Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

"Άλλα λόγια ... ν' αγαπιόμαστε" (;) - αισιοδοξεί η κυβέρνηση, δεν βλέπουν συμφωνία οι "εταίροι" ...


Το γαϊτανάκι  των αντιφατικών δηλώσεων συνεχίζεται ..

Η κυβέρνηση - και στο πιο κορυφαίο επίπεδο - μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού - εξέφρασε την αισιοδοξία για την επίτευξη "συμφωνίας" άμεσα τις επόμενες ημέρες ( εμείς συνεχίζουμε να επιμένουμε  ότι πρόκειται για Νέο Μνημόνιο με βαρύτατες συνέπειες).

Από την άλλη, δανειστές - τοκογλύφοι, ΔΝΤ, Σόιμπλε και σία στρίβουν αλλού το κεφάλι και δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Θέλουν να στύψουν τη ...  λεμονόκουπα μέχρι τέλους, επιβάλλοντας όσα πιο πολλά σκληρά μέτρα μπορέσουν.


Έτσι, τίποτε δεν βεβαιώνει ότι επίκειται συμφωνία- οι ξένοι αμφισβητούν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και απευθύνουν εκκλήσεις για προσγείωση στην πραγματικότητα.
Μεταξύ αισιοδοξίας και χρεοκοπίας


Η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία δεν επιβεβαιώνεται από τους αντισυμβαλλόμενους "εταίρους και δανειστές".

Ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε η Φραγκφούρτη, ούτε η Ουάσιγκτον συμμερίζονται την αισιοδοξία των Αθηνών. Αντιθέτως μάλιστα επιμένουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση στις διαπραγματεύσεις σε πλήθος θεμάτων και τίποτε δεν εγγυάται ευτυχή κατάληξη. 

Ήδη οι κ.Σόιμπλε και Ντάιζελμπλουμ μετέδωσαν την απορία τους για το από που πηγάζει η αισιοδοξία των Αθηνών.
Στην Ευρώπη κοινή είναι η πεποίθηση ότι οι διαφορές παραμένουν στα δημοσιονομικά, η απόσταση στο ΦΠΑ είναι μεγάλη, στο συνταξιοδοτικό και στο εργασιακό δεν υπάρχει σύγκλιση παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα.


Οι πιο φιλικές στην κυβέρνηση πηγές επιμένουν ότι η συμφωνία θα εδράζεται σε ένα σχήμα περισσότερων φόρων έναντι λιγότερων επεμβάσεων στις συντάξεις και στα εργασιακά, με σκοπό να προστατευθεί το θεωρούμενο ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης και να διατηρηθεί το επιχείρημα των κόκκινων γραμμών.

 Άλλες πιο καχύποπτες πηγές αποδίδουν την αισιοδοξία των τελευταίων ημερών στον ιδιότυπο βολονταρισμό της κυβέρνησης Τσίπρα που φαντάζεται συμφωνία κατά τις επιθυμίες της και θεωρεί ότι θα την επιβάλει στους ευρωπαίους. 


Οι ίδιες πηγές υποθέτουν ότι αυτό που η κυβέρνηση περιγράφει ως συμφωνία θα παρουσιασθεί την προσεχή Τρίτη στους ξένους και εκείνοι θα την απορρίψουν μετά πολλών επαίνων. 


Το χειρότερο είναι - κατά την άποψή μας - ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και του λαού έχει εγκλωβιστεί στην προπαγανδιστική λογική της κυβέρνησης και των μεγάλων καναλιών.

Για να μην πούμε για εκείνους τους αχαρακτήριστους και τους αμετανόητους από την "αντιπολίτευση" που ζητούν μια συμφωνία με κάθε τίμημα.

Όμως, κάθε ψέμα έχει κοντά ποδάρια και σύντομα θα δούμε τι από όλα αυτά συμβαίνει πραγματικά ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: