Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Στον απόηχο των δηλώσεων της Μαρίας Δαμανάκη – ή αλλιώς: πού `σουν νιότη νάβλεπες πως θα γινόμουν άλλος



  Σάλο έχουν προκαλέσει οι χθεσινές δηλώσεις της ελληνίδας επιτρόπου κ. Μαρίας Δαμανάκη σύμφωνα με τις οποίες: «Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοιχτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας, ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες».

 Βέβαια, ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία Ολι Ρεν διέψευσε μέσω του εκπροσώπου του Αμαντέο Αλταφάζ ότι γίνεται στην Ευρώπη τέτοια συζήτηση. Ο κ. Αλταφάζ είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί ποτέ σε επίπεδο ευρωζώνης θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επιπλέον δεν έχει τεθεί από κανένα κράτος-μέλος και ο επίτροπος Ολι Ρεν δεν έχει ακούσει καν να γίνεται λόγος για τέτοιου είδους συζήτηση». Επί της ουσίας διαψεύδει ότι γίνονται επίσημες συζητήσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου. Ομως, συνεργάτες της επιτρόπου έλεγαν στην «Ε» ότι αυτές οι συζητήσεις είναι ανεπίσημα στο τραπέζι από τους δανειστές της χώρας. «Αν ήταν επίσημες συζητήσεις, το θέμα θα είχε λήξει...».

 Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές οι δηλώσεις της κ. Δαμανάκη εντάσσονται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ιδεολογικής, πολιτικής και ψυχολογικής τρομοκρατίας, εκφοβισμού και χειραγώγησης των Ελλήνων πολιτών  από την πλευρά της κυβέρνησης και των εταίρων της.

 Ένας ακόμη ανοικτός εκβιασμός προκειμένου να πειθαναγκαστούν οι Έλληνες εργαζόμενοι και πολίτες να δεχτούν τους όρους της τρόικα και των δανειστών, κάτι που παρουσιάζεται ως εθνικό και ιστορικό χρέος.

Τη στιγμή μάλιστα που φουντώνουν οι λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

Είπε και άλλα η κ. Δαμανάκη.
 “Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο.»
Μαθήματα ιστορία, λοιπόν, από τη κ. Δαμανάκη ή απώλεια – για να μην πούμε σκόπιμη παραχάραξη – της ιστορικής μνήμης;

Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας  είναι το ευρώ;

Αγνοώντας το πώς και με ποιες συνθήκες μπήκαμε σ’ αυτό;

Με την «αμαρτωλή» πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη, με παραχάραξη των οικονομικών στοιχείων σε συνεργασία με τη ληστρική Goldman Sachs;

Ενώ ήδη είχε προχωρήσει η λεηλασία και το μέγα σκάνδαλο του χρηματιστηρίου;

Να αγνοήσουμε ότι κατά τη δεκαετία της ένταξής μας στο ευρώ χειροτέρευσε δραματικά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων; Ότι η περίφημη «σύγκλιση» με την Ευρώπη δεν ήρθε ποτέ;

Ότι η ίδια η Ευρώπη μετεξελίχθηκε ταχύτατα σε μια λέσχη πολλών ταχυτήτων, με τις πλούσιες χώρες του Βορρά να καρπούνται τα οφέλη από τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές;

  Μια Ευρώπη που περιστέλλει καθημερινά κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα, που γεννά την ανισότητα, την αδικία, τη ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Όπου οι πολιτικοί της εκπρόσωποι λειτουργούν ως υπαλληλίσκοι των μεγάλων εταιρειών, τραπεζών και κερδοσκόπων.

 Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας …(!)

 Έτσι διαγράφονται αγώνες όπως εκείνοι της μετεμφυλιακής Ελλάδας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ο αντιδικτατορικός αγώνας με την ανατροπή της φασιστικής δικτατορίας. Οι κοινωνικοί αγώνες για μια Ελλάδα που απολάμβανε την εθνική της ανεξαρτησία, την οικονομική ανάπτυξη  και πιο δίκαιη κατανομή των οικονομικών και κοινωνικών αγαθών.

 Ίσως, κάποτε η κ. Μαρία Δαμανάκη να έδινε μεγαλύτερη σημασία σε κάτι τέτοιες  … λεπτομέρειες.

 Μάλλον, όμως, δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ακριβώς ημέρα εμφανίστηκε και ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης σε επετειακή εκδήλωση για την 38η επέτειο από το Κίνημα του Ναυτικού, το Μάιο του 1973, στο αντιτορπιλικό Βέλος.

Ο  βουλευτής, πλέον,  του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, αναρωτήθηκε αν υπάρχουν σήμερα κάποιοι να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη, να κρατήσουν γερά το τιμόνι και σχολίασε ότι οι ηγέτες δεν γεννιούνται μέσα από κομματικούς σωλήνες, γεννιούνται όταν συγχρονίζονται με το ρολόι της ιστορίας όταν το εσωτερικό τους κάλεσμα συγχρονίζεται με το κάλεσμα της πατρίδας. Εκτίμησε δε ότι εάν έχουμε το 50% του κουράγιου και του θάρρους των στελεχών που έκαναν το Κίνημα του Ναυτικού, όλα θα πάνε καλά αλλιώς μπορεί να επιστρέψουμε στη ζώνη της λίρας και δεν θα είναι βρετανική, όπως χαρακτηριστικά είπε. Εάν δεν βάλουμε ζώνη ασφαλείας, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι ελληνική, συμπλήρωσε. 


Επίσης παρατήρησε ότι η μεταπολίτευση έσπειρε σπέρματα της σημερινής κρίσης. Υπερεκτιμήσαμε τη διανομή του πλούτου και υποτιμήσαμε την παραγωγή νέου πλούτου, είπε μεταξύ άλλων. 

Πάλι η κινδυνολογία για την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Μάλλον καθόλου τυχαία.

Και τα αφηρημένα καλέσματα για «εθνική συστράτευση» στα κελεύσματα της τρόικα και των δανειστών  - τοκογλύφων. Όπου  ως «σωτηρία» της χώρας βαπτίζονται τα ληστρικά κέρδη αυτών των κύκλων.

 Με τη Μαρία και το Μίμη είχαμε συνταξιδέψει στους δρόμους της Αριστεράς και του κινήματος.

Κάποια άλλη εποχή. Κάποια – αρκετά χρόνια πίσω. Που απ’ ότι φαίνεται έχουν περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας για ορισμένους. 

Αν κάτι διδάσκει ο αντιδικτατορικός αγώνας, ο τότε ξεσηκωμός του πολυτεχνείου, η ιστορία του «Βέλους» και του κινήματος στο Ναυτικό, δεν είναι η άνευ όρων «εθνική συναίνεση». Με άλλα λόγια η υποταγή στη θέληση και στο σιδερένιο νόμο των κρατούντων, όσο πανίσχυροι κι αν φαίνονταν.

Αντίθετα εκείνο που διδάσκουν αυτές οι ιστορικές στιγμές είναι η
ΑΝΥΠΑΚΟΗ.

Η ανυπακοή σε ότι συντρίβει την αξιοπρέπεια, την ελπίδα, το δικαίωμα στην ελευθερία και σε μια καλύτερη ζωή.

Μια ανυπακοή – μπορεί ξεροκέφαλη, μπορεί και κάπως ουτοπική, που ανοίγει όμως μέσα από  θυσίες – αγωνιστικές θυσίες – το δρόμο για το μέλλον. Μια ανυπακοή ισοδύναμη με το δικαίωμα στο όνειρο και την απαίτηση για ένα καλύτερο μέλλον.

  Εθνική «συστράτευση» γεννιέται σήμερα στις πλατείες της Ελλάδας, στους νέους δρόμους του αγώνα, στις συνειδήσεις που αφυπνίζονται, στις καθημερινές αγωνίες των Ελλήνων πολιτών.

Ίσως, όμως, κλείνει κι ένας ιστορικός κύκλος.
Η ηγεσία της περίφημης γενιάς του Πολυτεχνείου – στη μεγάλη της πλειοψηφία εντάχθηκε στους μηχανισμούς και στα κόμματα εξουσίας, επενδύοντας σε πολιτικές καριέρες και σε συναφείς πολιτικές θέσεις.

Μια νέα γενιά αγώνων, κοινωνικών συγκρούσεων, μια νέα κοινωνική και πολιτική δυναμική δημιουργείται σήμερα.
Στις πλατείες και στους δρόμους.
Που θα αναδείξει και νέες ηγεσίες και νέους πολιτικούς συσχετισμούς.

Μ’ αυτούς θ’ ανταμώσουμε όσοι από τη γενιά του Πολυτεχνείου, τη μεταδικτατορική γενιά των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, επιμένουμε να κρατάμε ακόμη εκείνες τις αξίες, τις ιδέες για τις οποίες βασικά θυσιάσαμε πολλά από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας.

 Με αισιοδοξία και χαρά  γιατί κάτι καινούργιο μπορεί να γεννηθεί.
Σε πείσμα των κυρίαρχων και όσων έχουν υποκλιθεί μπροστά τους.

Καληνύχτα Μαρία. Καληνύχτα Μίμη.
Εμείς θ’ ανταμώσουμε σε άλλους δρόμους και σ’ άλλες πλατείες.



Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Οι Αγανακτισμένοι (indignados) στην πλατεία Συντάγματος και στις πλατείες της Ελλάδας



Μέγα πλήθος, ανοικτή η οργή και η αγανάκτηση.
Με αξιοπρέπεια, ωστόσο, και με αποφασιστικότητα.

Κάτι νέο φαίνεται να γεννιέται …

Με οδύνη αλλά και με θέληση ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Όλα όσα σήμερα θεωρούνται δεδομένα.

Να δούμε …

Ελπίζουμε να είναι η αρχή για μια ουσιαστική ανατροπή του παρηκμασμένου πολιτικού τοπίου της Ελλάδας.

Εμείς απλώς καταγράφουμε ορισμένες στιγμές από την πλατεία Συντάγματος σήμερα.



7.15΄ περίπου – η πλατεία ήταν ήδη γεμάτη. Μπροστά στη Βουλή το αδιαχώρητο





Μετά από μια ώρα και κάτι φθάνει η πορεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.





Λίγο μετά η όλη συγκέντρωση έχει φθάσει στη μέγιστη πυκνότητα. Το πλήθος ήρεμο αλλά και με έντονη διάθεση και δυναμισμό. Ξεσπούν πότε πότε συνθήματα …  ο πολιτικός κόσμος και οι βουλευτές δεν είναι και στην κορυφή των … προτιμήσεων και αποδοχής των συγκεντρωμένων …



Πολλές οι συζητήσεις και τα πηγαδάκια …



Ανοίγουν ένα κεφάλαιο για τα επόμενα βήματα …

Που θα έρθουν.

Πολύ σύντομα.  

Γιατί δεν πρέπει να πληρώσουμε ως Έλληνες αυτό το χρέος



Η άρνηση πληρωμής του χρέους έχει «στολιστεί» από τους πρωτεργάτες του μνημονίου με όλους τους δαιμονολογικούς χαρακτηρισμούς και τις καταστροφολογικές προβλέψεις.

 Πρωτεργάτης ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έχει βαφτίσει «εθνικό καθήκον»  για τη «σωτηρία της  χώρας» τις εξευτελιστικές ρυθμίσεις και μέτρα που επιβάλλει η τρόικα και οι δανειστές της χώρας.

 «Άξιος» συμπαραστάτης του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τελευταίο «κατόρθωμά» του η συνέντευξη στο δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά. Σας παραθέτουμε ένα αυτοτελές απόσπασμα:


« ΑΛ. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να το κάνουμε λίγο λιανά αυτό, να το καταλάβουμε όλοι. Καταρχήν, τι θα συμβεί αν δεν πάρουμε την πέμπτη δόση η οποία είναι στις 26 Ιουνίου, αν θυμάμαι καλά; 

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τότε, η χώρα θα πάει σε στάση πληρωμών. 

    ΑΛ. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πέστε μου πρακτικά τι σημαίνει αυτό, να το καταλάβουμε όλοι. 

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πρακτικά σημαίνει ότι δεν πληρώνονται οι μισθοί, δεν πληρώνονται οι συντάξεις, δεν πληρώνονται όλες οι δαπάνες του Δημοσίου, κατεβάζουμε ρολά». 

Κοινώς, κινδυνολογία, καταστροφολογία, απόπειρα εκφοβισμού των πιο ευπαθών ομάδων της κοινωνίας. Με πλήρη αναλγησία και περίσσεμα υποκρισίας.

Αντί άλλου σχολίου παρουσιάζουμε δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» που αναπαράγει άρθρο του βρετανικού Guardian.

ΔΕΝ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ, ΛΕΝΕ 2 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΔΝΤ
«Βραχυχρόνιες οι συνέπειες από μια στάση πληρωμών»


Κάθε άλλο παρά αυτοκτονία μπορεί να είναι η στάση πληρωμών από ένα κράτος. Εκθεση οικονομολόγων του ΔΝΤ («The Costs of Sovereign Default», Eduardo Borensztein - Ugo Panizza, 2008), που επικαλείται σε άρθρο του ο χθεσινός Guardian, δείχνει ότι αντίθετα με όσα διατυμπανίζει σήμερα η ΕΚΤ και η επικρατούσα οικονομική σκέψη για την ελληνική κρίση χρέους, τα κόστη μιας αθέτησης πληρωμών, αν και σημαντικά, διαρκούν το πολύ ένα με δύο χρόνια.

«Σχεδόν ποτέ δεν ανιχνεύονται επιπτώσεις», πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος, καταλήγει η έκθεση. Αντίθετα, πιο σημαντικές είναι οι πολιτικές συνέπειες για τις κυβερνήσεις και τους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την οικονομία.

Οι Eduardo Borensztein και Ugo Panizza έβαλαν στο μικροσκόπιό τους χρεοκοπίες κρατών ή επεισόδια που χαρακτηρίστηκαν ως χρεοκοπία από το 1824 έως το 2004.
Η Λατινική Αμερική ήταν η ήπειρος με τον υψηλότερο αριθμό αθέτησης κρατικού χρέους (126) σε αυτό το διάστημα, ενώ ακολουθεί η Αφρική (63). Στις περιπτώσεις που εξετάζονται περιλαμβάνονται και τρεις στάσεις πληρωμών τού ελληνικού κράτους (1826-1878), (1894-1897), (1932-1964).

Η μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών:
α. στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας που αθετεί τα χρέη της,
β. στη φήμη της απέναντι στους πιστωτές και τις κεφαλαιαγορές, όπως αυτή αποτυπώνεται από το ύψος των επιτοκίων δανεισμού και την πιστοληπτική της αξιολόγηση,
γ. στο εξωτερικό της εμπόριο ,
δ. στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα,
ε. στον πολιτικό κόσμο.
Τα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά και εκ διαμέτρου αντίθετα με όσα θέλουν να πιστεύουμε σήμερα η ΕΚΤ, οι ιθύνοντες των Βρυξελλών και η ελληνική κυβέρνηση.
Συρρίκνωση ΑΕΠ 1,2%
1. Για τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας που αθετεί το χρέος της, η μελέτη των δύο οικονομολόγων καταλήγει ότι:
α. κατά μέσο όρο μια στάση πληρωμών έχει συνέπεια τη συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης κατά 1,2% ετησίως
β. οι επιπτώσεις είναι συνήθως βραχυπρόθεσμες, κυρίως τον πρώτο χρόνο, όταν η ανάπτυξη υποχωρεί κατά μέσο όρο 2,6%,
γ. επειδή οι χρεοκοπίες είναι απόρροια κάποιων οικονομικών σοκ, τα οποία επιδρούν άμεσα στην ανάπτυξη (όπως για παράδειγμα μια νομισματική κρίση), η οικονομική συρρίκνωση ενδεχομένως να μην είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της χρεοκοπίας
δ. το κόστος της πτώχευσης στην οικονομία εξαρτάται από το αν οφείλεται σε αδυναμία ή στη θέληση ενός κράτους να μην πληρώσει.
2. Για τις επιπτώσεις στη φήμη ενός κράτους-δανειολήπτη έπειτα από μια χρεοκοπία, οι οικονομολόγοι συμπεραίνουν ότι:
α. αν και οι χώρες χάνουν την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αρχικά, όταν προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους τους, τότε οι αγορές δεν τις αποκλείουν
β. ιστορικό αθετήσεων από μια χώρα οδηγεί σε υποβάθμιση της δανειοληπτικής της αξιοπιστίας κατά μέσο όρο κατά 1,7 βαθμίδες, όμως δεν επηρεάζει την αξιολόγησή τους μακροχρόνια
γ. τα επεισόδια χρεοκοπίας έχουν βραχυπρόθεσμη μόνο επίπτωση στα spreads και κατά συνέπεια στο κόστος δανεισμού της χώρας που αθετεί.
3. Οι επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας που αθετεί το χρέος της είναι επίσης βραχυπρόθεσμες. Ιστορικά υπάρχουν άλλωστε ελάχιστα περιστατικά επιβολής ποσοστώσεων ή εμπάργκο σε μια χώρα που αθετεί. Αποτέλεσμα, οι επιπτώσεις στο εμπόριο να είναι αρνητικές και μεγάλες μόνον τα δύο πρώτα χρόνια της χρεοκοπίας.
4. Η έκθεση καταλήγει ότι οι κρατικές χρεοκοπίες επιδρούν αρνητικά στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Όμως οι πιθανότητες μιας τραπεζικής κρίσης, λόγω αθέτησης κρατικού χρέους, είναι μόλις 14%.
5. Οι χρεοκοπίες ελαχιστοποιούν τη διάρκεια της θητείας των κυβερνήσεων και των αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι για την οικονομία. Δεκαοκτώ από τις 19 κυβερνήσεις που αθέτησαν μεταξύ 1980 και 2003 απώλεσαν την εκλογική τους δύναμη - κατά μέσο όρο κατά 16%. Στις 12 εξ αυτών, άλλαξε ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στο επόμενο 12μηνο.

Γιατί λοιπόν η Αθήνα δεν αθετεί το χρέος της ερωτά ο χθεσινός σχολιογράφος του «Guardian»; Οχι φυσικά επειδή η οικονομία θα πάει χειρότερα αλλά λόγω των τραπεζών στη Γερμανία (που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους 26 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους), τη Γαλλία (που έχουν 20 δισ.. ευρώ) και την Ελλάδα, δίνει εύστοχα ο ίδιος την απάντηση. *


Εκεί, λοιπόν, κρύβεται όλη η ουσία: στα συμφέροντα των μεγαλοδανειστών, των διεθνών τοκογλύφων, των αυθεντικών εταίρων της κυβέρνησης, των τραπεζών και κάθε λογής κερδοσκόπων. Ενώ υπουργοί και κυβέρνηση έχουν μετατραπεί σε πειθήνια όργανα και υπαλλήλους αυτών των κύκλων.

Η άρνηση πληρωμής του χρέους δεν είναι καταστροφή.

Είναι η μοναδικά ορθή εθνική επιλογή, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά αποτελεσματική.

Πρέπει όμως να σχηματιστούν οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που να αναλάβουν αυτή την επιλογή. 

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Απόπειρα κατασκευής συναίνεσης ή καλύτερα συνενοχής



Η ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν έφερε τίποτε καινούργιο.

Και πώς άλλωστε;

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις εντολές της τρόικα και της Κομισιόν, επιδιώκει να κατασκευάσει μία συναίνεση – κι όπως λέμε και στον τίτλο στην ουσία συνενοχή – για την εφαρμογή της καταστροφικής του πολιτικής.

 Οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πολιτικό σκηνικό δεν ξέφυγαν από τα αναμενόμενα.

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε τη ρητορεία του – δήθεν κατά του μνημονίου – αφήνοντας παραθυράκι ότι μπορεί να ψηφίσει «επιμέρους ρυθμίσεις» του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο κ. Καρατζαφέρης και το ΛΑΟΣ στην ουσία επιδιώκει συνδιαχείριση και συμμετοχή στην οικοδομούμενη  «συναίνεση».

Ο κ. Κουβέλης και η κ. Μπακογιάννη άσκησαν κριτική, κλείνοντας το μάτι και αφήνοντας περιθώρια διαλόγου με την κυβέρνηση.

Αλήθεια, όμως, ο κ. Τσίπρας τι ακριβώς γύρευε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό; Τώρα θυμήθηκε να πάει, έστω για να δηλώσει την αντίθεσή του; Την επαύριο της εξαγγελίας των νέων βάρβαρων και καταστροφικών μέτρων;

Η κ. Παπαρήγα επέλεξε τη μη συμμετοχή σ’ αυτές τις συναντήσεις. Και σε μια χαρακτηριστική της αποστροφή σε συνέντευξη είπε: «Εμείς πιστεύουμε ότι αργά ή γρήγορα ο λαός θα αντιδράσει όπως πρέπει. Και δεν θέλουμε να χαθεί χρόνος. Αν θες να κερδίσεις τον πόλεμο πρέπει να κερδίζεις επιμέρους μάχες και οι εκλογές μια επιμέρους μάχη είναι …»

 Τώρα το αργά ή γρήγορα είναι αρκετά ασαφές έως μεταφυσικό. Το ζήτημα είναι ότι εδώ και τώρα ο λαός χάνει στοιχειώδη δικαιώματα και κατακτήσεις. Και το ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει;

Τώρα!
Όχι σ’ ένα ασαφές και απροσδιόριστο μέλλον.

Όπως προκύπτει  οι πολιτικές ηγεσίες – παρά την όποια ρητορική – βρίσκονται πολύ μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, της οικονομίας, της χώρας.

Βάζει κανείς ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να απομακρυνθεί τώρα. Διότι δεν έχει καμιά πολιτική ή ηθική νομιμοποίηση να εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές. Δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να υποθηκεύει το μέλλον αυτού του τόπου και να ταπεινώνει εκατομμύρια Έλληνες.

Τώρα!
Όχι αύριο και στο απροσδιόριστο μέλλον.

Βάζει κανείς το θέμα για ένα νέο σχηματισμό κυβερνητικής, κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που να εφαρμόσει μια ριζικά διαφορετική πολιτική και θα αναλάβει την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από την κρίση και το αδιέξοδο.

Τώρα!

Θέτει κανείς ότι αυτό το χρέος δεν το πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι δικό τους, όχι δικό μας.
Δεν πληρώνουμε, δεν πουλάμε. Δεν ξεπουλιόμαστε.
Τώρα!
Ό,τι  σέρνεται ως καταστροφολογία και ως συντέλεια του κόσμου, ως μια νέα αποκάλυψη, από τους υποστηρικτές της τρόικα και του μνημονίου, και από τους εντεταλμένους εκπροσώπους τους,  μπορεί να αποτραπεί.

Ό,τι φαίνεται σήμερα αδύνατο, μπορεί να γίνει εφικτό με έναν άλλο συσχετισμό δύναμης και με την αφύπνιση και πρωτοβουλία των ίδιων των Ελλήνων πολιτών.

Τώρα!
Χωρίς άλλη αναβολή και υπεκφυγές.

Χωρίς να συμφωνούμε με το γενικό πνεύμα της εφημερίδας, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω  σημερινό άρθρο, γιατί είναι χαρακτηριστικό για το πώς και σ’ αυτούς που στήριζαν τις κυβερνητικές επιλογές διαμορφώνονται και άλλες σκέψεις.

ΔΙΩΡΗ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΟΥ ΠΕΡΥΣΙ ΔΗΛΩΝΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Υπουργική συναίνεση για προσχεδιασμένα μέτρα

Υπουργική... συναίνεση στη νέα λεηλασία μισθωτών και συνταξιούχων εξασφάλισε χθες ο πρωθυπουργός, μια μέρα πριν ζητήσει το ίδιο και από τους αρχηγούς των κομμάτων, τους οποίους συναντά σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου. Παρά τις επιμέρους φραστικές αλλά άνευ ουσίας διαφοροποιήσεις, όλοι οι υπουργοί συναίνεσαν στο νέο πακέτο μέτρων, όπως έδειξε και η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας το δημοσιονομικό αδιέξοδο της πολιτικής της:

* Επέλεξε και πάλι, όπως και το 2010, τον εύκολο δρόμο της φοροεπιδρομής και της περικοπής μισθών και συντάξεων για να μειώσει το έλλειμμα του 2011. Τα μέτρα εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρά το γεγονός ότι πέρυσι ουκ ολίγες φορές είχε πει δημόσια ότι θα παραιτηθεί αν χρειαστεί να γίνουν νέες περικοπές γιατί αυτό θα σημαίνει ότι έχει αποτύχει.
* Αποφάσισε να «μικρύνει το κράτος» διά των αποκρατικοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων. Για το λόγο αυτό βγάζει στο σφυρί σχεδόν όλους τους κρατικούς οργανισμούς πουλώντας τη συμμετοχή του Δημοσίου και προωθεί την πώληση ακίνητης δημόσιας περιουσίας μέχρι του ποσού των 50 δισ. ευρώ. Στόχοι εξαιρετικά φιλόδοξοι για την επίτευξη των οποίων εκφράζονται ζωηρές επιφυλάξεις και από υπουργούς, ιδίως για τα 50 δισ. ευρώ, (εξέφρασε επιφυλάξεις σε προηγούμενο υπουργικό ο Ευάγγ. Βενιζέλος) που πρέπει, να βρεθούν μέχρι το 2015.
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε δραματικούς τόνους και επιχείρησε να πείσει ότι τα νέα μέτρα είναι πατριωτικό καθήκον για τη σωτηρία της χώρας. «Η μάχη συνεχίζεται και σε αυτή τη μάχη το πατριωτικό καθήκον δεν συγχωρεί λιγοψυχία» είπε. Τόνισε: «Βάλαμε την χώρα σε κατάσταση νοικοκυρέματος και τώρα δεν επιτρέπεται πισωγύρισμα». Είπε ακόμα ότι οι νέες αποφάσεις χρειάζονται για να αποφευχθεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα.
«Δημοσιονομική κατοχή»
Από την εξάωρη συνεδρίαση περισσότερες από δυόμισι ώρες χρειάστηκε ο υπουργός Οικονομικών για να αναλύσει όλα τα μέτρα. Στη συζήτηση που ακολούθησε δεν έλειψαν οι εντάσεις. Η πιο σημαντική εκείνη μεταξύ του ίδιου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χρησιμοποίησε την φράση «βρισκόμαστε σε δημοσιονομική κατοχή», ενώ σε άλλο σημείο της παρέμβασής του μίλησε για «αλαζονική συμπεριφορά» του υπουργού Οικονομικών, επειδή, λέει, δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τις προτάσεις των άλλων υπουργών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα λέγοντας «δεν το δέχομαι αυτό, έχουμε ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε». Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι δεν εννοούσε ότι η τρόικα ή η πολιτική του υπουργού Οικονομικών προκαλούν δημοσιονομική κατοχή, αλλά το γεγονός ότι το υπέρογκο χρέος δεκαετιών δημιουργεί τέτοιες συνθήκες. Εξήγησε ακόμα ότι για αλαζονική συμπεριφορά κατηγόρησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος πάντως δεν έθεσε θέμα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου με 180 βουλευτές γιατί, όπως είπε, δεν απαιτείται τέτοια πλειοψηφία επειδή πρόκειται απλώς για ένα σχέδιο τριετούς προϋπολογισμού.
Στα όρια της λαϊκής νομιμοποίησης
Εντύπωση έκανε η παρέμβαση του Κ. Σκανδαλίδη. Υποστήριξε ότι η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου αγγίζει τα όρια της λαϊκής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει αν η τρόικα επιμείνει σε θέματα εθνικών εγγυήσεων (υποθήκες κρατικής περιουσίας) και απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης άφησε αιχμές κατά άλλων υπουργών λέγοντας ότι «ορισμένοι δίνουν μάχες οπισθοφυλακής» και υπό αυτές τις συνθήκες κανένα πρόγραμμα δεν θα πετύχει. Πρότεινε να συσταθεί τράπεζα επενδύσεων και ανάπτυξης στα πρότυπα της παλιάς ΕΤΕΒΑ με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια.
«Πρόεδρε, κοίτα τους στα μάτια»
«Δεν υπάρχουν μόνο οι ξένοι, τους οποίους πρέπει να πείσουμε, υπάρχει και μια κοινωνία στην οποία αναφερόμαστε» είπε ο Δημ. Ρέππας και, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κοιτάξει τους ξένους δανειστές της χώρας στα μάτια στις διαπραγματεύσεις που κάνει μαζί τους.
Η Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε να οριστεί ειδικός υφυπουργός για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ζήτησε να στηρίξουν όλοι οι υπουργοί με ενιαία φωνή και να εφαρμόσουν όσα αποφασιστούν «γιατί αλλιώς θα λύσουμε το χειρόφρενο προς τη χρεοκοπία». Πρότεινε ακόμα να συμψηφιστούν χρέη ιδιωτών και Δημοσίου.
Ο Γ. Ραγκούσης είπε ότι υπάρχει ένα νομοσχέδιο με συγχωνεύσεις 28 οργανισμών (δουλειά που είχε κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος), αλλά επειδή είναι λίγοι δεν το φέρνει ακόμα στη Βουλή. *




Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ελλάδα: μια χώρα προς πώληση



Ένας χρόνος μετά το μνημόνιο εκείνο που καταγράφεται είναι η ολική αποτυχία της πολιτικής και των επιλογών που το ακολούθησαν.
 Τη στιγμή που έχουν πραγματοποιηθεί συντριπτικά πλήγματα στα εργασιακά δικαιώματα, στο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων. Τη στιγμή που η αγορά συρρικνώνεται, η ανεργία καλπάζει, οι προσδοκίες των νέων ανθρώπων συντρίβονται, η  απάντηση είναι μια ακόμη πιο σκληρή πολιτική με ολική αποψίλωση  και των τελευταίων εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

 Με τη δέσμευση, την  υποθήκευση και  εκποίηση της δημόσιας περιουσίας -  των πιο ζωτικών και δυναμικών της στοιχείων.
«Από την πώληση του ΟΤΕ, της ΕΥΑΘ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ξεκινούν οι αποκρατικοποιήσεις όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών. Όσον αφορά στα νέα μέτρα, ύψους 6 δισ. ευρώ, αυτά θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και αφού συζητηθούν πρώτα με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.»
 Αυτά γράφονται στο σημερινό τύπο.

 Και ήρθαν ως συνέπεια ιταμών πιέσεων και απαιτήσεων από την τρόικα, από τους «εταίρους» της ΕΕ, από κάθε «σύμβουλο», και εκπρόσωπο διεθνών κερδοσκοπικών κέντρων.

 Από τους δανειστές που με  νοοτροπία τοκογλύφου – κατακτητή,  αντιμετωπίζουν απαξιωτικά το σύνολο των Ελλήνων  και απαιτούν σαρωτικά μέτρα σε βάρος των μισθωτών, των μικρομεσαίων και των κοινωνικών δαπανών και υποδομών.

Απαιτούν και πιέζουν για την κατασκευή της συναίνεσης και της αποδοχής αυτών των επιλογών.

 Και οι κυβερνώντες  αυτή τη χώρα – ψελλίζουν κουβέντες για «πατριωτικό χρέος» για τη σωτηρία από τη χρεωκοπία – προσφέροντας « γην  και ύδωρ»   στους επικυρίαρχους τους.
 Κινδυνολογούν και καλλιεργούν τον πανικό, την αντίληψη ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση, ότι όλα αυτά αποτελούν κάτι το «μοιραίο».  

 Οι ηγεσίες, πάλι,  των κομμάτων που θεωρητικά αντιτίθενται στην ασκούμενη πολιτική αρκούνται σε κλισέ και σε ασκήσεις ρητορικής και καταγραφής εκλογικών ποσοστών

 Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτό το πολιτικό κενό που διαπιστώνεται καλυφθεί από άλλες δυνάμεις, από την ανάπτυξη μιας άλλης κοινωνικής και πολιτικής δυναμικής.  

 Το μήνυμα πέρα από την απαισιοδοξία, τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό μπορεί να είναι μια ανάταση των ίδιων των Ελλήνων πολιτών, των εργαζομένων, όλων των δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας.