Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Πέρασαν το στρες τεστ οι τράπεζες. Ε, και λοιπόν;

Ορισμένοι «πανηγυρίζουν» γιατί οι ελληνικές τράπεζες πέρα από την Αγροτική πέρασαν το τεστ. Οριακά  «επιβίωσε» και η Τράπεζα Πειραιώς – η επίδοξη  αγοράστρια της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αναστεναγμοί ανακούφισης από κυβερνητικά στελέχη.
Ανακούφιση και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι  πότε θα μπορέσουν να αφήσουν έναν αναστεναγμό ανακούφισης;

Το ερώτημα μόνο ρητορικό δεν είναι.

Προς στιγμήν αναδημοσιεύουμε  το σχετικό ρεπορτάζ από τα «ΝΕΑ»

·         Επτά τράπεζες σε όλη την Ευρώπη δεν πέρασαν τα «τεστ αντοχής»
Πέρασαν όλοι εκτός από την ATEbank

Πέρασαν τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες-Εθνική, ΤΤ, Alpha, Πειραιώς, Eurobank- εκτός από την ΑΤΕbank.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της ATEbank έπεσε στο 4,36 έναντι ορίου 6%. Σύμφωνα με την Τράπεζα, η Αγροτική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. 


Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, πέρασε οριακά το τεστ με 6%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Εθνική διαμορφώνεται στο 7,4%. 


Οι όροι των stress tests ήταν ιδιαίτερα επαχθείς για τις ελληνικές τράπεζες καθώς, περιέλαβαν «haircut» των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 23,1% έναντι μέσου όρου της ευρωζώνης, 8,5%, επιβεβαιώνοντας τα χθεσινά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «αυστηροποίηση» των όρων την τελευταία στιγμή.  


Προβλέπεται ακόμη εκτίναξη των τελικών αποδόσεων του 5ετούς κρατικού ομολόγου στο 13,87% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 4,60%. 


Επίσης, το δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα προβλέπει μείωση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές κατά 4,3% (έναντι μείωσης 0.6% για την ευρωζώνη) εκτίναξη της ανεργίας στο 14,8% (έναντι 11,5% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης) και μακροπρόθεσμα επιτόκια 14,7% έναντι 5,3% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης. 


Επτά ευρωπαϊκές τράπεζες «κόπηκαν»


Συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τις 91 τράπεζες των 20 χωρών που εξετάστηκαν, μόνο 7 δεν πέρασαν τα «τεστ αντοχής», μεταξύ των οποίων η ελληνική ΑΤΕbank, η γερμανική Hypo Real Estate και πέντε ισπανικές περιφερειακές-γνωστές ως cajas- οι οποίες θα χρειαστούν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας, τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν τα τραπεζικά ιδρύματα ήταν πιο δύσκολα ακόμη και από εκείνα που είχαν εφαρμόσει οι αμερικανικές αρχές στις τράπεζές τους. Η ευρωπαϊκή Αρχή ήλεγξε στην ουσία πώς αυτές οι 91 τράπεζες θα ανταποκρίνονταν στο ενδεχόμενο μιας άλλης ύφεσης με πρόσθετες απώλειες σε κρατικά ομόλογα. 


«Προσαρμοστικότητα»


Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής επιβεβαιώνουν την προσαρμοστικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, επισήμανε, σε μια πρώτη αντίδραση, η Ε.Ε.


Λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των «τεστ αντοχής», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει την επέκταση των μέτρων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τη διάσωση τραπεζών που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικά προβλήματα.

Η Επιτροπή «επέκτεινε έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 την έγκρισή της (...) για τα ισπανικά μέτρα ανακεφαλαιοποίησης υπέρ του τραπεζικού τομέα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης την επέκταση των πορτογαλικών μέτρων τραπεζικών εγγυήσεων και ένα παράλληλο σύστημα για ανακεφαλαιοποίηση, προστίθεται στην ανακοίνωση. 


Η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε την εμπιστοσύνη της για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι όσον αφορά τις μεγάλες τράπεζες η Ισπανία θα είναι «επικεφαλής της Ευρώπης στη φερεγγυότητα και τη σταθερότητα».

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου




Διακηρύσσοντας τη  μονομερή απόσχιση της  το 2008, η σερβική επαρχία του Κοσόβου δεν έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ό το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης(ICJ), σε μια απόφαση που ενισχύει, βεβαίως, τα  αυτονομιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.

Αν και δεν είναι δεσμευτική, η θέση που εξέδωσε το δικαστήριο του ΟΗΕ που ασχολείται με τη διευθέτηση διαφορών μεταξύ κρατών, είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη Σερβία και θα ωθήσει και άλλες χώρες να μιμηθούν τις 69 που έχουν ήδη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου .  Εξέλιξη που θα  οδηγήσει  στην  εισδοχή  της Πρίστινα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Το Δικαστήριο θεωρεί ότι οι γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου δεν εμπεριέχουν καμία απαγόρευση που να παρεμποδίζει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας," δήλωσε  ο δικαστής Hisashi Owada, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου, σε μια γνωμοδότηση που εγκρίθηκε με εννέα ψήφους υπέρ και πέντε κατά  από το δικαστήριο της Χάγης.

«Η Επιτροπή καταλήγει επομένως ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της 17ης Φεβρουαρίου 2008 δεν παραβιάζει τις γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου».

Μακριά από οποιαδήποτε διφορούμενη απόφαση, το δικαστήριο δεν έχει αφήσει έτσι κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

«Πρόκειται για ένα άπερκατ στο  σαγόνι» είπε ένας διπλωμάτης σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Σερβία.

Το Βελιγράδι και η Μόσχα παραμένουν σταθερά στις θέσεις τους

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Σκεντέρ Hyseni, δήλωσε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου  θέτει στη Σερβία την απαίτηση να αναγνωρίσει  το Κοσσυφοπέδιο ως κυρίαρχο κράτος.

"Αναμένω από τη Σερβία να στραφεί σε μας για να συζητήσουμε για τα πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και σημασίας", είπε στο Reuters. "Αλλά οι συνομιλίες αυτές είναι δυνατές μόνο με τη μορφή  διαπραγματεύσεων μεταξύ κυρίαρχων κρατών."

«Μετά τη γνωμοδότηση θα ξεκινήσει μια καινούργια φάση. Θα ξεκινήσει η φάση σταθεροποίησης της χώρας μας. Η φάση αυτή περιλαμβάνει την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στα ΗΕ. Το διάστημα αυτό θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όλα τα τεχνικά προβλήματα με τη Σερβία», δήλωνε πρόσφατα ο Χασίμ Θάτσι, πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Ως τεχνικά θέματα ο Χασίμ Θάτσι εννοεί το τελωνείο, τον έλεγχο στα σύνορα και το θέμα των αγνοουμένων στον πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η Σερβία την έχει απορρίψει, όπως και η Ρωσία,  η οποία διαθέτει και το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών,  Βουκ Γέρεμιτς επανέλαβε την Πέμπτη ότι το Βελιγράδι δεν θα αλλάξει πολιτική απέναντι στο Κόσοβο, παρά τη θέση που έλαβε το ICJ.

"Δεν βλέπουμε κανένα ουσιαστικό λόγο για να αλλάξει η  θέση αρχών μας σχετικά με το Κόσοβο, ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης που  δεν ήταν ομόφωνη," είπε στο Reuters. "Θα συνεχίσουμε να δίνουμε  προτεραιότητα στη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας." «Το Κοσσυφοπέδιο ήταν και είναι και ήταν τμήμα της Σερβίας», διακηρύσσει.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε την Πέμπτη, επίσης,  ότι η χώρα του «δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία  διακηρύχθηκε μονομερώς", προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι θα «εξετάσει την ανάληψη περαιτέρω δράσης".

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου, δεν παρέχει καμία νομική βάση για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η Ουάσιγκτον  που είχε υποστηρίξει τη  γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου  έστειλε  ένα νέο μήνυμα στο Βελιγράδι.

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου επιβεβαίωσε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι νόμιμη, και υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή. Είναι πλέον καιρός η Ευρώπη να ενωθεί για ένα κοινό μέλλον", δήλωσε ο PJ Crowley, εκπρόσωπος  τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε σύντομο σχόλιο που  διανεμήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Σερβία έχασε τον έλεγχο του Κοσόβου το 1999, μετά από  78 ημέρες των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ  που επέμβηκε με το πρόσχημα να θέσει τέλος στον διετή  πόλεμο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο. Η επαρχία  με την αλβανική πλειοψηφία τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, ενώ το ΝΑΤΟ «επέβλεπε»  την κατάπαυση του πυρός.

"Αυτό είναι μια κακή είδηση για μια σειρά από κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν αποσχιστικά κινήματα», είπε ο Edwin Bakker, ένας ερευνητής στο Ινστιτούτο Clingendael  για τις Διεθνείς Σχέσεις.

«Η απόφαση αυτή  οδηγεί στην ένταξη του Κοσόβου  στα Ηνωμένα Έθνη", δήλωσε ο Bakker. «Αυτό θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά από το χωρισμό του Πακιστάν στα μέσα της δεκαετίας του 1970, μια  χώρα θα γίνει ανεξάρτητη  στον παγκόσμιο χάρτη, παρά την ισχυρή αντίθεση της χώρας από την  οποία αποχωρίζεται."

Η γνωμοδότηση  του Διεθνούς Δικαστηρίου παρέχει επίσης ένα πεδίο  για τους  διπλωμάτες για να προσπαθήσουν να συνάψουν  σχέσεις εργασίας μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, ως προϋπόθεσης για την εισδοχή της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για  τον Bernard Kouchner, πρώην εκπροσώπου  της διεθνούς κοινότητας στο Κόσοβο, η ανεξαρτησία της επαρχίας είναι «αμετάκλητη» και η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου "είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να τεθεί τέλος στη νομική συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα."

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών προτρέπει το Κόσοβο και τη Σερβία να  κατευθυνθούν  "στο δρόμο του πολιτικού διαλόγου, για να υπερβούν τα πρακτικά προβλήματα (...) που υπάρχουν μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα προς το συμφέρον όλων και πρώτα απ ' όλα προς το συμφέρον της σερβικής κοινότητας του Κοσόβου.

Ας σημειωθεί, ότι

Οι περισσότερες χώρες μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο, αλλά θεωρείται ότι πολλές  θα το  πράξουν, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Μέχρι στιγμής 69 από τα 192 κράτη των Ηνωμένων Εθνών τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης. Ανάμεσα σ’ αυτές  περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η γειτονική Αλβανία και η Κροατία.

Ανάμεσα σ’ εκείνες που αντιτίθενται περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Κίνα και η Βοσνία.

Η ΕΕ δεν είναι ενωμένη στο θέμα - η Ισπανία και η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε από 27 μέλη της  που  είναι αντίθετα.

  • Το Κόσοβο έχει περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους από τα οποία το 90% είναι Αλβανοί.
  • Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ( ΙCJ) - έχει εκδώσει 24 γνωμοδοτήσεις συμβουλευτικού χαρακτήρα , κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Εθνών .

    Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

    Νέα φαινόμενα φυλετικής και ρατσιστικής βίας στη Νότια Αφρική



    Καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου τελείωσε , το φάσμα ξενοφοβικής βίας η οποία είχε 62 θύματα πριν από δύο χρόνια επανήλθε στη Νότια Αφρική . Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια κωμόπολη του Γιοχάνεσμπουργκ , αυξάνοντας τους φόβους για ένα νέο κύμα ρατσιστικών επιθέσεων .



    Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν πολίτες της Ζιμπάμπουε και της Μοζαμβίκης , αλλά και Νοτιοαφρικανοί. Ο στρατός της Νότιας Αφρικής κλήθηκε να ενισχύσει την αστυνομία για να περιπολεί στο δήμο του KYA Sands. Τουλάχιστον δέκα άτομα συνελήφθησαν .



    Υπήρχε ανησυχία για μια νέα έξαρση της ρατσιστικής βίας μετά το σφύριγμα της λήξης του Μουντιάλ.. Η αστυνομία χρειάστηκε να παρέμβει στις 12 Ιουλίου , μία ημέρα μετά το τέλος της διοργάνωσης, σε δήμους της περιοχής του Ακρωτηρίου μετά τις επιθέσεις και τις απειλές που απευθύνονταν σε μετανάστες.



    Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είχε τονίσει την Τρίτη 13 Ιουλίου πως υπάρχει φόβος ότι θα υπάρξει φυγή των μεταναστών από τη Ζιμπάμπουε για να αποφύγουν « τις απειλές της ξενοφοβικής βίας στη Νότιο Αφρική μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.» "Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου , η κίνηση στα σύνορα σημαδεύτηκε από την παρουσία φορτηγών φορτωμένων με έπιπλα και άλλα αντικείμενα οικιακής χρήσης , γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί οι άνθρωποι αναμένουν κρούσματα της ξενοφοβικής βίας και επιχειρούν να στείλουν τα υπάρχοντά τους στη Ζιμπάμπουε ώστε να μειώσουν τις απώλειες και να τους δώσει τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα γρήγορα εάν χρειαστεί", αναφέρει ο ΙΟΜ .



    Τον Μάιο του 2008 , οι φτωχοί Νοτιοαφρικανοί είχαν επιτεθεί σε γείτονές τους από τη Ζιμπάμπουε , τη Μοζαμβίκη και τη Σομαλία , κατηγορώντας τους ότι τους κλέβουν τις θέσεις εργασίας και ότι συμβάλουν στην εγκληματικότητα . Η βία που ξέσπασε είχε αφήσει 62 νεκρούς και περισσότερους από 100.000 άστεγους . Οι αλλοδαποί κατηγορούνται ότι παίρνουν τις δουλειές των ντόπιων στη χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας έφθασε το 25% .



    Κατά τα τελευταία δύο χρόνια , πιεσμένοι από την κατάρρευση της οικονομίας , εκατομμύρια πολίτες της Ζιμπάμπουε έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να δοκιμάσουν την τύχη τους στη Νότια Αφρική , το Ελ Ντοράντο για πολλούς οικονομικούς μετανάστες από την ευρύτερη περιοχή.



    Η πραγματικότητα μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική είναι αρκετά σκληρή. Αυτό αποκαλύπτει και μια έκθεση του ΟΟΣΑ που παρουσιάστηκε πρόσφατα.



    Η έκθεση αναφέρεται στα μείζονα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νότια Αφρική – το εκπαιδευτικό σύστημα που βρίσκεται υπό διάλυση, την «υπερ – ρυθμισμένη» οικονομία, και την μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που είναι η «ακραία» και διαρκώς ογκούμενη ανεργία, και ειδικότερα η ανεργία μεταξύ των μαύρων νέων που τώρα αγγίζει το 50% !





    Πέρα από τη γνωστή λογική που προσεγγίζει τα προβλήματα ο ΟΟΣΑ, η επισήμανση του εκρηκτικού προβλήματος της ανεργίας είναι σημαντική.

    Το κοινωνικό, οικονομικό μέλλον αυτής της χώρας θα περάσει μέσα από ισχυρή δοκιμασία. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχνάμε παρόλο που τα φώτα της δημοσιότητας δεν είναι πλέον στραμμένα πάνω της.

    Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

    Και η Ελλάδα πλέον στον κύκλο των χωρών με δολοφονίες δημοσιογράφων


    Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια δημιουργεί ορισμένα καινούργια δεδομένα στη χώρα μας.


    Είναι η πρώτη δολοφονία δημοσιογράφου – μετά από 17 χρόνια. Η δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια έχει, βεβαίως, κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά.


    Ενισχύει τον κύκλο της βίας στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίες οι επισημάνσεις του βρετανικού «Independent» « …. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει συνέλθει ακόμη από τη δολοφονία τριών ανθρώπων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τον Μάιο, και τη δολοφονία , τον Ιούνιο του ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας , με επιστολή βόμβα σε μια επίθεση που είχε ως στόχο τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης , Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ...»


    Έτσι κι αλλιώς και η χώρα μας εγγράφεται πλέον στον κύκλο εκείνων των χωρών όπου έχουν καταγραφεί δολοφονίες και θάνατοι δημοσιογράφων.




    Αυτό που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι στο σύγχρονο κόσμο ο φόρος αίματος των μαχόμενων δημοσιογράφων είναι ιδιαίτερα βαρύς.


    Σε μια εποχή όπου τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης ελέγχονται από ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, όπου σε πολλές περιοχές του κόσμου υπάρχουν καθεστώτα με έντονα αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά, οι δημοσιογράφοι οι οποίοι προσπαθούν να αναδείξουν και να διερευνήσουν θέματα που «καίνε» συχνά στοχοποιούνται και πέφτουν θύματα επιθέσεων ή και δολοφονιών.


    « Ακόμη σε μια εποχή που η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συλλέγουν και λαμβάνουν πληροφορίες , κατά την οποία οι διεθνείς οργανισμοί παραγωγής ειδήσεων προχωρούν σε περικοπές και το κλείσιμο γραφείων , οι ελεύθεροι επαγγελματίες , οι τοπικοί δημοσιογράφοι , και οι δημοσιογράφοι online είναι περισσότερο σημαντικοί από ποτέ . Ενώ τα δικαιώματα του κάθε δημοσιογράφου προστατεύονται τυπικά από το διεθνές δίκαιο , ελάχιστοι έχουν μεγάλες οργανώσεις μέσων ενημέρωσης που μπορούν να σταθούν πίσω από αυτούς. Αντί γι’ αυτό , η ασφάλεια και η ασφάλεια τους εξαρτάται από την ικανότητα των οργανώσεων που μάχονται για την ελευθερία του Τύπου να κερδίσουν την προσοχή του κοινού και να το παρακινήσουν σε δράση.» Αυτάαναφέρονται σε άρθρο με τίτλο «Number of journalists killed worldwide reaches record high in 2009» στο Jurist, 17/2/2010.


    Ας σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2009 σκοτώθηκαν πάνω από 79 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο, μια χρονιά που θεωρείται ως η χειρότερη κατά τα τελευταία 30 χρόνια σύμφωνα με την Committee to Protect Journalists.


    Τουλάχιστον 32 σκοτώθηκαν, σε μια σφαγή κυριολεκτικά με πολιτικά κίνητρα που συνέβη στις Φιλιππίνες, το Νοέμβριο του 2009, γεγονός που θεωρείται ως το χειρότερο περιστατικό στην πρόσφατη δημοσιογραφική ιστορία.


    Σύμφωνα πάλι με την Press Emblem Campaign (PEC) που εδρεύει στην Γενεύη της Ελβετίας, τουλάχιστον 59 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της εργασίας τους έξι πρώτους μήνες του 2010.




    Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση υπολογίζει ότι οι θάνατοι δημοσιογράφων αυτή τη χρονιά είναι περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 ( 59 έναντι 53).


    Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση στο Μεξικό όπου γνωρίζουν διωγμούς από το οργανωμένο έγκλημα και καταγράψουν υψηλά ποσοστά θανάτων.


    Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού αναφέρει ότι 61 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί από το 2000.


    Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή της είχε καταδικάσει τη βία σε βάρος δημοσιογράφων η οποία έχει φθάσει σε απαράδεκτα επίπεδα καθώς στο Μεξικό ο αριθμός των δολοφονημένων δημοσιογράφων και εργαζόμενων σε Μίντια έφτασε τους 12 μέσα στο 2010.


    Άλλες χώρες με σημαντικούς κινδύνους για τους δημοσιογράφους είναι η Ονδούρα, το Πακιστάν, η Νιγηρία, και οι Φιλιππίνες.


    Εκτός από το οργανωμένο έγκλημα ως αιτίες για τους θανάτους δημοσιογράφων καταγράφονται οι φυλετικές εντάσεις και οι πολιτικές συγκρούσεις.

    Ο Γενικός Γραμματέας της PEC, Blaise Lempen, δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι βρίσκονται εκτεθειμένοι ιδιαίτερα σε χώρες με έντονα εσωτερικά προβλήματα.


    Σύμφωνα πάλι με μια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, 110 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2009 , καθιστώντας το έτος αυτό το πιο θανατηφόρο την τελευταία δεκαετία για το δημοσιογραφικό επάγγελμα.


    Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων ( CPJ ), αναφέρει " Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν τοπικοί δημοσιογράφοι οι οποίοι καλύπτουν θέματα στις περιοχές τους. Οι δράστες έχουν τη βεβαιότητα , με βάση τα προηγούμενα, ότι ποτέ δεν θα τιμωρηθούν . Είτε οι δολοφονίες είναι στο Ιράκ ή τις Φιλιππίνες, στη Ρωσία ή το Μεξικό , η ριζική αλλαγή σ’ αυτό το θέμα είναι το κλειδί για τη μείωση των θανάτων . " Στις Φιλιππίνες , η κυβέρνηση επιτρέπει την πολιτικά υποκινούμενη βία σε βάρος δημοσιογράφων…», λέει η CPJ.


    Πολλές από τις πλέον θανατηφόρες χώρες για την ελευθερία του τύπου έχουν μια ιστορία της ατιμωρησίας , λέει η CPJ . Τρεις δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στη Ρωσία , συμπεριλαμβανομένων των Abdulmalik Akhmedilov , ενός συντάκτη από το Νταγκεστάν που επέκρινε δριμύτατα τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για φίμωση των θρησκευτικών και πολιτικών διαφωνιών. Στη Σρι Λάνκα , ο εκδότης Lasantha Wickrematunge , γνωστός για την κριτική του προς την κυβέρνηση , ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.


    Η Ασία, όπου 55 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους , ήταν η πιο φονική περιοχή του κόσμου για τους δημοσιογράφους, ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική, όπου σκοτώθηκαν 28, δήλωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου στην ετήσια WorldPress Freedom Review του .




    Δεκατέσσερις δημοσιογράφοι χάθηκαν στην Αφρική πέρυσι .


    Η Μέση Ανατολή είδε έξι νεκρούς, τέσσερις από αυτούς στο Ιράκ . Το 2008 , 14 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ .


    Επτά δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη το 2008 - μεταξύ των οποίων πέντε στη Ρωσία , ένας στην Τουρκία και ένας στο Αζερμπαϊτζάν .


    • " Όταν πρόκειται για τη σκόπιμη δολοφονία των δημοσιογράφων , λόγω της εργασίας τους, βρισκόμαστε ακόμη βυθισμένοι στην εποχή της βαρβαρότητας ", έγραψε ο Anthony Mills, αρχισυντάκτης της παραπάνω έκθεσης.

    Κατά την τελευταία δεκαετία 742 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί σε όλο τον κόσμο , σύμφωνα με το IPI.




    Κατά τα τελευταία 12 χρόνια περισσότερα από 1.100 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης του προσωπικού έχουν σκοτωθεί στη γραμμή του καθήκοντος. Πέθαναν γιατί σε κάποιον δεν του άρεσε αυτό που έγραψαν ή είπαν , είτε γιατί βρίσκονταν στο λάθος μέρος ή σε λάθος χρόνο .


    Η δεύτερη χειρότερη χρονιά για τη δεκαετία ήταν το 2006 , στη διάρκεια του οποίου 46 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ , στο αποκορύφωμα της βίας που βυθίστηκε η χώρα μετά την εισβολή του 2003.



    Σύμφωνα πάντα με τον
    Anthony Mills : "Αυτή η δεκαετία δεν μοιάζει με καμιά άλλη , γιατί , χώρες όπως το Ιράκ , το Αφγανιστάν , η Σομαλία και το Πακιστάν , έχουν δει τη σκόπιμη στόχευση των δημοσιογράφων. Η εξέλιξη αυτή έχει αλλάξει το πρόσωπο της παρουσίασης των συγκρούσεων , που οδηγεί σε μικρότερη κάλυψη και ως εκ τούτου δημιουργεί ένα ανησυχητικό κενό στην κατανόηση των πολύπλοκων γεγονότων."


    Συνοψίζοντας τα στοιχεία για τη τελευταία δεκαετία:

    Από τους 742 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο , λόγω της εργασίας τους κατά την προηγούμενη δεκαετία , 171 σκοτώθηκαν στο Ιράκ , καθιστώντας το ως την πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους δημοσιογράφους.

    Οι Φιλιππίνες είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους αυτής της δεκαετίας , σύμφωνα με τον αριθμό των 94 που σκοτώθηκαν εκεί από το 2000 ως και 2009


    Η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους δημοσιογράφους αυτή τη δεκαετία ήταν η Κολομβία , όπου 58 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Πολλοί από αυτούς ήταν τα θύματα της βίας μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων , των εκτός νόμου ένοπλων ομάδων και των καρτέλ των ναρκωτικών . Συνολικά έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα το 2009 .

    Το Μεξικό - όπου τα καρτέλ των ναρκωτικών που εμπλέκονται σε μια βίαιη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις ασφαλείας - κατατάσσεται πίσω από την Κολομβία ως η τέταρτη πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών , όπου σκοτώθηκαν 40 περίπου . Συνολικά 11 δολοφονήθηκαν το 2009.

    Η Ρωσία βρίσκεται στην πέμπτη θέση , με 35 δημοσιογράφους να έχουν δολοφονηθεί μεταξύ του 2000 και 2009.


    Η Ασία ήταν η πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου για τους δημοσιογράφους αυτή της δεκαετία , με 239 δημοσιογράφους, ή το 32 % του συνόλου των θυμάτων,να έχουν δολοφονηθεί εκεί. Συνολικά 32 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν, οκτώ από αυτούς το 2009 - λόγω της βίαιης αντιπαράθεση μεταξύ του στρατού του Πακιστάν και των μαχητών των Ταλιμπάν.

    Η δεύτερη πιο θανατηφόρα περιοχή για τους δημοσιογράφους αυτής της δεκαετίας ήταν η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική . Συνολικά 203 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν - 27% του παγκόσμιου συνόλου για την περίοδο 2000 - 2009 .

    Η Αμερική κατατάσσεται λίγο πίσω από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική , στην τρίτη θέση , στο 22% , με 165 δημοσιογράφους να έχουν σκοτωθεί αυτή τη δεκαετία. Επτά δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στην διάρκεια της εργασίας τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η Ευρώπη κατέχει την τέταρτη θέση , λόγω των υψηλών ποσοστών στη Ρωσία , που αποτελούν το 9% του συνολικού παγκόσμιου αριθμού το 2000-2009.

    Η Αφρική βρίσκεται στην έκτη θέση και ήταν λιγότερο επικίνδυνη από την Ευρώπη για τους δημοσιογράφους! Παρ 'όλα αυτά , συνολικά 55 δημοσιογράφοι - 7% του παγκόσμιου συνόλου - δολοφονήθηκαν στην αφρικανική ήπειρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών , από τους οποίους οι 23 στη Σομαλία.



    Σύμφωνα πάντα με την IFJ « Η παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου μπορεί να είναι η σφαίρα ενός δολοφόνου , με σκοπό να σκοτώσει έναν δημοσιογράφο που διεξάγει έρευνα , και αφετέρου να τρομοκρατήσει και να εξασφαλίσει τη σιωπή των συναδέλφων του . Μπορεί, επίσης, να είναι το χτύπημα στην πόρτα από την αστυνομία , για να «ρωτήσει» έναν δημοσιογράφο σχετικά με τις πηγές του, ή για να τον οδηγήσει στη φυλακή συνήθως χωρίς μια δίκαιη δίκη . Μπορεί ακόμη να είναι μια περιοριστική νομοθεσία σε βάρος των μέσων ενημέρωσης …»


    Σύμφωνα, τέλος, με μια έκθεση της UNESCO ένα ανησυχητικό γεγονός είναι ότι η δολοφονία των δημοσιογράφων ως επί το πλείστον σημειώθηκε σε χώρες που δεν είναι εμπόλεμες ζώνες . Τα περισσότερα θύματα δεν ήταν οι πολεμικοί ανταποκριτές , αλλά μάλλον τοπικοί δημοσιογράφοι οι οποίοι εργάζονται σε χώρες σε περίοδο ειρήνης .


    Η νέα έκθεση υπογραμμίζει ότι η απουσία απειλών κατά δημοσιογράφων είναι απαραίτητη για την προστασία του δικαιώματος όλων των πολιτών για την αξιόπιστη και ανεξάρτητη ενημέρωση , καθώς και για τη διασφάλιση του δικαιώματος των δημοσιογράφων να την παράσχουν χωρίς φόβο για την ασφάλειά τους. Η επικεφαλής της UNESCO , Irina Bokova , καταδικάζοντας τις επιθέσεις σε βάρος δημοσιογράφων, είπε:


    «Μόνο η πολιτική βούληση των κρατών να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη τους δολοφόνους των δημοσιογράφων , και να θέσουν τέλος στην ατιμωρησία , θα είναι η καλύτερη προστασία για τους επαγγελματίες του Τύπου