Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Συλλήψεις συνδικαλιστών με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης

από τον Μ ...
Στο Α.Τ Κυψέλης οδηγήθηκαν το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης και ο Ταμίας της Ομοσπονδίας Δημήτρης Κούνης ύστερα από έφοδο της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤopen στο Γαλάτσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα γραφεία του σταθμού πήγε αρμόδιος Εισαγγελέας ύστερα από αίτημα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), για τη μετάδοση του προγράμματος της ERTopen από τη συχνότητα 106,7 της ΕΡΤ, η οποία έβγαινε από την εποχή της ΝΕΡΙΤ.
Όπως αναφέρει το Ποντίκι, «στελέχη της ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλουν τη σημερινή κίνηση, λέγοντας ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις για τη νόμιμη επαναλειτουργία του σταθμού από τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Σπίρτζη».
Στο site της ERTopen αναφέρεται ότι «Η “πολλά υποσχόμενη” εκκαθάριση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ξεκίνησε από την ΕΡΤopen που κράτησε ζωντανή την φωνή της κοινωνίας για πάνω από δυο χρόνια. Μια εκκαθάριση που προφανώς θα τελειώσει εκεί».
Για «τρομοκρατικού χαρακτήρα» σύλληψη και για αυταρχικές αστυνομικές μεθόδους κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ ενώ η ΛΑΕ χαρακτηρίζει τη σύλληψη «εκδικητική, αυταρχική, αυθαίρετη και βάναυση».
Εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση: «Καταγγέλουμε την καταστολή της ελεύθερης φωνής του ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΤopen που αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι του αγώνα των εργαζομένων και των αλληλέγγυων της ΕΡΤ ενάντια στο “μαύρο”. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους προσαχθέντες και σε όλους τους συντελεστές της ΕΡΤopen. Δηλώνουμε ότι ο αγώνας ενάντια στη φίμωση των ελεύθερων φωνών συνεχίζεται άνευ ορίων και άνευ όρων».

Η επέμβαση του εισαγγελέα γίνεται την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης και ενώ ήδη η διοίκηση της ΕΡΤ προχωρά σε απομάκρυνση και αποκλεισμό δημοσιογράφων που κράτησαν ζωντανή την ελεύθερη ΕΡΤ στα χρόνια του “μαύρου” με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εκπομπή Zona Rossa στην ΕΡΤ3.

Και τώρα που τελείωσε το θέατρο των εκλογών... ας δούμε την επικαιρότητα

    από τον Μ ...

 Στα 106,13 δις ευρώ οι υποχρεώσεις της ΤτΕ προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε ότι οι οφειλές της Τράπεζας της Ελλάδος ανήλθαν στα 106,13 δις ευρώ στα τέλη του Ιουλίου
Το ποσό αυτό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι το υψηλότερο από το 2012, καθώς υπήρξε σημαντική αύξηση στην εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, λόγω των φόβων για έξοδο της Ευρώπης από την Ευρωζώνη.

Οι πληρωμές γίνονται μέσω του προγράμματος Target 2, το οποίο διευκολύνει τις πληρωμές μεταξύ τραπεζών της Ευρωζώνης. Η οφειλή των 106,13 δις ευρώ, σημαίνει ότι οι πληρωμές των ελληνικών τραπεζών προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, υπερέβησαν τις πληρωμές των τραπεζών της Ευρωζώνης προς τις ελληνικές τράπεζες.  
Fitch: Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη
Ουδέτερο το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, δηλώνει οίκος Fitch, ο οποίος επισημαίνει ότι το ρίσκο παραμένει υψηλό, καθώς οι κίνδυνοι για την επιτυχία του προγράμματος δεν έχουν εξαλειφθεί
Όπως αναφέρει ο οίκος, οι εκλογές φαίνεται να οδηγούν σε μια πιο συνεκτική κυβέρνηση με ανανεωμένη εντολή για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, μειώνοντας ελαφρώς τους κινδύνους για την επιτυχή υλοποίησή του, ωστόσο, όπως συμπληρώνει, θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, αυξάνει τον κίνδυνο καθυστερήσεων όσον αφορά τις αξιολογήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος.

Γιούνκερ σε Τσίπρα: Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο

Συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το εκλογικό αποτέλεσμα απέστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία τονίζει την ανάγκη για έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, η Κομισιόν θα υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, ωστόσο όπως υπενθυμίζει «έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά»

Ολόκληρη η επιστολή Γιούνκερ:
 
«Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε,
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα εκλογικά αποτελέσματα της χθεσινής βραδιάς.
 
Είμαι βέβαιος ότι αυτά αποτελούν τη βάση για τον γρήγορο σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας, που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο.
 
Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία.
 
Συγχρόνως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καταστεί λειτουργική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θα αποτελέσει το θέμα της ειδικής συνόδου των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.
 
Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Όπως γνωρίζετε καλά, μπορείτε να βασίζεστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε εμένα προσωπικά, ότι θα συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα και θα υποστηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στις προσπάθειές της.»

Τουσκ: « Ζωτικής σημασίας η εφαρμογή του προγράμματος»
 

Ζωτικής σημασίας χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την αφοσίωση του Αλέξη Τσίπρα στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, σε συγχαρητήρια επιστολή του για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Παράλληλα ο0 πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει την ελπίδα ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν στην πολιτική σταθερότητα που είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον κ.Τουσκ, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. ως σύνολο είναι οι ίδιες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρας και έθεσε ως παραδείγματα την προσφυγική κρίση και την ανάγκη επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. 

Στην επιστολή του ο Tusk αναφέρει:
 
«Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη νίκη σας στις εκλογές στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι αυτές οι εκλογές τώρα θα παράσχουν την πολιτική σταθερότητα που είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις.
 
Πολλές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, είναι οι ίδιες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα, όπως η προσφυγική κρίση και η δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Ελπίζω ότι η Ελλάδα, με τη νέα σας κυβέρνηση, θα συμβάλει εποικοδομητικά την εξεύρεση λύσεων σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Η αφοσίωση και η ηγεσία σας στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής είναι κρίσιμη, προκειμένου να σημειωθεί η διαφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
 
Προσβλέπω να εργαστούμε για άλλη μία φορά μαζί στενά και να σας καλωσορίσουμε την έκτακτη άτυπη σύνοδο των επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ αυτή την Τετάρτη»

Στίγκλιτς: Το ελληνικό πρόβλημα μεταφέρθηκε στο μέλλον - Η Γερμανία ευθύνεται για το χάος

Την πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, επέκρινε ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς , λέγοντας ότι «η Γερμανία ευθύνεται για το χάος»
Ο Στίγκλιτς εκτίμησε ότι δεν λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας μετά το τρίτο μνημόνιο. «Το πρόβλημα μεταφέρθηκε στο μέλλον. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, αν θα υπάρξει ένας συνασπισμός που θα μπορέσει να σπάσει το παλιό σύστημα των ολιγαρχών. Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει βοηθήσει και πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν επικεντρώθηκε στο θέμα των ολιγαρχών», υπογράμμισε ο Αμερικανός οικονομολόγος, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel και πρόσθεσε ότι «η Γερμανία ευθύνεται για το χάος», εξηγώντας ότι το Βερολίνο ασκεί μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της τρόικας. 
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους της, σύμφωνα με τον Στίγκλιτς. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, ότι η χώρα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους. Αυτό είναι ένα γεγονός ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσει κανείς: κούρεμα, αναδιάρθρωση ή οτιδήποτε άλλο».
Ο Αμερικανός οικονομολόγος εκτίμησε επίσης ότι αν δεν αναθεωρηθούν κάποιοι από τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα, «η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη». 
Μεταξύ των στόχων που θα πρέπει να αλλάξουν ο Στίγκλιτς ανέφερε συγκεκριμένα το πλεόνασμα ύψους 3,5% που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα το 2018, εξηγώντας ότι δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 1%. 
«Αυτό που σκοτώνει την Ελλάδα δεν είναι μόνο η έλλειψη αποδοτικότητας στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό. Όταν το τραπεζικό σύστημα είναι τόσο κατεστραμμένο στην Ελλάδα τόσο δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, και η Ελλάδα είναι μια χώρα των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεκινήσει και πάλι η χρηματοδότησή τους», τόνισε. 

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η πολιτική λιτότητας που προωθεί η Γερμανία «είναι μια επικίνδυνη πολιτική». «Η χρηματοδότηση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων δεν λειτουργεί σε καμία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αν αυτό συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια, ο ασθενής θα πεθάνει». 
Ο Αμερικανός οικονομολόγος πρότεινε «να προχωρήσει γρήγορα η τραπεζική ένωση» στην ευρωζώνη, για να αποφευχθούν αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα, εξηγώντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια οικονομική πολιτική.

Η απάτη της VW οδηγεί στην κατάρρευσή της παγκόσμια - στην Ελλάδα είναι στην τρίτη θέση

από τον Μ ...
Το τρομακτικό 23% της κεφαλαιακής της αξίας (13 δις δολάρια) έχασε σε λίγες ώρες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία VolksWagen αφού υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι πουλούσε στην αγορά αυτοκίνητα με ειδικό λογισμικό που ξεγελούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων, δείχνοντάς τες πολύ χαμηλότερες. Η αμερικανική εταιρία πιστοποίησης ανακάλυψε το λογισμικό μετά από 6 χρόνια και ανάγκασε την αυτοκινητοβιομηχανία να σταματήσει τις πωλήσεις των αυτοκινήτων της στην Αμερική. Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε η VW ο CEO Martin Winterkorn όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει αντίστοιχο λογισμικό και στα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη απάντησε «δεν έχω διαθέσιμα τα απαραίτητα στοιχεία»... Το διαβάσατε πουθενά στην Ελλάδα αυτό;

http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/vw1442878442.jpg

Μια ακόμα απάτη Γερμανικής εταιρίας
Οι τρομακτικές απώλειες για την Γερμανική εταιρία θα είναι ακόμα μεγαλύτερες όταν θα επιβληθούν τα πρόστιμα των αμερικανικών αρχών τα οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνουν ακόμα και τα 18 δισεκατομμύρια.

Η κεφαλαιοποίηση της VW μετά την αποκάλυψη:

http://assets.bwbx.io/images/iRocM1SyJFoc/v1/-1x-1.png

Η απάτη βρίσκεται σε ένα ειδικό λογισμικό που ήταν εγκατεστημένο στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα της γερμανικής εταιρίας το οποίο αναλάμβανε να κλέβει τα δεδομένα στις μετρήσεις εργαστηρίων τυποποίησης προκειμένου να εμφανίζεται ότι οι εκπομπές ρύπων είναι εντός των ορίων για την αμερικανική αγορά. Ωστόσο μετά από μετρήσεις που έγιναν εκτός εργαστηρίου από ανεξάρτητη εταιρία μετρήσεων αποδείχτηκε ότι τα στοιχεία δεν είχαν καμία σχέση με τα δηλωμένα. Τελικά μετά από μια σειρά ερευνών η VW αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί ότι είχε εσκεμμένα εγκαταστήσει το λογισμικό αυτό γνωρίζοντας ποιος ήταν ο σκοπός του.

Το Αμερικανικό Πρακτορείο Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) ανακοίνωσε ότι η VW με αυτόν τον τρόπο τα αυτοκίνητα της εταιρείας παρήγαγαν 40 φορές περισσότερη μόλυνση από το επιτρεπτό όριο. Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε εντολή στη VW να αποσύρει 482.000 μοντέλα δικά της και της Audi κατασκευασμένα από το 2009 κι έπειτα.

Πρόκειται για τα Jetta (2000-2015), Beetle (2009-2015),  Golf (2009-2015), Passat (2014-2015) καθώς και το Audi A3 (2009-2015), όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα.

VW: Τα κάναμε θάλασσα

O Γενικός Διευθυντής του αμερικανικού τμήματος της εταιρείας, Μαϊκλ Χορν, στις πρώτες δηλώσεις του ήταν ευθύς. «Τα θαλασσώσαμε», τόνισε σε εκδήλωση παρουσίασης του νέου μοντέλου Passat. «Η εταιρεία μας ήταν ανέντιμη με την EPA, τις υπηρεσίες της Καλιφόρνια και όλους εσάς. Πραγματικά, τα κάναμε θάλασσα»

Υπογράμμισε επίσης ότι η εταιρεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επανακάμψει και θα δεχθεί τις όποιες τιμωρίες.«Πρέπει να επισκευάσουμε τα αυτοκίνητα για να είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι εντελώς αντίθετη στις αρχές μας.» Συμπλήρωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας Θα πληρώσουμε ό,τι χρειαστεί»
Έρευνα στο σύνολο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας ζητεί ο Σαπέν

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα στο σύνολο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.
 
«Φαίνεται απαραίτητο. Πρέπει να το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν προσθέτοντας ότι και οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να τεθούν υπό εξέταση, αν και όπως είπε δεν έχει λόγο να πιστεύει πως γαλλικές εταιρείες αυτοκινήτων δρούσαν με τον ίδιο τρόπο.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν αν η Volkswagen AG χειραγώγησε τις δοκιμές εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έκανε λόγο για επιπτώσεις που θα έχει το σκάνδαλο στη «δικαιολογημένα εξαιρετική φήμη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας», ενώ εκφράζονται φόβοι για απολύσεις και κάμψης των εξαγωγών της Γερμανίας.

«Η ζημιά στην εικόνα της VW θα είναι ακριβή, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, θα απειληθούν θέσεις εργασίας», υποστήριξε ο Γερμανός οικονομολόγος M. Fratzscher μιλώντας στη Bild. «Τα ενδεχόμενα πρόστιμα είναι το λιγότερο», ανέφερε, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να περιοριστούν οι ζημιές καθώς η VW υπήρξε πάντα η καλύτερη διαφήμιση των προϊόντων που κατασκευάζονται στη Γερμανία.

Ο Ελληνικός παράγοντας

Η δημοσιογραφική κάλυψη της τεράστιας αυτής υπόθεσης που μπορεί ακόμα και να οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς κολοσσούς είναι για μια ακόμη φορά αστεία στα ελληνικά ΜΜΕ. Βλέπετε η διαφημιστική δαπάνη των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι από τις μεγαλύτερες και κανείς δεν θέλει να χαλάσει τις καρδιές των πελατών τους.

Η υπόθεση πάντως είναι πρωτοσέλιδη σε όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ Ευρώπης και Αμερικής. 

Προσφυγικές ιστορίες... RT: Ο δυτικός ιμπεριαλισμός διογκώνει την προσφυγική κρίση

από τον M ...
Διεσώθησαν 28 πρόσφυγες από το ναυάγιο στη Λέσβο.

20 άτομα διεσώθησαν από το ελληνικό λιμενικό και άλλους 8 διέσωσε το τουρκικό λιμενικό, από το σημερινό ναυάγιο ανάμεσα στο Τσανακάλε και τη Λέσβο.

Οι τουρκικές αρχές έχουν ανασύρει δεκατρείς νεκρούς, ανάμεσα τους και τέσσερα παιδιά. Στο σκάφος που βυθίστηκε φέρεται να επέβαιναν 46 άτομα. Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους.
Έκλεισε τα σύνορά της για τους πρόσφυγες η Βουλγαρία
Διάσωση 750 μεταναστών ανοικτά της Λιβύης

Σκάφος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, διέσωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου περισσότερους από 750 μετανάστες που επέβαιναν σε τρεις βάρκες ανοικτά της Λιβύης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιαζάν αλ Σααντί, διευθυντή επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Περισσότεροι από 750 άνθρωποι διασώθηκαν από τις 05:00 το πρωί τοπική ώρα». Οι διαφόρων εθνικοτήτων πρόσφυγες, είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ενώ είναι σε εξέλιξη ακόμη μια επιχείρηση διάσωσης αυτή τη στιγμή.
Στο έλεος της βροχής βρίσκονται οι πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην πλατεία Βικτωρίας.

Οι πρόσφυγες δέχτηκαν τη σύσταση των αστυνομικών δυνάμεων να μαζέψουν τις σκηνές τους και να μετακινηθούν προς τον Ελαιώνα όπου υπάρχουν στέγαστρα για να προστατευθούν από τη βροχή, αλλά και από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

'Ήδη οι οικογένειες που βρίσκονται στην πλατεία έχουν μαζέψει τις σκηνές τους και αναζητούν τρόπο να μεταβούν στον Ελαιώνα.
Στη διάσωση και περισυλλογή 312 προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα σε 13 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Σάμου, Χίου, Κω και Λέσβου.
Ξεχωρίζει τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες η Πολωνία
Χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν εκ νέου χθες στην Ουγγαρία από την Κροατία, πριν μεταφερθούν από τις αρχές στα αυστριακά σύνορα και από εκεί συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Γερμανία, όπου σχεδόν 7.000 άνθρωποι έφτασαν στη Βαυαρία το Σαββατοκύριακο.
Η Ουγγαρία, χώρα από την οποία έχουν περάσει 225.000 πρόσφυγες από την αρχή του έτους, ενίσχυσε χθες την αστυνομία και το στρατό με νέες εξουσίες στο πλαίσιο μιας «κατάστασης κρίσης λόγω της μαζικής μετανάστευσης».

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα για τον στρατό να χρησιμοποιεί όπλα που έχουν πλαστικές σφαίρες ή ακόμη και τουφέκια εναντίον των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

«Τα σύνορά μας είναι σε κίνδυνο. Η Ουγγαρία και όλη η Ευρώπη βρίσκονται σε κίνδυνο», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, λέγοντας ότι η ήπειρος «έχει βυθιστεί» από τους μετανάστες. «Δεν χτυπούν την πόρτα μας, την παραβιάζουν», δήλωσε
Στο κλειστό του τάε κβο ντο στο Παλαιό Φάληρο μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι περίπου 200 πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στις αποβάθρες του σταθμού του ΗΣΑΠ Βικτώρια, λόγω της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, οι πρόσφυγες πρόκειται να μείνουν στο κλειστό γυμναστήριο για δύο ημέρες, όπως ενημερώθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα
Κιγκλιδώματα στα σύνορα με την Κροατία, άρχισε να τοποθετεί η Σλοβενία, ώστε να μην μπορούν οι πρόσφυγες να διασχίζουν τα σύνορα, αλλά να παραμένουν στον καταυλισμό με σκηνές που έχουν στηθεί στην περιοχή.

Η σλοβενική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι τη νύχτα στο συγκεκριμμένο σημείο ξέσπασαν επεισόδια. «Στη συνοριακή διάβαση Όμπρεζιε η αστυνομία λαμβάνει μέτρα, που θα επιτρέψουν την ομαλή κυκλοφορία προς τα σύνορα» δήλωσε σε τηλεοπτικό συαθμό η εκπρόσωπος της σλοβενικής αστυνομίας.

Στη Σλοβενία τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, κυρίως από την Κροατία, εισήλθαν περίπου 3.000 πρόσφυγες, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός μετά σύντομη παραμονή φεύγει από τη χώρα με κατεύθυνση την Αυστρία. Μέχρι στιγμής μόνον επτά πρόσφυγες έχουν ζητήσει άσυλο στη Σλοβενία.

Η Λιουμπλιάνα ελέγχει την κατάσταση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ, αλλά αναμένει και γρήγορη και αποτελεσματική κοινή απάνηση στην προσφυγική κρίση, σε επίπεδο «βασικών κατευθυντήριων γραμμών», στις έκτακτες συναντήσεις των υπουργών Εσωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η Γαλλία προσφέρθηκε να υποδεχτεί 1.000 πρόσφυγες για να βοηθήσει τη Γερμανία. Μόλις 600 αποδέχτηκαν την προσφορά

ΥΓ: Θα το γράψω ακόμα μια φορά, η παιδικότητα έχει μια ιδιαίτερη δύναμη. Για τους Deleuze-Guattari, το γίγνεσθαι-παιδί δεν έχει ηλικία. Εκφράζει μια διαδικασία δυνητικοποίησης, ή αποστασιοποίησης από την ενεργό μας παρουσία στον κόσμο. Ακόμα και αυτός που δεν είναι παιδί, μπορεί να ταυτιστεί με τη παιδικότητα, γιατί η παιδικότητα είναι αυτό που μέσα μας δεν είναι ακόμη εξημερωμένο, εξορθολογισμένο, προγραμματισμένο, ”πολιτισμένο”. Την παιδικότητα δεν βαραίνουν εγκλήματα, ούτε μεγάλες ευθύνες.
Η δολοφονημένη παιδικότητα δείχνει ότι οι μετανάστες σκοτώνονται όχι επειδή είναι ”κακοί”, ”παράνομοι” κλπ, αλλά επειδή ο καπιταλισμός δολοφονεί ανθρώπους αδιακρίτως, όταν είναι για τη λειτουργία του μη παραγωγικοί. Όπως δολοφονεί την παιδικότητα όλων των ανθρώπων κατά τη προσαρμογή τους στο κράτος και το κεφάλαιο.
Η παιδικότητα πρέπει να ανακτηθεί, σε μια κοινωνία που όχι απλώς δεν θα πεινάει κανείς, είτε θα δουλεύει είτε όχι, αλλά και που η παιδικότητα θα έχει ξανακερδηθεί, και το παιχνίδι θα είναι ο τελετουργικός κανόνας της ζωής. Η παιδικότητα πρέπει να εκδικηθεί.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Το Dieselgate της VW και η "ηθική Made in Germany" - Παραίτηση Βίντερκορν στη σκιά ποινικών ευθυνών





Μια παγκόσμια γερμανική αυτοκρατορία του αυτοκινήτου συνθλίβεται αυτές τις μέρες υπό το βάρος ενός σκανδάλου που σύμφωνα με τους σχολιαστές δεν ταιριάζει στο προφίλ και στη φήμη που έχει αποκτήσει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας Made in Germany. Ας ξεκινήσουμε από το γερμανικό τύπο που θέτει ερωτήματα και προβαίνει σε πικρές διαπιστώσεις για την VW.

«Δεν αρκεί μια συγγνώμη»
Μια δημόσια συγγνώμη δε φτάνει
"Μια δημόσια συγγνώμη δε φτάνει"
«Ο ρυθμός με τον οποίο καταρρίπτεται αυτές τις μέρες ο μύθος VW κόβει την ανάσα και παράλληλα προκαλεί τεράστια ανησυχία», υποστηρίζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Η πτώση της μετοχής της είναι χωρίς προηγούμενο, όπως και η απώλεια της αξιοπιστίας της». Για τον αρθρογράφο της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου το σκάνδαλο ρίχνει βαριά τη σκιά του σε ολόκληρη τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και εξηγεί γιατί: «Οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι επιτυχημένες παγκοσμίως γιατί η ένδειξη Made in Germany αποτελεί εχέγγυο ότι το προϊόν ανταποκρίνεται απόλυτα στις προδιαγραφές. Πρόκειται για μια αρετή, η οποία δεσμεύει όλους τους γερμανούς επιχειρηματίες και ιδιαίτερα τους κατασκευαστές αυτοκινήτων», υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Τα βλέμματα έπεσαν στον επικεφαλής της VW Μάρτιν Βίντερκορν, που χθες αρκέστηκε σε μια συγγνώμη. «Όταν ένας πρόεδρος του ΔΣ της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου παραδέχεται δημοσίως το λάθος του και ζητά συγγνώμη, δύο τινά μπορεί να ισχύουν: Είτε πρόκειται για ένδειξη μεγαλοσύνης, είτε για ανυπέρβλητο εγωισμό», υποστηρίζει η Weser Kurierαπό τη Βρέμη. «Διότι στα καθήκοντα ενός επικεφαλής συμπεριλαμβάνεται να υπηρετεί την εταιρεία του. Στην περίπτωση της VW χρειάζεται μια νέα αρχή και μάλιστα άμεσα. Μια συγγνώμη δεν αρκεί».

«Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπως ο Τσίπρας»
Τι είναι εκείνο που μπορεί να κάνει μια παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία να χάσει το κύρο της;
Τι είναι εκείνο που μπορεί να κάνει μια παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία να χάσει το κύρο της;
Ενδιαφέρουσα η οπτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζει ο ξένος τύπος το γερμανικό σκάνδαλο με τη VW. Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica είναι ιδιαίτερα καυστική. «Οι Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά περί τίνος πρόκειται, γιατί στη γλώσσα τους υπάρχει μια λέξη που συναντάται ακριβώς έτσι σε όλες τις άλλες γλώσσες, η λέξη χαιρεκακία, και περιγράφει αυτό που προκαλεί το σκάνδαλο της VW» παρατηρεί ο ιταλός αρθρογράφος. «Η Γερμανία, που τους προηγουμένους μήνες μετετράπη σε μεγάλο κατήγορο, βρίσκεται αυτές τις μέρες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εκεί που κάθισε και ο Τσίπρας, ο ‘μέγας κατηγορούμενος’, θέση που όπως φαίνεται έχει εγκαταλείψει». Η γαλλική Le Figaro καταθέτει τους προβληματισμούς της. «Πολυεθνικές με σχεδόν ανεξάντλητους οικονομικούς πόρους είναι σχεδόν αδύνατο να εμφανίζονται ως η προσωποποίηση της αρετής (…) οι δυσκολίες της VW δείχνουν το κόστος που μπορεί να προκύψει όταν παίζει κανείς με την ηθική και την ειλικρίνεια ακόμη κι αν πρόκειται για έναν πολυεθνικό όμιλο».

Οι Times του Λονδίνου αναφέρονται σε ένα δυνατό πλήγμα στην πιο ισχυρή οικονομική δύναμη της Ευρώπης. «Η κρίση στην VW είναι χωρίς αμφιβολία ενδεικτική για το τίμημα της απάτης (…) το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει σε 18 δις δολάρια (…) Πρόκειται για το χειρότερο σκάνδαλο στην ιστορία της σύγχρονης Γερμανίας και θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της μαζικής παραγωγής κινητήρων ντίζελ». Τέλος η γαλλική οικονομική εφημερίδα les Echos διερωτάται: «Μα τι σκέφτηκαν οι ιθύνοντες για να θέσουν σε τέτοιο κίνδυνο το μέλλον του ομίλου; Τι ποσοστό αγοράς, τι πιθανό κέρδος δικαιολογεί αυτή την απόφαση;».

Παραίτηση Βίντερκορν στη σκιά ποινικών ευθυνών

Ο Μάρτιν Βίντερκορν ανακοίνωσε τελικά την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στο μεταξύ στις ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Ο Μάρτιν Βίντερκορν ήταν μέχρι σήμερα επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας VW. Νωρίς το απόγευμα ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την ολοκλήρωση μιας μαραθώνιας έκτακτης σύσκεψης του διευθυντηρίου των μεγαλομετόχων της VW. Ο Βίντερκορν αιτιολόγησε την παραίτησή του λέγοντας ότι είναι «προς το συμφέρον του ομίλου», μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου περί παραποίησης του συστήματος καταγραφής ρύπων, σημειώνοντας μάλιστα ότι «η VW χρειάζεται μια νέα αρχή αναφορικά και με τα πρόσωπα». Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι αφήνει το δρόμο ελεύθερο προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία ανανέωση.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις ΗΠΑ, υπάρχει ένα νομολογιακό προηγούμενο που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τον πρώην επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας και τους μάνατζέρ της. Πριν από λίγες μέρες δικαστήριο της Ατλάντα καταδίκασε σε ειρκτή 28 χρόνων τον πρώην επικεφαλής του Peanutbutter Corporation of America, Στιούαρτ Παρνέλ. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση επέδειξε εγκληματική αμέλεια σε σχέση με το σκάνδαλο σαλμονέλας στο φυστικοβούτυρο της εταιρείας, τις χρονιές 2006 και 2007, με αποτέλεσμα 9 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

«Συνθλίβει τον ανταγωνισμό»
H αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς
H αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς
Στην περίπτωση της VW βέβαια δεν υπάρχουν απώλειες ανθρώπινων ζωών, ωστόσο η απάτη με ψεύτικες τιμές καυσαερίων αποτελεί ποινικό αδίκημα, υποστηρίζει η Ντέμπορα Γκόρντον από την δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, διότι όχι μόνο παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία, αλλά συνθλίβει και τον ανταγωνισμό. «Οι άλλοι κατασκευαστές επένδυσαν χρήματα για την εξέλιξη των αυτοκινήτων τους ώστε να πληρούν τους κανονισμούς, αλλά η VW δεν το έκανε. Αυτό είναι πραγματικά εγκληματική πράξη που έγινε με την ανοχή της διοίκησης και που επιφέρει κυρώσεις», επισημαίνει.

Στην υπόθεση της VW η αμερικανική δικαιοσύνη μόλις ξεκίνησε τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν ποινικών ευθυνών. Υπενθυμίζεται ότι στο σκάνδαλο με τη FIFA η αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς ζήτησε από την Ελβετία να εκδώσει ανώτατους αξιωματούχους. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για ποινικές διώξεις μεμονωμένων ατόμων για έρευνες που αφορούν επιχειρήσεις. «Οι επιχειρήσεις μπορούν να τελούν εγκληματικές πράξεις μόνο μέσω φυσικών προσώπων από αίμα και σάρκα» διακαιολόγησε την απόφαση η υφυπουργός Δικαιοσύνης Σάλυ Γέιτς.

«Πιθανές ποινικές συνέπειες για τον Βίντερκορν»
Να πάει αν κληθεί για ακρόαση στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης
"Να πάει αν κληθεί για ακρόαση στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης"
Στις περισσότερες περιπτώσεις ποινικών υποθέσεων μόνο επιχειρήσεις και σπάνια άμεσα υπεύθυνοι λογοδοτούν ενώπιον της δικαιοσύνης.Θα πρέπει επομένως ο πρώην επικεφαλής της VW να περιμένει ποινική δίωξη σε βάρος του;«Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που θα εφαρμοστεί η νέα αυστηρότερη κατευθυντήρια γραμμή του αμερικανικού υπουργείου», υποστηρίζει ο Ρίτσαρντ Πένα, συνεργάτης μεγάλης δικηγορικής εταιρείας. «Αλλά είναι δύσκολο να προεξοφλήσω τι θα κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τώρα που διαβάζω τους όρους, νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό».

Θα πρέπει όμως να υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι οι μάνατζερ της VW και προσωπικά ο Βίντερκορν είχαν γνώση της απάτης με τα καυσαέρια. Ούτως ή άλλως σύμφωνα με τον αμερικανό δικηγόρο η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος, θα αξιολογηθούν τα στοιχεία που επιβαρύνουν φυσικά πρόσωπα και μετά θα αποφασιστεί εάν θα τους αποδοθούν κατηγορίες. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Μέχρι τότε ίσως ο πρώην επικεφαλής της VW και άλλοι μάνατζερ κληθούν για ακρόαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

"Μπίλιες" η νέα κυβέρνηση για τις δηλώσεις Δημήτρη Καμμένου


Αυτό κι αν είναι παγκόσμιο ρεκόρ ...

"Μπίλιες" έχει γίνιε η νέα κυβέρνηση για τις ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις του Δημήτρη Καμμένου.

Αυτό δείχνει και την "ποιότητα' αυτής της νόθας συγκυβέρνησης.

Αλλά προδιαγράφει και το μέλλον της ...

Μήπως θα ε΄χουμε - λέτε - εκλογές εκεί κατά την άνοιξη;

Γιατί αυτοί παραπαίουν πριν καλά - καλά αναλάβουν τα υπουργεία τους.

Και φυσικά έχοντας μπροστά την υλοποίηση του επαχθέστατου Τρίτου Μνημονίου.

Κατά τα άλλα, έντονες αντιδράσεις τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης, όσο και στα κοινωνικά δίκτυα προκάλεσε η υπουργοποίηση του Δ.Καμμένου, με τους χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να «υπενθυμίζουν» με αναρτήσεις τους τις θέσεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει ο νέος υφυπουργός.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο στον οποίο ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα με τα επίμαχα tweets του υφυπουργού Υποδομών Δημήτρη Καμμένου.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Καμμένο να διερευνήσει την γνησιότητα των tweets και αν αυτά είναι αυθεντικά, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι αυτό δεν μπορεί να συνάδει με τις αξίες και την ηθική της συγκυβέρνησης.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ζητήθηκε από τον Καμμένο, στη περίπτωση που είναι γνήσια τα tweets, να δει και το ενδεχόμενο αντικατάστασής του υφυπουργού υπογραμμίζοντας πως τη τελική απόφαση θα τη λάβει ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου ζήτησε την αποπομπή του Δημήτρη Καμμένου από την κυβέρνηση δηλώνοντας ότι «Αισθάνομαι βαθιά ντροπή και λύπη που σε μια αριστερή κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοποιείται ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος κάνει συστηματικά άθλια ομοφοβικά και αντισημιτικά σχόλια στο twitter του. Το περιεχόμενο και το ήθος τους ταιριάζουν μόνο σε ακροδεξιό, και προσβάλλουν βάναυσα όχι μόνο αυτούς στους οποίους στοχεύει, αλλά κάθε αξιοπρεπή άνθρωπο», καταλήγοντας ότι «η αποπομπή του από την κυβέρνηση είναι αναγκαία και επείγουσα».

Και έπεται και συνέχεια ... 

(ΥΓ - Φυσικά δεν πρόκειται να αναπαράγουμε τα φασιστικής και ρατσιστικής έμπνευσης σχόλια του νέου υφυπουργού.

Και ανήκει στον ίδιο η ευθύνη για την απόδειξη των ισχυρισμών του.

Φυσικά πάνω απ' όλα παραμένει η ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα για την υπουργοποίηση τέτοιων ανθρώπων).

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Τσίπρας - έρχεται και ο "λογαριασμός" της νέας κυβέρνησης: Σε 95 ημέρες πρέπει να εφαρμόσει το 56% του Μνημονίου


Είμαστε ακόμη την επαύριο των εκλογών στην περίοδο των χαμόγελων ικανοποίησης από τους "νικητές" των εκλογών.

Θα έχουμε και τις παράτες με τις ορκωμοσίες - πρωθυπουργού, των μελών της νέας κυβέρνησης.

Αξέχαστα μας έχουν μείνει τα γέλια, τα φιλιά των νέων υπουργών των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά τις εκλογές της 25ης του Γενάρη.

Λίγους μήνες μετά πολλοί από αυτούς έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και απέτυχαν να εκλεγούν στη νέα Βουλή ύστερα από τη συγκρότηση της ΛΑΕΝ.

Τους μήνες αυτούς η χώρα πέρασε ένα απίστευτο οδοιπορικό αντιφάσεων, παλινωδιών και συμβιβασμών.

Από τη "δημιουργική ασάφεια", τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, το γαϊτανάκι των διαπραγματεύσεων για να φτάσουμε στο αλήστου μνήμης δημοψήφισμα, τα capital controls και τελικά στην άνευ όρων υπερψήφιση του Τρίτου Μνημονίου και την προκήρυξη των εκλογών.

O «λογαριασμός» της νέας κυβέρνησης: Σε 95 ημέρες πρέπει να εφαρμόσει το 56% του Μνημονίου

Όλα αυτά είχαν ανυπολόγιστο κόστος  για την εθνική οικονομία και το λαό μας.

Τώρα, λοιπόν, τα ψέματα και οι θριαμβολογίες τελειώνουν.

Βέβαια, όπως επισημαίνει σήμερα και το Politico "Οι Έλληνες συγχώρεσαν τον Τσίπρα και το μνημόνιό του".

Έτσι, σύμφωνα με το περιοδικό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες "μπορούν να ανασάνουν με ανακούφιση" μετά την εμπιστοσύνη που έδωσαν οι ψηφοφόροι στον Αλέξη Τσίπρα κάνοντάς τον ισχυρότερο.

Η "πειστική νίκη" ελευθερώνει τον Τσίπρα δίνοντάς του τη δυνατότητα να κάνει μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό.

Έτσι, από σήμερα κιόλας ανοίγει ο "λογαριασμός" που φυσικά θα καλεστεί να τον πληρώσει ο λαός και τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.

Αφού ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του ούτε καν διαχειριστές του Τρίτου Μνημονίου δεν θα είναι.

Μάλλον εντολοδόχος των δανειστών και του τοποτηρητή, κ. Φερβέι και της τρόικα, θα είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Έτσι, λοιπόν, οι αριθμοί της εκλογικής μάχης αποτυπώνουν τη μία αλήθεια, αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι αριθμοί που καταδεικνύουν πόσο επιτακτικά τίθεται  άμεσα η εφαρμογή της συμφωνίας. 

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η νέα κυβέρνηση έχει προθεσμία 95 ημερών, έως το τέλος του έτους, για να υλοποιήσει το 56,4% των μέτρων του μνημονίου ή 127 δράσεις, εκ των οποίων οι 15 εντός του Οκτωβρίου. 

Τα περισσότερα από αυτά είναι και τα πιο δύσκολα πολιτικά, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η φορολογία των αγροτών, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Η τρόικα θα ξεκινήσει τη νέα αξιολόγηση στα μέσα Οκτωβρίου και μόνο εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο της πρώτης δόσης που έχει μείνει, επί του παρόντος, «κλειδωμένο» και στη συνέχεια θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους. 

Μόνο που όλα αυτά θα προκαλέσουν κοινωνική δυσαρέσκεια και εδώ βρίσκεται το χρέος όλων των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για μια διαφορετική προοπτική να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και πρόγραμμα για μια εναλλακτική λύση ριζικά διαφορετική από τις πολιτικές που εφαρμόζονται. 

Το μνημόνιο προστατεύει τη φοροδιαφυγή


Ας κάνουμε μια πρόβλεψη: Η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, θα υποσχεθεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή και θα αποτύχει. Ο λόγος δεν θα είναι (μόνο) η πιθανή έλλειψη αποφασιστικότητας, αλλά ...το τρίτο μνημόνιο. Η εφαρμογή των μνημονιακών «μεταρρυθμίσεων» στη φορολογική διοίκηση, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, θα έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής να περάσουν ουσιαστικά στο αρχείο, στερώντας από το ελληνικό κράτος εκατοντάδες εκατ. ευρώ που θα μπορούσε να εισπράξει άμεσα. Και δεν είναι μόνο αυτό

του Θάνου Καμήλαλη

Να τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Το τρίτο μνημόνιο στις διατάξεις του για τη φορολογική διοίκηση (σελ 38, ΦΕΚ 94 δημοσιευμένος στις 14/8) προβλέπει την ουσιαστική κατάργηση της αυτονομίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και την ενσωμάτωση του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι των εφοριακών, η αποδυνάμωση της «αιχμής του δόρατος» στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής το μόνο που θα καταφέρει είναι να αποδιοργανώσει τον φορολογικό έλεγχο. Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες όσο και ενώσεις εφοριακών όπως ο Σύλλογος Αττικής και Κυκλάδων έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της αποδιοργάνωσης, με τελευταίες
δύο ανακοινώσεις τους που δημοσιεύτηκαν στις 17 και τις 14 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.
Χιλιάδες υποθέσεις στα σκουπίδια

Το ΣΔΟΕ έχει αυτήν τη στιγμή στην κατοχή του περίπου 38.000 υποθέσεις πιθανής φοροδιαφυγής, πολλές από τις οποίες έχουν ελεγχθεί πλήρως και από τα πορίσματα προκύπτουν σοβαρά παραπτώματα, φόροι, πρόστιμα, άρα και άμεσα εισπράξιμα έσοδα για το ελληνικό κράτος. Σύμφωνα όμως με το νέο μνημόνιο, που καταργεί το ν. 4321/2015, αυτοί οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ μετατρέπονται σε «πληροφοριακά δελτία» και ο έλεγχος αυτών των περιπτώσεων είναι υπόθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα όπως ρητά αναφέρεται στο μνημόνιο, στους εφαρμοστικούς νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή τον Αύγουστο, η διάταξη για τα πληροφοριακά δελτία έχει, για ακατανόητους λόγους, αναδρομική ισχύ.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ολοκληρωμένες εκθέσεις με πρόστιμα και φόρους για τους παραβάτες δεν έχουν πλέον καμία ισχύ, το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να εισπράξει τα προβλεπόμενα έσοδα και ο έλεγχος των υποθέσεων αυτών ξεκινάει από την αρχή. Μια διαδικασία που, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν σύλλογοι εφοριακών, θα χρειαστεί χρόνια για να επαναληφθεί. Κάτι τέτοιο θα στερήσει από το κράτος άμεσα έσοδα περίπου μισού δισ. ευρώ, όπως εκτιμάται, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θα αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα κι επιπλέον έσοδα για να καλύψει τους πιο δυσβάσταχτους όρους του προγράμματος. Θα έχει ως αποτέλεσμα επίσης πολλές από αυτές τις υποθέσεις φοροδιαφυγής να παραγραφούν, ακόμα και στο τέλος του 2015...
Η μεταφορά στην ΓΓΔΕ

Σύμφωνα πάντα με όσα προβλέπει το μνημόνιο, «με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες και κάθε διαδικαστικό ζήτημα για τη μεταφορά 3.500 υποθέσεων που ελέγχονται από την Ειδική Γραμματεία του Σ.Δ.Ο.Ε. στη Γ.Γ.Δ.Ε.» Ως υποθέσεις, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «νοείται έλεγχος συγκεκριμένου Φυσικού ή Νομικού Προσώπου», δηλαδή κάθε ΑΦΜ έιναι και μία υπόθεση. Παράλληλα από τους 750 υπαλλήλους που βρίσκονται στο ΣΔΟΕ μεταφέρονται στη ΓΓΔΕ οι 500 και ειδκότερα «350 έμπειροι ή πιστοποιημένοι ελεγκτές και 150 από τους υπολοίπους υπαλλήλους»

Με στοιχειώδη αριθμητική, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι στον παροπλισμένο ΣΔΟΕ απομένουν μόλις 250 υπάλληλοι, που θα είναι υπεύθυνοι να ελέγξουν σχεδόν 35.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής. Πρέπει να σημειωθεί ότι αναγκαστικά στο ΣΔΟΕ θα μείνουν οι δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (λίστες, πολιτικό χρήμα, εξοπλιστικά κλπ) οι συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν πρόκειται να μεταφερθεί στη ΓΓΔΕ.

Στο προηγούμενο ρεπορτάζ του TPP παραθέσαμε τις σημαντικότερες υποθέσεις που βρίσκονται στα χέρια του ΣΔΟΕ:
  • Δεδομένα από 65 CD (1.364.069 ΑΦΜ) με αναλυτικές κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών από το 2000 μέχρι το 2012 με συναλλαγές ή εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 300.000€ και 100.000€ αντίστοιχα.
  • Η λίστα Λαγκάρντ με ταυτοποιημένα 1.727 ΑΦΜ
  • Η λίστα εμβασμάτων με 54.246 ΑΦΜ
  • Η λίστα Αρχής ν.3691/2008 με 5.157 ΑΦΜ
  • Η λίστα Λονδίνου των 306 προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο
  • Η λίστα Λουξεμβούργου με τα επιπλέον 38 ονόματα που λείπουν από τη λίστα Λαγκάρντ και
  • Εισαγγελικές παραγγελίες που αφορά πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων για τα οποία γίνονται έλεγχοι βάσει του Πόθεν Έσχες.

Από αυτά τα εκατομμύρια ΑΦΜ που ελέγχονται ή πρόκειται να ελεγχθούν, σύμφωνα με το μνημόνιο μόνο τα 3.500 θα περάσουν στη ΓΓΔΕ, που θα είναι η μόνη αρμόδια, αφού ελέγξει (ξανά) τις υποθέσεις, να επιβάλει φόρους και πρόστιμα. Όλοι οι υπόλοιποι φάκελοι θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ, με ελάχιστους υπαλλήλους που θα χρειαστούν χρόνια, όπως εκτιμάται, για να εξετάσουν μερικές μόνο από τις υποθέσεις και μάλιστα, θα συντάσσουν μόνο πληροφοριακά δελτία χωρίς καμία ουσιαστική αξία.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή αυτόματου ελέγχου

Παράλληλα η ακύρωση του ΣΔΟΕ έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου βρίσκεται σε τελικό στάδιο μία εφαρμογή αυτόματης διασταύρωσης καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων, που θα ελέγχει εκατομμύρια φορολογούμενους σε βάθος δεκαετίας και θα μπορεί να συγκρίνει αλγοριθμικά τα δηλωμένα και τα πραγματικά εισοδήματα του κάθε πολίτη. Το πρόγραμμα κατασκευάζεται από τον περασμένο Φεβρουάριο και αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται οι τελευταίες δοκιμές. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στις ΔΟΥ νομών Αττικής και Κυκλάδων, Δημήτρης Μέρκος, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα λειτουργεί χωρίς την παρεμβολή κάποιου εφοριακού, εξασφαλίζοντας απόλυτη διαφάνεια και που μπορεί να επιταχύνει και να βελτιστοποιήσει τους φορολογικούς ελέγχους.

Με τις νέες διατάξεις, το μέλλον της πρωτοποριακής εφαρμογής είναι αβέβαιο. Ήδη από τον Ιούλιο ο ειδικός γραμματέας, Παναγιώτης Δανής, εξέφραζε φόβους ότι η εφαρμογή θα ακυρωθεί πριν φέρει αποτέλεσμα, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει, καθώς με τις νέες διατάξεις, παραμένει άγνωστο το αν θα συνεχιστεί η υλοποίηση της και από ποια αρχή. Μέχρι τώρα καμία έκκληση των επαγγελματιών δεν εισακούστηκε, ούτε από την προηγούμενη ούτε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Για να επανέλθουμε στις δυσοίωνες προβλέψεις: Η νέα κυβέρνηση, όποια και να είναι δεν θα πατάξει τη φοροδιαφυγή. Δεν θα ελέγξει αποτελεσματικά τη λίστα Λαγκάρντ. Δεν θα τιμωρήσει πολιτικούς για ψευδή πόθεν έσχες. Και θα στερηθεί πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το τρίτο μνημόνιο, που θεωρητικά δημιουργήθηκε για να διορθώσει παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και να επιβάλει θετικές μεταρρυθμίσεις, θα εμποδίσει οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.

Η σελίδα του μνημονίου με τις επίμαχες διατάξεις στη φορολογική διοίκηση





από τον Μ ...