Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Αίγυπτος: Επτά χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφους του Al Jazeera

Του Μ…

Σε επτά χρόνια φυλάκιση καταδίκασε δικαστήριο της Αιγύπτου τρεις δημοσιογράφους του Al Jazeera, στην κατάληξη μίας δίκης που έχει πάρει έκταση στα διεθνή ΜΜΕ ως «δοκιμασία» για την ελευθερία του Τύπου.



Οι τρεις δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο εδώλιο για «συνδρομή σε τρομοκρατική οργάνωση» με τη δημοσίευση «ψεμάτων που έπληξαν το εθνικό συμφέρον», όπως και για υποστήριξη σε 16 πρόσωπα.

Σε επίσκεψή του στο Κάιρο την παραμονή της έκδοσης της ετυμηγορίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε την Αίγυπτο να προασπίσει την ελευθερία της έκφρασης. Παρατήρησε μάλιστα ότι η μετάβαση στη μετά Μόρσι εποχή διανύει μια «κρίσιμη στιγμή».
  «Όλα σε αυτή τη δίκη προκαλούν ντροπή. Είχαμε χειρότερη μεταχείριση από το να ήμασταν βιαστές και δολοφόνοι», δήλωσε κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στις αρχές Ιουνίου ο Αιγυπτιοκαναδός δημοσιογράφος Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι.

 Όπως φαίνεται μετά τη λήξη της δίκης η ελευθερία του τύπου και λόγου καταρρέει. Θα ακολουθήσει και η καταστρατήγηση άλλων ελευθεριών; 

Αναφέρουμε επίσης πως επικυρώθηκαν από δικαστήριο της Αιγύπτου οι θανατικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντίε και σε τουλάχιστον 182 υποστηρικτές του, όπως δήλωσαν δικαστικές πηγές στο Reuters. Οι 183 κατηγορούνται για επεισόδια μετά από την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Από την ανατροπή του Μόρσι μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περίπου 500 αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας δίχως να έχει δοθεί συγκεκριμένος αριθμός για τους νεκρούς διαδηλωτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: