Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Τεχνικό Επιμελητήριο: €3 δισ. η πραγματική αξία του Ελληνικού

   του Μ ...
«Το πρώην αεροδρόμιο πωλήθηκε σε τιμή οικοπέδου στο Βραχάτι»
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/93a07996b434bd4e01744956783200c4.jpg?itok=vDn2shu4

Τι Ελληνικό, τι Βραχάτι Κορινθίας. Ίδιες φαίνεται ότι είναι για το ελληνικό δημόσιο οι αξίες ενός οικοπέδου στην περιοχή «φιλέτο» του πρώην αεροδρομίου και αντίστοιχης έκτασης στην παραθαλάσσια κωμόπολη της Κορινθίας.

Αυτό προέκυψε από την οικονομοτεχνική μελέτη εκτίμησης της επενδυτικής αξίας του «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά», την οποία εκπόνησαν οι μελετητές Ι. Αλεξόπουλος και Α. Ψαθάς, για λογαριασμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Σύμφωνα με τη μελέτη τα 6.200 στρέμματα του Ελληνικού έχουν πραγματική ονομαστική αξία 2.950.000.000 ευρώ. Γι΄ αυτό, η τελική οικονομική προσφορά της Lamda Development για την αγορά της έκτασης, ύψους 915.000.000 ευρώ, την οποία έχει κάνει δεκτή το ΤΑΙΠΕΔ, χαρακτηρίζεται από το ΤΕΕ ως ευτελής, καθώς είναι 222% χαμηλότερη από την ονομαστική αξία που υπολόγισαν οι μελετητές.
Η μελέτη καταδεικνύει ότι, τα 915.000.000 ευρώ αντιστοιχούν σε κόστος γης 92 ευρώ ανά δομήσιμο τ. μ. μετρητοίς ή 150 ευρώ ανά τ. μ. για 15ετή αποπληρωμή των κτιρίων και της δόμησης.
«Τέτοιες αξίες υπάρχουν στο Βραχάτι Κορινθίας ή στον Άγιο Βασίλειο Αντιρρίου», όπως υπογράμμισε ο κ. Ψαθάς, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης, παρουσία βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, δημάρχων της περιοχής, μηχανικών και εκπροσώπων φορέων πολιτών.
«Προφανώς τέτοιες αξίες δεν υπάρχουν στις γύρω περιοχές ή στις πρόσφατες αντίστοιχες διαδικασίες, όπως του Αστέρα Βουλιαγμένης», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι με βάση την τιμή που πωλήθηκε ο Αστέρας, μόνο η παράκτια ζώνη του Ελληνικού, δηλαδή τα 955 στρέμματα των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, θα έπρεπε να πωληθούν για 1,5 δις ευρώ.
Η εκτίμηση των μελετητών έγινε με βάση το σενάριο του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση της τιμής πώλησης και της πραγματικής αξίας του Ελληνικού.
Ειδικότερα, βασίστηκε στο master plan της «Ελληνικό ΑΕ», βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός για την πώληση του πρώην αεροδρομίου. Ελήφθη υπόψη ότι αποτελεί επένδυση κυρίως σε ακίνητα, ότι έχει στοιχεία επιχείρησης και υλοποιείται από έναν επενδυτή, ότι έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα ολοκλήρωσης, περιλαμβάνει μακροπρόθεσμο δανεισμό, προοδευτικά εκταμιευόμενο, έχει θετικές χρηματοροές μετά από εννέα περίπου έτη, έχει προοδευτικά αυξανόμενη πληρότητα και ότι οι δαπάνες και τα έσοδα είναι συνάρτηση της πληρότητας. Θεωρήθηκε δεδομένο ότι η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει σε 15 χρόνια, με το 50% των κατοικιών να έχουν ολοκληρωθεί την πρώτη πενταετία. Το συνολικό κόστος κατασκευής, όπως τονίστηκε είναι περίπου 4 δις ευρώ.
Αν το έργο ήταν σήμερα ολοκληρωμένο, σύμφωνα με το ΤΕΕ, τα ετήσια έσοδα θα έφταναν τα 720 εκατ. ευρώ (ετήσια απόδοση 6%), με τα λειτουργικά έξοδα (διαχείριση, συντήρηση, μισθοδοσία κ. λπ.) να υπολογίζονται σε περίπου 216 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, κατά τη συζήτηση του νόμου 4062/ 2012 για την αξιοποίηση του χώρου, στους διαδρόμους της Βουλής και στις συζητήσεις της αρμόδιας Επιτροπής ακουγόταν ότι οι αναμενόμενες προσφορές θα έφταναν τα 5 δις ευρώ.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, ο νόμος προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο θα κρατούσε το 30% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, ώστε να κερδίσει από τις υπεραξίες που θα αποκτούσε από την αξιοποίησή του. Σήμερα όμως, μεταβιβάζεται το 100% των μετοχών.
«Υποβλήθηκαν αρχικά 9 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και ο διαγωνισμός κατέληξε με μια προσφορά, όπως συνηθίζει το ΤΑΙΠΕΔ. Στο ενδιάμεσο υπήρξε μνημείο πράξεων αδιαφάνειας, με αποφάσεις για δυνατότητες τροποποίησης των όρων, του χρονοδιαγράμματος της πρόσκλησης και της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αποκορύφωμα το δικαίωμα της λειτουργίας καζίνο, το οποίο δόθηκε μετά την επιλογή του επενδυτή, με μια προσφορά, η οποία μάλιστα δεν περιλαμβάνεται στην εκτίμηση της μελέτης ως αξία άδειας πολύ κλειστών δραστηριοτήτων», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Τα τελευταία χρόνια, όπως επεσήμανε ο κ. Σπίρτζης, νομοθετήθηκαν διάφορες σκόρπιες διατάξεις ή επιχειρήθηκε να ψηφιστούν σχέδια νόμου που ευνοούν τη συγκεκριμένη επένδυση, όπως η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακόμη και ιδιωτικών εκτάσεων και περιουσιών, οι αλλαγές στο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο, ο αποσυρθείς νόμος περί αιγιαλού και φοροαπαλλαγές του επενδυτή.
«Την ίδια ώρα, στήνεται ένα τοπίο διεκδικήσεων και πληρωμής ρητρών από το ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητής της πλήρους λειτουργίας της Πολεοδομίας Ελληνικού και των σύντομων εκδόσεων των σχετικών αδειών από τις εφορίες αρχαιοτήτων. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο με τις παραχωρήσεις του κ. Σουφλιά», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
Η ταυτότητα του χώρου
Συνολική έκταση: 6.203.214 τ. μ.

Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού: 5.247.410 τ. μ.
Τέως Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγ. Κοσμά και Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά (παράκτια ζώνη) : 955.804 τ. μ.
Κοινόχρηστοι χώροι (αιγιαλός και παραλία) :197.601 τ. μ.      
Αιγιαλός: 121.909 τ. μ.
Παραλία: 75.693 τ. μ.
Τελική αξιοποιήσιμη επιφάνεια: 6.005.612 τ. μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: