( H παρουσίαση βασίστηκε σε άρθρο των Nicole Goebel - Ανδρέας Illmer στη Deutsche Welle )
Κυριακή 16 Μαΐου 2010
Το Αριστερό κόμμα της Γερμανίας ετοιμάζεται για ακόμη μεγαλύτερο ρόλο, καθώς εξέλεξε νέα ηγεσία
Το Κόμμα της Αριστεράς της Γερμανίας προχώρησε στην εκλογή δύο νέων ηγετών στη συνδιάσκεψη του κόμματός αυτό το Σαββατοκύριακο που πραγματοποιήθηκε στο Ροστόκ, πόλη στην ανατολική Γερμανία, σε μια στιγμή που το κόμμα είναι βαθιά διχασμένο σχετικά με το πώς θα προσαρμοστεί στην αυξανόμενη παρουσία του στην πολιτική σκηνή.
Η Gesine Loetzsch έλαβε 92,8 % των ψήφων, ενώ ο συνδικαλιστής, Karl Ernst 74,9 %.
"Εμείς δεν επιθυμούμε απλώς να επικρίνουμε την κυβέρνηση από το περιθώριο, αυτό δεν είναι αρκετό. Θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε αυτή τη χώρα," είπε η Loetzsch στην ομιλία της.
"Μια ισχυρή αίσθηση της κατεύθυνσης είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ," είπε ο Ernst στην ομιλία του, αναφερόμενος σε ένα από τα κύρια προβλήματα που απασχολούν το κόμμα της Αριστεράς, την έλλειψη ελέγχου και νομοθετικής ρύθμισης της δράσης των χρηματοπιστωτικών κερδοσκόπων.
Η Loetzsch και ο Ernst διαδέχονται στην ηγεσία τους Oskar Lafontaine και Lothar Bisky.
Την περασμένη Κυριακή, το Κόμμα της Αριστεράς έλαβε 5,6 % των ψήφων και 11 έδρες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Ένας στους πέντε ψηφοφόρους που ζει σ’ αυτό το δυτικό κρατίδιο ψήφισε το Αριστερό Κόμμα, και αυτό καταγράφεται ως ένα σημαντικό αποτέλεσμα για το κόμμα.
"Αυτή είναι μια επιτυχία, γιατί είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κράτος και επειδή είναι βαθιά στο Δυτικό έδαφος," δήλωσε ο Lothar Bisky, μετά τις εκλογές. "Είμαι από την Ανατολή και τώρα συνειδητοποιώ ότι είμαστε σε επτά περιφερειακά κοινοβούλια της Δυτικής Γερμανίας. Σύντομα θα είμαστε παντού", πρόσθεσε.
Η μεγαλύτερη παρουσία
Κατά τις τελευταίες εθνικές εκλογές το 2009, το κόμμα κατάφερε ένα εντυπωσιακό 8,4% και εξέλεξε 11 έδρες. Έχει βουλευτές και στα έξι ανατολικά γερμανικά κρατίδια, και στο Βερολίνο και στο Βραδεμβούργο, αποτελεί μέρος της κυβέρνησης σε έναν συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Ο Oskar Lafontaine, πρώην Σοσιαλδημοκράτης από το νότιο-δυτικό κράτος του Σάαρ, πιστώνεται με το γεγονός ότι το κόμμα έγινε πιο δημοφιλές στη δυτική Γερμανία. Το Κόμμα της Αριστεράς σχηματίστηκε το 2007 από μέλη του πρώην Σοσιαλιστικούκόμματος PDS στην Ανατολή και δυσαρεστημένους συνδικαλιστές από τα δυτικά.
Ενώ ο Bisky θεωρείται ένας πραγματιστής ηγέτης από την πρώην Ανατολική Γερμανία, ο οποίος είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε συμβιβασμούς για να μπει σε κυβερνήσεις συνασπισμού, ο Lafontaine θεωρείται οπαδός μιας πιο «σκληρής γραμμής», όπως και πολλοί σύντροφοί του από τα δυτικά της Γερμανίας.
Οι νέα ηγέτες, Κλάους Ερνστ και Gesine Loetzsch, έχουν παρόμοιες διαφορές.
"Ο Κλάους Ερνστ ο οποίος είναι από τη Βαυαρία στην Δύση, υποστηρίζει περισσότερο μια θεμελιακή, «δομική» αντιπολίτευση. Για εκείνον, η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν είναι σημαντική, νιώθει ότι ως πολιτικός της αντιπολίτευσης θα μπορεί να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή», ανέφερε ο Hans Kleinsteuber, καθηγητής πολιτικής επιστήμης από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, στη Deutsche Welle.
Η Gesine Loetzsch, από την άλλη πλευρά είναι από την Ανατολική Γερμανία και πιστεύει ότι μόνο ως μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού μπορεί να ασκήσει επιρροή στην πολιτική", είπε.
Νέο μανιφέστο
Ένας από τους κύριους στόχους για τους νέους ηγέτες είναι η επεξεργασία ενός νέου μανιφέστου, μιας νέας πολιτικής διακήρυξης. Οι πολιτικές προτάσεις του Κόμματος της Αριστεράς περιλαμβάνουν εθνικοποίηση των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας, την κατάργηση της θρησκευτικής εκπαίδευσης ως ξεχωριστό μάθημα στα σχολεία, η αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Αλλά το κόμμα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει πριν το μανιφέστο είναι τελειωμένη υπόθεση.
"Θέλω να βεβαιωθείτε ότι συζητάμε για το μανιφέστο πολύ καλά," δήλωσε η Gesine Loetzsch «Πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε πώς θα μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τους προβληματισμούς μας σε αυτό το σχέδιο. Αλλά πιστεύω ότι η γενική ουσία του σχεδίου θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο νέο μανιφέστο", πρόσθεσε.
Ο Ernst επιθυμεί να ενισχύσει το ρόλο της βάσης του κόμματος.
"Έχω την εντύπωση ότι τα μέλη μας θέλουν να έχουν λόγο για την πολιτική μας και για άλλα θέματα» δήλωσε ο Ernst. «Για παράδειγμα, πώς θα υπάρξει συμμετοχή των μελών στις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες συνασπισμού; Πιστεύουμε ότι τα μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να ψηφίσουν σε δημοψηφίσματα", πρόσθεσε.
Κατάλληλο για τη κυβέρνηση;
Ενώ πολλοί πολιτικοί από τα καθιερωμένα κόμματα πιστεύουν ότι το Αριστερό κόμμα δεν είναι κατάλληλο για την κυβέρνηση, ο Kleinsteuber πιστεύει ότι, σε περιφερειακό επίπεδο, έχει ήδη ασκήσει επίδραση.
«Αλλά στο επίπεδο των ομοσπονδιακών κρατιδίων, είναι ήδη ένας μικρότερος εταίρος σε δύο κυβερνήσεις συνασπισμού και, πλέον, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτό θα συμβεί και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία."
Οι διαπραγματεύσεις στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Τα δύο ισχυρότερα κόμματα εκεί, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, χρειάζονται ένα τρίτο εταίρο για το σχηματισμό ενός συνασπισμού, και αυτός θα μπορούσε να είναι είτε οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ή το Κόμμα της Αριστεράς.
( H παρουσίαση βασίστηκε σε άρθρο των Nicole Goebel - Ανδρέας Illmer στη Deutsche Welle )
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου