Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Σκηνικό κλιμακούμενης έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία


Συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης η Άγκυρα στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να τερματίσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sigma, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και έχει βρει κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν η οποία θα στείλει στην κυπριακή ΑΟΖ πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου.



Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η συμφωνία Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν έχει επιτευχθεί εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα με την Αζέρικη κυβέρνηση, η οποία, ως γνωστό, έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος να διαβεβαιώνει ότι μπορεί η κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου SOCAR να διαθέσει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας όχι μία άλλα δύο πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Η ανακοίνωση της συμφωνίας θα γνωστοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη βδομάδα.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει ότι οι κύριοι Αναστασιάδης και Μπάιντεν συζήτησαν το θέμα της απαράδεκτης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) από την Τουρκία, όπως επίσης και τις προσπάθειες από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών για τερματισμό των προκλήσεων αυτών.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρεται στη δήλωση, «έδειξε πλήρη κατανόηση στις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ιδιαίτερα για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της».



Ο Κύπριος εκπρόσωπος σημειώνει στη δήλωσή του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έκανε σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών».

Ο αντιπρόεδρος Μπάϊντεν, προστίθεται, «εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ για την ανάληψη εντονότερης διπλωματικής δράσης, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό, μακρά προκλήσεων και παράνομων ενεργειών, να επαναρχίσει ο διάλογος».

Να σημειωθεί ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Τουρκία, η οποία προγραμματίζεται για τις 20 Νοεμβρίου.

Εμείς σημειώνουμε ότι ο Μπάιντεν, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πριν λίγες ημέρες είχε ζητήσει «συγγνώμη» από τον Ερντογάν για κάποιες δηλώσεις του που – υποτίθεται ότι έθιξαν τον Τούρκο Πρόεδρο και ότι γενικότερα αυτή την περίοδο οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έντονες πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες με την Τουρκία προκειμένου να παίξει αυτή πιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ακόμη, θυμίζουμε ότι το Αζερμπαϊτζάν, χώρα που βρίσκεται σε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Τουρκία, είχε επισκεφτεί «περιχαρής» ο Αντώνης Σαμαράς και είχε εξαγγείλει  συμφωνίες για τον αγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, εξυπηρετεί απολύτως και τα αμερικανικά γεωστρατηγικά και ενεργειακά συμφέροντα.

Με αυτά θέλουμε να δείξουμε τα στρατηγικά αδιέξοδα που συσσωρεύει για τη χώρα η πολιτική των υποτακτικών του Μνημονίου και όχι μόνο …

Τη στιγμή αυτή που στην ουσία αναδιαμορφώνονται οι διεθνείς και περιφερειακοί συσχετισμοί, που η Τουρκία εκβιάζει και προσπαθεί να επιβάλλει de facto καταστάσεις σε κρίσιμα θέματα  εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική της θέση, τη στιγμή που κρίνονται σοβαρής σημασίας εθνικά ζητήματα – ακόμη και τώρα η κυβέρνηση παραμένει ουραγός των εξελίξεων και επιχαίρει ψελλίζοντας ορισμένες κορώνες και επιδεικνύοντας ορισμένα δειλά βήματα προσφυγών σε διεθνείς οργανισμούς.


Μήπως, όμως, βρισκόμαστε σε μια ιστορική φάση κατά την οποία – αν δεν υπάρξουν ριζικές αναπροσαρμογές της εθνικής μας στρατηγικής – θα καταγραφούν νέες οδυνηρές αποτυχίες που θα θέτουν σε κίνδυνο μέχρι και την ακεραιότητα αυτής της πολύπαθης χώρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: