Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο

από τον Μ ...
Μέλη του Προεδρικού Συντάγματος Ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο, συνέλαβαν την μεταβατική κυβέρνηση και ανακοίνωσαν ότι στη χώρα επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος, λίγες μέρες πριν τις εκλογές

http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/burkinafaso1442488860.jpg

Ο αντισυνταγματάρχης Μαμαντού Μπαμπά, την Πέμπτη, ανέγνωσε ανακοινωθέν στην τηλεόραση, με το οποίο ενημέρωσε ότι η χώρα βρίσκεται υπό την διακυβέρνηση του στρατού. Τα σύνορα της χώρας έκλεισαν και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα. Η χώρα όδευε προς τις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου με την ελπίδα ότι θα σταθεροποιηθεί η Δημοκρατία, όμως οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν την κατάσταση μάλλον χειρότερη.


Το «Εθνικό Συμβούλιο Δημοκρατίας», όπως ονομάστηκε από τους πραξικοπηματίες η ομάδα που επέβαλλε τον στρατιωτικό νόμο, ανακοίνωσε ότι πραγματικός στόχος του, είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, συλλαμβάνοντας τον μεταβατικό πρόεδρο Μισέλ Καφαντό και την κυβέρνησή του και διορίζοντας τον Ζιλμπέρ Ντιεντερέ, στρατηγό της εθνικής φρουράς, ως επικεφαλής. 


Ο πρώην πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαρέ, είχε εκδιωχθεί από την εξουσία μετά από έντονες αντιδράσεις του λαού και διαδηλώσεις τον Οκτώβριο του 2014, έχοντας συμπληρώσει 27 χρόνια στην εξουσία. Το Προεδρικό Σύνταγμα Ασφαλείας, που επέβαλλε το πραξικόπημα, είναι η φρουρά του Μπλεζ Κομπαρέ και εναντιώνεται στον νόμο που δεν επιτρέπει στους υποψηφίους του πρώην προέδρου να συμμετέχουν στις εκλογές.


Όπως ανέφεραν ανταποκριτές του Al Jazeera και του Reuters, το πρωί ακούστηκαν πυροβολισμοί στους δρόμους, καθώς στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να διαλύσουν συγκεντρωμένο πλήθος στην κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας του Ουγκαντουγκού, πρωτεύουσα της χώρας.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κάλεσε σε άμεση απελευθέρωση του προέδρου και του πρωθυπουργού, δηλώνοντας εξοργισμένος, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καταδίκασαν το πραξικόπημα.


«Η ΕΕ καλεί για την άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων προσώπων και τον σεβασμό της μετάβασης και του γενικού συμφέροντος. Οι εξελίξεις στην Μπουρκίνα Φάσο με την κράτηση του μεταβατικού προέδρου, καθώς και άλλων υπουργών, θέτει σε κίνδυνο τη μετάβαση και τον δρόμο προς τις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου» , δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: