Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Στην τελική ευθεία για τη Συμφωνία (στην ουσία για το νέο Μνημόνιο ...)



Όλα παίζονται τις επόμενες δέκα ημέρες. Σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές μετά την τριμερή συνάντηση στην Ρίγα. 

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία. Ωστόσο οι μέχρι τώρα πληροφορίες από το Brussels Group δεν είναι ενθαρρυντικές. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι αρκετά με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα.


Θυμίζουμε ότι στις 5 Ιουνίου η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει νέα δόση στο ΔΝΤ. 

Σε περίπτωση μη καταβολής - σύμφωνα με το καταστατικό του "ευαγούς" αυτού ιδρύματος - δίνεται ένας μήνας διορία και σε περίπτωση εκ νέου μη καταβολής θα ακολουθήσουν ακόμη δύο μήνες μέχρι να καταγγελθεί το γεγονός και να ληφθούν μέτρα ... 

Οπότε μπαίνουμε σε μια φάση πολύ συγκεκριμένων ημερομηνιών και χρονικών πλαισίων ... 

Οι θεσμοί πιέζουν για αλλαγές στο ασφαλιστικό και για σημαντικές αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει. Στο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία και  συνεργάτες του πρωθυπουργού  υποστηρίζουν πως υπάρχουν τα περιθώρια να έρθουν πιο κοντά οι δύο πλευρές.  

Τώρα, η "αισιοδοξία" δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει ...
Αισιοδοξία για τον 'έντιμο συμβιβασμό"; Ή για συμβιβασμό που θα σημαίνει νέα δεσμά για τον ελληνικό λαό σε βάθος χρόνου και με αέναη παράταση των εξοντωτικών πολιτικών λιτότητας;

Για να δώσουμε ένα μικρό μόνο στίγμα των διαθέσεων των συνομιλητών και "εταίρων" μας παρουσιάζουμε ρεπορτάζ σχετικά με τις απαιτήσεις τους για τον ΦΠΑ. 

πηγή; Realnews



"Σκληρό παζάρι διεξάγεται μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας για τους συντελεστές ΦΠΑ με τις δύο πλευρές να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις και να αναζητείται φόρμουλα συμβιβασμού. 

Πιο αναλυτικά, η πλευρά των δανειστών επιθυμεί την εφαρμογή ενός χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 11% ή 12% και του βασικού συντελεστή στο 23%. Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή υλοποιηθεί θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις εν μία νυκτί για βασικά προϊόντα. 

Η ίδια πρόταση φέρεται να ζητά να ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή 11-12% φάρμακα βιβλία, εφημερίδες και ξενοδοχεία και βασικά είδη διατροφής. Στον βασικό συντελεστή 23% προτείνεται να υπάγονται τα υπόλοιπα τρόφιμα, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και όσα προϊόντα υπάγονται σήμερα σε ΦΠΑ 13%, δηλαδή αναψυκτικά, ιατρικές υπηρεσίες, εστίαση, κόμιστρα ταξί, εμφιαλωμένο νερό, καφές, χυμοί, επισκευές, ιδιωτικές κλινικές, κινηματογράφοι, θέατρα και λουλούδια. Στον ίδιο υψηλό συντελεστή 23% θα παραμείνουν τα καύσιμα, αυτοκίνητα, λογαριασμούς τηλεφωνίας, ρούχα, παπούτσια, τσιγάρα, οινοπνευματώδη, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, οικιακό εξοπλισμό, απορρυπαντικά, πλαστικά, λιπάσματα, είδη υγιεινής, γυμναστήρια, κομμωτήρια, συνεργεία, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές, κτηματομεσίτες. 

Οι δανειστές επιμένουν ότι από την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή η Αθήνα θα μπορεί να υπολογίζει σε δημοσιονομικό όφελος για τον προϋπολογισμό ύψους 528 εκατ. ευρώ και σε ακόμη 347 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο, η Αθήνα επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» και διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί την επιβολή ενός ΦΠΑ που είναι αντικοινωνικός και επιτείνει την αυστηρή λιτότητα. 

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει υπερμειωμένο συντελεστή 7% για φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και βασικά είδη διατροφής. Έναν συντελεστή 14% για τα υπόλοιπα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα ξενοδοχεία και όσα προϊόντα υπάγονται σήμερα στο 13%, δηλαδή αναψυκτικά, ιατρικές υπηρεσίες, εστίαση, κόμιστρα ταξί, εμφιαλωμένο νερό, καφές, χυμοί, επισκευές, ιδιωτικές κλινικές, κινηματογράφοι, θέατρα και λουλούδια. Ο βασικός συντελεστής προτείνεται να μειωθεί στο 22% και σε αυτόν να ενταχθούν καύσιμα, αυτοκίνητα κλ.π.



Επιπλέον αναζητείται ακόμη φόρμουλα για την έκπτωση 3 μονάδων σε όσους πραγματοποιούν αγορές με πλαστικό χρήμα και για την επιστροφή φόρου στους μόνιμους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν αναμένεται να καταργηθούν οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ."

Είναι προφανές ότι η επιβολή αυτών των συντελεστών ΦΠΑ κυριολεκτικά θα είχαν δολοφονικές συνέπειες στο λαϊκό εισόδημα με τη διάλυση των οικογενειακών προϋπολογισμών και την αδυναμία  μαζικά εκατομμύρια Έλληνες να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες διατροφής, κάλυψης των λογαριασμών Κοινής Ωφέλειας (ηλεκτρικό, νερό κα), καθώς και στις ανάγκες σε φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες.

Μιλάμε για ουσιαστικό "πόλεμο' σε βάρος της ελληνικής κοινωνία ςπου ήδη έχει δεχτεί βαρύτατα πλήγματα. 


Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των συζητήσεων στη Ρίγα, μιλούν για επαφές που είχαν ουσία με κατεύθυνση προώθησης των διαπραγματεύσεων, επιμένοντας ωστόσο ότι για να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία θα πρέπει να γίνουν με ρεαλισμό βήματα από όλες τις πλευρές. Η κυβέρνηση επιθυμεί μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο του "ρεαλισμού και της συνευθύνης". 

"Ρεαλισμός" και "συνευθύνη" .... Θυμίζουμε ότι στο όνομα του "ρεαλισμού" έχουν διαπραχτεί πολλά εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού ... 

Και η "συνευθύνη", άραγε σε ποιον απευθύνεται;

Γιατί μέχρι στιγμής εκείνοι οι οποίοι έχουν πληρώσει και έχουν υποστεί τα πάνδεινα είναι ακριβώς αυτοί που δε ευθύνονται: η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.



Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι εάν κυριαρχεί η σκληρότερη γραμμή μεταξύ των εταίρων, «προφανώς μας δυσχεραίνει». Υπογράμμιζαν επίσης ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης και πως εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό την κατάσταση, πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική λύση για το πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα. «Τώρα η ρεαλιστική λύση είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία», τόνισαν οι ίδιες πηγές. α επέλθει σύντομα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης. 

Παράλληλα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup με μοναδικό θέμα για την Ελλάδα. Στην περίπτωση όμως που δεν υπάρξει σύγκληση απόψεων.

Υπάρχει, βεβαίως, και η άλλη όψη των πραγμάτων, μια διαφορετική ερμηνεία ... 

Εκείνο που off the record διαρρέεται από ανώτερους κύκλους της κυβέρνησης είναι ότι στην "ουσία η συμφωνία έχει υπογραφεί".

Επομένως, αυτό που παρακολουθούμε είναι σε μεγάλο βαθμό ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που στηρίζεται στον ψυχολογικό πόλεμο σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Προβάλλοντας διάφορα εφιαλτικά σενάρια, τρομαχτικά νούμερα επιχειρείται να αποδεχτεί η κοινή γνώμη μια οποιαδήποτε συμφωνία στο όνομα του "αναγκαίου ή μικρότερου κακού" ή ακόμη και σαν κάτι 'επωφελές" στο βαθμό που εξασφαλίζει χρόνο (αόριστο και απροσδιόριστο) για να εφαρμοστούν  - άγνωστο πότε - οι κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες. 

Και όχι μόνο αυτό αν είναι δυνατόν οι Έλληνες πολίτες να συνυπογράψουν τη Νέα υμφωνία, με άλλα λόγια το νέο καραμπινάτο ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Και φυσικά οι δανειστές - τοκογλύφοι και οι εγχώριοι συνεργάτες τους επιζητούν να πετύχουν ολοένα και μεγαλύτερες υποχωρήσεις, ολοένα και περισσότερα βάρη και δεσμά που θα  συνθλίβουν τη χώρα και το λαό μας  ... "εις το διηνεκές" ... 




Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Μεσόγειος, η μαύρη θάλασσα


                               του Μ ...
Από το 1984 και τον Τζώρτζ Όργουελ στο 2015 και τη Μεσόγειο. Το πέρασμα από την μία ήπειρο στην άλλη μπορεί να μετατραπεί σε μία θάλασσα πτωμάτων. Μέσα σε μια εικοσαετία, στα σύνορα της Ευρώπης, πέθαναν 19.142 άνθρωποι.

Διαβάζοντας για δεύτερη φορά, στα 23 μου, το 1984 του Τζώρτζ  Όργουέλ , και ενώ οι σελίδες διαδέχονταν η μία την άλλη, συνειδητοποίησα ότι περιέγραφε  μία τόσο γνώριμη και παράλληλα πρόσφατη εικόνα. Άραγε  είχα σταθεί σε αυτό όταν είχα πρωτοδιαβάσει το ίδιο βιβλίο στα 15 μου; 
 
Θα μου πείτε γιατί το λέω αυτό. Θα σας πω αμέσως. Ο πρωταγωνιστής κρυμμένος από την τηλεοθόνη που τον παρακολουθούσε 24 ώρες το 24ωρο, ξεκινάει μία αναλυτική περιγραφή για κάτι που είδε στο σινεμά, ένα πολεμικό έργο. Το απόσπασμα έλεγε: «… έδειχνε ένα πλοίο γεμάτο πρόσφυγες που βομβαρδιζόταν κάπου στη Μεσόγειο. Οι θεατές διασκέδαζαν πολύ με τα πλάνα ενός μεγαλόσωμου χοντρού άντρα που προσπαθούσε να ξεφύγει κολυμπώντας ενώ ένα ελικόπτερο τον κυνηγούσε πρώτα τον έβλεπες να τσαλαβουτάει στο νερό σα δελφίνι ύστερα ανάμεσα από τις ριπές των πολυβόλων που έριχναν τα ελικόπτερα… οι θεατές ούρλιαζαν από τα γέλια όταν βυθιζόταν, ύστερα είδαμε μία σωστική λέμβο γεμάτη παιδιά και ένα ελικόπτερο να αιωρείται από πάνω τους. Μια ηλικιωμένη γυναίκα καθόταν στην πλώρη μ’ ένα αγοράκι περίπου τριών χρονών στην αγκαλιά, το αγοράκι στρίγκλιζε από φόβο…»
 
Αυτό το σκηνικό έφερε στο μυαλό μου τα δραματικά γεγονότα με τους μετανάστες στη Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες.   Ο κωμικοτραγικός τρόπος περιγραφής στο βιβλίο ενός τόσο σοβαρού και οδυνηρού περιστατικού μπορεί να θεωρηθεί ο ίδιος  και σήμερα αφού κανείς πραγματικά δε νοιάζεται  για το τι συμβαίνει σε αυτούς τους ανθρώπους.
 
… Κάνοντας ένα μεγάλο βήμα, φτάνω στο 2015 όπου περίπου 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρομερό ναυάγιο τον Απρίλιο του 2015 στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Όπως ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ),  είναι η μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία που έχει καταγραφεί στα χρονικά στα νερά της  Μεσογείου.
 
Ένα τραγικό γεγονός που δεν έχει τέλος. Περισσότεροι από 1.750 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από την αρχή του 2015 -αριθμός 30 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014. 
 
Ο κόσμος στο βιβλίο γελούσε και διασκέδαζε με την τραγική εικόνα των ανθρώπων να υποφέρουν. Σήμερα, το σκηνικό του βιβλίου γραμμένο το 1949 γίνεται πραγματικότητα, με τον κόσμο και συγκεκριμένα την Ευρώπη να αδιαφορεί σε μεγάλο βαθμό για αυτούς τους ανθρώπους. Μετανάστες κατ’ εξακολούθηση πεθαίνουν κατά το ταξίδι τους για την Ευρώπη, το ταξίδι τους για μία καλύτερη ζωή. 
 
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, το χάος στο Αφγανιστάν και οι επί χρόνια συγκρούσεις στη Λιβύη και την Αίγυπτο, ανάγκασαν εκατομμύρια κόσμο να μεταβεί στην Ευρώπη για να απομακρυνθεί από τις κακουχίες  της χώρας του. Μέσα σε μια εικοσαετία, στα σύνορα της Ευρώπης, πέθαναν 19.142 άνθρωποι. 
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, "βαθιά συγκλονισμένη" από το νέο ναυάγιο, αναγνωρίζει πως "έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει". 
 
Ακόμα και σήμερα, όμως, αρνείται το αυτονόητο και επιβεβλημένο από τις διεθνείς συνθήκες καθήκον της:  τη διάσωση, την υποδοχή και την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες. 
 
Τα θύματα είναι πάρα πολλά. Η Μεσόγειος θρηνεί ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα. 

Σκόπια, το νέο μήλον της έριδος



                 του Μ ...
Νέο πεδίο ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ από τη μια πλευρά και τη Ρωσία από την άλλη αναδεικνύεται στην Ευρώπη. Τα πρόσφατα γεγονότα στην ΠΓΔΜ λαμβάνουν χαρακτηριστικά νέου «μετώπου» σύγκρουσης Ανατολής και Δύσης
http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/21_66_20150517_kt_2519_copy14318871291432129408.jpg
Από την αντικυβερνητική διαδήλωση στα Σκόπια την περασμένη Κυριακή (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κρίση συνδέεται με τη στάση της σκοπιανής κυβέρνησης απέναντι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις και στον Turkish Stream.

Αναλυτικά, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ «τυχαίνει να εκτυλίσσονται» στο πλαίσιο άρνησης της ΠΓΔΜ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και «στην ενεργή στήριξη των Σκοπίων στα σχέδια κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, όπου πολλοί στις Βρυξέλλες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αντιτίθενται».

«Δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιου είδους σύνδεση (ανάμεσα σε αυτά τα γεγονότα)» είπε ο Λαβρόφ.

Το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του -επικαλούμενο σερβικά μέσα ενημέρωσης- στη σύλληψη πολίτη του Μαυροβουνίου, ύποπτου ότι «βοήθησε εξτρεμιστές Αλβανούς του Κοσόβου» στην ΠΓΔΜ. 
 

Έγχρωμη επανάσταση
 
Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι η σύλληψη «αποτελεί πειστική απόδειξη σχεδίων από το εξωτερικό να αποσταθεροποιηθεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα, μία προσπάθεια να τη φέρει κάποιος στην άβυσσο έγχρωμης επανάστασης».

Ο όρος έγχρωμες επαναστάσεις αναφέρεται στην πυροδότηση εσωτερικών εξεγέρσεων, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος.
 

Επαφές με Ερντογάν
 
Η ανακοίνωση έγινε retweet από ρώσους διπλωμάτες τη Δευτέρα. Μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου για την κατασκευή του Southstream που θα περνούσε από τη Βουλγαρία, ο Πούτιν ξεκίνησε επαφές με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατασκευή του Turkish Stream, ελπίζοντας να επεκταθεί στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.  

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα να επιλέξει τον αγωγό  ΤΑΡ (Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία), ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και τρίτες πηγές προς την Ευρώπη.

Δυτικοί διπλωμάτες και δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ δηλώνουν ότι η Μόσχα έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διπλωματών της που βρίσκονται στην πρεσβεία στα Σκόπια.

Αποκαλύψεις Γκρούεφσκι

Οι αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι ηχογραφούσε μυστικά συνομιλίες σκοπιανών αξιωματούχων προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη χώρα και κύμα διαδηλώσεων που οδήγησε και στην κατάληψη του κέντρου της πόλης από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Ο Γκρούεφσκι πέρασε στην αντεπίθεση. Τη Δευτέρα είπε ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αποτελούν «σπουδαίο μάθημα» και δήλωσε για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ ότι εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα, λέγοντας: «Φανταστείτε έναν πρωθυπουργό που θα έχει ανέλθει στην εξουσία από ξένες υπηρεσίες».
 

Υποκίνηση επεισοδίων
 
Οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ ακολουθούν πορεία που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν (με την Ουκρανία για παράδειγμα): η Ρωσία αφήνει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ υποκινούν τα επεισόδια στην ΠΓΔΜ, ενώ από την πλευρά τους ΕΕ και ΗΠΑ δεν θέλουν να αφήσουν τη Μόσχα να αυξήσει τη σφαίρα της επιρροής της.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, το Sputnik ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ «αναγκάζεται να επιλέξει ανάμεσα στην εθνική της ταυτότητα και την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ». Άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι η Δύση χρηματοδοτεί φιλοκυβερνητικές δραστηριότητες, όπως ένα πρότζεκτ που εκπαιδεύει 1.000 νέους στη χρήση των social media.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Άιβαν Κράστεν, πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών, δεξαμενής σκέψης στη Βουλγαρία, δηλώνει ότι η Μόσχα δεν πιστεύει στην ιδέα αυθόρμητης πολιτικής κινητοποίησης και ότι πιστεύουν «ότι όλα όσα συμβαίνουν με τέτοιο τρόπο στην Ευρώπη αφορούν τη Ρωσία, το βλέπουν ως δράση που στοχεύει τα ρωσικά συμφέροντα».

Η Ρωσία ανησυχεί για τη «Μεγάλη Αλβανία» – Λαβρόφ: «Έρχεται έκρηξη στα Βαλκάνια»


  του Μ ...

greater_albania-630x400

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, από το Βελιγράδι όπου και βρίσκεται, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς αναφέρθηκε στην κατάσταση στα Σκόπια και γενικότερα στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπιστούν νέες καταστροφές».
«Μας ανησυχεί η αυξανόμενη τάση της τρομοκρατίας στα Βαλκάνια και είναι υψίστης σημασίας να μην παραμελούν οι εταίροι μας στην Ευρώπη -και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση- το πρόβλημα. Υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε νέες καταστροφές […] Στο άμεσο παρελθόν κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια απειλεί να εκραγεί» επισήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη συνομιλία που είχε, μπροστά στις κάμερες, με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Η κατάσταση στα Βαλκάνια κυριάρχησε και κατά την συνάντηση που είχε ο Σεργκέι Λαβρόφ με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε, ότι μετέφερε στον κ. Ντάτσιτς την ανησυχία της Μόσχας για τις εξελίξεις.
«Εξέφρασα την ανησυχία μας για την αυξανόμενη αναφορά που γίνεται στην αποκαλούμενη “Μεγάλη Αλβανία”. Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε ανοιχτή αντιπαράθεση στα Βαλκάνια και κανένας πολιτικός δεν επιτρέπεται να μιλάει για την δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας» τόνισε ο κ. Λαβρόφ.
Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα βαλκανικά ζητήματα, επισημαίνοντας πως η Μόσχα ανησυχεί για την κατάσταση στα Σκόπια και το γεγονός ότι «οι εξελίξεις εκεί μπορεί να αποτελούν έκφραση προσχεδιασμένων τρομοκρατικών φιλοδοξιών».
Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, μπορεί οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο «να αποτελούν εκδήλωση της νοοτροπίας των αντιπαραθέσεων που είναι κυρίαρχη στην περιοχή», αλλά δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε σχέση με την άρνηση των Σκοπίων να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την προθυμία της να συμμετάσχει στην υλοποίηση του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου.
«Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την αίσθηση ότι υπάρχει σχέση μεταξύ αυτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κόσοβο και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, υπογραμμίζοντας:
«Tο ισλαμικό κράτος επιδεικνύει τη δράση του σ” αυτήν την περιοχή και συνεχίζει να στρατολογεί νέους ανθρώπους για τις τρομοκρατικές του ενέργειες». Ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «χλιαρή» τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς συμμερίστηκε τις ανησυχίες του Ρώσου ΥΠΕΞ και αναφέρθηκε επικριτικά σε πρόσφατη συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος δήλωσε ότι «αν οι Αλβανοί δεν ενωθούν σε ένα κράτος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αναγκαστούν το πράξουν με άλλο τρόπο».
Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς έθεσε ρητορικά το ερώτημα: «Διανοηθείτε τι θα είχε συμβεί, αν εγώ έλεγα κάτι τέτοιο για τους Σέρβους;». Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας χαρακτήρισε υποτονικές τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτά τα φαινόμενα.
«Οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν πρόβλημα τη συμπεριφορά των Αλβανών και την ανέχονται. Η τρομοκρατία στην περιοχή πρέπει να καταδικαστεί, ενώ μέχρι σήμερα είχαμε μόνο κάποια ήπια ανακοινωθέντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, το πρωί της Παρασκευής, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων Ρώσων στρατιωτών κατά την απελευθέρωση, το 1945, του Βελιγραδίου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Παγκόσμια αγωνία για την αρχαία Παλμύρα


Η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε σήμερα ολόκληρη την αρχαία πόλη της Παλμύρας στη συριακή έρημο και πλέον οι τζιχαντιστές ελέγχουν το ήμισυ του συριακού εδάφους, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ήδη ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια και ανατολική Συρία, προέλασαν χθες βράδυ προς τα δυτικά στην πόλη της Παλμύρας στην κεντρική Συρία, καταλαμβάνοντας για πρώτη φορά ένα μεγάλο αστικό κέντρο, έπειτα από μάχες με τις συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Οι περιοχές που είχε καταλάβει μέχρι σήμερα είναι ως επί το πλείστον αραιοκατοικημένες.


Οι κυριότερες πόλεις της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Δαμασκού, βρίσκονται στη δυτική πλευρά της χώρας κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο και την ακτογραμμή και αποτελούν προτεραιότητα για τον συριακό στρατό, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Οι μαχητές του ΙΚ έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις πλευρές του Τάντμορ (αραβική ονομασία της Παλμύρας), συμπεριλαμβανομένης της περιοχής κοντά στον αρχαιολογικό χώρο", που βρίσκεται στη νοτιο-δυτική πλευρά της πόλης, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.


Το Παρατηρητήριο και ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις αποχώρησαν από όλες τις θέσεις τους εντός και περιμετρικά της Παλμύρας, κυρίως από το κτίριο των μυστικών πληροφοριών του στρατού για όλη την Μπαντίγια (συριακή έρημο), το στρατιωτικό αεροδρόμιο και τη φυλακή, εγκαταστάσεις στις οποίες οι τζιχαντιστές του ΙΚ εισήλθαν τη νύχτα.

Ο έλεγχος από το ΙΚ της πόλης αυτής, ηλικίας 2.000 και πλέον ετών, προκαλεί φόβους για την τύχη των διάσημων ερειπίων της, που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων για τις ρωμαϊκές κιονοστοιχίες και τα ταφικά μνημεία, με την πόλη να μαρτυρά το μεγαλείο μιας από τις πλουσιότερες αρχαίες πόλεις της Μέσης Ανατολής. Η Παλμύρα θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους στον κόσμο και περιλαμβάνεται από το 1980 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

A general view of the ancient Roman city of Palmyra, northeast of Damascus, Syria, released by Syrian news agency (Sana) (File photo)

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται το παράρτημα των υπηρεσιών Πληροφοριών του στρατού, το οποίο κατέλαβαν οι τζιχαντιστές.



Από την έναρξη της επιχείρησης του ΙΚ στις 13 Μαΐου, η μάχη στην Παλμύρα και τα περίχωρά της έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 462 ανθρώπων σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου --71 αμάχων-- από τους οποίους πολλοί εκτελέστηκαν από το ΙΚ -- 241 μελών των κυβερνητικών δυνάμεων και 150 τζιχαντιστών.

A partial view of the ancient city of Palmyra - 14 March 2014
A sculpture found in the ancient Syrian oasis city of Palmyra, displayed at the city's museum (March 2014)

Με την κατάληψη της Παλμύρας, στο μέσο της μεγάλης συριακής ερήμου που συνορεύει με το Ιράκ, το ΙΚ ελέγχει "στο εξής περισσότερα από 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Συρία, δηλαδή το 50% του εδάφους της χώρας", σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο πηγών.

Smoke rises after a Syrian Rocket launcher shell on enemy positions in the ancient oasis city of Palmyra on 19 May
Syrian rocket launcher shell on enemy positions in the ancient oasis city of Palmyra, 19 May
Map showing IS control in Syria and Iraq

Επίσης, το ΙΚ ελέγχει πλέον σχεδόν το σύνολο των πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Συρίας, μετά την κατάληψη δύο πεδίων άντλησης φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες κοντά στην Παλμύρα. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει παρά τις πετρελαιοπηγές στο Σάερ στην επαρχία Χομς, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις κατέχουν τις πετρελαιοπηγές στο Ραμιλάν της βορειοανατολικής επαρχίας Χασάκα.

Graphic showing Palmyra sites


Η Σύνοδος Κορυφής της Ρίγας, η διαρροή εγγράφου που "δείχνει" συμφωνία και ο αμετανόητος Σόιμπλε


Το ατελείωτο γαϊτανάκι εκτιμήσεων, δηλώσεων, διαψεύσεων και  επανατοποθετήσεων σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των "εταίρων" συνεχίζεται ....

Καθημερινά έρχεται και απομακρύνεται το Grexit, η χρεωκοπία και ένα σωρό άλλα σενάρια (διπλό νόμισμα, περιορισμός και έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων και άλλα πολλά).


Σήμερα, ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας με στόχο ένα θετικό πολιτικό αποτέλεσμα, που θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις και θα καταστήσει εφικτή μια συμφωνία ως το τέλος Μαΐου.


 Το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται επίσημα στην ατζέντα της Συνόδου, η οποία είναι έκτακτη και μονοθεματική, αφού συγκαλείται από την Λετονική Προεδρία με θέμα τις σχέσεις της ΕΕ με τους Ανατολικούς της γείτονες και ιδιαίτερα με αντικείμενο το ουκρανικό ζήτημα. 

Ωστόσο στο Μαξίμου επενδύουν πολλά στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου και ιδιαίτερα στην κοινή συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ αλλά και με μια σειρά από άλλους ηγέτες ανατολικών χωρών της ΕΕ κυρίως, οι οποίοι προβάλλουν ενστάσεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης για βελτίωση των όρων του προγράμματος. 


Αν και η κυβέρνηση ευελπιστούσε το προηγούμενο διάστημα ότι στη Ρίγα θα ήταν εφικτή μια πολιτική συμφωνία με τους «μεγάλους» της ΕΕ και τους θεσμούς, που θα οδηγούσε στη σύγκλιση έκτακτου Εurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδος και σε άμεση λύση στο πρόβλημα ρευστότητας της χώρας, οι προσδοκίες της τώρα εμφανίζονται αρκετά προσγειωμένες. Άλλωστε η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ, που συναντήθηκαν στο Βερολίνο τη Δευτέρα, φρόντισαν να στείλουν το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, πως η από κοινού συνάντησή τους με τον κ. Τσίπρα δεν υποκαθιστά το έργο των θεσμών. 


Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, πως: «Το περίγραμμα των θεσμών δεν αντικαθίσταται από τις συναντήσεις των κρατικών ηγετών, οι οποίες συνοδευτικό ρόλο παίζουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας στο πλαίσιο του Brussels group.


Κάτι που προέκυψε σήμερα είναι η διαρροή εσωτερικού εγγράφου της διάσκεψης των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με το οποίο υπάρχει η πρόθεση να κληθούν σε ακρόαση την ερχόμενη Πέμπτη από τη διάσκεψη των προέδρων ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 


Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στο ίδιο εσωτερικό έγγραφο οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων προειδοποιούν οργανωτικά για πιθανή σύγκληση έκτακτου Eurogroup την ίδια ημέρα.

Αυτό σημαίνει πως εκτός απροόπτου θα πρέπει ως τότε να έχει ολοκληρωθεί το Brussels Group και να έχει υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. 

Η Κομισιόν δεν σχολίασε την είδηση.


Κατά τα άλλα, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Σόιμπλε επιμένει ...

Έτσι, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ανούσιες τις προσδοκίες εύρεσης πολιτικής λύσης. 

Κάτι δηλαδή που επιδιώκει διακαώς η ελληνική κυβέρνηση.


Και η οποία μόλις κάνει κάποιες πιο  "αισιόδοξες λύσεις" έρχεται ο στυγνός χερ Σόιμπλε για να επαναφέρει τα πράγματα στη θέση τους.

Σύμφωνα με αυτόν δεν μπορεί να αποκλειστεί χρεοκοπία της Ελλάδας, όμως το θέμα είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του στο Reuters, η αισιοδοξία στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα για τις δόσεις του προγράμματος δεν στηρίζονται ακόμα από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ενώ συμπλήρωσε πως οι εικασίες για μια πολιτική λύση στο θέμα «δεν δικαιολογούνται».

Ο ίδιος, επίσης, σημείωσε πως η Ελλάδα πιθανώς θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση των G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Με άλλα λόγια συνεχίζεται η τακτική από τους δανειστές - τοκογλύφους του ζεστού - κρύου ή του μαστίγιου και του καρότου.

Όπου η νέα συμφωνία δεν μπορεί - όπως κι αν ονομαστεί - να είναι τίποτε άλλο από νέα δεσμά και παράταση των συνθηκών εκείνων που καταδυναστεύουν τον ελληνικό λαό. 

«Η εκτέλεση της Αλήθειας: Πως ο διεθνής τύπος γράφει για τη Βόρεια Κορέα»



του Μ ...
Το πιο πρόσφατο κουτσομπολιό που διαβάσαμε στο διεθνή τύπο για τη Βόρεια Κορέα, αφορούσε στη (θεαματική) εκτέλεση του υπουργού Αμυνας, Hyon Yong Chol. Ο στρατηγός βρέθηκε ένοχος για ανυπακοή και ασέβεια-τον πήρε ο ύπνος σε μια ομιλία του Κόμματος- και εκτελέστηκε, όπως μας πληροφόρησαν οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας.

Μάλιστα, το γεγονός ότι κοιμήθηκε, εκνεύρισε τόσο πολύ τον Kim Jong Un, ώστε να διατάξει την εκτέλεση του στρατηγού του με αντι-αεροπορικά πυρά. Ο διεθνής τύπος αναφέρει συχνά τέτοιες θεαματικές εκτελέσεις, πάντα επικαλούμενος πηγές από τη Νότια Κορέα. Πρόσφατα μάλιστα η επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα δημοσίευσε μια έκθεσηhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif στην οποία παρουσιάζει δορυφορικές φωτογραφίες οι οποίες σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης είναι συμβατές με εκτελέσεις από αντιαεροπορικά πυρά. Η έκθεση, γραμμένη σε αρκετά συναισθηματική γλώσσα, καταλήγει ότι ενώ δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι όντως πρόκειται για εκτελέσεις τέτοιου τύπου, «είναι πολύ πιθανό» ότι λαμβάνουν χώρα. Η υπόθεση στηρίζεται αποκλειστικά στο πως θα ερμηνεύσει ο καθένας τη φωτογραφία.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εκτέλεσης του στρατηγού, οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας ανασκεύασαν το δημοσίευμαhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif  και ανακοίνωσαν ότι ο στρατηγός καθαιρέθηκε αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η εκτέλεση. Οι πληροφορίες ότι ο λόγος της εκτέλεσης ήταν ο... ύπνος του Hyon Yong Chol, προέρχονται από μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην κρατική εφημερίδα Rodong στις 26 Απριλίου, όπου ο στρατηγός κάθεται δίπλα στον Kim Jong Un μετ τα μάτια κλειστα. Σύμφωνα πάντως με το ABChttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif  δεν είναι τελικά ξεκάθαρο αν κοιμάται ή αν απλά η φωτογραφία τραβήχτηκε όταν ο Hyon κοιτούσε κάτω.

Όλοι θα θυμάστε τις λεπτομέρειες της εκτέλεσης του Jang Song Thaek ο οποίος σύμφωνα με τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά μέσα του πλανήτη, είχε βρει φρικιαστικό θάνατο όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διέταξε να «φαγωθεί ζωντανός από 100 πεινασμένα σκυλιά». Και ενώ τα νέα έγιναν ανάρπαστα, τελικά αποδείχτηκε ότι τα σκυλιά υπήρχαν μόνο στη φαντασία του συντάκτη μιας σατιρικής ιστοσελίδας από τη Κίνα. Ο Jang Song Thaek εκτελέστηκε από εκτελεστικό απόσπασμα, η ιδέα όμως των «100 σκυλιών» ήταν πολύ πιο ελκυστική για τα διεθνή μίντια από εκείνη της αλήθειας.

Τον Ιούνιο του 2013, η διεθνής κοινότητα σοκαρίστηκε όταν έμαθε για την «εκτέλεση» της Hyon Song-wol, μιας διάσημης τραγουδίστριας από τη Βόρεια Κορέα. Η ιστορία αυτή τα είχε όλα: ταινίες πορνό στην Κίνα, παράνομους έρωτες, πάθη και ένα τραγικό θάνατο όταν η Ri Sol Jul, σύζυγος του βορειοκορεάτη ηγέτη, τυφλωμένη από τη ζήλια, απαίτησε από τον Kim να εκτελέσει την τραγουδίστρια.

Την εποχή της «εκτέλεσης» ζούσα ακόμα στη Βόρεια Κορέα. Λίγο καιρό πριν, στις 8 Μαρτίου, η κυβέρνηση είχε καλέσει όλη τη διεθνή κοινότητα της Πιονγκ Γιανγκ, να παρακολουθήσουμε μια συναυλία με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας. Η Hyon Song -wol, τραγούδησε στην εκδήλωση και όπως όλοι μπορέσαμε να διαπιστώσουμε, ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Τρεις μήνες μετά, τα διεθνή μέσα αναφέρουν την εκτέλεση της. Για να γίνει η ιστορία ακόμα πιο πειστική, ένας υψηλός αξιωματούχος από τη Νότια Κορέα δηλώνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του γνωρίζουν ότι η εκτέλεση συνέβη. Είχα δημόσια πει τότε, ότι η εκτέλεση δεν έγινε. Κανένας δημοσιογράφος δεν ανέφερε την εγκυμοσύνη της τραγουδίστριας –κάτι που θα ήταν πολύ δραματικό για να ξεφύγει από τα δημοσιογραφικά λαγωνικά. Ενα χρόνο αργότερα η τραγουδίστρια, εμφανίστηκε ζωντανή και υγιής στην κρατική τηλεόραση φορώντας περήφανη τα διακριτικά του υψηλόβαθμου στρατιωτικού.

Το 2013 μια άλλη εκτέλεση μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Αυτή τη φορά ήταν ο Yi Su-yong, ο οποίος σήμερα –ζωντανός- είναι ο υπουργός εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

Το 2012 ο Kim Chol, υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού, εκτελέστηκε επειδή «έπινε». Αυτή τη φορά μάθαμε πως τον ανατίναξαν με οβίδες. Παρόλο που ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν ο Chol εκτελέστηκε, το σίγουρο είναι ότι δεν ανατινάχτηκε, κάτι που τελικά αποδείχτηκε κατασκευασμένοhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif .

Ξανά πίσω στο 2013 και ένα σύντομο φιλμ με τίτλο « Πως ζουν οι Αμερικάνοι» γίνεται viral. Αυτή τη φορά πρόκειται για βίντεο προπαγάνδα της Βόρειας Κορέας μέσω του οποίου το καθεστώς προπαγανδίζει κατά της δύσης και δείχνει στους βορειοκορεάτες ότι «οι Αμερικάνοι τρώνε χιόνι για να επιβιώσουν». Κανείς δεν σκέφτηκε να ελέγξει την αυθεντικότητα του βίντεο και η Washington Post δημοσίευσε μακροσκελή ανάλυση όπου πιστοποιούσε την αυθεντικότητα του και κατέληγε ότι « το μήνυμα του βίντεο συνάδει με την βορειοκορεατική προπαγάνδα». Όμως υπήρχε ένα πρόβλημα. Το «αυθεντικό» βίντεο ήταν ψεύτικο. Το είχε φτιάξει ως σατιρικό ο Βρετανός ταξιδιωτικός συγγραφέας Alun Hill.
Οταν ο Kim Jong Un, δεν εμφανίστηκε για 3 εβδομάδες στην κρατική τηλεόραση, λόγω προβλημάτων υγείας, τα διεθνή μέσα ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Ανάμεσα σε εκατοντάδες θεωρίες συνωμοσίας, τελικά επικράτησε αυτή που υποστήριζε ότι ο Kim αρρώστησε επειδή «τρώει πολύ ελβετικό τυρί». Μάλιστα το BBC βρήκε πρόθυμους γιατρούς να κάνουν διάγνωση της ασθένειας μελετώντας τις εμφανίσεις του βορειοκορεάτη ηγέτη στην κρατική τηλεόραση. Το ένοχο τυρί ήταν το «εμενταλ» και η ιστορία έγινε ακόμα μια φορά viral.
 
Υπάρχει μια ακόρεστη δίψα στα διεθνή μέσα για νέα από τη Βόρεια Κορέα και όσο πιο απίστευτα είναι αυτά, τόσο περισσότερο κοινό τα διαβάζει. Η υποτιθέμενη παράνοια της χώρας ασκεί τέτοια έλξη στους δημοσιογράφους που καταπατάνε κάθε έννοια δημοσιογραφικής ηθικής όταν γράφουν για τη Βόρεια Κορέα. Το κοινό συνηθισμένο σε τέτοια νέα, δεν αμφισβητεί ποτέ όσα του δίνουν. Εφόσον μιλάμε για τη Βόρεια Κορέα, όλα μπορεί να είναι αληθινά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να παρουσιάζεται σαν καρικατούρα και οι βορειοκορεάτες σαν ένας αμόρφωτος πεινασμένος όχλος, αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο. Και όμως αυτή η εικόνα έχει ελάχιστη σχέση με την αλήθεια. Μια δυναμική μεσαία τάξηhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif  έχει πλέον ενεργό ρόλο στην μεταμόρφωσηhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif  της χώρας ενώ πλέον όλοι οι διεθνείς οργανισμοί αναφέρουν ξεκάθαρα πως η χώρα έχει μέν ποιοτικό πρόβλημα με τη διατροφή αλλά δεν υπάρχει εκτεταμένη πειναhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif .

Με καθολική δωρεάν εκπαίδευση και μηδενικό ποσοστό αναλφαβητισμού και με πάνω από το ένα τρίτο των αποφοίτων να συνεχίζουν στην ανώτερη εκπαίδευση (επτά στους δέκα σπουδάζουν θετικές επιστήμες, επιστήμες υγείας ή φοιτούν στο πολυτεχνείο), οι βορειοκορεάτες δεν έχουν καμία σχέση με τον αμόρφωτο αδαή λαό που φαντάζεται ο μέσος δυτικός. Ακόμα και οι ξένοι απολαμβάνουν πολύ περισσότερη ελευθερία στη χώρα από αυτή που κάποιος πιστεύει.  Μπορεί οι τουρίστες να έχουν πολλούς περιορισμούς, οι ξένοι όμως κάτοικοι της χώρας μπορούν να έχουν ντόπια άδεια οδήγησης, να οδηγούν ελεύθεροι παντού, να μαθαίνουν κορεάτικα και να μετακινούνται χωρίς να τους παρακολουθεί κανείς.

Αδιαμφισβήτητα η Βόρεια Κορέα είναι μια αδιαφανής κοινωνία με αυστηρούς έλεγχους στην πληροφορία και μεγάλη λογοκρισία στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ξένοι δημοσιογράφοι-με εξαίρεση το Associated Press και το Ρωσικό και Κινέζικο πρακτορείο- δεν γίνονται δεκτοί στη χωρα. Η πληροφόρηση προέρχεται από διπλωματικες πηγές και ξένες μυστικές υπηρεσίες, διανθίζεται με κουτσομπολιά και αρκετή φαντασία και καταλήγει στους δημοσιογράφους που εργάζονται στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Τις περισσότερες φορές κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι μυστικές υπηρεσίες της ίδιας της Βόρειας Κορέας κυκλοφορούν φήμες ως μέσο προειδοποίησης κάποιων υπερ-φιλόδοξων στελεχών του στρατού. Ακόμα και οι διηγήσεις όσων διέφυγαν από τη Βόρεια Κορέα στη δύση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό και να μην υιοθετούνται άκριτα. Και ενώ η σημασία τους είναι μεγάλη και συχνά στοιχειοθετούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά το διπλωματικό και πολιτικό παιχνίδι που κρύβουν συχνά. Αρκετές από αυτές τις μαρτυρίες έχουν δεχτεί σοβαρή κριτικήhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif  ενώ πρόσφατα ο πιο διάσημος από τους πολιτικούς κρατούμενους της Βόρειας Κορέας και συγγραφέας του βιβλίου «Αποδραση από το στρατόπεδο 14» ανασκεύασε την ίδια του την ιστορία λέγοντας ότι κάποια γεγονότα δεν ήταν αληθινάhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif  . Μια ακόμα διάσημη πολιτική κρατούμενη, η γνωστή και ως «Παρις Χίλτον της Βόρειας Κορέας» έχει βρεθεί  να λέει αρκετές ανακρίβειες στην ιστορία της, τις οποίες δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει όταν δημοσιογράφοι την προκάλεσαν δημόσιαhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif .

Αυτό που πρέπει κάποιος να θυμάται όταν διαβάζει νέα από τη Βόρεια Κορέα, είναι ότι υπάρχει πάντα διπλωματικό και πολιτικό παρασκήνιο. Η πληροφορία είναι σημαντική και μπορεί να καταδείξει παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και να συνεισφέρει στην αλλαγή πολιτικών, όταν όμως αυτό γίνεται με σκοπό την εξυπηρέτηση κάποιας κρυφής πολιτικής ατζέντας, τότε τα μόνα θύματα είναι η αλήθεια και οι απλοί βορειοκορεάτες που στοχοποιούνται για τις πράξεις μιας ηγεσίας την οποία δεν μπορούν να ελέγξουν.