Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Αποχαιρετισμός στο Μουντιάλ



Και εγένετο πρωταθλήτρια κόσμου.


Η Ισπανία



Σ’ ένα μέτριο έως κακό τελικό. Με νεύρα, πάμπολλες κίτρινες κάρτες - και μία κόκκινη - με τους Ολλανδούς να παίζουν σκληρά σε μεγάλα διαστήματα προκειμένου να ανακόψουν τους τεχνίτες Ισπανούς.



Ώσπου στην παράταση …


Άλλος ένας Καταλανός έδωσε τη νίκη και τον παγκόσμιο τίτλο στην Ισπανία.



Στο 116` και ενώ όλα έδειχναν ότι ο τελικός θα πήγαινε στην διαδικασία των πέναλτι οι «φούριας ρόχας» πέτυχαν με τον Αντρες Ινιέστα το χρυσό γκολ που τους ανέβασε στον θρόνο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Έτσι, μετά το Euro 2008, οι Ισπανοί κατακτούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το Μουντιάλ.



Έτσι οι Ισπανοί εκτοξεύθηκαν στα ουράνια



Ενώ οι «Οράνιε» για 3η φορά σε τελικό γεύτηκαν την ήττα



Νίκησε η καλύτερη ομάδα;


Σίγουρα. Η Ισπανία παίζει ένα ποδόσφαιρο κατοχής και ελέγχου της μπάλας, στηριγμένη στο απίστευτο κέντρο της - Τσάβι, Ινιέστα και τα άλλα παιδιά κρύβουν την μπάλα – ενώ διαθέτει παίχτες με προσωπικότητα σ’ όλες τις γραμμές.



Αν και υπάρχουν ορισμένα … περίεργα και στατιστικά


- Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα που κατακτά Μουντιάλ ενώ έχει χάσει τον εναρκτήριο αγώνα της ( θυμίζουμε ότι στον πρώτο αγώνα της η Ισπανια είχε ηττηθεί 1-0 από την Ελβετία ).

- Η Ισπανία πραγματοποίησε τις περισσότερες πετυχημένες πάσες – 3547 – σ’ ένα Μουντιάλ από οποιαδήποτε άλλη ομάδα από το 1966.

- Η Ισπανία έγινε η ομάδα με το χαμηλότερο σκοράρισμα – 8 γκολ – που κατακτά το τρόπαιο.

- Όλες οι προηγούμενες κάτοχοι του τίτλου είχαν σκοράρει τουλάχιστον 11 φορές.

- Ο Νταβίντ Βίγια είχε 5 σουτ στα πρώτα 90΄ του ματς, αλλά μόνο το ένα δυσκόλεψε ή απασχόλησε τον τερματοφύλακα.

- Είναι μόλις ο δεύτερος τελικός στην ιστορία του θεσμού που πήγε στην παράταση, ο άλλος κρίθηκε στα πέναλτι.

- Η Ισπανία δέχτηκε τόσες κίτρινες κάρτες σ’ αυτό το ματς όσες είχε δεχτεί στα έξι προηγούμενα.

- Δέκα από τους δώδεκα αγώνες που έχουν δώσει Ισπανία και Ολλανδία σε Παγκόσμια Κύπελλα έχουν κριθεί με διαφορά ενός γκολ.


Έτσι η Ισπανία έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου χάρη στην κατοχή της μπάλας κι όχι τόσο χάρη στο σκοράρισμα


Ίκερ Κασίγιας – άγιος Ίνκερ αλλά και καλύτερος τερματοφύλακας της διοργάνωσης

και ο ... μοιραίος – Άριαν Ρόμπεν





Και οι στιγμές που μόνο ποδόσφαιρο δεν ήταν

Έτσι, για μια ακόμη φορά άλλοι γελάνε και άλλοι κλαίνε ...


Πανηγύρισαν όλοι μαζί


Μια μέρα μετά την τεράστια διαδήλωση για την αυτονομία της Καταλονίας



Όταν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στην Βαρκελώνη ζητώντας μεγαλύτερη αυτονομία για την Καταλονία, μια μέρα μετά αφότου ένα συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει «νόμιμη βάση για την αναγνώριση του καταλανικού έθνους και της καταλανικής γλώσσας».



Ωστόσο, κάπου 300.000 οπαδοί των Φούριας Ρόχας παρακολούθησαν τον τελικό στο Paseo de la Castellana.



Ενώ την ίδια ώρα στην καταλανική πρωτεύουσα, την Βαρκελώνη, στην Plaza España, κοντά 100.000 παρακολουθούσαν επίσης τον αγώνα.


Μετά το σφύριγμα της λήξης, το σύνθημα Yo soy es-pa-nol, es-pa-nol (Είμαι Ισπανός) τραγουδισμένο με τη μελωδία του ρωσικού Kalinka ήταν στα στόματα εκατοντάδων χιλιάδων φιλάθλων. Αυτοκινητοπομπές και πυροτεχνήματα σε όλες τις πόλεις της χώρας, ενώ σε κάποιες περιοχές ακόμη και η αστυνομία συμμετείχε στο γλέντι θέτοντας σε λειτουργία τις σειρήνες συναγερμού.


Και ο … Φορλάν στον … θρόνο του


Το δεκάρι της Ουρουγουάης και ο παίχτης που έκανε τη διαφορά σ’ αυτήν την ομάδα αναδείχτηκε καλύτερος παίχτης της διοργάνωσης και έγινε ο κάτοχος της χρυσής μπάλας … ( εμείς τα είχαμε πει αυτά )


Ο Ντιέγκο Φορλάν μπορεί με τις εμφανίσεις του να αναδείχθηκε άξια πολυτιμότερος παίκτης του Μουντιάλ, κερδίζοντας τη Χρυσή Μπάλα, ο ίδιος όμως φάνηκε να ξαφνιάστηκε από αυτή του την επιτυχία.



Όπως δήλωσε, ο τίτλος του ήρθε κάπως απότομα, καθώς περισσότερο περίμενε να αναδειχθεί σε πρώτο σκόρερ.


«Είναι απίστευτο όσο και απρόσμενο. Σαν επιθετικός, είχα σκεφτεί το ενδεχόμενο να αναδειχθώ πρώτος σκόρερ και πράγματι έφτασα κοντά σε αυτή τη διάκριση. Κάτι τέτοιο θα ήταν πιο φυσιολογικό. Όμως το βραβείο του καλύτερου παίκτη… Είναι ακόμα μια επιβράβευση της ανόδου του ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης και το αφιερώνω σε όλους τους συμπατριώτες μου», τόνισε.


Ο Φορλάν έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο, αν και η ομάδα του δεν κατάφερε να μπει στην τελική τριάδα.


«Μου μένει μια στεναχώρια, γιατί παρακολουθώντας τον τελικό κατάλαβα πόσο κοντά φτάσαμε στο να παίξουμε σε αυτόν. Η ήττα στον ημιτελικό ήταν μια τεράστια απογοήτευση και μου πήρε μέρες να το ξεπεράσω. Είναι γεγονός ότι οι συμπαίκτες μου και οι άνθρωποι στην πατρίδα μας στήριξαν πολλά πάνω μου και ελπίζω να τους δικαίωσα, παρότι προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου ένα απλό μέλος της εθνικής», πρόσθεσε.



Μετά τους Μαραντόνα (1986), Ρομάριο (1994) και Ρονάλντο (1998) ο Φορλάν γίνεται ο τέταρτος Λατινοαμερικάνος, που κερδίζει τη Χρυσή Μπάλα.


Ο Τόμας Μύλερ - καλύτερος νέος παίχτης



… αλλά και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης

( χάρη στις περισσότερες ασίστ σε σχέση με τους Βίγια, Σνάιντερ αλλά και τον Φορλάν )


Και κάποιοι που θα προσπαθήσουν γρήγορα να ξεχάσουν το Μουντιάλ



Μάλλον θα προτιμούσαν να παίζουν μπάλα παρά να κοουτσάρουν


Και ο Μαντέλα στον τελικό


Ο πρώην Πρόεδρος και σύμβολο της πάλης κατά του ρατσισμού, Νέλσον Μαντέλα,πήγε να χαιρετήσει τους φιλάθλους στο γήπεδο Soccer City χθες το βράδυ , πριν από την τελετή λήξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου . Παρά το θάνατο της δισέγγονη του, Zenan , 13 ετών , σε αυτοκινητικό δυστύχημα το πρωί της έναρξης των αγώνων, ο Νέλσον Μαντέλα έδωσε το παρόν στον τελικό.


Τίτλοι τέλους, λοιπόν, για το Μουντιάλ


Η Νότια Αφρική «κέρδισε» το Μουντιάλ της.



Το ερώτημα είναι αν αυτή η χώρα που μαστίζεται από το AIDS, τη φτώχεια και τις εθνοτικές συγκρούσεις θ’ αποκομίσει ένα μόνιμο όφελος.

Αποχαιρετισμός λοιπόν στις βουβουζέλες.

Όχι όμως και στην Αφρική ...