Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ο Παγκόσμιος Πόλεμος για το Νερό

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό.


Το σίγουρο είναι ότι καθημερινά και σήμερα άνθρωποι – και ιδιαίτερα παιδιά – πεθαίνουν είτε από την έλλειψη νερού είτε κατά τον αγώνα για την εξασφάλισή του.




Ο Sam Bozzo έγραφε στις 19 Μαρτίου στο OurWorld 2.0, περιοδικό του Πανεπιστήμιου των Ηνωμένων Εθνών «Ανακάλυψα έντρομος ότι αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη μας σήμερα ήταν χειρότερο από ό, τι έχουμε ονειρευτεί στη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας. Στη Βολιβία, ελεύθεροι σκοπευτές της κυβέρνησης πυροβολούσαν πολίτες για την προστασία των συμφερόντων των εταιρικών επενδυτών, διεφθαρμένοι πολιτικοί πωλούν κοινό νερό για προσωπικό όφελος, γιγαντιαίες εγκαταστάσεις εταιρειών εμφιαλωμένου νερού απορροφούν τα αποθέματα ολόκληρων περιοχών, κινηματογραφιστές έχουν δολοφονηθεί πάνω στην προσπάθεια να αποκαλύψουν την αλήθεια, και η περιορισμένη παροχή νερού στην Αφρική έχει κλαπεί για να «μεγαλώσουν» τα τριαντάφυλλα στην Ευρώπη».




Ο Bozzo, ένας δημιουργός ανεξάρτητων ταινιών, προχώρησε στη δημιουργία ενός ντοκυμαντέρ με τον τίτλο Blue Gold: World Water Wars, ένα τρέιλερ του οποίου παρουσιάζεται παρακάτω:


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ikb4WG8UJRw]


Ecocide – Η έννοια του «οικο-εγκλήματος» ή της «οικο-κτονίας»

Μια νέα εκστρατεία για να αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ο όρος «ecocide» ως «έγκλημα κατά της ειρήνης» έχει ξεκινήσει στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο ορισμός που προτείνεται από τη βρετανίδα δικηγόρο και ακτιβίστρια Πολύ Χίγκινς, της οποίας ο όρος ecocide αποτελεί «πνευματικό καρπό» είναι ο εξής: «Η εκτεταμένη καταστροφή, βλάβη ή απώλεια των οικοσυστημάτων συγκεκριμένου εδάφους, είτε από ανθρώπινο οργανισμό ή από άλλα αίτια, σε τέτοιο βαθμό, που η ειρηνική απόλαυση από τους κατοίκους του εν λόγω εδάφους έχει ελαττωθεί σοβαρά."


Μπορεί ο όρος και η απόδοσή του να είναι ακόμη αμφιλεγόμενος, ωστόσο εγείρει ένα σημαντικό προβληματισμό για το κατά πόσο τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος μπορούν να θεωρούνται και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και της ειρήνης, οπότε πρέπει να έχουν και την ανάλογη αντιμετώπιση από τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και από το Διεθνές Δίκαιο.


Χωρίς πολλά σχόλια παρουσιάζουμε το παρακάτω βίντεο:


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-47A8yWghbs]


Η διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού, η οικολογική καταστροφή και η … αγωνία της BP

Η έκρηξη της 20ής Απριλίου στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου «Deepwater Horizon» της British Petroleum BP στον Κόλπο του Μεξικού στάθηκε η αιτία για τη πρόκληση της πιο πολυσυζητημένης πετρελαιοκηλίδας των τελευταίων δεκαετιών, καθώς και μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.




Μια άλλη έκρηξη που έγινε πριν από 31 χρόνια στην ίδια περιοχή – στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου κοντά στο Μεξικό– οδήγησε στη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα εν καιρώ ειρήνης όλων των εποχών.


Η εξέδρα όπου συνέβη το πρώτο ατύχημα, «Ixtoc 1», ανήκε στην κρατική μεξικανική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex. Τα δύο αυτά ατυχήματα και οι πετρελαιοκηλίδες που σχηματίστηκαν έχουν κοινά χαρακτηριστικά, παρότι τα χαρακτηριστικά της τελευταίας θαλάσσιας πετρελαιοκηλίδας έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σύγκριση με την πρώτη.



Τα δεξαμενόπλοια είθισται να θεωρούνται υπεύθυνα για ενδεχόμενη διαρροή του φορτίου τους. Από την πλύση των δεξαμενόπλοιων προκαλούνται πολλές μικρές πετρελαιοκηλίδες, ενώ από ανάλογα ατυχήματα με δεξαμενόπλοια –μεταξύ των οποίων τα Torrey Canyon, Exxon Valdez, Metula και St. Peter– έχουν ως αποτέλεσμα τεράστιες, συμπαγείς πετρελαιοκηλίδες. Οι εκρήξεις σε εξέδρες εξόρυξης δεν είναι σπάνιες, αν και οι περισσότερες έχουν σημειωθεί στην ξηρά ή σε ρηχά νερά, όπου η διαρροή του πετρελαίου μπορεί να διακοπεί σχετικά εύκολα.




Μετά τις εκρήξεις «βαθέων υδάτων» στο Deepwater Horizon και το Ixtoc, στον θαλάσσιο πυθμένα διέρρευσαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο υψηλής πίεσης. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα γαλακτώδες μείγμα πετρελαίου, φυσικού αερίου, νερού, άμμου και σωματιδίων σκόνης.



Οι ιδιότητες αυτού του γαλακτώματος πετρελαίου διαφέρουν από τις ιδιότητες του αργού πετρελαίου. Ένα μέρος αυτού θα επιπλεύσει –από το υπόλοιπο, όμως, είναι πιθανό να σχηματιστούν στήλες σε διάφορα βάθη των βαθέων υδάτων. Οι τυποποιημένες τεχνικές απεικόνισης της ποσότητας του πετρελαίου με εναέρια μέσα ή δορυφόρους δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.




Ανάλογες μεθόδους χρησιμοποίησε η Pemex στην περίπτωση του Ixtoc –η οποία ήθελε να παρουσιάσει μικρό το μέγεθος της διαρροής– με αποτέλεσμα το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας να εκτιμηθεί στο μισό εκατομμύριο τόνους περίπου. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών -της οποίας προΐσταμαι- εκτιμά αυτό το μέγεθος σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Ομοίως, ενώ η BP υπολογίζει τη διαρροή του Deepwater Horizon στους 800 τόνους ημερησίως, οι εκτιμήσεις των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερα νούμερα.



Η Pemex επιχείρησε να τοποθετήσει μια συσκευή που αποκαλείται «σομπρέρο» πάνω από τη διαρροή του Ixtoc προκειμένου να συλλέξει το πετρέλαιο από τον θαλάσσιο πυθμένα, αν και το σχέδιο ναυάγησε καθώς η κατασκευή δεν μπορούσε να σταθεροποιηθεί. Παρατηρήθηκε σχηματισμός ένυδρου μεθανίου, αλλά όχι σε μεγάλη κλίμακα. Στην περίπτωση του Deepwater Horizon, μπορούσε να τοποθετηθεί ένας τεράστιος θόλος, παρά το μεγάλο βάθος, με τη βοήθεια σύγχρονων μη επανδρωμένων υποθαλάσσιων οχημάτων, ρομπότ και εργαλείων τοποθέτησης. Εξαιτίας του σχηματισμού ένυδρου μεθανίου, όμως, η συσκευή έφραξε και αχρηστεύτηκε.



Το εάν το πετρέλαιο θα πρέπει να «διασκορπίζεται» ή όχι αποτελεί ένα στρατηγικό ερώτημα ήδη από τις πρώτες επιχειρήσεις για τον έλεγχο πετρελαιοκηλίδων τη δεκαετία του 1960. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται από το εάν η πρώτη προτεραιότητα είναι τα πουλιά και οι ακτές ή άλλα θαλάσσια είδη, όπως τα ψάρια, οι γαρίδες και τα μαλάκια. Στην πρώτη περίπτωση ενδείκνυται διασκορπισμός, ενώ στη δεύτερη όχι.


Η απόφαση αυτή έχει μια προφανή προέκταση σε επίπεδο δημόσιων σχέσεων. Τα πουλιά και οι ακτές που έχουν μολυνθεί από το πετρέλαιο δημιουργούν αποκρουστικές φωτογραφίες, ενώ τα νεκρά ψάρια και οι γαρίδες περνούν απαρατήρητα από τις κάμερες.




Χρειάστηκαν εννέα μήνες για την κάλυψη της πετρελαιοκηλίδας Ixtoc. Μετά από γεώτρηση με απορροφητικό φρέαρ κατάφεραν επιτέλους να σταματήσουν τη ροή του πετρελαίου. Από το Deepwater Horizon συνεχίζει να διαρρέει πετρέλαιο στον Κόλπο του Μεξικού, παρότι η BP κατάφερε να εισαγάγει έναν μικρότερο σωλήνα στη βασική διαρροή για απορρόφηση μέρους της ροής.


Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εκτιμήσει κανείς ολοκληρωμένα την οικολογική καταστροφή και τις οικονομικές επιπτώσεις στην αλιεία και τον τουρισμό από την πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πληθυσμοί των γαρίδων και των μαλακίων θα υποστούν τις συνέπειες , όπως και στην περίπτωση του Ixtoc -η οποία έδειξε, επίσης, το οικοσύστημα είναι δυνατό να αποκατασταθεί σε λίγα μόλις χρόνια.


Το ένα δισεκατομμύριο δολάρια κοντεύει να ανέλθει το οικονομικό κόστος από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με δήλωση της BP η οποία ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή δεύτερο σχέδιο για τον περιορισμό της ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής.




Η βρετανική πετρελαιοβιομηχανία θα επιχειρήσει να τοποθετήσει ένα κάλυμμα «LMRP» στην πετρελαιοπηγή προκειμένου το πετρέλαιο που διαρρέει να συγκεντρώνεται σε δεξαμενόπλοιο που θα βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας.


Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια που καταβάλει η BP, καθώς το πρώτο εγχείρημα σφράγισης της πετρελαιοπηγής ναυάγησε. Το συνολικό οικονομικό κόστος από την επιχείρηση περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε μετά από έκρηξη στην εξέδρα εξόρυξης προκαλώντας το θάνατο 11 εργατών θα ανέλθει για την εταιρεία σε 990 εκατ. ευρώ.


Η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η διαρροή αλλά και η αποτυχία της ΒΡ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προκάλεσαν τη ραγδαία πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας αλλά και αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, η BP είναι αντιμέτωπη με την επιβολή ενός πρώτου προστίμου ύψους περίπου 67 εκατομμυρίων δολαρίων, από τις αμερικανικές αρχές, ενώ ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων "Στάνταρ εντ Πουρ'ς" υποβάθμιση τη μεσοπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου από ΑΑ σε ΑΑ-.




Εκφράζονται ολοένα και πιο δυνατά οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινής γνώμης απέναντι στις πετρελαϊκές εταιρείες και ευρύτερα στη χρήση πετρελαίου κύριας μορφής ενέργειας.


Ταυτόχρονα έθεσαν σε σοβαρή δοκιμασία και τις πολιτικές αρχές των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για πρόκληση ανεπανόρθωτης ζημιάς και στο πολιτικό προφίλ του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα, ο οποίος από την 20η Απριλίου πραγματοποίησε τρεις επισκέψεις στις ακτές της Λουιζιάνα για να συζητήσει το πρόβλημα.


Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος και οι επισημάνσεις της Business Week σε άρθρο του Paul M. Barrett στις 4/6: «Ομπάμα και ΒΡ σε κίνδυνο εξαιτίας της διαρροής του Πετρελαίου» και « καθώς η διαρροή στον Κόλπο απειλεί να βουλιάξει τη ΒΡ και να καταστρέψει μια Προεδρία, είναι η ώρα για τον Ομπάμα να συσπειρώσει τις ΗΠΑ γύρω από μια σκληρή, αλλά δίκαιη ρύθμιση -- … για το καλό του καπιταλισμού» !!!


Για να αναρωτηθεί « … η κατάσταση απειλεί και τους δύο. Μπορεί να ανακάμψει ο ένας ή ο άλλος;»


Σε μια επίδειξη «θυμού», ο Ομπάμα προειδοποίησε την BP σχετικά με την αποζημίωση που οφείλει στους αλιείς, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και άλλα πρόσωπα των οποίων ο τρόπος ζωής έχει πληγεί από τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.


Ο Ομπάμα κατηγόρησε την BP για τις υψηλότατες δαπάνες της για τηλεοπτική διαφήμιση προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της και ένα σχέδιο για να πληρώσει 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια τριμηνιαίο μέρισμα στους μετόχους, ενώ η περιοχή του Κόλπου αντιμετωπίζει οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή επικών διαστάσεων.


Σε κάθε περίπτωση, η BP δεν αναμένει να σταματήσει πλήρως τη διαρροή του πετρελαίου μέχρι τον Αύγουστο.


Στο μεταξύ κι ενώ η «Μαύρη Θάλασσα» πλησιάζει στις ακτές της Φλόριδα τα περισσότερα οικοσυστήματα των ακτών της Λουιζιάνα, απειλούνται με καταστροφή.


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=M6i1eKW8M6Q]


Η διάσωση της βιοποικιλότητας προϋπόθεση σωτηρίας του πλανήτη

Ο κίνδυνος για τη βιοποικιλότητα έχει επισκιαστεί από τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή αλλά δεν είναι λιγότερο απειλητικός. Η ζωή πάνω στη γη αναμένεται να σταματήσει σε σημείο που να δώσει τέλος και στη διαδρομή του ανθρώπινου γένους. Η αναγνώριση της αξίας της Γης θα μπορούσε να είναι ο τρόπος για να τη σώσουμε και έτσι να σώσουμε και τους εαυτούς μας;



Οι μεγάλοι αφανισμοί έρχονται και παρέρχονται. Η γη έχει γνωρίσει πέντε στα τελευταία μισό δισεκατομμύρια χρόνια, και μια σειρά από λιγότερο σημαντικές εξαφανίσεις ειδών, επίσης.

Συνήθως, αυτές προκλήθηκαν από έναν κατακλυσμιαίο γεγονός - μια σύγκρουση μ’ έναν αστεροειδή ή ένα σούπερ ηφαίστειο. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι μερικές φορές οι αφανισμοί αυτοί έχουν προκληθεί από σταδιακές αλλαγές στην ατμόσφαιρα της γης.

Αλλά αυτό που κάνει τη λεγόμενη «έκτη μεγάλη εξαφάνιση» ξεχωριστή είμαστε «Εμείς». Αυτή τη φορά είμαστε παρόντες ως μάρτυρες. Τυχαίνει, επίσης, να την «καθοδηγούμε».



Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση για την Παγκόσμια Βιοποικιλότητα που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, τα ποσοστά εξαφάνισης μπορεί να είναι έως και 1।000 φορές υψηλότερα από το βασικό ποσοστό - το κανονικό ρυθμό εξαφάνισης που συνόδευσε την εξέλιξη πάνω στη γη.

Ζοφερή προοπτική


Οι Τίγρεις πρόκειται να εξαφανιστούν από την άγρια φύση σε 15 χρόνια

Η πτωτική τάση συμβαίνει σε όλο το φάσμα της ζωής. Είδη εξαφανίζονται, η Γενετική ποικιλία - μια εγγύηση κατά των ασθενειών – χάνεται. Και ολόκληρα οικοσυστήματα, των οποίων οι διαδικασίες παρέχουν τα πάντα, από τους οικοτόπους με την ποιότητα του αέρα, του νερού και του εδάφους, εξαντλούνται και υποχωρούν.



Μερικά είδη βρίσκονται σε χειρότερη θέση από άλλα. Τα αμφίβια αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο και τα κοράλλια καταστρέφονται ταχύτατα. Ενώ ο αριθμός των σπονδυλωτών ειδών μειώθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο, κατά μέσο όρο μεταξύ 1970 και 1996, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των φυτικών ειδών εκτιμάται ότι απειλούνται με εξαφάνιση.



Κατά τα τελευταία 110 χρόνια, ο πληθυσμός των άγριων τίγρεων της Ινδίας μειώθηκε πάνω από 97,5 %, χάρη στη λαθροθηρία και τον ανταγωνισμό για τη γη με τους ανθρώπους.


"Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μπορεί να αναμένει κανείς οι τίγρεις να εξαφανιστούν μέχρι το 2025», λέει ο Δρ Ashok Khosla, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), του οργανισμού που δημιουργεί καταλόγους παγκοσμίως των ειδών που ονομάζονται « Κόκκινες Λίστες» (Red Lists).


Ένα άλλο παράδειγμα που ο Khosla αρέσκεται να αναφέρει από την πατρίδα του, την Ινδία, είναι η ξαφνική βουτιά σε πληθυσμούς γύπα στη Νότια Ασία, που παρουσίασε μια πτώση του πληθυσμού των πουλιών 40 εκατομμύρια σε 60.000 μέσα σε μια δεκαετία από το έτος 1992.



Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει, επίσης, μια δραματική και απότομη μείωση του αριθμού των πολικών αρκούδων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πριν λίγο ολοκληρώθηκε.



Η έρευνα είναι η πρώτη που υποστηρίζει πώς η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει την αναπαραγωγή και επιβίωση της πολικής αρκούδας.


Το ανθρώπινο αποτύπωμα

Οι παράγοντες για την απώλεια της βιοποικιλότητας μπορεί να συγκλίνουν - άμεσα ή έμμεσα - στον άνθρωπο.

Οι βασικές πιέσεις στη βιοποικιλότητα περιλαμβάνουν την αλλαγή των τόπων κατοικίας (σκεφτείτε επίσης τις μονοκαλλιέργειες και τη ριζική κοπή και εξάλειψη ολόκληρων δασών ), την υπερεκμετάλλευση (όπως π.χ. αποθεμάτων σε ψάρια των ωκεανών), η ρύπανση, τα χωροκατακτητικά και επιθετικά ξένα είδη (των οποίων οι επιδρομές σε νέα εδάφη συνήθως είναι υποκινούμενες από τους ανθρώπους) και την κλιματική αλλαγή.



Σε πλήρη αντίθεση με τους περισσότερους από τους συγκατοίκους μας σε αυτόν τον πλανήτη, ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει εκραγεί κατά τον τελευταίο αιώνα. Το 1900, ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Σήμερα είναι περίπου 6,9 δισεκατομμύρια και αναμένεται να φθάσει σε εννέα δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.


Οι άνθρωποι, επίσης, καταναλώνουν περισσότερο. Σύμφωνα με την έκθεση του τρέχοντος έτους για κατανάλωση από το ινστιτούτο World Watch, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει έξι φορές περισσότερο σήμερα σε σχέση με το το 1960.


Οι αριθμοί και η συμπεριφορά μας ήδη διυλίζουν τους πόρους για 1,4 πλανήτες, αναφέρει το Δίκτυο για το Παγκόσμιο Αποτύπωμα (Global Footprint Network). Σύμφωνα με «μετριοπαθείς» υπολογισμούς οι τάσεις δείχνουν ότι θα χρειαζόμαστε δύο πλανήτες μέχρι το 2050 για τη διατροφή και υποστήριξή μας.



Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν σε μια αυξανόμενη αίσθηση του συναγερμού σε ορισμένους κύκλους, και αυξανόμενες εκκλήσεις για ριζική αλλαγή.


Η Βιοποικιλότητα - κρίσιμο στοιχείο για τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων


5 Ιουνίου σήμερα και στα δημοσιεύματά μας θα ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Όχι με μια στενά τοπική οπτική.

Και αυτή έχει βεβαίως τεράστια αξία.

Απλώς θέλουμε κι εμείς να υπογραμμίσουμε ότι ζούμε σ’ έναν κόσμο στενά συνδεδεμένο. Ότι αυτό που συμβαίνει και στην πιο μακρινή πλευρά του πλανήτη αφορά και τη ζωή του καθένα μας.

Και ότι ο καθένας από εμάς δεν μπορεί να εφησυχάζει και να μένει αδιάφορος.

Αρχίζουμε αυτό το μικρό μας οδοιπορικό από την έννοια της βιοποικιλότητας.

Η βιοποικιλότητα είναι κρίσιμο στοιχείο για τη ζωή δισεκατομμυρίων, λέει το Πρόγραμμα Πριβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών ( UNEP )

Τα Οικοσυστήματα προστατεύουν την ανθρωπότητα έναντι των χειρότερων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και συντελούν στην ανακούφιση της φτώχειας, αναφέρει ο ΟΗΕ.




Η συνεχιζόμενη απώλεια των ζωικών και φυτικών ειδών, καθώς και των οικοσυστημάτων όπως τα δάση, οδηγούν στην αύξηση της φτώχειας, καθώς και σε περιβαλλοντικές καταστροφές, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του UNEP, Achim Steiner।

Το 2010 έχει χαρακτηριστεί ως Διεθνές Έτος για τη Βιοποικιλότητα।

Η Αξία της Φύσης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τη ρηξικέλευθη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι σχετικά με την οικονομική διάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας (TEEB): Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν συμβάλει έως και 189.000 δολάρια ανά εκτάριο για την παράκτια άμυνα και ακόμη περισσότερο στον τομέα της αλιείας και των εσόδων του τουρισμού. Ενώ η συνεχιζόμενη αποδάσωση και η υποβάθμιση των δασών κοστίζει 2 έως 4 τρις. δολάρια ετησίως.


Τα δάση προστατεύουν από τη διάβρωση του εδάφους, ανακυκλώνουν τα όμβρια ύδατα και συμβάλλουν στην απορρόφηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα


« Η Βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα του πλανήτη μπορεί να φαίνονται αφηρημένες και απομακρυσμένες έννοιες για πολλούς ανθρώπους. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα αφηρημένο για το ρόλο τους στις οικονομίες και στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων», είπε ο Στάινερ.

«Το εύρος των οφελών που προκύπτουν από αυτά τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα που στηρίζουν αυτά , είναι πολύ συχνά αόρατο και κυρίως υποτιμημένο από τους υπευθύνους των εθνικών οικονομιών και της διεθνούς ανάπτυξης», πρόσθεσε.


