Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Αίσθηση προκάλεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τα 40 έτη της

του Μ ...

Αίσθηση προκάλεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τα 40 έτη της, όπου επιτέθηκε, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά σκληρή γλώσσα, εναντίον της φοιτητικής νεολαίας που αποκάλεσε «θρασίμια» και προανήγγειλε την πλήρη κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, χωρίς καμία προϋπόθεση, ξεπερνώντας ακόμα και τα πλέον απολυταρχικά καθεστώτα …που αυτός ο τόπος είχε την δυστυχία να γνωρίσει στο παρελθόν!

Εάν αυτό δεν είναι …προσπάθεια για πρόκληση προβοκάτσιας που μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά έντονες αντιδράσεις την φοιτητική νεολαία, που «κάποιοι» μπορει να την χρησιμοποιήσουν σαν αφορμή για να προκαλέσουν καταστροφές, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να δείχνει με το «δάχτυλο» μετά συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και αντιπάλους της, αναρωτιέται κανείς ποιος μπορεί να είναι ο λόγος, που ο πρωθυπουργός επιλέγει τέτοια γλώσσα, αυτή την εποχή, που βρισκόμαστε σε μία εν δυνάμει προεκλογική περίοδο…

Ο Αντώνης Σαμαράς, υπενθύμισε ότι πρώτη η ΟΝΝΕΔ είχε ζητήσει την κατάργηση του ασύλου, προκαλώντας αντιδράσεις. «Το 2011 η ΟΝΝΕΔ πρότεινε κατάργηση του λεγόμενου «Πανεπιστημιακού ασύλου». Που επί δεκαετίες, ήταν ασυλία παρανομίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους και παράγοντας διάλυσης της Εκπαίδευσης. Όταν το πρότεινε τότε έγινε χαλασμός. Κι ένα χρόνο αργότερα ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο!» είπε ο Α. Σαμαράς.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, προανήγγειλε αυστηροποίηση του πλαισίου και ειδικό σώμα φύλαξης των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

«Μόλις πέρσι, η ΟΝΝΕΔ πρότεινε τη σύσταση ειδικού σώματος για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων. Ήδη, η πρόταση αυτή συζητείται σοβαρά, προωθείται αποφασιστικά, προκαλεί αντιδράσεις από εκείνους που μόνον ένα πράγμα τους ενδιαφέρει: να συνεχίζεται το μπάχαλο μέσα στο Πανεπιστήμιο» υπογράμμισε.

Με οργίλο ύφος, ο Πρωθυπουργός σχολίασε τα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κάνοντας λόγο για «θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους και δεν έχουν μάθει το πρώτο μάθημα δημοκρατίας να σέβονται την γνώμη των άλλων».

Υποστήριξε ότι «πρόκειται για μικρές ομάδες που τους ενδιαφέρει μόνο το μπάχαλο στα πανεπιστήμια αλλά δεν θα τους περάσει» και διεμήνυσε: «Η αιχμαλωσία των πανεπιστημίων από μικρές ομάδες ταραχοποιών τελείωσε».

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους σημείωσε ότι «διεθνώς δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που δεν φρουρείται, αυτό δεν είναι ελευθερία, είναι η τυραννία της μειοψηφίας» και επεσήμανε: «Οι εικόνες που είδαμε με μικρές ομάδες ταραχοποιών είναι η υπόμνηση της κατάντιας από την οποία ξεκολλάει η Ελλάδα. Τέτοια πράγματα είναι αδιανόητα παντού στον κόσμο, αυτά είναι που μας κρατάνε πίσω και πρέπει να τα αλλάξουμε και τα αλλάζουμε με κόπο γιατί απέναντί μας έχουμε συνασπισμένες τις δυνάμεις του χθες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε και θέλουν να ματαιώσουν κάθε δυναμική μεταρρύθμιση».

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός ευρισκόμενος σε αλαζονική διάθεση και ακραία τυραννική ροπή και οίστρο τόνισε ότι η επικράτηση της Αριστεράς στα πανεπιστήμια τελείωσε.«Η ΟΝΝΕΔ κέρδισε τα πανεπιστήμια με την δράση της και τους αγώνες τους. Η ΔΑΠ παραμένει πάντα πρώτη δύναμη και η ΟΝΝΕΔ στην πρωτοπορία».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «παντού αλλού στον κόσμο οι ιδέες της ΔΑΠ κυριαρχούν, ήλθε η ώρα οι ίδιες ιδέες να κυριαρχήσουν στον τόπο μας και να δώσουν τον δυναμισμό που θέλουν οι Έλληνες».

Και ολοκλήρωσε με το γνωστό ανέκδοτο της τετραετίας…: «Βγαίνουμε οριστικά από τα Μνημόνια»

Αναφερόμενος στη συγκυρία, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «σήμερα βγαίνουμε οριστικά από την κρίση και από τα μνημόνια και δεν θα ξανακυλήσουμε στα χρέη. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα βγάινει συντεταγμένα από την κρίση «και τίποτε δεν θα μας εμποδίσει και δεν θα αλλάξουμε τον βηματισμό μας, βγαίνουμε με ευημερία, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια» όπως είπε.

Απέναντι στις απειλές της κυβέρνησης Σαμαρά και των ιδεωδών υποτακτικών τύπου Φορτσάκη, ποια πρέπει να είναι η απάντηση της φοιτητικής κοινότητας, που βλέπει όλο αυτό το παιχνίδι να έχει στηθεί στις πλάτες της;;


Μπροστά σ' αυτό το τέλμα στο οποίο βυθίζονται τα πανεπιστήμια ο μόνος δρόμος ανάκαμψης είναι η δυναμική παρουσία των φοιτητών

Σκηνικό κλιμακούμενης έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία


Συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης η Άγκυρα στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να τερματίσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sigma, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και έχει βρει κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν η οποία θα στείλει στην κυπριακή ΑΟΖ πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου.



Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η συμφωνία Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν έχει επιτευχθεί εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα με την Αζέρικη κυβέρνηση, η οποία, ως γνωστό, έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος να διαβεβαιώνει ότι μπορεί η κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου SOCAR να διαθέσει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας όχι μία άλλα δύο πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Η ανακοίνωση της συμφωνίας θα γνωστοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη βδομάδα.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει ότι οι κύριοι Αναστασιάδης και Μπάιντεν συζήτησαν το θέμα της απαράδεκτης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) από την Τουρκία, όπως επίσης και τις προσπάθειες από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών για τερματισμό των προκλήσεων αυτών.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρεται στη δήλωση, «έδειξε πλήρη κατανόηση στις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ιδιαίτερα για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της».



Ο Κύπριος εκπρόσωπος σημειώνει στη δήλωσή του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έκανε σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών».

Ο αντιπρόεδρος Μπάϊντεν, προστίθεται, «εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ για την ανάληψη εντονότερης διπλωματικής δράσης, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό, μακρά προκλήσεων και παράνομων ενεργειών, να επαναρχίσει ο διάλογος».

Να σημειωθεί ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Τουρκία, η οποία προγραμματίζεται για τις 20 Νοεμβρίου.

Εμείς σημειώνουμε ότι ο Μπάιντεν, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πριν λίγες ημέρες είχε ζητήσει «συγγνώμη» από τον Ερντογάν για κάποιες δηλώσεις του που – υποτίθεται ότι έθιξαν τον Τούρκο Πρόεδρο και ότι γενικότερα αυτή την περίοδο οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έντονες πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες με την Τουρκία προκειμένου να παίξει αυτή πιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ακόμη, θυμίζουμε ότι το Αζερμπαϊτζάν, χώρα που βρίσκεται σε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Τουρκία, είχε επισκεφτεί «περιχαρής» ο Αντώνης Σαμαράς και είχε εξαγγείλει  συμφωνίες για τον αγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, εξυπηρετεί απολύτως και τα αμερικανικά γεωστρατηγικά και ενεργειακά συμφέροντα.

Με αυτά θέλουμε να δείξουμε τα στρατηγικά αδιέξοδα που συσσωρεύει για τη χώρα η πολιτική των υποτακτικών του Μνημονίου και όχι μόνο …

Τη στιγμή αυτή που στην ουσία αναδιαμορφώνονται οι διεθνείς και περιφερειακοί συσχετισμοί, που η Τουρκία εκβιάζει και προσπαθεί να επιβάλλει de facto καταστάσεις σε κρίσιμα θέματα  εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική της θέση, τη στιγμή που κρίνονται σοβαρής σημασίας εθνικά ζητήματα – ακόμη και τώρα η κυβέρνηση παραμένει ουραγός των εξελίξεων και επιχαίρει ψελλίζοντας ορισμένες κορώνες και επιδεικνύοντας ορισμένα δειλά βήματα προσφυγών σε διεθνείς οργανισμούς.


Μήπως, όμως, βρισκόμαστε σε μια ιστορική φάση κατά την οποία – αν δεν υπάρξουν ριζικές αναπροσαρμογές της εθνικής μας στρατηγικής – θα καταγραφούν νέες οδυνηρές αποτυχίες που θα θέτουν σε κίνδυνο μέχρι και την ακεραιότητα αυτής της πολύπαθης χώρας;

Η κρίση διπλασίασε τους… δισεκατομμυριούχους

του Μ...

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, σίγουρα δεν έπληξε τους πλούσιους, καθώς ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ανά τον κόσμο υπερδιπλασιάστηκε από το 2009 μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam επικαλούμενη στοιχεία του Forbes, ο αριθμός των Κροίσων διεθνώς ενισχύθηκε στα 1,645 δισεκατομμύρια τον Μάρτιο του 2014 έναντι 793 που ήταν τον Μάρτιο του 2009. 


Το μέγεθος αυτό τονίζει, σύμφωνα την Oxfam, την διεύρυνση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων στον κόσμο. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας χωρίς υγειονομικό σύστημα και εκπαίδευσης, ενώ οι πάμπλουτοι εξακολουθούν να συσσωρεύουν τεράστια επίπεδα πλούτου μπορεί ποτέ να μην καταφέρουν να ξοδέψουν. 

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, αθροιστικά η περιουσία των 85 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου αυξήθηκε κατά 668 εκατ. δολάρια την ημέρα το διάστημα 2013 – 2014, που αντιστοιχεί σε μισό εκατομμύριο δολάρια το λεπτό.

Άραγε οι υπεύθυνοι ταγοί του καπιταλισμού που δημιούργησαν την κρίση, πόσους φτώχυναν, πόσους έστειλαν στο εξωτερικό, πόσους ανάγκασαν να μείνουν στους δρόμους, πόσους να φοβούνται να ονειρευτούν, πόσους να αναγκαστούν να γίνουν αυτόχειρες;;;

Και όλα αυτά προκειμένου να σώσουν την περιουσία τους, να την υπερδιπλασιάσουν και να κατηγορήσουν τον λαό ότι  επέφερε την κρίση και είναι δικό του χρέος.

Όσο ο λαός δεν αποκηρύσσει το χρέος και δεν αποποιείται των ευθυνών που του καταλογίζουνν άδικα, αυτή η καπιταλιστική τραπεζολησταρχία θα συνεχίζεται....

Η ελληνική δικαιοσύνη διαγράφει πρόστιμο της Unilever, ύψους 7.000.000 ευρώ

του Μ ...

Απόφαση - πρόκληση με την οποία διαγράφηκε πρόστιμο ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ από τον πολυεθνικό κολοσσό Unilever, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε πως παραβίασε τους κανόνες του ανταγωνισμού, εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας.

Πρόκειται ασφαλώς για σκανδαλώδη κρίση καθώς ουσιαστικά επιβραβεύεται η ατιμωρησία του πολυεθνικού γίγαντα με ετήσιο τζίρο περί τα 50 δις ευρώ την ίδια στιγμή που με άλλες δικαστικές αποφάσεις έχουν "γονατίσει" οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πρόκειται για την υπ'αριθμόν 3807/2014 απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η Unilever μετά την επιβολή του προστίμου που της επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με την υπ'αριθμόν 441/V/2009 απόφασή του.

Ένας απλός φορολογούμενος πολίτης, εάν δεν έχει ξεπληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του κόβουν το ρεύμα. Άλλο ένα απλό παράδειγμα της φορολογικής αδικίας στη χώρα μας...

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ευρωπαϊκά αδιέξοδα και γερμανικός δογματισμός


Αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις βρίσκεται η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία αναλαμβάνει από αύριο, 1η Νοεμβρίου, επίσημα τα καθήκοντά της, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου.



H νέα Κομισιόν αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΕ σε μια πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και διαφορετικά αδιέξοδα, δήλωσε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και πρώην κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν.

«Καταρχήν η πολιτική κρίση την οποία βιώνουμε και η οποία εκφράζεται μέσα από τη δυσαρέσκεια των ανθρώπων για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά και τα πρώτα σημάδια διάλυσης, εάν σκεφτεί κανείς τι μας περιμένει στη Μεγάλη Βρετανία. Δεύτερον, η ανικανότητα επίλυσης της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Αντί να λυθεί, οδήγησε στη διόγκωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων στην Ευρώπη. Και τρίτον το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αποδυναμώθηκε ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο».

Οι ευθύνες Μπαρόζο

Όπως υπογράμμισε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, η απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρώην επικεφαλής της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.

«Ναι, δυστυχώς έτσι είναι. Όταν σκέφτομαι το έτος 2004, όταν ανέλαβε ο Μπαρόζο, και τη σημερινή κατάσταση εν έτη 2014, τότε πρόκειται για μια διαφορετική ΕΕ σήμερα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τότε. Το αντίθετο! Θα ήταν όμως άδικο, τελείως άδικο, να επιρρίψει κανείς την ευθύνη για όλες τις κρίσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ στον πρόεδρο της Κομισιόν και την ομάδα του. Όλοι φέρουν ευθύνες».
Πόσο αξιόπιστη όμως μπορεί να είναι η Κομισιόν όταν εγκρίνει τους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται ένα υψηλότατο έλλειμμα, ρωτήθηκε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός;

Περί γερμανικών ευθυνών



 «Αυτό δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Στο ερώτημα αυτό κρύβεται ένας πολύ γερμανικός τρόπος σκέψης. Με συγχωρείτε που το λέω έτσι. Στο ερώτημα αυτό κρύβεται μια φράση του Τέο Βάιγκελ που για εμάς τους Γερμανούς έχει ριζώσει στο πετσί μας, ότι 3 % σημαίνει 3 %. Η αλήθεια είναι ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να αντιμετωπίζεται σε ένα λογικό μακροοικονομικό πλαίσιο. Εγώ, όπως επίσης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και πολλοί άλλοι, είμαι από αυτούς που λένε ότι ο γερμανικός δογματισμός σε αυτό το ζήτημα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε εδώ όπου βρισκόμαστε. Θεωρώ αναγκαία μια πιο ευέλικτη και μακροπρόθεσμη διαχείριση αυτού του ζητήματος και των σχετικών αποφάσεων. Δεν θα ασκούσα λοιπόν κριτική στην Κομισιόν ως προς αυτό».



Σύμφωνα με τον Γκίντερ Φερχόιγκεν θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας, η πολιτική που ασκείται εκεί και οι αποφάσεις που λαμβάνονται. «Το να πιέζεις όμως για εξυγίανση μέσα από ένα ή δυο βήματα, σε έναν προϋπολογισμό που παρουσιάζει ουσιαστικά προβλήματα είναι, όπως διαπιστώσαμε, μια επικίνδυνη πολιτική, είναι πολιτικά και οικονομικά επικίνδυνο».

Φυσικά, ο κ. Φερχόιγκεν τώρα που αποσύρθηκε από την Κομισιόν μας τα λέει αυτά.

Και φυσικά, επίσης, αναφέρει ένα μέρος της αλήθειας ενώ αποκρύπτει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των σοσιαλδημοκρατών που στην ουσία έχουν γίνει συνδιαχιεριστές μαζί με τους χριστιανοδημοκράτες και δεξιούς της Ευρωπαϊκής τάξης πραγμάτων.
 Και ακόμη ακριβέστερα μάλλον έχουν γίνει ουραγοί τους και θερμοί θιασώτες των δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού.


                             
Φυσικά υπάρχει «γερμανικός δογματισμός» ο οποίος καταδυναστεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνδέεται με την ακαμψία – η οποία εξελίσσεται σε νεκρική ακαμψία για τις ασθενέστερες χώρες ειδικότερα – στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας με το «μαγικό» όριο του 3%.

Γεγονός που συνδέεται πραγματικά με τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και πιο φτωχών κρατών.

Με την ενίσχυση της θέσης της Γερμανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεταφορά πλούτου και πόρων από τις χώρες του Νότου προς αυτήν κυρίως αλλά και προς μια μικρή ομάδα χωρών που λειτουργούν δορυφορικά γύρω της.


Και τελικά λειτουργεί προς όφελος των πολύ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων – εταιρειών, μονοπωλίων, κυρίως τραπεζών – που συνεχίζουν τη ληστρική τους πορεία και μέσα στη βαθιά οικονομική κρίση που διανύουμε.

ΔΝΤ: Άγνωστο πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα


του Μ ...

Αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο προκάλεσε η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις που άφησε ανοικτή την ημερομηνία επιστροφής της
τρόικας στην Αθήνα.

«Περιμένουμε από την Αθήνα τις προτάσεις της για τις πολιτικές και αυτό θα καθορίσει την ημερομηνία επιστροφής» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, προκαλώντας αναταραχή στην κυβέρνηση η οποία περιμένει την τρόικα στις αρχές του Νοέμβρη.

Η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ εμφανίζεται ως τελεσίγραφο στην Αθήνα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί και στη συνέχεια να επιστρέψει η τρόικα. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο ασφαλώς θα φέρει μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, επομένως και στην εκταμίευση των δόσεων που απομένουν.

Αναφερόμενο στο Ασφαλιστικό ο κ. Ράις τόνισε ότι το Ταμείο στηρίζει την απόφαση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές συντάξεων και μισθών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι γι' αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές αλλαγές. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στάθηκε, δε, για μια ακόμα φορά στο θέμα της αποτελεσματικότητας της Φορολογικής Διοίκησης, αναδεικνύοντας ένα από τα κρίσιμα θέματα στην επόμενη φάση της αξιολόγησης, με δεδομένο πως ούτε το Ταμείο ούτε οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι ελεγκτικοί και εισπρακτικοί μηχανισμοί αποδίδουν τα δέοντα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, χάθηκαν και οι ελεγκτικοί και οι εισπρακτικοί στόχοι του 9μήνου.

Τεχνικό Επιμελητήριο: €3 δισ. η πραγματική αξία του Ελληνικού

   του Μ ...
«Το πρώην αεροδρόμιο πωλήθηκε σε τιμή οικοπέδου στο Βραχάτι»
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/93a07996b434bd4e01744956783200c4.jpg?itok=vDn2shu4

Τι Ελληνικό, τι Βραχάτι Κορινθίας. Ίδιες φαίνεται ότι είναι για το ελληνικό δημόσιο οι αξίες ενός οικοπέδου στην περιοχή «φιλέτο» του πρώην αεροδρομίου και αντίστοιχης έκτασης στην παραθαλάσσια κωμόπολη της Κορινθίας.

Αυτό προέκυψε από την οικονομοτεχνική μελέτη εκτίμησης της επενδυτικής αξίας του «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά», την οποία εκπόνησαν οι μελετητές Ι. Αλεξόπουλος και Α. Ψαθάς, για λογαριασμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Σύμφωνα με τη μελέτη τα 6.200 στρέμματα του Ελληνικού έχουν πραγματική ονομαστική αξία 2.950.000.000 ευρώ. Γι΄ αυτό, η τελική οικονομική προσφορά της Lamda Development για την αγορά της έκτασης, ύψους 915.000.000 ευρώ, την οποία έχει κάνει δεκτή το ΤΑΙΠΕΔ, χαρακτηρίζεται από το ΤΕΕ ως ευτελής, καθώς είναι 222% χαμηλότερη από την ονομαστική αξία που υπολόγισαν οι μελετητές.
Η μελέτη καταδεικνύει ότι, τα 915.000.000 ευρώ αντιστοιχούν σε κόστος γης 92 ευρώ ανά δομήσιμο τ. μ. μετρητοίς ή 150 ευρώ ανά τ. μ. για 15ετή αποπληρωμή των κτιρίων και της δόμησης.
«Τέτοιες αξίες υπάρχουν στο Βραχάτι Κορινθίας ή στον Άγιο Βασίλειο Αντιρρίου», όπως υπογράμμισε ο κ. Ψαθάς, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης, παρουσία βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, δημάρχων της περιοχής, μηχανικών και εκπροσώπων φορέων πολιτών.
«Προφανώς τέτοιες αξίες δεν υπάρχουν στις γύρω περιοχές ή στις πρόσφατες αντίστοιχες διαδικασίες, όπως του Αστέρα Βουλιαγμένης», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι με βάση την τιμή που πωλήθηκε ο Αστέρας, μόνο η παράκτια ζώνη του Ελληνικού, δηλαδή τα 955 στρέμματα των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, θα έπρεπε να πωληθούν για 1,5 δις ευρώ.
Η εκτίμηση των μελετητών έγινε με βάση το σενάριο του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση της τιμής πώλησης και της πραγματικής αξίας του Ελληνικού.
Ειδικότερα, βασίστηκε στο master plan της «Ελληνικό ΑΕ», βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός για την πώληση του πρώην αεροδρομίου. Ελήφθη υπόψη ότι αποτελεί επένδυση κυρίως σε ακίνητα, ότι έχει στοιχεία επιχείρησης και υλοποιείται από έναν επενδυτή, ότι έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα ολοκλήρωσης, περιλαμβάνει μακροπρόθεσμο δανεισμό, προοδευτικά εκταμιευόμενο, έχει θετικές χρηματοροές μετά από εννέα περίπου έτη, έχει προοδευτικά αυξανόμενη πληρότητα και ότι οι δαπάνες και τα έσοδα είναι συνάρτηση της πληρότητας. Θεωρήθηκε δεδομένο ότι η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει σε 15 χρόνια, με το 50% των κατοικιών να έχουν ολοκληρωθεί την πρώτη πενταετία. Το συνολικό κόστος κατασκευής, όπως τονίστηκε είναι περίπου 4 δις ευρώ.
Αν το έργο ήταν σήμερα ολοκληρωμένο, σύμφωνα με το ΤΕΕ, τα ετήσια έσοδα θα έφταναν τα 720 εκατ. ευρώ (ετήσια απόδοση 6%), με τα λειτουργικά έξοδα (διαχείριση, συντήρηση, μισθοδοσία κ. λπ.) να υπολογίζονται σε περίπου 216 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, κατά τη συζήτηση του νόμου 4062/ 2012 για την αξιοποίηση του χώρου, στους διαδρόμους της Βουλής και στις συζητήσεις της αρμόδιας Επιτροπής ακουγόταν ότι οι αναμενόμενες προσφορές θα έφταναν τα 5 δις ευρώ.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, ο νόμος προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο θα κρατούσε το 30% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, ώστε να κερδίσει από τις υπεραξίες που θα αποκτούσε από την αξιοποίησή του. Σήμερα όμως, μεταβιβάζεται το 100% των μετοχών.
«Υποβλήθηκαν αρχικά 9 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και ο διαγωνισμός κατέληξε με μια προσφορά, όπως συνηθίζει το ΤΑΙΠΕΔ. Στο ενδιάμεσο υπήρξε μνημείο πράξεων αδιαφάνειας, με αποφάσεις για δυνατότητες τροποποίησης των όρων, του χρονοδιαγράμματος της πρόσκλησης και της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αποκορύφωμα το δικαίωμα της λειτουργίας καζίνο, το οποίο δόθηκε μετά την επιλογή του επενδυτή, με μια προσφορά, η οποία μάλιστα δεν περιλαμβάνεται στην εκτίμηση της μελέτης ως αξία άδειας πολύ κλειστών δραστηριοτήτων», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Τα τελευταία χρόνια, όπως επεσήμανε ο κ. Σπίρτζης, νομοθετήθηκαν διάφορες σκόρπιες διατάξεις ή επιχειρήθηκε να ψηφιστούν σχέδια νόμου που ευνοούν τη συγκεκριμένη επένδυση, όπως η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακόμη και ιδιωτικών εκτάσεων και περιουσιών, οι αλλαγές στο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο, ο αποσυρθείς νόμος περί αιγιαλού και φοροαπαλλαγές του επενδυτή.
«Την ίδια ώρα, στήνεται ένα τοπίο διεκδικήσεων και πληρωμής ρητρών από το ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητής της πλήρους λειτουργίας της Πολεοδομίας Ελληνικού και των σύντομων εκδόσεων των σχετικών αδειών από τις εφορίες αρχαιοτήτων. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο με τις παραχωρήσεις του κ. Σουφλιά», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
Η ταυτότητα του χώρου
Συνολική έκταση: 6.203.214 τ. μ.

Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού: 5.247.410 τ. μ.
Τέως Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγ. Κοσμά και Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά (παράκτια ζώνη) : 955.804 τ. μ.
Κοινόχρηστοι χώροι (αιγιαλός και παραλία) :197.601 τ. μ.      
Αιγιαλός: 121.909 τ. μ.
Παραλία: 75.693 τ. μ.
Τελική αξιοποιήσιμη επιφάνεια: 6.005.612 τ. μ.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ο ισραηλινός στρατός δε θεωρεί ανθρώπους τους Παλαιστίνιους!


Πλήρως απαξιωμένοι είναι οι πολίτες της Παλαιστίνης από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με αποκαλύψεις πρώην μέλους των Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας. Όπως αναφέρει ο Ναντάφ Μπίγκελμαν στο δίκτυο Russia Today οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν αντιλαμβάνονται τους Παλαιστινίους ως «ανθρώπινα όντα», αλλά ως «πιθανούς τρομοκράτες».



Ο Μπίγκελμαν που υπηρέτησε στις δυνάμεις του Ισραήλ από το 2007 έως το 2010, προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις μετά τα πλάνα που κυκλοφόρησαν στα οποία καταγράφονται Ισραηλινοί στρατιώτες να συλλαμβάνουν παιδιά ακόμα και μικρότερα των 12 ετών.

«Έπειτα από λίγο σταματάς να βλέπεις τους ανθρώπους ως ανθρώπους, σταματάς να βλέπεις τα παιδιά ως παιδιά, σταματάς να βλέπεις τους εφήβους ως έφηβους, τους βλέπεις ως Παλαιστίνιους, ως ανθρώπους που είναι πάντα πιθανό να γίνουν τρομοκράτες», δήλωσε ο πρώην στρατιώτης στο ρωσικό δίκτυο.

Σχετικά με τα πλάνα στα οποία φαίνονται στρατιώτες να παίρνουν με τη βία παιδιά, ενώ δίπλα τους γυναίκες τους φωνάζουν ότι είναι παράνομη η σύλληψή τους, ο Μπίγκελμαν δηλώνει πως τέτοια περιστατικά δεν τον εκπλήσσουν. Άλλωστε, όπως εξηγεί κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποίησε και ο ίδιος ανάλογες συλλήψεις.

Όλα αυτά, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκαλύπτει ότι πάνω από 2.500 παιδιά, εκ των οποίων 400 ηλικίας 12-15 ετών, από την Παλαιστίνη έχουν συλληφθεί από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2014.



«Δεν έχει σημασία αν είναι οκτώ ετών ή 25 ή 50 ή 60 ή ακόμα μεγαλύτεροι. Οι εντολές είναι πολύ πολύ σαφείς», τόνισε ο Μπίγκελμαν.

Βέβαια, πρόσθεσε πως δεν τάσσεται κατά των Δυνάμεων Ασφαλείας με τις δηλώσεις του και εξήγησε ότι εκπροσωπεί μία ομάδα 950 στρατιωτών που είναι μέλη της οργάνωσης Σπάζοντας τη Σιωπή και είτε υπηρέτησαν στη Λωρίδα της Γάζας είτε στη Δυτική Όχθη.

«Το πρόβλημα δεν είναι ο στρατός, αλλά αυτό που ο στρατός καλείται να κάνει ώστε να ελέγξει τέσσερα εκατ. ανθρώπων. Το κάνουμε εδώ και 50 χρόνια. Δεν μπορείς να ελέγξεις τον κόσμο χωρίς τη βία. Όταν τους αποσπάς την ελευθερία εκείνοι θα αντισταθούν και εσύ θα τους συλλάβεις», επισήμανε.

Ωστόσο, όπως είπε, η παρουσία τηλεοπτικών καμερών μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των στρατιωτών απέναντι στους πολίτες. «Θα έλεγα ότι όταν υπάρχει κάμερα ένας στρατιώτης σκέφτεται δύο φορές αυτό που κάνει και νομίζω ότι αποτελεί το πιο σημαντικό μη βίαιο όπλο που οι Παλαιστίνιοι έχουν για να αντισταθούν στην κατοχή», ολοκλήρωσε ο Μπίγκελμαν.

Τα σχόλια νομίζουμε ότι περιττεύουν … 

Μπροστά σ’ ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο - Πτήσεις ρωσικών μαχητικών «ανησυχούν» το ΝΑΤΟ


Αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών μαχητικών πάνω από την Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα καταγράφει το τελευταίο διάστημα το ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία ανακοίνωσε ότι έχει επέμβει κατ' επανάληψη τις δύο τελευταίες ημέρες.



Μέσα σε διάστημα 24 ωρών αεροσκάφη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απογειώθηκαν από τέσσερα διαφορετικά σημεία για αποστολές αναχαίτισης τεσσάρων σμηνών ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών που πραγματοποιούσαν «ασκήσεις» στον εναέριο χώρο της Βαλτικής, της Βόρειας και της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ. Εκπρόσωπος της Συμμαχίας δήλωσε ότι τα αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι αυτός ο αριθμός εξορμήσεων θεωρείται σπάνιος τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με τη δήλωση του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη, δήλωσε ότι τις τελευταίες 48 ώρες αεροσκάφη του ΝΑΤΟ είχε αποτρέψει οκτώ ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα στον Ατλαντικό Ωκεανό, καθώς και τέσσερα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και πάνω από 10 στην περιοχή της Βαλτικής.



Σε όλα τα περιστατικά τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν σε διεθνή εναέριο χώρο. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι παρακολουθεί αυτή τη δραστηριότητα, προκειμένου να εντοπίζει τα αεροσκάφη και να προστατεύει το «συμμαχικό εναέριο χώρο».

Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, τα αεροπλάνα δεν είχαν καταθέσει σχέδια πτήσης, ούτε χρησιμοποιούσαν αναμεταδότες επί του σκάφους ούτε διατηρούσαν επαφή μέσω ασυρμάτου με τον πολιτικό έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, δήλωσε το ΝΑΤΟ.



Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση της Μόσχας. Αναλυτές στη Ρωσία ωστόσο εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ συνδέονται με μια γενικότερη προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ανησυχίας ή και πανικού στην Ευρώπη.

Το Κρεμλίνο, ωστόσο, θεωρεί την ενσωμάτωση των βαλτικών κρατών  ως μελών στο ΝΑΤΟ το 2004 ως μη φιλική πράξη, αφού στο παρελθόν αποτελούσαν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και περίπου ένα εκατομμύριο Ρώσοι εξακολουθούν να ζουν σ’ αυτές.

Επίσημη ρωσική αντίδραση στις αιτιάσεις του ΝΑΤΟ για παραβίαση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, δεν υπάρχει προς το παρόν. Τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν τη θέση του Υπουργείου Άμυνας, όπως αυτή έχει εκφραστεί, κατ΄ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν: «Όλες οι πτήσεις αεροσκαφών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας γίνονται αυστηρά με βάση τις προδιαγραφές και τις διεθνείς συμβάσεις χρήσης του εναέριου χώρου στα διεθνή ύδατα , χωρίς να παραβιάζουν τα σύνορα άλλων κρατών».

Καλλιέργεια κλίματος φοβίας στην κοινή γνώμη;

Στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ γίνεται λόγος για «ασυνήθιστο επίπεδο δραστηριότητας αεροσκαφών της ρωσικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο της Ευρώπης...». Ρώσοι ειδικοί αμυντικών θεμάτων εκτιμούν ότι η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας κλίματος φοβίας γιατί όχι και υστερίας στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έναντι της Ρωσίας, και, θυμίζουν ότι έρχεται σε συνέχεια της υστερίας που προκλήθηκε πριν 10 μέρες στη Σουηδία, με τη δήθεν εμφάνιση ρωσικού υποβρυχίου στα χωρικά της ύδατα. Τότε, λένε, τίποτα δεν αποδείχτηκε , ωστόσο, το ανύπαρκτο συμβάν έφερε για πρώτη φορά στην ιστορία, τους Σουηδούς να λένε ναι στην είσοδο της χώρας τους στο ΝΑΤΟ , σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη αμέσως μετά την αναζήτηση του υποβρυχίου-φαντάσματος.



Άλλωστε, στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ βρίσκεται κάπου «χαμένη» και η φράση ότι η αναχαίτιση αγνώστων αεροσκαφών αποτελεί συνήθη πρακτική, απλά το 2014 αυτό γίνεται σχεδόν τρείς φορές συχνότερα από το 2013.

Είναι λογικό, εξηγεί ο στρατιωτικός αναλυτής Βίκτωρ Λιτόφκιν, αφού έχει επιβληθεί εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, χώρα ενδιάμεσο της Ρωσίας και των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όταν στα ρωσικά σύνορα πετούν νατοϊκά πολεμικά αεροσκάφη τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε, επίσης, νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Αρκτικής, όπου η Ρωσία έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μια μόνιμη ναυτική βάση, επίσης, έχει εγκατασταθεί  στα νέο Νησιά της Σιβηρίας.



Η περιοχή προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον, επειδή το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θάλασσας είναι πιθανόν να καταστήσει το βόρειο θαλάσσιο δρόμο  πιο πλωτό, συντομεύοντας το ταξίδι στην Κίνα και άλλες ασιατικές αγορές που ανθίζουν.


Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε κλιμάκωση της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης του δυτικού στρατοπέδου με τη Ρωσία για τον έλεγχο βασικών γεωστρατηγικών περιοχών και ενεργειακών πηγών.

Α. Σαμαράς: ο πρωθυπουργός που λέει ΟΧΙ για τον ελληνικό λαό του!

του Μ...
http://www.ellnews.com/images/portal/logismos/Antonis-Samaras10911.jpg
Περί Μακεδονικού
Έντονες αντιδράσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στην ΠΓΔΜ προκάλεσε δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι δεν υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα και ότι αυτή αποτελεί «επινόηση των κομμουνιστών». Τις δηλώσεις έκανε ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.
«Δεν ήξερα, πρώτα απ΄ όλα, ότι η "μακεδονική" γλώσσα υπήρχε», σημείωσε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο δημοσιογράφος αντέδρασε λέγοντας: «Συγγνώμη, επιτρέψτε μου να πω ότι η μακεδονική γλώσσα υπάρχει, αναγνωρίζεται από σειρά μελετών αναγνωρισμένων γλωσσολόγων. Δεν είναι μια γλώσσα που επινοήθηκε, ομιλείται από τη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το ελληνικό κράτος, ένα "ντοκουμέντο" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωμωσαϊκό (Euro-mosaique), το επιβεβαιώνει επίσης, το οποίο είχε συνταχθεί τη δεκαετία 1990».

Ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Υπάρχουν τόσα πράγματα που επινόησαν τότε οι ίδιοι οι κομμουνιστές. Δεν πρέπει να μιλήσω γι' αυτά, αυτή τη στιγμή. Αλλά αφορούν την εποχή, την περίοδο εκείνη».
ΝΑΤΟ: Απογοήτευση για Ερντογάν
ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι είμαστε φίλοι και γείτονες και χρειάζεται ενίσχυση της συνεργασίας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας. Έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον κ. Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.
Για την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη- Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός, στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.
 Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΝΑΙ, ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΧΙ


«Η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια μια τεράστια αλλαγή και στα ελλείμματά της και στις μεταρρυθμίσεις»
Η Ελλάδα έχει πια τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές για σταθερότητα και ανάπτυξη. Η μάχη της δημοσιονομικής προσαρμογής κερδήθηκε. Η μάχη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κερδίζεται και συνεχίζεται. Το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο: το ότι δηλαδή τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν.
Ολες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το Μνημόνιο εποχή. Δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλουν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας.
» Η Ελλάδα θα προχωρήσει. Τόσες θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Τέτοιες επιτυχίες, που η ίδια η Ευρώπη τις θεωρεί "χωρις προηγούμενο", δεν μπορούν να ακυρωθούν. Και η έξοδός μας από την κρίση, θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό, αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες.
» Τα θεμελιώδη τα έχουμε, τις προοπτικές τις έχουμε, αρκεί να δείξουμε σε όλους ότι έχουμε την υπευθυνότητα και την ωριμότητα και κυρίως τη σοβαρότητα, να πάμε τη χώρα μπροστά. Η Ελλάδα το χρειάζεται. Και πάνω απ' όλα ο ελληνικός λαός το απαιτεί»

Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση με 155 «ναι»

(131 «όχι», 2 «παρών» και 12 απόντες)
«Η εμπιστοσύνη που πήραμε απόψε δεν θα διαψευστεί. Οι ελπίδες του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν. Εκλογές το 2016»
«Μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ενάμιση χρόνο νωρίτερα και αυτό συζητάμε σήμερα με τους ανθρώπους που ενσυνειδήτως ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποθαρρύνει»
«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή, βγαίνουμε από την κρίση και δεν θα αφήσουμε τίποτα να το εμποδίσει αυτό»
«Στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησής μας το έλλειμμα μηδενίζεται, έπειτα από έξι χρόνια η ανάκαμψη, η ανεργία είναι σε ύφεση και σταδιακά θα η κατάσταση θα βελτιωθεί περισσότερο. Η αντιπολίτευση προβλέπει τα χειρότερα και πέφτει πάντα έξω»
«Αυτός είναι ο δικός σας ο διάλογος. Τους υβριστικούς αφορισμούς τους έχετε εύκολους. Αυτά φοριούνται όταν έχετε ντουντούκα στους δρόμους. Όποιος βρίζει, μόνος του τα λέει, μόνος του τα ακούει. Το ότι δεν σας απαντώ, σημαίνει ότι δεν μου επιτρέπετε να το κάνω. Εγώ παλεύω σε 1000 μέτωπα στην Ελλάδα, όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσες»
«Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει σε μια κυβέρνηση δημοκρατική τη σταθερότητα που χρειάζεται, για να κάνει τα τελευταία βήματα».
«Αλήθεια πρώτη, η Ελλάδα για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του 2015 θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Πολλοί εδώ μέσα ήταν αγέννητοι την τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε μηδενικό έλλειμμα

Αλήθεια δεύτερη. Η οικονομία γύρισε προς τα πάνω. Και όλα αυτά ενώ αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αλήθεια τρίτη, βγήκαμε στις αγορές και δανειστήκαμε με χαμηλά επιτόκια

Αλήθεια τέταρτη. Το χρέος μας άρχισε να μειώνεται ονομαστικά

Αλήθεια πέμπτη. Η Ελλάδα, άλλο μνημόνιο δεν θα χρειαστεί. Δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού. Στείλτε χαιρετίσματα σε όσους έλεγαν ότι θα χρειαστεί. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το μνημόνιο 1,5 χρόνο νωρίτερα. Αυτό προσπαθούμε.Κάποιοι σκέφτονται. Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους. Κάποια συνιστώσα σας κάτι θα σκεφτεί να καταγγέλλει.

Αλήθεια έκτη. Οι φοροελαφρύνσεις άρχισαν

Άλλη ανακούφιση είναι και οι αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στα Σώματα Ασφαλείας. Είναι αλήθεια ότι δικαιώθηκαν οι προσφυγές τους, αλλά τους δίνουμε τα χρήματα, από το πρωτογενές πλεόνασμα. Αν δεν τα είχαμε, πώς θα τα δίναμε. Ταμειακά θα καλυφθούν τα 3/4 των περικοπών που τους έγιναν.

«Σε 100 δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο»

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: σύνθημα ψηφοφόρων της ΝΔ
ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ: σύνθημα απέναντι σε συμμάχους του Ράιχ, κατοχικούς δοσίλογους και προδότες της πατρίδος
Τελικά, ο Σαμαράς και ο θίασος των υποτακτικών των τροΐκανών, ψηφοφόροι τι πρεσβεύει;;;