Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

"Άλλα λόγια ... ν' αγαπιόμαστε" (;) - αισιοδοξεί η κυβέρνηση, δεν βλέπουν συμφωνία οι "εταίροι" ...


Το γαϊτανάκι  των αντιφατικών δηλώσεων συνεχίζεται ..

Η κυβέρνηση - και στο πιο κορυφαίο επίπεδο - μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού - εξέφρασε την αισιοδοξία για την επίτευξη "συμφωνίας" άμεσα τις επόμενες ημέρες ( εμείς συνεχίζουμε να επιμένουμε  ότι πρόκειται για Νέο Μνημόνιο με βαρύτατες συνέπειες).

Από την άλλη, δανειστές - τοκογλύφοι, ΔΝΤ, Σόιμπλε και σία στρίβουν αλλού το κεφάλι και δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Θέλουν να στύψουν τη ...  λεμονόκουπα μέχρι τέλους, επιβάλλοντας όσα πιο πολλά σκληρά μέτρα μπορέσουν.


Έτσι, τίποτε δεν βεβαιώνει ότι επίκειται συμφωνία- οι ξένοι αμφισβητούν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και απευθύνουν εκκλήσεις για προσγείωση στην πραγματικότητα.
Μεταξύ αισιοδοξίας και χρεοκοπίας


Η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία δεν επιβεβαιώνεται από τους αντισυμβαλλόμενους "εταίρους και δανειστές".

Ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε η Φραγκφούρτη, ούτε η Ουάσιγκτον συμμερίζονται την αισιοδοξία των Αθηνών. Αντιθέτως μάλιστα επιμένουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση στις διαπραγματεύσεις σε πλήθος θεμάτων και τίποτε δεν εγγυάται ευτυχή κατάληξη. 

Ήδη οι κ.Σόιμπλε και Ντάιζελμπλουμ μετέδωσαν την απορία τους για το από που πηγάζει η αισιοδοξία των Αθηνών.
Στην Ευρώπη κοινή είναι η πεποίθηση ότι οι διαφορές παραμένουν στα δημοσιονομικά, η απόσταση στο ΦΠΑ είναι μεγάλη, στο συνταξιοδοτικό και στο εργασιακό δεν υπάρχει σύγκλιση παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα.


Οι πιο φιλικές στην κυβέρνηση πηγές επιμένουν ότι η συμφωνία θα εδράζεται σε ένα σχήμα περισσότερων φόρων έναντι λιγότερων επεμβάσεων στις συντάξεις και στα εργασιακά, με σκοπό να προστατευθεί το θεωρούμενο ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης και να διατηρηθεί το επιχείρημα των κόκκινων γραμμών.

 Άλλες πιο καχύποπτες πηγές αποδίδουν την αισιοδοξία των τελευταίων ημερών στον ιδιότυπο βολονταρισμό της κυβέρνησης Τσίπρα που φαντάζεται συμφωνία κατά τις επιθυμίες της και θεωρεί ότι θα την επιβάλει στους ευρωπαίους. 


Οι ίδιες πηγές υποθέτουν ότι αυτό που η κυβέρνηση περιγράφει ως συμφωνία θα παρουσιασθεί την προσεχή Τρίτη στους ξένους και εκείνοι θα την απορρίψουν μετά πολλών επαίνων. 


Το χειρότερο είναι - κατά την άποψή μας - ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και του λαού έχει εγκλωβιστεί στην προπαγανδιστική λογική της κυβέρνησης και των μεγάλων καναλιών.

Για να μην πούμε για εκείνους τους αχαρακτήριστους και τους αμετανόητους από την "αντιπολίτευση" που ζητούν μια συμφωνία με κάθε τίμημα.

Όμως, κάθε ψέμα έχει κοντά ποδάρια και σύντομα θα δούμε τι από όλα αυτά συμβαίνει πραγματικά ... 

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Reuters: Πέφτει κι άλλο το ευρώ -Φόβοι και με τα ιταλικά ομόλογα, λόγω της Ελλάδας


Reuters: Πέφτει κι άλλο το ευρώ -Φόβοι και με τα ιταλικά ομόλογα, λόγω της Ελλάδας

-A+A
Η ανησυχία των αγορών για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, ο φόβος ότι η Αθήνα δεν θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ και οι πρόσφατες εκλογές στην Ισπανία, συνθέτουν ένα ανησυχητικό μείγμα, σύμφωνα με το Reuters.
Απότοκη αυτής της κατάστασης είναι η εικόνα που παρουσιάζει το ευρώ. Όπως αναφέρει το Reuters, το κοινό νόμισμα δέχθηκε πιέσεις κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης, έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων.

Συγκεκριμένα, το ευρώ καταγράφει απώλειες 0,57% έναντι του δολαρίου στα 1,0915 (το χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων), ενώ χαμηλότερα κινείται και έναντι της αγγλικής λίρας στα 0,7078 ή 0,24% χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο. Έναντι του ελβετικού φράγκου, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα στα 1,0362.

Ανησυχία υπάρχει και με τα ιταλικά ομόλογα, καθώς φαίνεται να επηρεάστηκαν άμεσα από τους κινδύνους για αθέτηση των υποχρεώσεων της Αθήνας και από το αποτέλεσμα των πολιτικών εκλογών στην Ισπανία. Τα ιταλικά ομόλογα έπεσαν 120 μονάδες βάσης, ενώ αντίθετα το γερμανικό ομόλογο επωφελήθηκαν πάλι από την κατάσταση και ανέβηκαν 24 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό επενδυτή της KBC, Ματίας βαν ντερ Τζεχτ, «Όλα αυτά έχουν να κάνουν με όσα συνέβησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Ισπανία, αλλά και με τις δηλώσεις Ελλήνων υπουργών ότι ενδέχεται να μην πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ. Αυτό το είδος των ειδήσεων δημιουργεί πάντα κάποια μορφή κινδύνου».


Πηγή: Reuters

Welt: «Μονομαχία Μέρκελ-Σόιμπλε για το Grexit»!!!


Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου υποστηρίζει ότι η καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών ακολουθούν διαφορετική τακτική στο ζήτημα της Ελλάδας σε σχέση με ένα πιθανό Grexit.
Σύμφωνα με την Welt η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν βλέπει ως εναλλακτική λύση μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θεωρεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «σοβαρό διαπραγματευτή», ενώ συνυπολογίζει την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Θα ήταν «αδιανόητο, να αφεθεί η Ελλάδα να φύγει θορυβωδώς από το ευρώ, να βυθιστεί στην αναταραχή και στο χάος, ίσως μάλιστα να στραφεί και προς τους Ρώσους, και όλα αυτά για μερικά δισεκατομμύρια. Και μάλιστα τη στιγμή που εκφράζεται η διάθεση να δοθούν δισεκατομμύρια και στην Ουκρανία, προκειμένου να προσδεθεί η χώρα αυτή στην Ευρώπη».

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρακολουθούν επακριβώς, εάν έχουμε τη θέληση και την ικανότητα να επιλύσουμε τα προβλήματά μας, έστω και με πολλά χρήματα εάν χρειαστεί. Πραγματική ισχύς σημαίνει να μπορείς να επιβληθείς στα του οίκου σου. Η συμμετοχή και μόνο του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα έχει προκαλέσει αμφιβολίες επ΄αυτού». Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι σε αυτήν την προσέγγιση η καγκελάριος έχει την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών. Και εκεί, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, πολλοί θεωρούν ότι θα πρέπει να αποκλειστεί κατηγορηματικά ένα Grexit, καθώς «υπάρχουν θέματα που είναι πολύ σημαντικά για να κρατάς ανοιχτές όλες τις πιθανότητες».

Διαπραγματευτικό όπλο το «Grexit»;
Σύμμαχος του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών;
Σύμμαχος του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών;
Σύμφωνα με την Welt, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εντελώς διαφορετική άποψη: «Δεν θέλει βέβαια να δει τους Έλληνες να φεύγουν από το ευρώ. Αλλά δεν θέλει και να αποκλείσει μία αποχώρηση. Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι η Ευρώπη θα εξασθενούσε σημαντικά τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στην Ελλάδα, εάν απέκλειε ένα Grexit. Και σύμφωνα με τη δική του λογική ακόμη και η αποχώρηση από το ευρώ θα ήταν δυνατή στο τέλος της ημέρας. Γι αυτό ο Σόιμπλε χαιρέτισε την ιδέα ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα».

Ασφαλώς, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η θέση της καγκελαρίου είναι πιο ισχυρή ως προς τη λήψη των αποφάσεων από εκείνη ενός υπουργού. Αλλά ο Σόιμπλε είναι «μία αλεπού της πολιτικής», γι αυτό και αξιοποιεί για λόγους δικής του τακτικής τον ρόλο του ΔΝΤ στην υπόθεση, έτσι ώστε να διατηρεί ανοιχτή τη θύρα της εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα. Το παράδοξο: «Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε καν να συμμετάσχει το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας. Πριν από το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010 θεωρούσε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να επιλύσει μόνη της το πρόβλημα. Αλλά η Μέρκελ επέβαλε το ΔΝΤ, παρά τη θέληση του υπουργού της. Τώρα η συμμετοχή του ΔΝΤ βολεύει τον Σόιμπλε και φέρνει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο».

Τώρα, να δούμε τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε να βγάζουν τα  ... πιστόλια για χάρη της Ελλάδας ...  και τι στον κόσμο!

Αριστερή στροφή στην Ισπανία

Σημαντικές αλλαγές του πολιτικού σκηνικού με κύριο χαρακτηριστικό τη μετατόπιση προς τα αριστερά επέφεραν οι προχθεσινές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στην Ισπανία. Πρώτη δύναμη παραμένει το PP, αλλά με απώλειες.

Έξι μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι υπέστη ισχυρό πλήγμα. Στις προχθεσινές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στην Ισπανία το κυβερνών κόμμα σημείωσε σημαντικές απώλειες. Μπορεί το ΡΡ να παραμένει ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα, με μόλις 27 % που έλαβε, ωστόσο έχασε σχεδόν 11 % ή 2,5 εκατομμύρια ψήφους σε σύγκριση με τις τελευταίες τοπικές εκλογές του 2011.

Σε αρκετές περιφέρειες και δημοτικά συμβούλια της χώρας οι συντηρητικοί κινδυνεύουν να χάσουν τώρα την εξουσία από πιθανές συνεργασίες αριστερών κομμάτων. Το νέο αριστερό κόμμα Podemos (Μπορούμε) σημείωσε σημαντικές επιτυχίες τόσο στην πρωτεύουσα, τη Μαδρίτη, όσο και στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, στην καταλανική μητρόπολη επικράτησε μια συμμαχία αριστερών κομμάτων την οποία υποστηρίζει το Podemos.

Στα χέρια αριστερής συμμαχίας η Μαδρίτη;
Η υποψήφια του ΡΡ για το δήμο της Μαδρίτης Εσπεράνθα Αγκίρε
Η υποψήφια του ΡΡ για το δήμο της Μαδρίτης Εσπεράνθα Αγκίρε
Στη Μαδρίτη το λαϊκό κόμμα μπορεί να αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, κατάφερε να εξασφαλίσει όμως μόλις μια έδρα παραπάνω από την αριστερή συμμαχία της οποίας ηγείται το Podemos. Πιθανότερο σενάριο είναι να αναλάβει η υποψήφια της αριστερής συμμαχίας τα ηνία του δήμου, σε περίπτωση που εξασφαλίσει - όπως αναμένεται - τη στήριξη των Σοσιαλιστών. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το Λαϊκό Κόμμα το συμβολικά ιδιαίτερα σημαντικό αυτό πόστο στην πρωτεύουσα, για πρώτη φορά από το 1991.
Οι χθεσινές τοπικές εκλογές θεωρούνται πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές στα τέλη του χρόνου. Οι Σοσιαλιστές (PSOE) συγκέντρωσαν 25 % και 2,8 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες σε σχέση με το 2011. Τα μηνύματα της κάλπης είναι όμως αρκετά ενθαρρυντικά για τους Σοσιαλιστές: αφενός βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τους κυβερνώντες συντηρητικούς, ενώ σε αρκετές περιφέρειες και δήμους εκτιμάται ότι θα «εκδιώξουν», σε συνεργασία με αριστερές συμμαχίες, τους υποψηφίους των συντηρητικών.
Τρίτο κόμμα οι Πολίτες
Ο επικεφαλής του Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα
Ο επικεφαλής του Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα
Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε το ανερχόμενο φιλελεύθερο Ciudadanos (Πολίτες), λαμβάνοντας το 6,6 % των ψήφων. Το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν κατέβασε υποψηφίους σε όλη τη χώρα παρά μόνον σε ορισμένες περιφέρειες και δήμους και αυτό στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συνασπισμού κινημάτων και κομμάτων.
Στις κάλπες κλήθηκαν χθες Κυριακή οι πολίτες σε 13 από τις 17 ισπανικές περιφέρειες προκειμένου να αναδείξουν τα νέα περιφερειακά κοινοβούλια ενώ σε όλη τη χώρα εκλέχτηκαν τα νέα δημοτικά συμβούλια και οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων. Η πολιτική λιτότητας αλλά και μια σειρά σκανδάλων στοίχισαν τελικά ακριβά στο Λαϊκό Κόμμα. Ο Μαριάνο Ραχόι ήλπιζε ότι τα σημάδια ανάκαμψης της ισπανικής οικονομίας, που έκαναν τους τελευταίους μήνες την εμφάνισή τους, θα ωφελούσαν το κόμμα του. Οι αριστερές συμμαχίες ωστόσο έκλεψαν την παράσταση.

Το τέλος του δικομματισμού, η άνοδος των Podemos

Ισπανικά ΜΜΕ




Η επόμενη ημέρα μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές βρίσκει την Ισπανία να ζει σε ρυθμούς Podemos και Ciudadanos, με τις εφημερίδες της χώρας να μιλούν για «βαθιά αλλαγή» και «βαριά ήττα του Λαϊκού Κόμματος αλλά και των Σοσιαλιστών»
Η κεντροδεξιά εφημερίδα El Mundo γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Πολιτική αλλαγή σε βάρος του PP». Ο συντάκτης του άρθρου κάνει λόγο για «δυναμική εισβολή του αριστερού Podemos (σ.σ. Μπορούμε) αλλά και την «αξιοσημείωτη άνοδο του κεντροδεξιού Ciudadanos (σ.σ. Πολίτες).

«Οι 'αγανακτισμένοι', το κίνημα που γεννήθηκε από την αγανάκτηση του κόσμου λόγω της κρίσης, το οποίο υποστηρίζεται από το Podemos, είναι σε θέση να κερδίσουν τα δημαρχεία της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης με την υποστήριξη άλλων κομμάτων της αριστεράς, σε μια ιστορική αλλαγή έπειτα από 24 χρόνια που οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος βρίσκονται στην εξουσία στην ισπανική πρωτεύουσα», σημειώνει - μεταξύ άλλων - η El Mundo.

Αναφορικά με την ήττα του Λαϊκού Κόμματος, η εφημερίδα αναφέρει ότι επείγει η διοργάνωση ενός έκτακτου συνεδρίου και σημειώνει: «Το κόμμα διακινδυνεύει να μην επιβιώσει αν εγκλωβιστεί στο απαρχαιωμένο επιχείρημα της οικονομικής αναγέννησης. Αν και παραμένει πρώτη δύναμη στη χώρα, το πισωγύρισμα που υπέστη οφείλεται στην έλλειψη συναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας, μαζί με τον υπερσυντηρητισμό με τον οποίο το κόμμα αυτό ανταποκρίθηκε στην δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην λειτουργία των θεσμών και στα σκάνδαλα της διαφθοράς».

Παράλληλα, η εφημερίδα κρίνει ότι το PSOE παρουσιάζει «μία μεγάλη υποχώρηση στις μεγάλες πόλεις, αλλά θα μπορούσε να αναλάβει την διοίκηση σε επιπλέον έξι περιοχές αν καταλήξει σε συμφωνίες με το Podemos», το κόμμα που επιβεβαίωσε στις εκλογές αυτές «την δυναμική του εισβολή» στην πολιτική σκηνή της χώρας.

«Η πτώση του PP προκαλεί μια ανατροπή υπέρ της αριστεράς», επισημαίνει παράλληλα η κεντροδεξιά El Pais.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια «βαθιά αλλαγή», υπογραμμίζει εξάλλου η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η La Vanguardia αναφέρεται σε «ριζική αλλαγή».

«Θα ήταν απατηλό να ερμηνεύουμε αυτό που συνέβη ως μια επανάσταση που είχε αναγγελθεί από ορισμένους, αλλά θα ήταν επίσης σφάλμα να μείνουμε απαθείς απέναντι στο ισχυρό μήνυμα αλλαγής που δίνουν αυτά τα αποτελέσματα», συμπληρώνει η El Pais.
Για την εφημερίδα πρόκειται για «ένα σημαντικό αποτέλεσμα του πολιτικού σεισμού που άρχισε να εκδηλώνεται στις ευρωεκλογές του 2014», στις οποίες το Podemos κέρδισε πέντε έδρες ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Τέλος, για τις οικονομικές εφημερίδες, τα κόμματα στην Ισπανία είναι πλέον «καταδικασμένα σε συμμαχίες», όπως άλλωστε τιτλοφορείται και η Cinco Dias, ενώ στο ίδιο πνεύμα η Expansion υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της: «Η Ισπανία αξιώνει συμμαχίες».


Η δήμαρχος των Podemos στη Βαρκελώνη οραματίζεται τη δημοκρατία και την αλλαγή




Η μεγάλη νικήτρια των τοπικών εκλογών στην Ισπανία, η νέα δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου του συνδυασμού «Barcelona en Comu» που υποστηρίζεται από τους Podemos, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη νέα εποχή που σηματοδοτεί η επιτυχία της αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλουμε μια πόλη δίκαιη και δημοκρατική», δήλωσε.

Η θριαμβεύτρια των εκλογών, μίλησε στον Γιώργη-Βύρωνα Δάβο και εξήγησε τη σημασία της νίκης και το ποιες εξελίξεις αυτή μπορεί να έχει τόσο για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ισπανία, όσο και πιθανώς στις διακρατικές σχέσεις μεταξύ των κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου. «Η κινητοποίηση του ελληνικού λαού και ιδίως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προσέφερε μια ανάσα ελπίδας στους αγωνιζόμενους λαούς της Ευρώπης», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνδυασμός «Barcelona en Comu» με επικεφαλής τη γνωστή ακτιβίστρια κατά των εξώσεων Άντα Κολάου και την υποστήριξη των Podemos, κατετάγη πρώτος με 11 έδρες, έναντι 10 εδρών που έλαβε το συντηρητικό κόμμα, σπάζοντας ένα κατεστημένο άνω των 35 ετών και αναλαμβάνοντας τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, της Βαρκελώνης.