Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Επικίνδυνη ένταση και κλιμάκωση στο παλαιστινιακό


Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις σχέσεις Ισραήλ και Παλαιστίνης, λίγους μήνες μετά την αιματηρή σύγκρουση στην Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση σε βάρος ενός ακροδεξιού ισραηλινού ακτιβιστή στην Ιερουσαλήμ και ο αποκλεισμός του Όρους του Ναού, προκαλεί έντονες αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές και κλιμακώνει την ήδη αυξημένη ένταση.

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Πρόέδρου Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «κήρυξη πολέμου» τον πλήρη αποκλεισμό στην πρόσβαση στο Όρος του Ναού, ιερό τόπο για τους εβραίους και τους μουσουλμάνους.



Η κίνηση αυτή από την πλευρά των ισραηλινών ήρθε μετά την απόπειρα δολοφονίας ενός ακροδεξιού ακτιβιστή. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι υπεύθυνος για την ένταση που δημιουργήθηκε είναι αποκλειστικά ο Μαχμούντ Αμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γεχούντα Γκλικ, ακροδεξιός και πρωτεργάτης στην εκστρατεία για να επιτρέπεται στους Εβραίους να προσεύχονται στο Όρος του Ναού, πυροβολήθηκε στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.



Λίγες ώρες αργότερα, οι ισραηλινές αρχές περικύκλωσαν το σπίτι ενός υπόπτου παλαιστίνιου, ο οποίος έπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών.

Η ισραηλινή αστυνομία έκανε γνωστό ότι ο ύποπτος για την επίθεση του ακροδεξιού ακτιβιστή Μοατέζ Χιτζάζι, είχε εκτίσει ποινή στις φυλακές του Ισραήλ, από τις οποίες αποφυλακίστηκε το 2012.

Στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο παλαιστίνιος ξέσπασαν επεισόδια. Νεαροί έφτασαν στην περιοχή και επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, σε συμπλοκές που κράτησαν περίπου οκτώ ώρες.



Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η αντίδραση από την πλευρά των παλαιστινίων ήταν άμεση. Ο εκπρόσωπος του Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ανέφερε: «Αυτή η κλιμάκωση από την πλευρά των ισραηλινών είναι ουσιαστικά μία κήρυξη πολέμου στους παλαιστίνιους και στους ιερούς τόπους τους στο αραβικό και το ισλαμικό έθνος».

Ο εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς συνέχισε λέγοντας ότι «το κράτος της Παλαιστίνης θα λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα προκειμένου να καταλογίσει τις ευθύνες που αναλογούν στους ισραηλινούς, καθώς και να σταματήσει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις».



Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ωστόσο έχει διαφορετική άποψη και θεωρεί ότι υπεύθυνος για τη νέα κλιμάκωση είναι ο παλαιστίνιος πρόεδρος. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ριζοσπαστικούς ισλαμιστές αλλά και με τον επικεφαλής της παλαιστινιακής αρχής, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να απαγορευτεί στους εβραίους να επισκέπτονται το Όρος του Ναού», τόνισε.




Η επίθεση κατά του Γκλικ είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μία σειρά από γεγονότα το τελευταίο διάστημα, που έχουν οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Μετά την σύγκρουση στην Γάζα, στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ έχουν υπάρξει συμπλοκές ανάμεσα σε ισραηλινές και παλαιστινιακές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: