Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Βουτιά του ΠΑΣΟΚ σε τρεις δημοσκοπήσεις. Όπως και των κομμάτων της συγκυβέρνησης



Τρία νέα γκάλοπ καταγράφουν τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος, τη συρρίκνωση του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού, την πρωτιά της ΝΔ με αναιμικά ποσοστά, την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και την ανάδειξη του ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη στη 2η θέση.

 Η Marc (Έθνος της Κυριακής) φέρνει τη ΝΔ στο 17% , τη ΔΗΜΑΡ στο 10,8%, το ΠΑΣΟΚ στο 9,8%, το ΚΚΕ στο 8,4%, τον Σύριζα στο 7,6%, το ΛΑΟΣ στο 4,9%. Στο όριο του 3% κινούνται οι Οικολόγοι Πράσινοι και το κόμμα της Ντόρας, ενώ πάνω από το 2% βρίσκονται οι ακροδεξιοί της Χρυσής Αυγής.

Η προβολή αυτών των αποτελεσμάτων οδηγεί σε οκτακομματική Βουλή. Η ΝΔ θα έπαιρνε 117 έδρες, ο Κουβέλης 43, το ΠΑΣΟΚ 39, το ΚΚΕ 34, ο Σύριζα 30, το ΛΑΟΣ 19 και Οικολόγοι -Ντόρα από 9 έδρες.

Ανάλογη εικόνα -αλλά ακόμη δυσμενέστερη για το ΠΑΣΟΚ) δίνει η MRB (για τη Realnews). H NΔ 19%, ΔΗΜΑΡ 10,1%, ΚΚΕ 8,8%, ΠΑΣΟΚ και Σύριζα 8,2%, Οικολόγοι 2,7% και Ντόρα 2,1%.

Αλλά και η Alco (για το Πρώτο Θέμα) στο ίδιο πλαίσιο βρίσκεται.

ΝΔ: 19, ΔΗΜΑΡ: 9,3, ΠΑΣΟΚ: 8,9, ΚΚΕ: 8,5, Σύριζα: 6,5, Οικολόγοι: 2,7 και Ντόρα 2,2.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι, βέβαια, από τη μια ένα … γλυκό ναρκωτικό.

Από την άλλη καταγράφουν την καθολική δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στα κόμματα του Μνημονίου και της δοτής κυβέρνησης.

Όπως και την αναζήτηση μιας άλλης προοπτικής.

Μόνο  που … 

Εικόνες από τις κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο –Είμαστε όλοι Έλληνες



Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον ελληνικό λαό σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου.

Εικόνες σε live μετάδοση μπορείτε να δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:


Η ηθική και … οικονομική χρεωκοπία της Γερμανίας και το χρέος της προς την Ελλάδα




 Κατά τον τέως πρωθυπουργό και αρχιτέκτονα της υποταγής της χώρας στο Μνημόνιο και την Τρόικα ήμασταν ένα «λαός διεφθαρμένων».

Φυσικά τη ρητορική αυτή πολύ άνετα υιοθέτησαν και ενσωμάτωσαν κάθε λογής λαϊκιστικά έντυπα και  ακραίες πολιτικές  προσεγγίσεις σε όλη την Ευρώπη, ειδικότερα στη Γερμανία.

Για τους Γερμανούς συμμάχους και «εταίρους» ήμασταν παράδειγμα προς αποφυγή που έπρεπε να τιμωρηθούμε παραδειγματικά.




 Φαίνεται, όμως, ότι η ιστορία έχει … κέφια και δεν διστάζει να ειρωνεύεται ακόμη και τους ισχυρούς.

Έτσι, είναι στη Γερμανία όπου παραιτείται ο δεύτερος πρόεδρος σε διάστημα δυόμιση ετών.






Σύμμαχος, λοιπόν, της Μέρκελ ο Κριστιάν Βουλφ οδηγήθηκε σε παραίτηση κάτω από το βάρος ενός σκανδάλου για τη λήψη ενός στεγαστικού δανείου με χαριστικούς όρους όταν ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας. Πιο συγκεκριμένα  - σύμφωνα με την Bild η οποία πρώτη δημοσιοποίησε το θέμα – ο Βουλφ έλαβε το ποσό των 500,000 ευρώ από τη σύζυγο ενός πλούσιου επιχειρηματία, του Egon Geerkens, τον Οκτώβριο του 2008.

Για τα γερμανικά μίντια η εξέλιξη αυτή αποτελεί κάτι το πρωτοφανές στη μεταπολεμική Γερμανία.

«Τυχαία» και οι δύο παραιτηθέντες πρόεδροι ήταν επιλογές της Μέρκελ.

Η «άτεγκτη», λοιπόν, γερμανική ηθική – προτεσταντικού τύπου – έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα.

Πώς αλλιώς; Όταν εξαπολύουν μύδρους εναντίον της αποτυχημένης και διεφθαρμένης μικρής Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της ίδιας της Γερμανίας ενέχονται σε σοβαρά σκάνδαλα.

 Αλλά και οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις ενέχονται σε σκάνδαλα σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως η «ιέρεια» της διαφθοράς, η «αμαρτωλή» Siemens, που έχει γνωρίσει καταδίκες για διαφθορά και δωροδοκίες σε μια σειρά χώρες, από τις ΗΠΑ, την ίδια τη Γερμανία μέχρι και το … Εκουαδόρ.

Όπως και η Forrestal – με τη γνωστή υπόθεση των υποβρυχίων – η οποία και αυτή καταδικάστηκε για ενεργητική δωροδοκία.




 Βέβαια, στην ιδιόμορφη γερμανική «ηθική» «διεφθαρμένος» είναι μόνο ή κυρίως αυτός που αποδέχεται τη δωροδοκία (βεβαίως και είναι βαθιά διεφθαρμένος αυτός που γίνεται αποδέκτης της δωροδοκίας).

Ενώ αυτοί που οργανώνουν, ενισχύουν και αξιοποιούν  ένα σύστημα διαφθοράς σε μια σειρά χώρες, είναι άξιοι «επαίνων» και θεωρούνται επιτυχημένοι και υπόδειγμα οικονομικής αποτελεσματικότητας.

Πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιόμορφη ηθική προσέγγιση.  

 Από την άλλη η Ελλάδα συνεχώς επιπλήττεται για ανικανότητα στη δημοσιονομική της διαχείριση, ανικανότητα να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις. Ενώ από πολλούς εκπροσώπους της γερμανικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ αφήνεται να εννοηθεί ότι η χώρα θα καταλήξει στη χρεωκοπία και στην έξοδο από την ευρωζώνη.

 Εκείνο που «λησμονούν» πολλοί γερμανοί ιθύνοντες είναι ότι η ίδια η χώρα τους, η οποία αποτέλεσε το πρότυπο ενός οικονομικού θαύματος – του φημισμένου Wirtschaftswunder – για τέσσερις περίπου δεκαετίες, γνώρισε τρεις χρεωκοπίες στο διάστημα ενός αιώνα: το 1930, το 1953 και το 1990!

(Όπου ως χρεωκοπία μπορεί να θεωρηθεί και η άρνηση αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας αυτής).

Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό, αλλά η χώρα που θεωρείται «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας στάθηκε εξαιρετικά ασυνεπής στις υποχρεώσεις της, ειδικότερα όσον αφορά τις επανορθώσεις για τα δεινά και τις ζημίες από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το 1990 και τη συμφωνία της Μόσχας που προέβλεπε την επανένωση των δύο Γερμανιών, η Γερμανία δεν έχει καταβάλει κανένα ποσό για αποζημιώσεις. Η συνθήκη της Μόσχας δεν κάνει καμία αναφορά στη «συνθήκη της ειρήνης» του Λονδίνου το 1953.




Εδώ εμπλέκεται και η Ελλάδα. Η οποία,  σύμφωνα με τη γερμανική ερμηνεία, χάρη στη συμφωνία του Λονδίνου είχε χάσει τα «δικαιώματά» της για διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Η Ελλάδα η οποία σύμφωνα και με τον ιστορικό Mark Mazower -  όπως αναφέρεται στο έργο του «Στην Ελλάδα του Χίτλερ» - είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τους Ναζί - μετά τη Ρωσία και την Πολωνία - και που  υπέστη «συστηματική λεηλασία των πόρων της».

Το 1941,για παράδειγμα,  οι Ναζί κατακτητές επέβαλαν σ την ελληνική κεντρική τράπεζα, όπως έκαναν και σε άλλες χώρες, ένα αναγκαστικό δάνειο ύψους 476 εκατομμυρίων  μάρκων του Ράιχ, ως «εισφορά στην πολεμική προσπάθεια». Όπως επισημαίνει και ο καθηγητής στο London School of Economics και ιστορικός της γερμανικής οικονομίας, Ritschl Albrecht, σε συνέντευξή του στο Der Spiegel: το γερμανικό μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα στηρίχτηκε στην αφαίμαξη πολλών ευρωπαϊκών κρατών που ποτέ δεν αποζημιώθηκαν ικανοποιητικά για τις καταστροφές της κατοχής κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτή ακριβώς είναι και η περίπτωση της Ελλάδας.

Συνολικά, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία  της Γερμανίας, έχει αποζημιώσει μία φορά την Ελλάδα: 115 εκατομμύρια γερμανικών μάρκων (περίπου 58 εκατ. ευρώ) δόθηκαν το 1960, ως μέρος μιας συνολικής συμφωνίας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ.

 Το ποσό αυτό απέχει πάρα πολύ από τις εκτιμώμενες ζημίες και καταστροφές από τη γερμανική κατοχή όσο και από το αναγκαστικό δάνειο. Σύμφωνα με τον Daniel Cohn-Bendit, τα ο ποσό αυτό μπορεί να φτάνει στα 81 δις. ευρώ, όπως τόνισε σε ομιλία του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου.

 Στις αρχές του 2010 εκπρόσωποι της τότε ελληνικής κυβέρνησης τόλμησαν να ψελλίσουν ότι το συνολικό γερμανικό χρέος προς τη χώρα μας έφτανε στα 162 δις. ευρώ, ένα τεράστιο ποσό που άγγιζε περίπου το 50% του ελληνικού χρέους που ανερχόταν σε 350 δις ευρώ στα τέλη του 2011!

Πιο πρόσφατα ήταν ο Μανόλης Γλέζος που δήλωσε ότι το διεκδικήσιμο ποσό φθάνει στα 162 δις. ευρώ χωρίς τους τόκους.




 Πόσα τελικά οφείλει η Γερμανία; 81 δισεκατομμύρια, όπως δήλωσε ο  Cohn-Bendit; 162 000 000 000,σύμφωνα με τις ελληνικές διεκδικήσεις;  Ή 68 δισεκατομμύρια όπως ισχυρίστηκε το γαλλικό περιοδικό Le Point ; H  καθόλου, όπως υποστήριξε το Βερολίνο; Η μάχη των στοιχείων γύρω από το θέμα αυτό αποτελεί μέτρο της πολυπλοκότητας της κατάστασης.

 Κατά τον Cohn-Bendit τίθεται ένα δίλημμα ηθικής: η Γερμανία που γνώρισε την οικονομική της ανάπτυξη σε πρωτοφανή ευεργετήματα και διαγραφή των χρεών της μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στέκεται άτεγκτη απέναντι στη μικρή Ελλάδα και ορθώνεται ως απειλητικός τιμωρός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι Γερμανοί, που αποκαλούν τους εαυτούς τους ενάρετους, πιστεύουν ότι οι Έλληνες έχουν αμαρτήσει και πρέπει να πληρώσουν Ωστόσο, εκείνοι που έχουν «αμαρτήσει περισσότερο απ’ όλους είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί, των οποίων το χρέος είχε παραγραφεί, από τη στιγμή που οι Αμερικανοί θεώρησαν στρατηγικό τους συμφέρον μεταπολεμικά την ενίσχυση της Δυτικής Γερμανίας ως  συμμάχους τους στην ηπειρωτική Ευρώπη απέναντι στην ισχύ της Σοβιετικής Ένωσης».




Απ’ ότι φαίνεται η «ηθική» είναι πολύ ελαστική και υποτάσσεται στα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Ενώ μέχρι σήμερα επιβάλλεται η ηθική και το δίκαιο του ισχυρότερου.

 Ως εργαζόμενοι και Έλληνες πολίτες δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ούτε τις βάναυσες, απάνθρωπες και βαθιά άδικες πολιτικές της τρόικα.

Ούτε να ανεχόμαστε «μαθήματα ηθικής» και «ορθής» συμπεριφοράς.

Ως πολίτες του κόσμου ενώνουμε τη φωνή μας με την παγκόσμια κινητοποίηση για την ανατροπή των ανισοτήτων του σύγχρονου κόσμου, για την ανατροπή των δογματικών και φονταμενταλιστικών νεοφιλελεύθερων επιλογών που κυριαρχούν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σ’ όλο τον πλανήτη. 

Παγκόσμια κινητοποίηση συμπαράστασης - η ελπίδα ανατέλλει ... Όλος ο κόσμος το Σάββατο στις πλατείες για την Ελλάδα!



Διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας πραγματοποιούνται το απόγευμα του Σαββάτου σε πολλές πόλεις του κόσμου, με αφορμή την οικονομική κρίση και τα οξύτατα προβλήματα που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία.

Όπως επισημαίνεται σε διαδικτυακό κάλεσμα προς το διεθνές κοινό, τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου επιβάλλουν μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ προβλέπονται και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.



Κινητοποίηση προγραμματίζεται και στη Νέα Υόρκη, στο πάρκο όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

Στον διαδικτυακό τόπο jesuisgrec.blogspot.com Ευρωπαίοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα ''Είμαι και εγώ Έλληνας''.

Στο Facebook υπάρχει, μάλιστα, ομάδα που ονομάζεται: We Are All Greeks





Αναμεταδίδουμε από το http://jesuisgrec.blogspot.com/
Ζωντανή ανταπόκριση από τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στην Ευρώπη
UNE RADIO CE SAMEDI POUR SUIVRE LES MOBILISATIONS POUR LA GRÈCE, HORS DE GRÈCE.

 Έπειτα από συνεννόηση με τον ραδιοφωνικό σταθμό 1431 ΑΜ, το Σάββατο 18/02/2012, θα πραγματοποιηθεί ζωντανή σύνδεση με Γαλλία και Δανία για να μεταφερθεί το κλίμα από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό. Θα υπάρξει ενημέρωση για τις δράσεις στις πόλεις Τουλούζη, Λυών, Γκρενόμπλ από Γαλλία και Κοπεγχάγη από Δανία.

Η εκπομπή στον 1431 θα ξεκινήσει κατά τις 4παρα ώρα Ελλάδος και η θεματική της θα αφορά τις πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό με διάβασμα σχετικών κειμένων.

ΑΚΟΎΣΤΕ LIVE ΕΔΏ:

Οι διαδηλώσεις στη Γαλλία:

MANIFESTATIONS EN FRANCE

Nimes (18/02) : Paris (18/02) : https://www.facebook.com/events/300935383297289/
Havre (20/02)
Communauté française d’Athènes, devant l’ambassade d’Athènes (18/02, 12h)http://img.mp23.ch/clients/mailpro9986/MOTION_AMBASSADE_version_FINALE.pdf




Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η ανατροπή του πολιτικού χάρτη – πράξη 1η – η ακροδεξιά μετατόπιση της ΝΔ και οι υπόγειες διαδρομές μεταξύ των «μνημονιακών» δυνάμεων και της ελληνικής ολιγαρχίας



Η βασανιστική αναπροσαρμογή του πολιτικού σκηνικού έχει αρχίσει.

Με βάση την πραγματικότητα και άλλων χωρών, όπου πέρασε το ΔΝΤ και επιβλήθηκαν αντίστοιχες πολιτικές, υπήρξε ριζική μεταβολή του πολιτικού χάρτη.

Οι εργαζόμενοι και οι κοινωνικές τάξεις, που δέχονται την τρομαχτική επίθεση  στα εισοδήματα και δικαιώματά τους, εκδηλώνουν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα την οργή και αγανάκτησή τους. Ζητούν  ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό ωθώντας σε πιέσεις που «απειλούν» όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Από την άλλη, οι πολιτικές δυνάμεις του μνημονίου δέχονται τους ισχυρούς κραδασμούς και αναγκάζονται σε κινήσεις αναδιοργάνωσής τους.

 Το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο στη χώρα μας σε στενή συνεργασία με τους ξένους δανειστές και «εταίρους» προωθεί μια αυταρχικότερη ακόμη και πιο συντηρητική αναδιάταξη του σημερινού μπλοκ εξουσίας.

 Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η σημερινή προσχώρηση του Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργιάδη  στη ΝΔ.

Πράξη ως ένα βαθμό αναμενόμενη.
Που έρχεται ως αντίρροπη τάση στη διαγραφή 21 βουλευτών από τον Αντώνη Σαμαρά οι οποίοι ανήκαν – οι περισσότεροι – στο καραμανλικό μπλοκ.

Η ΝΔ μετατοπίζεται με αυτό τον τρόπο σε περισσότερο ακροδεξιές θέσεις διεκδικώντας μεγάλο μέρος της πολιτικής πελατείας του ΛΑΟΣ.

 Η ειρωνεία είναι ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης και το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα του που φιλοδόξησε να διεμβολίσει το πολιτικό σκηνικό και να παίξει ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, απειλείται σήμερα με διάλυση και εκλογική συντριβή και να αποτελέσει το πρώτο «θύμα» της επιλογής στήριξης του εκτρώματος της κυβέρνησης Παπαδήμου.

 Αναμένονται οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ που οδηγείται σε διάσπαση ενώ η κούρσα για τη διεκδίκηση της αρχηγίας σ’ αυτό το κόμμα μπορεί να συνδεθεί με νέες συγκρούσεις, ομαδοποιήσεις και τάσεις διαρροής. Ήδη μια σειρά στελεχών του αλληθωρίζουν σε λύσεις κεντροδεξιάς κατεύθυνσης με κάποιον «τεχνοκράτη»επικεφαλής - χωρίς να εξαιρείται και ο ίδιος ο Παπαδήμος.
 Ενώ άλλα στελέχη του, φυλλορροούν και «μεταλλάσσονται» προς την κατεύθυνση του κόμματος του κ. Κουβέλη, της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αναμένεται, βεβαίως, και η θορυβώδης εμφάνιση της «πατριωτικής Δεξιάς», πολιτικού σχήματος ή σχημάτων, σ’ ένα από τα οποία θα πρωταγωνιστεί ο Παναγιώτης Καμμένος.

 Συνολικότερα επιχειρείται η συντηρητική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, η δημιουργία αναχωμάτων σε μια αριστερόστροφη κατεύθυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Οι οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη λογική και την πολιτική της τρόικα και κάθε λογής Μνημονίου επιχειρούν τη θωράκιση του καθεστώτος τους προωθώντας την πιο αυταρχική εκδοχή του.


 Η διασφάλιση των συμφερόντων τους συνδέεται με τη διαμόρφωση ενός νέου πόλου και συσχετισμού εξουσίας που, με την ενδεχόμενη  κονιορτοποίηση του ΠΑΣΟΚ, θα στηρίζεται βεβαίως στα κόμματα που έχουν αποδεχτεί το Μνημόνιο, αλλά με σαφές προβάδισμα στη ΝΔ.

Συσχετισμός που μπορεί να «εμπλουτίζεται» με διάφορα ακρο – έως και κεντρο-δεξιά σχήματα.  

Κρατώντας, όμως, και κάποιες «κεντροαριστερές» εφεδρείες. Για την ένταξη σε πιθανές κυβερνητικές λύσεις και των «προθύμων»  αυτής της πλευράς.
  
Η θωράκιση του μνημονιακού καθεστώτος συνδέεται και με τη λήψη ολοένα και περισσότερων αυταρχικών μέτρων. Όπως αυτών που συζητιούνται τούτες τις μέρες – για περιορισμό και στην ουσία απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Μη αποκλείοντας και τις πιο ακραίες παρεμβάσεις και εκτροπές που, ίσως, μέχρι πριν λίγο φαίνονταν αδιανόητες.

Ίσως, γι’ αυτό να είναι «χρήσιμοι» και οι «πολιτικοί αστέρες» τύπου Βορίδη και Γεωργιάδη.

Οι τελευταίες εξελίξεις, όμως, συμβαίνουν στο έδαφος ορισμένων βαθύτερων φαινομένων και διεργασιών.

 Έτσι, η τοποθέτηση του Βορίδη ως υπουργού «Δημοσίων Έργων» δεν είναι άσχετη με τη βαθμιαία μετατόπιση μεγαλοεκδοτικών και εργολαβικών συμφερόντων προς τη ΝΔ ή και την αναζήτηση ανοικτά αντιδημοκρατικών λύσεων και επιλογών στο όνομα της «σωτηρίας» της χώρας από τη χρεωκοπία και την πτώχευση. Έτσι, «τυχαία» ο γιος του Σταύρου Ψυχάρη, βασικού μετόχου στον ΔΟΛ, είναι στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Ενώ πληροφορίες μιλούν και για στενό «φλερτ» με τον εκδοτικό οργανισμό «Πήγασος» συμφερόντων Μπόμπολα που ταυτόχρονα είναι και από τους κυριότερους μεγαλοεργολάβους.

 Από την άλλη, ως «Νέος Μέτοικος», μόνο τυχαία δεν είχαμε θεωρήσει την τοποθέτηση του Άδωνη Γεωργιάδη ως υφυπουργού εμπορικής ναυτιλίας.

Στους πολιτικούς κύκλους αποτελεί «κοινό μυστικό» ότι η συγκεκριμένη θέση δίνονταν συνήθως στους «ταμίες» των κατεστημένων πολιτικών δυνάμεων αφού συνδέονταν με τη ροή των εφοπλιστικών «χορηγιών» στα ταμεία των μεγάλων κομμάτων.

Κι εδώ δημιουργείται ένα νέο ερωτηματικό: ποια είναι η στάση και η συμμετοχή του εφοπλιστικού κεφαλαίου στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις;

Ποια στάση κρατούν αυτοί που θα ονομάζαμε «μεγάλους αφανείς»;

Για τις ανάγκες της προσέγγισης μας ανασύραμε δύο άρθρα από το γαλλικό Monde στις 11 και 12/11/2011.

 Στο πρώτο με τίτλο «Heureux qui comme un armateur vit en Grèce» του Alain Salles, τονίζεται ο οικονομικός ρόλος των ελλήνων εφοπλιστών και της ελληνικής ναυτιλίας που παρέχει το 6% τουλάχιστον του ΑΕΠ.

Οι Έλληνες εφοπλιστές που απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμια είναι απρόθυμοι να σπάσουν τον «ομφάλιο λώρο» που τους συνδέει με το ελληνικό κράτος. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το άρθρο 107 του Συντάγματος που τους παρέχει εξαιρετικά φορολογικά προνόμια ορισμένα από τα οποία κρατούν από το … 1953 ενώ κάποια άλλα έλκουν την καταγωγή τους στην περίοδο … 1967-1974.

 Το περίεργο είναι – όπως επισημαίνεται στο άρθρο – ότι παρά τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις, τα σκανδαλώδη προνόμια των εφοπλιστών που βρίσκονται στον πυρήνα της ελληνικής πλουτοκρατίας ελάχιστα προβάλλονται – λιγότερο ίσως και από τα προνόμια της Εκκλησίας!

 Όπως έχει επισημάνει και ο συνταγματολόγος και καθηγητής στη Νομική Θράκης, μέλος, επίσης, της ομάδας που ζητούν τον έλεγχο του ελληνικού χρέους, Γεώργιος Κατρούγκαλος: «Αυτά δεν έχουν συζητηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν βρίσκονται μέσα στην πολιτική ατζέντα».

 Οι εφοπλιστές φέρονταν «δυσαρεστημένοι» από την υποβάθμιση του υπουργείου Ναυτιλίας σε υφυπουργείο. Φαίνεται, επίσης, ότι πιθανόν ευνόησαν την τοποθέτηση στο νέο υφυπουργείο ενός «καθαρού» ταξικού και με ακροδεξιό έως φιλοφασιστικό προσανατολισμό εκπροσώπου. Έτσι, μας προέκυψε και ο Άδωνις.



 Στο επόμενο άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα Marc Roche, με τίτλο “ Les "London Greeks", un monde secret et fiscalement choyé” (Monde, 12/11/2011) γίνεται λόγος για το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπυ του  Λονδίνου το οποίο χαρακτηρίζεται ως «συντηρητικό, ακόμα και αντιδραστικό, ενώ πολλοί έχουν υποστηρίξει τη στρατιωτική δικτατορία (1967-1974). Σήμερα, αρκετοί υποστηρίζουν τον πρώην βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος ζει στο Λονδίνο, ενώ αναπτύσσουν φιλανθρωπικούς σκοπούς και δημιουργούν  Έδρες Ελληνικών Σπουδών σε βρετανικά πανεπιστήμια».

 Ο πλήρης ρόλος αυτού του ιδιαίτερα επιθετικού και «σκληρού» τμήματος της ολιγαρχίας στις τελευταίες εξελίξεις δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως.

Λόγος έχει γίνει και για τον όμιλο Λάτση ο οποίος αποτελούσε και έναν από τους μεγαλοδανειστές της χώρας μας.

Ενώ οι όμιλοι Αλαφούζου και Βαρδινογιάννη με τους πολυποίκιλους μηχανισμούς που διαθέτουν και ιδιαίτερα μέσα από τα εκδοτικά τους συγκροτήματα πίεσαν και πιέζουν για την επιβολή των πιο σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων.

Όλα αυτά μόνο υπαινιχτικά αναφέρονται στην ελληνική πολιτική ατζέντα, στην πολιτική αντιπαράθεση.

Συνήθως καταγγέλλονται – και σωστά – η τρόικα, το ΔΝΤ, ο ρόλος της Γερμανίας και της Μέρκελ, η στάση της ηγεσίας της ΕΕ.

Υποβαθμίζεται, όμως, και δεν τονίζεται όσο χρειάζεται ο ρόλος και η συγκεκριμένη ευθύνη της ελληνικής ολιγαρχίας. Πολύ περισσότερο δεν κατονομάζονται και οι «αυτουργοί» αυτών των εξελίξεων – πέρα από τους πολιτικούς εκπροσώπους τους.

Ακόμη ακόμη και από τα κόμματα της Αριστεράς.

 Σε εξέλιξη, όμως, πέρα από την πολιτική αναδιάταξη βρίσκεται και μια οξύτατη κοινωνική, ταξική, οικονομική σύγκρουση με κορυφαία διακυβεύματα.

Οι πιο αντιδραστικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας θα πιέσουν για αυταρχικότερες, σκληρότερες και πιο αντιλαϊκές λύσεις, δημιουργώντας ευνοϊκές γι’ αυτές προϋποθέσεις και συσχετισμούς.

Το ζήτημα είναι τι θα γίνει στον άλλο πόλο.

Και τι θα κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες και εργαζόμενοι.

Μια πρώτη απάντηση στη νέα φάση των αγώνων μπορεί να δοθεί αυτή την Κυριακή στις 10.30΄ πμ στο Σύνταγμα.

Στο νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο.   

Παγκόσμια διαδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα



Παγκόσμια διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί αύριο έξω από ελληνικές πρεσβείες και προξενεία σε πολλές πόλεις τους κόσμου.

Με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες», ακτιβιστές θα συγκεντρωθούν για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κρίση και τη στάση που τηρεί η διεθνής κοινότητα απέναντι στην Ελλάδα.



 Το κάλεσμα γίνεται διαδικτυακά, μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!».

 Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 14:00 έξω από τις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης από το Παρίσι ως τη Ρώμη κι από το Ντίσελντορφ ως τη Μαδρίτη. Αντίστοιχη κινητοποίηση προγραμματίζεται και στη Νέα Υόρκη, το Σάββατο στο πάρκο Ζουκότι, όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

 Η κίνηση αποτελεί πρωτοβουλία των διαχειριστών του ιστότοπου international.democraciarealya.es, ενώ η λίστα με τις πόλεις που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή βρίσκεται στην ιστοσελίδα
 https://www.facebook.com/events/300173683376937/.




 Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Έλληνας».

 Στον διαδικτυακό τόπο «jesuisgrec.blogspot.com» Ευρωπαίοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν μ΄ αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Σε πλήρη σύγχυση η «πολιτική ηγεσία» της χώρας δέχεται το ένα ράπισμα μετά το άλλο. Εκβιασμών και προσβολών συνέχεια …



Εντάξει, το Μνημόνιο 2 ψηφίστηκε από τους 199 «πρόθυμους» και «υπάκουους» της ελληνικής βουλής.

 Όμως, η «βοήθεια» δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

 Οι ευρωπαίοι «εταίροι» μας – λένε – είναι δύσπιστοι …




 Έτσι, η συνεδρίαση του Eurogroup μετατράπηκε σε  … διαρκή τηλεδιάσκεψη.

 Ζητήθηκαν και οι υπογραφές των αρχηγών των κομμάτων, τις οποίες έστειλαν ταχύτατα και πρόθυμα …

(Δεν έχει πει κανείς σ’ αυτά τα αγόρια ότι ορισμένα πράγματα μεταξύ των οποίων και την υπογραφή τους δεν πρέπει να τα βάζουν όπου κι όπου;)

Όμως, ούτε κι αυτό δεν ήταν αρκετό.

Ο «πολύς» Σόιμπλε έκανε μια ακόμη ωμή παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική ζωή της  χώρας:

 Ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησε να μην γίνουν άμεσα εκλογές, να συνεχίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου και μάλιστα ακόμη πιο «κλειστή» με τη συμμετοχή λίγων τεχνοκρατών.

Για να μας υπενθυμίσει ότι ορισμένοι στη Γερμανία και στην Ευρώπη θεωρούν την Ελλάδα ως προτεκτοράτο τους όπου μπορούν να επεμβαίνουν κατά το δοκούν.




 Κάπου εδώ «ξύπνησε» ο από καιρό σε λήθαργο ευρισκόμενος Πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος δήλωσε:  «Δεν δέχομαι να λοιδορεί την πατρίδα μου ο κ. Σόιμπλε. Δεν το δέχομαι ως Έλληνας. Ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα;»

 Πολύ αργά και καθυστερημένα, βεβαίως. Γιατί οι τελευταίες δηλώσεις του Σόιμπλε αποτελούν λογική συνέχεια της μέχρι σήμερα πολιτικής και στάσης της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας.




 Υπάρχουν, όμως, πάντα και οι πολύ πρόθυμοι Έλληνες πολιτικοί οι οποίοι μπορούν να γίνουν «βασιλικότεροι του βασιλέως». Να ξεπεράσουν και τη φωνή των κυρίων τους. Όπως, για παράδειγμα, η ανεκδιήγητη Άννα Διαμαντοπούλου, που μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι είναι «έγκλημα αν γίνουν τώρα οι εκλογές»!

 Γι’ αυτήν είναι προτιμότερο «να αναλάβουν τους κρίσιμους τομείς έξι υπουργοί -που θα είναι αποφασισμένοι να μην κατέβουν στις επόμενες εκλογές- να προωθήσουν όλα τα μέτρα έως τον Ιούνιο και η Βουλή να ελέγχει την πρόοδο της εφαρμογής του προγράμματος ανά 15 ημέρες».

 Ορισμένοι μπροστά στο προσωπικό πολιτικό – και όχι μόνο – συμφέρον δεν διστάζουν να αγνοούν τις προσβολές που δέχεται η χώρα, να «ξεχνούν» τη δραματική κατάσταση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και επιμένουν πεισματικά να μένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους.

 Ούτε όλα αυτά είναι αρκετά για τους μεγάλους μας «συμμάχους». Έτσι αφήνονται διαρροές του στιλ ότι η «βοήθεια» μπορεί να δοθεί τελικά μετά τις … εκλογές ενώ συνεχίζεται ένα ατελείωτο σήριαλ εκβιασμών και ιταμών απαιτήσεων.




 Στο Βερολίνο, βεβαίως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, Αρνήθηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τις αναφορές πως εξετάζεται τρόπος αναβολής του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει πως το Βερολίνο πιέζει την Αθήνα για έξοδο από την Ευρωζώνη.

 Ωστόσο, πυκνώνουν οι «διαρροές» για σενάρια καθυστέρησης του πακέτου στήριξης μέχρι τις εθνικές εκλογές. Αφού, αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, εξετάζουν την καθυστέρηση εκταμίευσης μέρους ή ακόμη και του συνόλου των χρημάτων που περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

 Ένας ατελείωτος φαύλος κύκλος που ο μόνος που μπορεί να τον «σπάσει» είναι ο ελληνικός λαός.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Καληνύχτα Ευρώπη; Υποβάθμιση 6 ευρωπαϊκών χωρών από τη Moody’s


 Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας και της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, καθώς και της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, προχώρησε ο οίκος Moody`s.

Παράλληλα στην υποβάθμιση έξι ευρωπαϊκών χωρών ο αμερικανικός οίκος σχεδιάζει να υποβαθμίσει επίσης την Γαλλία τη Βρετανία και την Αυστρία. Στη Ρώμη που καταβάλει προσπάθειες με προγράμματα περικοπών και μεταρρυθμίσεων να βγει από το στόχαστρο των αγορών, η υποβάθμιση έρχεται να επιδεινώσει το κλίμα.



Αδικαιολόγητη υποβάθμιση;

 Η Ιταλία υποβαθμίζεται και πάλι από τον οίκο Moody’s και η ανησυχία για τυχόν νέες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, κυριαρχούν για μία ακόμη φορά στα πρωτοσέλιδα.

«Μια υποβάθμιση πραγματικά αδικαιολόγητη», επιμένει η πλειοψηφία των σχολιαστών, αλλά κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει, πλέον, την λογική των οίκων αξιολόγησης.

«Η Ιταλία παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα και ανησυχεί». Το επιβεβαίωσαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, όσο και η υπουργός Εσωτερικών, Άννα Μαρία Καντσελιέρι. Έστω και αν προσθέτουν : «δεν είμαστε Ελλάδα».

Το 67% των ερωτηθέντων, πάντως, σε γκάλοπ του τηλεοπτικού δικτύου Sky Italia, στηρίζει τις διαμαρτυρίες των ελλήνων. Σε δυο εβδομάδες ολοκληρώνεται, στην Ιταλία, η διαπραγμάτευση για το εργασιακό και ουδείς ξέρει τι μπορεί να ακολουθήσει.

Όσο για την κυβέρνηση Μόντι, αποφάσισε να «αποσύρει» την υποψηφιότητα της Ρώμης για την διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2020. Μια προσπάθεια που κρίνεται ασύμφορη, ιδιαίτερα σε περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης.

Καλά δεν ήταν μόνο η ταπεινή Ελλάδα το πρόβλημα;

Τι θα γίνει τώρα που τα αρπαχτικά από την άλλη άκρη του Ατλαντικού βάζουν στο στόχαστρο ομαδικά και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης;

Μήπως θα αργήσει για πολύ και η ώρα των κραταιών εταίρων, Γερμανίας και Γαλλίας;

Ίσως, γι’ αυτό το λόγο άρχισαν να ακούγονται σιγά σιγά αλλά όλο και πιο δυνατά φωνές εναντίον της πολιτικής της τρόικα και της Μέρκελ.

Ακόμη και από ηγέτες των παντελώς κατά τα άλλα αναξιόπιστων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Όπως αυτή του Φρανσουά Ολάντ, υποψηφίου του Σοσιαλιστικού κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας.



Κάποιοι βέβαια παραμένουν αδιόρθωτοι. Συνεχίζουν τους εκβιασμούς και προς τις προκλήσεις. Αφού σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τύπου «Μπλόκο τέθηκε και στο Eurogroup της Τετάρτης», ενώ ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε ότι  η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις!

Μοναδική λύση είναι να ενταθεί ο αγώνας των Ελλήνων πολιτών σε όλα τα επίπεδα μέχρι την τελική ανατροπή της πολιτικής της τρόικα και των εγχώριων εγκάθετών της.