Κυριακή 16 Μαΐου 2010
Τριγμούς στην απήχηση των μονοκομματικών κυβερνήσεων φέρνει η «εποχή ΔΝΤ»
Υποχώρηση της κοινωνικής απήχησης των δύο μεγάλων κομμάτων και στροφή της κοινής γνώμης στις κυβερνήσεις συνεργασίας διαπιστώνουν νέες δημοσκοπήσεις, με αφορμή τα νέα δεδομένα που εισάγει στη χώρα η έλευση του ΔΝΤ και η εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας κατά της οικονομικής κρίσης.
Σε έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία τόσο κυβέρνησης (76%) όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (89%), την ίδια ώρα που οι προσδοκίες των πολιτών για την οικονομία εμφανίζονται εξαιρετικά αρνητικές (61% «θα χειροτερέψει»).
Σε πτώση εμφανίζονται οι δημοτικότητες όλων των πολιτικών αρχηγών -σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας- με τις μεγαλύτερες απώλειες να παρουσιάζουν εκείνες του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου (-15% στο 68%) και του προέδρου της ΝΔ (-19% στο 59%).
Αλλά και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, το ποσοστό του προπορευόμενου κ. Παπανδρέου (43%) λίγο απέχει από το «κανένας» (39%), ενώ ο κ. Σαμαράς ακολουθεί με μόλις 18%.
Στο ερώτημα για την καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα το 30% απαντά «κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ», το 4% «κυβέρνηση ΝΔ». Η απάντηση «καμία από τις δύο» συγκεντρώνει 59%. Την ίδια ώρα, συνολικό ποσοστό 35% επικροτεί κυβερνήσεις συνεργασίας, με διάφορες μορφές και συνδυασμούς, ενώ το 15% προτιμά μία οικουμενική κυβέρνηση.
Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, τα δύο μεγάλα κόμματα χάνουν αθροιστικά περί το 4,5% σε σχέση πάντα με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 45%, η ΝΔ 27%, το ΚΚΕ 10%, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ από 6% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3%.
Άλλες δημοσκοπήσεις
Στο 91% φτάνει το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, που δηλώνουν οργισμένοι με τα κόμματα και τους πολιτικούς, στη δημοσκόπηση της εταιρίας Alco για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, με 95 στους 100 ερωτηθέντες να δηλώνουν πως την οργή τους θα περιόριζε η απομάκρυνση πολιτικών, που δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, και 93 από τους 100 να ηρεμούν με τη φυλάκιση εκείνων, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα.
Στη δημοσκόπηση, η αδιευκρίνιστη ψήφος (λευκό, άκυρο, αποχή, Δεν ξέρω / Δεν απαντώ) αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα με συνολικό ποσοστό 36,1 και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ να ακολουθούν, με ποσοστά 26,3% και 18,3% αντίστοιχα.
Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της εταιρίας MARC, που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ούτε τα κόμματα, ούτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απολαμβάνουν πλέον την εκτίμηση των πολιτών, καθώς οι χειρισμοί τους κρίνονται από τους περισσότερους λανθασμένοι.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (87,8%), οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τα βάρη από τα ληφθέντα μέτρα είναι άδικα κατανεμημένα, ενώ σε ποσοστό 47,5% «διαβλέπουν» ότι η κυβέρνηση δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία, σε αντίθεση με το 42,6%, που εκτιμούν το αντίθετο.
( Αναδημοσίευση από το in.gr )
Τη γνώμη μας για τις δημοσκοπήσεις την έχουμε διατυπώσει ξανά. Ωστόσο τα στοιχεία τα οποία αναδεικνύονται είναι ενδιαφέροντα και επιδέχονται πολλαπλές αναγνώσεις.
Θα προσθέταμε και πού είστε ακόμα!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου