Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Για την πτώση της ανεργίας στη Γερμανία και την ένταση των οικονομικών ανισοτήτων στην Ευρώπη

Η ανεργία στη Γερμανία μειώθηκε περισσότερο από δύο φορές σε σχέση με την πρόβλεψη των οικονομολόγων για τον Μάιο ενώ οι εξαγωγές από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν, δημιουργώντας την προσδοκία ανάκαμψης.


Ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία υποχώρησε κατά 45.000 και έφθασε στους 3,25 εκατ. ανέργους, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008, με βάση τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας που εδρεύει στη Νυρεμβέργη. Η ανεργία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 17.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg. Το προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 7,7 % από 7,8 %.

«Η αγορά εργασίας φαίνεται να ανακάμπτει πολύ νωρίτερα από ό, τι πολλοί είχαν υπολογίσει" ανέφερε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING Group στις Βρυξέλλες, σε σημείωμα προς τους επενδυτές. "Θα πρέπει να είναι υπόθεση λίγων μηνών πριν από την επιστροφή του ποσοστού ανεργίας στα προ της κρίσης επίπεδα."


Η ζήτηση για τα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των στροβίλων της Siemens AG και των αυτοκινήτων της Daimler AG σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα ωθεί τις εταιρείες να προσθέτουν εργαζόμενους. Ενώ η ανάπτυξη της οικονομικής κρίσης στη ζώνη του ευρώ υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην περιοχή, αλλά «παρέχει επίσης μια ώθηση στους εξαγωγείς» όπως αναφέρει η Business Week. Το ευρώ έχει μειωθεί 15 τοις εκατό έναντι του δολαρίου το τρέχον έτος.


Oι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν 10,7% το Μάρτιο, το περισσότερο σε 18 χρόνια, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία την 10η Μαΐου. Οι παραγγελίες εργοστασίων αυξήθηκαν 5 %, τρεις φορές πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων».


Το ευρώ παρέμεινε σε πτωτική τάση έναντι του δολαρίου μετά την έκθεση και ήταν κάτω από 1,5 % στα 1,2120 δολάρια.




Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ


Η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στις 26 Μαΐου αναφέρεται στις παγκόσμιες αναπτυξιακές προοπτικές και τονίζεται ότι η οικονομία της Γερμανίας θα αναπτυχθεί 1,9 % το 2010 και 2,1 % το 2011.

Ακόμα, η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον περασμένο μήνα μετά την κρίση του χρέους της Ευρώπης και ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές κλυδωνίζονταν γεγονός που τροφοδότησε ανησυχίες για το μέλλον του ευρώ. Ταυτόχρονα, οι πρόσθετες περικοπές στον προϋπολογισμό από τις χώρες που προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματα θα μπορούσαν να «παγώσουν» την οικονομική ανάπτυξη και να συγκρατήσουν την ευρωπαϊκή ζήτηση για γερμανικά προϊόντα. Η ανεργία στη ζώνη του ευρώ αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των 12 ετών, στο 12,1 % τον Απρίλιο, έδειξε μια ξεχωριστή έκθεση σήμερα. Η Ισπανία είχε το υψηλότερο ποσοστό της περιοχής, σε 19,7 τοις εκατό.


Η Bundesbank δήλωσε στις 26 Μαΐου ότι η οικονομία της Γερμανίας θα αυξηθεί πιθανώς "έντονα" στο δεύτερο τρίμηνο, ωθούμενη από τις εξαγωγές. Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας μεταξύ των κατασκευαστών θα ανέλθει σε 79,8 τοις εκατό κατά το τρίμηνο, στα υψηλότερα επίπεδα από το τελευταίο τρίμηνο του 2008, υποστήριξε.


"Η ανάκαμψη- «άνοιξη» στην αγορά εργασίας συνεχίστηκε το Μάιο δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νυρεμβέργη σήμερα ο Frank-Juergen Weise, επικεφαλή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας. "Οι τρέχουσες εξελίξεις εκφράζουν για μια ακόμη φορά τη σαφή βελτίωση στους πιο σημαντικούς δείκτες."


Η χημική βιομηχανία Lanxess AG στις 28 Μαΐου, δήλωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους προχωρά καλά και επανέλαβε την προοπτική της για "σημαντική" βελτίωση των αποτελεσμάτων και των κερδών του τρέχοντος έτους, λόγω των εξαγωγών. Η εταιρεία είπε ότι θα δαπανήσει τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ (184.000.000 δολαρίων) το 2010 για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις στη Γερμανία.


Η Airbus SAS, επίσης, σχεδιάζει να προσθέσει 800 εργαζόμενους σε γερμανικά εργοστάσια το τρέχον έτος, ανέφερε ο Chief Executive Officer, Τόμας Έντερς, στην Hamburger Abendblatt.


Ενώ η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 4,9 % το περασμένο έτος, το μεγαλύτερο ποσοστό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση της ανεργίας με κίνητρα για τις επιχειρήσεις ώστε να διατηρήσουν τους εργαζομένους. Το Υπουργικό συμβούλιο της Καγκελαρίου Angela Merkel, τον Απρίλιο επέκτεινε το πρόγραμμα κινήτρων εργασίας μέχρι το 2012, αφού προηγουμένως θα παραταθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.


Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία ήταν 7,3 % το Μάρτιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία ήταν 10,1 % και το ποσοστό των ΗΠΑ ήταν 9,7 %.


Τα στοιχεία που παραθέσαμε βασίζονται σε σημερινό άρθρο της Business Week. Συνεπώς, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αντικειμενικότητά τους.

Μπορεί να εκφράζουν και τους «ευσεβείς πόθους» ορισμένων κύκλων.


Ωστόσο, δείχνει και μια τάση. Ότι τη στιγμή που οι χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και άλλες στην περιοχή της Ευρωζώνης – και όχι μόνο – δοκιμάζονται από τις σκληρές περιοριστικές πολικές της λιτότητας, της αμφισβήτησης των στοιχειωδών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή –και ακριβώς χάρη σ’ αυτές τις πολιτικές ορισμένοι αποκομίζουν υπερκέρδη.


Ότι οι ανισότητες και το χάσμα ανάμεσα στις «πλούσιες» και στις «προβληματικές» ή «περιφερειακές» χώρες και οικονομίες, ειδικά του ευρωπαϊκού Νότου θα διευρύνεται.

Μεταξύ των κερδισμένων θα είναι οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις – τύπου Siemens – βεβαίως και αυτή! – οι μεγάλες τράπεζες, βιομηχανίες που εξάγουν σε αναδυόμενες οικονομίες, άλλες που τα προϊόντα τους πληρώνονται σε δολάρια, όπως η Airbus, και πολλές ακόμη.


Ενώ οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι – μεταξύ αυτών και οι Γερμανοί, αλλά και οι Γάλλοι και οι Βρετανοί (για του Έλληνες, του Πορτογάλους, τους Ισπανούς, τους Ρουμάνους, δεν το συζητάμε ) - καλούνται να πληρώσουν βαρύ τίμημα.


Αυτή την περίοδο συντελείται μια τεράστια ανακατανομή πλούτου και ισχύος. Οι ισχυροί επιδιώκουν να γίνουν ακόμη ισχυρότεροι σε βάρος των πιο αδύναμων, κοινωνικά, οικονομικά αλλά και σε επίπεδο περιφερειακών ανισοτήτων.


Οι διευρωπαϊκοί ανταγωνισμοί, οι ανταγωνισμοί ΕΕ – ΗΠΑ, αλλά και των δύο με τις αναδυόμενες οικονομίες, με τις νέες οικονομικές υπερδυνάμεις διογκώνονται. Η οικονομική κρίση εντείνει και περιπλέκει αυτές τις αντιθέσεις.


Και όλα αυτά γίνεται προσπάθεια να « επιλυθούν » με την απόλυτη ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των πολιτών, με την ένταση της εκμετάλλευσης και των πιο αδύναμων κρατών.


Με τη συνενοχή φυσικά και των κυβερνήσεών τους, όπως π.χ. της ελληνικής.


Με άλλα λόγια «άλλος … μεί, κι άλλος πληρώνει».


Μόνο που ο τελικός λογαριασμός από πολιτική και κοινωνική άποψη δεν έχει πλήρως ακόμη αποδοθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: