Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Αμφιβολίες για τα stress test των τραπεζών


Με θριαμβολογίες υποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση τα αποτελέσματα του στρες τεστ που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόσο ελληνικές όσο και τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και οι επιτελείς του άρχισαν να κομπάζουν για τα επιτεύγματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και για το ότι έτσι μπορούμε να βγούμε από τα μνημόνια … και άλλα σχετικά.

Μόνο που κάπως διαφορετική εικόνα δίνεται σε διεθνή έντυπα με αρκετά επιφυλακτικά σχόλια.
Αναδημοσιεύουμε, λοιπόν, σχόλια του γερμανικού τύπου σχετικά με το θέμα.

Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στα οποία υπέβαλε η ΕΚΤ 130 συστημικά σημαντικές τράπεζες της Ευρώπης σχολιάζονται εκτενώς από το γερμανικό τύπο. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται η αποτυχία τριών εκ των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών να περάσουν το τεστ με βάση υπολογισμού τους ισολογισμούς του 2013. Όπως επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, «σε αυτές συγκαταλέγονται η Eurobank Εργασίας, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, η Πειραιώς είναι ήδη ασφαλής, καθότι ενίσχυσε το κεφαλαιακό της απόθεμα εντός του 2014. Οι άλλες δύο τράπεζες καλούνται τώρα να καλύψουν τις ελλείψεις κεφαλαίων εντός των επόμενων έξι έως εννέα μηνών».

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το υπόλοιπο των περίπου 11 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που προορίζονταν για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, διευκρινίζει το δημοσίευμα επικαλούμενο ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι ελληνικές τράπεζες «θα επιχειρήσουν να καλύψουν τα κενά με τις δικές τους δυνάμεις». Σε σχετικό της σχόλιο, η ίδια εφημερίδα, εκφράζει αμφιβολίες για την εγκυρότητα των stress test διατυπώνοντας ένα ερώτημα: «Είναι πραγματικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο ισχυρές ή ήταν το stress test τόσο αδύναμο;» Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «είναι ψευδαίσθηση να πιστέψει κανείς ότι γνωρίζουμε την αλήθεια για την κατάσταση των τραπεζών. Εξίσου απατηλή είναι η υπόθεση ότι το stress test θα οδηγούσε σε μία σειρά εκκαθαρίσεων ευρωπαϊκών τραπεζών».


Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στέκεται στην ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test παρά το «κόψιμο» τριών τραπεζών, όπως παρατηρεί. «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι οι τράπεζες της χώρας που πλήττεται από την κρίση ‘ξεπέρασαν κάθε προσδοκία'. Η κυβέρνηση ελπίζει να μπορέσει να χρησιμοποιήσει για άλλο σκοπό τα 11 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», επισημαίνει η FAZ.


«Υπερβολικά διογκωμένος ο τραπεζικός τομέας»



 «Ηττημένη» των τεστ αντοχής χαρακτηρίζει το Spiegel Online την Ιταλία. «Εδώ και καιρό το επίκεντρο της ευρωκρίσης δεν είναι πλέον η Ελλάδα, αλλά η Ιταλία», εκτιμά η διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού με αφορμή το «κόψιμο» εννέα ιταλικών τραπεζών στα stress test της ΕΚΤ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανηγυρισμούς και στο υπόλοιπο της ευρωζώνης. «Και στις γερμανικές τράπεζες δεν είναι προ πολλού όλα τόσο ρόδινα όσο φαίνεται», υπογραμμίζει η αρθρογράφος, επισημαίνοντας τις σοβαρές αδυναμίες που εντοπίζουν διαρκώς -όπως λέει- επιστήμονες στις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Κυρίως στην ευρωζώνη ένα μεγάλο μέρος δεν είναι ικανό να χορηγεί σε διαρκή βάση δάνεια στις επιχειρήσεις, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα σε έρευνα του ΔΝΤ. Μία άλλη διεθνής ερευνητική ομάδα πιστοποίησε ότι ο (τραπεζικός) τομέας είναι συγκριτικά με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας επικίνδυνα διογκωμένος και εμφανίζει υπερβολικό συγκεντρωτισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: