Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Το μεγάλο κόλπο με τα ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου και η «σιγή ιχθύος» της κυβέρνησης Σαμαρά: τι άραγε να κρύβει;



Το μείζον θέμα που αναδεικνύεται αυτές τις μέρες και που πολύ μεθοδικά και σκόπιμα η κυβέρνηση του Σαμαρά κρατά στην αφάνεια είναι οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στον ελληνικό υποθαλάσσιο και όχι μόνο χώρο.

 Χαρακτηριστική είναι η έκθεση της Deutsche Bank για τα αποθέματα υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας, την οποία είχε υπόψη ο Αντώνης Σαμαράς και που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τη χρησιμοποίησε διαπραγματευτικά στην τελευταία σύνοδο του Eurogroup προκειμένου να αντλήσει την περίφημη δόση.

Ερήμην βεβαίως του ελληνικού κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού.

Τι να υποκρύπτεται άραγε πίσω από αυτά;

Μα τι άλλο από την επιδίωξη των αρπακτικών, των δανειστών, των τοκογλύφων και των τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων να βάλλουν χέρι στον πλούτο που κρύβει στο έδαφος και στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδας.
 Χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης και ελέγχου το συνεχώς τεχνητά διογκωνόμενο Δημόσιο Χρέος της χώρας.

Και έχοντας ως εκτελεστικά όργανα τους εκχωρητές της οικονομικής και όχι μόνο ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας της χώρας.

Η έκθεση της γερμανικής κρατικής τράπεζας Deutsche Bank είχε τα εξής βασικά σημεία:

 Σε 427 δισ. Ευρώ αποτιμά τα αποθέματα υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αέριου, ενώ το καθαρό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε 214 δισ. Ευρώ από τους Γερμανούς της Deutsche Bank ή αλλιώς 107% του ΑΕΠ.

  Η παραπάνω εκτίμηση έγινε με γνώμονα τη διεθνή πρακτική που υπολογίζει ότι το 25% των εσόδων ενός κοιτάσματος αφορά στο κόστος εξόρυξης και διάθεσης, το 25% το περιθώριο κέρδους των εταιρειών που το εκμεταλλεύονται και το υπόλοιπο 50% καταλήγει στο δημόσιο ταμείο.

 Η έκθεση θεωρεί το 2013 ως κομβικό σημείο, αφού υπογραμμίζει ότι τότε θα ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα και θα αρχίσουν οι διαδικασίες των διαγωνισμών για τον εντοπισμό των υδρογονανθράκων, σε περίπτωση βέβαια θετικής έκβασης των προκαταρκτικών ερευνών.


* αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, η Ελλάδα θα αναδειχθεί σε 15η χώρα-παραγωγός φυσικού αερίου παγκοσμίως,

* χρειάζονται κατά μέσον όρο 8 – 10 χρόνια για να αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος να παράγει χρηματοροές, δηλαδή από το 2020, όταν το χρέος υποτίθεται ότι θα ανέρχεται σε 120% του ΑΕΠ.

*τα μελλοντικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να δεσμευτούν σε ένα ειδικό ταμείο για την απόσβεση του χρέους.

* το επενδυτικό ρίσκο για τις εταιρείες, που θα εμπλακούν στην έρευνα και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων είναι περιορισμένο καθώς συνηθίζουν να λειτουργούν σε καθεστώτα αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

* κίνδυνος αποτυχίας της προσπάθειας ανάταξης της οικονομίας καθώς μπορεί να καταγραφούν μεγάλες εισροές ξένων κεφαλαίων σε ένα μόνο τομέα και η υπόλοιπη οικονομία να παραμείνει μη ανταγωνιστική.
       
Η έκθεση της Deutsche Bank επισημαίνει την εξάρτηση της χώρας μας από την εισαγωγή υδρογονανθράκων, αφού το 2011 οι εισαγωγές ενέργειας ανήλθαν στα 11 δισ. ευρώ ή κοντά στο 5% του ΑΕΠ.

 Από όλα αυτά προκύπτουν ορισμένα βασικά συμπεράσματα:

Ότι τελικά η κύρια επιδίωξη των δανειστών είναι να βάλουν χέρι άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα στα κοιτάσματα αυτά.

Το Δημόσιο Χρέος και το Μνημόνιο γίνεται ο βασικός μοχλός για να επιβληθεί αυτός ο έλεγχος και η λεηλασία των στρατηγικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Οι πρόθυμοι συνεργάτες αυτών των αρπακτικών είναι η ελληνική πολιτική ηγεσία που  - όπως και μόλις χτες  έκανε ο υπουργός Οικονομίας , ο  Γ. Στουρνάρας – δηλώνει  ότι «είναι ασήμαντα τα αποθέματα πετρελαίου …». Ίσως, γιατί ήδη τα έχει εκχωρήσει …

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και συμβούλου της καναδικής κυβέρνησης (!) για θέματα εξόρυξης πετρελαίου και μέλους της άτυπης ομάδας τεχνοκρατών που εξετάζει αυτά τα θέματα στη χώρα μας και ενημερώνει τον πρωθυπουργό, κ. Φώσκολου  η έκθεση της γερμανικής τράπεζας αφορά μόνο τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης, χωρίς να υπολογίζονται τα αντίστοιχα στο Ιόνιο, φυσικά στο Αιγαίο και σε άλλα σημεία της Ελλάδας!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις άλλων ειδικών αυτής της ομάδας μπορεί τα συνολικά κοιτάσματα να ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ!

Με την αξιοποίηση όλων αυτών η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχτεί μια από τις πρώτες χώρες στην αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Γι’ αυτό μιλώντας ορισμένοι διεθνείς στρατηγικοί και οικονομικοί αναλυτές μιλώντας γι’ αυτά τα θέματα και την Ελλάδα κάνουν λόγο για την «Ενεργειακή Γιάλτα» του 21ου αιώνα !!!

Πόσο φαίνεται επικίνδυνη η καθυστέρηση ανακήρυξης και χάραξης της ΑΟΖ της χώρας, που παραμένει το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που δεν έχει προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Ίσως, έτσι καταλαβαίνουμε τι παίζεται τώρα.

Η αυθαιρεσία Στουρνάρα για μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για τη ΔΕΗ και το χαράτσι και τα κομμάτια και θρύψαλλα της συνταγματικής νομιμότητας




 Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γ. Στουρνάρα στον realfm, όπου λίγο ή πολύ έγραψε στα παλιά του παπούτσια την απόφαση του δικαστηρίου που κρίνει παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ.
Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ανέφερε:

«Κοιτάζουμε όλο μας το νομικό οπλοστάσιο. Μία πρώτη ένδειξη που έχω από τους νομικούς συμβούλους είναι ότι η απόφαση αφορά μόνο τους διαδίκους, άρα η ΔΕΗ δεν πρέπει να διακόψει να εισπράττει το τέλος αυτό και βεβαίως θα κάνουμε άμεσα αναίρεση στον Άρειο Πάγο» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στο ζήτημα του τέλους ακινήτων. Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση αυτή δεν ερείδεται σε αντισυνταγματικούς λόγους, δηλαδή το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η είσπραξη του τέλους. Θα εξαντλήσουμε όλο το νομικό μας οπλοστάσιο».

 Στην ερώτηση δε αν παραμένει ανοιχτό να συνεχίσει το τέλος να εισπράττεται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Θα συνεχίσει να εισπράττεται, διότι θίγεται εδώ το δημόσιο συμφέρον. Θεωρούμε ότι το δικαστήριο αυτό δεν είχε τη δικαιοδοσία να βγάλει μια τέτοια απόφαση. Έτσι τουλάχιστον μου λένε οι νομικοί μου. Να ξέρετε ότι τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους σημαίνει ότι τα έσοδα θα πάνε πίσω και αν πάνε τόσο πολύ πίσω και έχουμε πρόβλημα θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ επώδυνα μέτρα. Άρα πρέπει πραγματικά να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνουμε...»

  Έτσι, λοιπόν, θεωρεί ο υπουργός – εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας – ότι το δικαστήριο δεν είχε τη δικαιοδοσία να βγάλει μια τέτοια απόφαση!
  Θέτει, λοιπόν, τον εαυτό του και την κυβέρνηση για μια ακόμη φορά πάνω από το Σύνταγμα και τη συνταγματική νομιμότητα.  

Για να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα παραθέτουμε τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος.


« ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Οργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
                        ΤΜΗΜΑ Α: Σύνταξη της Πολιτείας
                        ΑΡΘΡΟΝ 26

1. Η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2. Η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.
3. Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού.»


  Στα θεμέλια του αστικού καθεστώτος το οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζουν ο Στουρνάρας και οι όμοιοί του είναι η τριμερής διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
  Την οποία ανεξαρτησία και αυτονομία – την πάντα σχετική και αμφισβητούμενη και στις περισσότερες περιπτώσεις μεροληπτική υπέρ των συμφερόντων των ισχυρών – επιδιώκει να ποδηγετήσει και να εξαφανίσει και τα τυπικά της δείγματα η παρέα του Στουρνάρα και των ομοίων του.
  Κατά τα άλλα είναι η «άκρα» Αριστερά που απειλεί τη νομιμότητα.

«ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Οργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
ΤΜΗΜΑ Ε: Δικαστική Εξουσία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: Δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι
ΑΡΘΡΟΝ 87

1. Η δικαιοσύνη απονέμεται από δικαστήρια συγκροτούμενα από τακτικούς δικαστές, που απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία.
2. Οι δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους και σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούνται να συμμορφώνονται με διατάξεις που έχουν τεθεί κατά κατάλυση του Συντάγματος.»

   Οι δικαστικοί λειτουργοί, λοιπόν, οφείλουν να διαθέτουν «λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία» και «υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους και σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούνται να συμμορφώνονται με διατάξεις που έχουν τεθεί κατά κατάλυση του Συντάγματος
   Η προσπάθεια φίμωσης και χειραγώγησης των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί de facto προσβολή βασικών συνταγματικών διατάξεων από την κυβέρνηση των τροϊκανών ανδρεικέλων.


«ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Οργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
ΤΜΗΜΑ Ε: Δικαστική Εξουσία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ:
Οργάνωση και δικαιοδοσία των δικαστηρίων
ΑΡΘΡΟΝ 93
4. Τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα

«ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Οργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
ΤΜΗΜΑ Ε: Δικαστική Εξουσία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ:
Οργάνωση και δικαιοδοσία των δικαστηρίων
ΑΡΘΡΟΝ 95

** 5. Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης.»

  Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα δικαστήρια – οποιοδήποτε δικαστήριο – μπορεί να αποφαίνεται για τη συνταγματικότητα των νόμων.
  Και όχι ότι «αυτό το δικαστήριο δεν είχε αρμοδιότητα …» όπως ισχυρίζεται ο αποθρασυνόμενος ολοένα και περισσότερο Στουρνάρας.

  Επιπλέον, το κάλεσμα του στη διοίκηση της ΔΕΗ να μην εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου και να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι, αποτελεί ξεκάθαρη συνταγματική παραβίαση και εντολή σε ένα όργανο διοίκησης να παρανομήσει. Αφού  «η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει.

  Βέβαια, όπως δήλωσε στην ίδια εκπομπή «δεν ιδρώνει το αυτί του».

Ή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

 «Εγώ κρίνομαι εκ του αποτελέσματος. Τώρα τι λέει ο Α πολιτικός, ο Β πολιτικός... Δεν ιδρώνει το αυτί μου. Δεν είμαι πολιτικός. Δεν πρόκειται να πολιτευτώ».

  Στο ερώτημα αν θα ασχοληθεί στο μέλλον με την πολιτική ο κ. Στουρνάρας είπε: «Δεν ξέρω το μέλλον τι μου επιφυλάσσει. Εγώ έχω έρθει να κάνω μια συγκεκριμένη δουλειά εδώ. Δεν βλέπω τίποτα άλλο μπροστά μου».

  Έτσι, λοιπόν, ο Στουρνάρας έχει έρθει να κάνει μια «συγκεκριμένη δουλειά».
Φυσικά τη δουλειά της τρόικα, των δανειστών και της εγχώριας ολιγαρχίας.

  Των οποίων παρά το πομπώδες ύφος του αποτελεί πειθήνιο όργανο τους και έμμισθο υπαλληλίσκο.
Με υψηλή αμοιβή βεβαίως.

Αλλά με ασύλληπτα καταστρεπτικό αντίτιμο.
  Αφού η «συγκεκριμένη δουλειά» οδηγεί στην καταστροφή της οικονομίας, υποθηκεύει μακροπρόθεσμα την προοπτική της ξεπουλώντας τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους και θέτοντας βάσιμες απιλές και για την εθνική της συγκρότηση. Ενώ ταυτόχρονα διαλύει την κοινωνική συνοχή, εξαθλιώνει την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών οδηγώντας σε πρωτοφανή κοινωνική βαρβαρότητα.

  Κατά τα άλλα, το ύφος του ναπολεοντίσκου και της αντίληψης “letat  cest moi”, που πλασάρει ο Στουρνάρας και πολλοί όμοιοί του στην κυβέρνηση με προεξάρχοντα τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, συνδέεται με τη βάναυση καταπάτηση βασικών συνταγματικών και δημοκρατικών ελευθεριών, με την οικοδόμηση ενός ακραία αυταρχικού πολιτικού οικοδομήματος – όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει ως Νέος Μέτοικος – στα πρότυπα θατσερικού και ακόμη χειρότερα πινοτσετικού τύπου, που στο «βάθος του τούνελ» ερωτοτροπεί με τον ολοκληρωτισμό.

  Ο Στουρνάρας μπορεί να δηλώνει ότι «δεν είναι πολιτικός» αλλά οι αποφάσεις και οι πράξεις του είναι ακραία πολιτικές.
  Χώρια που με βάση ορισμένα δημοσιεύματα του τύπου προαλείφεται να αναδειχτεί σε ηγετικό ρόλο.

 Ως ένας νέος Παπαδήμος ή Μόντι, ας πούμε.

Αφού κάποιες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο σε «δημοτικότητα» με ποσοστά κοντά στο 44% !!!

Να τον χαίρονται, λοιπόν, αυτοί που τον ψηφίζουν ή του δίνουν αυτά τα ποσοστά «δημοφιλίας».

  Ξεχνώντας και το «τώρα» του κ. υπουργού και το πρόσφατο «χθες» - την εμπλοκή του στην υπόθεση του Χρηματιστήριου, στη «δημιουργική λογιστική» κατά την περίοδο εισόδου της χώρας στο ευρώ, τη στενή σύνδεση με το «καθεστώς Σημίτη» και άλλα πολλά.

Οι υπόλοιποι, εμείς, μάλλον θα αγωνιστούμε για την ανατροπή του κάθε Στουρνάρα και του συστήματος που εκπροσωπεί.  




Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Γεγονότα πολλά, σκέψεις και προβληματισμοί … και στο βάθος Χριστούγεννα και τέλος της χρονιάς!





Καιρό είχαμε να τα πούμε …

Και μεσολάβησαν πολλά και διάφορα.

Τελικά πήραμε την περίφημη δόση από το Eurogroup … που τελικά δεν την έχουμε πάρει ακόμη.

Γιατί πρέπει να ξαναγοράσουμε τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου …
Που ήδη τα πληρώνουμε χρυσά …

Και φυσικά δανειζόμαστε  για να τα καταφέρουμε … πάλι με υπέρογκα επιτόκια.

Για ένα δημόσιο χρέος που … όλο το κουρεύουμε, το μειώνουμε … αλλά κατά τα άλλα σύντομα θα φθάσει στο 190% (!) του ΑΕΠ … μπορεί να φτάσει και στα 500 δις. ευρώ …
Και που ο στόχος του 2020 για χρέος  που θα έφθανε στο 120% για να είναι «βιώσιμο» - μικρή παρένθεση: όταν ξεκίναγε το Μνημόνιο πριν τρία περίπου χρόνια το χρέος ήταν γύρω στο 120% και τότε δεν ήταν βιώσιμο – έγινε με τη «δημιουργική λογιστική» των Βρυξελλών 124% (που θα σημαίνει ότι το χρέος θα είναι «βιώσιμο» πάλι …).
 Μόνο που υπήρχε και κρυφή εκτίμηση του εκλεκτού κ. Σόιμπλε ότι και αυτός ο στόχος θα υπολείπεται κατά 5,5, δις. ευρώ αυτών που απαιτούνται, για να είναι πραγματικά «βιώσιμο» το δόλιο το χρέος …

Και το γαϊτανάκι της κοροϊδίας συνεχίζεται αμείωτο …

Κατά τα άλλα από την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε όλο αυτή η φαρσοκωμωδία ως νέα «εθνική επιτυχία» …

Που έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να  … ξεσαλώσει. Με ένα βίντεο στο προσωπικό του facebook, να αυτοπαρουσιαστεί ως νέος τροπαιοφόρος εθνεγέρτης.
 Με μια μικρή λεπτομέρεια; Το βίντεο αυτό ξεκινούσε με μια εθνική καταστροφή, τη Μικρασιατική, για να καταλήξει σε μια αντίστοιχη νεότερη … την ορκωμοσία του ίδιου ως πρωθυπουργού!

 Η «εποποιία» της κυβέρνησης συνεχίζεται βεβαίως  με το νέο «έπος» του φορολογικού νομοσχέδιου.

Που έρχεται, φεύγει, αναμορφώνεται, μεταλλάσσεται … και άλλα πολλά.

Που ωστόσο τιμωρεί όσους τόλμησαν σ’ αυτή τη χώρα να    έχουν παιδιά …
Που αποπειράθηκε να «εξομοιώσει» - … μάλλον στα πρότυπα ενός … μαοϊκού τύπου εξισωτισμού (!) – τη φορολογική κλίμακα ενός ανθρώπου που έχει ετήσιο εισόδημα 25 – 26000 ευρώ με εκείνον που μπορεί να έχει ένα ή δύο εκατομμύρια.

Αλλά ας είναι καλά πάλι ο Αντώνης Σαμαράς, που κατά δήλωσή του, είναι και «φίλος της μεσαίας τάξης», και δεν «άφησε» να περάσει αυτό το έκτρωμα … μέχρι να έρθει το επόμενο!

  Φυσικά, θα έχουμε και άλλα επεισόδια σ’ αυτό το ιδιαίτερα επίπονο σήριαλ διαρκών εξοντωτικών μέτρων σε βάρος του λαού μας. Που δυστυχώς δεν είναι σαν τα  … τούρκικα που ευδοκιμούν αυτή την περίοδο στα καθεστωτικά κανάλια και με τα οποία μπορεί κανείς να γελάσει με την γελοιότητα τους.

Κατά τα άλλα,  το τελευταίο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε και η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, για το μετασχηματισμό του σ’ ενιαίο κόμμα.

Με πολύ ενθουσιασμό και πλήθος συμμετεχόντων.

Με διακηρύξεις και ρητορεία αντιμνημονιακή και κάλεσμα για εκλογές και ανατροπή της κυβέρνησης.

Μόνο που κάπως έχει «θολώσει» η επίσημη πρόταση του κόμματος σχετικά με το χρέος:

 Επιδιώκει την οριστική διαγραφή του; Τη μερική διαγραφή του; Ένα νέο κούρεμα; Ή μήπως την επαναδιαπραγμάτευσή του – όπως υποστηρίζουν οι πιο «μετριοπαθείς» φωνές σ’ αυτό το χώρο; Ή και - όπως λένε κάποια στελέχη του -  ότι αναγνωρίζουν το χρέος στο σύνολό του;

Από τη Συνδιάσκεψη βγήκε και μια Κεντρική Πολιτική Επιτροπή … 300 ατόμων (sic!) ώστε να τακτοποιηθούν και οι εκπρόσωποι και όλων των τάσεων, συνιστωσών και άλλων τινών «εταίρων».

