Σημαντικός ο απόηχος της χθεσινής απεργίας στον γερμανικό τύπο. Βασική διαπίστωση των Γερμανών αρθρογράφων είναι ότι μετριάζεται το κύμα των απεργιών και η διάθεση των Ελλήνων για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.
«Απεργία στην Ελλάδα – ακόμη και η βουλή εργάστηκε με προσωπικό ασφαλείας, γιατί οι υπάλληλοι απεργούσαν», «Περισσότερες ώρες δουλειάς με λιγότερη αμοιβή –μετριάζεται το κύμα απεργιών», «Η Ελλάδα κάνει περικοπές, αυξάνει τους φόρους, προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, αλλά η επιτυχία είναι αμφίβολη», «Σπάει το μέτωπο της διαμαρτυρίας και των διαδηλώσεων». Αυτοί είναι ορισμένοι από τους σημερινούς τίτλους του γερμανικού τύπου.
Παρά την απεργία το 70% υπέρ των περικοπών
«Περισσότερες ώρες δουλειάς με λιγότερη αμοιβή – πέρασε το ασφαλιστικό στην ελληνική βουλή – μετριάζεται το κύμα των απεργιών». Έτσι τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: «Επί ώρες σταμάτησαν οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο λιμάνι του Πειραιά, το μετρό, τα λεωφορεία, ακόμη και τα κρατικά νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας. Αλλά και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι απήργησαν υπό τις πιέσεις των συνδικάτων τους. Στις διαδηλώσεις στο κέντρο έλαβαν τελικά μέρος πολύ λιγότεροι από άλλες φορές. Φαίνεται ότι η πλειονότητα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται πως οι δραστικές περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι αναπότρεπτες.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 70% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι απεργίες δεν έχουν κανένα νόημα και ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες.»
Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται ανάλυση της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα: «Ακόμη και οι αισιόδοξοι οικονομικοί αναλυτές παραδέχονται ότι οι αναλυτές που ρέπουν στην καταστροφολογία έχουν αρκετά επιχειρήματα για την περίπτωση της Ελλάδας. Το σημαντικότερο: το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους θα στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν συνοδευτεί από μια παράλληλη, αλλά σαφή οικονομική ανάπτυξη. Εάν δεν σημειωθεί καμία ανάπτυξη, τότε δεν ωφελούν καθόλου ούτε οι περικοπές, ούτε οι φορολογικές αυξήσεις.
Οι αισιόδοξοι αναλυτές ελπίζουν ότι οι αλλαγές που προβλέπονται από το κυβερνητικό πρόγραμμα θα απελευθερώσουν την οικονομία και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Οι καταστροφολόγοι όμως επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό και τη ναυτιλία και μάλιστα μόνο σε ένα κλάδο της, στα πλοία-κοντέινερ. Επομένως οι όποιες αλλαγές δεν θα επηρεάσουν ουσιαστικά την οικονομική κατάσταση. Επιπλέον ο ελληνικός πληθυσμός πλήττεται σοβαρά από δημογραφική γήρανση.»
Τίποτε δεν εγγυάται ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους
«Ο Γερμανός οικονομολόγος Γιενς Μπάστιαν που ζει στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι ακόμη και εάν το πρόγραμμα υλοποιηθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2013, αυτό πάλι δεν εγγυάται πως η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της».Και καταλήγει: «Αυτό που προσπαθεί να πετύχει τώρα η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει με έναν μαραθώνιο, στον οποίο όμως πρέπει να νικήσει ένας δρομέας κοντινών αποστάσεων. Ταυτόχρονα ο μαραθώνιος αυτός εμπερικλείει απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες και δεν αποκλείει την πιθανότητα της αποτυχίας.»
Αποστασιοποιούνται από τις απεργίες οι Έλληνες
«Σπάει το μέτωπο της διαμαρτυρίας – η απεργία βρίσκει μικρή ανταπόκριση», είναι τέλος ο τίτλος ρεπορτάζ της εφημερίδας Kölner Stadtanzeiger: «Το κάλεσμα των συνδικάτων σε απεργίες και κινητοποιήσεις φαίνεται ότι βρίσκει όλο και λιγότερη ανταπόκριση. Η χθεσινή 6η γενική απεργία δείχνει σαφώς πως πολλοί Έλληνες αποστασιοποιούνται και υποχωρούν στα κελεύσματα των περικοπών. Βεβαίως χθες έμειναν πολλές υπηρεσίες κλειστές, δεν λειτούργησαν τα λεωφορεία, το μετρό, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, το διεθνές αεροδρόμιο, αλλά λειτούργησαν οι τράπεζες, τα εργοστάσια, οι οικοδομές και το λιανεμπόριο. Οι περισσότεροι Έλληνες διαισθάνονται ότι παρά τις διαμαρτυρίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει αταλάντευτη το πρόγραμμα των περικοπών, διότι δεν έχει άλλη επιλογή.»
Περιμένετε, περιμένετε αξιότιμοι σχολιαστές.
Έχουμε και το φθινόπωρο μπροστά.
Άλλωστε δεν είναι μόνο οι απεργίες που θα κρίνουν την πορεία των εξελίξεων.
Είναι η κρίσιμη μάζα κοινωνικής και πολιτικής δυσαρέσκειας που συσσωρεύεται και η οποία – όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα- λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα.
Εμείς ως κατάθεση στην ιστορία καταγράφουμε ρεπορτάζ του σημερινού τύπου σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Γιατί θα μείνουν στην ιστορία και οι πολιτικές δυνάμεις, οι «ηγέτες» και οι βουλευτές που προσυπέγραψαν την κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων που ανάγονται έναν αιώνα πίσω και λειτούργησαν ως εκτελεστικός μηχανισμός των εντολών της τρόικα.
« Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Χωρίς διαρροές για την κυβέρνηση ολοκληρώθηκε η διαδικασία εν μέσω απεργιακώνκινητοποιήσεων.
Χωρίς διαρροές από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, ψηφίστηκε και επί των άρθρων το βράδυ της Πέμπτης το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Απέσυρε ο Ανδρέας Λοβέρδος το άρθρο για την διαιτησία καθώς, όπως είπε, για το θέμα έχει επέλθει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Ύστερα από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία για συνολικά 14 άρθρα του ασφαλιστικού.
Ψήφισαν 294 βουλευτές ενώ δεν καταγράφηκαν διαρροές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τα δύο από τα 14 άρθρα (το 17ο και το 43ο) ενώ καταψήφισε όλα τα υπόλοιπα.
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο και επί των άρθρων ενώ το ΛΑΟΣ ψήφισε όχι για όλα τα άρθρα εκτός από το 17ο και το 73ο.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ψήφισε «ναι» για 6 άρθρα, και όχι ή παρόν για τα υπόλοιπα.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώην υπουργός είχε υπερψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και επί της αρχής το βράδυ της Τετάρτης.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς ψήφισε παρόν, όπως είχε πράξει και στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου επί της αρχής ενώ η Σοφία Σακοράφα καταψήφισε και τα άρθρα του νομοσχεδίου.
Επίσης στην χθεσινή επί των άρθρων ψηφοφορία, παρών δήλωσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Κώστας Κιλτίδης»