Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Τραγικές οι συνέπειες για τα παιδιά από την κρίση - Αυξάνεται και η μαθητική διαρροή. 20,6% λιγότερες εγγραφές στην Λυκείου τη χρονιά 2010-2011



Τραγικές είναι οι συνέπειες  της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής του Μνημονίου που πλήττουν την πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού – τα ίδια τα παιδιά.

Με οριστική έξοδο από το σχολείο απειλούνται ολοένα και περισσότεροι μαθητές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Τα ποσοστά όσων εγκαταλείπουν ης σπουδές τους μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (γυμνάσιο) είναι διαρκώς αυξανόμενα, ιδιαίτερα δε σε περιοχές της χώρας με χαμηλό δείκτη ευημερίας και υψηλή ανεργία.

Σύμφωνα  με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για το σχολικό έτος 2010-2011 όταν και εκδηλώθηκαν οι πρώτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας οι μαθητές που ενεγράφησαν στην Α’ τάξη Λυκείου ήταν κατά 21.542 λιγότεροι σε σχέση με όσους αποφοίτησαν από τη Γ Γυμνασίου.

Πρόκειται για ποσοστό διαρροής 20,6%, χωρίς να είναι γνωστό εάν οι μαθητές αυτοί επέλεξαν να ενταχθούν πρόωρα στην αγορά εργασίας ή στράφηκαν για φοίτηση στην υποβαθμισμένη τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση.

Ειδικότερα, ο αριθμός των μαθητών που αποφοίτησε από την Στ’ Δημοτικού κατά το σχολικό έτος 2009-2010 ήταν 99.169. Την επόμενη χρονιά (2010-201 1) στην Α΄ Γυμνασίου ενεγράφησαν 109.898 μαθητές, εκ των οποίων οι 106.010 ήταν ενεργοί , δηλαδή όσοι τελικά παρακολούθησαν μαθήματα.

Τα στοιχεία διαφοροποιούνται σε ότι αφορά τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το σχολικό έτος 2009-2010 ο αριθμός των μαθητών που αποφοίτησαν από τη Γ Γυμνασίου πανελλαδικώς ήταν 104.939 μαθητές. Από αυτούς, όμως, την επόμενη χρονιά (2010-2011) ενεγράφησαν στην Α’ Λυκείου μόλις οι 83.397 μαθητές, εκ των οποίων ενεργοί ήταν οι 82.469.


Σε έκθεσή της, επίσης, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF παρουσίασε για πρώτη φορά την Έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα 2012» που συντάχθηκε για λογαριασμό της σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκιαγραφεί την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα σήμερα, καθώς και πρωτοβουλίες για τον εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Μερικά στοιχεία που σοκάρουν:

439.000 ανήλικοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στη χώρα είναι 23%,

εάν λάβουμε υπόψη τη σχολική διαρροή, υπολογίζεται ότι οι ανήλικοι έως 16 ετών που εργάζονται, ξεπερνούν τις 100.000.

τα παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε ένα περισσότερο βίαιο περιβάλλον. Από το 2008 μέχρι το 2010, η εγκληματικότητα στην χώρα αυξήθηκε πάνω από 40%, ενώ και για το 2011 αναμένεται περαιτέρω αύξηση. Ο σχολικός εκφοβισμός έχει αυξηθεί 74% από 2002 μέχρι το 2010. Ταυτόχρονα, έχει σημειωθεί και αύξηση της εγκληματικότητας ανηλίκων.

Σε έρευνα, ακόμη, των εφήβων συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού σχετικά με τις  συνέπειες της κρίσης στη ζωή των μαθητών γίνονται ορισμένες κρίσιμες διαπιστώσεις.

Τα ερωτηματολόγια διαμόρφωσαν οι έφηβοι σύμβουλοι με τη συμβολή των επιστημόνων του Συνηγόρου, μετά από συζήτηση με θέμα την κρίση αρχικά στην 3η συνάντηση της Ομάδας και έπειτα στο ηλεκτρονικό φόρουμ του Συνηγόρου του Παιδιού. Συμπληρώθηκαν ανώνυμα από 1211 μαθητές και μαθήτριες (396 γυμνασίου και 815 λυκείου) σε 22 σχολεία των παρακάτω περιοχών: Αθήνα, Πειραιά, Γέρακα Αττικής, Κορυδαλλό, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κατερίνη, Νάουσα, Καρδίτσα, Γιάννενα, Πάτρα, Σητεία, Φιλιατρά, Πεταλίδι. Στα σχολεία αυτά είχε σταλεί σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας.

Οι μαθητές πιστεύουν ότι η κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή τους (89% στην οικογένεια, 82% στο σχολείο, 92% στην υπόλοιπη κοινωνία). Μάλιστα, το 29% των μαθητών συζητούν στις οικογένειές τους την πιθανότητα μετανάστευσης ενός τουλάχιστον μέλους της στο εξωτερικό.

Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στα οικογενειακά έξοδα (πχ. 70% των μαθητών αναφέρουν αρνητικές αλλαγές στο επίπεδο διαβίωσής τους και 60% στο χαρτζιλίκι τους), μόνο το 33% αυτών δεν έχει περιορίσει τα φροντιστήρια και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.

Παράλληλα, το 20% απάντησε ότι ο ένας ή και οι δύο γονείς του έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ το 82% αναφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην εργασιακή κατάσταση των γονέων τους.

Οι έφηβοι κατέγραψαν προτάσεις για ένα πιο κοινωνικό και συμμετοχικό σχολείο, που θα τους κινεί το ενδιαφέρον αλλά και θα απαντά σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι στη σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης και του Μνημονίου.

Και καθημερινά η κατάσταση αυτή χειροτερεύει με ασύλληπτα τραγικές συνέπειες για τα ίδια τα παιδιά και το μέλλον της κοινωνίας μας.

Είναι καιρός αυτή η κατάσταση να ανατραπεί και να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη προοπτική. 


Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ο ματωμένος γάμος της Ευρωζώνης - ένα άρθρο του Γιάννη Βαρουφάκη




Αναδημοσιεύουμε από το περιοδικό HOT DOG  ένα άρθρο του καθηγητή Γιάννη Βαρουφάκη σχετικά με το ρόλο των τραπεζών στην Ισπανία.

Επειδή τα φαινόμενα είναι παράλληλα – αν όχι ταυτόσημα – με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, το παρουσιάζουμε.

Με δεδομένο ότι και στη χώρα μας οι τράπεζες έχουν «στραγγίξει» την πραγματική οικονομία, έχουν δεχτεί έναν πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ που καλούνται να αποπληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Αυτοί που την ίδια στιγμή είναι δέσμιοι και αισθάνονται στη ζωή τους τη θηλιά από τις ίδιες τις τράπεζες και την πολιτική της τρόικα και του Μνημονίου.

Ας προσέξουμε ότι η στάση που κρατούν οι πολιτικές δυνάμεις απέναντι στις τράπεζες, στο ρόλο τους και τα μέτρα που προτείνουν – ή δεν προτείνουν – γι’ αυτές, είναι ένα βασικό κριτήριο που πρέπει πολύ σοβαρά να συνυπολογίσουν και οι Έλληνες πολίτες στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο ματωμένος γάμος της Ευρωζώνης.

Καλά εμείς. Έστω ότι είμαστε φοροφυγάδες, διεφθαρμένοι, τεμπέληδες, ελλειμματικοί από την κούνια, Ελληνάρες που απαιτούμε να ζούμε από τον ιδρώτα των λαών που παράγουν. Οι Ισπανοί όμως; Εκείνοι τι φταίνε;


- Η Ισπανία δεν είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;
- Η Ισπανία δεν είχε χρέος κατά πολύ χαμηλότερο της Γερμανίας λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;
- Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που πέτυχε να κάνει τους μόνους πλεονασματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιστορίας, αφήνοντας πίσω τους μια Μπαρτσελόνα χάρμα ιδέσθαι;
- Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που, με παράδειγμα τη Ζάρα, απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να παράγει προϊόντα υφαντουργίας χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρει τις θέσεις εργασίας στην Άπω Ανατολή;
- Η Ισπανία δεν προσέφερε στη Volkswagen τα πιο επικερδή εργοστάσιά της στην Ευρώπη (εκείνα της Seat); Κι όμως, η χώρα αυτή βρίσκεται σήμερα στην ίδια μαύρη τρύπα με εμάς. Πώς είναι κάτι τέτοιο δυνατόν, αν η κρίση οφείλεται σε κακοδαιμονίες που, δίχως αμφιβολία, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα αλλά σε καμία των περιπτώσεων την Ισπανία;