Όπου μεταξύ αυτών φιγουράριζαν και ορισμένα εξέχοντα στελέχη του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, και ειδικότερα του «τσοχατζοπουλικού», όπως ο κ. Κοτσακάς, γνωστός επιτελάρχης του Άκη, ο κ. Ραυτόπουλος, «ένδοξος» πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ, και άλλα επώνυμα στελέχη … που μάλλον ουδεμία ευθύνη φέρουν αφού μάλλον δεν  … γνώριζαν τι συντελούνταν τους χρόνους της λαμπρής  πασοκικής διακυβέρνησης.

Και η … πρωτοτυπία:
Ορίστηκαν κάπου και 90 μέλη του νέου «αριστίνδην» από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ …
 Σ’ ένα κόμμα που αυτοαποκαλείται κόμμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, να ορίζονται αριστίνδην μέλη!
 Μια διαδικασία και ένας όρος που παραπέμπει σε κατεξοχήν συντηρητικά  πολιτικά και θεσμικά σώματα και όργανα.

Βεβαίως, από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και τις ελπίδες μεγάλου τμήματος της αριστερής και όχι μόνο κοινωνικής βάσης, γα μια διαφορετική προοπτική.

Αυτό εκφράζεται ως ένα βαθμό στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στις οποίες αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, χωρίς όμως ένα  απόλυτα ξεκάθαρο προβάδισμα.

Υπάρχει δηλαδή το διπλό ενδεχόμενο – ή να μείνει καθηλωμένος σε κάποια ποσοστά που ωστόσο δεν θα του επιτρέπουν το σαφή σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης
 Ή  να «εκτοξευθεί» πραγματοποιώντας ένα δημοσκοπικό και εκλογικό boom, κάτω από την απαίτηση της κοινωνίας για έξοδο από τη σημερινή κατάσταση.

Ωστόσο, αυτό συνδέεται και με ένα στρατηγικό δίλημμα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει μια στρατηγική του «ώριμου φρούτου» περιμένοντας να «σαπίσει» η τρικομματική κυβέρνηση και να έρθει αυτός «φυσιολογικά» ως  κυβερνητική λύση. Μια στρατηγική που εφάρμοζαν μέχρι τώρα οι συστημικές δυνάμεις του δικομματισμού και που τελικά σημαίνει «αρκετό νερό στο κρασί» του και μετατόπιση σε κεντροαριστερές θέσεις;

Ή θα ακολουθήσει μια στρατηγική ρήξης και ανατροπής που για πολλούς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ουσιαστική διέξοδο από την κρίση;

Τα δύο προηγούμενα συνδέονται με το κλασικό στρατηγικό δίλημμα των αριστερών – και όχι μόνο – δυνάμεων: για τη φύση, το χαρακτήρα των πολιτικών συμμαχιών που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

Αυτά, όμως, θα τα δούμε και στη συνέχεια.

Κατά τα άλλα η δημοσκοπική «επέλαση»  της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται, χωρίς ακόμη να φαίνονται σημεία ανάσχεσής της.

Το ΠΑΣΟΚ οδεύει εκεί που πραγματικά του αξίζει:
 Μετατρεπόμενο σε κομμάτια και θρύψαλα, ταξιδεύει για το «χρονοντούλαπο» της ιστορίας με τις χειρότερες δυνατές αναμνήσεις.

Ενώ τα στελέχη του εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζεται, δημιουργώντας και «νέες» πολιτικές κινήσεις για τη «σωτηρία» της πατρίδας!

Κατά τα άλλα, Χριστούγεννα έρχονται …
Κάπως πιο γκριζωπά και συννεφιασμένα φέτος …

Και το τέλος μιας δίσεκτης χρονιάς …

Που όμως θα τα αντέξουμε και θα παλέψουμε να είναι όσο πιο ελπιδοφόρα γίνεται …
Γιατί έτσι μας αξίζει   …
Γιατί ίσως γιατί αυτή η μόνη πραγματική μας επιλογή ….