Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Η Ευρώπη ενώπιον του προσφυγικού ζητήματος: Πρόβλεψη για 800.000 αιτούντες άσυλο στη Γερμανία το 2015


                     από τον Μ …
Έως και 800.000 αιτούντες ασύλου αναμένει η Γερμανία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος κάλεσε την Κομισιόν να αναλάβει δράση, ενώ έριξε και πλάγιες βολές κατά της Ελλάδας και της Ιταλίας, κύριες χώρες εισόδου μεταναστών και προσφύγων, για «μη εκπλήρωση των καθηκόντων τους» (!)
Έως και 800.000 αιτούντες ασύλου αναμένει η Γερμανία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος κάλεσε την Κομισιόν να αναλάβει δράση.
«Υπολογίζουμε πλέον ότι έως και 800.000 αιτούντες άσυλο θα φθάσουν στη Γερμανία μέσα στο 2015» δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης της Άγκελα Μέρκελ ανακοινώνοντας έναν αριθμό διπλάσιο από αυτόν της προηγούμενης κυβερνητικής πρόβλεψης (400.000).
Η Γερμανία, η οποία είναι πλέον ο κυριότερος προορισμός των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αντιμετωπίσει μια «αληθινή πρόκληση», αναγνώρισε ο Ντε Μεζιέρ, καθώς ο αριθμός των προσφύγων φέτος θα τετραπλασιαστεί εν συγκρίσει με το 2014, όταν είχαν υποβληθεί 202.000 αιτήσεις.
Η ήδη εντυπωσιακή αύξηση που καταγραφόταν από τον Ιανουάριο πήρε μια «δραματική» τροπή από την έναρξη του καλοκαιριού, πρόσθεσε ο ίδιος. Τον Ιούλιο υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου περίπου 38.000 άνθρωποι και μόνο μέσα στις πρώτες 17 ημέρες του Αυγούστου έχουν ήδη υποβληθεί ακόμη 50.000, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.
«Οι μεταναστευτικές ροές διαμέσου του Αιγαίου Πελάγους και των Βαλκανίων έχουν αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε ο Ντε Μεζιέρ, υπογραμμίζοντας πως η «κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί» με τις μαζικές αφίξεις μεταναστών από εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία και το Ιράκ σε ελληνικά νησιά όπου πλέον η δυνατότητα υποδοχής έχει κορεστεί εντελώς.
Παράλληλα, ο Τόμας ντε Μεζιέρ κατηγόρησε ορισμένες χώρες της ΕΕ πως «δεν ασκούν τα καθήκοντά τους» και δεν τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο όσον αφορά το άσυλο.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας αναμένεται να συζητήσει αύριο Πέμπτη το βράδυ στο Βερολίνο το ζήτημα με τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Ιταλία και η Ελλάδα, οι δύο βασικές πύλες εισόδου των προσφύγων στην ΕΕ, επικρίνονται από τους εταίρους τους ότι στέλνουν πολλούς από τους μετανάστες σε άλλα κράτη, ανάμεσά τους τη Γερμανία.
«Δεν θα απαλλάξουμε τους εταίρους μας και την Επιτροπή από τις ευθύνες τους», διεμήνυσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει δράση εναντίον των κρατών μελών τα οποία δεν εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους».
Προς αυτό απηύθυνε έκκληση εξάλλου και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας της κυβέρνηση της Γερμανίας, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι «αποτυγχάνει με αξιοθρήνητο τρόπο» να αντιμετωπίσει την κρίση.
Ο Ντε Μεζιέρ προειδοποίησε ακόμη πως η Γερμανία «δεν μπορεί να αναλάβει μόνη, όπως συμβαίνει σήμερα, να χειρίζεται περίπου το 40% των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Ευρώπη».
ΠΓΔΜ : Δακρυγόνα κατά μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα από Ελλάδα
Η αστυνομία της ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση των ταραχών έριξε σήμερα δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην χώρα αυτή από την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς στην μεθόριο.

Ορισμένες χιλιάδες άνθρωποι από την Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, πολλοί Σύροι πρόσφυγες, βρίσκονται στα σύνορα μετά την χθεσινή απόφαση της ΠΓΔΜ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορά της λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Η αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών έριξε δακρυγόνα για να απωθήσει το οργισμένο πλήθος που ζητούσε να περάσει στο έδαφος της ΠΓΔΜ, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος του Ρόιτερς.
AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: