Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Εκλογικό ντέρμπι δείχνουν τέσσερις δημοσκοπήσεις ...

Τέσσερις νέες μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ από 1% έως 3%. 

Σε ντέρμπι εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αποκαλυπτική δημοσκόπηση της MRB, που φιλοξενεί η εφημερίδα «Αγορά»που κυκλοφορεί σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας με 1,8 μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 2,2 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου. 

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση και εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 29,6% και η ΝΔ 27,4%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7,5%, Ποτάμι 6,7%, ΚΚΕ 5,7%, Ένωση Κεντρώων 5,7%, Λαϊκή Ενότητα 5,1%, ΠΑΣΟΚ 4,7%, ΑΝΕΛ 2,8%. Άλλα κόμματα επέλεξε το 4,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 16,9%. 


Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 38,1%, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. 





Ντέρμπι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αλλά και οκτακομματική βουλή, δίχως τους ΑNEΛ, αλλά με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». 

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 22,2% και η Νέα Δημοκρατία 21,2%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,4%, το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Ένωση Κεντρώων με 3,8%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 1,7%. Στο 11,2% η αδιευκρίνιστη ψήφος.




Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον Alpha προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,3% έναντι της Ν.Δ  με 23,2% (διαφορά δύο μονάδες). 

Ακολουθούν "Το Ποτάμι" με 5,8%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,4%, το ΚΚΕ με 4,2%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,8%, η Ένωση Κεντρώων με 3,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%. Άλλο κόμμα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το 0,9% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 18,8%.




Προβάδισμα 3% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάι. 

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και η ΝΔ 22. Ακολουθούν: Ποτάμι 6%, ΚΚΕ 6%, Χρυσή Αυγή 5,5%, Λαϊκή Ενότητα 5%, ΠΑΣΟΚ 4,5%, Ένωση Κεντρώων 4,5%, ΑΝΕΛ 2%. 





Βρισκόμαστε, όμως, ακόμη στην αρχή της προεκλογικής περιόδου.

Είναι προφανές ότι θα γνωρίσουμε αρκετές ακόμη  εναλλαγές, πιθανόν και "εκπλήξεις".

Ας κρατήσουμε, επίσης, την αποτυχία πολλών δημοσκοπικών ευρημάτων  στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής  η θρυλούμενη 'αυτοδυναμία" που επιδιώκει ο Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει εξαιρετικά δύσκολη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται να έχει σημαντική φθορά και να δοκιμάζεται η πρωτιά του από μια ΝΔ που δεν ναι μεν δεν πείθει αλλά παρουσιάζει μια τάση συσπείρωσης των παραδοσιακών της ψηφοφόρων.

Τις τάσεις που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα θα τις δούμε και σε επόμενες δημοσκοπήσεις.

Όμως, διαφαίνεται σε μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων η αμηχανία μπροστά σ' αυτές τις εκλογές που κι εμείς τις θεωρούμε ανώφελες κι επικίνδυνες.

Έτσι σημαντικό ποσοστό είναι οι "αναποφάσιστοι" αλλά και σε σημαντικό ακόμη τμήμα  του εκλογικού σώματος διαμορφώνεται η τάση για αποχή.

Αλλά για όλα αυτά θα ξαναμιλήσουμε .... 

Προσφύγων Δράματα συνέχεια... Πάνω από 300 χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν τη Μεσόγειο το 2015




                                                                                                    του Μ ...
Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έχουν επιχειρήσει τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος έχει ξεπεράσει τις 300.000 από τις αρχές του 2015, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) -ήδη πολλοί περισσότεροι από τους 219.000 του 2014
http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/prosfyges201440757143.jpg
Περισσότεροι από 2.500 πρόσφυγες δεν τα κατάφεραν -χωρίς να περιλαμβάνονται οι 200 άνθρωποι που φέρεται να πνίγηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης το τελευταίο 24ωρο.

Το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται και δεν θα βρεθούν ποτέ στα νερά της Μεσογείου.
Φόβοι για εκατόμβη νεκρών στα ναυάγια ανοικτά της Λιβύης
Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης και Σικελίας συνεχίζονται μετά τη βύθιση δύο σκαφών με μετανάστες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, μεταφέροντας αρχικά περίπου 450 άτομα. Οι αναφορές από τη Λιβύη μιλούν ήδη για ανάσυρση 30 σορών και διάσωση 200 ατόμων
http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/prosfyges%20kos1440740641.jpg
Παράλληλα, στο Παλέρμο έφτασαν οι 51 σοροί μεταναστών που είχαν πεθάνει από ασφυξία σε αμπάρι πλοίου κατά το τραγικό περιστατικό της Τετάρτης. Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο ιταλικό λιμάνι με το σουηδικό Poseidon.

Η πιο πρόσφατη τραγωδία αφορά δύο σκάφη που είχαν ξεκινήσει την Πέμπτη από τις λιβυκές ακτές. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αναφορές από τη λιβυκή πλευρά, επρόκειτο για ένα σκάφος με περίπου 400 μετανάστες και για δεύτερο με 50 άτομα.

To μικρότερο σκάφος ήταν το πρώτο που εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το δεύτερο ανατράπηκε και βυθίστηκε ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με τις αναφορές από τις λιβυκές αρχές, διασώθηκαν σχεδόν 200 άτομα, αλλά και ανασύρθηκε αριθμός σορών -οι ανεπιβεβαίωτες αναφορές από τα λιβυκά συνεργεία μιλούν για μέχρι 100 σορούς που μεταφέρθηκαν στη Ζουάρα, δυτικά της Τρίπολης.

Από τους περισυλλεχθέντες, 147 οδηγήθηκαν σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην κοντινή Σαμπράθα.

Ταξίδευαν νεκροί στην Αυστρία

Σε πάνω από 70 ανεβάζει επισήμως η Βιέννη τον αριθμό των νεκρών προσφύγων που βρέθηκαν σε φορτηγό κοντά στην Ουγγαρία. Οι πρόσφυγες ήταν νεκροί ήδη κατά την είσοδο του φορτηγού στην αυστριακή επικράτεια. Σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό των διακινητών
http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/refugees1440747996.jpg
Σε αυτό το φορτηγό βρέθηκαν νεκροί οι πρόσφυγες
Το περιστατικό έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την ΕΕ, με την αυστριακή υπουργό Εσωτερικών να ζητά να μπορούν οι υποψήφιοι για άσυλο να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Την Παρασκευή, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ο αριθμός των σορών που βρέθηκαν είναι «πάνω από 70». Οι αρχικές αναφορές μιλούσαν για 50.

Περισσότερα στοιχεία πρόκειται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ωρών.  Σύμφωνα με τα αυστριακά ΜΜΕ, η αστυνομία πιθανολογεί πως η βάση της ομάδας διακινητών που ευθύνεται είναι στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία.

Η κατάσταση των σορών δείχνει πως ο θάνατος των μεταναστών -πιθανότατα από ασφυξία- είχε επέλθει δύο ημέρες πριν τον εντοπισμό τους. Το σημείο που βρέθηκε είναι σχετικά κοντά στα σύνορα και, έστω κι αν δεν είναι εξακριβωμένο πότε μπήκε το φορτηγό στην Αυστρία, συνάγεται ότι όταν φορτηγό κινείτο στην Αυστρία, οι πρόσφυγες ήταν ήδη νεκροί.

Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μιλκ-Λάιντερ, από το κεντροδεξιό ÖVP, κάλεσε σε αλλαγή του συστήματος για χορήγηση ασύλου στην ΕΕ ώστε όσοι αιτούνται άσυλο να μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα εντός των «28».

Καθώς αυτό δεν είναι διασφαλισμένο με το παρόν καθεστώς, οι πρόσφυγες εξαναγκάζονται να στραφούν σε δίκτυα διακινητών. Χορήγηση δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης «θα στερούσε από τους διακινητές τη βάση δραστηριότητάς τους» εξήγησε η Μιλκ-Λάιντερ.

“Πως μου επιτέθηκαν οι τραμπούκοι της Εldorado”

Λαθήρας
                                                                                        από τον Μ ...
Την μέρα της διαδήλωσης στην Χαλκιδική ο Γιάννης Λαθήρας,πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δέχτηκε δολοφονική επίθεση, η οποία προερχόταν σύμφωνα με την καταγγελία του, από μαινόμενους μεταλλωρύχους όταν διαπίστωσαν ότι ο ίδιος και η σύντροφός του φορούσαν μπλουζάκια του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις.

Αντιγράφουμε από τον προσωπικό λογαριασμό του Γιάννη Λαθήρα στο Facebook

“Έργα των βανδάλων τραμπούκων της Εldorado …
12.30 με 1 περίπου η ώρα την Κυριακή 23 Αυγούστου στρίψαμε τον κόμβο Παλαιoχωρίου με κατεύθυνση τη Μεγάλη Παναγιά. Εκεί υπήρχε περιπολικό της αστυνομίας που προσπεράσαμε χωρίς κάποια ενημέρωση ή προειδοποίηση από μέρους των αστυνομικών. Λίγα μέτρα παρακάτω βρεθήκαμε ξαφνικά στο μέσον συγκέντρωσης των εργαζόμενων;; της Εldorado Gold καμιά εκατοστή ,σταματημένα αυτοκίνητα δεξιά-αριστερά δύσκολη η διέλευση. Οδηγούσα αργά ανάμεσα τους όταν εντελώς απότομα ένα κόκκινο αυτοκίνητο πετάχτηκε αστραπιαία κάθετα και παράνομα στο δρόμο κάνοντας “όπισθεν” κινούμενο με ταχύτητα κατά πάνω μας. Προσπάθησα να το αποφύγω αλλά χτύπησε στο πίσω μέρος και τινάχθηκε ο πίσω προφυλακτήρας από το αυτοκίνητο μας . Δεν μπορούσα να μην σταματήσω στην περίπτωση που το συμβάν ήταν τυχαίο .( δεν είμαι σίγουρος αν ήταν εσκεμμένο ).
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlp1/v/t1.0-9/s720x720/11953056_10204842819657236_8755343845604679803_n.jpg?oh=953e90d14d1726b202a3dc747ba4f1a2&oe=56689EF8
Μόλις άνοιξα την πόρτα και είδαν το μπλουζάκι SOS Χαλκιδική που φορούσα, έγινε το απίστευτο! Ένα μαινόμενο και αλαλάζον πλήθος όρμησε κατά πάνω μας . Χωρίς κουβέντα μου έβγαλαν το μπλουζάκι ,έμεινα γυμνός περιστοιχισμένος από δεκάδες τύπους που έβριζαν, μας φτύνανε, πετούσαν πάνω μας αντικείμενα, μας τραβούσανε, μας χτυπούσαν με μίσος εμένα και την Ευδοξία, ανέβηκαν πάνω στο αυτοκίνητο, το τσαλαπατούσαν χτυπούσαν με μανία σε κάθε του σημείο. Μας ανάγκασαν να γυρίσουμε πίσω. Μπήκαμε κακήν -κακώς στο αμάξι οπότε ξεκίνησε νέα επίθεση! Κάποιος έσπασε το μπροστινό τζάμι , (αν το χτύπημα ήταν πιο δυνατό δε ξέρω που θα ήμασταν τώρα) άνοιξαν ξανά την πόρτα μας έσυραν έξω και συνέχισαν το ηρωικό τους έργο…Συνέχιζαν να μας βρίζουν , να μας φτύνουν, να μας προσβάλλουν, χωρίς να μας αφήνουν να πούμε κουβέντα. Με τα χίλια ζόρια ξαναμπήκαμε στο αμάξι και φύγαμε ενώ αυτοί χτυπούσαν ανελέητα το αυτοκίνητο.
Όταν ξανασυναντήσαμε έντρομοι τους αστυνομικούς και αναφέραμε το συμβάν αυτοί απλώς μας υπέδειξαν τo Α.Τ. Αρναίας παρόλο που περαστικοί οδηγοί τους φώναζαν να πάνε στον τόπο του ..εγκλήματος. Πήγαμε μετά στο ΑΤ όπου και καταθέσαμε μήνυση για σωματικές βλάβες, φθορά ξένης περιουσίας, προσβολή της αξιοπρέπειας μας, ψυχικό κλονισμό κ.λ.π. Μετά με το αμάξι σε κακά χάλια και το φόβο νέας επίθεσης περάσαμε μέσα από την Αρναία με κατεύθυνση τον Πολύγυρο. Από τη ταραχή μας χάσαμε το δρόμο και πήραμε ένα δρόμο μέσα στα βουνά. Στο νοσοκομείο Πολυγύρου όπου μας περίμεναν αγαπημένα πρόσωπα, φίλοι, συγγενείς και συναγωνιστές μας έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις .Εντοπίσθηκαν μώλωπες ,εκδορές, υψηλή πίεση. ..
Νόμισα ότι ζούσα σε ταινία φρίκης ! Δεν ξανασυνάντησα τέτοια βαρβαρότητα . Δεν μπορεί να είναι εργαζόμενοι αυτοί Η εργατική τάξη έχει ήθος και πολιτισμό. Δεν χτυπάνε έτσι με τέτοια λύσσα δυο ανυπεράσπιστους (και …κάποιας ηλικίας) ανθρώπους. Δεν μπορεί σκεφτόμουνα μετά να δίνεις όλη σου τη ζωή για τα δίκια των εργαζόμενων και να σε σκοτώνουν “εργαζόμενοι “!
Θα ήταν ψέμα να πω ότι δε φοβηθήκαμε, είδαμε το χάρο με τα μάτια μας…
Αλλά και περιττό να πούμε ότι δε το βάζουμε κάτω και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη ζωή, την ελευθερία , το περιβάλλον.! Θα ξαναβάλουμε το …μπλουζάκι και θα είμαστε πάλι παρόντες στους αγώνες, πιο προσεκτικοί αλλά και πιο οργισμένοι!

VENCEREMOS!
EΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ !
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
ΥΓ Η Ρόζα μας έπαθε νευρικό σοκ δεν έβγαλε ούτε ένα γάβγισμα! Ακόμα τρέμει…”

ΝΕΡΟ: Το μνημόνιο 3 ξανανοίγει την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης

 του Μ ...
Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση των πολιτών, που στο παρελθόν ανέπτυξαν δυναμικό κίνημα διαμαρτυρίας, ενώ και το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του είχε μπλοκάρει την πώληση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/nero1440585709.jpg

Η απαίτηση για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, αποτελεί μία από τις πλέον αμφισβητούμενες διαστάσεις της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα στα μέσα Ιουλίου.

Λεπτομέρειες σχετικά με τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις έρχονται στο φως, μέσω εγγράφου, που κάνει λόγο για πωλητήριο σε 23 φορείς, που περιλαμβάνουν από αεροδρόμια, μέχρι δημόσιες υπηρεσίες. Μάλιστα, καθορίζονται τόσο το χρονοδιάγραμμα, όσο και τα προβλεπόμενα βήματα. Οι ασκοί του Αιόλου ανοίξανε με το ξεπούλημα των 14 αεροδρομίων και τώρα πλέον φαίνεται να περνάμε στη δεύτερη πράξη ιδιωτικοποιήσεων...

Η λίστα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις δύο δημόσιες επιχειρήσεις νερού: ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση τους, που απαιτούσε η τρόικα, είχαν βάλει οι μαζικές κινητοποιήσεις Ενώ τον Ιούνιο του 2014, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε την πώληση αντισυνταγματική

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες κινήσεις ιδιωτικοποίησης του νερού, κρίθηκαν αποτυχημένες, όπου επιχειρήθηκαν στην Ευρώπη, όπως στην περίπτωση της Γαλλίας και της Ιταλίας, όπου έγινε δημοψήφισμα - το αποτέλεσμα του οποίου τηρήθηκε.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Βερολίνο, όπου η διοίκηση της τοπικής επιχείρησης διαχείρισης του νερού επέστρεψε στο δημόσιο το 2013, μετά από σχεδόν 15 χρόνια.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Και η πρώτη δημοσκόπηση: Προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ - Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι

Η πρώτη ουσιαστικά δημοσκόπηση δημοσιεύεται από την "Εφημερίδα των Συντακτών". 

 Εμείς απλά να επισημάνουμε ότι η εφημερίδα αυτή στηρίζει μέχρι τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 Φυσικά τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένουμε ορυμαγδό δημοσκοπήσεων. 

 Ως πρώτο κόμμα μετριούνται οι αναποφάσιστοι σε δημοσκόπηση της ProRata για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών. Το εκλογικό σώμα εμφανίζεται αιφνιδιασμένο από την προκήρυξη των εκλογών και φέρεται να τηρεί στάση αναμονής ως προς τις τελικές του αποφάσεις.

 Αβέβαιη μάλιστα αποτυπώνεται η στάση ενός στους τρεις ψηφοφόρους που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. 

 Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», ενώ πάνω από το 50% εκτιμά ότι η συμφωνία που υπογράφει δεν είναι καλή. 

 Στη δημοσκόπηση η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου δίνει τα παρακάτω ποσοστά: 

 ΣΥΡΙΖΑ: 23%
ΝΔ: 19,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
ΚΚΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ποτάμι: 4%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ένωση Κεντρώων:3%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2%

Αναποφάσιστοι: 25,5%




 Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, 

64% θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε εκλογές,

Ενώ στο ερώτημα αν η Ελλάδα έπρεπε πάση θυσία να μείνει στην Ευρωζώνη, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει περαιτέρω μέτρα και θυσίες για τον ελληνικό λαό, το 68% απαντά θετικά.

 Η έρευνα διεξήχθη στις 25 και 26 Αυγούστου σε δείγμα 1.000 ερωτηματολογίων.





 ΠΗΓΗ: Euro2day

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Λύθηκε το μυστήριο: Βρέθηκε στην Πολωνία το τρένο με το χρυσό των ναζί

Επισήμως επιβεβαιώνουν οι τοπικές Αρχές του Walbrzych στη Δυτ. Πολωνία την ύπαρξη του μυθικού «τρένου των Ναζί», το οποίο ένας Γερμανός και ένας Πολωνός ισχυρίζονταν την περασμένη εβδομάδα ανακάλυψαν. 


Το “τρένο” ήταν μέχρι τώρα ένας μεταπολεμικός μύθος που εικαζόταν ότι μετέφερε ανεκτίμητους θησαυρούς.

Σήμερα ο αναπλ. Δήμαρχος της πόλης του Walbrzych, Zygmunt Nowaczyk παραδέχθηκε την ύπαρξη του “ευρήματος”, όπως το χαρακτήρισε, αρνούμενος ωστόσο να προσδιορίσει την ακριβή τοποθεσία “που παραμένει μυστική”.


Αναφορές απ' τα πολωνικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι έχει κινητοποιηθεί ο στρατός προς φύλαξη της ευρύτερης περιοχής ενώ γίνονται συσκέψεις για το πως θα προχωρήσει η διαδικασία των εκσκαφών που απαιτούνται. 




Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης το εν λόγω τρένο χάθηκε το 1945, ενώ ο Κόκκινος Στρατός πλησίαζε στη Γερμανία. Ήταν γεμάτο με τη λεία των Ναζί από την πόλη Μπρεσλάου, που τότε ανήκε στην ανατολική Γερμανία και σήμερα έχει μετονομαστεί σε Βρότσλαβ και ανήκει στην Πολωνία. Ένα από τα ρεπορτάζ ανέφερε ότι το τρένο ήταν θωρακισμένο και ανήκε στη Βέρμαχτ.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Wroclaw ανέφερε τον τοπικό αστικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο το τρένο μπήκε σε μια σήραγγα κοντά στο Κάστρο Ξανς, σε μια ορεινή περιοχή της Κάτω Σιλεσίας, και δεν ξαναβγήκε ποτέ από εκεί. Με βάση αυτή τη θεωρία, η σήραγγα κατόπιν σφραγίστηκε και η τοποθεσία της ξεχάστηκε.

Το ραδιόφωνο υποστήριξε ότι το τρένο, μήκους 150 μέτρων, μετέφερε όπλα, «βιομηχανικό εξοπλισμό», πολύτιμους λίθους και άλλους θησαυρούς.

Οι Ναζί χρησιμοποίησαν όντως τρένα για να μεταφέρουν τη λεία τους στο Βερολίνο όσο οι Σύμμαχοι έσφιγγαν τον κλοιό γύρω από τη γερμανική πρωτεύουσα, τον χειμώνα και την άνοιξη του 1945. Στην περίπτωση του αποκαλούμενου «Χρυσού Τρένου», οι Ναζί έστειλαν από τη Βουδαπέστη στη Γερμανία 24 βαγόνια γεμάτα με χρυσό, ασήμι και πολύτιμους πίνακες που είχαν αρπάξει από Εβραίους της Ουγγαρίας. 

Η αξία του θησαυρού αυτού πιστεύεται ότι ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια. Το τρένο εντοπίστηκε από Αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε αργότερα στις ΗΠΑ, κράτησαν για τον εαυτό τους ένα μέρος του θησαυρού.

«Πόρτα» ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Λαφαζάνη - Στα σκαριά συνεργασία Λαϊκής Ενότητας με το Κόμμα Πειρατών


Αρνητική έκπληξη αποτελεί για την Λαϊκή Ενότητα το “όχι” της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πρόταση συνεργασίας. Ουσιαστικά καταπίπτει η πολιτική πρόταση που επί χρόνια διατύπωνε η Αριστερή Πλατφόρμα για συνεργασία των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων της Αριστεράς.

Δεν πρόκειται για το πρώτο “αγκάθι” που αντιμετωπίζει η Λαϊκή Ενότητα στις συνεργασίες της, καθώς την Τετάρτη η Νάντια Βαλαβάνη κατήγγειλε την “ακατανόητη σπουδή” της Λαϊκής Ενότητας να κλείσει τα ψηφοδέλτιά της και ουσιαστικά να μην αφήνει θέσεις για τους συμμάχους του μετωπικού σχήματος.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα της συνεργασίας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ερωτηματικά πλανώνται για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΚΟΕ.

Στην εισήγησή της προς τις συνελεύσεις και το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο του κόμματος η κεντρική συντονιστική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τονίζει ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για εκλογική συνεργασία με τη Λαϊκή Συνεργασία (ΛΑΕ) του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
“Στην κρίσιμη περίοδο μετά το σαρωτικό ΟΧΙ και την ψήφιση του Μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέθεσε πρόταση εκλογικής και πολιτικής συνεργασίας προς αριστερές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της ΛΑ.Ε. Πρόταση πάνω σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένου πολιτικού και ταξικού προσδιορισμού των δύο δρόμων που συγκρούονται στην ελληνική κοινωνία: από την μια ο δρόμος των φρικτών μνημονίων, της ανεργίας, της διαρκούς επιτροπείας και από την άλλη ο δρόμος της ρήξης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ένας δρόμος έξω από ευρώ – ΕΕ, χωρίς χρέος και μνημόνια, με την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ενδιάμεση» πρόταση, πρόταση «φιλολαϊκής διαχείρισης» μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης, της ΕΕ και του καπιταλιστικού μονόδρομου. Μια πρόταση που περιέχει συγκεκριμένο πλαισίο στόχων που περιλαμβάνει: ανατροπή όλων των μνημονίων νέων και παλιών και των εφαρμοστικών τους νόμων καθώς και όποιας κυβέρνησης επιχειρήσει να τα εφαρμόσει, άμεση, «μονομερής» ικανοποίηση των αιτημάτων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και στρατηγικών επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, παύση πληρωμών στους δανειστές τοκογλύφους, μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους, άμεση έξοδο από την ευρωζώνη, ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, έξοδο από το ΝΑΤΟ – σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό, υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών και λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στο βαθμό που υπήρχε συμφωνία πάνω στο παραπάνω πρόγραμμα, η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφορούσε μια εκλογική συνεργασία δύο μετώπων και όχι προσχώρηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο μέτωπο της ΛΑ.Ε. Μια εκλογική συνεργασία ισότιμη, που θα αποτυπωνόταν στο όνομα (ΛΑΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ), στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και την εκλογή αντιπροσώπων και στις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες συγκρότησης. Από την όλη συζήτηση προέκυψαν επιπλέον ορισμένα σημαντικά ζητήματα όπως η στάση της ΛΑΕ σε ενδεχόμενη έλλειψη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ ή η δυνατότητα κατάργησης των μνημονίων μέσα στα πλαίσια της ΕΕ.
Μετά τις συναντήσεις που έγιναν με την ΛΑ.Ε πήραμε τις παρακάτω απαντήσεις:
α) Το πρόγραμμα της εκλογικής συνεργασίας έχει ολοκληρωθεί για τη ΛΑ.Ε και είναι αυτό που έχει αποσταλεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικών αλλαγών στην φάση αυτή, ούτε θα υπάρξει «άλλο πρόγραμμα της εκλογικής συνεργασίας». Είναι, κατά τη γνώμη τους, επαρκές πρόγραμμα για μια «αντιμνημονιακή – δημοκρατική – πατριωτική συνεργασία».
β) Σ’ αυτή τη βάση, η θέση και οι διατυπώσεις για την ΕΕ δεν μπορούν να αλλάξουν, παραμένει η θέση «ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και πολιτικές της ΕΕ».
γ) Θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες επιπλέον αναφορές στο ρόλο του οργανωμένου λαού και των κινημάτων στην υλοποίηση του προγράμματος.
δ) Στο ερώτημα για τη στάση της ΛΑ.Ε σε περίπτωση έλλειψης αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση συνεργασία με μνημονιακή κυβέρνηση .
ε) Στις εκλογές θα κατέβει η ΛΑ.Ε, η οποία είναι μετωπικό σχήμα και όχι κόμμα. Δεν υπάρχει περίπτωση εκλογικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει το όνομα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή άλλης συλλογικότητας στον τίτλο.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοποθετήθηκε κριτικά πάνω στο προγραμματικό πλαίσιο που προτάθηκε από την ΛΑ.Ε. Σε γενικές γραμμές το πλαίσιο της ΛΑ.Ε κινείται σε κατεύθυνση «προοδευτικής, ριζοσπαστικής, διαχείρισης και διακυβέρνησης», παρά τις όποιες θετικές ή αρνητικές διατυπώσεις -που κι αυτές έχουν την σημασία τους. Ο χαρακτήρας του μετώπου που προτείνεται ορίζεται ως «αντιμημονιακό, δημοκρατικό, πατριωτικό», πράγμα που δεν εκφράζει τον ριζοσπαστισμό, την ταξικότητα και το πολιτικό βάθος του ΟΧΙ. Επιπλέον, η συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου αν δεν έχει δημοκρατική οργάνωση κινδυνεύει να διαμορφώσει χαρακτηριστικά συγκεντρωτισμού, αρχηγισμού, επιστροφής στις χειρότερες παραδόσεις της αριστεράς που πρέπει να ξεπεραστούν
Με βάση τα παραπάνω η εισήγηση της ΚΣΕ προς τις συνελεύσεις και το ΠΣΟ είναι ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για εκλογική συνεργασία με την ΛΑ.Ε.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών της με τις δυνάμεις στις οποίες απευθύνθηκε και θα πάρει στο ΠΣΟ της Κυριακής 30/8 την οριστική απόφαση για την εκλογική της παρέμβαση.
Με το βλέμμα στραμμένο στις ιστορικές προκλήσεις και δυνατότητες που ανοίγονται και με την πεποίθηση ότι η ενότητα και η ενίσχυση του μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις”.
Στα σκαριά η συνεργασία με το Κόμμα Πειρατών
Ωστόσο, μια συνεργασία έκπληξη φαίνεται πως είναι στα σκαριά: Αυτή της Λαϊκής Ενότητας με το κόμμα Πειρατών Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, όπου συζητήθηκε η δυνατότητα ενδεχόμενης συνεργασίας τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας, ο κ. Λαφαζάνης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, έκανε τις εξής δηλώσεις στους δημοσιογράφους:
Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας. Ανταλλάξαμε αναλυτικά απόψεις και για τις δικές μας θέσεις και προτάσεις, αλλά και τις θέσεις και απόψεις που έχουν οι Πειρατές στη χώρα μας. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα κατά τη γνώμη μου συζήτηση και πάρα πολύ ουσιαστική. Εξετάζουμε νομίζω και οι δύο πλευρές το ενδεχόμενο συνεργασίας. Και πιστεύουμε ότι τις επόμενες μέρες θα μπορέσουμε να έχουμε μια κατάληξη. Εμείς ενδιαφερόμαστε πολύ για τη συνεργασία με το Κόμμα των Πειρατών. Έχει μια πολύ καλή παρουσία, δημοκρατική παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας και πραγματικά με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούμε τη δράση τους. Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για συγκλίσεις μεταξύ μας, συγκλίσεις οι οποίες να μην είναι ευκαιριακές, αλλά να έχουν και έναν ευρύτερο, μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Ιδιαίτερα στα θέματα της δημοκρατίας που είναι καίρια. Γιατί, ξέρετε, η δημοκρατία σήμερα δοκιμάζεται. Έχουμε ένα τεράστιο δημοκρατικό πρόβλημα. Εγώ μιλάω καθαρά για μνημονιακή δικτατορία στον τόπο. Η δημοκρατία χρειάζεται αναζωογόνηση, με λαϊκή συμμετοχή, με λαϊκή αυτενέργεια, με λαϊκή αυτοοργάνωση, με δημοκρατικές διαδικασίες παντού που θα δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν και να πάρουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους.
Εν συνεχεία, ο κ. Θανάσης Γούναρης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, δήλωσε:
Θα ήθελα κι εγώ να τονίσω ότι είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση με τον κ. Λαφαζάνη. Εκπροσωπώ το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, είμαι ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής. Βρίσκομαι εδώ κατόπιν εντολής του σώματος των μελών του Κόμματος Πειρατών για να διερευνήσω πιθανή συνεργασία. Είχαμε πράγματι μια αρκετά μεγάλη, διεξοδική συζήτηση, η πρόταση που υπάρχει και θα τεθεί στα μέλη μας για ψηφοφορία. Το βασικό που μας ενδιαφέρει εμάς, ως Κόμμα των πειρατών, παρόλο που είμαστε μονοθεματικό κόμμα, ασχολούμαστε κυρίως με τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά ασχολούμαστε κυρίως και με τη δημοκρατία, τη λειτουργία του πολιτεύματος στη χώρα. Θεωρούμε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να πετύχουμε μία συνεργασία όχι μόνο εκλογική, αλλά και παραπέρα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μας ενώνουν και πραγματικά χάρηκα διότι ο κ. Λαφαζάνης και η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει παρακολουθήσει πολύ προσεκτικά τη δική μας δράση. Βέβαια τον τελικό λόγο τον έχει το σώμα των μελών που είναι και το αρμόδιο όργανο να αποφασίσει και την οποιαδήποτε συνεργασία. Θα βρισκόμαστε σε επαφή, θα περιμένουμε την πρόταση που θα υπάρξει από τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, θα την επεξεργαστούν τα μέλη μας και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, τις οποίες θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα.

Η ζωή του Ζυλιέν. Η «απόδραση» από την Αφρική, ο φόβος πως θα πεθάνει στους δρόμους της Αθήνας και η πρωτιά στα ΤΕΙ Πειραιά


Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή οι νέοι έδωσαν τη δική τους μάχη για ένα καλύτερο μέλλον.

Η καθεμιά προσωπική ιστορία έχει τη δική της αξία.

Συγκλονίζει, όμως, η περίπτωση του νεαρού Ζυλιέν, ενός νέου παιδιού που μέσα από αφάνταστες δοκιμασίες ήρθε στη χώρα μας, δοκιμάστηκε σκληρά αλλά πέτυχε μια μεγάλη προσωπική νίκη που αποτελεί και στοιχείο έμπνευσης για τον κάθε άνθρωπο. 



«Φοβόμουν στην πατρίδα μου...Φοβόμουν όταν έφυγα από την Αφρική...Φοβόμουν μέσα στο δάσος που βρέθηκα για να περάσω τα σύνορα του Έβρου...Στην Αθήνα φοβόμουν πως θα πεθάνω...».Φόβος και ξανά φόβος σε όλη του τη ζωή. Και είναι μόλις 20 ετών.
Και τώρα; «Είμαι χαρούμενος που πέρασα αλλά η δυσκολία της ζωής συνεχίζεται. Πρέπει να πάω στο ΤΕΙ στον Πειραιά και με φοβίζει». Είναι η πρώτη φράση του 20χρονου πρόσφυγα Ζυλιέν, που αρίστευσε στις πανελλήνιες εξετάσεις και τώρα ετοιμάζεται να αφήσει το μόνο σπίτι που γνώρισε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Κόνιτσα για να έρθει στον Πειραιά για σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών.
Η φωνή του, που έρχεται από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι απαλή, ευγενική και «καθαρή». Μιλάει πολύ καλά ελληνικά, με ελαφρά γαλλική προφορά αλλά και ανεπαίσθητα χρωματισμένη από την ντοπιολαλιά των Ιωαννίνων. Και καθώς μου μιλάει καταλαβαίνω πως είναι πολύ θαρραλέος, ακριβώς επειδή φοβάται αλλά δεν παραιτείται...
jylien
«Στην Αθήνα ζούσα στο δρόμο. Χωρίς χρήματα, φαγητό...Νόμιζα πως φτάνουν οι μέρες που θα πεθάνω. Δεν θα κατάφερνα να ζήσω έτσι για πολύ ακόμα»Δεν ξέρω πως θα είναι τα πράγματα εκεί. Ελπίζω ο Θεός να με βοηθήσει». Στην ηλικία του, δεν ακούς συχνά κάποιον να επικαλείται το Θεό με αυτό τον τρόπο, και του το λέω. «Δεν είμαι μικρός πια. Στην πατρίδα μου, όταν γίνεσαι 18 ετών είσαι πια αποκλειστικά υπεύθυνος για τον εαυτό σου. Παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου. Είσαι πια μεγάλος». Όσο για το Θεό; Δηλώνει θρησκευόμενος και πιστός χριστιανός.
Βέβαια η ενηλικίωση του Ζυλιέν, όπως μου εξηγεί και ο ίδιος, ήρθε πολύ νωρίς. Ακόμη και για τα δεδομένα της πατρίδας του. Από τα 16 του χρόνια, βρίσκεται μόνος, σε μια ξένη χώρα και χωρίς να γνωρίζει καν εάν οι γονείς και τα αδέρφια του είναι στη ζωή. «Δεν είμαι σίγουρος εάν ζουν ή εάν έχουν πεθάνει. Κάποιοι μου είπαν πως δεν υπάρχουν πια. Μου έδωσαν κάποιες πληροφορίες αλλά δεν είμαι σίγουρος. Συνεχίζω να ψάχνω και πιστεύω πως θα καταφέρω να τους βρω ζωντανούς».
Η φυγή από την επικίνδυνη πατρίδα
«Δεν μου δίνει χαρά να θυμάμαι την πατρίδα μου. Εκεί που ήμουν δε θα ήθελε να γυρίσει κανείς»Πως όμως βρέθηκε στην Ελλάδα μόνος; Χωρίς τους δικούς του; «Δεν ήθελα να φύγω στην αρχή. Αλλά με έπεισαν. Η κατάσταση στην πατρίδα μου είναι πολύ άσχημη. Πολιτική αστάθεια, αναταραχές, εμφύλιοι, φόβος...Οι γονείς μου ήθελαν να με σώσουν. Ήταν επικίνδυνα εκεί...Ο πατέρας μου ασχολείτο με την πολιτική», λέει με σεμνότητα και μου εξηγεί πως γι αυτό το λόγο δεν θέλει να γίνει και γνωστό το επώνυμό του ούτε η χώρα στην οποία γεννήθηκε. «Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνουν οι άνθρωποι», συμπληρώνει με νόημα.
Μου περιγράφει μια ζοφερή καθημερινότητα με κοφτές εκφράσεις και αναρωτιέμαι αν θα ήθελε να επιστρέψει αλλά και τι εικόνες του έρχονται στο μυαλό όταν κλείνει τα μάτια του. «Έχω άσχημες εικόνες. Δεν μου δίνει πλέον χαρά να θυμάμαι. Εκεί που ήμουν δε θα ήθελε να γυρίσει κανείς...». Τι έρχεται στο μυαλό του όμως όταν σκέφτεται την Ελλάδα. «Τα βουνά της Κόνιτσας. Όταν έφτασα εδώ και έκλαιγα, άνοιξα κάποια στιγμή τα μάτια μου και είδα το βουνό. Μου έδωσε δύναμη και χαρά. Και τώρα πια παίρνω χαρά και από τους ανθρώπους που γνώρισα εδώ. Την οικογένειά μου».
Σε ένα σκοτεινό δάσος...
Ίσως γι αυτό η επιμονή των γονιών του λοιπόν να εγκαταλείψει τη χώρα του «για να σωθεί», όπως του έλεγαν, να νίκησε τελικά τις αντιστάσεις του Ζυλιέν. Αλλά μόνο αφού του υποσχέθηκαν πως σύντομα θα τον ακολουθούσαν. Τόσο οι γονείς όσο και τα τρία αδέρφια του. Οι δύο μεγαλύτερες αδελφές του και ο μικρότερος αδελφός του. «Ταξίδεψα αεροπορικώς μέχρι την Τουρκία αλλά μετά δεν ήξερα ούτε τι να κάνω, ούτε που να πάω». Όταν τον ρωτάω πως αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα, διστάζει να μου πει. Δεν θέλει να δώσει πολλές διευκρινίσεις. «Κάποιος μου είπε πως υπάρχει η δυνατότητα να πάω στην Ελλάδα. Μου είπαν πως είναι μια όμορφη χώρα, δίπλα στην Τουρκία» θυμάται. Αλλά μάλλον δεν του περιέγραψαν τι θα πρέπει να κάνει αλλά και να περάσει για να φτάσει μέχρι την άλλη πλευρά των συνόρων.
«Το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζεις στο ποτάμι αλλά στην πηγή...Φτάσαμε στο σημείο οι άνθρωποι που τρέχουν να γλυτώσουν από τις βόμβες του πολέμου να πνίγονται στο νερό».«Περπατούσα. Δεν ξέρω για πόσο. Θυμάμαι πως ήμουν μέσα στο δάσος. Ήταν όλα σκοτεινά. Χιόνιζε και είχε κρύο. Πολύ κρύο. Όλα γύρω μου ήταν τόσο άγνωστα...», αλλά οι δυσκολίες δεν τελείωσαν στον Έβρο. «Με συνέλαβαν γιατί δεν είχα “περάσει” στην Ελλάδα με τον σωστό τρόπο για κάποιους και με έβαλαν φυλακή στην Ορεστειάδα. Ήταν δύσκολα. Πολύ δύσκολα». Ακόμη και όταν αφέθηκε ελεύθερος και επιχείρησε να μείνει στην περιοχή ή και αργότερα στην Αλεξανδρούπολη κατάλαβε πως δεν θα μπορούσε να μείνει εκεί. «Δεν με ήθελαν. Το καταλάβαινα». Η κατάσταση όμως στην Αθήνα, που ήταν ο επόμενος σταθμός του αγοριού από την πατρίδα του στην Αφρική, δεν ήταν καλύτερη.
«Φτάνει η μέρα που θα πεθάνω»
«Περπατούσα. Δεν ξέρω για πόσο. Θυμάμαι πως ήμουν μέσα στο δάσος. Ήταν όλα σκοτεινά. Χιόνιζε και είχε κρύο. Πολύ κρύο. Όλα γύρω μου ήταν τόσο άγνωστα»Ο Ζυλιέν δεν ήξερε τη γλώσσα, δεν ήξερε τίποτε για την πρωτεύουσα τη χώρας στην οποία μετανάστευσε και ήταν ακόμη ένας έφηβος, μόλις 16 ετών από μια μακρινή χώρα της Αφρικής. Χρήματα δεν είχε και σιγά- σιγά μάλιστα φαίνεται πως είχε αρχίσει να χάνει και τη θέληση να συνεχίζει να αγωνίζεται. «Δεν είχα φαγητό ή ακόμη και νερό. Νόμιζα πως φτάνουν οι μέρες που θα πεθάνω. Δεν θα κατάφερνα να ζήσω έτσι για πολύ ακόμα». Ήρθε όμως η απόφαση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όμως μου εξηγεί με μια αίσθηση ανακούφισης ακόμη και τώρα. Τέσσερα χρόνια μετά. Η φωνή του αλλάζει. Γίνεται πιο ζωηρή. Όπως όταν μας μιλάει ένας φίλος για μια ευχάριστη εμπειρία. «Με έστειλαν στην Κόνιτσα, στο Κέντρο Προστασίας Ανήλικων Προσφύγων. Και όλα άλλαξαν. Εδώ έκανα από την αρχή φίλους, πήγα σχολείο. Βρήκα..πως να το πω; Μια οικογένεια».
jylien
Μαθαίνοντας ελληνικά σε...τρεις μήνες!
Φυσικά η συζήτηση φτάνει στο σχολείο. Εξάλλου ήταν οι εξαιρετικές του επιδόσεις στις πανελλαδικές που με έκαναν να τον αναζητήσω και να του ζητήσω να μας πει την ιστορία του. Όσα είχα ακούσει νωρίτερα για τον Ζυλιέν δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που μου περιέγραψε. «Αμέσως ζήτησα να πάω σχολείο. Αλλά δεν ήξερα τη γλώσσα. Η καθηγήτρια μου, η κ.Γιάννα Νίκου μου έκανε μαθήματα κάθε μέρα. Και μέσα σε τρεις μήνες είχα μάθει ελληνικά». Φυσικά χρειάστηκε να το ρωτήσω και δεύτερη φορά εάν είπε «μέσα σε τρεις μήνες» γιατί πίστευα πως είχα παρακούσει...Αλλά όχι. Έμαθε ελληνικά μέσα σε τρεις μήνες!
Αυτό όμως που καθιστά ακόμη πιο αξιέπαινο αυτό του το κατόρθωμα ήταν πως ο ίδιος μιλούσε μόνο γαλλικά και η καθηγήτρια του ελληνικά. «Αλλά τελικά τα καταφέραμε» λέει με ενθουσιασμό.
«Στην Κόνιτσα δεν ένοιωσα τον ρατσισμό. Ήμουν τυχερός. Με δέχθηκαν. Στην Αθήνα, όταν ζούσα στο δρόμο, ήταν αλλιώς. Δεν με ήθελαν πουθενά. Το καταλάβαινα»Όπως μου εξηγεί, είναι πολύ καλός στα θεωρητικά μαθήματα και στις γλώσσες- προφανώς- αλλα η αγάπη του είναι τα μαθηματικά. Συζητώντας για τις επιδόσεις του στο σχολείο που αραδιάζει τους βαθμούς του στις τάξεις του ΕΠΑΛ της Κόνιτσας- 18.5, 19.3 κλπ- και βέβαια τον βαθμό απολυτηρίου με το απόλυτο 19.8 αλλά και τα 18.500 μόρια στις πανελλαδικές που τον έστειλαν «καρφί» στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά.
Με τέτοιους βαθμούς βέβαια είναι να απορεί κανείς που επέλεξε ένα ΤΕΙ και όχι ένα πανεπιστήμιο. Κι όμως αυτή ήταν η πρώτη του επιλογή. «Όταν ήμουν πιο μικρός ήθελα να γίνει γιατρός. Αλλά η γλώσσα ήταν ένα εμπόδιο. Πήγα στο ΕΠΑΛ, είμαι και αρκετά μεγάλος πια οπότε αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή. Μου αρέσει και θέλω να γίνω καθηγητής. Θέλω να διδάσκω. Θέλω όσα μαθαίνω, όσα γνωρίζω να τα μοιράζομαι με τους άλλους».
Βέβαια εάν υπήρχε η δυνατότητα μιας υποτροφίας θα ήθελε πολύ να σπουδάσει και στο εξωτερικό.
Οι πρόσφυγες δεν έρχονται για βόλτα στην Ελλάδα
Αναπόφευκτα η συζήτηση πάει και στα φαινόμενα ρατσισμού στην Ελλάδα αλλά και στις αυξανόμενες προσφυγικές ροές.
«Διαβάζω στις εφημερίδες και βλέπω στην τηλεόραση για τον ρατσισμό στην Ελλάδα. Αλλά αισθάνομαι πολύ τυχερός. Εδώ στην Κόνιτσα δεν τον ένοιωσα ποτέ. Είναι σαν να με ήξεραν. Να είμαι δικός τους άνθρωπος. Με δέχθηκαν στην Εκκλησία, στο σχολείο, στην κοινωνία τους. Στην Αθήνα, όταν ζούσα στο δρόμο, ήταν αλλιώς. Δεν με ήθελαν πουθενά. Το καταλάβαινα...Και στην Ορεστειάδα το ίδιο, ακόμη και όταν βρήκα κάποιους και με πήγαν για να μείνω για λίγο σε ένα κατεστραμμένο σπίτι...πάλι ένοιωθα πως δεν με ήθελαν».
«Η καθηγήτρια μου, μου έμαθε ελληνικά σε τρεις μήνες...αν και εγώ μιλούσα μόνο γαλλικά και εκείνη ελληνικά»Όταν τον ρωτάω για τους πρόσφυγες που έρχονται κατά χιλιάδες στην Ελλάδα φαίνεται να είναι έτοιμος να απαντήσει. Σαν να θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να περάσει ένα μήνυμα. Σε εμένα, στους Έλληνες, στην Ευρώπη. «Είμαι ένα άνθρωπος της ειρήνης. Όλοι στην ΕΕ, τις ΗΠΑ τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς πρέπει να καταλάβουμε πως σε αυτό τον κόσμο ζούμε μαζί. Τον κατοικούμε όλοι. Πρέπει να υπάρχει ειρήνη στις πατρίδες όλων μας. Το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζεις στο ποτάμι αλλά στην πηγή. Πρέπει να δουλέψουμε γι' αυτό. Χρησιμοποιούμε τα όπλα για να κάνουμε αυτό που θέλουμε, από τα πρώτα χρόνια ζωής αυτού του κόσμου. Μέχρι σήμερα το κάνουμε και φτάσαμε στο σημείο οι άνθρωποι που τρέχουν να γλυτώσουν από τις βόμβες του πολέμου να πνίγονται στο νερό...».
«Πρέπει να καταλάβεις»
Και μου ζητά να καταλάβω: «Όσοι έρχονται εδώ δεν θέλουν να αφήσουν πίσω τη μητέρα και τον πατέρα τους και να μην ξέρουν εάν ζουν ή εάν πέθαναν, όπως εγώ. Δεν θέλουν να κάνουν βόλτα στην Ελλάδα. Είναι ανάγκη να αλλάξει η κατάσταση στις χώρες τους, για να μην χρειάζεται να φύγουν αλλά και για να μπορέσουν να γυρίσουν πίσω».
Έχει όμως ένα μήνυμα και για τους πρόσφυγες που τώρα, όπως μας είπε βλέπει στην τηλεόραση «και κάθε φορά νομίζω πως είμαι εγώ στη θέση τους». Αυτό που τους ζητά είναι να δείξουν σεβασμό στη χώρα που τους υποδέχεται ακόμη και εάν δεν το θέλει. Σεβασμό στην κουλτούρα, στους ανθρώπους, στην κοινωνία. «Να προσαρμοστούν. Να προσέχουν τη συμπεριφορά τους...και έτσι ίσως να καταφέρουμε όλοι να έχουμε μια καλή ζωή.

«Όταν ήρθα στην Κόνιτσα έκλαιγα. Αλλά όταν άνοιξα κάποια στιγμή τα μάτια μου και είδα το βουνό πήρα δύναμη. Αυτό μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι την Ελλάδα»
Πηγή: Huffigton Post.gr