Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ελλάδα: «Σπάει το μέτωπο της διαμαρτυρίας» - τουλάχιστον με βάση τις εκτιμήσεις του γερμανικού τύπου. Ευσεβείς πόθοι ή … ;


Σημαντικός ο απόηχος της χθεσινής απεργίας στον γερμανικό τύπο. Βασική διαπίστωση των Γερμανών αρθρογράφων είναι ότι μετριάζεται το κύμα των απεργιών και η διάθεση των Ελλήνων για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.


«Απεργία στην Ελλάδα – ακόμη και η βουλή εργάστηκε με προσωπικό ασφαλείας, γιατί οι υπάλληλοι απεργούσαν», «Περισσότερες ώρες δουλειάς με λιγότερη αμοιβή –μετριάζεται το κύμα απεργιών», «Η Ελλάδα κάνει περικοπές, αυξάνει τους φόρους, προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, αλλά η επιτυχία είναι αμφίβολη», «Σπάει το μέτωπο της διαμαρτυρίας και των διαδηλώσεων». Αυτοί είναι ορισμένοι από τους σημερινούς τίτλους του γερμανικού τύπου.




Παρά την απεργία το 70% υπέρ των περικοπών


«Περισσότερες ώρες δουλειάς με λιγότερη αμοιβή – πέρασε το ασφαλιστικό στην ελληνική βουλή – μετριάζεται το κύμα των απεργιών». Έτσι τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: «Επί ώρες σταμάτησαν οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο λιμάνι του Πειραιά, το μετρό, τα λεωφορεία, ακόμη και τα κρατικά νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας. Αλλά και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι απήργησαν υπό τις πιέσεις των συνδικάτων τους. Στις διαδηλώσεις στο κέντρο έλαβαν τελικά μέρος πολύ λιγότεροι από άλλες φορές. Φαίνεται ότι η πλειονότητα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται πως οι δραστικές περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι αναπότρεπτες.


Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 70% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι απεργίες δεν έχουν κανένα νόημα και ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες.»




Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται ανάλυση της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα: «Ακόμη και οι αισιόδοξοι οικονομικοί αναλυτές παραδέχονται ότι οι αναλυτές που ρέπουν στην καταστροφολογία έχουν αρκετά επιχειρήματα για την περίπτωση της Ελλάδας. Το σημαντικότερο: το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους θα στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν συνοδευτεί από μια παράλληλη, αλλά σαφή οικονομική ανάπτυξη. Εάν δεν σημειωθεί καμία ανάπτυξη, τότε δεν ωφελούν καθόλου ούτε οι περικοπές, ούτε οι φορολογικές αυξήσεις.


Οι αισιόδοξοι αναλυτές ελπίζουν ότι οι αλλαγές που προβλέπονται από το κυβερνητικό πρόγραμμα θα απελευθερώσουν την οικονομία και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Οι καταστροφολόγοι όμως επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό και τη ναυτιλία και μάλιστα μόνο σε ένα κλάδο της, στα πλοία-κοντέινερ. Επομένως οι όποιες αλλαγές δεν θα επηρεάσουν ουσιαστικά την οικονομική κατάσταση. Επιπλέον ο ελληνικός πληθυσμός πλήττεται σοβαρά από δημογραφική γήρανση.»


Τίποτε δεν εγγυάται ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους


«Ο Γερμανός οικονομολόγος Γιενς Μπάστιαν που ζει στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι ακόμη και εάν το πρόγραμμα υλοποιηθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2013, αυτό πάλι δεν εγγυάται πως η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της».Και καταλήγει: «Αυτό που προσπαθεί να πετύχει τώρα η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει με έναν μαραθώνιο, στον οποίο όμως πρέπει να νικήσει ένας δρομέας κοντινών αποστάσεων. Ταυτόχρονα ο μαραθώνιος αυτός εμπερικλείει απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες και δεν αποκλείει την πιθανότητα της αποτυχίας.»




Αποστασιοποιούνται από τις απεργίες οι Έλληνες


«Σπάει το μέτωπο της διαμαρτυρίας – η απεργία βρίσκει μικρή ανταπόκριση», είναι τέλος ο τίτλος ρεπορτάζ της εφημερίδας Kölner Stadtanzeiger: «Το κάλεσμα των συνδικάτων σε απεργίες και κινητοποιήσεις φαίνεται ότι βρίσκει όλο και λιγότερη ανταπόκριση. Η χθεσινή 6η γενική απεργία δείχνει σαφώς πως πολλοί Έλληνες αποστασιοποιούνται και υποχωρούν στα κελεύσματα των περικοπών. Βεβαίως χθες έμειναν πολλές υπηρεσίες κλειστές, δεν λειτούργησαν τα λεωφορεία, το μετρό, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, το διεθνές αεροδρόμιο, αλλά λειτούργησαν οι τράπεζες, τα εργοστάσια, οι οικοδομές και το λιανεμπόριο. Οι περισσότεροι Έλληνες διαισθάνονται ότι παρά τις διαμαρτυρίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει αταλάντευτη το πρόγραμμα των περικοπών, διότι δεν έχει άλλη επιλογή.»


Περιμένετε, περιμένετε αξιότιμοι σχολιαστές.


Έχουμε και το φθινόπωρο μπροστά.


Άλλωστε δεν είναι μόνο οι απεργίες που θα κρίνουν την πορεία των εξελίξεων.


Είναι η κρίσιμη μάζα κοινωνικής και πολιτικής δυσαρέσκειας που συσσωρεύεται και η οποία – όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα- λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα.


Εμείς ως κατάθεση στην ιστορία καταγράφουμε ρεπορτάζ του σημερινού τύπου σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.


Γιατί θα μείνουν στην ιστορία και οι πολιτικές δυνάμεις, οι «ηγέτες» και οι βουλευτές που προσυπέγραψαν την κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων που ανάγονται έναν αιώνα πίσω και λειτούργησαν ως εκτελεστικός μηχανισμός των εντολών της τρόικα.


« Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Χωρίς διαρροές για την κυβέρνηση ολοκληρώθηκε η διαδικασία εν μέσω απεργιακώνκινητοποιήσεων.


Χωρίς διαρροές από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, ψηφίστηκε και επί των άρθρων το βράδυ της Πέμπτης το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Απέσυρε ο Ανδρέας Λοβέρδος το άρθρο για την διαιτησία καθώς, όπως είπε, για το θέμα έχει επέλθει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.


Ύστερα από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία για συνολικά 14 άρθρα του ασφαλιστικού.

Ψήφισαν 294 βουλευτές ενώ δεν καταγράφηκαν διαρροές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.


Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τα δύο από τα 14 άρθρα (το 17ο και το 43ο) ενώ καταψήφισε όλα τα υπόλοιπα.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο και επί των άρθρων ενώ το ΛΑΟΣ ψήφισε όχι για όλα τα άρθρα εκτός από το 17ο και το 73ο.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ψήφισε «ναι» για 6 άρθρα, και όχι ή παρόν για τα υπόλοιπα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην υπουργός είχε υπερψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και επί της αρχής το βράδυ της Τετάρτης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς ψήφισε παρόν, όπως είχε πράξει και στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου επί της αρχής ενώ η Σοφία Σακοράφα καταψήφισε και τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Επίσης στην χθεσινή επί των άρθρων ψηφοφορία, παρών δήλωσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Κώστας Κιλτίδης»

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ελλάδα – Μια μέρα του Ιουλίου 2010


Θα μπορούσε να είναι μια συνηθισμένη καλοκαιρινή μέρα.


Με τους Έλληνες να σκέπτονται και να προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.


Να απολαμβάνουν μια παραλία και ένα ούζο …


Αυτό ήταν και το στερεότυπο με το οποίο η Μέρκελ και η παρέα της «τάιζαν» τον ευρωπαϊκό και διεθνή τύπο για να αποδείξουν το πόσο «βολεμένοι» και προνομιούχοι είναι οι Έλληνες.


Μόνο που σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουλίου τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά.


Γιατί υπήρχε η γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η 6η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση το τελευταίο διάστημα.




Έτσι οι συγκοινωνίες δεν λειτούργησαν, τα λιμάνια αντιμετώπισαν πρόβλημα.


Υπήρχε … σιγή στα ΜΜΕ, τουλάχιστον στη ροή των ειδήσεων.




Λιγότερος κόσμος κυκλοφορούσε στους δρόμους της πρωτεύουσας.


Όχι ότι άλλαξαν όλοι οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής.


Αλλά οι Έλληνες – όπως και το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών – έχουν πολλά να σκέπτονται και να τους προβληματίζουν αυτό το καλοκαίρι.




Όπως η τύχη του ασφαλιστικού συστήματος.


Γιατί η Πέμπτη είναι η μέρα που θα ψηφίζονταν και κατ’ άρθρο το τερατώδες νομοσχέδιο που προωθεί η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.




  • Αφού, βεβαίως, είχε ψηφιστεί καταρχήν από 159 βουλευτές. Πρόκειται για τους 157 βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, την ανεξάρτητη Ντόρα Μπακογιάννη και τον επίσης ανεξάρτητο Κώστα Κιλτίδη
  • “Καταψήφισαν 137 βουλευτές. Στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, προστέθηκε και η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα. Από τον χώρο της αντιπολίτευσης προέρχονται και οι δύο απόντες από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
  • “Παρών” δήλωσαν δύο βουλευτές. Πρόκειται για τους ανεξάρτητους και προερχόμενους από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου

Κι αφού βεβαίως είχε προηγηθεί «στενό μαρκάρισμα» και πολιτικός εκβιασμός σ’ όσους βουλευτές άρθρωναν διαφορετική άποψη.


Κι αφού ο πρωθυπουργός έθεσε πάλι το δίλημμα "ή ψηφίζουμε ή σταματάμε να πληρώνουμε τις συντάξεις" ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στο ύψος των συντάξεων "όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες".


Ενώ χαρακτήρισε τη συζήτηση περί παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στο θέμα του ασφαλιστικού, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ ή η κυβέρνηση, αλλά το μέλλον των επόμενων γενεών».


Με άλλα λόγια θα σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα και οι συντάξεις των ασφαλισμένων και το « μέλλον των επόμενων γενεών »… πετσοκόβοντας τις αποδοχές και καταδικάζοντάς τους στα ελάχιστα όρια της φτώχειας.


Με το κινδυνολογικό δίλημμα ή οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας ή τίποτα.




Όπου οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι μη κρατούντες δεν έχουν δικαίωμα σε μια πιο αξιοπρεπή ζωή, στην ελπίδα για να βελτιώσουν το επίπεδο της.


Αντίθετα, οι ισχυροί του χρήματος και της εξουσίας έχουν απόλυτο δικαίωμα και προνόμιο να διεκδικούν ολοένα και περισσότερα κέρδη, να συσσωρεύουν ολοένα και περισσότερο πλούτο, να φυγαδεύουν και να σπαταλούν αυτό τον πλούτο, να διεκδικούν την κατασπατάληση και του τελευταίου ίχνους δημόσιου πλούτου.




Αυτό το «δικαίωμα» βαπτίζεται ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, βελτίωση της παραγωγικότητας, «σωτηρία της χώρας».


Είναι μια συγκεκριμένη και απόλυτα βολική ιδεολογία που έχει υιοθετήσει πλήρως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας.


Αλλά οι Έλληνες το φετινό καλοκαίρι έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα.


Όπως την έκρηξη του πληθωρισμού « … που προκαλούν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων, τα ολιγοπώλια και η έλλειψη ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται διαρκώς την ώρα που η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και η μείωση των εισοδημάτων οδηγεί σε σημαντική πτώση της κατανάλωσης. Τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός έκλεισε στο 5,2% οριακά χαμηλότερα από το 5,4% του Μαΐου και ενώ παράγοντες της αγοράς δεν απέκλειαν έκρηξη του δείκτη ακόμα και στο 6%.»


« Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν κυριολεκτικά εκτροχιαστεί καθώς καταγράφονται αυξήσεις 42,2% στη βενζίνη, 39,6% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 28,4% στα διόδια, 19,8% στα τσιγάρα, 18% στα ασφάλιστρα μεταφορών, 14,3% στα αλκοολούχα ποτά, 11% στα κοσμήματα- ρολόγια, 9,3% στα αυτοκίνητα, 9,2% στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας. …


Τα χειρότερα, πάντως, φαίνεται να είναι ακόμα μπροστά, αφού από την 1η Ιουλίου η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και η καθιέρωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για σειρά ελευθέρων επαγγελματιών (ιδιωτικά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες και δικαστικοί επιμελητές καθώς και επαγγελματίες ταξί), θα οδηγήσει σε νέα εκτίναξη του πληθωρισμού, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Θετικά αναμένεται να επιδράσουν, από την άλλη, οι εκπτώσεις που ξεκινούν επισήμως στις 15 Ιουλίου αλλά κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους στην αγορά μέσω εκτεταμένων προσφορών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός ήταν στο 5,2% τελευταία φορά- πριν από τον Ιούνιο- το καλοκαίρι του 1998.» ( από τα ΝΕΑ – 8/7/10)


Ακόμα έχουν να αντιμετωπίσουν την έκρηξη της ανεργίας.


«Αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα στο 12,1% το 2010 και στο 14,3% το 2011 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ετήσια έκθεσή του για την απασχόληση.


Η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,2% μέσα σε δύο χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2007 (8%) έως τον Δεκέμβριο του 2009 (10,2%).


Η απασχόληση στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 2,8% φέτος και κατά 2,5% το 2011, ενώ μειώθηκε ήδη κατά 1,1% το 2009.


Η επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα της απασχόλησης συνδέεται με τη μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται στο 3,7% το 2010 και στο 2,5% το 2011.»


Κι ακόμη …


« Οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δίχως να υπολογίζεται ο πληθωρισμός, σημείωσαν αύξηση κατά μέσο όρο 2,8% πέρυσι, αλλά προβλέπεται να μειωθούν φέτος κατά 3,3% και κατά 0,8% το 2011.


Η παραγωγικότητα της εργασίας υποχώρησε στην Ελλάδα κατά το 0,9% το 2009 και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω κατά 1% φέτος για να παραμείνει σταθερή το 2011.»(Ελευθεροτυπία – 8/8/10)


Έτσι λοιπόν το καλοκαίρι αυτό μάλλον έχει πολλά … μπουρίνια για τον μέσο Έλληνα.




Η γενική απεργία στις 8 Ιουλίου μπορεί να είναι ένα σημείο καμπής.


Μπορεί να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να ακολουθήσει το μπαράζ με τις ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, την απελευθέρωση των απολύσεων και άλλα πολλά.


Μπορεί η σημερινή συγκέντρωση και πορεία να μην ήταν και τόσο μαζική.


Σε 12.000 υπολογίζει η γαλλική “ Monde” τους διαδηλωτές στην Αθήνα.


Μπορεί να ήταν περισσότεροι …


Σίγουρα δεν έφταναν τη μεγαλειώδη κινητοποίηση της 5ης του Μάη.


Ας μην επιχαίρουν όμως οι επιτελείς της κυβέρνησης ή κάποια πολιτικά και κομματικά στελέχη – ακόμη και ορισμένοι από τους «ηγέτες» του συνδικαλιστικού κινήματος.


Η συσσώρευση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, η αγανάκτηση, η απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα είναι τόση που προοιωνίζεται ένα νέο γύρο κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης – ίσως ακόμη πιο σφοδρό - από το φθινόπωρο και μετά.


Άλλωστε πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιόνταν εκεί προς το τέλος της συγκέντρωσης: « Κι από τον Σεπτέμβρη τι γίνεται;»


Κάποιο λίγοι είχαν μείνει στο τέλος σαν μια συμβολική περικύκλωση της Βουλής …


Οι περισσότεροι είχαν φύγει …




Είχε περάσει και το μπλοκ του ΠΑΜΕ με κατεύθυνση το Φιλοπάππου.


Διασταυρούμενες ή και ασύμβατες πορείες;


Θα το δείξει η ιστορία. Και σύντομα.


Κάποιες εικόνες τελευταίες καταγράφει και το βίντεο που ακολουθεί.




Μέσα από το καλοκαίρι - που ό,τι κι αν κάνουν δεν μπορούν ακόμη να μας το στερήσουν - μέσα κι από τις όποιες γκρίζες σκέψεις, το χαμόγελο και την αισιοδοξία δεν θα μας τα καταργήσουν


Ραντεβού, λοιπόν, και στις επόμενες κινητοποιήσεις.

Και τώρα; Φλαμέγκο ή … Τουλίπες;


Για πρώτη φορά σε τελικό Μουντιάλ προκρίνονται δυο ομάδες που δεν το έχουν κατακτήσει ποτέ.


Η … ιδανική αυτόχειρας Ολλανδία που έχει χάσει δυο τελικούς, το 1974 και 1978, παρόλο που διέθετε την καλύτερη ομάδα.




Και η πρωταθλήτρια Ευρώπης και εκείνη που τα τελευταία δύο χρόνια έχει παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο σε επίπεδο εθνικών ομάδων, η Ισπανία.

Στα πρότυπα της Μπαρτσελόνα.




Που και αυτή όμως ειδικά στα Μουντιάλ είχε … αυτοκτονήσει αρκετές φορές.


Οπότε την Κυριακή το βράδυ θα έχουμε μια νέα κάτοχο του τροπαίου.


Εμάς , στο Νέο Μέτοικο, δεν μας ενδιαφέρουν τόσο τα αποτελέσματα.

Ούτε μόνο οι νικητές.

Ούτε η ποδοσφαιρική τεχνική ανάλυση.


Αυτή είναι δουλειά άλλων.


Αντίθετα, μας ενδιαφέρουν


Οι άνθρωποι και τα πρόσωπα.

Δηλώνουμε περισσότερο μια «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση.




Οι αντιδράσεις και τα εναλλασσόμενα συναισθήματα.

Οι «μικρές ιστορίες» και αυτοί που τις γράφουν.




Η εναλλαγή και των καταστάσεων.

Η άνοδος και η πτώση.




Το μικρό ανθρώπινο «δράμα» που καταγράφεται και σ’ αυτό το Μουντιάλ.


Και φυσικά η αυθεντική ποδοσφαιρική γοητεία. Όποτε υπάρχει.


Φυσικά μας ενδιαφέρει και η αθέατη πλευρά του Μουντιάλ.

Η «πίσω αυλή» του.


Η Νότια Αφρική – και ευρύτερα η μαύρη ήπειρος – οι άνθρωποι και τα δεινά τους.


Το κοντράστ της χλιδάτης FIFA , των μεγάλων αθλητικών εταιρειών και συμφερόντων από τη μια και από την άλλη όλων εκείνων που την επομένη του Μουντιάλ, όταν τα φώτα χαμηλώσουν και οι ιαχές σιωπήσουν – μαζί και οι … βουβουζέλες – θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ίδια, τα παμπάλαια βασανιστικά τους προβλήματα.


Αυτά θα τα αναλύσουμε περισσότερο και μετά την Κυριακή.


Μέχρι τότε ας θυμηθούμε …


Ένας Καταλανός … «καθάρισε» για την Ισπανία




Ήταν το 73΄όταν ο Κάρλος Πουγιόλ, η εμβληματική μορφή της Μπαρτσελόνα και ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του κόσμου, πέτυχε ύστερα από κόρνερ του Τσάβι, με μια εντυπωσιακή κεφαλιά το 1-0 που έμελε να είναι και το τελικό σκορ υπέρ της Ισπανίας.




Νίκη δίκαιη με βάση την παρουσία των δύο ομάδων μέσα στο γήπεδο.


Και οι … Γερμανοί κλαίνε




Το εθνικό στερεότυπο των ψυχρών και ασυγκίνητων Γερμανών μάλλον κατέρρευσε μετά την έκβαση του αγώνα.




Έλλειπε και το γούρι της ομάδας η κ. Άνχελα Μέρκελ …


Ήταν και το χταπόδι που προτίμησε την Ισπανία.


Τι να σου κάνει η γερμανική ομάδα;




Για να σοβαρευτούμε:


Και η Γερμανία παρουσίασε μια πολύ αξιόλογη ομάδα, αρκετά νεανική, οργανωμένη και με αποφασιστικότητα.


Τώρα αν έχασε από μια καλύτερη ομάδα, δεν είναι και τόσο δραματικό.




Για να διαψευστεί και ο … Λίνεκερ, που πέρα από την ποδοσφαιρική του ικανότητα, έχει μείνει στην ιστορία για την περίφημη φράση του, ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που αγωνίζονται δυο ομάδες με 22 παίχτες και στο τέλος πάντα κερδίζουν … οι Γερμανοί.


Και τώρα την Κυριακή: Προσοχή στο … χταπόδι




Ο αθλητισμός – και το ποδόσφαιρο ειδικά – συνδέεται με προλήψεις, με την αίσθηση της τύχης και την αναζήτησή της.


Κατά καιρούς είχαμε δει Πυθίες, προφήτες, μάγους, βουντού, κόκορες να μπαίνουν στα γήπεδα …

Και άλλα γραφικά.


Είχαμε δει αθλητές, προπονητές να φορούν συγκεκριμένα ρούχα, να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις για να μη χαλάσουν τα γούρια.


Στοιχηματζήδες να … κάνουν ευχέλαια ή να ζητούν την εύνοια … ανώτερων δυνάμεων για να κερδίσουν.




Αλλά να κρέμεται η παγκόσμια κοινή ποδοσφαιρική γνώμη από τις κινήσεις, τις επιλογές και τις … προβλέψεις ενός χταποδιού, αυτό ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.


Αφού και το κανάλι N-TV στις παραμονές του παιχνιδιού στη διάρκεια των ειδήσεών του μετέδωσε ζωντανά την πρόβλεψη του Paul.


Ωστόσο ο Paul έχει και τους … εχθρούς του. Μετά την ήττα της Αργεντινής από τη Γερμανία, κάποιοι Αργεντινοί απείλησαν να σ … σκοτώσουν το χταπόδι και να το βάλουν σε μια … paella. Η εφημερίδα El Dia έδωσε ακόμη και μια συνταγή για όποιον τολμά να αρπάξει τον Paul: "Το μόνο που χρειάζεται είναι τέσσερις κανονικές πατάτες, ελαιόλαδο για τη γεύση και λίγο πιπέρι."




Έτσι πάρα πολλοί άνθρωποι στον κόσμο θα στηρίξουν τις ελπίδες τους στον Πολ, το χταπόδι – μάντη!


O Bookmaker William Hill είναι τόσο εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες τουPaul ώστε προσφέρει τη δυνατότητα στους παίχτες του στοιχήματος να στοιχηματίσουν πριν … τις προβλέψεις του χταποδιού.


Τουλάχιστον, όμως, ένας παίκτης δεν έδωσε προσοχή στον Πολ. Στοιχημάτισε λοιπόν το ποσό ρεκόρ € 500.000 (£ 415.000) (!) υπέρ της Γερμανίας και φυσικά … έχασε τα λεφτά του, σύμφωνα πάντα με τον William Hill.


Ας πρόσεχε …


Τουλάχιστον ο Paul έχει μάθει από τα … λάθη του


Ο Paul είχε πέσει σε λάθος στις προβλέψεις του, όταν επέλεξε τη Γερμανία ως νικήτρια σε βάρος της Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008. Η Ισπανία νίκησε 1-0. Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτό - τουλάχιστον - μαθαίνει από τα λάθη του.


Ωστόσο πέρα από την πρόβλεψη που θα κάνει το συμπαθές μαλάκιο, ας ετοιμαστούμε για ένα πολύ ενδιαφέροντα αγώνα ανάμεσα στις δύο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.


Όπου τελικά θα επικρατήσουν …


Οι Φούριας Ρόχας ή οι Οράνιε;





Ισπανικό Φλαμέγκο ή Ολλανδικές Τουλίπες;