Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Οι πρώτες σκηνές για τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από τον Μ ...
Διεθνείς οργανώσεις άρχισαν να στήνουν τις πρώτες σκηνές που θα στεγάσουν εκατοντάδες πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, πριν αυτοί συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη
http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/%CF%80%CF%81%CE%BF1442321460.jpg
Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έστησε την πρώτη σκηνή, χωρητικότητας 140 ατόμων, προκειμένου να βρίσκουν καταφύγιο από τις καιρικές συνθήκες όσοι βρίσκονται στην περιοχή αναμένοντας να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ. «Η Ύπατη Αρμοστεία, σε συνεργασία με ειδικούς, κατάρτισε τοπογραφικό πλάνο για τις ανάγκες που προκύπτουν και πριν από λίγο, ολοκληρώσαμε το στήσιμο της σκηνής μας» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αλέξανδρος Βούλγαρης.

Άλλες δύο σκηνές χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων προτίθεται να στήσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), , ενώ θα τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες και ξύλινοι πάγκοι όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Δανιήλ Εσδράς.

Αυτοψία στον χώρο έκανε και κλιμάκιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου που κατέγραψε τις ανάγκες των προσφύγων ώστε να τεκμηριώσει τις εισηγήσεις της προς τη Διεθνή Ομοσπονδία, τόσο για το ύψος της απαιτούμενης οικονομικής ενίσχυσης όσο και για την οργάνωση των κλιμακίων εθελοντών.

«Μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης, που κάλυψε την πεντάμηνη χρονική περίοδο, από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο, λάβαμε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου περίπου 300.000 ελβετικά φράγκα και μπορέσαμε να διανείμουμε 10.000 πακέτα στις ευπαθείς ομάδες μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός.

Με τη νέα χρηματοδότηση που ζήτησε ο Οργανισμός, όπως εξήγησε ο κ. Αυγερινός, θα δοθεί η δυνατότητα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να καλύψει επιπλέον 45.000 μετανάστες, μέσω της διανομής, φαγητού, νερού και ειδών προσωπικής υγιεινής.

«Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, δηλαδή 2,7 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί επίσης σε παροχή έκτακτης υγειονομικής περίθαλψης, σε υπηρεσίες επανασύνδεσης οικογενειών και σε δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης» είπε ο κ. Αυγερινός.

Κίνδυνος από τις νάρκες έξω από τα κροατικά σύνορα

Τα ναρκοπέδια που υπάρχουν έξω από την Κροατία, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη ζωή των προσφύγων που προσπαθούν να εισέλθουν πεζοί. Έχει σταλεί Ομάδα αποναρκοθέτησης
http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/solude1442406752.jpg
Οι νάρκες δεν τοποθετήθηκαν τώρα, αλλά πλέον το γεγονός ότι πολλοί πρόσφυγες μετακινούνται πεζή από τη Σερβία προς την Κροατία, έχει καταστήσει την ανάγκη αποναρκοθέτησης της περιοχής επιτακτική. Το κροατικό Κέντρο Αποναρκοθέτησης, έχει στείλει ειδική ομάδα για να καθαρίσει το χώρο, μετά από την ειδοποίηση της κροατικής αστυνομίας.

Παράλληλα, ο Κροάτης πρωθυπουργός, δήλωσε ότι δε θα υπάρξει κανένα εμπόδιο σε όσους θέλουν να περάσουν από τη χώρα: «Η Κροατία είναι απολύτως έτοιμη να λάβει ή να κατευθύνει αυτούς τους ανθρώπους εκεί που θέλουν να πάνε, που είναι προφανώς η Γερμανία ή οι Σκανδιναβικές χώρες. Θα μπορέσουν να περάσουν μέσω Κροατίας και θα βοηθήσουμε, ετοιμαζόμαστε για αυτή την πιθανότητα, τόνισε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: