Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Απεργίες, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις – η απάντηση των εργαζομένων σ’ όλη την Ευρώπη


Διαδηλώσεις και απεργίες συγκλονίζουν όλη την Ευρώπη.

Σειρά είχε σήμερα η Γαλλία, η οποία γνώρισε μια γενική απεργία ως διαμαρτυρία για την επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια.



Σύμφωνα με υπολογισμούς ανάμεσα σε 800.000 με 2 εκατομμύρια διαδηλωτές σε 200 πόλεις της Γαλλίας - στο Παρίσι, στη Λυών, στο Στρασβούργο, στη Μασσαλία, στο Μπορντώ, στην Τουρ και αλλού - συμμετείχαν σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις.


Τις κινητοποιήσεις οργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες CGT-CFDT-CFTC-FSU-Solidaires-UNSA και είχαν σημαντική επιτυχία στις μεταφορές, στο μετρό, στις αεροπορικές πτήσεις, στο χώρο της εκπαίδευσης και αλλού.


Οι απεργίες αυτές έρχονται ως συνέχεια σε παρόμοιες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα όπου το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα ακολουθήσει η γενική απεργία στις 29 Ιουνίου.

Ενώ το ΠΑΜΕ δρομολογεί τις δικές του κινητοποιήσεις.

Είναι η φυσιολογική αντίδραση των εργαζομένων της Ελλάδας και της Ευρώπης απέναντι στην καταιγίδα των μέτρων λιτότητας που προωθούν ΕΕ, ΔΝΤ και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να «ξεπεράσουν την κρίση». Στο στόχαστρο βρίσκονται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και ιδιαίτερα τα συστήματα ασφάλισης των ευρωπαϊκών κρατών.


Τους τελευταίους μήνες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σ’ ένα ιδιότυπο συναγωνισμό για την επινόηση «πακέτων» λιτότητας, μείωσης δηλαδή των δημοσίων δαπανών και αύξησης των φορολογικών τους εσόδων, για να «ορθολογικοποιήσουν» τα δημοσιονομικά τους μεγέθη. Βεβαίως η οικονομική λιτότητα ουδέποτε έγινε αδιαμαρτύρητα αποδεκτή από τις κοινωνίες. Πολύ περισσότερο όταν ακόμη και όταν οι συντηρητικοί «Financial Times» αποκάλεσαν το προτεινόμενο πρόγραμμα λιτότητας από τον υπουργό Οικονομικών της νέας βρετανικής κυβέρνησης, Τζορτζ Όσμπορν, «λουτρό αίματος».

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αποτελούν αυτή την στιγμή το μοναδικό τρόπο απάντησης σ’ αυτή την αντιλαϊκή λαίλαπα. Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις και για διεύρυνση και συντονισμό τους σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Πέρα από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις απεργίες που πραγματοποιούν, στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τα εργατικά συνδικάτα, κινητοποιήσεις προτίθενται να διοργανώσουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Πριν λίγες ημέρες ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εργατικών Συνδικάτων (ΕΤUC) Τζον Μονκς κατήγγειλε χθες την «επιστροφή ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου στη δεκαετία του 1930» και τόνισε ότι προχωρούν οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση μιας πανευρωπαϊκής γενικής απεργίας στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010.


Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη.


Ωστόσο καταγράφονται και αντιφατικά φαινόμενα.

Όπως είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπου έγιναν εκλογές. Στην Ουγγαρία πήρε 16,7% και βγήκε τρίτο κόμμα από 2,2% που είχε το 2006 το φιλοναζιστικό κόμμα. Στην Ολλανδία σχεδόν τριπλασίασε τις έδρες της και τις έκανε 24 από 9 που είχε αναδεικνυόμενη τρίτο κόμμα. Άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων παρουσιάστηκε στη Σλοβακία και τις εκλογές του Βελγίου.

Προκύπτει, λοιπόν, με εμφατικό τρόπο το πρόβλημα, αν η απάντηση μπορεί να είναι μόνο στο επίπεδο του κοινωνικού κινήματος ή αν θα πρέπει να αναπτυχθούν και οι πολιτικές προϋποθέσεις καθώς και οι εναλλακτικές προτάσεις εξόδου από την κρίση.

Προϋποθέσεις και προτάσεις τόσο στο επίπεδο της κάθε χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ετοιμότητα, η διάθεση και η ικανότητα των αριστερών και ριζοσπαστικών δυνάμεων θα δοκιμαστεί και σε αυτό το επίπεδο.

Είναι ένα πρόβλημα άμεσα πολιτικό και πρακτικό, όσο και θεωρητικό.

Μέχρι να αναπτυχθούν αυτές οι προϋποθέσεις οι αγώνες των εργαζομένων αποτελούν τη μόνη δυνατή και ρεαλιστική απάντηση.

Κάτι ακόμα που είναι ενδιαφέρον είναι και οι κινητοποιήσεις και σε άλλες πλευρές του πλανήτη. Όπως για παράδειγμα στην Κίνα, σε μια χώρα όπου το κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σύστημα – κατ’ όνομα «κομμουνιστικό» και στην πράξη ένα μίγμα κρατικού καπιταλισμού με τη μονοκρατορία του ΚΚ Κίνας και με «ελεύθερες» ζώνες άγριου κερδοσκοπικού καπιταλισμού - δεν ήταν συνηθισμένο σε αυτές τις μορφές κινητοποίησης.


Ο κινεζικός Τύπος γράφει τελευταία όλο και πιο συχνά για απεργίες που αγγίζουν γνωστές εταιρείες διαφόρων επαρχιών, όπως τη Honda στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις κι έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους από τις 17 Μαΐου. Με σύνθημα «απεργία μέχρις εσχάτων», απαιτούν καλύτερες αμοιβές και νέες συμβάσεις εργασίας. Τέσσερα εργοστάσια της Honda στην Κίνα αναγκάστηκαν να διακόψουν προσωρινά την παραγωγή τους, ενώ ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους που οδήγησαν σε μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 35%.


Με αίτημα την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεών τους, από τις 28 Μαΐου ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι κινεζικής εταιρείας που προμηθεύει το εργοστάσιο της Hyundai στο Πεκίνο με σασί και ανταλλακτικά. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι μισθοί τους κατά 15%. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε επιχειρήσεις στη Χενάν και τη Γιουνάν.


Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε εγκαταστάσεις της Toyota αλλά και σε άλλες βιομηχανίες.

Οι εργασιακές σχέσεις στην Κίνα έχουν πλήρως αναδιαρθρωθεί, εξηγεί ο Τσανγκ Κάι, καθηγητής εργασιακών σχέσεων στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, που έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εργαζομένους και τη διοίκηση της Honda. Οι συμβάσεις εργασίας από ατομικές γίνονται συλλογικές και οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν κοινή δράση για να διεκδικήσουν καλύτερα τα δικαιώματά τους. Αφού δεν υπάρχουν οργανώσεις ικανές να τους εκπροσωπήσουν, ούτε αποτελεσματικοί δίαυλοι επικοινωνίας, καταφεύγουν στη λύση της απεργίας.


Έντονες κινητοποιήσεις αναπτύχθηκαν και στο Μπαγκλαντές. όπου από το περασμένο Σάββατο βρίσκονταν σε εξέλιξη μαζικές διαδηλώσεις εργατών στις βιομηχανίες ενδυμάτων, οι οποίες οδήγησαν σε κλείσιμο επ' αόριστον 250 μονάδων.

Χθες οι κύριες βιομηχανικές ζώνες ξανάνοιξαν αφού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτρέψει στους διαδηλωτές να προκαλέσουν βανδαλισμούς. Η παραγωγή στην περιοχή της Ασούλια κοντά στην Ντάκα σταμάτησε την Τρίτη και αυτό είναι κάτι που μεταφράζεται σε τεράστιες ζημίες.


Χιλιάδες εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν, ύψωσαν ηχηρή φωνή διαμαρτυρίας σε σειρά διαδηλώσεων στην Ασούλια, η αστυνομία τούς αντιμετώπισε με λαστιχένιες σφαίρες και οι εργάτες απάντησαν με πέτρες ενώ πυρπόλησαν και αυτοκίνητα. Στην πραγματικότητα, ζητούν να τριπλασιαστεί ο ελάχιστος μισθός, που σήμερα είναι στα 25 δολάρια τον μήνα. Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, μιας χώρας που βασίζεται στις εξαγωγές υφασμάτων και ενδυμάτων, ενέκρινε για τελευταία φορά αύξηση των αποδοχών των εργατών το 2006.

Μεταξύ των μονάδων που έκλεισαν ήταν και κάποιες που προμηθεύουν τις γνωστές φίρμες Walmart, Η&Μ, ZARA και Carrefour.


Το μεγάλο κύμα των αντιδράσεων αλλά γενικότερα οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές των εργατών στις βιομηχανικές μονάδες του Μπανγκλαντές αποτελούν εδώ και καιρό πηγή ανησυχίας.

Απέναντι σ’ ένα ληστρικό και άδικο διεθνές οικονομικό σύστημα, του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, ολοένα και περισσότερες φωνές σ’ όλες τις πλευρές του πλανήτη ακούγονται ζητώντας μια διαφορετική πορεία.

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Οι εκπτώσεις στη Δημοκρατία δεν οδηγούν στην έξοδο από την κρίση


Πολύς θόρυβος έγινε το τελευταίο διάστημα για τη για τη διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα προωθούσε τις ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και για τις σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που επιβάλλει το Μνημόνιο που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα.


Η επιλογή της μεθόδου των Προεδρικών διαταγμάτων για θέματα μείζονος σημασίας που θα επηρεάσουν την τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων είναι πολλαπλά προβληματική. Η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και των αντιπροσωπευτικών θεσμών έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής η οποία απελπισμένα προσπαθεί να βρει στηρίγματα ή τρόπους επιβολής της.


Στην ουσία συνιστά μια αυταρχική οπισθοδρόμηση που ανοίγει την προοπτική και άλλων εκτροπών και παραβιάσεων της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.


Διαβάσαμε σήμερα στην «Αυγή» και αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Ν. Φίλη «Η κωλοτούμπα του Λοβέρδου»


« Μαθήματα συνταγματικού δικαίου θέλησε να δώσει χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Αν. Λοβέρδος, ο οποίος, αν και κατά κόσμον συνταγματολόγος, φιλοδοξεί να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταγωνιστή της συνταγματικής αταξίας σήμερα. Κάτι σαν τον αλήστου μνήμης βασιλικό συνταγματολόγο Χρ. Σγουρίτσα, ο οποίος είχε επιχειρήσει να προσδώσει μανδύα συνταγματικής νομιμότητας στην Αποστασία του 1965.

Ο κ. Λοβέρδος επιχείρησε να παρακάμψει τη Βουλή με το τέχνασμα των Π.Δ., που δεν έχουν συγκεκριμένη και ειδική εξουσιοδότηση από κανένα νόμο. Επιχειρηματολόγησε, μάλιστα, από κανάλι σε κανάλι, την περασμένη εβδομάδα, για το συνταγματικά επιτρεπτό της διά Π.Δ. διακυβέρνησης της χώρας.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το Μνημόνιο και οι συναφείς πολιτικές έχουν διχάσει τη Βουλή, συνεχίζουν να τη διχάζουν και εξεγείρουν τους πολίτες. Δείγμα της λαϊκής οργής είναι η πίεση των κυβερνητικών βουλευτών, που ανάγκασαν τον συνταγματολογούντα υπουργό να κάνει κωλοτούμπες και να πάει το εργασιακό στη Βουλή.

Όλα αυτά τα γνώριζε η κυβέρνηση. Η επιλογή της να προχωρήσει με Π.Δ., εκτός των άλλων, συνιστά επιχείρηση κομματικής αιχμαλωσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σκέφτηκε κουτοπόνηρα ότι, αν ο Πρόεδρος αρνηθεί να υπογράψει βιαστικά το επίμαχο Π.Δ., στον χρόνο που πίεζε ο Αν. Λοβέρδος, τότε θα εδημιουργείτο κρίση στην κορυφή. Συνεπώς ο Πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να σιωπήσει.

Έπεσε έξω, όμως, η κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος τελικώς βρήκε τον τρόπο να αποστασιοποιηθεί από την άθλια μεθόδευση χωρίς να δημιουργηθεί θεσμική κρίση. Σε συνθήκες πολιτικής κρίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον συμβολικό ρόλο του, την ενσάρκωση της λαϊκής ενότητας, μπορεί να αρθεί πάνω από την κομματική αντιδικία και να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας.

Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας απέναντι σε επόμενες εκβιαστικές κυβερνητικές κινήσεις με την πρόφαση ότι “κινδυνεύει η πατρίς”. Το φθινόπωρο θα είναι εντελώς διαφορετική η χώρα. Ας μην επιχειρούν, λοιπόν, τη ρευστοποίηση του πολιτικού κεφαλαίου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Μνημόνιο γεννά κοινωνικές αντιδράσεις και πιέζεται από τις εσωτερικές του αντιφάσεις. Η κάλτσα του Μνημονίου μπορεί να αρχίσει να ξηλώνεται με αφορμή τις επιπτώσεις από το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Και μαζί του, το πρόθυμο πολιτικό προσωπικό της εποχής του ΔΝΤ.»


Είναι σαφές ότι η πρακτική και η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης όπως και του υπουργού είναι ιδιαίτερα προβληματική.

Ωστόσο θα επισημάνουμε ότι και οι δυνάμεις της αριστεράς οφείλουν να αποσαφηνίσουν τις επιλογές και την τακτική τους. Δεν πάει πολύς καιρός – που δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ( εύλογα μάλλον ). Τώρα ζητούν την παρέμβασή του ή επικροτούν τη στάση του.


Είναι αρκετά αμφίβολο αν αυτή είναι η ενδεδειγμένη πολιτική στρατηγική αυτή την περίοδο.


Η φωνή της Αριστεράς θα ήταν πιο δυνατή και αποφασιστική αν και μέσα στην κοινωνία, μέσα στους κοινωνικούς αγώνες και μέσα στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς δυνάμωνε και ενισχύονταν ο κοινός βηματισμός, ο συντονισμός και οι κοινές δράσεις σε όλα τα επίπεδα.


Πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που η επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα συμπληρώνεται από μεθόδους με αντιδημοκρατικό προσανατολισμό και έμπνευση.


Πολιτικές επιλογές και πρακτικές οι οποίες όχι μόνο δεν οδηγούν στην έξοδο από την κρίση αλλά, αντιθέτως, υπονομεύουν μακροπρόθεσμα την πορεία της χώρας, διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή και παροξύνουν τις κοινωνικές αντιθέσεις και ανισότητες.


Το ερώτημα πάντα παραμένει τι θα κάνουν και πόσο θα μπορέσουν να αντιδράσουν οι εναλλακτικές , αριστερές και ριζοσπαστικές δυνάμεις, όχι μόνο καταγγέλλοντας αυτή την πολιτική και τις μεθόδους της, αλλά ανατρέποντάς την και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια ριζικά διαφορετική πορεία της χώρας.

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ελλάδα vs Αργεντινής ! Σημειώσατε … ;


Αύριο είναι η μεγάλη αναμέτρηση. Ελλάδα εναντίον Αργεντινής. Δυο χώρες μακρινές αλλά και με αρκετές ομοιότητες.


Ποδοσφαιρική υπερδύναμη η Αργεντινή.

Η χώρα που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη η δεύτερη.


Αργεντινή, η χώρα που αντιμετώπισε μια εκρηκτική οικονομική κρίση με μια οξύτατη κοινωνική σύγκρουση στις αρχές του 21ου αιώνα.

Ελλάδα, η χώρα που βιώνει στο τελείωμα της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μια κρίση δημόσιου χρέους με τις γνωστές επιλογές που οδηγούν σε κοινωνικό και εργασιακό Μεσαίωνα.


Αύριο, λοιπόν, είναι η ποδοσφαιρική αναμέτρηση.


Πολλοί είναι εκείνοι που προχωρούν σε συγκρίσεις μεταξύ των δύο χωρών και στο οικονομικό επίπεδο.

Διαβάσαμε, λοιπόν, στην ελληνική έκδοση της Deutshe Welle και παραθέτουμε το παρακάτω δημοσίευμα:


Η Ελλάδα μια δεύτερη Αργεντινή;


Επιλογή ή αναγκαιότητα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; …….

"Ελλάδα, μια δεύτερη Αργεντινή;", επιγράφεται σημερινό άρθρο στους γερμανικούς Financial Times με την υπογραφή του Χοσέ Μπαριονουέβο, ο οποίος το 2005 ως οικονομικός σύμβουλος της Barclays Capital διαχειρίστηκε την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής. Ο ειδικός επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία υπό δυο προϋποθέσεις: Θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και να της παρασχεθεί άμεση οικονομική βοήθεια.


Ο κ. Μπαριονουέβο υποστηρίζει ότι τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν θα βάλουν τέλος στην ελληνική κρίση, καθώς προσφέρουν μόνον περιορισμένα μέσα για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη.


"Η υπέρβαση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι δύσκολη υπόθεση, επειδή ορισμένοι υπεύθυνοι θεωρούν την αναδιάρθρωση πολιτική απόφαση, νομίζοντας ότι έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν. Ωστόσο αυτό είναι αυταπάτη. Η αναδιάρθρωση δεν είναι επιλογή, αλλά η αναπόφευκτη συνέπεια λανθασμένων δημοσιονομικών αποφάσεων κατά το παρελθόν. Το ερώτημα που τίθεται για την Ελλάδα δεν είναι λοιπόν εάν θα γίνει, αλλά εάν θα υπάρξει συντεταγμένη αναδιάρθρωση. Η οικονομία καταρρέει υπό το βάρος των χρεών και της έλλειψης δανείων. Θα πρέπει οι συνθήκες εξυπηρέτησης του χρέους να βελτιωθούν προκειμένου να αναζωογονηθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη".


Για τις κοινωνικές επιπτώσεις και αντιδράσεις έχουμε ξαναμιλήσει και θα τις σχολιάσουμε πολλές φορές. Ωστόσο από πολλές μεριές ακούγεται και προβάλλεται το αδιέξοδο των μέτρων και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.


Όσον αφορά το ποδοσφαιρικό κομμάτι, αυτό καλύτερα να το σχολιάσουμε το ματς.

Έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα ούτε εθνικός θρίαμβος θα είναι ούτε εθνική καταστροφή.

Ας το ζήσουμε και τα λέμε και μετά.


Και ένας άλλος πολιτικός και ποδοσφαιρικός συσχετισμός.


Ολοένα και περισσότερο η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση θυμίζει … Εθνική Γαλλίας. Περιμένουμε να δούμε και τη συνέχεια ….


Για το χάος στην Εθνική Γαλλίας


Στη xαοτική κατάσταση που επικρατεί στην Εθνική Γαλλίας μετά την αποπομπή του Νικολά Ανελκά αναφέρεται η γαλλική La Croix:


"Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο οι εξελίξεις ήταν τόσο ραγδαίες που ακόμη και οι πιο φιλειρηνικοί οπαδοί θα μπορούσαν, αηδιασμένοι, να γυρίσουν την πλάτη τους στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ίσως να έχουν δίκιο οι επικριτές του βλέποντας τις υψηλότατες απολαβές των ποδοσφαιριστών, την αλαζονεία, την εγωπάθεια κακομαθημένων παιδιών που έγιναν σταρ της δημοσιότητας, τις υπερβολές των μέσων ενημέρωσης και την παραπλανητική εικόνα μιας ασπρόμαυρης Γαλλίας, που στο μεταξύ δεν είναι τόσο ενωμένη όσο πιστεύεται. Το ποδόσφαιρο πρέπει επιτέλους να μπει και πάλι στη σωστή του θέση. Είναι ένα παιχνίδι, ένα άθλημα, στο οποίο κερδίζεις ή χάνεις και αυτό ανάλογα με την αξία σου".


Κάθε ομοιότητα με την πολιτική μας πραγματικότητα είναι εντελώς συμπτωματική (;)