Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Μεξικό – οι έρευνες για τους εξαφανισμένους φοιτητές: νέος ομαδικός τάφος ανακαλύφτηκε


Οι μεξικανικές αρχές ερευνώντας για τους 43 μαθητές που εξαφανίστηκαν μετά από μια σύγκρουση με την αστυνομία τον περασμένο μήνα ανακάλυψαν ένα ύποπτο μαζικό τάφο.



Ο γενικός εισαγγελέας του Μεξικού, ανέφερε ότι μια μαρτυρία από δύο συλληφθέντα μέλη μιας συμμορίας ναρκωτικών τους οδήγησε στο σημείο αυτό.

 Δήλωσε, επίσης, ότι αστυνομικοί έχουν ομολογήσει την παράδοση των φοιτητών  στη συμμορία ναρκωτικών που λυμαίνεται την νότια πολιτεία Γκερέρο.



Η εξαφάνιση έχει συγκλονίσει το Μεξικό και προκάλεσε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας άλλος μαζικός τάφο βρέθηκε, αλλά το τεστ DNA έδειξε ότι τα σώματα που βρέθηκαν δεν ήταν αυτά των φοιτητών.

Μέχρι στιγμής, 56 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε σχέση με την εξαφάνιση, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, τοπικοί αξιωματούχοι και άλλοι που εμπλέκονται ως μέλη της συμμορίας των ναρκωτικών. Ο κυβερνήτης της πολιτείας έχει, επίσης, παραιτηθεί λόγω  της υπόθεσης αυτής.

Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για το δήμαρχο της πόλης Ιγκουάλα, όπου πραγματοποιήθηκαν οι απαγωγές, όπως επίσης και για τη σύζυγό του και τον αρχηγό της αστυνομίας, που όλοι τους ερευνώνται από τις αρχές.

Ο δήμαρχος, Χοσέ Λουίς Αμπάρκα, φέρεται να διέταξε την αστυνομία να σταματήσει τους φοιτητές και να τους αποτρέψει από τη διακοπή μιας ομιλίας που η σύζυγός του έδινε στην Ιγκουάλα.



Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν φοιτητές που οδηγούνταν βίαια σε αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ η αστυνομία πυροβόλησε σε λεωφορεία που μετέφεραν τους φοιτητές, σκοτώνοντας τρεις από αυτούς και τρία άλλα άτομα σε παρακείμενα οχήματα.

Ο τελευταίος τάφος βρίσκεται στην πόλη της Cocula, περίπου 17 χιλιόμετρα (10 μίλια) από όπου οι μαθητές είχαν ειδωθεί για τελευταία φορά.

Ο γενικός εισαγγελέας, Jesus Murillo Karam, είπε ότι δύο από τους τέσσερις υπόπτους που συνελήφθησαν τη Δευτέρα μπορεί να δώσουν κάποιες πολύτιμες πληροφορίες.



Είπε ότι παραδέχτηκαν ότι «είχαν συλλάβει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων» το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου, όταν οι 43 μαθητές είχαν εντοπιστεί για τελευταία φορά.

«Έχουμε συλλάβει τους ανθρώπους που πραγματοποίησαν την απαγωγή των ατόμων αυτών," δήλωσε ο κ Murillo Karam  στους δημοσιογράφους.



Είπε, επίσης, ότι οι άλλοι δύο ύποπτοι που έχουν συλληφθεί τη Δευτέρα προφανώς λειτούργησαν ως παρατηρητές – ανιχνευτές για τη συμμορία. Άλλοι ύποπτοι δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί.


Οι τέσσερις άνδρες που συνελήφθησαν  πιστεύεται ότι όλοι είναι μέλη της ομάδας πίσω από τις απαγωγές, που ονομάζεται Guerreros Unidos (Ενωμένοι Πολεμιστές).


Δεν υπάρχουν σχόλια: