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και τα αποτελέσματα του θα τα δούμε στο άμεσο μέλλον.

Τα … “καλούδια” του ΔΝΤ

Για το ρόλο του ΔΝΤ και τα νέα σκληρότερα μέτρα που έρχονται

Αναδημοσιεύουμε άρθρο από το site Banking news.gr – που παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και φυσικά απηχεί τις απόψεις αυτών των κύκλων.

Δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του ΔΝΤ που φυσικά θα προωθηθούν με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Banking news

ΕΚΤ: Άμεσα ενεργοποιείται ο μηχανισμός από την Ελλάδα- Σε κρίσιμα επίπεδα η ρευστότητα των τραπεζών - Τα 11 μέτρα φωτιά του ΔΝΤ

Σοβαρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει πολύ άμεσα το μηχανισμό στήριξης προκύπτουν σύμφωνα με δηλώσεις του στελέχους της ΕΚΤ Nowotny. Δηλαδή ουσιαστικά δεν αποκλείεται η Ελλάδα να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή το μηχανισμό στήριξης ενδεχομένως και νωρίτερα από το Μάιο, ενώ αναφέρεται ότι δε φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός για τη στήριξη της Ελλάδος για τη διετία 2011-2012. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ δήλωσε ότι τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένουν σε κρίσιμα επίπεδα ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και επιδείνωση του προβλήματος.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr είχε αναφέρει ότι, απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, νέα αύξηση του ΦΠΑ , μείωση του αφορολογήτου στις αγοραπωλησίες ακινήτων, πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων , είναι ορισμένα από τα μέτρα – σοκ που προτείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα..
Τα μέτρα αυτά πρόκειται να αναπτύξουν οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας.


Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι η είσοδος του ΔΝΤ, έστω μαζί με την Ε.Ε., θα σημάνει επιβολή στην Ελλάδα επώδυνων διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και αναδιάρθρωση του χρέους της.


Με βάση την εμπειρία άλλων χωρών οι διαρθρωτικές αλλαγές θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, περικοπές δαπανών και ενδεχομένως απολύσεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Ορισμένα στελέχη στην πλατεία Συντάγματος κάνουν λόγο ακόμη και για 100.000 εργαζόμενους.


Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση του Έλληνα Υπουργού με τα στελέχη του Ταμείου για τα μέτρα και ενδεχομένως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να ζητήσει πίστωση χρόνου ώστε ορισμένα από αυτά να τεθούν σε ισχύ από το 2011.


Αναλυτικότερα τα έντεκα μέτρα – φωτιά του ΔΝΤ προβλέπουν τα εξής:

1.Δημόσιος τομέας. Η προτροπή του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση θα είναι να υιοθετηθεί η πρόταση για «λιγότερο» κράτος που αποτελεί και το κλειδί για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Θα εισηγηθούν τον περιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού αποδίδουν την κακοδαιμονία της ελληνικής οικονομίας στην αναποτελεσματικότητα και στη σπατάλη του δημόσιου τομέα που εκτρέφει την φοροδιαφυγή.


2. .Ναυτιλιακές - κατασκευαστικές:
Προτείνεται να καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των συγκεκριμένων εταιρειών.


3.ΦΠΑ:
Νέα αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 25% προκειμένου να συγκεντρωθούν τα αναγκαία φορολογικά έσοδα που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.


4.Ακίνητα: Να «ψαλιδιστεί» το αφορολόγητο όριο κατά τη φορολόγηση των ακινήτων και ο υπολογισμός του φόρου να γίνεται με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές τιμές. Έτσι θα αυξηθεί ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα πληρώνουν φόρο για τα ακίνητα που κατέχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά ταμεία. Επιπλέον το ΔΝΤ προτείνει να αυξηθούν οι συντελεστές του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).


5.Αυξήσεις μισθών: Το πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων να συνεχιστεί και κατά τη διετία 2011-2012.


6.Συντάξεις: Προτείνεται η χορήγηση συντάξεων με βάση τις συνολικές αποδοχές του εργαζομένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο και όχι με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Επιπλέον, προτείνεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (αντί για 37 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας που ισχύει σήμερα) και να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.


7.ΕΚΑΣ - Επικουρικές συντάξεις: Να επανεξεταστεί η χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις.

8.Μισθοί στο Δημόσιο: Από το ΔΝΤ προήλθε η πρόταση-σοκ για περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού ή της 13ης και της 14ης σύνταξης από τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν συνέστησε περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.


9.Εργασιακές σχέσεις - προσλήψεις: Το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο ενώ εισηγείται την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων. Προτείνει δε μηδενικές προσλήψεις ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία.


10.Μεταρρυθμίσεις: Σε πρόσφατη έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός κάνει λόγο για ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως «επιθετικές» ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, ακόμα και στην κοινή ωφέλεια και για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με το ΠΣΑ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 5,75 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.


11.Νοσοκομεία - Ασφαλιστικά ταμεία:
Το ΔΝΤ ζητά καλύτερη διαχείριση των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων. Για τα θέματα αυτά υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τα ανώτερα δημοσιονομικά κλιμάκια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Και εις άλλα …με … υγεία, λοιπόν.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Καλό ταξίδι Μάνο, τα ξαναλέμε ….

Έφυγε από κοντά μας χθες ο Μάνος Ξυδούς. Ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση όπως κάνουν συχνά δικοί μας άνθρωποι.
Για την προσωπική του διαδρομή στη μουσική έχουν γραφεί πολλά και σε εφημερίδες και σε άλλα sites. Πολύμορφη προσφορά και ως παραγωγός, ως συνθέτης και στιχουργός, ερμηνευτής – ιδρυτικό μέλος των Πυξ Λαξ και μετά με τη δική του προσωπική διαδρομή.

Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική ροκ σκηνή είναι από χθες πιο φτωχή.

Εμείς κρατάμε – πέρα από τις άλλες στιγμές – μια συναυλία του Μάνου μαζί με τα άλλα παιδιά των Πυξ Λαξ, και άλλους φίλους τους πριν κάποια χρόνια τότε στα τελειώματά τους, κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην παραλία της Καλόγριας στη Στούπα. Τον θυμόμαστε μαζί με τους φίλους και συνεργάτες του να κρατάνε καμιά δυο ώρες και μετά τη λήξη της συναυλίας και να “ροκάρουν” ασταμάτητα ….

Καληνύχτα, Μάνο. Τα ξαναλέμε …




















Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

“Τα πιστόλια στο τραπέζι” – Για τη συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας


 Ωραία λοιπόν υπήρξε  πολιτική συμφωνία οικονομικής στήριξης της Ελλάδας με συγκεκριμένα μέτρα  από τις χώρες της Ευρωζώνης την ΕΚΤ και  το ΔΝΤ, συμφωνία που παρουσιάζεται ως μια ανάσα 80 δισ. για τα επόμενα τρία χρόνια, που μάλλον θα δοθούν περί τα 30 δισ. τη φετινή χρονιά.
   Συμφωνία τη οποία η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα την αξιοποιήσει άμεσα, επιδιώκοντας να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές με πιο ευνοϊκούς όρους, χρησιμοποιώντας την ως αντίβαρο στις πιέσεις των κερδοσκοπικών κύκλων. 




Ας επισημάνουμε, όμως:

1. Δεν  πρόκειται για  ΧΑΡΗ – 




  • Η Ε.Ε. και οι χώρες της ευρωζώνης προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα και την ίδια τους την εικόνα, αφού τι νόημα θα είχε μια οικονομική και νομισματική ένωση, η οποία στοιχειωδώς δεν μπορεί να στηρίξει ένα τμήμα της, όταν βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο;

  • Οι χώρες της Ευρωζώνης δανείζουν έναν εταίρο τους με υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που δανείζονται οι ίδιες. Μεγάλος αλτρουισµός!

  • Τα “επαινετικά” σχόλια κύκλων της Ε.Ε. , των επικεφαλής του ΔΝΤ, το έχουν ήδη πληρώσει σκληρά οι Έλληνες εργαζόμενοι, με δραστικό περιορισμό των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων τους.

2. “ Το πιστόλι είναι τώρα πάνω στο τραπέζι ”

Το ερώτημα, όμως,  είναι ποιος το κρατά και ενάντια σε ποιον θα στραφεί και ποιον θα πυροβολήσει.

Είναι απόλυτα αναγκαίο να δοθούν στη δημοσιότητα οι όροι χορήγησης της “βοήθειας” αλλά και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ  σ’ αυτή την εξέλιξη;

Ας σημειώσουμε τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος Καν ο οποίος τονίζει ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι ο “αποπληθωρισμός” και η “άνοδος της παραγωγικότητας” και ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των  μισθών και ακόμη “ τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του συστήματος περίθαλψης, με άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης και περικοπή των δαπανών ”.

 Παλιές στερεότυπες και δοκιμασμένες με τραγικές συνέπειες  συνταγές του ΔΝΤ.

 Η μόνη πρακτική λύση, λοιπόν, για να ανέβει η παραγωγικότητα είναι η περικοπή των μισθών;
    
 Η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα, η κατάργηση της σπατάλης και μέσα από την ουσιαστική αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και την εξάλειψη των αδιαφανών κονδυλίων, της πολύμορφης ¨μίζας”, που στραγγίζει το δημόσιο προϋπολογισμό, φουσκώνοντας  δυσθεώρατα τις δαπάνες – άραγε δεν μπορούν να συμβάλλουν στην “ άνοδο της παραγωγικότητας”;

3. Περί “πολιτικής” και “κουλτούρας”

 Όπως έγραψε ο  Gillian Τett στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, οι απαντήσεις στα ερωτήματα που υπάρχουν σήμερα βρίσκονται όχι μόνο σε μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και σε παράγοντες “ πολιτικής και κουλτούρας.”

 Όπως για παράδειγμα της “κουλτούρας” διάφορων γερακιών των αγορών που έσπευσαν να χειροκροτήσουν αυτές τις εξελίξεις. Έτσι λοιπόν αναφέρει  ο πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και νυν γενικός διευθυντής της ΒlueGold Capital Μanagement, Stephen Jen, ότι το όπλο «είναι μεγαλύτερο και από... μπαζούκα και μοιάζει περισσότερο με... ατομική βόμβα»,  ενώ κάποιο άλλοι είπαν ότι τώρα “έφθασε το ιππικό” κ.α. παρόμοια.

  Μια χαρά λοιπόν – πιστόλια, ιππικό, ατομικές βόμβες και μπαζούκας !
   Ίσως αυτές οι εκφράσεις δείχνουν την ουσιαστική “κουλτούρα” και νοοτροπία των ασύδοτων κύκλων της αγοράς.
  Πολλοί από αυτούς τους κυρίους αφού κερδοσκόπησαν ασύστολα πάνω στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, έρχονται τώρα να δηλώσουν την “ικανοποίησή” τους αξιώνοντας βεβαίως και νέα σκληρότερα μέτρα.

   Είναι κοινώς η κουλτούρα και νοοτροπία του Far West, την οποία υιοθετούν κυνικά και χωρίς πολλούς ενδοιασμούς οι επιθετικοί κύκλοι των αγορών.

4. Να το ξαναθυμίσουμε - πρόκειται για ΔΑΝΕΙΚΑ

   Μπορεί – πιθανόν – να είναι μια προσωρινή ανάσα (;).
   Όμως πρέπει να τα επιστρέψουμε και αν η ελληνική οικονομία δεν βγει από τη βαθιά ύφεσή της, τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν σύντομα.
  Με άλλα λόγια αν δεν αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, κυρίως  μέσα από τον περιορισμό της σπατάλης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
   Αν δεν τονωθεί η πραγματική οικονομία με παραγωγικές επενδύσεις και ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές
   Τότε τι θα πρέπει να περιμένουμε τους άμεσους επόμενους μήνες και χρόνια;
   Μήπως αυτό που εκτιμά η ελβετική UBS για συρρίκνωση 5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα φέτος και έως 15% μέσα σε δύο χρόνια;

 Και πώς μπορεί ν’ αντιστραφεί η πορεία αυτή με εξαρθρωμένους τους Έλληνες εργαζόμενους και τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

5. Τέλος να σημειώσουμε τη μεγάλη ΧΑΡΑ και τους σχεδόν θριαμβευτικούς τόνους των μεγάλων καναλιών και των βασικών Μέσων Ενημέρωσης στη χώρα μας.
   Αυτών των Μέσων που ο Noam Chomsky θα ονόμαζε mainstream media τα οποία σε μια εκπληκτική ομοφωνία παρουσίασαν τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως θρίαμβο και ως σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.
   Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι από αυτού τα είδους τα Μέσα δεν προβάλλεται κανένας ουσιαστικός διάλογος και καμία ουσιαστική διαφορετική προσέγγιση – τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και πέρα από το επίσημο πολιτικό παιχνίδι το οποίο έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
  Στην ουσία πρόκειται για έναν συγκαλυμμένο μονόλογο με την επίφαση κάποιων αποχρώσεων οι οποίες είναι αποδεκτές από το κυρίαρχο οικονομικό, πολιτικό και κομματικό σύστημα.

Και για να κλείσουμε  - ποια εμπιστοσύνη μπορούν να δείξουν οι Έλληνες πολίτες όταν όλα αυτά συντελούνται  με βάση ενέργειες και πολιτικές στηριγμένες

  - Στο επιχείρημα – για μας εφεύρημα – ότι η έκταση του Χρέους έγινε αντιληπτή μόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές.

- Στην ουσιαστική έλλειψη πληροφόρησης  για τους όρους και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα

- Στη λογική του Μονόδρομου η οποία οικοδομείται πάνω στη συστηματική καλλιέργεια του Φόβου για μια δαιμονολογική καταστροφή που επέρχεται αν δεν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πολιτική.

Φόβος και Μονόδρομος – είναι οι μοναδικές επιλογές που έχει η ελληνική κοινωνία;

Αυτό θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε μέσα από ένα αντιπροσωπευτικό διάλογο και σε επόμενες παρεμβάσεις.