Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Μαζικές και ειρηνικές οι πορείες των εργαζομένων

Σε δυο μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι της Αθήνας διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα και ειδικότερα στην απορρύθμιση και διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Εργασίας όπου και προχώρησε σε συμβολική κατάληψή του και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ερμού.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο πεδίο του Άρεως ήταν επίσης μαζική και την ακολούθησε η πορεία προς τη Βουλή.






Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, του ΔΝΤ και των Βρυξελλών. Οι εργαζόμενοι αξίωσαν την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, ενώ δεν έλειψαν και συνθήματα αποδοκιμασίας μπροστά στο κτίριο της Βουλής.




Αυτή την φορά δεν υπήρξαν βίαια επεισόδια.

Ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή όπου η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σταμάτησε μπροστά στο καμένο κτίριο της MARFIN για να αποτίσει ένα ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της 5ης του Μάη.



Φάνηκε λοιπόν ξεκάθαρα ότι η τυφλή βία δεν έχει καμιά θέση στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Η αποφασιστικότητα και η θέλησή τους καταγράφεται μέσα από τη συγκλονιστική συμμετοχή τους, από τον παλμό αλλά και την αξιοπρέπεια που αναδεικνύεται μέσα από τους δίκαιους αγώνες τους.



Τι είδαμε και μας άρεσε:

Πολύς κόσμος παρακολουθούσε με ευνοϊκή διάθεση τις πορείες από τα πεζοδρόμια απ’ όπου περνούσαν.

Υπήρξαν αρκετοί που πήγαν και στις δυο πορείες.

Διέκρινες την αγωνία και τη θέλησή τους για μια συντονισμένη δράση τόσο των κοινωνικών και συνδικαλιστικών κινημάτων όσο και των πολιτικών υποκειμένων της Αριστεράς.


Ίσως, πέρα από τις κάθετες διαχωριστικές γραμμές των κομματικών οριοθετήσεων, η κοινωνική Αριστερά, οι εναλλακτικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας να αναζητήσουν το δρόμο της κοινής δράσης και συμπόρευσης για τα μείζονα θέματα που ενώνουν σήμερα τον κόσμο της εργασίας, της δημιουργίας, τους νέους ανθρώπους - απέναντι στις λυσσαλέες και πιο βάρβαρες πολιτικές που έχουν εξαγγελθεί την τελευταία πεντηκονταετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: