Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Αίγυπτος: Επτά χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφους του Al Jazeera

Του Μ…

Σε επτά χρόνια φυλάκιση καταδίκασε δικαστήριο της Αιγύπτου τρεις δημοσιογράφους του Al Jazeera, στην κατάληξη μίας δίκης που έχει πάρει έκταση στα διεθνή ΜΜΕ ως «δοκιμασία» για την ελευθερία του Τύπου.



Οι τρεις δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο εδώλιο για «συνδρομή σε τρομοκρατική οργάνωση» με τη δημοσίευση «ψεμάτων που έπληξαν το εθνικό συμφέρον», όπως και για υποστήριξη σε 16 πρόσωπα.

Σε επίσκεψή του στο Κάιρο την παραμονή της έκδοσης της ετυμηγορίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε την Αίγυπτο να προασπίσει την ελευθερία της έκφρασης. Παρατήρησε μάλιστα ότι η μετάβαση στη μετά Μόρσι εποχή διανύει μια «κρίσιμη στιγμή».
  «Όλα σε αυτή τη δίκη προκαλούν ντροπή. Είχαμε χειρότερη μεταχείριση από το να ήμασταν βιαστές και δολοφόνοι», δήλωσε κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στις αρχές Ιουνίου ο Αιγυπτιοκαναδός δημοσιογράφος Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι.

 Όπως φαίνεται μετά τη λήξη της δίκης η ελευθερία του τύπου και λόγου καταρρέει. Θα ακολουθήσει και η καταστρατήγηση άλλων ελευθεριών; 

Αναφέρουμε επίσης πως επικυρώθηκαν από δικαστήριο της Αιγύπτου οι θανατικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντίε και σε τουλάχιστον 182 υποστηρικτές του, όπως δήλωσαν δικαστικές πηγές στο Reuters. Οι 183 κατηγορούνται για επεισόδια μετά από την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Από την ανατροπή του Μόρσι μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περίπου 500 αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας δίχως να έχει δοθεί συγκεκριμένος αριθμός για τους νεκρούς διαδηλωτές.


Money Makes The World Go Round

του Μ…

Κατά 2 εκατ. αυξήθηκε πέρυσι ο αριθμός των εκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο, ενώ έγιναν και κατά 14% πιο πλούσιοι χάρη στην άνοδο των χρηματιστηρίων και στην ανάκαμψη των οικονομιών, σύμφωνα με έρευνα των Capgemini and RBC’s Management

Ο αριθμός των προσώπων που διαθέτουν 1 εκατ. δολάρια και άνω για επενδύσεις αυξήθηκε κατά 15% σε 13,7 εκατ. δολάρια το 2013, ενώ ο συνολικός τους πλούτος έφτασε τα 52,62 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά από την κρίση του 2008, με την πλειοψηφία εκατομμυριούχων φυσικά στη Β. Αμερική.


Η έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου «Pew» («Pew Research Center»), που διεξήχθη πριν λίγες ημέρες μεταξύ 1.500 ενηλίκων στις ΗΠΑ, ανέδειξε την κοινή διαπίστωση των Αμερικανών ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών αυξήθηκε κατακόρυφα την τελευταία δεκαετία. 









Αναφορικά με τη Βρετανία, οι 104 δισεκατομμυριούχοι που ζουν εκεί έχουν συνολική περιουσία 301,13 δισ. λίρες (368,75 δισ. ευρώ). Πέρσι ήταν μόνο 88 και τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν σημαντικά χαμηλότερα, φτάνοντας μόλις τα... 245,66 δισ. στερλίνες ή 300,8 δισ. ευρώ. Πάντως, έχουν αυξήσει κατά πολύ την περιουσία τους σε σύγκριση με το 2008, προτού δηλαδή ξεσπάσει η οικονομική κρίση, όταν όλοι μαζί συγκέντρωναν το ευτελές ποσό των 201,99 δισ. λιρών (247 δισ. ευρώ).

Από την άλλη, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Βρετανία, που συχνά χρησιμοποιείται ως δείκτης για το μέσο όρο του πλούτου, βρίσκεται σημαντικά κάτω από το όριο στο οποίο είχε φτάσει το 2008 και δεν αναμένεται να ξαναφτάσει στο ίδιο επίπεδο πριν από το 2017.

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Trussel Trust, τη μεγαλύτερη τράπεζα τροφίμων της χώρας, ο αριθμός των ανθρώπων που ζήτησαν να τους χορηγηθεί κατεπείγουσα βοήθεια αυξήθηκε κατά 163% μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας τις 913.000 στα τέλη Μαρτίου!

Στην Πορτογαλία, οι 25 πιο πλούσιοι άνθρωποι κατάφεραν παρά την κρίση να αυξήσουν την περιουσία τους κατά 16% το 2013, κερδίζοντας συνολικά επιπλέον 16,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού Exame. Την ώρα που η Πορτογαλία μόλις που κατάφερε να βγει από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2013, οι 25 πιο πλούσιοι άνθρωποι της χώρας διαθέτουν περιουσίες ισοδύναμες με το 10% του ΑΕΠ, έναντι 8,4% το 2012.

Τώρα πίσω στα δικά μας, Η βρετανική Cruising Association ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καθυστερήσει το περιβόητο «τέλος παραμονής και πλόων» που θεσπίστηκε με την παράλληλη κατάργηση του «ειδικού φόρου» για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, καθώς τα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας αλλά και το ΤΑΧΙS, δεν είναι ακόμη έτοιμα για το μέτρο και πάμε για άλλη μια παράταση.

Την ίδια ώρα σε περίπου 200 δισ. ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, γράφει η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ»

Θυμίζουμε πως από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που είχε θεσπιστεί ως εισφορά, είχαμε πρόσθετα έσοδα περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος το 1789 προειδοποίησε για τους κινδύνους που τίθενται από την ολιγαρχία στη δημοκρατία και κατήγγειλε ότι "ο ζυγός της αριστοκρατίας των πλουσίων είναι ο πιο ανυπόφορος απ 'όλους". "Οι πλούσιοι τα θέλουν όλα, θέλουν να εισβάλουν στα πάντα και να άρχουν σε όλα. Οι καταχρήσεις είναι το μόνο έργο και ο τομέας των πλουσίων, οι άνθρωποι για αυτούς είναι παράσιτα.[...]"







20\6 Παγκόσμια ημέρα Προσφύγων: 51 εκατομμύρια παγκοσμίως

                                                                                                                      του Μ....  

Η 20ή Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα για τους πρόσφυγες και τα στοιχεία του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν πως οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ισοδυναμούν πια με τον πληθυσμό μεγάλων χωρών όπως η Ισπανία. Ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δίπλα στα ψυχρά νούμερα, ιστορίες ανθρώπων, διωγμού, πολέμων, καταστολής, απάνθρωπων αποκλεισμών.

  Από τον πόλεμο στη Συρία και το Ιράκ στο Αιγαίο και από εκεί -για όσους καταφέρουν να περάσουν απέναντι χωρίς να πνιγούν, όπως στο Φαρμακονήσι ή χωρίς να τους αποτρέψει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός «ασφάλειας» των συνόρων Frontex- στα ελληνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης -για φυλάκιση «επ' αόριστον». Οι «τυχεροί» που δεν πέφτουν θύματα των επιχειρήσεων «Ξένιος Δίας» έχουν να αντιμετωπίσουν «μόνο» την εκμετάλλευση, τα χρυσαυγίτικα πογκρόμ με τις δολοφονικές επιθέσεις, τον κρατικό ρατσισμό, την παντελή απουσία πρόσβασης στη δυνατότητα αίτησης ασύλου, τον κοινωνικό αποκλεισμό...

Άλλοι σταθμοί αφετηρίας των προσφύγων το Σουδάν, η Σιέρα Λεόνε, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οι χώρες του Μαγκρέμπ, με τερματικό σταθμό αυτόν της Μεσογείου και τα ναυάγια κοντά στη Λαμπεντούσα ή ο φράχτης της Θέουτα-Μελίγια στην Ισπανία. 

Οι πρόσφυγες παγκοσμίως αυξάνονται με δραματικό ρυθμό, η Ευρώπη επιλέγει «απλώς» να σηκώνει τα τείχη της, θαλάσσια και χερσαία, ο ΟΗΕ χτυπάει καμπανάκια για τη δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι αλλά δίχως να περνάει σε κάποια πράξη... 

Τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) δημοσίευσε έκθεση για τον αριθμό των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των εσωτερικά εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο, αριθμός ο οποίος ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ο αριθμός των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο, των «εσωτερικά εκτοπισμένων» παγκοσμίως, την τελευταία εικοσαετία.


Η ετήσια έκθεση της Υ.Α. με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις» (Global Trends), η οποία βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από κυβερνήσεις, συνεργαζόμενες ΜΚΟ και την ίδια την Ύπατη Αρμοστεία, δείχνει ότι, μέχρι το τέλος του 2013, 51,2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εκτοπιστούν, δηλαδή 6 εκατομμύρια περισσότεροι από τα 45,2 που είχαν καταγραφεί το 2012.






Αναφέρουμε και ένα ανθρώπινο παράδειγμα: Ο Hamayun Anwar, 18 ετών και ο Wakar Ahmed, 32 ετών, από το Πακιστάν, βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από τις ράγες του τραίνου στις 6\4\12.
το ρεπορτάζ για το γεγονός:

Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από σύγκρουση Ι Χ αυτοκινήτου με τρένο του ΟΣΕ στο Κρυονέρι Αττικής. Η αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα, συγκρούστηκε με το ΙΧ λίγο πριν από τις 13:00, στη συμβολή των οδών Ανοίξεως και Ανεμώνης. Ένα ακόμη άτομο τραυματίστηκε και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.


Το μοιραίο Ι.Χ. επιχείρησε να περάσει τις γραμμές από σημείο που δεν υπήρχε διάβαση, με αποτέλεσμα οι τροχοί του να κολλήσουν στη σιδηροτροχιά.

Στο όχημα επέβαινε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.

Τρεις Πακιστανοί, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στο σημείο, προσπάθησαν να σπρώξουν το όχημα χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.
Επικράτησε πανικός και αντί να απομακρυνθούν όλοι, οι άτυχοι μετανάστες ενέτειναν τις προσπάθειές τους να ξεκολλήσουν το αυτοκίνητο, ενώ και οι επιβάτες του παρέμειναν μέσα. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.

Νεκροί είναι οι δύο επιβαίνοντες του αυτοκινήτου και δύο από τους Πακιστανούς.

Ένα παράδειγμα ανθρωπιάς που δυστυχώς δεν ξέρουμε κατά πόσο θα ακολουθήσουν οι συμπολίτες μας..

Την ιστορία του Χομαγιούν και του Βακάρ αποτύπωσε σε στίχους ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, για τον καινούριο του δίσκο.