Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Η Ευρώπη των τελεσιγράφων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης


Τη μέρα που έχει καθιερωθεί ως μέρα μνήμης  για το Ολοκαύτωμα και για τις φρικαλεότητες των Ναζί σε βάρος των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη των "δικαιωμάτων" και του "πολιτισμού" δείχνει ορισμένες από τις απεχθέστερες πλευρές της.




Τελεσίγραφο τριών μηνών (!) στην Ελλάδα για τον έλεγχο των μεταναστών

Σοβαρές «αμέλειες» της Ελλάδας στην περίπτωση των υποχρεώσεών της σε σχέση με την προστασία των εξωτερικών Συνόρων Σένγκεν καταγράφει ειδική έκθεση της Κομισιόν που συζητήθηκε σήμερα στο κολέγιο των επιτρόπων.

Η Ελλάδα θα λάβει σύντομα «συστάσεις» προς συμμόρφωση και θα έχει περιθώριο 3 μηνών να τις εφαρμόσει. Αλλιώς, τα υπόλοιπα κράτη - μέλη θα συνεχίσουν τους έκτακτους συνοριακούς ελέγχους στα δικά τους χερσαία σύνορα στη βάση του άρθρου 26 της Συνθήκης.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων συζήτησε την "έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν" για την Ελλάδα, όπως προβλέπει από το 2013 η συνθήκη μέσω αιφνιδιαστικών επισκέψεων παρακολούθησης από ομάδες εμπειρογνωμόνων των κρατών - μελών και του Frontex υπό την ηγεσία της Επιτροπής.

Στην Ελλάδα αυτές οι επισκέψεις έγιναν από τις 10 ως 13 Νοεμβρίου στη Χίο, τη Σάμο και τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.


Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας σήμερα τα αποτελέσματα της συζήτησης στο κολέγιο ανέφερε ότι:

"Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά απαιτούνται ακόμα περισσότερα, ειδικά στην υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και έχει προς αυτό το σκοπό την αμέριστη συμπαράσταση της Κομισιόν".

Ενημέρωσε όμως ότι δεν υπάρχει καμία ανάμιξη με την αξιολόγηση, το χρέος και τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας.

Αντιθέτως εξήγησε ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί από την σχεδιαζόμενη κοινή ακτοφυλακή.

Το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης για την Ελλάδα θα διαβιβαστεί τώρα στην επιτροπή αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία θα καταρτίσει λίστα με συστάσεις.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν η έκθεση εξετάζει:

- την παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής στις περιοχές που ελέγχθηκαν,
- την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής,
- την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και
- τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

Σχέδιο-σοκ για αποκλεισμό της Ελλάδας

Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές υφίστανται πιέσεις.

Εκτιμά όμως ότι "η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική", ότι "τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα" και ότι "τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων."

"Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές", αναφέρει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν και ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις ενημέρωσαν ότι στην Ελλάδα "ενδέχεται να προταθούν ειδικά μέτρα όπως προβλέπεται στα άρθρα 19α και 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν".

Καθώς η έκθεση «αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο των κανόνων Σένγκεν» και εφόσον «σοβαρές ελλείψεις στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα», η Κομισιόν προτείνει ση βάση του άρθρου 19α του "Κώδικα Συνόρων Σένγκεν", να υποδείξει στο αξιολογούμενο κράτος μέλος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η ανάπτυξη ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων, ή η υποβολή στρατηγικού σχεδίου το οποίο θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το εν λόγω κράτος μέλος θα διαθέσει το δικό του προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.


Ο Βαλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε τελεσιγραφικά ότι "η Ελλάδα θα έχει έχει τρεις μήνες να εφαρμόσει τις συστάσεις, αλλιώς τα κράτη μέλη θα παρατείνουν τους συνοριακούς ελέγχους για διάστημα έως και 2 έτη, στη βάση του άρθρου 26 (!)

Σύμφωνα με το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, "εάν τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 19α δεν είναι αποτελεσματικά, το Συμβούλιο μπορεί, με βάση πρόταση της Επιτροπής, να συστήσει σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων του(ς) ως λύση εσχάτης ανάγκης, προκειμένου να προστατευθεί το κοινό συμφέρον στον χώρο Σένγκεν. Η σύσταση του Συμβουλίου πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το άρθρο 26, και στις εξαιρετικές περιστάσεις που περιγράφονται ανωτέρω, οι έλεγχοι μπορούν να επαναφερθούν για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Το μέτρο αυτό μπορεί να παραταθεί για επιπλέον εξαμηνιαίες περιόδους μέχρι και δύο έτη."

Η παρούσα πολιτική εντολή της Frontex δεν επιτρέπει, ωστόσο, την προστασία των Συνόρων της ΠΓΔΜ, η οποία είναι τρίτη χώρα και όχι μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ντομπρόβσκις, ο οποίος μίλησε σήμερα στον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ενημερώνοντας για τις αποφάσεις του κολεγίου των επιτρόπων εξήγησε ότι παρότι η πρόταση για την διασφάλιση των συνόρων Ελλάδας - ΠΓΔΜ είναι γνωστή, η Frontex δεν μπορεί να επέμβει υπό το παρόν νομικό πλαίσιο, ενημέρωσε πως σχεδιάζεται διεύρυνση του ρόλου της ίδιας υπηρεσίας, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο υποθετικό ενδεχόμενο του τι θα συμβεί αυτή την περίπτωση.

Αν η έκθεση της Κομισιόν υιοθετηθεί απ' τα κράτη μέλη -ακόμη και με αυξημένη πλειοψηφία- η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες για να διορθώσει την κατάσταση στα εξωτερικά της σύνορα με βάση το άρθρο 19α της συνθήκης Σένγκεν.

Εάν η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει την κατάσταση σε διάστημα τριών μηνών, τότε η Κομισιόν μπορεί να προτείνει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα ελληνικά σύνορα, μέτρο που μπορεί να παραταθεί για ανώτατο χρονικό όριο μέχρι και δύο έτη (άρθρο 26). Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από τον ενιαίο χώρο Σένγκεν, έστω και για διάστημα δύο ετών με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορά της.

 Δύο προσφυγόπουλα νεκρά στο νέο ναυάγιο στο Αιγαίο


Εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, 2,5 ναυτικά μίλια βόρεια βορειοδυτικά του Ακρωτηρίου Αμμόγλωσσα της Κω, σημειώθηκε η βύθιση της λέμβου που μετέφερε 9 μετανάστες και πρόσφυγες και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) και δύο να διασωθούν (ένας άνδρας και μία γυναίκα).

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή το πρωί στις ακτές της Κω εντοπίστηκε ένας άνδρας ο οποίος δήλωσε ότι επέβαινε στη συγκεκριμένη λέμβο μαζί με άλλα άτομα.

Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Αμμόγλωσας, με τη συμμετοχή πλωτού του λιμενικού, εθελοντών και ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, οι σοροί δύο μικρών παιδιών (ενός αγοριού και ενός κοριτσιού), τριών ανδρών και μίας γυναίκας που είχαν παρασυρθεί από τα θαλάσσια ρεύματα

Η τουρκική ακτοφυλακή από την πλευρά της περισυνέλεξε τη σορό μιας άτυχης μετανάστριας, ενώ κατάφερε να διασώσει μία γυναίκα που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της γειτονικής χώρας.

Μουζάλας: Δύο στρατόπεδα για μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!


Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα ο κ.Μουζάλας αποκάλυψε πως το νέο στρατόπεδο για πρόσφυγες και μετανάστες θα δημιουργηθεί άμεσα στην Αττική, θα είναι κοντά στην Αθήνα όχι όμως μέσα στον οικιστικό ιστό. Η χωρητικότητά του θα είναι 1.000 με 1.200 άτομα και θα δημιουργηθεί όχι με σκοπό τη μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, αλλά την ολιγοήμερη φιλοξενία τους.

Παράλληλα δημιουργία στρατοπέδου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων προβλέπεται και στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα γι αυτό το λόγο ο κ.Μουζάλας θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.





Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση


Προβάδισμα 1,3% στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Το Βήμα».

Συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 20,8% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 19,5%, Χρυσή Αυγή 5,8%, ΚΚΕ 5,3%, ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ 4,1%, ΑΝΕΛ 2,9%, Ενωση Κεντρώων 2,4%, Ποτάμι 2,1%, Λαϊκή Ενότητα 1,7.

Ποσοστό 2,7% των ερωτηθέντων επιλέγει άλλο κόμμα και 3,7% λευκό/άκυρο. Το ποσοστό των αναποφάσιστων στην δημοσκόπηση, που διενήργησε η Κάπα Research, αγγίζει το 14,7% ενώ το 14,3% απαντά ότι δεν θα ψήφιζε (αποχή). 

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές», το 48,9% απαντά «η ΝΔ» και το 30% «ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη με 34,8% έναντι 33,2% για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ. Ένα 23,7%, πάντως, απορρίπτει και τους δύο.

Οι ερωτηθέντες θεωρούν σε ποσοστό 64,2% ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, εκτιμώντας με ακόμα υψηλότερο ποσοστό (71,4%) ότι το Ασφαλιστικό θα περάσει από τη Βουλή.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης

Τι στα αλήθεια προσφέρει η Cosco για τον ΟΛΠ

 από τον Μ ...
Οριστικοποιήθηκε χθες η συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με την κινεζική Cosco για την εξαγορά του 67% του λιμανιού του Πειραιά. Η συμφωνία είναι τόσο «καλή», που μέσω υπολογιστικών τρικ το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να πείσει ότι το αντίτιμο για το ελληνικό Δημόσιο από την πώληση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας θα φτάσει το 1,5 δισ. Ευρώ... το 2052. Ακόμα κι αυτός ο στόχος όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τελικά θα επιτευχθεί.
του Θάνου Καμήλαλη

Για τις ανάγκες της ανάλυσης της τελικής πρότασης της Cosco και λόγω της πλήρους αδιαφάνειας υπό την οποία διενεργήθηκε ολόκληρη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, θα χρησιμοποιήσουμε το μόνο επίσημο μέσο πληροφόρησης που διαθέτουμε: την χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.
Το 51% του ΟΛΠ σημαίνει δύο εβδομάδες χρέους

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ, «η συναλλαγή διαρθρώνεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο η Cosco Group (Hong Kong) Limited θα καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος 51% του ΟΛΠ.».  Όπως παραδέχεται το Ταμείο, τα άμεσα έσοδα από την πώληση του ΟΛΠ, που δεν εξαρτώνται από άλλους παράγοντες, είναι 280 εκατ. Ευρώ. Αυτά τα χρήματα βέβαια δεν θα είναι διαθέσιμα για το ελληνικό κράτος. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι διαθέσιμα για την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, αλλά καταβάλλονται άμεσα για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ (ν.3986/2011, Αρθρο 2 παρ. 14), «το τίμημα που εισπράττει το Ταμείο από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων μεταφέρεται το αργότερο μέσα σε 10 μέρες από την είσπραξη του σε πίστωση του ειδικού λογαριασμού... και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους». Ένα χρέος που η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οργανισμοί όπως το ΔΝΤ θεωρούν μη βιώσιμο. Το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα χρήματα που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ, δήλαδή τα 88 εκατ για το υπόλοιπο 16% μέσα στην επόμενη πενταετία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016http://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif (Κεφάλαιο 3, «Δημόσιο Χρέος»), η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 6 δισ. Ευρώ φέτος μόνο για την εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους της. Δηλαδή με απλά λόγια, η Ελλάδα πούλησε το 51% του μεγαλύτερου λιμανιού της και εισέπραξε χρήματα με τα οποία θα πληρώσει τους τόκους του χρέους της για περίπου δύο εβδομάδες...

Ερωτηματικά επίσης προκαλεί και το αν όντως ήταν «σημαντικά βελτιωμένη» η τελευταία προσφορά της Cosco, όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωση του το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε εύκολα να απαντήσει σε αυτό, αν δημοσιοποιούσε αναλυτικά την προηγούμενη πρόταση της εταιρείας πριν από μία εβδομάδα όταν άνοιξαν οι φάκελοι, κάτι που απέφυγε να κάνει. Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα διεθνών μέσων όπως η Wall Street Journal http://www.thepressproject.gr/build12/elink.gifαλλά και μεγάλων κινεζικών ΜΜΕ όπως η China Dailyhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif , την προηγούμενη εβδομάδα η προσφορά της Cosco ήταν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή συνολικά 700 εκατ συμπεριλαμβανόμενων και των επενδύσεων ύψους 350 εκατ. Το πώς «βελτιώθηκε σημαντικά» η προσφορά δεν προκύπτει από πουθενά.
Κινεζικές επενδύσεις με... ΕΣΠΑ

Και μια που έγινε λόγος για τις επενδύσεις: To TAIΠΕΔ κάνει λόγο για «υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία» και όπως έχει γίνει γνωστό, τα 296 εκατ από αυτά θα επενδυθούν μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια. Όπως όμως τονίζει σε δήλωση του αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβριλης, «οι επενδύσεις που θα γίνουν στην πρώτη πενταετία θα ανέλθουν μόλις σε 162,9 εκατομ. € καθώς τα υπόλοιπα μέχρι τα 296 εκατ. προβλέπεται να εισπραχθούν από κοινοτικά προγράμματα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι η περίπτωση της επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας, η οποία αποτελεί μία δεσμευτική επένδυση που θα κάνει η Cosco. To έργο έχει συνολική αξία 120 εκατ ευρώ, αλλά συμφωνημένο από το 2013 ότι θα χρηματοδοτηθεί κατά 95% από κοινοτικά ταμείαhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif . Φαίνεται δηλαδή ότι ένα μέρος αυτών των επενδύσεων θα προχωρούσε, ακόμα και αν ο ΟΛΠ παρέμενε στα χέρια του Δημοσίου.
Η δημιουργική λογιστική και το 1,5 δισ.

Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον σημείο της ανακοίνωσης του Ταμείου να είναι το πώς υπολογίζει τη «συνολική αξία της συμφωνίας». Αυτή, όπως τονίζεται «ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.»

Αν εξαιρεθούν τα δύο πρώτα και βασικά στοιχεία της προσφοράς, που αθροιστικά σημαίνουν 718,5 εκατ (με όλους τους προαναφερόμενους αστερίσκους), το ΤΑΙΠΕΔ προχωράει σε αυθαίρετες εκτιμήσεις, προσθέτοντας «αναμενόμενα έσοδα» και υπολογίζοντας μερίσματα και τόκους για τις μετοχές του ΟΛΠ, όταν παραμένει άγνωστο αν θα είναι κερδοφόρες η όχι. Ασχέτως της τελευταίας επισήμανσης, «τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ» σημαίνει χρήματα που θα πάνε ξανά για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Το τέλος της παραγράφου ωστόσο είναι ακόμα πιο αόριστο. Το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για «εκτιμώμενες επενδύσεις», στις οποίες θα προχωρήσει η Cosco μέσα στα επόμενα 36 χρόνια, χωρίς φυσικά η εταιρεία να έχει δώσει κάποια δέσμευση γι αυτές.

Να σημειωθεί επίσης ότι στην προσπάθεια του να εκτιμήσει (και να ωραιοποιήσει) την οικονομική κατάσταση μέχρι το 2052, το ΤΑΙΠΕΔ αποκρύπτει ότι αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ, η Cosco θα μπορεί να πληρώνει ενοίκιο στον εαυτό της, για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που ήδη κατέχει στο λιμάνι του Πειραιά. Τα τελευταία χρόνια το ετήσιο ενοίκιο που πληρώνει η κινεζική εταιρεία στον ΟΛΠ υπερβαίνει τα 35 εκατ, ένα ποσό που σε μεγάλο ποσοστό θα καταλήγει πλέον πίσω σε αυτήν. Δηλαδή κατέχοντας πρώτα το 51% κι έπειτα το 67% η Cosco θα εισπράττει πίσω ένα ποσό, που με βάση τα τελευταία δεδομένα θα είναι πρώτα περίπου 18 εκατ κι έπειτα περίπου 24 εκατ. Αν θελήσουμε να υπολογίσουμε το συνολικό ποσό που θα εξοικονομήσει η εταιρεία μέχρι το 2052, όπως ακριβώς κάνει το ΤΑΙΠΕΔ για τα υποτιθέμενα έσοδα του Δημοσίου, τότε αυτό είναι πολύ πιθανό να ξεπερνάει τα 700 εκατ. ευρώ.
Η περίπτωση του Kumport

Ο Πειραιάς πάντως δεν είναι το μόνο λιμάνι που περνάει στην κατοχή της Cosco το τελευταίο εξάμηνο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι Κινέζοι αγόρασανhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif τον λιμάνι του Kumport, στην Τουρκία, πληρώνοντας άμεσα 813,62 εκατ. ευρώ για το 64,5%. Το Kumport, βρίσκεται στο Αμπαρλί στην ευρωπαϊκή ακτή της Προποντίδας και είναι ο 3ος μεγαλύτερος σταθμός εμπορευματοκιβωτίων της Τουρκίας.

Σε σχέση με το Kumport ο Πειραιάς είναι «ένα λιμάνι τρεις φορές μεγαλύτερο στο εμπορικό του τμήμα και με πολύ μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, τόσο στα εμπορευματοκιβώτια όσο και στις άλλες δραστηριότητες όπως το car terminal και η κρουαζιέρα.» Αυτό τουλάχιστον υποστήριζαν τον Σεπτέμβριο πηγές του ΤΑΙΠΕΔ μιλώντας στην «Καθημερινή». http://www.thepressproject.gr/build12/elink.gifΜάλιστα γινόταν τότε κατανοητό ότι η εξαγορά του τουρκικού λιμανιού δεν σήμαινε ότι η Cosco δίνει μικρότερη σημασία στον Πειραιά, αντίθετα τονιζόταν ότι ανοίγει μια νέα αγορά για το διαμετακομιστικό εμπόριο.

Το πώς όμως το Kumport πουλήθηκε με υπερδιπλάσιο κόστος από τον ΟΛΠ είναι μόνο ένα από τα πολλά ερωτήματα στα οποία το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να απαντήσει. Αν θέλει βέβαια, γιατί πάντα το σημαντικότερο πρόβλημα με το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων είναι ότι δεν λογοδοτεί πουθενά...

Πάνω από 1.000 άμαχοι νεκροί από τις ρωσικές επιδρομές


  από τον Μ ...
Πάνω από 3.000 άτομα, ενώ περισσότεροι από 1.000 εξ΄ αυτών είναι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από τις 30 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ανάμεσα στους νεκρούς των ρωσικών επιδρομών βρίσκονται 893 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την οργάνωση.

«Από τις 30 Σεπτεμβρίου, 1.015 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 238 παιδιά και 137 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί. Επίσης έχουν σκοτωθεί 1.141 αντάρτες και τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα, όπως και 893 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» τόνισε το Παρατηρητήριο.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλον είχε εκφράσει τη βαθύτατη ενόχληση της Βρετανίας για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατά δυνάμεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και πολιτών στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα οι δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν τις πρόσφατες ήττες που έχει υποστεί το Ισλαμικό Κράτος.

«Εξακολουθεί να αυξάνεται το σύνολο των απωλειών. Έχουμε υπολογισμούς για αρκετές εκατοντάδες αμάχους που έχουν σκοτωθεί με τη χρήση μη κατευθυνόμενων πυρομαχικών σε περιοχές με αμάχους και αντιπολιτευόμενες ομάδες που πολεμούν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ» συμπλήρωσε ο ίδιος

«Αυτό με λυπεί. Η υποστήριξη του καθεστώτος του Άσαντ παρατείνει απλώς την αγωνία. Αντιθέτως, η Ρωσία θα έπρεπε να χρησιμοποιεί την επιρροή της για να καταστήσει σαφές ότι ο Άσαντ δεν έχει μέλλον στη Συρία» κατέληξε λέγοντας.

Όπλα 1,3 δισ. € πούλησε η Βρετανία στη Σαουδ. Αραβία μέσα σε τρεις μήνες


   του  M ...
Πυραύλους και ρουκέτες αξίας που ξεπερνά το 1 δισ. λίρες (1,3 δισ.€) πούλησε η Βρετανία στη Σ. Αραβία μέσα στο προηγούμενο καλοκαίρι και ενώ υπάρχουν αδιάσειστα πλέον στοιχεία πως η συμμαχία της οποίας ηγείται η συγκεκριμένη αραβική χώρα παραβιάζει καθημερινά τους διεθνείς κανόνες στην Υεμένη, βομβαρδίζοντας σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία
http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/urn-publicid-ap.org-0944f7ff2da9445283742bd92f658c791453379425.jpg
Photo: EPA
Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως η βρετανική κυβερνητική οργάνωση «Department of Business, Innovation and Skills» οι συγκεκριμένες πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών οι οποίες έγιναν από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 έχοντας μάλιστα τύχει και της έγκρισης πέντε ακόμη κυβερνήσεων άλλων χωρών, ήταν αυξημένες κατά 1.100% σε σχέση με το μόλις προηγούμενο τρίμηνο που, μετά βίας, είχαν φτάσει τα 9 εκατ. λίρες.

http://www.thepressproject.gr/photos/yemen-child-getty1453379528.jpg

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη αύξηση πωλήσεων όπλων ως «βαθύτατα ανησυχητική», αναφέροντας τις επανειλημμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες προβαίνει η Σαουδική Αραβία, που φαίνεται πως συστηματικά βάλλει εναντίον άμαχου πληθυσμού στην Υεμένη, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες.

«Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι βαθύτατα ανησυχητικά και δείχνουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να πουλάει τεράστιες ποσότητες όπλων και βομβών στη σαουδαραβική πολεμική μηχανή και ενώ αυτή καθημερινά πλήττει στην Υεμένη σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία» λέει συγκεκριμένα ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Βρετανία, Allan Hogarth.

http://www.thepressproject.gr/photos/yemen-children1453379106.jpg
Photo: EPA

«Κάθε επίθεση της Σαουδικής Αραβίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού, είτε γίνεται εκ προθέσεως είτε όχι, αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» προσέθεσε ο Hogarth, τονίζοντας πως «η Βρετανία είναι υποχρεωμένη να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων προς τη συγκεκριμένη χώρα».

Λίγο πριν, ο ίδιος ο διεθνής οργανισμός είχε απορρίψει ως απαράδεκτες τις «εξηγήσεις» που έδωσε η Βρετανική Κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς της ως «υπεκφυγές», και κατηγορώντας την πως πουλάει όπλα στη συγκεκριμένη χώρα του Περσικού Κόλπου έχοντας πλήρη γνώση για το ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων.