Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

70 χρόνια από την μεγαλύτερη συγκέντρωση του Ζαχαριάδη στην Αθήνα - Η Αριστερά και η Αποχή, τότε και τώρα

Η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση του Νίκου Ζαχαριάδη στην Αθήνα μετά από την επιστροφή του από το Νταχάου. Όταν το Καλλιμάρμαρο σείονταν από 250.000 κόσμου.














Ήταν 1η Μαϊου του 1945 όταν ο Ριζοσπάστης, με έκτακτο παράρτημα έσπαγε την απεργία της Πρωτομαγιάς, και με ένα πηχυαίο τίτλο ενημέρωνε τους αναγνώστες του ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης ήταν ζωντανός και επέστρεφε από το Νταχάου. Η είδηση βρήκε τους περισσότερους από τους υποστηρικτές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες για το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο Ζαχαριάδης ανέλαβε ξανά την ηγεσία του κόμματος, “άδειασε” τον Βελουχιώτη, στήριξε την συμφωνία της Βάρκιζας και άλλαξε την στάση του στο βορειοηπειρωτικό.





Η Ελλάδα ετοιμάζονταν για τις επόμενες εκλογές – σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας με κυβερνήσεις από ελάχιστες εβδομάδες έως λίγους μήνες – με την στάση που θα τηρούσε το ΚΚΕ να είναι άγνωστη. Ο εορτασμός των τεσσάρων χρόνων από την δημιουργία του ΕΑΜ στις 27  Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ήταν μία καλή ευκαιρία για να ακουστεί η θέση του επίσημα από τα χείλη του Γενικού Γραμματέα του.
Η συγκέντρωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν η μεγαλύτερη που γνώρισε η Αθήνα μετά το τέλος του πολέμου και ξεπέρασε κατά πολύ και αυτή του Γεωργίου Ππανδρέου στο Σύνταγμα, όπου πάλι πρωταγωνιστούσαν οι "κόκκινοι". Οι πιο συντηρητικοί υπολογίζουν τον κόσμο σε 100 χιλιάδες ενώ κάποιοι τον ανεβάζουν σε 300 με 400 χιλιάδες. Από τις ελάχιστες σκηνές που υπάρχουν το Στάδιο φαίνεται κατάμεστο σε μία εποχή που οι συγκεντρώσεις γίνονταν ημέρα και ο σκηνοθέτης – αν υπήρχε – δεν είχε δυνατότητες να παραπλανήσει.

Τον Ζαχαριάδη τον έφεραν στα χέρια στο βήμα και όταν άρχισε την ομιλία του, διαβάζοντας την από τα χειρόγραφα που κρατούσε, δεν ακούγονταν άχνα στο επιβλητικό στάδιο. Μόνο όταν ζεστάθηκε το κοινό τον διέκοπταν για επιδοκιμάσουν σημεία του λόγου του. Όπως σημείωνε ο Ριζοσπάστης που κυκλοφόρησε την επόμενη: "Όταν ο εκφωνητής είπε στο μικρόφωνο: «Θα μιλήσει ο Αρχηγός του Κ.Κ.Ε. Ζαχαριάδης», ολόκληρη η ανθρωποθάλασσα ξέσπασε σε ζητωκραυγές και θυελλώδη χειροκροτήματα. Επί αρκετά λεπτά ολόκληρο το Στάδιο σείονταν απ’ τις πρωτοφανείς εκδηλώσεις των εκατοντάδων χιλιάδων λαού. Σ’ όλη τη διάρκεια του λόγου ο σ. Ζαχαριάδη διακόπτονταν συνεχώς με συγκινητικές εκδηλώσεις επιδοκιμασίας και οι βασικές γραμμές του λόγου του μετατρέπονταν αμέσως σε συνθήματα ολόκληρης της μάζας."


Στην ομιλία - η οποία ακολουθεί αυτούσια - διαφαίνεται μία νέα στροφή του Νίκου Ζαχαριάδη με μία πιο σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση καθώς και  ότι ο κύριος εκφραστής της Αριστεράς στην Ελλάδας δεν θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού (σ.σ. στο σημείο που αναφέρει "δεν πρόκειται ποτέ να μας κλονίσουν στην απόφασή μας να πάρουμε μέρος μόνο σε πραγματικά λεύτερες δημοκρατικές εκλογές").

"Λαέ της Αθήνας

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες


Η 4η επέτειος του ΕΑΜ μας βρίσκει σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα στιγμή. Δεν συμπληρώθηκε ακόμα χρόνος που ο λαός με πρωταγωνιστή το ένοπλο κομμάτι του, τον ηρωικό ΕΛΑΣ, έδιωχνε τον κατακτητή. Και όμως η χώρα στέκει μπροστά στο γκρεμό και την καταστροφή. Την αιτία την γνωρίζετε όλοι σας. Η ένοπλη εξωελληνική επέμβαση του Δεκέμβρη ανέκοψε το έργο του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Η αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας και λευτεριάς δεν ολοκληρώθηκε. Η βίαιη εκείνη επέμβαση δεν άφησε το λαό μας να καταπιαστεί με το έργο της δημιουργικής ανοικοδόμησης. Με το χτίσιμο της Λαϊκής Δημοκρατίας. Ενάντια στη θέληση του λαού έφερε ξανά στην αρχή την κλίκα του δοσιλογισμού. Τους προδότες συνεργάτες του χιτλεροφασίστα κατακτητή. Τη χούφτα των μεγαλοκαρχαριών του πλούτου που γδέρνει το λαό και ξεπουλά τον τόπο.

Η κλίκα αυτή που θέλει να φορτώσει όλα τα σπασμένα στην πλάτη του λαού και που δεν έχει το λαό μαζί της, εφαρμόζει για να κρατηθεί την πιο άγρια δολοφονική τρομοκρατία σε όλη τη χώρα. Και με τη βοήθεια των αγγλικών στρατιωτικών και πολιτικών αρχών κατοχής πάει να επιβάλλει την αντιλαϊκή της θέληση. Αυτή η εξωελληνική επέμβαση και η αντιλαϊκή πολιτική των δοσίλογων εκμεταλλευτών του λαού είναι η μοναδική αιτία που η Ελλάδα από το Δεκέμβρη και ύστερα παραπαίει και βολοδέρνει σε μια βαθειά οικονομική, πολιτική και ηθική κρίση. Η κυβέρνηση Βούλγαρη και ο Αντιβασιλέας που πραγματοποιούν τις θελήσεις της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας και υποστηρίζουν το Μαύρο Μέτωπο, το ΣΑΝ, Χ και Σία οδηγούν τη χώρα απ’ το κακό στο χειρότερο.




Ούτε η καινούρια πολιτική επέμβαση των κυβερνήσεων Αγγλίας, Αμερικής και Γαλλίας, που εγκαινιάσθηκε με το ανακοινωθέν τους και που αποτελεί κατάφωρη προσβολή ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα και το αίσθημα ανεξαρτησίας του ελληνικού λαού, θα διορθώσει την καταστροφή. Γιατί η καινούργια αυτή επέμβαση πάει να ολοκληρώσει υπέρ της μοναρχοαντιδραστικής δεξιάς το έργο που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν η ξένη ένοπλη επέμβαση σύντριψε τη θέληση του λαού μας να ζήσει ανεξάρτητος, αφέντης και νοικοκύρης στον τόπο του.

Ο Αντιβασιλέας, η Κυβέρνηση, το Μαύρο Μέτωπο, ο ΣΑΝ και η πλουτοκρατική ολιγαρχία με τις λοιπές πολιτικές και τρομοκρατικές οργανώσεις της, έχοντας και την κατάφωρη μεροληπτική συμπαράσταση των ξένων, παν’ να νοθεύσουν ολοκληρωτικά την εσωτερική μας ζωή και ανάπτυξη. Δυναμώνουν και επεκτείνουν ακόμα πιο πολύ τη δολοφονική τρομοκρατία τους. Συμπληρώνουν την πλαστογραφία των εκλογικών καταλόγων. Και ετοιμάζονται με τον τρόπο αυτό να κάνουν εκλογές μέσα στο χρόνο τούτο. Θέλουν έτσι να νομιμοποιήσουν το άνομο καθεστώς που μονάχα τον τελειωτικό χαμό του λαού και το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της Ελλάδας κατεργάζεται. Αυτές τις μέρες και ώρες ανάμεσα σε όλα τα αστικά κόμματα, μοναρχικά και «δημοκρατικά» και την κυβέρνηση γίνονται αγοροπωλησίες και παζαρέματα για να παν’ για εκλογές με τους «σημερινούς καταλόγους» αποκλείοντας το ΕΑΜ. Στα παζαρέματα αυτά παίρνουν μέρος πρόσωπα και ομάδες που θέλουν να λέγονται σοσιαλιστικές. Πρόκειται για πραγματικό σωματεμπόριο σε βάρος της Ελλάδας. Το καταγγέλλουμε στο λαό μαζί με την κατηγορηματική δήλωση: δεν πρόκειται ποτέ να μας κλονίσουν στην απόφασή μας να πάρουμε μέρος μόνο σε πραγματικά λεύτερες δημοκρατικές εκλογές.


Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα. Η κατάσταση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τη Γιάλτα και τη Βάρκιζα. Και ολοκληρώνεται απ’ το οικονομικό χάος που ξαπόλυσε η πλουτοκρατία. Γιατί είναι ανίκανη να σηκώσει τον τόπο. Ξέρει μόνο να αρπάζει και να γδέρνει. Να καταστρέφει και να ρημάζει. Και το μόνο αποτέλεσμα είναι ότι μας έφερε μπροστά στο γκρεμό. Μια ανήκουστη τραγωδία πείνας και αφανισμού μας περιμένει τους κοντινούς μήνες αν μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Οι εκμεταλλευτές που μας έφεραν στα χάλια αυτά βλέπουν το λαϊκό φούντωμα και γι’ αυτό και ολοκληρώνουν την τρομοκρατική τους οργάνωση και δράση. Να ν’ αποφασίσουμε πρέπει κι’ εμείς. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε εδώ σήμερα θα είναι το ίδιο αποφασιστικές και ιστορικές για το μέλλον της Ελλάδας, σαν κι’ εκείνες που πάρθηκαν πριν 4 ακριβώς χρόνια εδώ στην Αθήνα, όταν το εγερτήριο σάλπισμα του ΕΑΜ καλούσε το Λαό στον ένοπλο αγώνα ενάντια στον χιτλεροφασίστα κατακτητή. Αν θέλουμε να ζήσουμε πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο που άρχισε η Εθνική Αντίσταση, Η ολοκλήρωση αυτή λέγεται Λαϊκή Δημοκρατία.

Και όπως η εθνική απελευθέρωση έτσι και η Λαϊκή Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι παρά έργο του ίδιο του Λαού. Και όπως το έργο εκείνο και έτσι και αυτό το δεύτερο δε μπορεί να κερδηθεί παρά μονάχα με σκληρούς αγώνες και θυσίες. Μονιασμένος και ενωμένος θα νικήσει και σήμερα. Η Λαϊκή Δημοκρατία χρειάζεται ομόνοια και ενότητα. Η πλουτοκρατία, το Μαύρο Μέτωπο, ο ΣΑΝ για να ζήσουν χρειάζονται λαϊκή διχόνοια και εθνική διαίρεση. Γι’ αυτό σπέρνουν και καλλιεργούν το χωρισμό και το αλληλοφάγωμα.


Εθνική ενότητα και ομόνοια είναι σήμερα υπέρτατη επιταγή της στιγμής και πανεθνική αξίωση. Σ’ αυτήν πρέπει να δουλέψουμε όλοι. Σ’ αυτή να συμπεριλάβουμε όλους τους τίμιους Έλληνες χωρίς μνησικακία για το παρελθόν ξεχνώντας και συγχωρώντας τα λάθη και τις υπερβασίες κι’ απ’ τις δυο μεριές μπροστά στο συμφέρον της Ελλάδας. Μ’ αυτή θα νικήσουμε την εσωτερική αντίδραση. Μ’ αυτή θα γίνουμε σεβαστοί στους ξένους που τελικά θα αναγκαστούν να σεβαστούν τη λαϊκή θέληση. Γιατί θα τους πείσει ότι κάθε συνέχιση του αναξιοπρεπούς παρεμβατισμού στα εσωτερικά μας θα οδηγήσει σε καταστροφή.

Είναι αυτονόητο ότι ο ελληνικός Λαός δε μπορεί να ανεχθεί απεριόριστα το δολοφονικό τραμπουκισμό της πλουτοκρατικής αντίδρασης που βρίσκει ακόμα την υποστήριξη των Άγγλων και φέρνει σε τελειωτικό αφανισμό την Πατρίδα του. Θα έρθει μια στιγμή που αν δεν παρθούν αποφασιστικά και ριζικά μέτρα να διορθωθεί η κατάσταση αυτή θ’ αναγκαστεί ο Λαός στον ένοπλο αγώνα που διεξάγει ενάντιά του η μοναρχοφασιστική δεξιά ν’ απαντήσει με τα ίδια μέτρα. Και τη βασική ευθύνη θα τη φέρνουν πάλι εκείνοι που και το Δεκέμβρη και τώρα κατάφωρα στηρίζουν στην Ελλάδα τους προδότες, τους δοσίλογους και τους εκμεταλλευτές του Λαού της. Αν πρόκειται να μένουν εδώ σε μας εφαρμόζοντας με άλλες μεθόδους το ίδιο καταστρεπτικές και αντιλαϊκές, ένα δεύτερο καθεστώς κατοχής, καλό θα ’ναι να μα αδειάσουν τη γωνιά. Δεν το λέμε αυτό από αγγλοφοβία. Ο Λαός μας δε φοβάται κανέναν, αντίθετα, θέλει μια δημοκρατική συνεννόηση με τον αγγλικό Λαό και την Κυβέρνησή του. Μια συνεννόηση τίμια. Ισότιμη, αξιοπρεπή. Τέτοια που αν υποτεθεί ότι την έκανε ένα Άγγλος για την Πατρίδα του δε θα ’χε τίποτα να ντραπεί. Αν η Αγγλία δεν θέλει μια δημοκρατική και επιμένει στην αποικιστική μεταχείρισή μας, ας μας αφήσει μόνους. Δεν την χρειαζόμαστε. Έτσι ο Λαός ο δημοκρατικός θα μπορέσει πιο εύκολα και ανενόχλητα να κανονίσει και να εξασφαλίσει τη ομαλή εσωτερική δημοκρατική εξέλιξή του και να φθάσει στο εσωτερικό καθεστώς και στην κυβέρνηση που αυτός θέλει.


Περνάμε σήμερα μια κρίσιμη καμπή που απαιτεί απ’ όλους μας ψυχραιμία και σύνεση, μα πρώτον χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Η μοναρχοφασιστική αντίδραση θέλει να προχωρήσει σε μέτρα που θα παν για χρόνια πολλά να της εξασφαλίσουν απεριόριστη τρομοκρατική εσωτερική επικράτηση. Η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο. Και καλεί όλα δίχως εξαίρεση τα παιδιά της. Τα χρειάζεται όλα και κανένα δεν πρέπει να λείψει. Ούτε οι αρχηγοί της, ούτε οι στρατιώτες της. Κάθε εγωιστικό συμφέρον και ατομική φιλοδοξία θα πρέπει να υποχωρήσει και όλοι να ορθωθούμε υπερασπιστές της Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας μια δημοκρατική κυβερνητική διέξοδο απ’ το σημερινό χάος.

Στον ειρηνικό στίβο με ειρηνικά μέσα όταν πάψουν οι δολοφονικές προκλήσεις. Με την παλλαϊκή κινητοποίηση και τη μαζική λαϊκή αυτοάμυνα ενάντια στην τρομοκρατική δράση του Μαύρου Μετώπου, ΣΑΝ, Χ και Σίας. Ενάντια στην εκλογική νοθεία με παλλαϊκή αποχή. Με τον ίδιο ηρωισμό και αυτοθυσία όπως και στα ηρωικά χρόνια της Αντίστασης, όταν δεν μπει χαλινάρι στη μοναρχοφασιστική θρασύτητα και αποχαλίνωση. Πολύ άσχημα γνωρίζουν το λαό μας αν νομίζουν ότι με τη βία θα τον λυγίσουν . Αυτόν που δε φοβήθηκε, πολέμησε και νίκησε τον χιτλεροφασίστα κατακτητή και τους προδότες συνεργάτες του στο εσωτερικό. Αυτόν που θα παλέψει και θα νικήσει τον καθένα που επιβουλεύεται τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. Γιατί αυτό επιβάλλει η ελληνική τιμή και αξιοπρέπεια. Και ας κοστίσει όσες θυσίες και αίμα θελήσει. Μια είναι η ενιαία απαίτησή μας.

Δε θέλουμε το Βούλγαρη. Να φύγει ο Αντιβασιλέας. Κυβέρνηση Δημοκρατική. Χαλινάρι στο Μαύρο Μέτωπο, ΣΑΝ, Χ και Σία. Λεύτερες δημοκρατικές εκλογές. Σαν ένα άνθρωπος όλοι με όλες τις δυνάμεις μας για το θρίαμβο της Δημοκρατίας."

Σίγουρα οι εποχές δεν είναι οι ίδιες ...

Άλλωστε οι ρηχοί ιστορικοί παραλληλισμοί οδηγούν σε υπεραπλουστεύσεις και σε τραγικά λάθη ... 

Η επιλογή της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ, του Ζαχαριάδη προσωπικά, για αποχή  καταγράφεται σαν ιστορικό λάθος ...

Τότε το ΚΚΕ και το ΕΑΜ εξέφραζαν την πλειοψηφία του λαού που είχε βγει από την άγρια νύχτα της Κατοχής και έλπιζε σε μαι άλλη προοπτική ...

Το να "χαρίσεις το γήπεδο"  τελείως στους ταξικούς και πολιτικούς σου αντιπάλους δεν ήταν ενδεδειγμένη επιλογή στη συγκεκριμένη ιστορική και πολιτική συγκυρία.

Σαφώς υπήρξε λαθεμένη εκτίμηση και του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων όπως και των στρατηγικών επιλογών της Σοβιετικής ηγεσίας.

Έτσι εξηγούνται και οι αντιφάσεις των επιλογών Ζαχαριάδη - από τη μια να επιβάλει την τήρηση της συμφωνίας της Βάρκιζας και να καταδικάζει (οδηγώντας στην ουσία στο θάνατο τον Άρη) και λίγο μετά να επιλέγει την αποχή και να ωθεί το Κόμμα και το αριστερό κίνημα στον εμφύλιο - πάντα με τις πρώτες ευθύνες να υπάρχουν στη 'λευκή τρομοκρατία" των αγγλοκίνητων αστικών πολιτικών δυνάμεων και των συνεχιστών των ταγμάτων ασφαλείας.

(Υπενθυμίζουμε ότι η ηγεσία του ΚΚΕ στις μέρες μας αποκατέστησε τον Ζαχαριάδη ενώ μόνο μερικώς τον Άρη ... γιατί ήταν κάπως "άτακτος" κι απείθαρχος ...).

Δεν μπορούμε ωστόσο να συγκρίνουμε τις δύο εποχές - τότε και τώρα ...

Αν και η  χώρα βρίσκεται σήμερα μέσα στα ιδιότυπα δεσμά, την ιδιότυπη κατοχή των Μνημονίων και των δανειστών πέντε και περισσότερα χρόνια ...

Οι δυνάμεις της Αριστεράς σήμερα βρίσκονται επίσης σε μια ιδιότυπη φάση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχτηκε ταχύτατα σε μνημονιακή, συστημική και στην ουσία νέα καθεστωτική δύναμη αφού φιλοδοξεί να είναι - και είναι αυτή τη στιγμή - ένας από τους βασικούς πυλώνες του νέου δικομματισμού.

Όσοι αποσχίστηκαν από αυτόν, ΛΑΕ και συναφή, χωρίς να αναλάβουν καμία ευθύνη για όσα έχουν γίνει,  εμφανίζονται σαν ο "παλιός, καλός ΣΥΡΙΖΑ" - με τις ίδιες όμως αντιφάσεις, την προγραμματική ασάφεια, την ετερόκλητη σύνθεση, την αγκύλωση σε πρόσωπα και νοοτροπίες που έρχονται πολύ βαθιά από το κομματικό κατεστημένο και τις  μικρο - καθεστωτικές νοοτροπίες των παλιών κομμάτων της Αριστεράς.

Το ΚΚΕ με την ηγεσία του επιμένει στο "λαμπρό απομονωτισμό" και την περιχαράκωση του, ενδιαφερόμενο στο όνομα της "καθαρότητας'΄ να διατηρήσει κάποια ποσοστά.
Ανίκανο, όμως, να παρέμβει και να αποτρέψει αυτό που και το ίδιο χαρακτηρίζει ως "αντιλαϊκή λαίλαπα".

Και είναι απορίας άξιο πώς μέσα σ' αυτά τα χρόνια της πιο βαθιάς κρίσης, της λιτότητας, των Μνημονίων το κόμμα που φιλοδοξεί να εκπροσωπεί την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό  "πέτυχε" να παραμένει καθηλωμένο, "τσιμενταρισμένο" στα ίδια ποσοστά, στην ίδια "μακάρια" αναμονή της μεταφυσικής δικής του Δευτέρας Παρουσίας - αφού όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας θα λυθούν όταν θα έρθει επί της γης η "λαϊκή εξουσία" με το ΚΚΕ επικεφαλής, σε μια νέα Ουτοπία στον ελληνικό μικρόκοσμο, αδιαφορώντας για όσα συμβαίνουν και για τις διαδικασίες που εξελίσσονται σήμερα στον κόσμο.

Έτσι, σε μια "στημένη" εκλογική αναμέτρηση, με σικέ και προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα ....

Με σικέ και προδιαγεγραμμένους ρόλους - αφού είναι γνωστό ποιοι και πώς θα  κυβερνήσουν, ποιο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί ...

Ακόμα και το ποιες θα είναι οι "αντιμνημονιακές" δυνάμεις που πολύ καλά έχουν βυθιστεί μέσα στο πολιτικό σύστημα ...

Μέσα σε μια τέτοια εκλογική αναμέτρηση, ποια πρέπει να είναι  η στάση  δυνάμεων και ανθρώπων που αναζητούν μια διαφορετική, ριζοσπαστική προοπτική, για την ανατροπή του παρακμιακού πολιτικού συστήματος και του μνημονιακού καθεστώτος;

Θεωρούμε ότι μπορούν να επιλέξουν το ΑΚΥΡΟ, το ΛΕΥΚΟ και την ΑΠΟΧΗ  σαν έκφραση δυσαρέσκειας και απόρριψης των κατεστημένων πολιτικών δυνάμεων.

Και ας μη βιαστούν να μας κατηγορήσουν οι υποστηρικτές της political correct  συμπεριφοράς, του κομματικού καθωσπρεπισμού - οι αυτόκλητοι σωτήρες και "ακατέβατοι" ηγετίσκοι - εκ του ασφαλούς - του κινήματος.

Οι μάχες στις οποίες είμαστε και θα είμαστε παρόντες είναι αυτές που θα ξεκινήσουν και την 21η του Σεπτέμβρη - οι μάχες οι πραγματικές, μέσα στην πραγματική ζωή, 

Εκεί που ζει και ανασαίνει ο πραγματικός κόσμος, ο κόσμος της εργασίας, οι νέοι άνθρωποι, οι άνεργοι, οι εξαθλιωμένοι, οι άστεγοι, οι πρόσφυγες - όχι μέσα στα βολικά σαλόνια του κούφιου κοινοβουλευτισμού, των κρατικών επιχορηγήσεων, των ευρωπαϊκών ταξιδιών και των δημοσίων σχέσεων, μέσα στα "φιλόξενα" συστημικά κανάλια.

Για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κινήματος  και τη χάραξη μιας διαφορετικής προοπτικής.












Αποχή και αναποφάσιστοι κρίνουν τον "νικητή" στις πιο σικέ εκλογές της Μεταπολίτευσης

Η προεκλογική αυλαία έπεσε. Αν και σύντομη δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι - για το ... ξεκάρφωμα λέμε εμείς -  οι σκληρές αντιπαραθέσεις και οι επιθέσεις πάνω αλλά και κάτω από την ζώνη. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια η σκανδαλολογία δεν απουσίασε ούτε σε αυτή την αναμέτρηση. 

Μόνο που στα  ... σκανδαλάκια πολλοί  έχουν το μερτικό τους και από πολλές - για να μην πούμε από όλες τις κατευθύνσεις και παρατάξεις ... 

Τα διαφημιστικά σποτ εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων κινήθηκαν σε ρηχά νερά καθώς απουσίαζαν η έμπνευση και η φαντασία. 

 Αυτή την προεκλογική περίοδο είχαμε και τις δύο τηλεμαχίες που πραγματοποιήθηκαν μετά από έξι χρόνια, ενώ είχαμε και δύο πρωτοεμφανιζόμενους πολιτικούς αρχηγούς. 

Με άλλα λόγια το προεκλογικό... τσίρκο είχε πολλά νούμερα - παλιά και νέα ... 

Πλέον οι πολιτικοί αρχηγοί υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη όλων των κομμάτων έχουν ξεχυθεί στις εκλογικές περιφέρειες με πρωταρχικό στόχο να πείσουν τους πολίτες να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες. 


Άλλωστε αυτό ήταν το κοινό μήνυμα όλων των πολιτικών αρχηγών στις κεντρικές τους προεκλογικές ομιλίες καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειξαν το ποσοστό των αναποφάσιστων να κυμαίνεται από 15% έως 20%.

Επίσης, στα κομματικά επιτελεία εκφράζεται ο φόβος ότι η αποχή θα κυμανθεί σε αρκετά υψηλά ποσοστά (στο 34% ήταν στις εκλογές του Ιανουαρίου) καθώς πρόκειται την τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε επτά μήνες, γεγονός που θα κάνει αρκετούς ετεροδημότες - λόγω και οικονομικής κρίσης – να σκεφτούν πολύ σοβαρά να προσέλθουν την Κυριακή στα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας. 

Το ότι το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο δεν τίθεται τόσο έντονα όσο στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις από την πλειοψηφία των κομμάτων, είναι ένα στοιχείο για το οποίο εκλογολόγοι, εκτιμούν ότι θα αποτρέψει ορισμένους να πάνε στις κάλπες. 


Ενώ διάχυτη είναι η απογοήτευση σε μεγάλα τμήματα ειδικα΄των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για τις απίστευτες κωλοτούμπες  της ηγεσίας του ... 
Το «πρέσινγκ» από τα στελέχη των κομμάτων αναμένεται να είναι ασφυκτικό, τις ώρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, σε όσους δεν έχουν αποφασίσει αν θα ψηφίσουν και στην συνέχεια ποιο ψηφοδέλτιο θα ρίξουν στην κάλπη. Όλα τα κόμματα για τους δικούς τους λόγους το καθένα, επιχειρούν να πολώσουν τους ψηφοφόρους, τονίζοντας την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης. 


Το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα κόμματα που υπέγραψαν μνημόνιο (συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), αλλά και η δημιουργία ενός ακόμη κόμματος της Λαϊκής Ενότητας, έχουν ανακατέψει αρκετά την «τράπουλα» των εκλογών. Όπως επίσης άγνωστο παραμένει πως θα αντιδράσουν οι κάτοικοι των περιοχών που αντιμετωπίζουν το κύμα των προσφύγων.

Τώρα και στην κάλπη να πάνε  με σημαδεμένη την τράπουλα και δεδομένο το αποτέλεσμα, πάλι τι νόημα έχει;

Για να δώσουν το πάνω χέρι στον καλύτερο διαχειριστή του Τρίτου Μνημονίου;

Για να ενισχύσουν τα κόμματα τα "αντιμνημονιακά" που απλά ψελλίζουν κάποια συνθήματα και δεν προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας πέρα από τα να διασώζουν κάποια κοινοβουλευτική παρουσία διαιωνίζοντας την ύπαρξη τους ως "αριστερό" άλλοθι στο κατεστημένο;

Ή για να μοιράσουν την ψήφο τους σε Ποτάμια, Δημοκρατικές Συμπαρατάξεις - νεοΠΑΣΟΚ δηλαδή - και άλλα τινά ... 

Η λύση πρέπει να αναζητηθεί πέρα απαό αυτές τις εκλογές  μέσα στην κοινωνία και από την ίδια την κοινωνία ...

Τα εκλογικά αποτελέσματα τους τα χαρίζουμε ... 





Ξεπερνούν τους 850 οι νεκροί από αστυνομική βία στις ΗΠΑ μέσα στο 2015!


Το 2015 αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ στην ιστορία της αστυνομικής επιθετικότητας στις ΗΠΑ καθώς οι νεκροί όπως φαίνεται θα ξεπεράσουν το φράγμα των 1000 έως το τέλος του έτους.

Ξεπερνούν τους 850 οι νεκροί από αστυνομική βία στις ΗΠΑ


Το φαινόμενο της αστυνομικής βίας και των πυροβολισμών για ψύλλου πήδημα από τις μονάδες της τάξης στις ΗΠΑ φαίνεται ότι παίρνει υπερβολικές διαστάσεις. Και αυτό γιατί οι μέχρι σήμερα στατιστικές κάνουν λόγο για 851 νεκρούς από πυρά αστυνομικών από την αρχή του έτους. 



Μάλιστα, μέχρι στιγμής τον Σεπτέμβριο έχουν σκοτωθεί 51 άτομα, ενώ μένουν ακόμα αρκετές ημέρες ώστε ο μήνας να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ της φετινής χρονιάς. Η οποία, με τον ρυθμό που ανεβαίνουν οι δείκτες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σπάσει το φράγμα των 1.000 νεκρών μέχρι το τέλος της. 


Από τα αξιοσημείωτα της στατιστικής είναι ότι οι λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς (συγκεκριμένα οι 402) έχουν αναφερθεί ότι κρατούσαν όπλο κατά την διάρκεια της σύγκρουσης. Ενώ τουλάχιστον 211 από αυτούς ήταν μαύροι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% των θυμάτων, όταν οι μαύροι αντιστοιχούν στο 12,6% του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ. 


Τουλάχιστον 14 από τους νεκρούς ήταν ανήλικοι, μερικοί από αυτούς κάτω και από τα 15 έτη. Η Καλιφόρνια οδηγεί την κούρσα με 141 νεκρούς, ενώ δεν υπήρξε κανένας στην πολιτεία του Βέρμοντ. 


Από την άλλη, μέσα στην χρονιά έχουν σκοτωθεί μόλις 26 αστυνομικοί, περίπου 26% λιγότεροι από την περσινή χρονιά. Κάτι που δείχνει με ανάγλυφο τρόπο ότι στον παιχνίδι (ή μάλλον τον αληθινό πόλεμο) «κλεφτών και αστυνόμων», η κρατική βία έχει πάντα το πάνω χέρι. 

Πρόκειται στην ουσία για έναν ακήρυκτο φυλετικό πόλεμο  μέσα στην ίδια τη "μεγάλη χώρα της Δημοκρατίας".

Ορισμένοι θεωρητικοί μίλησαν για "θεσμικό ρατσισμό" που κυριαρχεί πλέον στις ΗΠΑ.

Γιατί όχι και για θεσμικό φασισμό όταν  οι αστυνομικοί μηχανισμοί μπορούν να κάνουν ανεξέλεγκτα και σχεδόν ατιμώρητα τη χρήση μέχρι και της δολοφονικής βίας; 


Ο εθνικισμός πληγώνει την Ευρώπη και τους πρόσφυγες. γιατί η Ουγγαρία σφραγίζει τα σύνορα της





Είναι ο άνθρωπος που ελέγχει τα ΜΜΕ της χώρας του, επιβάλλει πρόστιμα σε αντιφρονούντες δημοσιογράφους, άλλαξε τον εκλογικό νόμο στα μέτρα του και πετάει το μπαλάκι για το μεταναστευτικό πρόβλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Την ίδια ώρα χτίζει φράχτες ανενόχλητος, εντός της "Ένωσης των Λαών" και χαρακτηρίζει τους πρόσφυγες, "εισβολείς".


Φράχτες και στρατός εναντίον προσφύγων που προσπαθούν να σωθούν από την κόλαση της εμπόλεμης ζώνης της Συρίας. Βαλκανική αντιδικία, διπλωματικό αδιέξοδο, ευρωπαϊκή ανικανότητα και το δράμα κορυφώνεται. Πρέπει να πέφτουμε από τα σύννεφα για όλα αυτά, ή μήπως πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας προδιαγεγραμμένης πορείας;

Το παράδειγμα της Ουγγαρίας που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης είναι ενδεικτικό. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι "δυτικοί". Ας ξεκινήσουμε όμως από τη Βουδαπέστη.

"Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν ότι οι Ούγγροι επιθυμούν η χώρα να είναι στην ΕΕ, αλλά με μια ισχυρή εθνική κυβέρνηση". Τα παραπάνω είχε δηλώσει ο νυν πρωθυπουργός και ισχυρός άνδρας της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στις 7 Απριλίου του 2014, όταν και κέρδιζε τις εκλογές.

Ενάμιση χρόνο πριν "σκάσει" στα χέρια της Ευρώπης το μεταναστευτικό πρόβλημα και πριν ξεκινήσει η ανέγερση του τείχους της ντροπής, το κόμμα του συντηρητικού Όρμπαν κέρδιζε και πάλι, ενώ το ακροδεξιό Jobbik διπλασίαζε τα ποσοστά του.

Πολλοί μιλούσαν τότε για επάνοδο του νεοσυντηρητισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα γεγονότα της Ουκρανίας, αλλά και την αξιοσημείωτη ενδυνάμωση πολλών αντιευρωπαϊκών κινημάτων εντός Ε.Ε., σαν το αντίστοιχο του Φάραζ, που ευαγγελίζονταν ένα "πατριωτικό" αγώνα.

Δεν μιλάμε φυσικά για τα αριστερά σχήματα που ζητούν την έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά για τις εθνικιστικές ομάδες και κόμματα που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια των Ευρωπαίων συμπατριωτών τους, πατώντας πάνω στη συγκυρία.

Έτσι, το Fidesz του Όρμπαν, φόρεσε "φιλοευρωπαϊκό" μανδύα και παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία είχε αναμειχθεί κατά την προεκλογική περίοδο, κατάφερε να φτάσει στο 44%.

Η κυριαρχία του Όρμπαν


Η πρώτη πρωθυπουργία Όρμπαν άρχισε το Μάιο του 1998, έπειτα από τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Μαΐου και της 24ης Μαΐου. Παρότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ουγγαρίας κέρδισε τις πιο πολλές ψήφους, το κόμμα Fidesz κέρδισε τις περισσότερες έδρες. Ως αποτέλεσμα, το Fidesz σχημάτισε κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα των Ανεξάρτητων με Μικρά Ποσοστά και το Ουγγρικό Δημοκρατικό Φόρουμ. Η κυβέρνηση παρέμεινε ως το 2002, οπότε αποχώρησε από την πρωθυπουργία ο Όρμπαν.

Στις 11 και στις 25 Απριλίου 2010 κέρδισε ξανά τις βουλευτικές εκλογές, με αποτέλεσμα να επανέλθει στην πρωθυπουργία.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών το Fidesz κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι του Fidesz-Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος του Λαού (KDNP) και κέρδισαν τις εκλογές, με αποτέλεσμα να τροποποιήσουν σημαντικούς νόμους και να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2012. Την ίδια ημέρα τέθηκε σε ισχύ και ο νέος Εκλογικός Νόμος.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στις 6 Απριλίου 2014 και το Fidesz κέρδισε και πάλι, με τον Όρμπαν να παραμένει πρωθυπουργός.

Για πρώτη φορά από την μετάβαση της Ουγγαρίας στη δημοκρατία, οι εκλογές είχαν μόνον έναν γύρο. Οι ψηφοφόροι εξέλεξαν 199 βουλευτές αντί των 386 προηγούμενων βουλευτών.

Ο Όρμπαν κατάφερε να συνδυάσει εθνικισμό και λαϊκισμό, χτίζοντας το προφίλ ενός ηγέτη που τα βάζει με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και εγγυάται για τα εδάφη και τη δύναμη της Ουγγαρίας.

Από όταν κέρδισε τις εκλογές, μείωσε αυτομάτως τους λογαριασμούς ενέργειας και στο χαρτί που λαμβάνει ο καταναλωτής, υπάρχει ένα "κουτάκι", όπου αναγράφεται το ποσό που "γλιτώνει". Κουτάκι σε χρώμα πορτοκαλί, στα χρώματα του κόμματος δηλαδή.

Ο Όρμπαν κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία, επέβαλε ειδικές εισφορές στις τράπεζες, εθνικοποίησε τα ιδιωτικά Ταμεία συνταξιοδότησης και μείωσε ελαφρώς την ανεργία, κυρίως με ένα πρόγραμμα προσλήψεων στο δημόσιο.

Ωστόσο, ο ΦΠΑ παραμένει στο 27%, οι περικοπές σε υγεία και παιδεία έγιναν και το επίδομα ανεργίας ισχύει για λίγους μήνες. Παράλληλα, οι άνεργοι υποχρεούνται να εργάζονται εθελοντικά και έχει απαγορευθεί η παρουσία αστέγων στις μεγάλες πόλεις.

"Η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει ότι βρήκε έναν άλλο δρόμο για να αντιμετωπίσει την κρίση στην ΕΕ. Μπορεί να τα βάλεις με τις πολυεθνικές, αλλά αυτό έχει άμεση συνέπεια στην ανάπτυξη, καθώς αποθαρρύνει τις νέες επενδύσεις. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής γίνονται ορατά σε ορισμένα χρόνια", έγραφε πριν λίγους μήνες ο οικονομολόγος Ζόλταν Πογκάστα στην Ισπανική El Pais.

Τη συμπάθεια τους για το κόμμα του Όρμπαν έσπευσαν βέβαια να εκφράσουν οι συντηρητικοί χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ από το 2012. Μια στήριξη που είχε επίπτωση στην κοινή γνώμη της Ουγγαρίας.

"Δεν είναι σωστά όλα όσα λέει, αλλά θα ήταν λάθος να του επιτεθούμε χρησιμοποιώντας γενικευμένες προκαταλήψεις", έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ και μέλος του CSU, σχολιάζοντας ακραίες τοποθετήσεις του Όρμπαν.

"Η Ουγγαρία προσπαθεί τουλάχιστον να καταγράψει τους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Ελλάδα, δηλαδή μια ασφαλή χώρα της ΕΕ. Εκεί δεν υπερασπίζονται τα σύνορα της ΕΕ", έχει πει από τη δική της μεριά η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του CSU, Αγγέλικα Νίμπλερ.


"Η προστασία και η φύλαξη των συνόρων ανήκει στις θέσεις του ΕΛΚ", δήλωσε άλλωστε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. Στο ΕΛΚ εντάσσεται το κόμμα της Μέρκελ αλλά και η ΝΔ από την Ελλάδα.

Όταν αποφάσισε να σηκώσει φράχτη ο Όρμπαν, καταπατώντας τη συνθήκη του Σένγκεν, προφασιζόμενος την ασφάλεια των πολιτών του, το ΕΛΚ σχολίαζε: "Τα μέτρα για την προστασία των συνόρων που έλαβε η Ουγγαρία δέχονται επικρίσεις. Το γεγονός ότι υπάρχουν φράχτες στους θύλακες της Ισπανίας στη Μελίγια και τη Θέουτα στα σύνορα με τη Βόρεια Αφρική δεν ενοχλεί κανέναν", Βέβαια δεν είπε τίποτα για την Παλαιστίνη και την Κύπρο.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην κρίση του Σεπτεμβρίου του 2015 με την Ουγγαρία να κλείνει τα σύνορα της.

"Μιλάμε για ανθρώπους που αρνούνται να συνεργαστούν με τις ουγγρικές αρχές. Κάποιοι επιτίθενται στους αστυνομικούς και τους ρίχνουν αντικείμενα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέγερση παράνομων μεταναστών, η αστυνομία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Δεν έχει χρησιμοποιήσει υπερβολική βία. Από τις 15 Σεπτεμβρίου, οι ουγγρικές αρχές δεν θα ανέχονται όποιον προσπαθεί να εισβάλει στη χώρα μας", δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός που αρνείται τις ποσοστώσεις.

Μην ξεχνάμε βέβαια πως ο ίδιος έχει ρίξει το "μπαλάκι" και στην Ελλάδα. "Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για τα δεινά στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας" είπε, αγνοώντας τις οδηγίες της Ε.Ε. αλλά και τα Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Όρμπαν επικρίνει άλλωστε έντονα την "αποτυχημένη" πολιτική της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, έχει υποστηρίξει ότι η μαζική έλευση μεταναστών απειλεί τις "χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης" καθώς και ότι το πρόβλημα της υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων "δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά γερμανικό".

Υιοθετώντας την ατζέντα του Jobbik


"Πιστεύω ότι το θέμα της θανατική ποινής θα πρέπει να παραμείνει στην ατζέντα. Πρέπει να το διαχειριστούμε και να κάνουμε ξεκάθαρο στους εγκληματίες ότι η Ουγγαρία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να προστατέψει τους πολίτες της" δήλωνε ο Βίκτορ Όρμπαν, ένα χρόνο πριν, με αφορμή τη δολοφονία  μιας πωλήτριας σε κατάστημα καπνού.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μία ακόμα απόπειρα του Ούγγρου Πρωθυπουργού να υιοθετήσει τμήμα της ρητορικής του ακροδεξιού νεοναζιστικού κόμματος Jobbik ώστε να ανακόψει την ανοδική του πορεία.

Ενδεικτικό της πρόθεσής του να ενσωματώσει τμήματα της ρητορικής του Jobbik είναι και η πρόσφατη απόφασή του να δρομολογήσει ένας είδος "εθνικής συνεννόησης" ώστε να προωθήσει την κυβερνητική εκστρατεία κατά των οικονομικών μεταναστών οι οποίοι "παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασύλου" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

(Αυτή η "εθνική συνεννόηση κάτι μας θυμίζει ...)

Να σημειώσουμε ότι ουδέποτε έχει προχωρήσει σε διάκριση οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, καθώς όλοι τους αναφέρονται ως "εισβολείς" που απειλούν την ταυτότητα του κράτους.

Η δυναμική του Όρμπαν βέβαια, "πατάει" πάνω στον έλεγχο των ΜΜΕ, καθώς το κόμμα του έχει τον κύριο λόγο στα τρία δημόσια κανάλια της χώρας.

Στα τέλη του 2010 η κυβέρνηση του Όρμπαν, με σχετικό νόμο, ίδρυσε την Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης, μια αρχή που ελέγχεται πλήρως από το Fidesz και με τη σειρά της ελέγχει όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Γιατί όμως έφτασε η Ουγγαρία σε αυτό το σημείο; Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, η εγκαθίδρυση της δεξιάς και της ακροδεξιάς έχει να κάνει με την ταύτιση της αριστεράς με το Σοβιετικό καθεστώς του παρελθόντος. Ο Όρμπαν, ίδρυσε άλλωστε το Fidesz το 1988, λίγο πριν την πτώση της ΕΣΣΔ, και έδινε "μάχη" για μια "ευρωπαϊκή" πολιτική.

Από την άλλη, η κετροαριστερά της Ουγγαρίας έχει υποστεί πολλαπλές διασπάσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την κυβέρνηση με προοπτική κοινοβουλευτικής σταθερότητας.

Σε αντιδιαστολή με όλα τα παραπάνω, αναβιώνει η εικόνα της "Μεγάλης Ουγγαρίας". Μιλάμε για χάρτες της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας με τη σημερινή Σλοβακία, τμήματα της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας. Και το δόγμα του Όρμπαν, είναι ένα: "Αν έρθεις στην Ουγγαρία, δεν μπορείς να πάρεις τη δουλειά ενός Ούγγρου πολίτη".

Και κάπως έτσι ο εθνικισμός, η μισαλλοδοξία και το μένος προς τον "ξένο" θεριεύει και πάλι, στα σπλάχνα της Ένωσης.

Αγκαλιά με το νεοναζισμό, το ρατσισμό και ό,τι πιο αντιδραστικό έχει εκθρέψει ιστορικά αυτή η ήπειρος ...


Η Βουδαπέστη υψώνει νέο φράκτη στα σύνορα με την Κροατία


Ο ισχυρός άνδρας της χώρας ανακοίνωσε άλλωστε την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, την έναρξη κατασκευής φράκτη στα σύνορα της χώρας του με την Κροατία για να εμποδίσει την είσοδο των χιλιάδων προσφύγων που αρχίζουν να εγκλωβίζονται στο κροατικό έδαφος. Οι φράχτες χτίζονται και από φυλακισμένους, πρακτική που αναβιώνει ναζιστικές μνήμες (!)

Η Βουδαπέστη έχει υψώσει συρμάτινο φράκτη κατά μήκος της μεθορίου με την Σερβία σφραγίζοντας τα σύνορά της και αναγκάζοντας τους χιλιάδες των προσφύγων που κατευθύνονται προς τη βόρεια Ευρώπη να στραφούν προς την Κροατία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός διευκρίνισε στο ραδιόφωνο ότι ο φράκτης θα κατασκευασθεί γρήγορα και θα έχει μήκος 41 χιλιομέτρων για να καλύψει τα τμήματα της μεθορίου που δεν ορίζονται από ποταμό.

"Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τα ίδια μέτρα, όπως και στα ουγγρο-σερβικά σύνορα", είπε ο Όρμπαν προσθέτοντας ότι 600 στρατιώτες εργάζονται και αυτοί για την κατασκευή του νέου φράκτη, άλλοι 500 θα προστεθούν σήμερα στο έργο και 700 ακόμη το σαββατοκύριακο.

Να χαίρεται η Μέρκελ και η Γερμανία τους συμμάχους και ομοϊδεάτες της ...

Δυστυχώς, όμως, η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι μόνο ως φάρσα αλλά και ως τραγωδία ...



Για μια ακόμη φορά ... 

Στο μεταξύ τα πλήθη των προσφύγων εξακολουθούν να συρρέουν στην Κροατία, προερχόμενοι από τη Σερβία, περπατώντας μέσα από τα χωράφια γύρω από το ένα από τα επτά συνοριακά περάσματα που οι αρχές του Ζάγκρεμπ έκλεισαν τη νύκτα.
Η Κροατία ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα περισσότερα από τα συνοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Σερβία, ανακοινώνοντας ότι δεν θα υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες στο έδαφός της.
Όμως η ροή συνεχίζεται σήμερα το πρωί καθώς οι πρόσφυγες φθάνουν με λεωφορεία στην σερβική συνοριακή πόλη Σιντ και, περνώντας μέσα από τα χωράφια, ενώνονται με το τεράστιο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα υπό την επίβλεψη των κροατικών αστυνομικών δυνάμεων.

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις - τα "προγνωστικά" και τα "τζακ ποτ" της εκλογικής αναμέτρησης


GREECE ELECTIONS POLLS


Ένα σκηνικό έντονης ρευστότητας καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις λίγες ώρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, με τους αναποφάσιστους να είναι ο μεγάλος ρυθμιστής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης η οποία λαμβάνει διαστάσεις "εκλογικού θρίλερ".

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, τίποτα δεν έχει κλειδώσει. Τα υψηλά ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις λίγες ώρες από τις εκλογές δείχνουν ότι όλα μπορεί να συμβούν, σε μια αναμέτρηση η οποία κρίνεται ως μια από τις πιο αμφίρροπες των τελευταίων ετών.

Αμφίρροπες μεν ως προς το ποιος θα βγει "πρώτο κόμμα" σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ...
Καθόλου "αμφίρροπες" όμως σε σχέση με το ουσιαστικό αποτέλεσμα - ως προς την πολιτική που θα εφαρμοστεί από την 21η Σεπτεμβρίου και μετά ...

Εννοούμε με σαφήνεια  το Τρίτο Μνημόνιο και τα εφαρμοστικά μέτρα που απαιτούνται - στα οποία έχουν συνομολογήσει και έχουν δώσει "όρκο πίστεως" οι βασικές διεκδικητές του "τίτλου", ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και οι "πρόθυμοι" εταίροι τους.

Προς το παρόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί προβάδισμα έναντι της ΝΔ και να υπερτερεί στην παράσταση νίκης, με την ψαλίδα την τελευταία βδομάδα να έχει ανοίξει. Ωστόσο την Κυριακή τα πάντα μπορεί να συμβούν και το ενδεχόμενο να ανατραπεί η σημερινή εικόνα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις είναι αρκετά πιθανό, με βάση τα ποσοστά των αναποφάσιστων.

Οι δημοσκόποι δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξει και σημαντική διαφορά μεταξύ του πρώτου και δευτέρου κόμματος. Όλα θα κριθούν από την εκλογική συμπεριφορά των αναποφάσιστων την Κυριακή και από το ποσοστό της αποχής. Σε κάθε περίπτωση πάντως απαντήσεις θα δώσει η κάλπη και μόνο.

Μάχη όμως αναμένεται να δοθεί και μεταξύ των μικρότερων κομμάτων τόσο για το ποιο κόμμα θα καταλάβει την τρίτη και τέταρτη θέση όπως επίσης και ποια κόμματα θα καταφέρουν τελικά να εισέλθουν στη Βουλή.

Δημοσκόπηση Marc για τον Alpha

Πιο αναλυτικά προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 1,1% έναντι της ΝΔ καταγράφει η δημοσκόπηση της Marc που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Σύμφωνα με αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 26,2%, η ΝΔ 25,1%, η Χρυσή Αυγή 5,7%, το ΠΑΣΟΚ 4,8%, το Ποτάμι 4,9%, το ΚΚΕ 4,8% η Ένωση Κεντρώων 3,3%, η Λαϊκή Ενότητα 2,7% και οι ΑΝ.ΕΛ 2,4%.

Σε ότι αφορά την εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά έχουν ως εξής ΣΥΡΙΖΑ 31,7 , η ΝΔ 30,4 %, η Χρυσή Αυγή 6,9 %, το ΠΑΣΟΚ 5,8%, το Ποτάμι 5,9 %, το ΚΚΕ 5,8% η Ένωση Κεντρώων 4%, η Λαϊκή Ενότητα 3,3% και οι ΑΝ.ΕΛ 2,9%. 

Αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου η οποία αγγίζει το 10,8%, ενώ ένα ποσοστό 6% δείχνει να μην έχει ακόμη αποφασίσει.
Σε ότι αφορά την παράσταση νίκης, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακό. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 54,2%, ενώ σε ότι αφορά την ΝΔ το ποσοστό για την παράσταση νίκης αγγίζει το 23,3%.

Public Issue για την Αυγή
   
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας Αυγή.
 
Σύμφωνα με το εύρημα της δημοσκόπησης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 33% έναντι 30 % για τη Νέα Δημοκρατία
 
Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) με 8%, η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5%, το Ποτάμι με 4,5% και η ΛΑΕ με 3,5%.
 
Οι ΑΝ.ΕΛ και η Ένωση Κεντρώων δεν συγκεντρώνουν ποσοστό εισδοχής στη Βουλή καθώς λαμβάνουν από 2,5%.

 
Με βάση το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue η εκτίμηση των εκλογικών εδρών στη νέα βουλή έχει ως εξής:
 
-ΣΥΡΙΖΑ 139 έδρες
 
-Νέα Δημοκρατία 79 έδρες
 
-Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) 22 έδρες
 
-Χρυσή Αυγή 19 έδρες
 
-ΚΚΕ 18 έδρες
 
-Ποτάμι12 έδρες
 
και η ΛΑΕ 9 έδρες.

Metron Analysis για τον ΑΝΤ1

Σε γκάλοπ της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 24,5% και η Νέα Δημοκρατία 24%.
Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,7%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,6%, το Ποτάμι με 4,5%, η Λαϊκή Ενότητα με 2,6%, η νωση Κεντρώων με 2,4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%. 

Στην εκτίμηση ψήφου, ο  ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 31,7% και η Νέα Δημοκρατία το 31,2%, η Χρυσή Αυγή με 7,1%, το ΚΚΕ με 6%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 6%, το Ποτάμι με 5,8%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,4%, η Ένωση Κεντρώων με 3,1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%.

GPO για το Mega

Άνοιγμα της ψαλίδας για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της Gpo που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Σύμφωνα με αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 2,5% έναντι της ΝΔ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η διαφορά βρισκόταν στο 0,2%.

Αναλυτικά η GPO προβλέπει:
ΣΥΡΙΖΑ 28,5%
ΝΔ 26% 
Χρυσή Αυγή 6,1%
Δημοκρατική Συμπαράταξη: 6%
ΚΚΕ 5,7%
Ποτάμι 4,8%
Λαϊκή Ενότητα 3,9%
ΑΝΕΛ 3%
Ένωση Κεντρώων 2,8%
Να σημειωθεί ότι και σε αυτή την δημοσκόπηση το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι ιδιαίτερα υψηλό και αναμένεται να αγγίξει το 12%.

MRB για το Star

Ελαφρύ προβάδισμα, της τάξης του, 0,5% έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την MRB για τον τηλεοπτικό Star.

Πιο αναλυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,4% έναντι 26,9% της ΝΔ, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,9%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) 5%, Ποτάμι και ΚΚΕ ισοψηφούν στο 4,9% ενώ η Ένωση Κεντρώων βρίσκεται στο 3,2%, η Λαϊκή Ενότητα στο 3,1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 2,6%. Υψηλό είναι σε αυτή την δημοσκόπηση το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου με 14%.

Προβάδισμα όμως διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στην εκτίμηση ψήφου με 31,7% έναντι 30,6% της ΝΔ, ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,6%, το Ποτάμι με 6%, το ΚΚΕ με 5,7%, οι ΑΝ.ΕΛ με 3,2%, το ΠΑΣΟΚ με 5,7%, η ΛΑΕ με 3,9% και η Ένωση Κεντρώων με 4%.

Σε ότι αφορά την δημοτικότητα ανά πολιτικό αρχηγό, ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει 33,5% και ακολουθούν, Μεϊμαράκης 33,2%, Θεοδωράκης: 24,7%, Φώφη 20,7%, Καμμένος 18,5%, Λαφαζάνης: 8,8%, Κουτσούμπας: 16,5%, Μιχαλολιάκος: 7,5% και Λεβέντης: 17,9%.

Σε ότι αφορά το ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει 38,3%, ο Μεϊμαράκης 34,2%, ενώ κανένας από τους δύο συγκεντρώνει 25,8%.

ΠΑΜΑΚ για τον ΣΚΑΪ

Σύμφωνα με την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει προβάδισμα 2,5% (31% έναντι 28,5%) συγκριτικά με τη Ν.Δ.

Η Χ.Α. παραμένει τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με το ίδιο ποσοστό (6,5%), ενώ ακολουθούν με 5% ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, έπεται Το Ποτάμι με 4,5%, από 3% - το όριο για την είσοδο στη Βουλή - καταγράφουν ΛΑΕ και Ένωση Κεντρώων , 2% παίρνουν οι ΑΝΕΛ, 3% άλλο κόμμα και 8,5% αναποφάσιστοι. Η αποχή φτάνει το 9%, ενώ το άκυρο/λευκό το 2,5%.

Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση θα τούς έδινε περισσότερη σιγουριά για το μέλλον, το 35,5% των εκλογέων δηλώνει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, το 32,5% μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, 28,5% κάτι άλλο (αυθόρμητες αποκρίσεις) ενώ 3,5% είναι αναποφάσιστοι/ δεν απαντούν.

Ως προς τη σύνθεση των απαντήσεων το 66% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει κυβέρνηση με πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το 12,5% κυβέρνηση με πρωθυπουργό Ευάγγελο Μεϊμαράκη και 19% κάτι άλλο. Για τους εκλογείς της ΝΔ το 81,5% δηλώνει κυβέρνηση με πρωθυπουργό Ευάγγελο Μεϊμαράκη, το 4% κυβέρνηση με πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, 13% κάτι άλλο και 1,5% αναποφάσιστοι.

ProRata: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 3%

Στις 3 μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ, σύμφωνα με την έρευνα της ProRata για το efsyn.gr.

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ποσοστό 27,5%, η Ν.Δ 24,5% και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7%, ΚΚΕ 5,5%, Ποτάμι 5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%, Ένωση Κεντρώων 3,5%, Λαϊκή Ενότητα 2,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, «Άλλο» 2%, «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 14%, Άκυρο/Λευκό 2%, Αποχή 13%.

Οι εταιρίες στοιχημάτων

Το θολό τοπίο για το εκλογικό αποτέλεσμα αποδίδεται και στις εταιρίες στοιχημάτων. Για πρώτη φορά οι διεθνείς εταιρίες στοιχήματος όπως η Williamchill δεν έχει αναφορά και αποδόσεις για τις ελληνικές εκλογές. Η μόνη εταιρία στο εξωτερικό που δίνει αποδόσεις για νικητή στις ελληνικές εκλογές είναι η Betfair αλλά στο ανταλλακτήριο μπορούν παίξουν οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα η εταιρία STOIXIMAN, στην κατηγορία του πρώτου κόμματος, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ απόδοση 1,25 και στη Νέα Δημοκρατία 3,55.

Λέτε στις εκλογές να μας προκύψει "τζακ ποτ" και να  θέλουμε και άλλη 'ευκαιρία" για τον τελικό "νικητή";

Δεν νομίζουμε ...

Οι συστημικές δυνάμεις - οικονομικές, πολιτικές, μιντιακές - τα έχουν τακτοποιήσει τα θέματα ...

Κυβέρνηση θα έχουμε με οποιαδήποτε δυνατή μορφή, παραλλαγή και σχήμα ...

Έτσι για να "κοιμούνται" ήσυχοι και η κυρα - Μέρκελ και οι άλλοι δανειστές, τοκογλύφοι, μονοπωλητές της ισχύος και της εκμετάλλευσης του ελληνικού λαού -  και όχι μόνο.

"Χαμένος" θα είναι σίγουρα ο λαός μας, οι Έλληνες πολίτες που θα καλεστούν μετά από αυτές τις εκλογές - παρωδία να πληρώσουν το βάρβαρο τίμημα του Τρίτου Μνημονίου. 

Το οποίο ο ίδιος με τους αγώνες του θα καλεστεί να ανατρέψει ...