Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Προς ξεπούλημα το Ελληνικό με συνοπτικές διαδικασίες


Στα πολύ … ψιλά της ειδησεογραφίας πέρασε η είδηση για την κατάθεση της μοναδικής (!) προσφοράς που κατατέθηκε για το Ελληνικό την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή του προβλεπόμενου χρόνου για την κατάθεση των προσφορών.

Για το Ελληνικό που αποτελεί – σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις – το καλύτερο «φιλέτο» της Μεσογείου και το οποίο, απ’ ότι φαίνεται, μεθοδεύεται το ξεπούλημά του σε εξευτελιστική τιμή.
Στα πλαίσια του success story της κυβέρνησης Σαμαρά και της άρον – άρον εκποίησης όλων των βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.



Αναμεταδίδουμε, λοιπόν, την είδηση όπως δόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο και την αναμετέδωσαν τα περισσότερα κανάλια και εφημερίδες.

« Η εταιρεία Lamda Development υπέβαλε τη μοναδική δεσμευτική προσφορά για το Ελληνικό, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, όπου θα αποφασιστεί η εγκυρότητα της τεχνικής προσφοράς και η πληρότητα των δικαιολογητικών, μετά από εισήγηση των συμβούλων του, ώστε να προχωρήσει η αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς. Η διαδικασία της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 2 εβδομάδες.

Όπως αναφέρει, από την πλευρά της, η Lamda Development, η συνολική επενδυτική πρόταση στην περιοχή του Ελληνικού, εφόσον υλοποιηθεί, θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει και ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής, με τη δημιουργία ενός βιώσιμου πάρκου 2.000.000 τ.μ., το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης».

Εκείνο που δεν αναφέρει η πολύ σύντομη είδηση είναι ότι κορμός αυτής της κοινοπραξίας είναι ο όμιλος Λάτση σε συνεργασία με funds απότ ο Κατάρ και την Κίνα.

Για το ρόλο του ομίλου Λάτση είχαμε ξαναγράψει ως Νέος Μέτοικος στην αρχή περίπου της ελληνικής κρίσης και της εποχής του Μνημονίου.

Συγκεκριμένα στις 30/4/2010 – τέσσερα χρόνια περίπου πίσω είχαμε αναφέρει σύμφωνα και με δημοσίευμα της «έγκριτης» γερμανικής εφημερίδας Bild ….

 “ Σε άρθρο της η Bild αναφέρει “Γιατί πρέπει εμείς να σώσουμε αυτόν τον Έλληνα δισεκατομμυριούχο;” και  αναφέρεται στον Σπύρο Λάτση, τον οποίο χαρακτηρίζει ως τον πιο πλούσιο Έλληνα, κάτοχο μιας περιουσίας 4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο οποίος είναι 63 ετών, ζει μόνιμα δίπλα στη λίμνη της Γενεύης, ενώ διαθέτει προσωπικές βίλες σε πολλές πόλεις  της Ευρώπης, καθώς επίσης και γιοτ, προσωπικά αεροπλάνα και άλλα καλούδια
   Κατά την Bild ο Έλληνας μεγιστάνας είναι “πλούσιος, πολύ πλούσιος. Και θα αποκτήσει ακόμη περισσότερα κέρδη από τα πολλά, μα πάρα πολλά γερμανικά χρήματα.” Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Λάτσης ζει μέσα στην πολυτέλεια απολαμβάνοντας την ηρεμία του και συναναστρέφεται σταρς και … πολιτικούς! Καταδεικνύει επίσης το ρόλο της Holding Company του ομίλου Λάτση  EFG Group και σε παλιότερες περιπτώσεις, όπως το 1998, όπου ο όμιλος Λάτση ξελάσπωσε το ελληνικό δημόσιο στην υπόθεση της Τράπεζα Κρήτης με σοβαρά ανταλλάγματα, όμως, αφού διείσδυσε στα Ελληνικά Πετρέλαια. Σε πολύ ευνοϊκές γι’ αυτήν περιστάσεις, η τράπεζα του Λάτση απόκτησε περίπου 12 δισ. ελληνικών κρατικών ομολόγων υψηλής απόδοσης.



  Για να κλείσει το άρθρο της με μια … πικρόχολη δήλωση ενός Γερμανού τραπεζίτη από τη Φραγκφούρτη προς τη Bild: “ η τράπεζά του ( Λάτση ) είναι πιθανόν η μεγαλύτερη κάτοχος ελληνικών ομολόγων συνολικά”.

Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται το θέμα.

