Σάββατο 17 Απριλίου 2010
Κατηγορείται για διαφθορά η Goldman Sachs
Στον αέρα οι Πανελλαδικές;
Παρασκευή 16 Απριλίου 2010
Στον κλοιό της κερδοσκοπίας. Το ΔΝΤ προ των πυλών
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οδεύουμε προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού για την “στήριξη” της ελληνικής οικονομίας με βάση τη συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης την προηγούμενη Κυριακή, γεγονός που θα φέρει και το ΔΝΤ ως ρυθμιστή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.
Χθες ο υπουργός Οικονομίας έστειλε μία “ευγενική” επιστολή που ζητά διευκρινίσεις για τους όρους και τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης
Σήμερα ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι “το ΔΝΤ είναι εδώ”. Έριξε όμως της ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στους ευρωσυντηρητικούς, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Σήμερα, επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου του Eurogroup υποστήριξε ότι η επιστολή που έστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συνιστά αίτημα για βοήθεια αντικατοπτρίζει, όμως, την επιθυμία της χώρας να σεβαστεί τις διαδικασίες του ΔΝΤ για να προσθέσει πως τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ εμφανίζονται σε γενικές γραμμές προετοιμασμένα να ανταποκριθούν σε “ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής”.
Στην ουσία η κυβέρνηση φαίνεται να σύρεται ως “όμηρος” στις επιδιώξεις και τα παιχνίδια των κάθε λογής κερδοσκόπων ( ή μήπως και σε πλήρη συνεργασία μαζί τους;). Το κερδοσκοπικό παιχνίδι και τις πιέσεις που ασκούνται με τη μορφή σκωτσέζικου ντους από αυτούς τους κύκλους αποκαλύπτει και ο παρακάτω πίνακας εξέλιξης του spread σε συνάρτηση με το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Παρασκευή 9/4 μέχρι και σήμερα.
| Spread | Γ. Δ. Χρ. Α. |
Παρασκευή 9/4 | 409 | 1991 |
Δευτέρα 12/4 | 346 | 2061 |
Τρίτη 13/4 | 353 | 2041 |
Τετάρτη 14/4 | 390 | 1978 |
Πέμπτη 15/4 | 401 | 2028 |
Παρασκευή 16/4 | 418,2 | 1995,24 |
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι στις αγορές δεν αρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης πίεσαν και πιέζουν για ακόμη σκληρότερα και ειδικότερα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και στην ουσία για παρέμβαση του ΔΝΤ.
Την ικανοποίηση για το “θρίαμβο” της δημιουργίας του μηχανισμού στήριξης τη διαδέχθηκαν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με το spread του ελληνικού δημοσίου και οι έντονες πιέσεις των κάθε λογής κερδοσκόπων. Έτσι, ενώ τη Δευτέρα έπεσε το spread στις 346 μονάδες βάσης, έφθασε την Παρασκευή 16 / 4 στις 418,2. Παράλληλες πιέσεις και υπήρξαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και στην αγορά CDS.
Σταχυολογούμε τοποθετήσεις και “συμβουλές” άσπονδων φίλων που εκφράζουν την αγωνία τους για την πορεία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
“ Διεθνείς αναλυτές θεωρούν ουσιαστικά αναπόφευκτη την προσφυγή της χώρας στο πακέτο της «ευρω-βοήθειας», θεωρώντας ότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η ανάκαμψη της οικονομίας.”
“ Στραμμένο στην Ελλάδα παραμένει το πιστόλι των ξένων επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης, που συνεχίζουν να πυροβολούν τις μετοχές και τα ομόλογα, προεξοφλώντας ανοιχτά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.”
Ο ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές θεωρούν ως κάτι το αναπόφευκτο την προσφυγή της στο ΔΝΤ, και ζητούν να «αγοράσουμε τον χρόνο» μέσω της ενεργοποίησης του «μηχανισμού στήριξης».....
Ο Τζορτζ Σόρος είχε δηλώσει ότι η “Ελληνική οικονομία έχει μπει σ’ ένα σπιράλ θανάτου”.
Στο χορό των “ αγωνιούντων” προστίθενται έτσι και Έλληνες οικονομικοί παράγοντες. Η Ελλάδα έως τα τέλη Μαΐου μπορεί να έχει χρειαστεί να ζητήσει την προστασία της ΕΕ και του ΔΝΤ καθώς οι αγορές φαίνεται ότι κρατούν μια σκληρή στάση δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος
Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για «αδιέξοδη κατάσταση» στο Χ.Α. και μιλούν για «ανοιχτό εκβιασμό» ισχυρών ξένων συμφερόντων, τα οποία μέσω των αγορών υποδεικνύουν στην κυβέρνηση τον δρόμο της προσφυγής στις δαπανηρές «αγκάλες» του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής βοήθειας.
Την ίδια στιγμή δεν παύουν να υπάρχουν και Έλληνες κερδοσκόποι καθώς και εκείνοι που φυγαδεύουν κεφάλαι στο εξωτερικό. Έτσι σύμφωνα μετα “ΝΕΑ” “ η κρίση προκάλεσε κύμα επενδύσεων σε λουξ ακίνητα της βρετανικής πρωτεύουσας και ενώ η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί 32 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και ο μέσος Ελληνας θα δει τα έσοδά του να μειώνονται περίπου κατά 30%, την ίδια ώρα, πλούσιοι Ελληνες αγοράζουν κατοικίες που η τιμή τους αγγίζει- ή και ξεπερνά- ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ σε ακριβές συνοικίες του κεντρικού Λονδίνου. Oι ισχυροί παίκτες της αγοράς κατοικίας στο Λονδίνο δεν είναι πια οι Αραβες, αλλά οι Ελληνες. Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση των Βρετανών κτηματομεσιτών που δραστηριοποιούνται στις ιδιαίτερα ακριβές περιοχές του κέντρου της βρετανικής πρωτεύουσας.
Ταυτόχρονα, στα 366 εκατομμύρια ευρώ έφτασε το ποσό των ακάλυπτων επιταγών στο πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τειρεσίας Α.Ε. Εμφανίζονται βέβαια μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 αλλά παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση συγκριτικά με τον Φεβρουάριο.
Και ακολουθούν τα μέτρα για τη “μεταρρύθμιση” – απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και πολλά ακόμη.
Εκείνο που συμβαίνει αυτή την περίοδο είναι μια τεράστια βίαιη ανακατανομή εισοδημάτων, μεταφοράς πλούτου σε ολοένα και λιγότερους – διεθνείς και εγχώριους ισχυρούς του χρήματος και κερδοσκόπους - με τη σάρωση και αποδιάρθρωση των ελάχιστων στοιχείων κοινωνικού κράτους που υπήρχαν στη χώρα μας, με την συρρίκνωση ή και εξαφάνιση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η πολιτική οδηγήσει στη μείωση του Δημόσιου Χρέους, στο όνομα του οποίου άλλωστε εφαρμόζεται.
Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι θα οδηγήσει σ’ ένα κοινωνικό τοπίο και σε μια Ελλάδα τελείως διαφορετική από αυτήν που γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας έχει επιλεγεί να γίνει το “μοντέλο” πειραματισμών που προφανώς στη συνέχεια θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Και όλα αυτά γίνονται με τη συμφωνία και με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Κάτι το οποίο καταγράφεται στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και τα αποτελέσματα του θα τα δούμε στο άμεσο μέλλον.
Τα … “καλούδια” του ΔΝΤ
Για το ρόλο του ΔΝΤ και τα νέα σκληρότερα μέτρα που έρχονται
Αναδημοσιεύουμε άρθρο από το site Banking news.gr – που παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και φυσικά απηχεί τις απόψεις αυτών των κύκλων.
Δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του ΔΝΤ που φυσικά θα προωθηθούν με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης.
Banking news
ΕΚΤ: Άμεσα ενεργοποιείται ο μηχανισμός από την Ελλάδα- Σε κρίσιμα επίπεδα η ρευστότητα των τραπεζών - Τα
Σοβαρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει πολύ άμεσα το μηχανισμό στήριξης προκύπτουν σύμφωνα με δηλώσεις του στελέχους της ΕΚΤ Nowotny. Δηλαδή ουσιαστικά δεν αποκλείεται η Ελλάδα να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή το μηχανισμό στήριξης ενδεχομένως και νωρίτερα από το Μάιο, ενώ αναφέρεται ότι δε φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός για τη στήριξη της Ελλάδος για τη διετία 2011-2012. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ δήλωσε ότι τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένουν σε κρίσιμα επίπεδα ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και επιδείνωση του προβλήματος.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr είχε αναφέρει ότι, απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, νέα αύξηση του ΦΠΑ , μείωση του αφορολογήτου στις αγοραπωλησίες ακινήτων, πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων , είναι ορισμένα από τα μέτρα – σοκ που προτείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα..
Τα μέτρα αυτά πρόκειται να αναπτύξουν οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι η είσοδος του ΔΝΤ, έστω μαζί με την Ε.Ε., θα σημάνει επιβολή στην Ελλάδα επώδυνων διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και αναδιάρθρωση του χρέους της.
Με βάση την εμπειρία άλλων χωρών οι διαρθρωτικές αλλαγές θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, περικοπές δαπανών και ενδεχομένως απολύσεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Ορισμένα στελέχη στην πλατεία Συντάγματος κάνουν λόγο ακόμη και για 100.000 εργαζόμενους.
Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση του Έλληνα Υπουργού με τα στελέχη του Ταμείου για τα μέτρα και ενδεχομένως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να ζητήσει πίστωση χρόνου ώστε ορισμένα από αυτά να τεθούν σε ισχύ από το 2011.
Αναλυτικότερα τα έντεκα μέτρα – φωτιά του ΔΝΤ προβλέπουν τα εξής:
1.Δημόσιος τομέας. Η προτροπή του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση θα είναι να υιοθετηθεί η πρόταση για «λιγότερο» κράτος που αποτελεί και το κλειδί για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Θα εισηγηθούν τον περιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού αποδίδουν την κακοδαιμονία της ελληνικής οικονομίας στην αναποτελεσματικότητα και στη σπατάλη του δημόσιου τομέα που εκτρέφει την φοροδιαφυγή.
2. .Ναυτιλιακές - κατασκευαστικές: Προτείνεται να καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των συγκεκριμένων εταιρειών.
3.ΦΠΑ: Νέα αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 25% προκειμένου να συγκεντρωθούν τα αναγκαία φορολογικά έσοδα που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
4.Ακίνητα: Να «ψαλιδιστεί» το αφορολόγητο όριο κατά τη φορολόγηση των ακινήτων και ο υπολογισμός του φόρου να γίνεται με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές τιμές. Έτσι θα αυξηθεί ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα πληρώνουν φόρο για τα ακίνητα που κατέχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά ταμεία. Επιπλέον το ΔΝΤ προτείνει να αυξηθούν οι συντελεστές του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).
5.Αυξήσεις μισθών: Το πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων να συνεχιστεί και κατά τη διετία 2011-2012.
6.Συντάξεις: Προτείνεται η χορήγηση συντάξεων με βάση τις συνολικές αποδοχές του εργαζομένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο και όχι με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Επιπλέον, προτείνεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (αντί για 37 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας που ισχύει σήμερα) και να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
7.ΕΚΑΣ - Επικουρικές συντάξεις: Να επανεξεταστεί η χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις.
8.Μισθοί στο Δημόσιο: Από το ΔΝΤ προήλθε η πρόταση-σοκ για περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού ή της 13ης και της 14ης σύνταξης από τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν συνέστησε περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.
9.Εργασιακές σχέσεις - προσλήψεις: Το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο ενώ εισηγείται την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων. Προτείνει δε μηδενικές προσλήψεις ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία.
10.Μεταρρυθμίσεις: Σε πρόσφατη έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός κάνει λόγο για ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως «επιθετικές» ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, ακόμα και στην κοινή ωφέλεια και για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με το ΠΣΑ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 5,75 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.
11.Νοσοκομεία - Ασφαλιστικά ταμεία: Το ΔΝΤ ζητά καλύτερη διαχείριση των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων. Για τα θέματα αυτά υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τα ανώτερα δημοσιονομικά κλιμάκια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Και εις άλλα …με … υγεία, λοιπόν.
Πέμπτη 15 Απριλίου 2010
Καλό ταξίδι Μάνο, τα ξαναλέμε ….
Δευτέρα 12 Απριλίου 2010
“Τα πιστόλια στο τραπέζι” – Για τη συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας
- Η Ε.Ε. και οι χώρες της ευρωζώνης προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα και την ίδια τους την εικόνα, αφού τι νόημα θα είχε μια οικονομική και νομισματική ένωση, η οποία στοιχειωδώς δεν μπορεί να στηρίξει ένα τμήμα της, όταν βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο;
- Οι χώρες της Ευρωζώνης δανείζουν έναν εταίρο τους με υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που δανείζονται οι ίδιες. Μεγάλος αλτρουισµός!
- Τα “επαινετικά” σχόλια κύκλων της Ε.Ε. , των επικεφαλής του ΔΝΤ, το έχουν ήδη πληρώσει σκληρά οι Έλληνες εργαζόμενοι, με δραστικό περιορισμό των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων τους.