Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της ATEbank έπεσε στο 4,36 έναντι ορίου 6%. Σύμφωνα με την Τράπεζα, η Αγροτική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, πέρασε οριακά το τεστ με 6%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Εθνική διαμορφώνεται στο 7,4%.
Οι όροι των stress tests ήταν ιδιαίτερα επαχθείς για τις ελληνικές τράπεζες καθώς, περιέλαβαν «haircut» των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 23,1% έναντι μέσου όρου της ευρωζώνης, 8,5%, επιβεβαιώνοντας τα χθεσινά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «αυστηροποίηση» των όρων την τελευταία στιγμή.
Προβλέπεται ακόμη εκτίναξη των τελικών αποδόσεων του 5ετούς κρατικού ομολόγου στο 13,87% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 4,60%.
Επίσης, το δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα προβλέπει μείωση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές κατά 4,3% (έναντι μείωσης 0.6% για την ευρωζώνη) εκτίναξη της ανεργίας στο 14,8% (έναντι 11,5% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης) και μακροπρόθεσμα επιτόκια 14,7% έναντι 5,3% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης.
Επτά ευρωπαϊκές τράπεζες «κόπηκαν»
Συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τις 91 τράπεζες των 20 χωρών που εξετάστηκαν, μόνο 7 δεν πέρασαν τα «τεστ αντοχής», μεταξύ των οποίων η ελληνική ΑΤΕbank, η γερμανική Hypo Real Estate και πέντε ισπανικές περιφερειακές-γνωστές ως cajas- οι οποίες θα χρειαστούν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας, τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν τα τραπεζικά ιδρύματα ήταν πιο δύσκολα ακόμη και από εκείνα που είχαν εφαρμόσει οι αμερικανικές αρχές στις τράπεζές τους. Η ευρωπαϊκή Αρχή ήλεγξε στην ουσία πώς αυτές οι 91 τράπεζες θα ανταποκρίνονταν στο ενδεχόμενο μιας άλλης ύφεσης με πρόσθετες απώλειες σε κρατικά ομόλογα.
«Προσαρμοστικότητα»
Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής επιβεβαιώνουν την προσαρμοστικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, επισήμανε, σε μια πρώτη αντίδραση, η Ε.Ε.
Λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των «τεστ αντοχής», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει την επέκταση των μέτρων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τη διάσωση τραπεζών που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικά προβλήματα.
Η Επιτροπή «επέκτεινε έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 την έγκρισή της (...) για τα ισπανικά μέτρα ανακεφαλαιοποίησης υπέρ του τραπεζικού τομέα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης την επέκταση των πορτογαλικών μέτρων τραπεζικών εγγυήσεων και ένα παράλληλο σύστημα για ανακεφαλαιοποίηση, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε την εμπιστοσύνη της για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι όσον αφορά τις μεγάλες τράπεζες η Ισπανία θα είναι «επικεφαλής της Ευρώπης στη φερεγγυότητα και τη σταθερότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου