Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Κούβα: στη σκιά μιας επετείου ... στη μνήμη μιας εξέγερσης ...


Στην Κούβα γιορτάσανε χτες  (13 Μαρτίου) την επέτειο της επίθεσης στο ραδιοσταθμό της Αβάνα στις 13 Μαρτίου του 1957 από μια ομάδα νεαρών επαναστατών με επικεφαλής τον  τον José Antonio Echeverría που στόχο είχαν να δώσουν ένα τέλος στη δικτατορία του Μπατίστα. 





Ο   José Antonio Echeverría  ήταν Κουβανός επαναστάτης και ηγέτης των φοιτητών και πρόεδρος της Ομοσπονδίας των φοιτητών ( Federación  estudiantil Universitaria - FEU), υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Directorio Revolucionario Estudantil (DRE), μιας μαχητικής οργάνωσης που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κουβανική επανάσταση για την ανατροπή του Πρόεδρο Φουλχένσιο Μπατίστα .Είχε το παρατσούκλι "Manzanita", που σημαίνει "Μικρό Μήλο".




Ο Echeverría και οι σύντροφοί του οργάνωσαν την επίθεση στο Εθνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Κούβας, τη στιγμή ενός δημοφιλούς  προγράμματος μουσικής, που οι περισσότεροι Κουβανοί  συνήθως παρακολουθούσαν  έτσι ώστε η ενάντια στον Μπατίστα ομιλία του Echeverría θα μπορούσε να μεταδοθεί σε όλο το κουβανικό έθνος. 





Ο Echeverría εκτίμησε  ότι οι εξεγερμένοι θα μπορούσαν να καταλάβουν το ραδιοφωνικό σταθμό για τρία λεπτά μόνο. Ως εκ τούτου, έπρεπε να προετοιμάσει μια ομιλία που να διαρκέσει τρία λεπτά το περισσότερο. 





Ο  Echeverría τελικά κατάφερε να τελειώσει την ομιλία του σε 181 δευτερόλεπτα. Πέτυχε τελικά  να φύγει από το σταθμό του σώος και αβλαβής, στο δρόμο, όμως, προς το πανεπιστήμιο της Αβάνας λίγα μόλις τετράγωνο από το ραδιοφωνικό σταθμό βρέθηκε αντιμέτωπος με περίπολο της αστυνομίας. Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε,  σκοτώθηκε  - στη βόρεια πλευρά του πανεπιστήμιου, όπου σήμερα υπάρχει μια αναμνηστική πλάκα. 

 Μαζί του σκοτώθηκαν  24 από τους συντρόφους του.







Η επιχείρηση που οργανώθηκε στις 13 Μάρτη 1957 στην πρωτεύουσα Αβάνα, είχε - ωστόσο - δύο σκέλη.  Μια ομάδα 50 μαχητών (με 100 μαχητές εφεδρεία) με επικεφαλής τον Faure  Chomón  θα πραγματοποιούσε επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο, (κτίριο που σήμερα στεγάζεται το Μουσείο της Επανάστασης) με στόχο να εκτελέσει τον δικτάτορα, ενώ μια άλλη  ομάδα 15 μαχητών με επικεφαλής τον Echeverría  θα πραγματοποιούσε επίθεση και θα καταλάμβανε τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Reloj  και θα μετέδιδε  το μήνυμα της εξέγερσης  και του θανάτου του Μπατίστα. Κέντρο των επιχειρήσεων είχε οριστεί το Πανεπιστήμιο της Αβάνας.







“ Η επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο δεν πέτυχε τον αναμενόμενο  στόχο , αλλά προσέφερε  άλλη μεγάλη εμπειρία, ως μια συσσώρευση της δύναμης, πού ήδη είχε ο λαός. Αυτά τα διδάγματα έθεσαν νέα καθήκοντα στην εξέγερση και αυτό ήταν που έφερε τη νίκη “ εξηγεί ο Κομαντάντε Faure  Chomón σε συνέντευξή του στο Radio Reloj στις 11 Μαρτίου 2015.
Comandante Faure Chomón
Comandante Faure Chomón
Τίποτα δε θα ήταν ίδιο από εκείνη την ημέρα στην Κούβα και την επανάστασή της. Η επιτυχία αυτής της αποτυχίας ήταν τεράστια, η ένοπλη εξέγερση ήταν πια στην ημερήσια διάταξη σε όλη την χώρα, αλλά και στα αστικά κέντρα, δείχνοντας σε όλους τους κουβανούς ότι η Μονκάδα είναι ζωντανή. Λίγο μετά, στις 30 Ιουλίου 1957, θα έπεφτε δολοφονημένος από την αστυνομία του Σαντιάγκο  ο  Frank País, και μόλις μετά 17 μήνες οι μπαρμπούδος θα κέρδιζαν το αντάρτικο που είχε μετεξελιχθεί πια, σε καθολικό επαναστατικό πόλεμο.
Η διπλή ενέργεια της 13 Μάρτη 1957 του Επαναστατικού Διευθυντηρίου ήταν ένα πολλαπλό σημείο καμπής της ένοπλης πάλης και της Κουβανικής Επανάστασης γενικότερα. Ο José  Antonio Echeverría, ήταν ο αναμφισβήτητος ηγέτης του φοιτητικού κινήματος. Γεννήθηκε στις 16 Ιούλη του 1932 στο Cardenas  της επαρχίας  Matanzas και ήταν το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Παρά το γεγονός ότι πάσχει από άσθμα (και αυτός όπως ο Τσε) ζει μια φυσιολογική ζωή, ασκείται  στην κωπηλασία, την κολύμβηση και το μπάσκετ. Ασχολείται με τη ζωγραφική, τη μουσική, το θέατρο  και το χορό.
 Εγγράφεται στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αβάνας, όπου συμμετέχει δραστήρια σε όλες τις αντιδικτατορικές εκδηλώσεις των φοιτητών. Συλλαμβάνεται και τραυματίζεται πολλές φορές από την αστυνομία της δικτατορίας. Γρήγορα εκλέγεται γενικός γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Συλλόγου της σχολής του και το 1954 φτάνει στην ηγεσία (Πρόεδρος) της Φοιτητικής Ομοσπονδίας (FEU) της Κούβας και το 1956  επανεκλέγεται σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία.
José Antonio Echeverría
José Antonio Echeverría
Το 1955 ιδρύει μαζί με τους Fructuoso Rodriguez, Faure Chomón, Julio Garcia Olivera κ.α  το Επαναστατικό Διευθυντήριο, τον ένοπλο βραχίονα της FEU με πανεθνική εμβέλεια και αξιόλογη δράση και παραμένει ηγέτης του μέχρι το 1957.

Με την ιδιότητα του Προέδρου της FEU ταξιδεύει πολλές φορές στο εξωτερικό σε διάφορα φοιτητικά συνέδρια και εκδηλώσεις. Στις 28 του Ιούλη 1956 ταξιδεύει στη Χιλή για να εκπροσωπήσει την Κούβα σε ένα συνέδριο  φοιτητών και επισκέπτεται διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το 29 Αυγούστου φτάνει στο Μεξικό και συναντά  τον Φιντέλ Κάστρο , που ζει εξόριστος σε αυτή τη χώρα  προετοιμάζοντας  την εκστρατεία επιστροφής στην Κούβα, για να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα που ξεκίνησε με την επίθεση στο Στρατόπεδο Μονκάδα. Την επόμενη μέρα, ο José Antonio Echeverría  υπογράφει με τον ηγέτη του “Κινήματος 26 Ιουλίου”  Φιντέλ Κάστρο, ένα έγγραφο γνωστό ως Χάρτα του Μεξικού το οποίο  κήρυττε τον  πόλεμο της κουβανικής νεολαίας ενάντια στη δικτατορία και  διατύπωνε τη δέσμευση  να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να ανατρέψουν την τυραννία και να πραγματοποιήσουν την Επανάσταση.




José Antonio Echeverría, René Anillo και Fidel Castro, στο Μεξικό


Στην ομιλία του ο Echeverría είχε αναφερθεί στο ποίημα «Τρία λεπτά της Αλήθειας» που γράφτηκε από τον σοβιετικό ποιητή, Γεβγένι Γεφτουσένκο


Ο βιετναμέζος συγγραφέας, Phung Quan, έγραψε επίσης μια σύντομη ιστορία με τον ίδιο τίτλο για την ομιλία του Echeverría, και σχολίασε: « Η ιστορία του Manzana με διδάσκει ένα μεγάλο μάθημα για την τέχνη της γλώσσας. Ακόμη και τα μεγαλύτερα θέματα όπως η πραγματικότητα ή η αλήθεια θα μπορούσαν να εκφραστούν μόνο σε 180 δευτερόλεπτα., υπό την προϋπόθεση ότι ο συγγραφέας πρέπει να χρησιμοποιήσει τη ζωή του για να πληρώσει για μια τέτοια πολύτιμη στιγμή."




ÓRGANO OFICIAL DEL COMITÉ CENTRALDEL PARTIDO COMUNISTA DE CUBA
















Acto Político Cultural en homenaje a los sucesos del 13 de marzo en el Museo de la Revolución,

Huellas de nuestra historia


La recordación de los acontecimientos del 13 de marzo de 1957 fue propicia para ratificar el respaldo de las organizaciones
 juveniles cubanas al pueblo venezolano



H,Granma, ιστορικό όργανο του ΚΚ της Κούβας, αναφέρθηκε σήμερα στην επέτειο αυτής της ηρωικής ενέργειας των Κουβανών φοιτητών και του Eccheverria καθώς και στο αφιέρωμα που έγινε στη γενέτειρά του, όπου κατέθεσαν στεφάνια και οι Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο.



Πολύς χρόνος κύλισε από τότε ...

Η Κουβανέζικη επανάσταση - που άλλοτε ήταν σύμβολο για τους λαούς όχι μόνο του δυτικού ημισφαιρίου και της Λατινικής Αμερικής - δοκιμάστηκε σκληρά.

Πρώτα απ' όλα από τις ιμπεριαλιστικές ΗΠΑ με τον 50ετή αποκλεισμό της νησιωτικής και σοσιαλιστικής χώρας.

Αλλά και από τις αντιφάσεις του ίδιου του συστήματος που πήρε σε μεγάλο βαθμό και προσωποπαγή χαρακτήρα.

Σήμερα, η Κούβα βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ του Ομπάμα για την εξομάλυνση των οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων ενώ προχωρά σε μεταρρυθμίσεις μέχρι και σε ιδιωτικοποιήσεις  τομέων της κρατικής και δημόσιας ιδιοκτησίας.


Όμως, οι αξίες του αγώνα και της θυσίας για τα ιδανικά της ελευθερίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης και δικαιοσύνης μάλλον παραμένουν ανεξίτηλες στο χρόνο ...

Γι' αυτό πρέπει κάπου κάπου να τις θυμόμαστε ... 
Γιατί ...

"Όταν η αλήθεια αντικαθίσταται από τη σιωπή, η σιωπή είναι ένα ψέμα." 
Yevgeny Yevtushenko

Κυκλώνας καταστρέφει τα νησιά Βανουάτου στο Νότιο Ειρηνικό!


Ζημιές από θύελλα στη Πορτ Βίλα, Βανουάτου.  14 του Μάρτη του 2015


Ο κόσμος αυτός που ζούμε ορισμένες φορές αποδεικνύεται πολύ μικρός ...

Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να μη συγκλονιστείς από μια φυσική καταστροφή που πλήττει ανθρώπους στην άλλη άκρη της γης ...

Σχετικές Ιστορίες

 Ο κυκλώνας Pam έχει χτυπήσει στο νότιο Ειρηνικό το αρχιπέλαγος Βανουάτου αφήνοντας πίσω του την  "πλήρη καταστροφή", όπως αναφέρουν  οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τα σπίτια στην πρωτεύουσα, Πορτ Βίλα καταστράφηκαν και «οι άνθρωποι περιφέρονται στους δρόμους ψάχνοντας για βοήθεια», δήλωσε ο Tom Skirrow της οργάνωσης Save the Children.
Είπε ότι οκτώ άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν ότι είναι νεκροί, αλλά οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μιλούν για δεκάδες ή και εκατοντάδες που μπορεί να έχουν σκοτωθεί.



 Ο Πρόεδρος του Βανουάτου μίλησε με  «βαριά καρδιά» και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια.

Ο κυκλώνας Pam έφερε ανέμους μέχρι 270 χλ μ/ώρα (170 μίλια/ώρα) και καταρρακτώδεις βροχές.

«Ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν»

Η Χλόη Mόρισον, υπεύθυνη επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης με το World Vision, που βρίσκεται στη Πορτ Βίλα, δήλωσε το Σάββατο ότι οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με στέγες, ξεριζωμένα  δέντρα και ξεριζωμένα ηλεκτροφόρα σύρματα.




Είπε ότι υπήρξαν αναφορές πως ολόκληρα χωριά σε απομακρυσμένες περιοχές  καταστράφηκαν εντελώς.


Κυκλώνας Pam κτυπήματα Πορτ Βίλα, Βανουάτου.  14 του Μάρτη του 2015

Κατεστραμμένο κτίριο στη Πορτ Βίλα, Βανουάτου, 14 του Μαρτίου του 2015

Τα συντρίμμια ήταν σκορπισμένα πάνω στους δρόμους της πρωτεύουσας, Πορτ Βίλα
Ζημιές από θύελλα στη Πορτ Βίλα, Βανουάτου.  14 του Μάρτη του 2015

Η Unicef ​​στη Νέα Ζηλανδία προειδοποίησε ότι ο κυκλώνας Παμ  θα μπορούσε να είναι μία από τις χειρότερες ποτέ καιρικές καταστροφές στην περιοχή.

"Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα, οι πρώτες  αναφορές δείχνουν ότι η καταστροφή αυτή θα μπορούσε δυνητικά να είναι μία από τις χειρότερες στην ιστορία του Ειρηνικού", δήλωσε η  εκτελεστικός διευθυντής της Unicef, Vivien Maidaborn.

Ο Πρόεδρος του  Βανουάτου, Baldwin Londsdale,  απηύθυνε έκκληση για διεθνή υποστήριξη.


Ανεπιβεβαίωτες εκθέσεις, αναφέρουν ότι 44 άνθρωποι πέθαναν στην επαρχία Penama στα βόρειο-ανατολικά του Βανουάτου, ανέφερε νωρίτερα το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας (UNOCHA) σε ανακοίνωσή του.

Ζημιές από θύελλα στη Πορτ Βίλα, Βανουάτου.  14 του Μάρτη του 2015
Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Julie Bishop δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να στείλει μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων στο Βανουάτου, αν χρειαστεί.

Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης, πολλοί περισσότεροι αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τη θύελλα στα σπίτια τους.

Και οι έξι επαρχίες του Βανουάτου βρίσκονται σε κατάσταση  κόκκινου συναγερμού, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να αναζητήσουν καταφύγιο αμέσως.





Το Βανουάτου βρίσκεται περίπου στο ένα τέταρτο της διαδρομής από την Αυστραλία μέχρι τη Χαβάη,  Έχει πληθυσμό 267.000 που απλώνεται σε 65 νησιά. Περίπου 47.000 άνθρωποι ζουν στην πρωτεύουσα, Πορτ Βίλα.

Ο Pam, τροπική καταιγίδα που κατατάσσεται στην κατηγορία πέντε, είχε ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε άλλα νησιά του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων και του Κιριμπάτι και των Νήσων του Σολομώντος.


Χάρτης με τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού στην απειλή από τον κυκλώνα Pam - 13 Μαρτίου, 2015
γραμμή

Lifestyle politics - Μια φωτογράφιση και οι αντιδράσεις ... Μάλλον έχουμε σοβαρότερα θέματα ν' ασχολούμαστε!

 Πολύς θόρυβος έγινε για την τελευταία φωτογράφηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τη σύζυγό του - φωτογράφιση που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό Paris Match.

Ακούστηκαν πολλά επικριτικά σχόλια - όχι μόνο από στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και μέσα από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο twitter:

«Θερμή παράκληση: Λιγότερες συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις και περισσότερη δουλειά. Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα, λύσεις και μετρήσιμο αποτέλεσμα».

Εμείς δεν έχουμε κανένα θέμα με το κ. Βαρουφάκη.

Μια χαρά τύπος είναι - χαρισματικός, επικοινωνιακός ...

Άλλο θέμα, βέβαια, είναι το κατά πόσο θα γίνει και επιτυχημένος υπουργός Οικονομικών.
 Αυτό θα το δείξουν τα ίδια τα γεγονότα.

Άλλο θέμα, επίσης, είναι και η πολιτική που υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η οποία αναπαράγει στις βασικές επιλογές το μνημονιακό καθεστώς ...

Έχουμε πρόβλημα, βεβαίως, και με το lifestyle politics - 

Με την πολιτική που κυρίως γίνεται παιχνίδι εντυπώσεων, ειδικά μέσα από τα social media ... 

Τα οποία βρίσκουν τον τρόπο συνήθως και σ' "εκδικούνται' ...


Και τελικά σε μια Ελλάδα που ακόμα έχει κοντά δύο εκατομμύρια ανέργους και πάνω από το μισό της πληθυσμό να κινείται στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό - ακόμα και το "φαίνεσθαι" έχει τη σημασία του ...

Κατά τα άλλα να ορισμένα από τα σχόλια για το θέμα ... 


Ο... λιτός βίος του Γιάνη Βαρουφάκη όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στην εντυπωσιακήφωτογράφηση στο Paris Match δεν έμεινε... ασχολίαστος από τους χρήστες του twitter.

Ακόμη και γνωστός οικονομικός αναλυτής, Fabrizio Goria έκανε retweet σχετικά με την εντυπωσιακή lifestyle φωτογράφηση του ζεύγους Βαρουφάκη στο σπίτι τους στην Πλάκα, με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
This RT @YanniKouts: Mr & Mrs Varoufakis lifestyle photo op for @ParisMatch. White wine socialism under the Acropolis


View image on Twitter
Syriza's @yanisvaroufakis giving confidence to the Greek working class by, er, appearing in Paris Match

View image on Twitter
Varoufakis et la différence de traitement hallucinante entre France et Allemagne : rebelle VS corbeau

Μήπως διαφημίζουν την θεα του σπιτιού τους για να το νοικιάσουν; Έλεος...






View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter


View image on Twitter
Life style φωτογράφηση στο σπίτι του Γιάνη για το Paris Match. Δείχνει σ'όλο τον κόσμο την ανθρωπιστική μας κρίση


Εντάξει μολις τα είδα όλα!Αφιερωμένο σε όλους τους φίλους του Σύριζα να νιώσουν αξιοπρέπεια!Στο επόμενο Paris Match!