Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ελλάδα εναντίον Αργεντινής

Κάτι που είναι Σάββατο σήμερα, κάτι που πλησιάζει το Μουντιάλ, κάτι η ανάγκη να μη μένουμε μόνο  στη γκρίζα πραγματικότητα αλλά και  χωρίς να μπορούμε να ξεφύγουμε πλήρως από αυτήν θα ασχοληθούμε με ορισμένα θέματα από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Ελλάδα, λοιπόν, εναντίον – ή καλύτερα – ενώπιον Αργεντινής. Βίοι παράλληλοι;

Ιστορίες οικονομικής κρίσης, ιστορίες ποδοσφαίρου και Μουντιάλ, ιστορίες πολιτισμού, μουσικής και … πάθους.

Όποιος  παρακολουθεί τα δρώμενα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομική κρίση θα μπορούσε να «χαμογελάσει» με την  σύμπτωση να βρεθούν στον ίδιο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ελλάδα με την Αργεντινή. 


Η Μοίρα – αυτή η μοχθηρή αρχέγονη θεότητα – έφερε αντιμέτωπη στο δεύτερο όμιλο του Μουντιάλ την Ελλάδα  με τη χώρα που υπέστη το τελευταίο συγκρίσιμο οικονομικό κραχ: την Αργεντινή.
«Στην χειρότερη περίπτωση, το πρόσφατο παρελθόν της Αργεντινής είναι το μέλλον για την Ελλάδα», είχε αναφέρει το BBC  στις 4 Μαΐου.  
  Η κατάρρευση του πέσο, η χρεωκοπία και η μετέπειτα κοινωνική και πολιτική αναταραχή που συγκλόνισε την Αργεντινή το 2001-2002 έχουν θεωρηθεί από πολλούς οικονομολόγους ως μια φοβερή προειδοποίηση για τους πολιτικούς στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν στις 22 Ιουνίου. Και για τις δύο ομάδες, θα είναι ο τρίτος αγώνας τους στη φάση των ομίλων.
 Ο «αγώνας» ή και η αγωνία για την Ελλάδα έχει ξεκινήσει νωρίτερα.
Με τη ψήφιση και υιοθέτηση των μέτρων για τη «διάσωση» και «στήριξη» της ελληνικής οικονομίας, με την ισοπέδωση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δικαιωμάτων. Με κυβέρνηση, ΕΚΤ, Ε.Ε., ΔΝΤ – Μέρκελ και Στρος –Καν, και άλλα καλόπαιδα, ως «παίχτες» από τη μια.
Αλλά και με κάποιους άλλους «αγώνες» - με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους.
Τι αποτέλεσμα θα δώσει αυτό το … ντέρμπυ μένει να το δούμε στη συνέχεια.
Και, φυσικά, το ελληνικό δράμα δεν τελειώνει εδώ.
Ακόμη και με μια πρώτη ματιά, η θλιβερή εικόνα της Ελλάδας έχει πολλά κοινά με εκείνη της Αργεντινής σχεδόν πριν από μια δεκαετία.
Σύμφωνα με την «ενστικτώδη αίσθηση» των αγορών - η οποία είναι ο συνήθης τρόπος που κατά  κανόνα  δουλεύουν - η Ελληνική κρίση δίνει την ίδια εντύπωση  της slow motion κίνησης αμαξοστοιχίας που εκτροχιάζεται ή ενός ναυαγίου, εικόνα που χαρακτήριζε το «γλίστρημα» της Αργεντινής στην κρίση και στην αναταραχή. 



 Στην περίπτωση της Αργεντινής, η κυβέρνηση αγωνιζόταν να κρατήσει την οικονομία ώστε να μην εκτροχιαστεί για το μεγαλύτερο μέρος του 2000 και του 2001, πριν ο Πρόεδρος Fernando de la Rua αναγκαστεί να παραιτηθεί.
Ο αντικαταστάτης του, Adolfo Rodriguez Saa,  κράτησε μόλις … μία βδομάδα στη θέση του. Αλλά πριν παραιτηθεί,  πυροδότησε τη χρεωκοπία της χώρας παρουσιάζοντας ένα χρέος 102 δις. δολαρίων το οποίο η Αργεντινή προσπαθεί ακόμη να ξεπληρώσει.
  Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, κ. Amado Boudou, ελπίζει ότι η τελευταία προσφορά αναπλήρωσης του χρέους, με την κάλυψη 18.3 δις. δολαρίων  από τα χρεωκοπημένα  ομόλογα, θα συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας με τις πιστωτικές αγορές παγκοσμίως.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα δεν ήταν σε θέση να δανείζεται στις αγορές αυτές, οδηγήθηκε σε μια «επιδρομή» στα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να εξοφλήσει το χρέος   - μια πολιτική που οδήγησε τον διοικητή της, Μάρτιν Redrado, να παραιτηθεί τον Ιανουάριο μετά από μια πικρή δημόσια αντιδικία με την πρόεδρο Cristina Fernandez de Kirchner.
( Φαίνεται ότι εκεί στην Αργεντινή ναι μεν χρεοκόπησαν, αλλά μακροπρόθεσμα συμπεράσματα δεν έβγαλαν !)
Αυτό είναι το είδος της αποδιοργάνωσης που και η Ελλάδα μπορεί να περιμένει   εάν δεν καταφέρει να  αναδιοργανώσει τα δημόσια οικονομικά της. Και βέβαια το ερώτημα είναι, πώς μπορεί να γίνει αυτό με τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές;
Αλλά πέρα από την παρατεταμένη διάρκεια που υπολογίζεται ότι θα υποφέρει  η Ελλάδα, υπάρχουν και άλλοι, πιο ουσιαστικοί παραλληλισμοί όσον αφορά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.
  Και  οι δύο εγκλωβίστηκαν σε ένα νομισματικό καθεστώς που εμπόδιζε την ευελιξία  στις επιλογές τους.
Η Ελλάδα, φυσικά, είναι στην ευρωζώνη, της οποίας η  νομισματική πολιτική αποφασίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη.
 Αντίθετα, η Αργεντινή είχε διατηρήσει το δικό της νόμισμα, το πέσο. Όμως, σύμφωνα με το νόμο της μετατρεψιμότητας, που πέρασε το 1991 και δεν είχε εγκαταλειφθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2002, η αξία του καθορίστηκε σε ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ.
Αυτή η πολιτική ήταν το «πνευματικό τέκνο» του υπουργού Οικονομικών του Περονιστή Προέδρου Κάρλος Menem εκείνη την εποχή,Domingo Cavallo, και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του νομίσματος, μετά από χρόνια ανεξέλεγκτου  πληθωρισμού.
Αρχικά, λειτούργησε τόσο καλά, ώστε  να καταστεί ένα  «σύμβολο  της πίστης» ακόμη και για το Ριζοσπαστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Το ίδιο ίσχυσε και όταν το κόμμα αυτό κατέκτησε την εξουσία στα τέλη του 1999. Αλλά σε λιγότερο από 15 μήνες η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αντιλαϊκές περικοπές δαπανών προκειμένου να υπερασπιστεί  τη νομισματική ισορροπία.
Η Αργεντινή είχε αφήσει το δημόσιο χρέος της να βγει εκτός ελέγχου, όπως η Ελλάδα σήμερα. Την ίδια στιγμή, η σύνδεση με το δολάριο σήμαινε ότι υπέφερε  από τις διακυμάνσεις της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ τα προϊόντα της Αργεντινής  γίνονταν ολοένα και λιγότερο ανταγωνιστικά. Έτσι  και στην ευρωζώνη επιβάλλεται ένα  «κουστούμι» σε όλες τις διαφορετικές οικονομίες των κρατών μελών, εμποδίζοντας τις πιθανές υποτιμήσεις ή τη διαμόρφωση των δικών τους επιτοκίων.
Εάν η Ελλάδα  ακολουθήσει την πορεία της Αργεντινής, θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους της, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές.  
Δεδομένου ότι η Αργεντινή εξακολουθεί να τιμωρείται γι’ αυτή την επιλογή μπορεί σε κάποιους να φαίνεται ελάχιστα ελκυστική. Ακόμη χειρότερα, η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερα επίπεδα του χρέους από την Αργεντινή και είναι λιγότερο ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές. 



Η Αργεντινή μπορεί βέβαια να δώσει κάποια μαθήματα  στην ευρωζώνη(;).
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η μετατρεψιμότητα του πέσο με το δολάριο  εξακολουθούσε να  λειτουργεί για την Αργεντινή, υπήρχε μια αίσθηση μεταξύ των ελίτ του Μπουένος Άιρες ότι η χώρα είχε πραγματικά αλλάξει και ότι είχε γίνει πιο αξιόπιστη.
 Στις ημέρες όμως που υπήρξε μια έκρηξη  του υπερπληθωρισμού, οι άνθρωποι προσπάθησαν να διατηρήσουν την αξία των αποταμιεύσεών τους, μέσω της ανταλλαγής των πέσος με δολάρια και κρύβοντας αυτές τις οικονομίες κάπου στα σπίτια τους.
Η μόνη τράπεζα που ήταν αξιόπιστη ήταν η τράπεζα «colchon» - όπου "colchon" είναι στα ισπανικά το στρώμα.
Οι συνέπιες της οικονομικής κρίσης στο πολιτικό σύστημα της Αργεντινής ήταν σημαντικές. Το περονιστικό κόμμα του  Μενέμ  καθιέρωσε την πρόσδεση του πέσο με το δολάριο και εκτόξευσε το χρέος, αλλά η κρίση ξέσπασε την περίοδο διακυβέρνησης του Ριζοσπαστικού κόμματος,  και προκάλεσε την καταστροφή αυτού του κόμματος και όχι μόνο.
Αν υπάρξουν αυτές οι αναλογίες και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα μένει να το δούμε.
Άλλωστε μπροστά μας είναι και οι οικονομικές και οι πολιτικές συνέπειες της ελληνικής κρίσης.
Αυτό το καλοκαίρι, όμως, το ποδόσφαιρο θα προσφέρει μια συναρπαστική δυνατότητα διαφυγής από τη μίζερη πραγματικότητα για την Αργεντινή, την  Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες που βιώνουν ή ερωτοτροπούν με την οικονομική κρίση.
  Βέβαια, όταν η οικονομική πραγματικότητα μας καταβαραθρώσει  και πάλι, όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα penalties.

Μέχρι τότε … ας το παλέψουμε.

Ας χαρούμε και λίγο το ποδόσφαιρο.

Άλλωστε Ελλάδα εναντίον της Αργεντινής δεν είναι και μικρό πράγμα.

Την  ποδοσφαιρική ιστορία δεν μας πολυσυμφέρει να την ανακαλούμε. Ιδιαίτερα των μεταξύ μας αναμετρήσεων.
Η Αργεντινή μια υπερδύναμη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Με παγκόσμιους τίτλους. Με ένα ποδόσφαιρο που συνδυάζει τη φαντασία, το πάθος και κάποιες φορές το αλήτικο στοιχείο, την … αλάνα.
Και μια Ελλάδα που από την ποδοσφαιρική ανυποληψία … δημιούργησε την απόλυτη ποδοσφαιρική – θα λέγαμε αθλητική – έκπληξη, την κατάκτηση του Euro 2004.
Αν οι οιωνοί είναι καλοί, τότε κάτι μπορεί να … ελπίζουμε στο Μουντιάλ. Μόνο να μην το πολυλέμε.
Μεταξύ μας η όποια πορεία της Εθνικής Ελλάδας θα κριθεί στα δύο προηγούμενα ματς, πριν να αντιμετωπίσουμε την Αργεντινή.
Για να έχουμε να λέμε, όμως, ας σκεφτούμε:
Liber tango ή βαρύ ζεϊμπέκικο;

Στις 22 Ιουνίου η απάντηση.

Για τα άλλα τα οικονομικά, τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, καθημερινά πρέπει να δίνεται η απάντηση.
 Από τον καθένα μας.
Και για να ξεφύγουμε λίγο …
Δύο για ένα τάνγκο …



Ή ένα σόλο ζεϊμπέκικο;


Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ρυθμιστικοί κανόνες στη δράση των τραπεζών και των hedge funds! Ανέκδοτο ή πραγματικότητα;


Στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου καταγράφονται δημοσιεύματα που παρουσιάζουν από τη μια τη ψήφιση από τη Γερουσία των ΗΠΑ μέτρων ελέγχου των τραπεζών και ιδιαίτερα των δραστηριοτήτων των hedge funds.
Και από την άλλη προβάλλονται οι πρωτοβουλίες της Μέρκελ και της Γερμανίας, στις οποίες συμφώνησε μάλλον και η Γαλλία με τον Σαρκοζί, για περιορισμό των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων αλλά και για αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε ένα νομοσχέδιο το οποίο προωθούσε η διοίκηση Ομπάμα και το οποίο, όπως αναφέρεται στο BBC, προχωρά σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις της Wall Street και επιφέρει την πλέον ριζική αναμόρφωση των δημοσιονομικών κανονισμών από τη δεκαετία του 1930.
Η Γερουσία πέρασε το νομοσχέδιο με 59 ψήφους υπέρ και 39 κατά. Το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων τρόπων για την παρακολούθηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων.
Βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι:
  • η δημιουργία ενός νέου οργανισμού ελέγχου
  • περιορισμοί για τις μεγαλύτερες τράπεζες, που τους επιτρέπει να λαμβάνουν λιγότερους κινδύνους
  • απαιτεί από τους δανειολήπτες να αποδείξουν ότι μπορούν να αποπληρώσουν ακόμη και τις πιο βασικές υποχρεώσεις των ενυπόθηκων δανείων
  • παρέχει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την εξουσία να αναλάβει τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με κατάρρευση - και να τις διαλύσει, εάν είναι αναγκαίο.
  • μεταρρύθμιση της περίπλοκης αγοράς παραγώγων.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα, εάν θα απαγορευτούν τελικά οι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις με υψηλό ρίσκο, όπως επεδίωκε η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με άδηλο αποτέλεσμα.
Η τελική έγκριση του μεταρρυθμιστικού πακέτου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν έχει ωστόσο ολοκληρωθεί. Αναμένεται τώρα να εγκριθεί στο σύνολό του από το Κογκρέσο. Υπολογίζεται ότι ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων και η τελική έγκριση να ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, σήμερα για να συζητήσουν τρόπους για να αποτραπεί μια ακόμα κρίση, όπως αυτή στην Ελλάδα.
· Θα εξετάσουν τη μονομερή απαγόρευση της Γερμανίας σχετικά με τις ανοικτές πωλήσεις μικρής διάρκειας ( short shellings ), καθώς και το μελλοντικό συντονισμό των χωρών της ΕΕ για δράσεις που αφορούν την εν λόγω αγορά.
· Επίσης, στην ατζέντα θα είναι οι αλλαγές των κανόνων της ΕΕ που αφορούν τη συγκρότηση των εθνικών προϋπολογισμών με την πρόταση η Κομισιόν να εξετάζει τις εθνικές προτάσεις κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους αντί του δευτέρου εξαμήνου.
· Αν και εκφράζεται η ελπίδα να επιτευχθεί συναίνεση, το ζήτημα της αυστηροποίησης της οικονομικής πολιτικής θα μπορούσε να αποδειχθεί έντονα διχαστικό.
Ο γερμανικός τύπος ασχολείται σήμερα με τους στόχους της καγκελαρίου: γιατί επιβάλλει κανονισμούς στις αγορές ενώ μέχρι πρότινος το απέκλειε; Εξυπηρετεί στόχους εσωτερικής πολιτικής ή θέλει τη Γερμανία στο τιμόνι της ΕΕ;
«Ηρεμιστικά για το λαό;» είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung για τις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου στη βουλή για την οικονομική κρίση και τον έλεγχο των αγορών: «Η Άγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι εάν προχωρήσει σε μια οποιαδήποτε φορολόγηση των αγορών θα αποκτήσουν οι ψηφοφόροι την αίσθηση ότι διαφυλάσσει το δίκαιο και το συμφέρον τους. Οι πολίτες όμως θυμούνται τι έλεγε η καγκελάριος πριν από λίγο καιρό και τι λέει τώρα. Θυμούνται το 'όχι' που έγινε ξαφνικά 'ίσως' και κατόπιν 'ναι'.
Οι πολίτες γνωρίζουν ότι δισεκατομμύρια από τα κυβερνητικά πακέτα είναι στα ταμεία των τραπεζών και εκείνο που θέλουν να ξέρουν με σαφήνεια τώρα είναι πόσα από αυτά τα δισεκατομμύρια θα επιστρέψουν σαν φόροι στο κράτος.»
«Η καγκελάριος αποσυντονίστηκε», υποστηρίζει στο κύριο σχολιό της η Frankfurter Rundschau: «Η Άγκελα Μέρκελ είναι τα πάντα: σωτήρας του ευρώ, εκδικητής των αδύναμων φορολογούμενων, δαμαστής του εφιαλτικού της κυβερνητικού εταίρου και των λυσσαλέων κερδοσκόπων, η οικονόμος του έθνους και η ατμομηχανή της γερμανικής ανάπτυξης. Δεν είναι ασφαλώς σίγουρο, αλλά ενδέχεται η κ. Μέρκελ να τα πιστεύει όλα αυτά, γι’αυτό προσπάθησε χθες να μας πείσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει φθάσει στη χειρότερη φάση της θητείας της ως καγκελάριος.»
«Εάν ήταν συνεπής, θα έπρεπε τώρα να θέσει ξεκάθαρους όρους στον κυβερνητικό της εταίρο όσον αφορά τα οικονομικά και κυρίως το κεφάλαιο των περικοπών.
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή: οι Φιλελεύθεροι μπορούν τώρα ή να υποχωρήσουν ή να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση. Και τα δύο θα μας ανακούφιζαν. Όμως η καγκελάριος δεν ξέρει ακόμη τι ακριβώς θέλει, είναι αποσυντονισμένη και προσπαθεί τώρα να πάρει το πάνω χέρι.»
«Η επιστροφή της καγκελαρίου» τιτλοφορεί το σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt και αφού αναφέρεται στις προτάσεις της καγκελαρίου για τον έλεγχο των αγορών υπογραμμίζει: «Η εκτίμηση της καγκελαρίου είναι λοιπόν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει πολιτικά αδρανής, πρέπει με λειτουργήσει αποφασιστικά και να προσπαθήσει να επιβληθεί στις ανήσυχες αγορές. Δηλαδή για την κα. Μέρκελ ο αγώνας του κράτους κατά των χρηματοπιστωτικών αγορών μόλις άρχισε.»
Η καθυστερημένη αντίδραση των κυβερνήσεων έναντι των επιθετικών αγορών και των κερδοσκόπων;
Σοβαρή προσπάθεια ή «στάχτη στα μάτια» των πολιτών και της κοινής γνώμης που αγαναχτεί και ασφυκτιά από τις περιοριστικές πολιτικές λιτότητας και σάρωσης των κοινωνικών κατακτήσεων;
Μπορούν να λειτουργήσουν αυτά τα μέτρα χωρίς μια οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση στην Ευρώπη με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και προσανατολισμούς;
Χωρίς μια «παγκόσμια διακυβέρνηση» που να αποκαθιστά την ισορροπία μιας νέας δημοκρατικής τάξης, με αναδιάρθρωση των παγκόσμιων χρεών και την αποφασιστική ρύθμιση της ασύδοτης κίνησης των κεφαλαίων και των κερδοσκόπων;
Για να μην τρέφουν κάποιοι και φρούδες ελπίδες αναδημοσιεύουμε απόσπασμα από άρθρο της Business Week στις 13 Μαΐου με τον εύγλωττο τίτλο « Η γοητευτική ζωή των hedge funds …” :
Υπάρχει μια γωνιά της Γουόλ Στριτ που υποστηρίζει με ευχαρίστηση τη νομοθετική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. Είναι η βιομηχανία αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου που φθάνει στο ύψος των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. (sic!)

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Μαζικές και ειρηνικές οι πορείες των εργαζομένων

Σε δυο μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι της Αθήνας διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα και ειδικότερα στην απορρύθμιση και διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Εργασίας όπου και προχώρησε σε συμβολική κατάληψή του και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ερμού.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο πεδίο του Άρεως ήταν επίσης μαζική και την ακολούθησε η πορεία προς τη Βουλή.






Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, του ΔΝΤ και των Βρυξελλών. Οι εργαζόμενοι αξίωσαν την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, ενώ δεν έλειψαν και συνθήματα αποδοκιμασίας μπροστά στο κτίριο της Βουλής.




Αυτή την φορά δεν υπήρξαν βίαια επεισόδια.

Ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή όπου η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σταμάτησε μπροστά στο καμένο κτίριο της MARFIN για να αποτίσει ένα ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της 5ης του Μάη.



Φάνηκε λοιπόν ξεκάθαρα ότι η τυφλή βία δεν έχει καμιά θέση στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Η αποφασιστικότητα και η θέλησή τους καταγράφεται μέσα από τη συγκλονιστική συμμετοχή τους, από τον παλμό αλλά και την αξιοπρέπεια που αναδεικνύεται μέσα από τους δίκαιους αγώνες τους.



Τι είδαμε και μας άρεσε:

Πολύς κόσμος παρακολουθούσε με ευνοϊκή διάθεση τις πορείες από τα πεζοδρόμια απ’ όπου περνούσαν.

Υπήρξαν αρκετοί που πήγαν και στις δυο πορείες.

Διέκρινες την αγωνία και τη θέλησή τους για μια συντονισμένη δράση τόσο των κοινωνικών και συνδικαλιστικών κινημάτων όσο και των πολιτικών υποκειμένων της Αριστεράς.


Ίσως, πέρα από τις κάθετες διαχωριστικές γραμμές των κομματικών οριοθετήσεων, η κοινωνική Αριστερά, οι εναλλακτικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας να αναζητήσουν το δρόμο της κοινής δράσης και συμπόρευσης για τα μείζονα θέματα που ενώνουν σήμερα τον κόσμο της εργασίας, της δημιουργίας, τους νέους ανθρώπους - απέναντι στις λυσσαλέες και πιο βάρβαρες πολιτικές που έχουν εξαγγελθεί την τελευταία πεντηκονταετία.