Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μέσα από τέσσερα διαγράμματα - μια προσέγγιση από το Foreign Policy


Αυτά τα τέσσερα διαγράμματα δείχνουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής κατάστασης της ηπείρου.

Οι αριθμοί είναι συνήθως είναι ψυχροί και πολλές φορές δεν λένε την αλήθεια.

Ακόμη όμως και οι ψυχροί αριθμοί, ακόμη και οι αριθμοί και τα στοιχεία που παρουσιάζουν υπηρεσίες όπως η  Frontex, η Eurostat περιέχουν  την τραγικότητα της κατάστασης χιλιάδων και εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν το δράμα της προσφυγιάς, της αναγκαστικής μετανάστευσης.

Το βαθύ ανθρώπινο δράμα που καταλήγει πολλές φορές στο πιο επώδυνο τέλος – στην απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών στο μαρτυρικό ταξίδι για να βρουν τη σωτηρία μακριά από τις βασανισμένες τους πατρίδες.

Όλος ο κόσμος συγκλονίστηκε από την τραγωδία με την απώλεια των δυο μικρών παιδιών από το Κομπάνι έξω από τοπ Μπόντρουμ της Τουρκίας.

Πολλοί ακόμη άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους πέφτοντας θύματα των αδίσταχτων δουλέμπορων στα διάφορα θαλάσσια μονοπάτια της Μεσογείου ή ασφυκτικά κλεισμένοι σε φορτηγά και νταλίκες.

Να πώς παρουσιάζει, όμως, την ψυχρή γλώσσα των αριθμών το αμερικανικό περιοδικό Foreign  Policy.

Europe’s Migrant Crisis By the Numbers


"Toν Απρίλιο, ένα σκάφος 66 ποδών που μετέφερε περίπου 850 μετανάστες στη Μεσόγειο Θάλασσα προς την Ιταλία ανατράπηκε, σκοτώνοντας σχεδόν όλους τους επιβαίνοντες. Η τραγωδία εκτόξευσε τα θέματα της μετανάστευσης στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας των Βρυξελλών, καθώς οι υπουργοί καταπιάστηκαν με το πώς θα αντιμετωπίσουν την εισροή στην Ευρώπη των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών χωρίς  τα απαραίτητα έγγραφα.

Η κρίση, βέβαια, υπέβοσκε καιρό πριν από τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον εδρεύοντα στη Γενεύη Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ),  περίπου 3.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο το 2014. (Ο αριθμός ήταν περίπου 2.000 μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2015!).

 Και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ατόμων που εκτοπίστηκαν από τις συγκρούσεις, τις διώξεις, ή τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έφτασαν στα 59,5 εκατομμύρια (!) στο τέλος του 2014, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες -  αριθμοί οι οποίοι είχαν να φανούν εδώ και δεκαετίες.

Η εγγύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις παρατεταμένες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς και στις οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές στην Ανατολική Ευρώπη, έκανε τις χώρες- μέλη ιδιαίτερα τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία κορυφαίους προορισμούς για τους αιτούντες άσυλο. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015, τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχτηκαν 242.075 αιτήσεις ασύλου για πρώτη φορά, μια αύξηση 80% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014
Η Ουγγαρία, όπου οι άνθρωποι συνήθως φθάνουν μέσω της Τουρκίας ή των βαλκανικών κρατών, είδε τη μεγαλύτερη αύξηση των αιτήσεων, σχεδόν 13 φορές περισσότερες. Και με δεδομένη την επικινδυνότητα του θαλάσσιου δρόμου της Μεσογείου, η ΕΕ δεν θα πρέπει να νιώθει «έκπληξη» από το γεγονός ότι αυτή η χερσαία διαδρομή γνώρισε αυξανόμενη συμφόρηση: Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015, τα δεδομένα από τον ΔΟΜ έδειξαν ότι έφτασαν 61.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες χωρίς χαρτιά εκεί, ξεπερνώντας ήδη  το σύνολο του 2014.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η μετανάστευση είναι μια πλήρως ανεπτυγμένη περιφερειακή κρίση. Το ερώτημα τώρα είναι εάν η ΕΕ έχει τη συλλογική βούληση και τους πόρους για να την επιλύσει.

(Βολικό για το αμερικανικό έντυπο να χαρακτηρίζει τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες ως «περιφερειακή κρίση», αποφεύγοντας έτσι να δείξει το τι συμβαίνει και στην αμερικανική ήπειρο αλλά και τις ευθύνες των ΗΠΑ γι’ αυτή την κατάσταση).



Ποιος θα πάει πού;

Πολίτες  από τη Συρία και το Κοσσυφοπέδιο αποτελούν σχεδόν το 40% των αιτούντων άσυλο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015 – τα αιτήματα Σύριων αυξήθηκαν κατά 80%  σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ  οι εισροές από το Κοσσυφοπέδιο γνώρισαν μια πραγματική έκρηξη, σημειώνοντας ένα άλμα 17πλασιαμού.




Ποι είναι οι "δημοφιλείς"  προορισμοί τους;

Η Γερμανία δέχτηκε το 40% των αιτημάτων ασύλου κατά το πρώτο τρίτο του 2015, ενώ η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία  όλες μαζί δέχτηκαν το 39%.




Ποιοι είναι αυτοί που ζητούν άσυλο;

Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο είναι άνδρες ηλικίας 18 έως 34 ετών, αλλά το ποσοστό των ανηλίκων αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2014. Εκείνοι με άγνωστη ηλικία ή φύλο (μόνο 0,1% των αιτούντων) δεν εμφανίζονται. 



Πώς έφτασαν εκεί;

Το 2014, σχεδόν το 78%  των καταγεγραμμένων που ζητούσαν άσυλο και των μεταναστών χωρίς χαρτιά εντοπίσηκαν στη θάλασσα, η πιο συνηθισμένη κατηγορία είναι Σύριοι που προσπαθούν να διασχίσουν την ανατολική και κεντρική Μεσόγειο (δύο από τα σημεία διέλευσης με τη μεγαλύτερη συμφόρηση). Οι πολίτες από την Ερυθραία ήταν ένας από τους πιο συχνούς πληθυσμούς κατά μήκος της κεντρικής Μεσογείου, ενώ και οι Αφγανοί, οι Σομαλοί, οι Ιρακινοί συνέβαλαν στον όγκο της ροής προσφύγων και μεταναστών κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου. Και στα τέλη του 2014, μια  έξαρση παρουσιάστηκε κατά μήκος της διαδρομής μέσα από τα Δυτικά Βαλκάνια, την τρίτη πιο δημοφιλή χερσαία ή θαλάσσια διαδρομή.


Σίγουρα είναι πολύ φτωχά αυτά τα διαγράμματα, αυτοί οι αριθμοί για να αφηγηθούν το μέγεθος της συλλογικής αλλά και προσωπικής ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια και γνωρίζει τη δραματική κορύφωσή της τις τελευταίες ημέρες.





Εμείς πάμε σε εκλογές, τη "γιορτή της δημοκρατίας" - άλλος όμως θα είναι ο διορισμένος "κυβερνήτης" της Ελλάδας

Ο Ολλανδός κομισάριοs Μάαρτεν Φερβέι Θα είναι ο επικεφαλής τηs Task Force και θα έχει απευθείαs πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου.





Υπό την αυστηρή επιτροπεία των Βρυξελλών θα τεθεί η νέα κυβέρνηση σχετικά με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές. Ο Ολλανδός γενικός διευθυντής της Ευρωπαικής Επιτροπής, Μάαρτεν Φερβέι, ως ο επικεφαλής της νέας 20μελούς Task Force, θα συγγράφει ουσιαστικά τα νομοσχέδια για σχεδόν όλους τους τομείς δράσης, από τη φορολογία εισοδήματος και την αγορά εργασίας έως την ιατροφαρμακευτική πολιτική και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας (!)



Η «ομάδα Φερβέι» θα έχει στενή συνεργασία και με την τρόικα και θα ετοιμάζει ενδιάμεσες εκθέσεις στο πλαίσιο τπς αξιολόγησης της οικονομίας. Παράλληλα, Θα μπορεί να αναθέτει μελέτες και στο ΔΝΤ, ικανοποιώντας τη θέληση της γερμανικής πλευράς για την εμπλοκή του Ταμείου στο τρίτο μνημόνιο. 


Χαρακτηριστικό της δύναμης που θα έχει η νέα Task Force είναι ότι θα συνομιλεί απευθείας με το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την επιθυμία του Ζαν κλοντ Γιούνκερ.  



Πραγματικά, η "αποθέωση της Δημοκρατίας" ...

Οι Έλληνες πολίτες οδηγούνται ως αγέλη ή πρόβατα επί σφαγή  στις  πιο άχρηστες και ανώφελες εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου, μέσα σ' ένα σικέ σκηνικό, όπου εκτυλίσσεται ένα θέατρο του παραλόγου, με διατεταγμένους ρόλους  στους πολιτικούς κομπάρσους οι οποίοι διεκδικούν την ψήφο τους.

Και τελικά θα προκύψει ένα αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο όπου οι μαριονέτες που θα αναλάβουν τη "διακυβέρνηση" της χώρας θα "κλίνουν το γόνυ"  στον τοποτηρητή των Βρυξελλών, της Μέρκελ, του ΔΝΤ, των δανειστών - στο νέο Υπερ - Ηγεμόνα της φτωχικής ελληνικής μπανανίας, κύριο Μάαρτεν Φερβέι.

Ωραία πράγματα ...

Και πολύ "πρωτότυπα' ...

Βλέπετε, η Ελλάδα πάλι πρωτοπορεί  στην Ευρώπη και όχι μόνο ... 

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στον ISIS και τον λιβυκό στρατό

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και μονάδες του λιβυκού στρατού που δηλώνουν πίστη στη "διεθνώς αναγνωρισμένη" κυβέρνηση της χώρας κοντά στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης χθες, με αποτέλεσμα τέσσερις στρατιωτικοί να χάσουν τη ζωή τους, ανέφεραν αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων.



Άλλοι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών στη Ντέρνα, ανατολικά της Βεγγάζης, κατά τις ίδιες πηγές.

Εξάλλου αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της "διεθνώς αναγνωρισμένης" κυβέρνησης επιτέθηκαν εναντίον ισλαμιστών στη Βεγγάζη, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΠΑ Νάσερ αλ Χάσι. Δεν ήταν διαθέσιμες πληροφορίες για απώλειες.

Οι μάχες σε πολλαπλά μέτωπα υπογραμμίζουν το χάος στη Λιβύη, όπου πολυάριθμες ένοπλες παρατάξεις έχουν ταχθεί υπέρ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων που αντιπαρατίθενται για την εξουσία. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση μετακινήθηκε στην ανατολική Λιβύη αφότου η πρωτεύουσα, η Τρίπολη, καταλήφθηκε από μια συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων που εγκαθίδρυσε δική της Βουλή και κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αμφότερες οι πλευρές διοικούν χαλαρές συμμαχίες οργανώσεων ανταρτών που είχαν πάρει μέρος στην ένοπλη εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 κι έχουν χωριστεί βάσει πολιτικών, τοπικών και εθνοτικών γραμμών.

Στο μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος έχει αξιοποιήσει το χάος: έχει καταλάβει εδάφη, έχει εκτελέσει ξένους υπηκόους κι έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ξένων πρεσβειών στην Τρίπολη.

Τα Ηνωμένα Έθνη διαμεσολαβούν τους τελευταίους μήνες σε έναν διάλογο για να πειστούν οι δύο αντίπαλες πλευρές να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μια προσπάθεια η οποία μέχρι σήμερα έχει αποβεί άκαρπη.

Η Λιβύη, ακόμη ένα κράτος που η "πολιτισμένη" Δύση - οι ΗΠΑ και οι "πρόθυμοι" Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους - κατέστρεψε παραδίνοντας  το στο χάος και στους ακραίους ισλαμιστές όπως και στις διαμάχες των διάφορων φυλών.

Κατά τα  άλλα οι "ηγέτες" των  Δυτικών κρατών και οι εφησυχασμένες κοινωνίες μπορούν άνετα να χύνουν τα κροκοδείλια δάκρυα για το χαμό χιλιάδων προσφύγων κάπου στα νερά της Μεσογείου ... 

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Το προεκλογικό σποτ των ΑΝΕΛ - ο Καμένος θα μάθει στον "μικρό" Αλέξη να γράφει καλύτερα με το "δεξί χέρι" ...


Παρόμοιο «κόνσεπτ» με την προεκλογική καμπάνια του Ιανουαρίου έχει το σποτ των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την αναμέτρηση της 20ης Ιανουαρίου. Στο επίκεντρο και αυτής της προεκλογικής εκστρατείας των ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας που… «μικρός είναι , θα μάθει!»



Το σκηνικό τώρα εκτυλίσσεται στο διάδρομο ενός νοσοκομείου, όπου ο Πάνος Καμμένος περιμένει. Μια μεσόκοπη γυναίκα τον ρωτά ποιον περιμένει, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να απαντά ότι «ο μικρός έσπασε το χέρι του», το οποίο είναι το αριστερό. 



Ο μικρός Αλέξης βγαίνει με γύψο στο χέρι, αλλά χαρούμενος που το τραύμα επουλώθηκε και απευθύνεται και πάλι στον Πάνο Καμμένο ρωτώντας τον τι θα γίνει στη συνέχεια. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ του απαντά ότι θα τον μάθει να γράφει με το δεξί χέρι. 

Το μήνυμα του προεκλογικού σποτ είναι ξεκάθαρο με τους ΑΝΕΛ να επαναλαμβάνουν τη διάθεση κυβερνητικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Φυσικά, ο "μικρός" βρίσκεται σε σταθερή δεξιά τροχιά - παίρνοντας "μαθήματα" όχι μόνο από τον Καμένο αλλά και από τις δυνάμεις και τους πρωτεργάτες των Μνημονίων.

Άλλωστε ο "δεξιός" - ο  δρόμος του μεγάλου συμβιβασμού - είναι πάντοτε ο εύκολος δρόμος.

Ο δύσκολος είναι να μείνει κανείς σταθερός και με συνέπεια υπερασπιστής των δικαιωμάτων του λαού και της χώρας του.  

Γιατί η Γερμανία αποφάσισε να δώσει άσυλο σε μεγάλο αριθμό προσφύγων από τη Συρία. Ηθική υποχρέωση ή οικονομικό συμφέρον;


Ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ θεωρεί “ευλογία” τους μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία, η οποία έχει άμεση ανάγκη από εργατικό δυναμικό. Την άποψή του συμμερίζονται και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι.

MERKEL REFUGEES

Ο Κράμερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung επεσήμανε ότι η παροχή βοήθειας στους μετανάστες είναι πρωτίστως ηθικό ζήτημα, όμως τόνισε ότι μπορούν να βοηθήσουν τη Γερμανία και οικονομικά.

Ο πρόεδρος των Γερμανών εργοδοτών επέκρινε σφοδρά το σύστημα παροχής ασύλου που ακολουθεί η χώρα του, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε «οι αιτούντες άσυλο να μην μένουν έξω από την αγορά εργασίας για πολλούς μήνες». Παράλληλα ζήτησε να γίνονται μαθήματα γερμανικών στους μετανάστες από την πρώτη ημέρα που φτάνουν στη χώρα, αλλά και να λαμβάνουν άδεια παραμονής οι νέοι που εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Μέχρι τώρα σχεδόν τους φυλακίζουμε στα κέντρα υποδοχής. Τι αποτέλεσμα περιμένουμε να έχουμε; Τροφοδοτούμε διαμάχες και βανδαλισμούς», πρόσθεσε ο Κράμερ.

Αντίθετα θεωρεί ότι οι μετανάστες αποτελούν μια ευκαιρία για την αγορά εργασίας της Γερμανίας. «Τα επόμενα 20 χρόνια χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο εργατικό δυναμικό από αυτό που μπορεί να παράξει η χώρα», εξήγησε, ενώ έκανε λόγο για 500.000 κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Μια δυνατότητα θα ήταν αυτές να καλυφθούν με τη γρήγορη απορρόφηση των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Εξάλλου ο Κράμερ χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικές» τις διαμαρτυρίες εναντίον των κέντρων υποδοχής μεταναστών, σημειώνοντας ότι πολλές γερμανικές οικογένειες είχαν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν μετά το 1945. Μακροπρόθεσμα μάλιστα εκτιμά ότι η ακροδεξιά βία μπορεί να βλάψει οικονομικά τη Γερμανία. «Τέτοιου είδους εικόνες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή εφόσον συνεχίζονται για μεγάλο διάστημα».
Και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εργασία (BA) Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε πιστεύει ότι οι μετανάστες έχουν μεγάλες πιθανότητες να βρουν εργασία στη Γερμανία.

«Η αγορά εργασίας μας είναι αυτή τη στιγμή σταθερή και σε θέση να δεχθεί νέους εργαζόμενους. Όποιος μιλά καλά γερμανικά και έχει τα προσόντα μπορεί να βρει γρήγορα δουλειά», εξήγησε ο Βάιζε μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τη μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που φτάνουν στη Γερμανία. «Γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε άμεσα στη γλώσσα και την εκπαίδευση. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να βρουν εργασία και η εργασία είναι η καλύτερη μορφή ενσωμάτωσης».

Όταν ρωτήθηκε αν οι μετανάστες μπορεί να πάρουν τις δουλειές των Γερμανών, ο Βάιζε απάντησε: «Κατηγορηματικά όχι. Οι εταιρείες έχουν τόσες πολλές κενές θέσεις εργασίας όσες ποτέ ως τώρα και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συμπλήρωσή τους».

Χωρίς τους μετανάστες η Γερμανία θα χάσει ως το 2025 περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν, και γι’ αυτό τον λόγο «είναι ξεκάθαρο ότι έχει ανάγκη από εξειδικευμένους μετανάστες», ενώ θα πρέπει να προωθήσει την ενσωμάτωσή τους «με απλούς και κατανοητούς κανόνες» και «λιγότερη γραφειοκρατία», τόνισε ο Βάιζε.

Ακόμη και η υπουργός Παιδείας Γιοχάνα Βάνκα εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η Γερμανία μπορεί να επωφεληθεί από τους μετανάστες. «Αν μετά την πτώση του Τείχους το 1989 είχε κανείς σκεφτεί μόνο το κόστος, δεν θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί η αλληλεγγύη και η αισιοδοξία τις οποίες ζήσαμε», είπε.

«Αν ο πληθυσμός μας παραμείνει σχεδόν σταθερός, εξαρτόμαστε από τη μετανάστευση», εξήγησε η ίδια.

Τέλος η Βάνκα δήλωσε αισιόδοξη ότι «θα καταφέρουμε να προσφέρουμε έναν δρόμο προς την εκπαίδευση σε πολλούς νεαρούς που έχουν έρθει στη χώρα μας».
Mεγάλη πτώση στην δημοτικότητα της Μέρκελ εξαιτίας της διαχείρισης του μεταναστευτικού

Το ποσοστό αποδοχής της Άγγελα Μέρκελ μειώθηκε απότομα εξαιτίας των χειρισμών της στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Infratest Dimap για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ARD.

Η Μέρκελ, η οποία δέχτηκε επικρίσεις επειδή καθυστέρησε να καταδικάσει τις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον προσφύγων σε πόλη της ανατολικής Γερμανίας τον περασμένο μήνα, είδε την δημοτικότητά της να μειώνεται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και να πέφτει στο 63%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παρότι η Μέρκελ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα της, η μείωση του ποσοστού αποδοχής της μέσα σε ένα μήνα θεωρείται ασυνήθιστα μεγάλη καθώς οι διακυμάνσεις του ποσοστού αυτού σε μηνιαία βάση κυμαίνονται σε μόλις μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής της Μέρκελ από τον Δεκέμβριο του 2012.

Δημοφιλέστερος πολιτικός με 72% παραμένει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ενώ το ποσοστό αποδοχής του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέρχεται σε 69%.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες δήλωσαν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Μέρκελ στην μεταναστευτική κρίση, την οποία η ίδια έχει χαρακτηρίσει μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη από την κρίση χρέους στην Ελλάδα.

Η Γερμανία, η οποία διαθέτει αρκετά φιλελεύθερη νομοθεσία που αφορά τη χορήγηση ασύλου, είναι η χώρα της ΕΕ που έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές στη Μέση Ανατολή καθώς και οικονομικούς μετανάστες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τον Αύγουστο εισήλθαν στη χώρα 104.460 αιτούντες άσυλο--αριθμός ρεκόρ--ενώ το Βερολίνο αναμένει ότι περίπου 800.000 άνθρωποι θα καταθέσουν αιτήσεις για άσυλο αυτό τον χρόνο, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότεροι από πέρυσι.

Παρά το ποσοστό εισροής, 37% των ερωτηθέντων επιθυμούν η χώρα τους να συνεχίσει να δέχεται παρόμοιο αριθμό προσφύγων στο μέλλον, ενώ 22% θα ήθελαν και περισσότερους. Λιγότερους πρόσφυγες επιθυμούν περίπου το 33%.

Περισσότεροι από τους μισούς δεν ανησυχούν από την αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο, αλλά η ανησυχία εμφανίζεται μεγαλύτερη στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία, όπου το ποσοστό της ανεργίας είναι υψηλότερο σε σχέση με τη δυτική και όπου η ακροδεξιά έχει μεγάλη απήχηση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.001 ψηφοφόρων το διάστημα 31 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ουγγαρία - Πρόσφυγες γαντζώθηκαν στις ράγες


Η ουγγρική αστυνομία απώθησε τους δημοσιογράφους από τον σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Μπίτσκε, όπου σταμάτησε ένα τρένο γεμάτο μετανάστες, και ανακήρυξε την περιοχή «ζώνη επιχειρήσεων», δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters.



Ομάδες 30-40 μεταναστών διαμαρτύρονται στον σταθμό, αρνούμενοι να πάνε σε έναν καταυλισμό υποδοχής προσφύγων.

Η ουγγρική αστυνομία σταμάτησε ένα τρένο γεμάτο μετανάστες που είχε προορισμό τα σύνορα με την Αυστρία και προσπάθησε να τους αναγκάσει να αποβιβαστούν στην πόλη αυτή που διαθέτει έναν προσφυγικό καταυλισμό.

Αφού απέκλεισαν τους μετανάστες από τον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη για δύο ημέρες, οι αρχές επέτρεψαν σήμερα στους εξαντλημένους και σε σύγχυση μετανάστες να επιβιβαστούν σε τρένο με κατεύθυνση το δυτικό τμήμα της χώρας. Εκατοντάδες από αυτούς στοιβάχθηκαν στο τρένο σφηνωμένοι στις πόρτες και σπρώχνοντας τα παιδιά τους μέσα από τα ανοικτά παράθυρα του τρένου.



Όμως, αντί να φθάσει στα σύνορα με την Αυστρία, το τρένο σταμάτησε μερικά χιλιόμετρα δυτικά της Βουδαπέστης, στην πόλη Μπίτσκε, όπου η Ουγγαρία έχει ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων, και η αστυνομία διέταξε τους μετανάστες να αποβιβαστούν.

Η αστυνομία εκκένωσε ένα βαγόνι, ενώ άλλα πέντε παρέμειναν στον σταθμό μέσα στη ζέστη. Όταν η ουγγρική αστυνομία επιχείρησε να τους υποχρεώσει να επιβιβαστούν σε λεωφορείο με προορισμό τον καταυλισμό προσφύγων του Μπίτσκε, οι μετανάστες άρχισαν να φωνάζουν SOS και «Όχι στον καταυλισμό! Όχι στον καταυλισμό!». 



Το τρένο, που εξακολουθεί να είναι γεμάτο πρόσφυγες, παραμένει στον σταθμό. Μία ομάδα προσφύγων απώθησε δεκάδες αστυνομικούς οι οποίοι φρουρούσαν μια σκάλα, στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν και πάλι στο τρένο. 

Μία οικογένεια - ένας άνδρας, η γυναίκα του και το μικρό παιδί τους - κατάφεραν να φθάσουν στις σιδηροτροχιές δίπλα στο τρένο και ξάπλωσαν πάνω στις ράγες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Χρειάστηκαν έως και δέκα αστυνομικοί με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών που συνεπλάκησαν με τον άνδρα για να τους σηκώσουν και πάλι.

Εικόνες σοκ στην Ουγγαρία - Πρόσφυγες γαντζώθηκαν στις ράγες


Δεκάδες μετανάστες έχουν ξαπλώσει πάνω στις γραμμές του τρένου σε έναν σταθμό στην ουγγρική πόλη Μπίτσκε διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των αρχών να μεταφερθούν σε έναν κοντινό καταυλισμό.

Μία οικογένεια –ένας άνδρας, η γυναίκα του και το μικρό παιδί τους– χρειάστηκε να απομακρυνθούν με τη βία από την αστυνομία.

Χρειάστηκαν έως και δέκα αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων για να τους απομακρύνουν, δήλωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς που παρευρισκόταν στη σκηνή.





Άλλοι μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην υπόγεια διάβαση του σιδηροδρομικού σταθμού, απώθησαν δεκάδες αστυνομικούς που είχαν σταθεί στην κορυφή της σκάλας ώστε να τους εμποδίσουν να επιβιβαστούν στο τρένο.

Το τρένο, που παραμένει γεμάτο κυρίως μετανάστες από τη Συρία, έχει περικυκλωθεί από την αστυνομία και παραμένει στον σταθμό μέσα στη ζέστη. Οι άνθρωποι ζητούν νερό.

Η αμαξοστοιχία, που είχε αναχωρήσει από τον σταθμό Κελέτι της Βουδαπέστης με περισσότερους από 200 μετανάστες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, ακινητοποιήθηκε στο Μπίτσκε και οι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο με προορισμό έναν τοπικό καταυλισμό, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MTI.



Σύμφωνα με τον πίνακα των δρομολογίων στις αποβάθρες, η αμαξοστοιχία είχε προορισμό τις συνοριακές πόλεις Σζομπατέλι και Σόπρον.

Ένα άλλο τρένο αναχώρησε από τον σταθμό προς το μεσημέρι με περίπου εκατό μετανάστες, καθώς και αστυνομικούς που φορούσαν κράνη, επισήμως με προορισμό την πόλη Γκιόρ, που βρίσκεται στα μισά του δρόμου ανάμεσα στη Βουδαπέστη και τη Βιένη και κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.



Περίπου χίλιοι μετανάστες βρίσκονταν το μεσημέρι στον σταθμό Κελέτι της Βουδαπέστης που άνοιξε εκ νέου σήμερα αφού οι αρχές τον είχαν κλείσει επί δύο ημέρες λόγω της συρροής των μεταναστών που θέλουν να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με έναν εθελοντή που εργάζεται στην υποδοχή των προσφύγων στον σταθμό Κελέτι, τον Μάρτον Μπιζτράι, η αναχώρηση των τρένων έχει σκοπό να παγιδεύσει τους μετανάστες.

"Νομίζω πως είναι ένα κόλπο της κυβέρνησης, της αστυνομίας και της εταιρίας σιδηροδρόμων", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Θέλουν απλώς να τους τους διώξουν από εδώ και να τους στείλουν σε καταυλισμούς. Είναι πολύ κυνικό", είπε.



Το τρένο αναχώρησε από τη Βουδαπέστη έπειτα από διήμερη αντιπαράθεση με την αστυνομία που είχε απαγορεύσει την είσοδο στον σταθμό περισσότερων από 2.000 μεταναστών. Σήμερα η αστυνομία παραμέρισε και το πλήθος όρμησε μέσα. Ορισμένοι δίσταζαν να επιβιβαστούν στα τρένα καθώς δεν ήταν βέβαιοι πού κατευθύνονταν.



«Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία αλλά αυτό το τρένο στον σταθμό μπορεί να πηγαίνει αλλού. Ακούσαμε ότι μπορεί να πηγαίνει σε έναν καταυλισμό. Έτσι θα μείνουμε εδώ και θα περιμένουμε», είπε η Ίσρα Μαρντίνι, μια 17χρονη από τη Δαμασκό, που φορούσε τζιν και ένα T-shirt.



Καθώς αναχωρούσε το τρένο, βουλευτές στη Βουδαπέστη συζητούσαν μια σειρά τροποποιήσεων στους μεταναστευτικούς νόμους της Ουγγαρίας που σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των παράνομων διελεύσεων των συνόρων στο «μηδέν».

Προβλέπουν τη δημιουργία ζωνών κράτησης στα νότια σύνορα της χώρας με τη Σερβία, όπου συνεργεία ολοκληρώνουν την κατασκευή ενός φράχτη ύψους 3,5 μέτρων.

Παγκόσμιο σοκ από την τραγωδία με το νεκρό αγόρι στις ακτές της Τουρκίας


Δεν ήταν το μοναδικό παιδί που πνίγηκε στο ναυάγιο του δουλεμπορικού που μετέφερε Σύρους πρόσφυγες από την Αλικαρνασσό στην Κω. Πνίγηκαν κι άλλα παιδιά. Ανάμεσά τους, ο αδερφός του. 



Η φωτογραφία του μικρού αγοριού στην παραλία της Τουρκίας, η εικόνα του άψυχου κορμιού του να γίνεται έρμαιο των κυμάτων έγινε πρώτο θέμα παντού. Στο άψυχο κορμάκι του, το ντυμένο ακόμη με το σορτσάκι και το μπλουζάκι του, συγκεντρώθηκε όλο το δράμα των εκατομμυρίων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Συρία του εμφυλίου, του Άσαντ, των τζιχαντιστών. 


Το όνομα του αγοριού που συγκίνησε, εξόργισε, "άγγιξε" εκατομμύρια ανθρώπων που είδαν την εικόνα του, είναι Αϊλάν Κουρντί. Ήταν τριών ετών. Ταξίδευε μαζί με τον 5χρονο αδερφό του Γκαλίπ, τη μητέρα και τον πατέρα τους. Οικογένεια Κούρδων, είχαν φύγει από τη Συρία για να γλιτώσουν τον πόλεμο, έφτασαν στο Μποντρούμ και από εκεί τους έβαλαν σε βάρκα για να περάσουν στην Κω. 


Μισή ώρα αφού η βάρκα γεμάτη Σύρους πρόσφυγες έφυγε από την Αλικαρνασσό, βυθίστηκε στο Αιγαίο. Στα διεθνή χωρικά ύδατα. Ο Γκαλίπ και ο Αϊλάν δεν φορούσαν σωσίβια... Δεν είχαν καμία τύχη. Πνίγηκε και η μητέρα τους, η 35χρονη Ριχάν. Ο πατέρας τους Αμπντουλάχ κατάφερε να γυρίσει στην ακτή. 

Λίγη ώρα αργότερα, τα άψυχα κορμάκια των δυο αγοριών ξεβράστηκαν στην ακτή Αλι Χοκα στην Αλικαρνασσό. Εκεί, ο φωτογραφικός φακός του Reuters κατέγραψε τις συγκλονιστικές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου και έγιναν σύμβολο της τραγωδίας. 

Εκεί, ο μικρός Αϊλάν βρέθηκε από έναν Τούρκο συνοριοφύλακα πεσμένος μπρούμυτα στην άμμο. Νεκρός πριν μάθει τις λέξεις πόλεμος και προσφυγιά. Ο άνδρας έγινε κι εκείνος σύμβολο: σήκωσε απαλά στα χέρια του το άψυχο σώμα του παιδιού και το απομάκρυνε από την παραλία. Το ίδιο έκανε κάποιος συνάδελφός του, με το σώμα του 5χρονου Γκαλίπ. 

Δυο αγόρια, μια τραγωδία. Αυτή ήταν η ιστορία τους.
 
Υπάρχει όμως και μια δεύτερη τραγική ιστορία. Μαζί με τη βάρκα του Αϊλάν και του Γκαλίπ, υπήρχαν κι άλλες. Σε μια από αυτές επέβαιναν 16 πρόσφυγες. Κι αυτή βυθίστηκε. Οκτώ πνίγηκαν, τέσσερις σώθηκαν και άλλοι τέσσερις αγνοούνται.



Ανάμεσα στους νεκρούς ο 11χρονος Ζάινμπ Αχμέτ Χαντί και ο 9χρονος αδερφός του Χαϊντέρ. Η μητέρα τους Ζεϊνεπ και η αδερφή τους Ροουάντ κατάφεραν να επιζήσουν. 

Σύμφωνα με έναν επιζώντα, τον Ομέρ Μοσόν, 175 άνθρωποι στριμώχτηκαν από τους δουλέμπορους σε 12 βάρκες για να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. "Πληρώσαμε 2050 ευρώ ο καθένας" λέει. "Η βάρκα ήταν για 10 ανθρώπους. Βυθίστηκε σχεδόν μόλις βγήκαμε στ’ ανοιχτά. Όσοι δεν ήξεραν κολύμπι, δεν είχαν καμία τύχη". 



«Τα παιδιά μου, μου γλίστρησαν από τα χέρια»

O πατέρας του μικρού Σύρου ηλικίας 3 ετών που πνίγηκε στα ανοιχτά της Τουρκίας και οι φωτογραφίες του άψυχου σώματός του προκάλεσαν σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο, περιέγραψε σήμερα ότι οι γιοι του «του γλίστρησαν από τα χέρια» όταν το πλεούμενο με το οποίο ταξίδευαν προς την Ελλάδα βυθίστηκε.

«Είχαμε σωσίβια διάσωσης όμως το πλοίο βυθίστηκε ξαφνικά επειδή κάποιοι εκ των επιβαινόντων σηκώθηκαν από τις θέσεις τους. Κρατούσα το χέρι της γυναίκας μου. Όμως τα παιδιά μου, μου γλίστρησαν από τα χέρια» είπε ο Αμπντάλα Σενού στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Δώδεκα Σύριοι πρόσφυγες έχασαν την ζωή τους τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού (νοτιοδυτιικά).

Μεταξύ αυτών ο μικρούλης Αϊλάν, ηλικίας 3 ετών, οι εικόνες με τη σορό του οποίου να έχει εκβραστεί στις τουρκικές ακτές που κυκλοφόρησαν ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τον Τύπο, προκάλεσαν συγκίνηση αλλά και την κατακραυγή σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ο αδελφός του Γκάλεμπ, ηλικίας 5 ετών, και η μητέρα τους Ριχάνα, 27 ετών, επίσης πνίγηκαν.

«Το σκοτάδι είχε καλύψει τα πάντα και όλος ο κόσμος φώναζε. Για αυτό ακριβώς το λόγο η σύζυγός μου και τα παιδιά μου δεν άκουσαν την φωνή μου. Προσπάθησα να κολυμπήσω έως την ακτή ακολουθώντας τα φώτα όμως δε μπόρεσα να βρω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου μόλις έφθασα στη στεριά» εξήγησε ο Σενού. «Πήγα στο νοσοκομείο και εκεί έμαθα τα άσχημα νέα» προσέθεσε ο πατέρας.

Ο άνδρας, με καταγωγή από την κουρδική πόλη Κομπάνι (βόρεια Συρία) ανέφερε επίσης στο Dogan ότι είχε επιχειρήσει και άλλη φορά -μάταια ωστόσο- να μεταβεί στην Ελλάδα με την οικογένειά του. Τότε, το πλοίο τους το αναχαίτισε το ελληνικό Λιμενικό Σώμα.




Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μπροστά η ΝΔ με 0,3% σε δημοσκόπηση της GPO για το MEGA


Θα μας πείτε "κοίτα ποιος μιλάει" - το πολύ "αμαρτωλό"  Μεγάλο Κανάλι ...

Όμως, είχαμε προειδοποιήσει ότι η συντηρητική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Τσίπρα πρώτα απ' όλα θα ευνοούσε τις πιο "αυθεντικές δυνάμεις του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.



Στη δημοσκόπηση, λοιπόν, της GPO για το Mega καταγράφεται αυτή η εξέλιξη καθώς η ΝΔ προηγείται με 0,3%. Συγκεκριμένα, πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ με 25,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%. 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 5,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,1%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 5,3% και το Ποτάμι 4,6%. Οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στο όριο εισόδου στη Βουλή στο 3% και οι Ένωση Κεντρώων στο 3,2%. 

Αναποφάσιστο δηλώνει το 12,8% των ερωτηθέντων. 

Στο ερώτημα εάν ήταν αναγκαία η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες οι πολίτες απαντούν αρνητικά. Συγκεκριμένα το 66,7% δηλώνει ότι δεν ήταν αναγκαίες οι πρόωρες εκλογές και μόλις το 32,9% απαντά ότι ήταν αναγκαίες. 



Για το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 50,6% ζητούν αυτοδυναμία και μόλις το 31,4% της ΝΔ ζητά το ίδιο. Υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται το 45,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 65,2% της ΝΔ. 




Επιπλέον οι 7 στους 10 ερωτηθέντες κρίνουν αρνητικά την διαπραγμάτευση και το αποτέλεσμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 





Φυσικά πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις.

Όμως, ορισμένα προβλήματα καταγράφονται και στα ευρήματα τους - χώρια που λειτουργούν συνήθως ως κατευθυντήριοι μοχλοί για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης, ειδικότερα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. 

Εικόνες-σοκ: Τραγωδία με 12 νεκρούς μετανάστες στα τουρκικά παράλια


Η φωτογραφία ενός μικρού παιδιού, το πτώμα του οποίου εκβράστηκε σε μια παραλία σε ένα από τα γνωστότερα θέρετρα της Τουρκίας, κάνει τον γύρο του κόσμου, μετά τον πνιγμό τουλάχιστον 12 προσφύγων στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Κω.



Η φωτογραφία δείχνει ένα αγοράκι που φοράει ένα κατακόκκινο μπλουζάκι και μπλε σορτσάκι να κείτεται με το πρόσωπο στην άμμο, κοντά στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσός). Σε μια δεύτερη εικόνα, ένας αστυνομικός κρατάει στην αγκαλιά του το άψυχο σώμα του παιδιού και το απομακρύνει από το σημείο.



Το χάσταγκ "KiyiyaVuranInsanlik" - που σημαίνει «Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά» - έγινε το βασικό θέμα συζήτησης στο Twitter αφού οι φωτογραφίες αυτές αναπαρήχθησαν κατά κόρον.

Τα δύο πλοιάρια που μετέφεραν τους πρόσφυγες, οι οποίοι πιστεύεται ότι ήταν Σύροι, είχαν αποπλεύσει ξεχωριστά από την περιοχή Ακιαρλάρ της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των τουρκικών λιμενικών αρχών.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται πέντε παιδιά και μια γυναίκα. Άλλοι επτά άνθρωποι σώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού ενώ δύο έφτασαν κολυμπώντας στην ακτή, καθώς φορούσαν σωσίβια. Ο ίδιος αξιωματικός είπε ότι έχουν σχεδόν σβήσει οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί δύο ακόμη πρόσφυγες που αγνοούνται.




Η απόλυτη φρίκη σε όλη της την τραγική διάσταση.

Και με τους "ισχυρούς' αυτού του κόσμου να το παίζουν "Πόντιοι Πιλάτοι"  ... 

Οριακή η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σε τελευταία δημοσκόπηση



Μια νέα δημοσκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι θα έχουμε «το απόλυτο ντέρμπι» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία για την "πρωτιά" στις εκλογές.

Φυσικά λέμε εμείς μέσα στη μνημονιακή τροχιά  που έχουν αποδεχτεί τα δύο μεγαλύτερα κόμματα  - όπως και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα.


Σε ένα πολύ "φτηνό" και σικέ προεκλογικό σκηνικό.

Όπου οι Έλληνες πολίτες ελάχιστα ή τίποτε δεν έχουν να ωφεληθούν. 


Σύμφωνα, λοιπόν, με την δημοσκόπηση της Pulse για το Action24 η διαφορά των δύο κομμάτων αποτυπώνεται μόλις στο 1%.




Ειδικότερα:
Στην πρόθεση ψήφου
  • ΣΥΡΙΖΑ 26%,
  • ΝΔ 25%
  • Χ.Α. 6%
  • ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%,
  • Ποτάμι 5%, ΚΚΕ 5%
  • ΛΑ.Ε. 4%
  • Ενωση Κεντρώων 3%
  • ΑΝ.ΕΛ 2,5%
Πρόθεση με αναγωγή
Στην πρόθεση με αναγωγή επί των εγκύρων, τα αντίστοιχα ποσοστά έχουν ως εξής:
  • ΣΥΡΙΖΑ 27,5%,
  • ΝΔ 26,5 %,
  • ΧΑ 6,5%,
  • Ποτάμι 5,5%,
  • ΚΚΕ 5,5%,
  • ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,5%,
  • ΛΑ.Ε. 4,5%,
  • Ενωση Κεντρώων 3%
  • ΑΝ.ΕΛ 2,5%
Αρνητικά αξιολογεί η μεγάλη πλειοψηφία την επτάμηνη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ με 68%, ενώ θετικά την αξιολογεί το 28%.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, κατά 24%, επιθυμεί να προκύψει από τις εκλογές κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και άλλα κόμματα. Το 21% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με πρώτη τη ΝΔ, το 17% κυβέρνηση συνεργασίας με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 17% επιθυμεί αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ και το 8% αυτοδυναμία Νέας Δημοκρατίας.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με 36% έναντι 32% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. (Το ποσοστό της καταλληλότητας του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργός σήμερα, είναι ακριβώς το ίδιο -36%- με αυτό που είχε ο Αντώνης Σαμαράς στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου).
Σημαντική είναι η παράσταση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 50%, έναντι 36% της ΝΔ.

Σε ερώτημα σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, υπέρ της δραχμής τοποθετείται το 22% της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, της αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου.

Κατά την άποψή μας αυτό που καταγράφει η δημοσκόπηση αυτή είναι η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ  να εμπνεύσει και να δώσει οποιαδήποτε διαφορετική προοπτική.

Την οποία απεμπόλησε - ειδικότερα μετά την απίστευτη κωλοτούμπα που ακολούθησε το δημοψήφισμα.

Ωστόσο, και το νέο "δικομματικό" σκηνικό που επιχειρείται να στηθεί  δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα προβλήματα του τόπου.

Γι' αυτό εκείνο που θα επιχειρηθεί μετά τις εκλογές είναι κάποια μορφή "μεγάλου συνασπισμού"  με διάφορες μορφές ώστε να "εξασφαλιστούν" τα συμφέροντα του μνημονιακού καθεστώτος και των δανειστών.

Ενώ οι δυνάμεις που κινούνται πιο 'αριστερά" από αυτή τη λογική δεν φαίνονται ικανές να αποτρέψουν αυτές τις εξελίξεις.

Μια ευρύτερη ανασύνταξη, λοιπόν, των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα αγωνιστούν για μια διαφορετική προοπτική της χώρας είναι αναγκαία να πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές. 










Αναστάτωση με το σχέδιο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις- Το διαψεύδει ο ίδιος

Σάλος έχει προκληθεί από το σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ότι μελετάται σενάριο για την πλήρη περικοπή των επικουρικών συντάξεων και την καθιέρωση ενιαίας σύνταξης ύψους 600 ευρώ το μήνα. 

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία επανέρχεται με άλλο όνομα και καθορίζει το μέλλον για όλους, όχι μόνο για τους νέους συνταξιούχους, για όσους τώρα ή στο μέλλον πάρουν σύνταξη αλλά και για όσους ήδη είναι συνταξιούχοι.

Το σενάριο 

Η επιτροπή Σοφών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας επεξεργάζεται ένα σχέδιο που φέρνει ανατροπές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ασφαλιστικού με τέσσερα Ταμεία (ΊΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Επιστημόνων) τα οποία θα έχουν ομογενοποιημένους κανόνες (κρατήσεις αποδόσεις συντάξεων κλπ) που θα επιφέρει ριζική αλλαγή στον υπολογισμό και άρα στα ποσά του εφαπαξ κλπ

Επί της ουσίας το σχέδιο προβλέπει μια εθνική σύνταξη της τάξης δηλαδή των 250 ως 400 ευρώ η οποία θα συμπληρώνεται από την ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό δηλαδή που θα προκύπτει με βάση τις ασφαλιστικές κρατήσεις.

Το ποσό αυτό δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες των Ταμείων θα περικόπτεται και θα φτάνει ακόμη και τα 150 ευρώ. Στο σύνολο της σύνταξη οι συνταξιούχοι δεν θα λαμβάνουν δηλαδή ποσό μεγαλύτερο των 600 ευρώ.

Διάψευση από Κατρούγκαλο

Το δημοσίευμα διέψευσε κατηγορηματικά ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων υποστήριξε ότι «Έχω συγκροτήσει επιτροπή για αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, η επιτροπή δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, πολύ περισσότερο σε τέτοια τερατώδη πράγματα, όπως πρόταση για 600 ευρώ ανώτατη σύνταξη».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του τέως υπουργού, η εθνική σύνταξη θα είναι ίδια για όλους, θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και πάνω σε αυτήν θα προστίθεται η κύρια σύνταξη, που θα είναι συνάρτηση των εισφορών και του εργασιακού βίου του κάθε εργαζόμενου. 

«Το δημοσίευμα αναφέρεται ακριβώς στα αντίθετα πράγματα», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι δεν συντηρούν μονάχα τον εαυτό τους, αλλά τα άνεργα παιδιά τους και εγγόνια τους. Για μας είναι ένα μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια εθνική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» τόνισε ο τέως υπουργός Εργασίας.

Επιστολή Κατρούγκαλου στην Εφημερίδα των Συντακτών

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε επιστολή του προς την Εφημερίδα των Συντακτών διέψευσε την ορθότητα του δημοσιεύματος και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα έκανε λόγο για «μονταζιέρα», «μείξη αποσπασμάτα» και στοιχεία άγνωστης προέλευσης που «δεν ταιριάζουν σε εφημερίδα του ήθους της ΕφΣυν», ενώ διέψευσε ότι πρότεινε εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. 

Απαντήσεις στο δημοσίευμα περί πρότασης μείωσης των συντάξεων στα 600 ευρώ έδωσε νωρίτερα ο πρώην υπουργός, με συνέντευξη Τύπου από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παρέμβαση έκανε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ με στοχοποίηση προσώπων».

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για προβοκάτσια, για βρώμικο πόλεμο και κατασκευασμένη παρουσίαση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος τρελός θα έκανε εισήγηση για σύνταξη 600 ευρώ;»

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Σοκ στο Άουσβιτς: Τοποθέτησαν υπαίθριο κλιματισμό που θύμισε τους θαλάμους αερίων!





Πολλοί επισκέπτες, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι, εκδήλωσαν την εντονότατη δυσαρέσκειά τους, καθώς, όπως δήλωσαν, η εικόνα του "υπαίθριου κλιματισμού" παραπέμπει στους θαλάμους αερίων.

Σωρεία αντιδράσεων και επικριτικά σχόλια από Εβραίους και μη, επισκέπτες του χώρου μνήμης του Άουσβιτς, όπου τοποθετήθηκε ατυχώς, ένα υπαίθριο κλιματιστικό που ξύπνησε μνήμες φρίκης.
Το τελευταίο διάστημα στην Πολωνία επικράτησαν συνθήκες καύσωνα με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 37 βαθμούς και τα επίπεδα υγρασίας να κορυφώνονται.

Η διοίκηση του Άουσβιτς επέλεξε τον υπαίθριο κλιματισμό για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, όπως ανακοινώθηκε, παρόλα αυτά η κίνηση ήταν φορτισμένη σημειολογικά εκ του αποτελέσματος.

Κόσμος που βρέθηκε στον χώρο μνήμης διατύπωσε παράπονα για κακογουστιά και για λάθος επιλογή, ωστόσο πολλοί προσβλήθηκαν καθώς στο Άουσβιτς είχαν χάσει και συγγενικά τους πρόσωπα τη μαύρη εποχή του Χίτλερ.

Ο Μέγιερ Μπόλκα, εβραϊκής καταγωγής και ένας από τους επισκέπτες του μουσείου, δήλωσε στηDailymail:

"Σε ένα μέρος όπως αυτό, θα έπρεπε να σκεφτούν την εικόνα της εγκατάστασης. Αν θέλεις να δροσίσεις τους ανθρώπους, μπορείς να βρεις άλλες λύσεις και όχι αυτό. Με το που κατέβηκα από το λεωφορείο, μπήκα κατευθείαν στα ντους. Ήμουν σε κατάσταση σοκ. Περπάτησα μέχρι την υποδοχή και ζήτησα εξηγήσεις. Μου είπε ότι ήταν μια ζεστή μέρα. Τα ντους ξύπνησαν μνήμες φρίκης, ιδίως για τους ηλικιωμένους συμπατριώτες μου".

Η διοίκηση του Μουσείου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι δεν ήθελε να προκαλέσει, και ότι τοποθέτησε το σύστημα υπαίθριου κλιματισμού για την άνεση των επισκεπτών. Παρόλα αυτά, η χρήση του μηχανισμού θα επανεξεταστεί και θα αφαιρεθεί για να αντικατασταθεί από άλλο τύπο κλιματισμού.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου του Στρατοπέδου καταγράφονται το πλήθος και οι κατηγορίες των εξής καταγεγραμμένων θυμάτων αυτού του στρατοπέδου, με τα αντίστοιχα διακριτικά σήματα με τα οποία τους χαρακτήριζαν οι Ναζιστές:


-Εβραίοι (δύο τρίγωνα που σχηματίζουν εξάκτινο αστέρι, σε συνδυασμό με την κατηγορία του κρατουμένου): Από το 1943 και έπειτα αποτελούσαν την πιο πολυάριθμη ομάδα κρατουμένων. Συνολικά 1.100.000 Εβραίοι εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς μεταξύ των ετών 1940-1945. Περίπου 960.000 θανατώθηκαν εκεί (από τους οποίους 865.000 σε θαλάμους αερίων αμέσως κατά την άφιξή τους και περίπου 95.000 από τις 200.000 Εβραίων που ήταν καταγεγραμμένοι ως κρατούμενοι). Υπολογίζεται ότι περίπου 55.000 Έλληνες Εβραίοι εκτοπίστηκαν με προορισμό αυτό το στρατόπεδο. Ο διοικητής του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες, ομολόγησε ότι δολοφόνησε περίπου 40.000 Ουγγρο-εβραίους κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού του 1944.

- Πολιτικοί κρατούμενοι (κόκκινο τρίγωνο): Στην πλειονότητά τους ήταν Πολωνοί που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια ενεργειών καταστολής ή λόγω της συμμετοχής τους σε αντιστασιακά κινήματα. Ο αριθμός τους ανέρχεται στους 160.000 περίπου.

- Πολωνοί ("P" πάνω σε κόκκινο τρίγωνο): Ήταν η πολυπληθέστερη ομάδα μη Εβραίων κρατουμένων. Περίπου 140-150.000 Πολωνοί εκτοπίστηκαν σε αυτό το στρατόπεδο. Οι μισοί από αυτούς, περίπου 70-75.000 άτομα, εξοντώθηκαν είτε με εκτελέσεις είτε πέθαναν από την πείνα ή τις ασθένειες.
-Αθίγγανοι και κοινωνικά απροσάρμοστοι (μαύρο τρίγωνο): Περίπου 23.000 Αθίγγανοι βρήκαν το θάνατο εκεί, η πλειονότητά τους μέσω αποτέφρωσης. Επίσης, υπήρχε ένας μικρός αριθμός εκδιδομένων γυναικών.

- Αιχμάλωτοι πολέμου: Αφορά κυρίως σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου. Περίπου 15.000 άτομα εκτοπίστηκαν εκεί και όλοι τους σχεδόν εξοντώθηκαν.

- Άλλες εθνικές ομάδες: Υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 κρατούμενοι προέρχονταν από διάφορες άλλες εθνικές ομάδες, Τσέχοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Σλοβένοι, κ.α.

- Σωφρονιστικοί κρατούμενοι (σημάδι "EH" (Erziehungshäftling)): Υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου 11.000 κρατούμενοι εξαιτίας διαφόρων παραπτωμάτων.

- Ποινικοί κρατούμενοι (πράσινο τρίγωνο): Αυτή η κατηγορία περιλάμβανε λίγες εκατοντάδες κρατουμένων.

- Μάρτυρες του Ιεχωβά (μωβ τρίγωνο): Φυλακίζονταν λόγω της συμπεριφοράς και της στάσης τους, που ήταν αποτέλεσμα των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους. Υπήρχαν τουλάχιστον 138 καταγεγραμμένοι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Υπήρχαν επίσης 249 κρατούμενοι που είχαν καταχωρηθεί σε άλλες κατηγορίες, αν και ήταν γνωστό ότι ήταν Μάρτυρες του Ιεχωβά.

- Ομοφυλόφιλοι (ροζ τρίγωνο): Τουλάχιστον μερικές δεκάδες ομοφυλόφιλων φυλακίστηκαν και καταγράφηκαν σε αυτή την κατηγορία.

Ο Franciszek Piper αναφέρεται στη μελέτη του Die Zahl der Opfer von Auschwitz (ελλ. Ο αριθμός των θυμάτων του Άουσβιτς) βάσει έρευνας και πηγών που συγκεντρώθηκαν στο διάστημα 1945-1990 σε 1.100.000 νεκρούς στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου.

Ο Jean-Claude Pressac αναφέρεται στο βιβλίο του Les Crématoires d' Auschwitz (ελλ. Τα κρεματόρια του Άουσβιτς) στην δολοφονία μέχρι και 711.000 ανθρώπων. Συνυπολογίζει εδώ τους 470.000-550.000 Εβραίους, οι οποίοι εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, όπου χάθηκαν τα ίχνη τους, 126.000 κρατούμενους οι οποίοι υπάρχουν καταγεγραμμένοι στα αρχεία, 15.000 σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου όπως και 20.000 νεκρούς διάφορων μειονοτήτων (όπως π.χ. "Τσιγγάνοι"). Ο Pressac τονίζει ότι οι αριθμοί αυτοί βασίζονται στην σύγχρονη έρευνα (1995) και ίσως θα πρέπει, βάσει κατοπινής έρευνας, να διορθωθούν. Πράγματι, ο αριθμός των Ούγγρων Εβραίων που εκτοπίστηκαν το 1944 ήταν μεγαλύτερος από ότι ανέφερε ο Pressac και στο μεταξύ έχει διορθωθεί.

Τα στρατόπεδα του Άουσβιτς βρίσκονταν, όπως όλα τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης των εθνικοσοσιαλιστών, υπό τη διεύθυνση των SS του Χάινριχ Χίμλερ.


Η μαζική δολοφονία οργανώθηκε κυρίως από τον Αδόλφο Άιχμαν. Το διοικητικό κέντρο του συγκροτήματος Άουσβιτς βρισκόταν στο αρχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς Ι. Από το 1943 το στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου απέκτησε μεγαλύτερη ανεξαρτησία και ξεχωριστούς διοικητές.

-Ρούντολφ Ες, (Μάιος 1940 - Νοέμβριος 1943), επέστρεψε για την εξόντωση των Ούγγρων Εβραίων στο Άουσβιτς για το διάστημα Μαΐου – Ιουλίου 1944.
-Φρίντριχ Χαρτγιενστάιν, (Νοέμβριος 1943 - 15 Μαΐου 1944)
-Γιόζεφ Κράμερ, (Μάιος 1944 - Δεκέμβριος 1944)
-Ρίχαρντ Μπαιρ, (από Μάιο 1944 του Άουσβιτς Ι, από Δεκέμβριο 1944 μέχρι Ιανουάριο 1945 και του Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου)

Ο Ρούντολφ Ες απαγχονίστηκε το 1947 μπροστά στην είσοδο του κρεματορίου του Άουσβιτς Ι. Ο Χαρτγιενστάιν καταδικάστηκε σε θάνατο. Πέθανε το 1954 φυλακισμένος στο Παρίσι. Ο Κράμερ εκτελέστηκε το 1945 στο Χάμελν. Ο Μπαιρ πέθανε σε φυλακή της Φρανκφούρτης το 1963, λίγο πριν την έναρξη της δίκης του.

-Ο Δρ Γιόζεφ Μένγκελε έκανε κυρίως μελέτες και ανορθόδοξα, απάνθρωπα πειράματα πάνω σε δίδυμους και νάνους. Για συγκριτικές αναλύσεις π.χ. των εσωτερικών οργάνων διδύμων τους σκότωνε με ενέσεις φαινόλης.

-Ο Καθηγητής Δρ Καρλ Κλάουμπεργκ πραγματοποίησε, αγνοώντας κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια των θυμάτων του, πειράματα στείρωσης σε γυναίκες κρατούμενες του Άουσβιτς.

-Εκτός από τους 1000 και πλέον άντρες της SS που έδρασαν στο Άουσβιτς, υπήρξαν και 200 περίπου γυναίκες. Μεταξύ αυτών ήταν οι: Μαρία Μάντελ, Γιοχάνα Μπόρμαν, Μάργκοτ Ντρέχσελ, Ίρμα Γκρέζε, Χίλντεγκαρντ Λαίχερτ, Φρειδερίκη Σνάιντερ, Ελίζαμπετ Φόλκενρατ και Έμα Τσίμερ.

-Μετά τον πόλεμο υποβλήθηκε μήνυση κατά των ιδιοκτητών των εταιριών Deutsche Gesellschaft für Schädlingsbekämpfung m.b.H. (Degesch) και Tesch & Stabenow (Testa), οι οποίες προμήθευαν στο Άουσβιτς το εντομοκτόνο Κυκλώνας Β. Η πατέντα του "Κυκλώνα" ανήκε στη φίρμα I G Farben, στην οποία ανήκε και η μονάδα παραγωγής συνθετικού ελαστικού του στρατοπέδου, η οποία διαλύθηκε μετά το τέλος του Πολέμου. Το φάρμακο αυτό είχε χρησιμοποιηθεί στους θαλάμους αερίων για την δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ντοκιμαντέρ – Η άγνωστη εξέγερση των Ελλήνων Εβραίων στο Άουσβιτς τον Οκτώβριο του 1944:




«Στις 7 Οκτωβρίου του 1944, ημέρα Σάββατο, οι Γερμανοί επιχείρησαν να απομακρύνουν επιπλέον 200 άνδρες (Έλληνες και Ούγγρους) που είχαν ήδη επιλεγεί για εξόντωση. Ήταν περίπου 14.30 το μεσημέρι, όταν μια ομάδα των Ες-Ες έφτασε με ονομαστικούς καταλόγους για τη δεύτερη διαλογή […] Όταν άρχισαν να εκφωνούν τα ονόματα των Ελλήνων, κανείς δεν απάντησε. Σε κάποια στιγμή μια φωνή (πιθανόν του Ιωσήφ Βαρούχ) στα ελληνικά: ‘θα γίνει ή όχι το ντου που λέγαμε;’ Αμέσως όρμησαν στους Γερμανούς φρουρούς, τους αφόπλισαν και οχυρώθηκαν μέσα στο κρεματόριο ΙΙΙ με τα λίγα όπλα που διέθεταν, αναμένοντας από τους συντρόφους τους να κινηθούν. Δυστυχώς, αν και μυημένοι στο σχέδιο της εξέγερσης, οι άνδρες στα άλλα κρεματόρια δεν κινήθηκαν [..]. Μέσα σε ελάχιστη ώρα, ισχυρές δυνάμεις της φρουράς με πολυβόλα και σκυλιά περικύκλωσαν την περιοχή και ξεκίνησε μια ηρωική αλλά απελπιστικά άνιση μάχη. […]
Από τους 300 Έλληνες Εβραίους που πήραν μέρος στην εξέγερση, επέζησαν μόνο οι 26. Οι περισσότεροι έπεσαν ηρωικά κάτω από τη βροχή σφαιρών, ενώ οι υπόλοιποι που παραδόθηκαν εκτελέστηκαν επί τόπου, όπως ο Μωύς Ααρών, ο Ιακώβ (Βίκο) Μπρούδο, ο Ισαάκ Βαρούχ (ανήκαν στο κρεματόριο IV) και ο Σαμ Καράσσο..
Όσοι Έλληνες Εβραίοι από τα άλλα κρεματόρια και το γειτονικό Kanada παρακολουθούσαν τα γεγονότα, ανήμποροι να αντιδράσουν, θυμούνται πως μέσα στους κρότους και τα ουρλιαχτά ακούγονταν ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος.
Μπορεί η εξέγερση εκείνη να απέτυχε- αν και ποτέ δεν διαλευκάνθηκε από ποιον προδόθηκε- αλλά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μαρτυρία του διασωθέντα Μαρσέλ Νατζαρή: «Eστω και διά ολίγα λεπτά ευρέθησαν ελεύθεροι»».
[Απόσπασμα από το βιβλίο της Φωτεινής Τομαή, προϊσταμένης της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, «Ελληνες στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου», εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2009

Πάντα "ευρηματικοί" ορισμένοι τύποι στη Γερμανία και με ιδιαίτερη "ευαισθησία" απέναντι στην ιστορική μνήμη ...