Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Εντυπωσιακή αύξηση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών το 2009 εν μέσω οικονομικής κρίσης

Σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφει η νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη SIPRI.


Κάθε χρόνο το Ινστιτούτο παρουσιάζει μια έκθεση για τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αν κανείς σκεφτεί ότι, αυτή την εποχή, η οικονομική κρίση θα είχε περιορίσει τον παγκόσμιο «ενθουσιασμό» για τη διασπορά του θανάτου και της καταστροφής, τότε θα νιώσει απογοήτευση. Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί αυξήθηκαν σημαντικά.



Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο. Τον περασμένο χρόνο, ενώ τα ελλείμματα φούσκωναν σε πολλά κράτη, οι παγκόσμιες δαπάνες σε όπλα και στρατιωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με το 2000, σύμφωνα με το Σουηδικό Ινστιτούτο.

Η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης αναφέρει ότι ο κόσμος δεν έχει ξοδέψει ποτέ στο παρελθόν περισσότερα για την άμυνα και τους εξοπλισμούς και αυτό παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση.




Σύμφωνα με αυτή, παρά την κρίση, δαπανήθηκαν και πέρσι ακόμη περισσότερα για την αγορά νέων όπλων και εξοπλισμού. Η SIPRI εκτιμά ότι το 2009 οι αμυντικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 1,5 τρις δολάρια – συγκεκριμένα έφθασαν στο αστρονομικό ποσό των 1,531 τρις δολαρίων ή 1,040 τρις ευρώ. Αυτό συνιστά μια αύξηση κατά 5,9 % σε σχέση με το 2008, λέει ο επικεφαλής των ερευνών Σαμ Πέρλο-Φρίμαν:


"Η οικονομική κρίση επηρεάζει ελάχιστα τις αμυντικές δαπάνες. Ίσως να ακούγεται παράδοξο, αλλά φαίνεται λογικό εάν αναλύσει κανείς την οικονομική στρατηγική των κυβερνήσεων που προσπαθούν να καταπολεμήσουν την ύφεση αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες. Μπορεί οι αμυντικές δαπάνες να μην αποτελούσαν σημαντικό μέρος των πακέτων αναθέρμανσης, ωστόσο δεν υπήρξαν περικοπές".



Στην κορυφή οι ΗΠΑ


Στην κορυφή βρίσκονται οι ΗΠΑ που αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 47 δις δολάρια. Η δραματική αυτή αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για την άμυνα δεν είναι φυσικά μόνον αμερικανικό φαινόμενο, λέει ο ειδικός:


"Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ακολουθούν τη στρατηγική της απόλυτης κυριαρχίας που λειτουργεί ως «ασπίδα προστασίας» από κάθε πιθανό κίνδυνο. Αυτό δεν έχει αλλάξει από την εποχή του Μπιλ Κλίντον. Και παρότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, οι αμυντικές τους δαπάνες δεν πρόκειται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια. Οι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία ακολουθούν αυτό το παράδειγμα. Οι χώρες αυτές έχουν τρομερή οικονομική ανάπτυξη και επενδύουν σε έναν ισχυρό στρατό για να αυξήσουν την επιρροή τους".




«Καλός πελάτης» η Ελλάδα παρά την κρίση

Το 2009 η Γερμανία πέρασε στην τρίτη θέση στις εξαγωγές όπλων μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, θα πει ο Σαμ Πέρλο Φρίμαν: " Οι γερμανικές εξαγωγές όπλων έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια. Πούλησαν πάρα πολλά πλοία και οχήματα. Αγοραστές ήταν η Τουρκία, η Νότιος Αφρική αλλά και η Ελλάδα, κι αυτό παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας".




Σε Ελλάδα και Τουρκία διατίθεται περίπου το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών όπλων σύμφωνα με παλιότερο άρθρο της Deutsche Welle: « Η Γερμανία διπλασίασε τα 5 τελευταία χρόνια τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων και κυρίως υποβρυχίων και τεθωρακισμένων σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου SIPRI. Οι κυριότεροι πελάτες είναι η Τουρκία και η Ελλάδα.»



Στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης με τις μεγαλύτερες εξαγωγές για το διάστημα 2005 – 2009 βρίσκονται οι ΗΠΑ με μερίδιο αγοράς 30 %, η Ρωσία με 23 % και η Γερμανία με 11 %. Σημαντικότεροι πελάτες της Γερμανίας παραμένουν η Τουρκία με 14% των γερμανικών εξαγωγών, η Ελλάδα με 13% και η Νότιος Αφρική με 12%.




Ο κυριότερος όγκος των εξαγωγών αφορά υποβρύχια και άρματα μάχης. Πολεμικά πλοία και υποβρύχια συνιστούν το 44% του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών και ακολουθούν τα άρματα μάχης με 27%.


«Ένα διαρκές σκάνδαλο»

Ο Γερμανός δημοσιογράφος Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, γνώστης των ελληνικών πραγμάτων ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το ζήτημα των εξοπλισμών. Σχολιάζοντας την έκθεση που θέλει τη υπερχρεωμένη χώρα μας να είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες της γερμανικής βιομηχανίας όπλων, επισήμανε: «Η Ελλάδα ήταν και πριν από δέκα χρόνια ένας από τους καλύτερους πελάτες της Γερμανίας στο πεδίο των εξοπλισμών. Η Ελλάδα δαπανά για εξοπλισμούς το διπλάσιο ποσοστό επί του ΑΕΠ από ότι η Γερμανία. Πρόκειται για ένα διαρκές σκάνδαλο. Αλλά για τον πρωταθλητή των εξαγωγών, δηλαδή για τη Γερμανία, είχε φυσικά ενδιαφέρον αυτή η συναλλαγή. Έτσι έγινε πρωταθλητής Ευρώπης στις εξαγωγές όπλων, πουλώντας άρματα μάχης και υποβρύχια. Ήταν και θα παραμείνει μια συμφέρουσα συναλλαγή για τη Γερμανία».




«Φυσικά και πρόκειται για υποκρισία»


Στην ερώτησή πώς συμβιβάζεται η δριμεία κριτική που δέχεται σήμερα στη Γερμανία η Ελλάδα για το δημοσιονομικό της πρόβλημα με τις γερμανικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς κάνει λόγο για υποκρισία. «Φυσικά και πρόκειται για υποκρισία. Αλλά ήταν και στο παρελθόν έτσι. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία που επιβάλλει σε περιπτώσεις εξαγωγής όπλων να εξετάζονται οι οικονομικές δυνατότητες των χωρών που τα αγοράζουν. Είναι μια μάλλον άγνωστη στους πολλούς οδηγία που δεν εφαρμόζεται. Υπάρχουν επίσης και γερμανικοί κανόνες που ισχύουν για τις εξαγωγές όπλων. Και σύμφωνα με αυτές θα έπρεπε να είχαν απαγορευθεί εξαγωγές όπλων αυτών των διαστάσεων προς την Ελλάδα και την Τουρκία», τονίζει ο κ. Ρόντχολτς.




Πυρηνικός αφοπλισμός με ασταθή βήματα




Σχολιάζοντας τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου για τον πυρηνικό αφοπλισμό, η SIPRI κάνει λόγο για ενθαρρυντικά βήματα, τα οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να υπερτιμηθούν, λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης της διεθνούς κοινότητας με την Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Απογοητευτική είναι την ίδια ώρα η εικόνα στο Αφγανιστάν και στη μάχη εναντίον των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον αναλυτή της οργάνωσης Τιμ Φόξλεϊ:

"Όταν βλέπει κανείς τις μάχες είναι εύλογο το ερώτημα τι ακριβώς άλλαξε τα τελευταία 10 χρόνια. Αποστέλλονται ολοένα και περισσότεροι στρατιώτες ενώ η στρατηγική αλλάζει κάθε 12 μήνες. Μερικές χώρες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον στις εκεί απαιτήσεις. Οι Ολλανδοί και οι Καναδοί ανακοίνωσαν μονομερώς την αποχώρησή τους. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν τώρα οι Ταλιμπάν είναι να περιμένουν…"





Τα στοιχεία αυτά μιλούν από μόνα τους χωρίς πολλά σχόλια.

Για το παιχνίδι των εξοπλισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τους κερδισμένους και τους χαμένους.



Και φυσικά για την ανυπόφορη υποκρισία τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των «εταίρων» της που επιλέγουν να καταδικάζουν τους Έλληνες πολίτες στη πιο βάρβαρη λιτότητα τη στιγμή που οι εξοπλισμοί και τα κέρδη της στρατιωτικής βιομηχανίας ανθούν και πληθαίνουν.


* Τα στοιχεία και οι πίνακες έχουν ληφθεί από το SIPRI ( Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: