Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Πως σχολίασαν οι χρήστες του Twitter το «μπρα ντε φερ» Βαρουφάκη- Ντάισελμπλουμ - Γιατί και λίγο χιούμορ δεν βλάφτει ...



P

Αμέτρητα ''τιτιβίσματα'' έκαναν την εμφάνιση τους στο Twitter αμέσως μετά την πολυσυζητημένη συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Οι χρήστες για ακόμα μια φορά επιστράτευσαν το χιούμορ τους, με τους περισσότερους από αυτούς να βγάζουν νικητή... της μάχης τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Δείτε μερικά από τα καλύτερα tweets


Riko @rikos34

Follow

"#Merkel #Daiselbloom #europeans @AdonisGeorgiadi @LemeTinAlithia  BIG MISTAKE! #Varoufakis pic.twitter.com/6SG6kkkwBT"


- Μόλις θυμήθηκα, άφησα το μάτι αναμένο! Τα λέμε!
- Μη χαθούμε...
@yanisvaroufakis #Varoufakis


Μετά το σημερινό επέστρεψε το The Mask στις οθόνες μας. Βαρουφάκης - Ντάισελμπλουμ





Ντάισελμπλοooooυμ






Οι δρόμοι του θανάτου: Πτώματα παντού στον απόηχο της μάχης στο Κομπάνι

Μετά από μία αιματηρή μάχη, οι Κούρδοι αντάρτες κατάφεραν να απελευθερώσουν το Κομπάνι από τους τζιχαντιστές της ISIS, όμως στον απόηχο της μάχης, η όψη της πόλης ήταν πραγματικά σοκαριστική.
 Δεκάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες μέρες, καθώς οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται γύρω από τη στρατηγική συνοριακή πόλη στο Κομπάνι της Συρίας.
Οι Κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη στις 26 Ιανουαρίου σκοτώνοντας τους τζιχαντιστές που έχουν κατασχέσει μεγάλες εκτάσεις γης σε ολόκληρη τη Συρία και το Ιράκ.
Ωστόσο, τίποτα πια δεν είναι ίδιο: Μετά τις αιματηρές συγκρούσεις, και μέσα στους καπνούς και τη σκόνη, δεσπόζει μία ακατοίκητη μισοκατεστραμμένη πόλη, με αμέτρητα πτώματα μαχητών της ISIS στους δρόμους της.



Συγκλονιστική διαδήλωση των Podemos στην Μαδρίτη


«Βούλιαξε» η κεντρική πλατεία της Μαδρίτης. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την Πουέρτα Ντελ Σολ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Podemos, σε μία κίνηση που ονομάστηκε «Πορεία για την Αλλαγή». Ήδη τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι το αριστερό κόμμα της Ισπανίας επιχειρεί να «χτίσει» πάνω στην νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.




Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές  αλλά και ισπανικές σημαίες και πανό που έγραφαν «τώρα είναι η αλλαγή».


Το κόμμα Podemos («Μπορούμε») ιδρύθηκε μόλις πριν από 1 χρόνο, αλλά προκάλεσε αίσθηση καθώς κέρδισε 5 έδρες στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην παρούσα χρονική στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των περιφερειακών και βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν εντός του 2015.

Δηλώσεις Τσίπρα σε Bloomberg και “ικανοποίηση” Ντάισελμπλουμ



Σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ».


Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μόλις ξεκίνησε, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους» υπογράμμισε πρωθυπουργός.



Επιπλέον ζήτησε χρόνο προκειμένου η Ελλάδα να δημιουργήσει το δικό της μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης. «Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.


«Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.


Μόλις πριν λίγο έκανε δηλώσεις - σύμφωνα με κυβερνητικού κύκλους - και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος εξέφρασε την “ικανοποίησή” του για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg.

«Η μπλόφα της Αθήνας» και άλλα σενάρια … σύμφωνα με τους γερμανούς ‘εγκεφάλους’


Οι γερμανοί σχολιαστές ασκούν κριτική στις πρώτες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι διακυβεύουν τη συνοχή της Ευρώπης. Ανεδαφικό θεωρεί η FAZ το ελληνικό αίτημα για μία διεθνή διάσκεψη για το χρέος.



Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στηλιτεύει τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρει ο αρθρογράφος- λιγότερες από 48 ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της αιφνιδίασε τους εταίρους της με την απόφασή της να ματαιώσει «σημαντικά τμήματα» του συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας και «εξασθένησε» με τη στάση της το «έως τώρα κοινό μέτωπο της ΕΕ κατά της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία».
Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, «αν οι Έλληνες επιβάλουν αυτήν τη γραμμή, θα μπορούσε να μετατραπεί η ΕΕ από μία πολιτική κοινότητα σε μία αυτοκαταστροφική αγέλη εθνικών κρατών. Γι' αυτό οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην επιτρέψουν να τους εμπλέξει ο Τσίπρας σε ένα σπιράλ εκατέρωθεν απειλών. Εν τέλει οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν καλύτερα ‘χαρτιά': Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μία μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζές της, ούτε μπορεί ο Τσίπρας να δανειστεί χρήματα από τις κεφαλαιαγορές για τις ακριβές προεκλογικές του υποσχέσεις. Ούτε οι έλληνες ψηφοφόροι του έδωσαν την εντολή να μετατρέψει τη γενέτειρα της δημοκρατίας σε υποτελή του αυταρχικού Πούτιν. Η προσπάθειά του να εκβιάσει, εφόσον την εννοεί πραγματικά, είναι επομένως μία μεγάλη μπλόφα».

Η Die Welt του Βερολίνου επισημαίνει σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της ότι «αν η πολιτική του Τσίπρα έχει επιτυχία, τότε θα αισθανθούν δικαιωμένοι και οι υπόλοιποι αριστεροί και δεξιοί εθνικιστές στην Ευρώπη. Όσο μεγαλύτερες οι επιτυχίες του, τόσο πιο μεγάλοι οι πόθοι. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην ευρωζώνη θα γίνονταν αβάσταχτα ισχυρές. Σε βάρος του συνόλου της κοινότητας».
«Ένα κούρεμα δεν είναι πανάκεια»
«Ένα κούρεμα (...) δεν αποτελεί εργαλείο διαχείρισης των προκλήσεων που πιέζουν αυτήν την ώρα», εκτιμά η Berliner Zeitung
«Ένα κούρεμα (...) δεν αποτελεί εργαλείο διαχείρισης των προκλήσεων που πιέζουν αυτήν την ώρα», εκτιμά η Berliner Zeitung
Σχολιάζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, η Berliner Zeitung, υπογραμμίζει ότι ένα «κούρεμα δεν είναι πανάκεια». Η εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει την εξόφληση των διμερών της δανείων το 2020 και των δανείων από τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας EFSF το 2023. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «τα επιτόκια είναι ήδη τόσο χαμηλά ώστε περαιτέρω ελάφρυνση δεν θα επέφερε σχεδόν τίποτα». Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «είναι πιθανό να γίνει ένα κούρεμα κάποια στιγμή. Αλλά αυτό δεν αποτελεί εργαλείο διαχείρισης των προκλήσεων που πιέζουν αυτήν την ώρα».

«Η βαθιά πτώση της Ελλάδας οφείλει να αποτελέσει έναυσμα για σκέψη», σημειώνει σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι «η εργασία της τρόικας θεωρούνταν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες λίγο ή πολύ ιερή. Η κριτική αντιμετωπιζόταν τις περισσότερες φορές με την καχυποψία ότι επιδιώκεται μία χαλάρωση των όρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Οι δανειστές ήθελαν να βάλουν σε τάξη τους αριθμούς, δεν ήταν πρόθυμοι να ακούσουν τις κοινωνικές επιταγές της χώρας. (…) Δυστυχώς, το τέλος του μαρασμού δεν είναι ορατό. Παλαιότερα προερχόταν από την Ελλάδα ένας οικονομικός κίνδυνος μετάδοσης, σήμερα είναι πολιτικός».

Δύσκολο εγχείρημα μία διάσκεψη για το χρέος
Στη διάσκεψη του Λονδίνου οι συμμαχικές δυνάμεις αναγνώρισαν τις λανθασμένες αποφάσεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών του 1919, σημειώνει η FAZ
Στη διάσκεψη του Λονδίνου οι συμμαχικές δυνάμεις αναγνώρισαν τις λανθασμένες αποφάσεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών του 1919, σημειώνει η FAZ

«Η Αθήνα δεν είναι Λονδίνο» επισημαίνει η ίδια εφημερίδα στις οικονομικές της σελίδες, αναφερόμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθεί μία διεθνής διάσκεψη για το χρέος στα πρότυπα εκείνης του Λονδίνου το 1953, όπου και διαγράφηκε μέρος του χρέους της Γερμανίας. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει ότι «η Ελλάδα ψάχνει συμμάχους στην Ιταλία», ωστόσο «'μία διάσκεψη για το χρέος είναι ελάχιστα πιθανή στο σημερινό περιβάλλον', λέει η Τούλια Μπούκο από το τμήμα δημοσιονομικών του τραπεζικού ομίλου Unicredit. Όπως λέει η ίδια, άλλωστε η ΕΚΤ μόλις αποφάσισε να προβεί σε αγορά κρατικών ομολόγων, η οποία θα μειώσει τα επιτόκια και θα διευκολύνει και την Ελλάδα στη διαχείριση των χρεών. Ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί στην Ευρώπη ένα σπιράλ λαϊκισμού σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία».

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει για το θέμα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Φαμπρίτσιο Σακομάνι. Όπως εκτιμά, η διεξαγωγή της διάσκεψης για το χρέος το 1953 «ήταν μία σχετικά χαλαρή υπόθεση, καθώς οι πιστωτές ήταν κυρίως τράπεζες και κράτη». Ωστόσο σήμερα «δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα να φέρει κανείς στο ίδιο τραπέζι, κεκλεισμένων των θυρών, δανειστές και οφειλέτες», εκτιμά ο κ. Σακομάνι, ο οποίος προβλέπει ότι αν αποφασιζόταν η διεξαγωγή τέτοιας διάσκεψης, οι αγορές θα αντιδρούσαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει μη πραγματοποιήσιμη».

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η FAZ, «οι ιστορικές συνθήκες της διάσκεψης για το χρέος στο Λονδίνο εν τέλει μόνο δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με την κατάσταση στην Ελλάδα: αυτή είναι προϊόν μίας κρίσης για την οποία ευθύνεται η ίδια (σ.σ. η Ελλάδα)». Αντιθέτως, όπως επισημαίνει, στη διάσκεψη του Λονδίνου οι συμμαχικές δυνάμεις αναγνώρισαν τις λανθασμένες αποφάσεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών του 1919, που προέβλεπε καταβολή γερμανικών επανορθώσεων, οι οποίες «σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς επιβάρυναν πολύ τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και συνέβαλαν τελικά στο τέλος της και στην άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού».
Πολύ βολικός τρόπος σκέψης και προσέγγισης … για τους δανειστές και την ευρωπαϊκή ολιγαρχία …

Για “όλα φταίει Η Ελλάδα’ …

Το θέμα είναι να μην “πάρουν θάρρος” και άλλοι αριστεροί ή ‘εθνικιστές΄- στην ουσία οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί λαοί.

“Οι εποχές δεν είναι ίδιες” - για να αρνηθούν την πρόταση για Διάσκεψη για το Χρέος και τον παραλληλισμό με τη διευκόλυνση στη Γερμανία το 1953.


Η Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953  που διέγραψε το μεγαλύτερο ποσσοτό των χρεών της μετα - και στην ουσία συνέχεια της χιτλερικής - Γερμανίας, ήρθε ως αναγνώριση των “λανθασμένων αποφάσεων της Συνθήκης των Βερσαλιών” …


Τις “λανθασμένες αποφάσεις” της σημερινής ευρωπαίκής ηγεσίας που οδηγούν σε μαζική δυστυχία όχι μόνο τον ελληνικό αλλά τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών λαών και στην άνοδο του εθνικισμού, των διάφορων Λεπέν, ακόμη και των νεοναζιστών - πότε θα τις αναγνωρίσουν οι ευρωπαίκές ελίτ, οι ‘γκουρού’ της οικονομίας και της πολιτικής και τα δημοσιογραφικά τους φερέφωνα;

«Ο εφιάλτης της Ευρώπης Αλέξης Τσίπρας» - σύμφωνα με το γερμανικό τύπο ...



Η ενδεχόμενη διακοπή της συνεργασίας Αθήνας και τρόικας, η ρήξη Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ και τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνησης σχολιάζονται σχεδόν από το σύνολο του ευρωπαϊκού τύπου.
Με τίτλους όπως «Ρήξη μεταξύ Ελλάδα και ΕΕ», «Η Ελλάδα πετά έξω την τρόικα», «Τέλος της συνεργασίας με τους πιστωτές», «Η Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης», και «Τέλος της περιόδου χάριτος για την Ελλάδα» ο γερμανικός τύπος αναφέρεται σήμερα στην επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα και τις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί πλέον την συνεργασία με την τρόικα και ότι δεν θα ζητήσει παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει σε σχόλιό της που επιγράφεται: «Η Ελλάδα πετά έξω την τρόικα: Ντροπιάστηκαν οι χώρες της ευρωζώνης»: «Η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα απέτυχε παταγωδώς. Η δημόσια τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί συνέχεια στη συνεργασία με την τρόικα έπιασε στα κρύα του λουτρού την ευρωζώνη. Όμως ποτέ άλλοτε οι ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο ενωμένοι όσο τώρα.
Μετά την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ το πιθανότερο είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν εκτάκτως για να αναζητήσουν μια κοινή γραμμή. Ανοιχτή παραμένει η στάση του ΔΝΤ, το οποίο έχει πολύ πιο αυστηρό καταστατικό από την ευρωζώνη. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν θα έχει πια τη δυνατότητα ελέγχων των συμφωνηθέντων, τότε ενδέχεται να διακόψει άμεσα το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που ολοκληρώνεται στις αρχές του 2016».
«Οδηγός στο αντίθετο ρεύμα».
«Η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα απέτυχε παταγωδώς»
«Η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα απέτυχε παταγωδώς»
Mε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο εξώφυλλό του κυκλοφορεί σήμερα το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel. Τίτλος του: «Ο εφιάλτης της Ευρώπης Αλέξης Τσίπρας: Οδηγός στο αντίθετο ρεύμα». Στο κεντρικό άρθρο του πολυσέλιδου αφιερώματος για την νέα ελληνική κυβέρνηση και τις προθέσεις της, σημειώνεται: «Άγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αναζητήσουν τον συμβιβασμό. Η γερμανική πλευρά πρέπει να δείξει κατανόηση. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους οι γερμανοί αντιμετωπίστηκαν με τόση κατανόηση που και εκείνοι πρέπει να κάνουν τώρα το ίδιο. Η αλληλεγγύη παραμένει ζητούμενο παρά τα όποια λάθη των Ελλήνων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να αθετήσει τις συμφωνίες με την ΕΕ. Ένα κούρεμα δεν είναι δυνατό, διότι αυτό θα οδηγούσε Πορτογάλους και Ισπανούς σε παρόμοια αιτήματα που δεν θα ήταν σε θέση να ικανοποιήσει η ΕΕ. Μια επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων είναι βέβαια εφικτά. Καμία πλευρά δεν θα πρέπει ωστόσο να απορρίψει τη ρητορική της προσέγγισης».
Η Άγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να εμφανίζεται ανυποχώρητη
Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Μάρτιν Σουλτς στο Στρασβούργο
Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Μάρτιν Σουλτς στο Στρασβούργο
Η γαλλική Le Réplublicain Lorrain σημειώνει με αφορμή το δείπνο εργασίας Μέρκελ, Ολάντ και Σουλτς στο Στρασβούργο: «Στην κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις ΕΕ και Ελλάδας, ο Φρανσουά Ολάντ δεν μπορεί να αφήσει τους Έλληνες να πιστέψουν ότι στηρίζει μόνο εκείνους, για να εξασφαλίσει για τον εαυτό του μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων έναντι της Γερμανίας. Την ίδια στιγμή η Άγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να εμφανίζεται ανυποχώρητη, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους. Το χρέος είναι τόσο υψηλό που μια αποπληρωμή του είναι αδύνατη».
Αναγκαίες οι περικοπές
Η ισπανική El Mundo παρατηρεί με αφορμή την προσέγγιση ελληνικής κυβέρνησης και Ρωσίας: «Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να πραγματοποιήσει, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, μια φυγή προς τα εμπρός. Με την προσέγγιση της Ρωσίας θέλει να πιέσει την ΕΕ. Επέλεξε όμως τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Η ευρωζώνη είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι το 2012. Η έκταση των περικοπών είναι συζητήσιμη. Όχι όμως και η αναγκαιότητά τους», καταλήγει η ισπανική εφημερίδα.