Ο Στάινερ είπε ότι το ένα πέμπτο των κοραλλιογενών υφάλων έχουν ήδη υποβαθμιστεί ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης λόγω της υπεραλίευσης,, της ρύπανσης ή της παράκτιας ανάπτυξης.

«Είναι η ίδια ιστορία σε σχέση με όλο το ενεργητικό δυναμικό της φύσης και του πλανήτη, από τα δάση και τα γλυκά ύδατα μέχρι τα βουνά και τα εδάφη», είπε, προσθέτοντας ότι το 15 % των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα απορροφάται σήμερα από τα δάση.





Η μελέτη που αναφέρθηκε συγκρούεται με τη συμβατική άποψη ότι η διατήρηση της βιοποικιλότητας δεν είναι συμβατή με τους αναπτυξιακούς στόχους. Αντίθετα, η προστασία των τροπικών δασών έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τη φτώχεια.


Ερευνητές από το Georgia State University εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των φτωχών ανθρώπων που ζουν κοντά σε πάρκα και σε προστατευμένες περιοχές, με δεδομένα από το 1985, και κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η καθαρή επίπτωση της προστασίας ήταν η ανακούφιση της φτώχειας.

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

« Πωλούνται όσο όσο ….» Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, επιλογή της κυβέρνησης

Δανειζόμαστε από την Ελευθεροτυπία τον παρακάτω πίνακα γιατί παρουσιάζει αρκετά εύγλωττα το «πρόγραμμα» ιδιωτικοποιήσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.



Πωλούνται, λοιπόν, όσο όσο τρένα, αεροδρόμια, λιμάνια, εθνικοί οδοί, ταχυδρομεία και άλλα ζωτικά κομμάτια του εθνικού μας πλούτου.


Και όλα αυτά γιατί; Για ποιο σκοπό;


Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων»

« Ο υπουργός Οικονομικών όταν ρωτήθηκε σχετικά παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα του κάθε υπουργείου, ενώ για τα προσδοκώμενα έσοδα έκανε αναφορά στις προβλέψεις του μνημονίου που έχει συνυπογραφεί με την τρόικα, σύμφωνα με τις οποίες τα ετήσια έσοδα θα είναι τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το διάστημα 2011-2013.

«Οι δικές μας εκτιμήσεις είναι σαφέστατα υψηλότερες από αυτή την πρόβλεψη, δεν θα βάλουμε όμως εδώ ένα στόχο γιατί ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι τι θα εισρεύσει στο ελληνικό Δημόσιο. Από τη σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το ελληνικό Δημόσιο, είτε μέσω μείωσης του χρέους είτε μέσω μείωσης των ελλειμμάτων που ήδη έχει, θα έχει κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.


Ούτε 100 εκατ. ευρώ!


Στη δεδομένη συγκυρία πάντως, τα αποτελέσματα όποιας πιθανής απόπειρας θα ήταν μάλλον πενιχρά. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, των οποίων η διάθεση νέων πακέτων μετοχών δεν θα είχε ούτε καν ουσιαστικά ταμειακά αποτελέσματα. Με το Χρηματιστήριο να έχει κατρακυλήσει στις 1.537 μονάδες και τις μετοχές των εταιρειών στα 5,58 και 4,42 ευρώ αντίστοιχα, η πώληση των πακέτων δεν θα απέδιδε ούτε καν 100 εκατ. ευρώ. Με βάση τις χθεσινές αποτιμήσεις, το πακέτο του 10% της ΕΥΔΑΠ θα απέφερε στο Δημόσιο έσοδα 59,427 εκατ. ευρώ και του 23% της ΕΥΑΘ επιπλέον 36,902 εκατ. ευρώ, ενώ η πρακτική της μετοχοποίησης είναι γνωστό πως δεν αποφέρει τίποτα περισσότερο από ταμειακά οφέλη. Παρομοίως άλλωστε αξιολογείται από παράγοντες της αγοράς και η πώληση του 39% των ΕΛ.ΤΑ., όπου σήμερα το Δημόσιο κατέχει 90% του μετοχικού κεφαλαίου τους και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το υπόλοιπο 10%. Η πώληση του ποσοστού δεν συνεπάγεται καμία διαρθρωτική αλλαγή στη λειτουργία των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ενώ και τα όποια έσοδα κρίνονται αμελητέα.»


Με άλλα λόγια για 1 δις. ευρώ το χρόνο – που είναι αμφίβολο κι αυτό – η κυβέρνηση προχωρά σε μαζικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Τη στιγμή που τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση, που η αγορά έχει παγώσει και όλοι οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν αρνητικά πρόσημα.


Σπασμωδικά και με τρόπο πανικόβλητο προχωρά σ’ αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις που μακροπρόθεσμα υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου.


Και επειδή δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της καλεί σε βοήθεια ξένο οίκο για να τη συμβουλεύσει – με το αζημίωτο φυσικά.

Οπότε καταλαβαίνετε τι θα περισσέψει τελικά από αυτό το νέο μεγάλο φαγοπότι.


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα τα κόμματα της Αριστεράς, αντέδρασαν σ’ αυτές τις εξαγγελίες. Το ΚΚΕ επισήμανε ότι «το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων - ξεπουλήματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα έχει βαριές συνέπειες στη ζωή του λαού, όπως και όλες οι προηγούμενες.» Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η κυβέρνηση, αφού λεηλάτησε εισοδήματα και δικαιώματα, προσφέρει προς λεηλασία ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο πλούτο και τις στρατηγικές δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας και η Ελλάδα κατάντησε «μπανανία» των διεθνών κεφαλαιαγορών και των ιδιωτικών συμφερόντων».


Να δούμε και ορισμένα σχόλια, ιδιαίτερα στο γερμανικό τύπο.



«Η Ελλάδα πουλάει τα ασημικά της», «Η Ελλάδα πουλάει κρατική περιουσία», «Οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν δις». Με αυτούς και παρόμοιους τίτλους υποδέχεται σήμερα ο γερμανικός τύπος το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

«Η Ελλάδα ιδιωτικοποιεί», είναι ο σχετικός τίτλος στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau. O ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ παρατηρεί: «Άγνωστο παραμένει εάν βρεθούν αγοραστές και πόσο βαθιά θα βάλουν αυτοί το χέρι στη τσέπη. Γιατί πολλές από τις επιχειρήσεις που είναι τώρα προς πώληση σημειώνουν απώλειες. Για παράδειγμα η Trainose η οποία ανήκει στον ΟΣΕ και που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί κατά 49 % έχει χρέη ύψους 10 δις ευρώ. Αγοραστής θα βρεθεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανση της εταιρίας και αυτό μπορεί να πάρει καιρό. Και τα Ταχυδρομεία που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν κατά 39 % είναι ζημιογόνα.



Καλύτερες είναι οι προοπτικές για τη μετοχοποίηση του αεροδρομίου της Αθήνας που καταγράφει σημαντικά κέρδη. Προϋπόθεση όμως είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την κατασκευαστική Hochtief που κατέχει το 40 % των μετοχών και που έχει την εκμετάλλευση του αεροδρομίου. Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να παραχωρήσει την εκμετάλλευση και άλλων κρατικών αεροδρομίων σε ιδιώτες. Τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσουν τα κρατικά μερίδια σε καζίνα καθώς είναι γνωστό το πάθος των Ελλήνων για τα παιχνίδια. Το 2009 περίπου 10 δις πήγαν στα τυχερά παιχνίδια. Ιδιαίτερα επικερδής θεωρείται η κρατική συμμετοχή με 51 % στο Καζίνο της Πάρνηθας, το οποίο είναι το δεύτερο σε μέγεθος στη χώρα».


Με άλλα λόγια οι Γερμανοί «ξινίζουν» τα μούτρα τους για εκείνες τις δημόσιες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν προβλήματα, αλλά θα τρέξουν ευχαρίστως για τις πιο κερδοφόρες από αυτές.


Το κόστος βεβαίως για όλες αυτές τις επιλογές θα καλεστούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.



Ας σημειωθεί ότι σήμερα έκανε βαθιά βουτιά το Χρηματιστήριο Αθηνών με 5,03% γυρίζοντας πίσω επτά χρόνια στα επίπεδα του Μαρτίου 2003, κατεβαίνοντας κάτω και από τις 1500 μονάδες κλείνοντας τελικά στις 1484,90.


Ενώ μείωση παρουσίασαν και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές καταγράφοντας απώλειες 2-3%, ενώ μείωση παρουσίασε κατά 1,5% και o Dow Jones στις ΗΠΑ. Αιτία ήταν οι αρνητικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, η ραγδαία μείωση της μετοχής της ΒΡ και τα «κακά νέα» από την Ουγγαρία που άμεσα θα μπει στη δίνη της κρίσης του δημόσιου χρέους.



Περισσότεροι από 100 νεκροί σε πυρκαγιά στο Μπαγκλαντές !

Η πυρκαγιά κατέστρεψε το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας Ντάκα.




Περισσότερο από 108 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, όταν η μεγάλη φωτιά που ερήμωσε ορισμένα από τα κτίρια στο ιστορικό κέντρο της Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, όπου οι επιχειρήσεις για βοήθεια και αναζήτηση επιζώντων έχουν διακοπεί την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Η εξάπλωση της πυρκαγιάς πραγματοποιήθηκε μέσα σε τρεις ώρες την Πέμπτη μέσα σε ένα σύνολο κτιρίων με πολλά διαμερίσματα όπου παγιδεύτηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, στην Kayettuli, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες στη Ντάκα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Ντάκα, AKM Shahidul Haq.


"Τουλάχιστον 108 άτομα έχασαν τη ζωή τους, δύο πέθαναν αφού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, διότι από τους τραυματίες πολλοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση", δήλωσε ένας υπάλληλος της περιοχής, ο Muhibul Haque.


Προηγουμένως, ο αρχηγός της αστυνομίας είχε αναφέρει 85 νεκρούς.


Ο αριθμός, όμως, των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 92 και 150, σύμφωνα με τοπικούς δημοσιογράφους, ενώ τουλάχιστον 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν, πολλοί σοβαρά.


Είναι πιθανόν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί καθώς πολλά σώματα φαίνεται να παραμένουν στα καπνισμένα ερείπια των παλιών κατοικιών και καταστημάτων στο Najrabazaar τμήμα της πόλης όπου ξεκίνησε η φωτιά χθες στις 9 μμ.


«Δεν είχα ποτέ μια τέτοια οδυνηρή εμπειρία στα 40 χρόνια μου εδώ», είπε ο Shamanta Lal Sen, επικεφαλής της μονάδας εγκαυμάτων στο Medical College Hospital της Ντάκα, ανάμεσα σε χαοτικές σκηνές όπου οι συγγενείς των αγνοουμένων αναζητούσαν τους αγαπημένους τους.



Η φωτιά τέθηκε τελικά υπό έλεγχο και ερευνήθηκε διεξοδικά "κάθε γωνιά στα ερείπια", δήλωσε ο επικεφαλής των πυροσβεστών, Abu Nayeem.


Ο ίδιος δήλωσε ότι η τραγωδία προκλήθηκε από ένα πρόβλημα στο ηλεκτρικό κύκλωμα.

"Ένας γάμος γινόταν στη στέγη του κτιρίου, και πιστεύουμε ότι είναι ο λόγος που ο αριθμός των θυμάτων είναι τόσο υψηλός,» είπε. Στα θύματα περιλαμβάνονται πολλοί από τους επισκέπτες στη γαμήλια δεξίωση στη στέγη του συγκεκριμένου κτιρίου.


"Τουλάχιστον επτά κτίρια τυλίχτηκαν στις φλόγες. Υπήρχαν καταστήματα που πωλούν χημικά προϊόντα στο ισόγειο. Έτσι οι φλόγες εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα", δήλωσε ο κ. Nayeem. Ένας φούρνος επίσης κάηκε.


Για άλλους η πραγματική αιτία της πυρκαγιάς δεν είναι καθαρή. Η τοπική εφημερίδα Daily Star αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε σε ένα αρτοποιείο πριν εξαπλωθεί σε δύο μετασχηματιστές ηλεκτρικής ενέργειας ή μπορεί να προηγήθηκε μια έκρηξη στους μετασχηματιστές. Η πυρκαγιά πιστεύεται ότι εντάθηκε από την παράνομη αποθήκευση χημικών προϊόντων.


Μάρτυρες είπαν στην εφημερίδα ότι άκουσαν μια έκρηξη και στη συνέχεια είδαν τις φλόγες να κυκλώνουν τις κατοικίες.

"Με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος να έχει σταματήσει, φαινόταν σαν μια κόλαση στη γη. Το μόνο που μπορούσα να ακούσω ήταν οι διαπεραστικές κραυγές που έβγαιναν από κάθε κατεύθυνση", δήλωσε η Rahima Begum, η οποία μίλησε στην Daily Star – και την ώρα που η φωτιά ξέσπασε, τάιζε το παιδί της. Σύμφωνα με τον αξιωματικό της πυροσβεστικής, Nazrul Islam, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα σφάλμα με το μετασχηματιστή ήταν η αιτία της καταστροφής, η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της πόλης.


" Η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστιες καταστροφές», είπε.





"Αγωνιστήκαμε να μπούμε (στο κτίριο που είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά), από την πολύ στενή σκάλα σ’ αυτά τα πολύ παλιά κτίρια», πρόσθεσε.




Τα μέλη των συνεργείων διάσωσης επικρίθηκαν για την αργή αντίδρασή τους, αλλά επέρριψαν την ευθύνη στην πολυπλοκότητα της φωτιάς και στα στενά δρομάκια της συνοικίας.

Εκατό άνθρωποι που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα ή δηλητηριάστηκαν από αναθυμιάσεις εισήχθησαν στο νοσοκομείο.


Πυρκαγιές που προκαλούνται από βραχυκυκλώματα και άλλες βλάβες των ηλεκτρικών συστημάτων ή ηλεκτρικές συσκευές που δεν πληρούν τα πρότυπα είναι κάτι το συνηθισμένο στο Μπαγκλαντές, όπου οι κανονισμοί σχετικά με την κατασκευή των οικοδομών σπανίως τηρούνται.


Η Ντάκα είναι μία από τις πιο υπερπληθείς πόλεις του κόσμου με πληθυσμό 13 εκατομμυρίων ανθρώπων και μόνο υποτυπώδεις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Εντυπωσιακή αύξηση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών το 2009 εν μέσω οικονομικής κρίσης

Σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφει η νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη SIPRI.


Κάθε χρόνο το Ινστιτούτο παρουσιάζει μια έκθεση για τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αν κανείς σκεφτεί ότι, αυτή την εποχή, η οικονομική κρίση θα είχε περιορίσει τον παγκόσμιο «ενθουσιασμό» για τη διασπορά του θανάτου και της καταστροφής, τότε θα νιώσει απογοήτευση. Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί αυξήθηκαν σημαντικά.



Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο. Τον περασμένο χρόνο, ενώ τα ελλείμματα φούσκωναν σε πολλά κράτη, οι παγκόσμιες δαπάνες σε όπλα και στρατιωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με το 2000, σύμφωνα με το Σουηδικό Ινστιτούτο.

Η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης αναφέρει ότι ο κόσμος δεν έχει ξοδέψει ποτέ στο παρελθόν περισσότερα για την άμυνα και τους εξοπλισμούς και αυτό παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση.




Σύμφωνα με αυτή, παρά την κρίση, δαπανήθηκαν και πέρσι ακόμη περισσότερα για την αγορά νέων όπλων και εξοπλισμού. Η SIPRI εκτιμά ότι το 2009 οι αμυντικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 1,5 τρις δολάρια – συγκεκριμένα έφθασαν στο αστρονομικό ποσό των 1,531 τρις δολαρίων ή 1,040 τρις ευρώ. Αυτό συνιστά μια αύξηση κατά 5,9 % σε σχέση με το 2008, λέει ο επικεφαλής των ερευνών Σαμ Πέρλο-Φρίμαν:


"Η οικονομική κρίση επηρεάζει ελάχιστα τις αμυντικές δαπάνες. Ίσως να ακούγεται παράδοξο, αλλά φαίνεται λογικό εάν αναλύσει κανείς την οικονομική στρατηγική των κυβερνήσεων που προσπαθούν να καταπολεμήσουν την ύφεση αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες. Μπορεί οι αμυντικές δαπάνες να μην αποτελούσαν σημαντικό μέρος των πακέτων αναθέρμανσης, ωστόσο δεν υπήρξαν περικοπές".



Στην κορυφή οι ΗΠΑ


Στην κορυφή βρίσκονται οι ΗΠΑ που αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 47 δις δολάρια. Η δραματική αυτή αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για την άμυνα δεν είναι φυσικά μόνον αμερικανικό φαινόμενο, λέει ο ειδικός:


"Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ακολουθούν τη στρατηγική της απόλυτης κυριαρχίας που λειτουργεί ως «ασπίδα προστασίας» από κάθε πιθανό κίνδυνο. Αυτό δεν έχει αλλάξει από την εποχή του Μπιλ Κλίντον. Και παρότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, οι αμυντικές τους δαπάνες δεν πρόκειται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια. Οι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία ακολουθούν αυτό το παράδειγμα. Οι χώρες αυτές έχουν τρομερή οικονομική ανάπτυξη και επενδύουν σε έναν ισχυρό στρατό για να αυξήσουν την επιρροή τους".




«Καλός πελάτης» η Ελλάδα παρά την κρίση

Το 2009 η Γερμανία πέρασε στην τρίτη θέση στις εξαγωγές όπλων μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, θα πει ο Σαμ Πέρλο Φρίμαν: " Οι γερμανικές εξαγωγές όπλων έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια. Πούλησαν πάρα πολλά πλοία και οχήματα. Αγοραστές ήταν η Τουρκία, η Νότιος Αφρική αλλά και η Ελλάδα, κι αυτό παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας".




Σε Ελλάδα και Τουρκία διατίθεται περίπου το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών όπλων σύμφωνα με παλιότερο άρθρο της Deutsche Welle: « Η Γερμανία διπλασίασε τα 5 τελευταία χρόνια τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων και κυρίως υποβρυχίων και τεθωρακισμένων σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου SIPRI. Οι κυριότεροι πελάτες είναι η Τουρκία και η Ελλάδα.»



Στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης με τις μεγαλύτερες εξαγωγές για το διάστημα 2005 – 2009 βρίσκονται οι ΗΠΑ με μερίδιο αγοράς 30 %, η Ρωσία με 23 % και η Γερμανία με 11 %. Σημαντικότεροι πελάτες της Γερμανίας παραμένουν η Τουρκία με 14% των γερμανικών εξαγωγών, η Ελλάδα με 13% και η Νότιος Αφρική με 12%.




Ο κυριότερος όγκος των εξαγωγών αφορά υποβρύχια και άρματα μάχης. Πολεμικά πλοία και υποβρύχια συνιστούν το 44% του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών και ακολουθούν τα άρματα μάχης με 27%.


«Ένα διαρκές σκάνδαλο»

Ο Γερμανός δημοσιογράφος Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, γνώστης των ελληνικών πραγμάτων ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το ζήτημα των εξοπλισμών. Σχολιάζοντας την έκθεση που θέλει τη υπερχρεωμένη χώρα μας να είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες της γερμανικής βιομηχανίας όπλων, επισήμανε: «Η Ελλάδα ήταν και πριν από δέκα χρόνια ένας από τους καλύτερους πελάτες της Γερμανίας στο πεδίο των εξοπλισμών. Η Ελλάδα δαπανά για εξοπλισμούς το διπλάσιο ποσοστό επί του ΑΕΠ από ότι η Γερμανία. Πρόκειται για ένα διαρκές σκάνδαλο. Αλλά για τον πρωταθλητή των εξαγωγών, δηλαδή για τη Γερμανία, είχε φυσικά ενδιαφέρον αυτή η συναλλαγή. Έτσι έγινε πρωταθλητής Ευρώπης στις εξαγωγές όπλων, πουλώντας άρματα μάχης και υποβρύχια. Ήταν και θα παραμείνει μια συμφέρουσα συναλλαγή για τη Γερμανία».




«Φυσικά και πρόκειται για υποκρισία»


Στην ερώτησή πώς συμβιβάζεται η δριμεία κριτική που δέχεται σήμερα στη Γερμανία η Ελλάδα για το δημοσιονομικό της πρόβλημα με τις γερμανικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς κάνει λόγο για υποκρισία. «Φυσικά και πρόκειται για υποκρισία. Αλλά ήταν και στο παρελθόν έτσι. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία που επιβάλλει σε περιπτώσεις εξαγωγής όπλων να εξετάζονται οι οικονομικές δυνατότητες των χωρών που τα αγοράζουν. Είναι μια μάλλον άγνωστη στους πολλούς οδηγία που δεν εφαρμόζεται. Υπάρχουν επίσης και γερμανικοί κανόνες που ισχύουν για τις εξαγωγές όπλων. Και σύμφωνα με αυτές θα έπρεπε να είχαν απαγορευθεί εξαγωγές όπλων αυτών των διαστάσεων προς την Ελλάδα και την Τουρκία», τονίζει ο κ. Ρόντχολτς.




Πυρηνικός αφοπλισμός με ασταθή βήματα




Σχολιάζοντας τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου για τον πυρηνικό αφοπλισμό, η SIPRI κάνει λόγο για ενθαρρυντικά βήματα, τα οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να υπερτιμηθούν, λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης της διεθνούς κοινότητας με την Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Απογοητευτική είναι την ίδια ώρα η εικόνα στο Αφγανιστάν και στη μάχη εναντίον των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον αναλυτή της οργάνωσης Τιμ Φόξλεϊ:

"Όταν βλέπει κανείς τις μάχες είναι εύλογο το ερώτημα τι ακριβώς άλλαξε τα τελευταία 10 χρόνια. Αποστέλλονται ολοένα και περισσότεροι στρατιώτες ενώ η στρατηγική αλλάζει κάθε 12 μήνες. Μερικές χώρες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον στις εκεί απαιτήσεις. Οι Ολλανδοί και οι Καναδοί ανακοίνωσαν μονομερώς την αποχώρησή τους. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν τώρα οι Ταλιμπάν είναι να περιμένουν…"





Τα στοιχεία αυτά μιλούν από μόνα τους χωρίς πολλά σχόλια.

Για το παιχνίδι των εξοπλισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τους κερδισμένους και τους χαμένους.



Και φυσικά για την ανυπόφορη υποκρισία τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των «εταίρων» της που επιλέγουν να καταδικάζουν τους Έλληνες πολίτες στη πιο βάρβαρη λιτότητα τη στιγμή που οι εξοπλισμοί και τα κέρδη της στρατιωτικής βιομηχανίας ανθούν και πληθαίνουν.


* Τα στοιχεία και οι πίνακες έχουν ληφθεί από το SIPRI ( Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης)

Ο απόηχος της ισραηλινής δολοφονικής επίθεσης και η στάση των ΗΠΑ


Στον απόηχο της ισραηλινής δολοφονικής επιδρομής σε βάρος του στολίσκου της ανθρωπιστικής βοήθειας καταγράφονται ακόμη διάφορες αντιδράσεις.


Αξιοσημείωτο το άρθρο του Robert Fisk – γνωστού δημοσιογράφου και ανταποκριτή – στον Independent πριν δυο μέρες την 1/6, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε τους δυτικούς ηγέτες πολύ δειλούς ώστε να βοηθήσουν να σωθούν ανθρώπινες ζωές.


Σε αντίθεση είναι οι απλοί άνθρωποι, όπως αυτοί οι ακτιβιστές, οι οποίοι παίρνουν την απόφαση να αλλάξουν την πορεία των γεγονότων.


Ο Robert Fisk αναρωτιέται αν το Ισραήλ βγήκε χαμένο από τα τελευταία τραγικά γεγονότα. Αν ο πόλεμος του 2008 – 09 στη Γάζα με τους 1300 νεκρούς και ο λίγο παλιότερος πόλεμος του 2006 στο Λίβανο ( με (1.006 νεκρούς), αλλά και όλοι οι άλλοι πόλεμοι σε συνάρτηση με τις τελευταίες δολοφονίες, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος δεν θα δεχθεί πλέον τους «κανόνες παιχνιδιού» του Ισραήλ.


Ο ίδιος εκφράζει σοβαρή αμφιβολία γι’ αυτό. Καταγράφει τη λιπόψυχη δήλωση του Λευκού Οίκου ότι η διοίκηση Ομπάμα «εργάζεται για την κατανόηση των συνθηκών γύρω από την τραγωδία», χωρίς μια λέξη καταδίκης. «Και αυτό είναι όλο», αναφέρει, «Εννέα νεκροί. Ακριβώς ένα άλλο στατιστικό στοιχείο για να προστεθεί στο βαρύ τίμημα της Μέσης Ανατολής.


Ο Fisk ασκεί σκληρή κριτική στους πολιτικούς ηγέτες της Δύσης για τη στάση τους απέναντι στα δραματικά γεγονότα. Αναρωτιέται, λοιπόν, « Πού ήταν οι πολιτικοί μας χθες; Λοιπόν, είχαμε τον γελοίο Ban Ki-moon, την αξιολύπητη δήλωση του Λευκού Οίκου, και τη γλυκανάλατη δήλωση του κ. Μπλερ για τη "βαθιά λύπη και το σοκ για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών». Πού ήταν ο κ. Κάμερον; Πού ήταν ο κ. Clegg; »

Και συνεχίζει: «Αλλά είναι γεγονός ότι είναι οι συνηθισμένοι άνθρωποι, οι ακτιβιστές, πείτε τους όπως θέλετε, που παίρνουν τώρα αποφάσεις για να αλλάξουν τα γεγονότα. Οι πολιτικοί μας είναι πάρα πολύ ασπόνδυλοι, πολύ δειλοί, ώστε να πάρουν αποφάσεις για να σώσουν ζωές.»


Τις επόμενες μέρες υπήρξε καταιγίδα δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο, έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο και μια καθυστερημένη αντίδραση από ορισμένους διεθνείς φορείς.


Έτσι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, δήλωσε χθες: « ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ, πρέπει να αρθεί αμέσως». Για να προσθέσει: «Έχει οδηγήσει στην παράλυση αυτής της περιοχής, είναι αντιπαραγωγικός, ανήθικος και απαράδεκτος. Τιμωρεί αθώους πολίτες».



Εξάλλου και στον αμερικανικό τύπο, που την πρώτη μέρα μετά τα δραματικά γεγονότα, πέρασε σε δεύτερο πλάνο την αναφορά σ’ αυτά, ενώ – λόγω και της γνωστής επιρροής του εβραϊκού λόμπυ στις ΗΠΑ – είχαν εκφραστεί αρκετές φιλοϊσραηλινές θέσεις, άρχισαν να εκφράζονται δηλώσεις και τοποθετήσεις για μια αλλαγή στο θέμα του αποκλεισμού της Γάζας.


Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από αυτές που είδαν το φως στους New York Times.

O David Makovsky, διακεκριμένο μέλος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή και Διευθυντής του Προγράμματός του για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αναφέρει: « η τραγωδία με το στολίσκο έχει φέρει νέο ενδιαφέρον σχετικά με το αν ο αποκλεισμός της Γάζας θα πρέπει να συνεχιστεί».


Η Michele Dunne, ανώτερη συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε: « Το γεγονός με το στολίσκο στη Γάζα αναδεικνύει όχι μόνο την έλλειψη βιωσιμότητας του αποκλεισμού της Γάζας, αλλά και την έλλειψη βιωσιμότητας της θέσης των ΗΠΑ αποθαρρύνοντας τη συμφιλίωση μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων, της Φατάχ και της Χαμάς.

Πώς μπορεί η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει βιώσιμες μεταρρυθμίσεις όταν δεν μπορεί να νομοθετεί;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ μιας λύσης δύο κρατών στην ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση, καθώς και τη δημιουργία θεσμών για ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά αυτά τα αποτελέσματα θα απαιτήσουν ενωμένη παλαιστινιακή ηγεσία που θα έχει επαρκή υποστήριξη και στα δύο μέρη, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.


Και ενώ φαίνεται ότι ακούγονται κάποιες – έστω και δειλές – φωνές λογικής, ήρθε μια συνέντευξη χθες το βράδυ στην αμερικανική τηλεόραση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους». Ο Μπάιντεν πρόσφερε την ισχυρότερη υποστήριξη από την πλευρά της διοίκησης Ομπάμα στην επιδρομή του Ισραήλ εναντίον του «στολίσκου της Ελευθερίας». Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Μπάιντεν είπε πως « το Ισραήλ είχε το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπίσει τα συμφέροντα της ασφάλειάς του».


Στη συνέντευξη που δόθηκε στο Charlie Rose Show του PBS, ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε τη δράση του Ισραήλ και την δολοφονική επίθεσή του στο στολίσκο Γάζα ως «νόμιμη». Κατέστησε επίσης σαφές ότι η Ουάσιγκτον είναι ευτυχής το Ισραήλ να διεξαγάγει τις δικές του έρευνες» για το περιστατικό που οδήγησε σε εννέα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, αν και Μπάιντεν πρόσθεσε: «αλλά είμαστε ανοικτοί στη διεθνή συμμετοχή».


Έτσι, λοιπόν, για μια ακόμη φορά γίνεται φανερό ότι χάρη στην υποστήριξη των ΗΠΑ η ισραηλινή μισαλλοδοξία δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί.


Η μόνη απάντηση μπορεί να δοθεί από την κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, των φιλειρηνικών και ανθρωπιστικών κινήσεων και οργανώσεων που θα πιέσουν κράτη και διεθνείς οργανισμούς για να βρεθεί μια ουσιαστική λύση στην απελπιστική κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη ζώνη της Γάζα.

Ιστορίες της Γκρεκολάνδης 2: Cabinet Man Dilemma vs Mbatzanakis Dilemma

Δυο μήνες είχαν περάσει από τότε πού οι αλύγιστες δυνάμεις της Γκρεκολάνδης με επικεφαλής τον Τζωρτζάκη το Λεοντόκαρδο είχαν τσακίσει τις «σκοτεινές» δυνάμεις των Βρυξελλών και της Ευρώπης. (Με το ΔΝΤ υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες, αλλά οι ιστορικοί το ερευνούν ακόμη ).


Τώρα, όμως, νέα μαύρα σύννεφα μαζεύτηκαν πάνω από την ένδοξη γη της Γκρεκολάνδης. Ένας νέος ύπουλος εσωτερικός εχθρός εμφανίστηκε απειλητικά. Αυτός που κατατρώει κάθε μεγάλη αυτοκρατορία – λέμε τώρα – η διαφθορά και η οσμή των σκανδάλων.


Ήταν η βαριά σκιά της μισητής Miesens με τα παρακλάδιά της.


Υπουργοί, κυβερνητικά στελέχη, άλλοι ευυπόληπτοι πολίτες φέρονταν να εμπλέκονται σε ένα δύσοσμο – βρομερό δηλαδή – σκάνδαλο, το οποίο άκουσον, άκουσον – έτεινε να πάρει διακομματικό χαρακτήρα.


Οι φιλήσυχοι πολίτες της Γκρεκολάνδης δεν τα έτρωγαν αυτά. Άλλοι έλεγαν ότι όλα αυτά ήταν μια ζοφερή συνωμοσία της Δαιμόνα Λέκρεμ και άλλων ορκισμένων εχθρών της μικρής ένδοξης χώρας όπως και του τιμημένου αρχηγού της, του Τζωρτζάκη του Λεοντόκαρδου.


Οι περισσότεροι πίστευαν ότι οι πολιτικοί της χώρας ήταν αδιάφθοροι - eternal Fathers, incorruptible, uncorrupted (τελευταία οι περισσότεροι πολίτες λόγω και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας είχαν αξασκήσει τις γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες).


Και τότε έσκασε μια βόμβα που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι.


Ένα email που μπέρδεψε καταστροφικά τα πράγματα και έκανε τον ηγέτη της χώρας , τον Τζωρτζάκη, να ξεσπάσει οργισμένος.


The Cabinet Man dilemma


Ποιος ήταν ο Cabinet Man;


Υπουργός ή ξυλουργός;


Να ένα δίλημμα που απασχολούσε το κουρασμένο μυαλό του Τζωρτζάκη.


Αν ήταν υπουργός, τότε έπρεπε να είναι μόνο της προηγούμενης κακιάς κυβέρνησης.


Γιατί στη δική του μόνο αδιάφθοροι υπήρχαν !!!


Αν, όμως, ήταν ξυλουργός;


Τότε τα πράγματα περιπλέκονταν.


Αν ήταν ξυλουργός, τότε δωροδόκησε ή δωροδοκήθηκε;


Και τι είδους προϊόντα προώθησε;


Πόρτες ή παράθυρα;




Κουζίνες ή μπάνια;




Αυτά τα αγωνιώδη ερωτήματα και διλήμματα βασάνιζαν τον Τζωρτζάκη.


Ώσπου κάποιος από την αυλή του, του σφύριξε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από μια λάθος ερμηνεία του μεταφραστικού τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών.


Και τότε ο Τζωρτζάκης ξέσπασε ασυγκράτητος.


Ζήτησε το κεφάλι του υπουργού Εξωτερικών επί πίνακι.


Ποιος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών; Ποιος, ε; Ποιος;


( Κανείς από την αυλή του δεν τόλμησε να πει ότι στη δική του κυβέρνηση ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών ).


Τότε ο Τζωρτζάκης αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα – να συγκαλέσει το cabinet council – το υπουργικό συμβούλιο - και να θέσει κρίσιμα θέματα !


Όπως τι είδους θώκους υπουργικούς έπρεπε να επιλέξουν



Απλούς ή πιο «σοφιστικέ»;



Να έχουν την «αμερικανική» τεχνογνωσία – σύμφωνα και με τις προδιαγραφές του ΔΝΤ



Ή να είναι κάτι πιο εναρμονισμένο στο περιβάλλον, «οικολογικό» και με «πράσινες» ευαισθησίες;



Να προτιμήσουν κάτι που παραπέμπει στις παραδόσεις αλλά και συνάδει με την προσέγγιση με τη γείτονα χώρα



Ή κάτι πιο σύγχρονο και πολυτελές κατ’ αναλογίαν προς το οβάλ γραφείο;



Να προχωρήσουν σε νέους σχεδιασμούς



Ή να ακολουθήσουν μια τακτική περισυλλογής και προβληματισμού



Να εκφράσουν την αγωνία τους



Ή να δώσουν έναν τόνο πολιτισμού και κουλτούρας;



Με τόνο λίγο νεανικό και πολιτιστικής αναζήτησης;



( Ο Ozzy είναι - παιδιά - σε στιγμές χαλάρωσης αλλά και πνευματικής περισυλλογής)


Να δείξουν ότι είναι «υπηρέτες του λαού»;



Ή – όπως υποστήριξαν κάποιοι – να φύγουν άρον άρον – ακόμη και σε διαστημόπλοιο



Ο Τζορτζάκης όμως για μια ακόμη φορά ήταν αποφασιστικός και κάθετος.

Οι εντολές του ήταν κοφτές και σαφείς.


Έπρεπε όλοι οι υπουργοί να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προχωρήσει το έργο της κυβέρνησης.




Την ίδια στιγμή λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, στη Ρηγίλλης, ο Αντωνάκης ο Τροπαιοφόρος – κατά κόσμον Εφίππιος – ζούσε το δικό του δράμα.


Πώς αυτός, ο ηγέτης της μεγάλης εθνικής παράταξης, απειλούνταν για εμπλοκή στα σκάνδαλα από ένα email –πολύ πέραση έχουν τα emails στη Γκρεκολάνδη τελευταία – ενός μπατζανάκη που ήταν στέλεχος στη Miezens.


Άκουσον, άκουσον !


Από έναν μπατζανάκη!


Ένα συγγενή με τουρκικό προσωνύμιο – bacanak – αν είναι δυνατόν !


Πώς να πάει μπροστά αυτή η χώρα!


Όμως οι καλοκάγαθοι πολίτες της Γκρεκολάνδης δεν τα έτρωγαν αυτά.


Μέχρι κι ο Προκόπης Ανεπρόκοπος – χαρακτηριστικός τύπος πολίτη της Γκρεκολάνδης – δήλωσε « Αυτά δεν τα πιστεύω με τίποτα: Οι πολιτικοί μας είναι αδιάφθοροι».


Εμείς για να συμβάλλουμε στον γενικότερο προβληματισμό θέτουμε το παρακάτω … τρίλημμα


Το σημείο του σώματος που ακολουθεί, ποιον αφορά περισσότερο


Τον Τζορτζάκη;


Τον Αντωνάκη;


Ή τους πολίτες της Γκρεκολάνδης;