Πέρα από την σκόπιμη ισοπεδωτική εξομοίωση των Ελλήνων πολιτών και φορολογουμένων  που θα πληρώσουν το μάρμαρο, με κάποιους δισεκατομμυριούχους, εκείνο που τους καίει είναι ποιος θα “ξεκοκαλίσει” και αυτό το “πακέτο στήριξης”, ποιος θα αντλήσει τα μεγαλύτερα οφέλη από αυτή την κρίση.

 Το ζήτημα επίσης που γεννιέται είναι ότι στη χώρα μας, πέρα από τις ευθύνες του διεθνούς κερδοσκοπικού και χρηματοπιστωτικού παράγοντα ( κι αυτό βεβαίως πρέπει να τονίζεται ),  ελάχιστα συζητάμε για τα παιχνίδια Ελλήνων κερδοσκόπων, ελληνικών τραπεζών και άλλων κύκλων οι οποίοι θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη και μέσα από αυτή την κρίση.

 Το σίγουρο είναι ότι και μέσα από αυτή την κρίση κάποιοι θα βγουν ασύλληπτα πιο πλούσιοι και κάποιοι ασύλληπτα πιο φτωχοί και σε  δεινή οικονομική και κοινωνική θέση

 Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου επέλεξε”.

 Τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου επέλεξε να σύρει τη χώρα και το λαό της στα δεσμά του μνημονίου, των ξένων τοκογλύφων και δανειστών όπως και των πιο αδηφάγων ομίλων της οικονομικής ολιγαρχίας.

  Ένας από αυτούς  - και ιδιαίτερα σημαντικός – είναι ο όμιλος Λάτση, πολύ γνωστός για το βίο και την ιστορία του, που σε διαφορετικές περιόδους και συνθήκες κρίσης αποσπούσε καίρια οφέλη και θησαύριζε σε βάρος του ελληνικού λαού.
 Αυτό έγινε στην περίοδο της δικτατορίας, το 1998, στις αρχές του μνημονίου ως μεγαλοδανειστής του ελληνικού δημοσίου.

  Και τώρα πάλι αποσπώντας για ιδιοτελείς λόγους το φιλέτο του Ελληνικού.

Που απ’ ότι φαίνεται  επιλέγει η κυβέρνηση Σαμαρά να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας παραχωρώντας ένα από τα σημαντικότερα πλουτοπαραγωγικά και περιβαλλοντικά μέσα που διαθέτει η χώρα.

Τώρα για την όποια «ανάπτυξη» και «οικολογική αναβάθμιση» - αυτή θα προσαρμοστεί στα συμφέροντα αυτής της επιθετικής  ληστρικής ομάδας – μια ανάπτυξη τύπου «καζίνο», για εκείνους με τα  πολύ υψηλά ή τεράστια εισοδήματα και απίστευτα μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων της Αττικής ή τις ανάγκες μιας βιώσιμης και περιβαλλοντικά ισορροπημένης ανάπτυξης.


Γι’ αυτό μέσα στον «ορυμαγδό» των διάφορων σκανδάλων – για τις ΜΚΟ και όχι μόνο, που βεβαίως, δεν είναι και τόσο αμελητέα – «χάθηκε» μέσα στον επικοινωνιακό θόρυβο το νέο μέγα – σκάνδαλο.

Η Ρωσία παίρνει τον έλεγχο της Κριμαίας! Εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι πλέον η κατάσταση.


Εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι πλέον η κατάσταση στην Ουκρανία καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, η Ρωσία έφερε μέσα σε λίγες ώρες επιπλέον 6.000 στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος!



Νωρίτερα το Σάββατο, η ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι το βράδυ της Παρασκευής 13 μεταγωγικά, με 2.000 Ρώσους στρατιώτες συνολικά, προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

Ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων μετέδωσαν αργά τη νύχτα ότι τουλάχιστον εννέα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με τα χρώματα του ρωσικού στρατού θεάθηκαν να κινούνται στην ανάμεσα στις πόλεις Σεβαστούπολη και Συμφερόπολη, ενώ ρεπόρτερ είδαν το κομβόι του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπακχισαράι.



Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι τα οχήματα ανήκουν στη δύναμη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και κινήθηκαν λόγω της ανάγκης για προστασία της βάσης της Σεβαστούπολη.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε τη Ρωσία για «ένοπλη εισβολή», σημειώνοντας ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει στρατεύματα στην Κριμαία και προσπαθεί να προκαλέσει το Κίεβο σε μια ένοπλη σύγκρουση.


«Ο ουκρανικός στρατός δεν ανταποκρίνεται στις ρωσικές προκλήσεις στην Κριμαία», είπε και απευθυνόμενος στον κ. Πούτιν του ζήτησε να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του.

Όμως και ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Σχιζόφ, μιλώντας στο euronews, διέψευσε ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία.

«Το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης βρίσκεται σε κανονική λειτουργία. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μπελμπέκ λειτουργεί επίσης κανονικά», είπε ο Σχιζόφ.

«Ακούγονταν απειλές ότι αποκαλούμενα τρένα φιλίας, που κατεβάζουν ένοπλους υποστηρικτές από την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, βρίσκονται καθ’ οδόν για την Κριμαία. Φυσιολογικά ο τοπικός πληθυσμός ανησυχεί», πρόσθεσε.



Σημιεώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε την Παρασκευή, κεκλεισμένων των θυρών, με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πρεσβευτές των 15 χωρών-μελών του ΣΑ ενημερώθηκαν για την κατάσταση από τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στον ΟΗΕ και από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Οργανισμού, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη Γιούρι Σεργκέγιεφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι «αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έστειλε παρανόμως μη εγκεκριμένα «στρατιωτικά μέσα« στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον Σεργκέγιεφ, στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν μπει στην Κριμαία περιλαμβάνονται δέκα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη και έντεκα ελικόπτερα τύπου Mi-24.

Αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γιανουκόβιτς, ο διπλωμάτης τη χαρακτήρισε «κωμωδία».



Εν τω μεταξύ, αυστηρό μήνυμα στη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία έστειλε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του από το Λευκό Οίκο λίγη ώρα αφότου μεταδόθηκε η πληροφορία ότι 2.000 ρώσοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο έδαφος της Κριμαίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» από αυτές τις πληροφορίες και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αν επιβεβαιωθούν θα αποτελούν παραβίαση από την πλευρά της Ρωσίας τόσο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας όσο και του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενος σε ό,τι συμβαίνει στην Κριμαία μίλησε για «ρευστή κατάσταση» ενώ επανέλαβε την έκκληση του να σταματήσει η βία στη χώρα ώστε ο ουκρανικός λαός να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του.

Ανακοίνωσε, δε, ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε με τον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας στον οποίο επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία τόσο οικονομικά όσο και για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Στο μεταξύ, ο Αξιόνοφ, ο οποίος ηγείται του κύριου φιλορωσικού κόμματος στην Κριμαία, εξελέγη πρωθυπουργός της Κριμαίας από το κοινοβούλιο της περιοχής αυτή την εβδομάδα σε μια έκτακτη συνεδρίαση, αντικαθιστώντας τον Ανατόλι Mοχίλοφ.

 Στην ίδια ψηφοφορία, το Κοινοβούλιο ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας, μια περιοχή που κυριαρχείται από τη ρωσική εθνότητα.



Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Ria Novosti, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας έφερε νωρίτερα την ψηφοφορία στις 30 Μαρτίου, από τις 25 Μαΐου - την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων προεδρικές εκλογών της Ουκρανίας.

Η εκλογή του Αξιόνοφ δεν εγκρίθηκε από τις νέες αρχές στο Κίεβο, οι οποίες παραδοσιακά διορίζουν τον πρωθυπουργό της Κριμαίας, σε συνεργασία με το περιφερειακό κοινοβούλιο. Ο Αξιόνοφ, επίσης, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας.

"Απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την παροχή βοήθειας για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας», ανέφερε χαρακτηριστικά  σε μια δήλωσή του.

 Ανακοίνωσε επιπλέον ότι παίρνει τον έλεγχο της ασφάλειας στην Κριμαία «σε προσωρινή βάση».

"Όλες οι διοικητές καλούνται να υπακούουν μόνο τις εντολές και τις οδηγίες μου,» είπε ο Αξιόνοφ. "Ζητώ από όλους εκείνους που αρνούνται να το πράξουν να παραιτηθούν."


Η κατάσταση στην Κριμαία, λοιπόν, γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη.

Στον αστερισμό των προεκλογικών δημοσκοπήσεων για το δήμο Αθήνας και τις ευρωεκλογές


Στην πρόθεση ψήφου για τη μάχη της Αθήνας σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για το Έθνος της Κυριακής προηγείται ο Γιώργος Καμίνης με ποσοστό 23%, έπεται ο Άρης Σπηλιωτόπουλος με 14%, ακολουθεί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης με 13%, στη συνέχεια ο Ηλίας Κασιδιάρης με 11%, ο Νικήτας Κακλαμάνης με 9%, ο Νίκος Σοφιανός με 6%, ο Βασίλης Καπερνάρος με 5% και τέλος ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος με ποσοστό 3%.



Στο μέτωπο των επικείμενων περιφερειακών και δημοτικών εκλογών το 84% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψηφίσει κριτήριο ανάλογο με τους υποψήφιους και τα προβλήματα της περιοχής, ενώ μόλις το 12% θα ψηφίσει ανάλογα με την κομματική προτίμηση.



Ρεκόρ αναποφάσιστων στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές

Ρευστό αναδεικνύεται το πολιτικό σκηνικό σύμφωνα με τα ευρήματα της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης.

Με οριακό προβάδισμα 0,5% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για το Έθνος της Κυριακής.

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 19,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,3%, η Χρυσή Αυγή 6,8%, το ΚΚΕ 6%, το ΠΑΣΟΚ 4,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,1% και η Δημοκρατική Αριστερά 3,2%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 30,5%.




Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 36% έναντι 17% που προτιμά τον Αλ.Τσίπρα.



Στη μάχη των ευρωεκλογών το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και πάλι οριακό.

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 17,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,8%, η Χρυσή Αυγή 6,1%, το ΚΚΕ 5,2%, το ΠΑΣΟΚ 4,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,6% και η Δημοκρατική Αριστερά 2,9%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 36,5%.



Στη δημοσκόπηση περιλαμβάνεται και ερώτηση για το αν συμφωνούν οι πολίτες με τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές. Οι απαντήσεις των πολιτών είναι θετικές σε ποσοστό 76%, διαφωνία εκφράζει το 10% των ερωτηθέντων, απάντηση δεν γνωρίζω-δεν απαντώ εξέφρασε το 10%, ενώ ούτε θετική, ούτε αρνητική γνώμη εξέφρασε το 4% των ερωτηθέντων.



Αμφίρροπη η μάχη, λοιπόν, όσον αφορά τις ευρωεκλογές αλλά και τις πιθανές βουλευτικές εκλογές.
Με οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ να κρατά ακόμη σημαντικά ποσοστά.
Ενώ στο δήμο Αθήνας φαίνεται – πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – να προηγείται σταθερά ο Καμίνης.

Κοινό στοιχείο, ωστόσο, είναι το πολύ μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου – των λεγόμενων «αναποφάσιστων» - που μπορεί να κρίνει πολλά στη συνέχεια.



Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Σε οριακό σημείο η κρίση στην Ουκρανία: στην Κριμαία ρώσοι στρατιώτες καταλαμβάνουν το αεροδρόμια


 Είχαμε επισημάνει τις πιθανές εξελίξεις στην Κριμαία και την παρέμβαση της Ρωσίας.

Τις τελευταίες ώρες τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι ρώσοι στρατιώτες καταλαμβάνουν αεροδρόμια της περιοχής – στρατιωτικά και πολιτικά.



Η Κριμαία αποτελεί τα τελευταία 24ωρα το επίκεντρο των εξελίξεων στην Ουκρανία. Υπό τον έλεγχο στρατιωτών, χωρίς διακριτικά, βρίσκονται δύο αεροδρόμια: το πολιτικό αεροδρόμιο στη Συμφερόπολη και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σεβαστούπολη. Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι οι ένοπλοι είναι ρώσοι στρατιώτες, και έκανε λόγο για ένοπλη εισβολή και κατοχή. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα αρνήθηκε κάθε εμπλοκή.

Την ίδια στιγμή, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς διαμηνύει ότι παραμένει πρόεδρος και ετοιμάζεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας από τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ένοπλοι κρατούν αυτόματα όπλα και ελέγχουν τόσο τους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου της περιφερειακής πρωτεύουσας.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Interfax ότι περίπου 50 άνδρες ντυμένοι με στρατιωτικές στολές μπήκαν στο αεροδρόμιο κρατώντας σημαίες του ρωσικού ναυτικού.

Ένας άνδρας που ονομάζεται Βλαντιμίρ δήλωσε στο Reuters ότι είναι εθελοντής και βοηθά την ομάδα, αν και -όπως είπε- δεν ξέρει για ποια ακριβώς ομάδα πρόκειται. «Είμαι με τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Κριμαίας. Είμαστε απλοί άνθρωποι, εθελοντές, και είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε την τάξη» είπε.



Παρόμοιο το σκηνικό και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ στη Σεβαστούπολη, το οποίο -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρώσων στρατιωτών.

Οι ένοπλοι, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του αεροδρομίου.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι στρατιώτες έχουν στήσει μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους της Σεβαστούπολης και έχουν αποκλείσει την πρόσβαση προς το αεροδρόμιο. 

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα, κάνοντας λόγο για ένοπλη εισβολή και κατοχή.

Όπως διεμήνυσε μέσω της σελίδας του στο Facebook, δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Υποστήριξε, επίσης, ότι ρώσοι κατέλαβαν - αναίμακτα- και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης.

«Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες» ανέφερε, περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.



Επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές στην περιοχή, το Interfax μεταδίδει ότι οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο αεροδρόμιο για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».

Διαψεύδει ο ρωσικός στόλος

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του εμπλέκονται στην κατάληψη του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης.

«Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του» δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο Interfax, απαντώντας στις κατηγορίες του Κιέβου.

Δραματικές εξελίξεις

Οι εξελίξεις στην Κριμαία, τα τελευταία 24ωρα, είναι καταιγιστικές. Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι στις 25 Μαΐου -ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές που έχουν εξαγγελθεί- θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χερσόνησο για τη διεύρυνση της αυτονομίας της.



Νωρίτερα την Πέμπτη, επικράτησε ένταση στην περιφερειακή πρωτεύουσα Συμφερόπολη όταν ένοπλοι εισέβαλαν και κατέλαβαν το κτήριο της τοπικής Βουλής. Οι ένοπλοι ύψωσαν στην οροφή τη ρωσική σημαία, υπό τις επευφημίες φιλορώσων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα για μία «ενωμένη Ρωσία».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας και πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ πρόκειται να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, έχοντας ήδη προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα εκληφθεί ως «στρατιωτική επιθετικότητα» οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτός της βάσης στη Σεβαστούπολη.

Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε: «Απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, παρακολουθούμε αυτονομιστικές διαδηλώσεις στην Κριμαία (...) Λέω στους Ρώσους, μην μας αντιμάχεστε, είμαστε φίλοι και εταίροι».


Φαίνεται, ωστόσο, ότι έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου στην περιοχή με απρόβλεπτες εξελίξεις να διαγράφονται …

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Σε περιόδους κρίσης πώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι - η άλλη όψη της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς



Φαίνεται – και επιβεβαιώνεται διαρκώς – ότι και στις περιόδους της πιο βαριάς κρίσης ορισμένοι γίνονται ακόμη πλουσιότεροι.
Με άλλα λόγια ο παγκόσμιος συγκεντρώνεται στα χέρια όλο και λιγότερων, τόσο προσώπων όσο και κρατών.

 Οι ΗΠΑ έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό των ούλτρα υπερ – πλουσίων, αλλά δεν είναι η μόνη χώρα με τεράστια ποσά πλούτου.

Υπάρχουν περίπου 200.000 άνθρωποι, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο και πολλοί από αυτούς είναι συγκεντρωμένοι σε πέντε χώρες, σύμφωνα με το Wealth-X, μια εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη που παρακολουθεί παγκοσμίωςτον παγκόσμιο πληθυσμό των υπερ - πλουσίων.

 Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι υπερ-πλούσιοι κατέχουν 27, 7 τρισεκατομμύρια δολάρια (!) σε περιουσιακά στοιχεία, με ένα εντυπωσιακό 83% του συνολικού ποσοστού να συγκεντρώνεται στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία.

Αλλά οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι σχεδόν παντού, σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα μπορούσαν μια ημέρα να προσπεράσουν την κυριαρχία σε πλούτο της Αμερικής.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες ...
Ο αριθμός των ούλτρα – πλούσιων το 2013: 65.505 Αύξηση σε σχέση με 2012: 8,7%.  Συνολικός πλούτος:  9 τρισεκατομμύρια δολάρια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν, μακράν, το μεγαλύτερο αριθμό των ούλτρα πλούσιων.

Σ’ αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται και επιχειρηματίες, όπως ο Bill Gates και ο Warren Buffett, που έχουν χτίσει τις επιχειρήσεις από το μηδέν και δρέπουν τεράστια κέρδη.

Συνολικά, η τεχνολογία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και ιδιαίτερα τα hedge funds, οδηγούν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου της χώρας, αλλά οι πρώτοι στον πλούτο της χώρας διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία.

Για παράδειγμα, ο πλουσιότερος τεξανός κατέχει πλούσια κοιτάσματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ οι πλούσιοι Καλιφορνέζοι σημείωσαν μεγάλα κέρδη  σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αριθμός των ούλτρα πλουσίων της Αμερικής θα συνεχίσει να αυξάνεται,  εν μέρει λόγω της διαφοροποιημένης οικονομίας της και της ικανότητάς της να προσελκύσει μερικά από τα φωτεινότερα και πιο φιλόδοξα μυαλά του κόσμου.

 Η ικανότητα να φέρει την υψηλή πνευματική πρωτοπορία από όλο τον κόσμο στις ΗΠΑ είναι ένας βασικός παράγοντας για την συνεχιζόμενη επιτυχία της χώρας.

Μεταξύ των πλουσιότερων: ο επενδυτής Buffett, διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway έχει 58.5 δις. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Στη Γερμανία ...
Ο αριθμός των υπερ – πλούσιων το 2013: 58.065 Αύξηση σε σχέση με το 2012: 13% Σύνολο πλούτου: 7.6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης αγωνίζονται ενάντια στην οικονομική ύφεση κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά όχι η Γερμανία (!).

Μεγάλο μέρος του πλούτου στη Γερμανία προέρχεται από τους τομείς των εξαγωγών, δήλωσε ο Sigrid Seibold, διευθύνοντα συμβούλου της Accenture, εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων. Είναι επί του παρόντος η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας στον κόσμο και μερικές εκθέσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε σύντομα να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής αγαθών παγκοσμίως.


Οι Γερμανοί είναι επίσης «καλύτεροι» αποταμιευτές από εκείνους σε άλλες χώρες. Το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης της χώρας είναι 10%, σε σύγκριση με 3,9% για τους Αμερικανούς και 5,4% για όσους ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μεταποιητική βιομηχανία είναι ο τομέας όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλούτου έχει δημιουργηθεί.

Μεταξύ των πλουσιότερων: Susanne Klatten, κατέχει 14,3 δισ. δολάρια, εν μέρει, λόγω της συμμετοχής της στην αυτοκινητοβιομηχανία της BMW, σύμφωνα με το Forbes.

Στην Ιαπωνία ...
Αριθμός υπερ – πλουσίων  το 2013: 14,270. Αύξηση πάνω από το  2012: 3,8%  Σύνολο πλούτου: 6.6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά τις δύο δεκαετίες σχεδόν χωρίς οικονομική ανάπτυξη, η Ιαπωνία εξακολουθεί να είναι η έδρα  για τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό υπερ - πλουσίων.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου οι αποδόσεις του χρηματιστηρίου έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην δημιουργία πλούτου, οι πλουσιότεροι της Ιαπωνίας έχουν αυξηθεί από την παραμονή τους μακριά από τις μετοχές, δήλωσε ο κ. David Wilson, ειδικός σε θέματα διαχείρισης πλούτου με την Capgemini, μια εταιρεία συμβούλων με έδρα το Παρίσι.

Περίπου το ήμισυ των περιουσιακών στοιχείων της Ιαπωνίας σε κεφάλαια και καθαρή αξία πραγματοποιήθηκε σε μετρητά, έτσι ώστε δεν έχουν ως εκτεθεί στις ασταθείς αγορές της χώρας.

Μεταξύ των πλουσιότερων:  ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας αλυσίδα ενδυμάτων κάζουαλ, Uniqlo, Tadashi Yanai, κατέχει 15,5 δις δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ...
Αριθμός υπερ – πλουσίων το 2013: 10.910 Αύξηση πάνω από το  2012: 3,8%  Σύνολο πλούτου: 1.3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

 Οι πλούσιοι  έχουν συγκεντρώσει καραβιές μετρητών στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αιώνες. Πάνω απ’ όλα, ήταν ένα από τα μέρη όπου η φεουδαρχία - το παλιό οικονομικό σύστημα όπου οι πλούσιοι άρχοντες κυβερνούσε αγρότες - άνθισε.

Αν και κανείς δεν έχει υπολογίσει ακριβώς πόσα χρήματα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά σε σχέση με τα χρήματα που δημιουργήθηκαν  πιο πρόσφατα αναλυτές αναφέρουν ότι  υπάρχουν σίγουρα περισσότερο λεγόμενα παλαιά χρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό, τι στις ΗΠΑ.

Ο πιο πρόσφατος πλούτος έχει αναπτυχθεί, επίσης, στον τραπεζικό και το χρηματοοικονομικό τομέα, γεγονός που αντανακλάται στο Λονδίνο, την πόλη με το μεγαλύτερο αριθμό υπερ – πλουσίων σε όλη την Ευρώπη.

Μεταξύ των πλουσιότερων: Richard Branson, ιδρυτής της Virgin Group, κατέχει  4,6 δις δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Στην Κίνα ...
Ο αριθμός των υπερ - πλουσίων το 2013: 10.675 Αλλαγή πάνω από το 2012: -5,1% Σύνολο πλούτου: 1.5 τρισεκατομμύρια δολάρια

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται σαν ο πληθυσμός των υπερ – πλουσίων της Κίνας να μειώνεται. Ενώ  οι πλούσιοι της χώρας ένιωσαν πίεση από την κακή απόδοση των χρηματιστηριακών αγορών το περασμένο έτος, οι μακροπρόθεσμες τάσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να γίνει το δεύτερο ή τρίτο πλουσιότερο έθνος στον κόσμο σε μόλις δύο χρόνια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πλουσίων της Κίνας είναι αυτοδημιούργητοι πολυεκατομμυριούχοι. Πολλοί κινούνται στους τομείς της μεταποίησης και των εξαγωγικών  βιομηχανιών, αλλά αυτοί που κινούνται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στις βιομηχανίες τεχνολογίας κερδίζουν έδαφος.

Για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αυξήθηκε σε διψήφιο αριθμό. Ενώ η αύξηση ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ο αριθμός των υπερ – πλουσίων ανθρώπων έχει πολλαπλασιαστεί, ένας άλλος παράγοντας που έχει εκτοξευθεί στα ύψη είναι οι τιμές των ακινήτων.

Μεταξύ του 2000 και του 2010, η τιμή ανά τετραγωνικό σ’ ένα σπίτι στο Πεκίνο έχει ανέβει κατά 180%, σύμφωνα με την οικονομική εταιρεία ερευνών BBVA Research. Άλλα μεγάλα κινεζικά κέντρα έχουν γνωρίσει παρόμοιες αυξήσεις.

Μεγάλο μέρος του πλούτου συγκεντρώνεται, επίσης, στις επιχειρήσεις που έχουν σχέσεις με την κυβέρνηση. Εκείνοι που μπορούν να υλοποιούν τα μεγάλα κρατικά συμβόλαια, ίσως, αναδειχτούν ως οι πλουσιότεροι.

Με το ΑΕΠ της Κίνας να εξακολουθεί να αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι στις αναπτυγμένες οικονομίες, η πρόβλεψη είναι ότι θα υπάρξουν περισσότεροι υπερ - πλούσιοι στην Κίνα από όλη την Ευρώπη μέχρι το 2017 και ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τις ΗΠΑ μέχρι το 2025.



Μεταξύ των πλουσιότερων: ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Baidu, Robin Li, κατέχει 11.1 δις. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ο κύκλος της πάντοτε παρούσας διαφθοράς –Ουκρανία, Ελλάδα, Τουρκία … και ακόμη παραπέρα


Φαίνεται ότι η διαφθορά καλά κρατεί στις κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές ελίτ σε πολλές χώρες (για να μην πούμε στη συντριπτική πλειοψηφία).
 Είναι χαρακτηριστική στην ευρύτερη … γειτονιά μας.

Ας δούμε πχ τα γεγονότα στην Ουκρανία –
Όπου ο εξαφανισμένος πρόεδρος Γιανουκόβιτς – φιλορωσικού προσανατολισμού – επιχείρησε να στήσει τη δική του προσωπική οικογενειακή οικονομική αυτοκρατορία εκτοπίζοντας άλλους ολιγάρχες. Καθιστώντας το κράτος «οικογενειακή» μπίζνες …
 Για να ανατραπεί και να αναδειχτεί εκ νέου η Τιμοσένκο … η οποία αντιπροσωπεύει μια άλλα επιθετική και διεφθαρμένη ομάδα που αναδείχτηκε μέσα από την κατάρρευση της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης με την οικειοποίηση μεγάλων βιομηχανιών και επιχειρήσεων.

Αποτελώντας μια αντανάκλαση των φαινομένων σε όλες τις χώρες που προέκυψαν σ’ αυτόν τον γεωπολιτικό χώρο.

Κραταιό παράδειγμα η ίδια η Ρωσία όπου οι νέοι οικονομικοί μεγιστάνες και ολιγάρχες – πολλοί πρώην μεσαία στελέχη του σοβιετικού καθεστώτος – άρπαξαν και ιδιοποιήθηκαν τον παλαιό κρατικό πλούτο και ιδιαίτερα τις μεγάλες επιχειρήσεις μεταλλουργίας, τη στρατιωτική βιομηχανία και πάνω απ’ όλα τις πλουτοπαραγωγικές πηγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σε στενή σχέση με τη πανίσχυρη ρωσική μαφία.
 Και βεβαίως σε πλήρη εναγκαλισμό – σε ορισμένες περιπτώσεις αποδείχτηκε και θανάσιμος – με τη νέα πολιτική εξουσία. Έτσι οικοδομήθηκε η νέα Ρωσία που την τελευταία δεκαετία κινείται στον αστερισμό του Πούτιν.

Η Τουρκία και τα «λεφτά» στο σπίτι

Κατεβαίνοντας λίγο παρακάτω θα συναντήσουμε μια «παραδοσιακά» προσανατολισμένη στην ανατολικού τύπου διαφθορά χώρα, την Τουρκία – που παρά τοις προσπάθειες για ένα εκσυγχρονισμένο προφίλ – μάλλον καλά κρατεί τις «παραδόσεις».
 Έτσι ήλθε στο φως το νέο σκάνδαλο που εμπλέκεται ο Ερντογάν και το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον.
  Στην κασέτα, λοιπόν, που δόθηκε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες ακούγεται η φωνή του τούρκου πρωθυπουργού να λέει στο γιό του, Μπιλάλ, να διώξει τα «λεφτά από το σπίτι» - μιλώντας για ένα ποσό πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ (!).
 Η συνομιλία φέρεται να έχει γίνει στις 17 Δεκεμβρίου και ο τούρκος πρωθυπουργός το μόνο που είπε είναι ότι αποτελεί προϊόν μοντάζ – χωρίς να αμφισβητήσει την πιστότητα των φωνών που ακούγονται.
 Φαίνεται ότι στη γειτονική χώρα οι πολιτικοί ηγέτες κρατούν κάποιες «οικονομίες» στο σπίτι τους για μια … ώρα ανάγκης.


Η ελληνική «πρωτοπορία»

 Φυσικά αυτά μπορεί να ακούγονται μάλλον απλές υποθέσεις σε σχέση με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

Η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται στην «πρωτοπορία» της παγκόσμιας κατάταξης στα φαινόμενα διαφθοράς.

Συζητάμε, λοιπόν, τον τελευταίο καιρό για τα σκάνδαλα στις ΜΚΟ – που, βεβαίως, καμία σχέση δεν έχουν με το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού, του Γιωργάκη Παπανδρέου (!).

Που ήρθαν στο φως λίγο μετά το σκάνδαλο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και με τα θαλασσοδάνεια …

Που ήρθαν στην επικαιρότητα λίγο μετά από μια «ολίγη» από τα σκάνδαλα που συνδέονται με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς …

Που ακολούθησαν τα σκάνδαλα …
Αλήθεια ποια απ’ όλα;
Εκείνων των δομημένων ομολόγων;
Του Βατοπεδίου;
Του Χρηματιστηρίου;

Ή εκείνο το καθημερινό και διαρκές σκάνδαλο και έγκλημα της καταλήστευσης του ελληνικού λαού μέσα από το δόλια μεθοδευμένο καθεστώς του μνημονίου;

Εκείνο που πρέπει να αναγνωρίσουμε, όμως, στην ελληνική άρχουσα οικονομική και πολιτική ολιγαρχία είναι ότι έχει την ικανότητα - παρά την οσμή των σκανδάλων και τη λαϊκή δυσαρέσκεια – να αναπαράγεται και να διατηρείται – μέχρι στιγμής – στην εξουσία.

Σε σημείο που μας κάνει να έχουμε την υπόνοια ότι η ανάδυση πολλών από αυτά τα σκάνδαλα και η εντεινόμενη σκανδαλολογία στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης εξυπηρετούν την ανάγκη σταθεροποίησης του συστήματος και της εκτόνωσης των πιέσεων που έρχονται από την αγανάκτηση λόγω της οικονομικής και κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και της ολοφάνερης αποτυχίας του πολιτικού συστήματος.  


Και αυτοί που μας κάνουν το δάκτυλο;

Αυτοί που μας καταγγέλλουν σαν «υπανάπτυχτους» και «διεφθαρμένους», ποιοι είναι;

Οι δανειστές – τοκογλύφοι, οι οικονομικοί δολοφόνοι του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων τέτοιων οργανισμών με «αξιοπρόσεκτο» οικονομικό και κοινωνικό έργο;

Ή μήπως αυτή η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κομισιόν, που έχουν μετατραπεί σε άντρο των πιο φανατικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών με εκπροσώπους  - όργανα των μεγάλων συμφερόντων;

 Ή  μήπως οι «φίλοι» μας Γερμανοί που εκπροσωπούν την πιο αδιάλλακτη άποψη περί «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και υποτίθεται – ακούμε και αυτές τις ανοησίες από ορισμένα θεωρητικά παπαγαλάκια και εδώ στην Ελλάδα – εκφράζουν τις άκαμπτες αρχές της «προτεσταντικής ηθικής»;

Φαίνεται ότι δεν είναι οι δικές του εταιρείες, οι δικές τους τράπεζες που ενέχονται σε σωρεία σκανδάλων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν είναι οι διάφορες Siemens, Forrestal κα που έχουν ήδη καταδικαστεί τόσο στη Γερμανία, αλλά και στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και αλλού με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς;

Μάλλον, η διαφθορά φαίνεται να είναι εγγεγραμμένη στο συστημικό κώδικα  του καπιταλισμού – που τη γεννά, αλλά δυστυχώς, μέχρι στιγμής αναγεννιέται και μέσα από αυτήν.

Και που εξυπηρετεί πάντοτε – αλλά ειδικότερα σε περιόδους κρίσης – την ακόμη μεγαλύτερη ιδιοποίηση του πλούτου, τη διεύρυνση της εκμετάλλευσης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και την εκρηκτική διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.


Αλλά γι’ αυτά θα επανέλθουμε.