Για μια στιγμή ας ξεχάσουμε τα δικά μας και ας αναλογιστούμε το δράμα που εκτυλίσσεται στην Ισπανία (όχι μόνο από αλληλεγγύη προς τον συμπαθή λαό της δυτικής Μεσογείου, αλλά γιατί έτσι θα καταλάβουμε καλύτερα τι μας συμβαίνει κι εμάς τώρα, αυτή τη στιγμή): Από πέρσι το καλοκαίρι, οι ζημίες των ανόητων ισπανικών ιδιωτικών τραπεζών  (που προκλήθηκαν από τζόγο στην αγορά ακινήτων) έχουν μεταφερθεί στους ώμους του ισπανικού δημοσίου, με αποτέλεσμα την ουσιαστική εκπαραθύρωση του τελευταίου από τις «αγορές». Για να μην αναγκαστεί η EE να παραδεχθεί ότι η Ισπανία είναι η τέταρτη χώρα που «καταπίπτει», αποφασίστηκε η εξής παρανοϊκή «λύση»:

1 Η ΕΚΤ θα δέχεται ό,τι παλιόχαρτο της φέρνουν οι ισπανικές τράπεζες ως «εχέγγυο» και έτσι θα τις δανείσει πάνω από 300 δις με επιτόκιο 1%.

2 Επειδή αυτά τα χρήματα αποτελούν δανεικά, και με τα δανεικά δεν αποφεύγεται μια πτώχευση (παρά μόνο αναβάλλεται), το ισπανικό κράτος θα δανειστεί κι άλλα χρήματα (από το EFSF) με επιτόκιο περί το 4% για να τα χαρίσει στις τράπεζες (στο πλαίσιο της επανακεψαλαιοποίησης) - χωρίς βέβαια να λάβει κοινές μετοχές (κάτι που αποτελεί κατάφορη παραβίαση των κανόνων του...καπιταλισμού).

3 Λόγω όμως του 2, το ισπανικό κράτος σπρώχνεται βαθύτερα στην πτώχευση. Για να μην βουλιάξει άμεσα, σκέφτηκαν το εξής σοφό: Οι τράπεζες, την ίδια ώρα που θα παίρνουν δανεικά (κι αγύριστα) από το ισπανικό κράτος, θα του δανείζουν με επιτόκια 6% μέρος των δανεικών που παίρνουν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%.

Κατανοείτε τι σημαίνουν τα παραπάνω; Οι πτωχευμένες τράπεζες πρώτα μετέφεραν τις ζημίες τους στο ισπανικό κράτος, οδηγώντας το στην πτώχευση, κατόπιν εξασφάλισαν τόνους δανείων από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1%), μετά δάνεισαν ένα μέρος αυτών των χρημάτων στο... ισπανικό δημόσιο (με επιτόκιο 6%) και, παράλληλα, δανείζονται από το ισπανικό δημόσιο κι άλλα χρήμα τα οποία ο Ισπανός ψορολογούμενος δανείζεται από το EFSF. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο απαράβατος όρος για να επιτραπεί στην Ισπανία αυτή «λύση» είναι η επιβολή λιτότητας, που θα συρρικνώσει κι άλλο το εθνικό εισόδημα, από το οποίο το κράτος θα πρέπει να αντλήσει τους φόρους που απαιτούνται για την αποπληρωμή όλων αυτών των δανείων που έχει φορτωθεί ο ισπανικός λαός εκ μέρους των τραπεζιτών.

Όταν, λοιπόν, Ευρωπαίοι συνάδελφοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, δακτυλοδείχνουν την Ελλάδα επειδή τόλμησε να πει όχι στο ευρωπαϊκό «σχέδιο» καταπολέμησης της κρίσης, τους απαντώ χωρίς περιστροφές: Θα παραδεχθώ ό,τι θέλετε, αλλά μόνο όταν μου εξηγήσετε, στη βάση του Ορθού Λόγου, «τι στο διάβολο κάνετε στην Ισπανία;» .

Τραγική αυτοκτονία στη Νίκαια - Το σημείωμα του αυτόχειρα



Χωρίς άλλα σχόλια αναδημοσιεύουμε την είδηση:

Τραγικό τέλος στην ζωή του έδωσε ένας 61χρονος στο δασάκι του Αγίου Φίλιππα στη Νίκαια. Τον άτυχο άνδρα εντόπισαν οι περαστικοί ενώ αμέσως ειδοποίησαν την αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν το θάνατό του.

Στο σημείωμα, στο οποίο βρέθηκε, ο συνταξιούχος εξηγούσε ότι η οικονομική συγκυρία τον οδήγησε στην αυτοχειρία.

Αναλυτικά το σημείωμα:

«Αλέξανδρος 29/5/12

 Η Ελληνική Αστυνομία δεν ξέρει αν υπάρχω, γυναίκες, ποτά και ναρκωτικά ούτε στα όνειρα, καφενείο δεν έχω πάει. Το μόνο μου ‘παράπτωμα’ ήταν ότι δούλευα από το πρωί έως το βράδυ. Αλλά έκανα ένα μεγάλο έγκλημα έγινα ελεύθερος επαγγελματίας στα 40 μου και φεσώθηκα μέχρι τον λαιμό. Και με καλούν τώρα τον μαλάκα στα 61 μου να πληρώσω γι’ αυτό. Εύχομαι τα εγγόνια μου να μην γεννηθούν στην Ελλάδα μιας και δεν θα αποτελείται από Έλληνες από εδώ και στο εξής δεν θα ξέρουν την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά θα τα έχουν καταργήσει τελείως. Μόνο αν βρεθεί ένας πολιτικός τύπου Θάτσερ και μπορέσει να μας βγάλει από αυτή την κατάσταση για να συμμορφωθούμε».

Η απόγνωση έχει οδηγήσει χιλιάδες Έλληνες στην αυτοκτονία τα δύο τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχει περιθώριο για να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση … 

Οι Έλληνες, πρωταθλητές εργασίας!




Αποστομωτική απάντηση στην Άνγκελα Μέρκελ και στους υπόλοιπους επικριτές μας χαρακτηρίζουν... τεμπέληδες, δίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης: Από τα στοιχεία του προκύπτει ότι είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη και οι δεύτεροι στον κόσμο σε εργατοώρες και μάλιστα δουλεύουμε 600 ώρες τον χρόνο περισσότεροι από τους Γερμανούς!

Πιο αναλυτικά, τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος απασχολείται 2.017 ώρες ετησίως, καταλαμβάνοντας με την επίδοση αυτή την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη δεύτερη μεταξύ των 34 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

 Ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος δουλεύει 1.408 ώρες τον χρόνο. Δηλαδή, ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει 40% περισσότερο μέσα σε έναν χρόνο σε σύγκριση με τον μέσο Γερμανό εργαζόμενο!

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μεγάλη διαφορά στις ώρες εργασίας ανάμεσα σε Έλληνες και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους οφείλεται στο ότι η ελληνική αγορά εργασίας αποτελείται από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι αυτο-απασχολούμενοι και εργάζονται πολλές ώρες, στον μεγάλο αριθμό εργαζομένων μερικής απασχόλησης, όπως και στις περισσότερες ημέρες άδειας συγκριτικά με την Ελλάδα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ως πιο εργατικοί εργαζόμενοι αναδεικνύονταιοι Κορεάτες με 2.193 ώρες τον χρόνο. Στον αντίποδα βρίσκονται οι Ολλανδοί με 1.377 ώρες.

Τώρα, αν βάλουμε και στο λογαριασμό τις αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων, ειδικά μετά την τραγωδία του Μνημονίου, μπορεί κανείς να καταλάβει για τη γιγαντιαία εκμετάλλευση και επίθεση που δέχονται στα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα οι Έλληνες πολίτες.

Όπως επίσης και για τον χυδαίο λαϊκισμό πάνω στον οποίο στηρίζονται οι πολιτικές και οι πρακτικές της Μέρκελ και των ομοίων της προκειμένου να εφαρμόσουν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα και τόπο πειραματισμού και μετατροπής σε οικονομική αποικία και «γη της ευκαιρίας» για την ασύδοτη κερδοσκοπία τους. 

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Το εκλογικό θρίλερ των δημοσκοπήσεων και οι πιθανές εξελίξεις



Συνεχείς εναλλαγές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν όλες οι μετρήσεις που έχουν γίνει μετά την 6η Μαΐου.



Κυριακή 27 Μαΐου





«Ντέρμπι» δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για τη Real News, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 23,3% και 22,0% αντίστοιχα. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,6%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,4% και η Δημιουργία Ξανά -Δράση με 3,8%.

Στην παράσταση νίκης, σύμφωνα με την ίδια εταιρία, η ΝΔ έχει περάσει μπροστά συγκεντρώνοντας το 42,9% από το 33,1% που ήταν την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 41,7% έχει πέσει στο 35,8%.



Σε δημοσκόπηση της Kapa Research για το Βήμα της Κυριακής, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου το 25,8% έναντι 20,1% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13%, το ΚΚΕ με 6,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,4%, η ΔΗΜΑΡ 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,2%.



Το Πρώτο Θέμα δημοσιεύει δημοσκόπηση της ALCO με τη ΝΔ να λαμβάνει το 25,6%, ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ 22,9%, το ΠΑΣΟΚ 14%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,4%, το ΚΚΕ 5,6%, η Χρυσή Αυγή με 4,6% και η ΔΗΜΑΡ 4,6%.



Προβάδισμα 3 μονάδων για τη ΝΔ δίνει και η δημοσκόπηση της ΜARC που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, καθώς συγκεντρώνει το 25,2% έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,6%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,4% και η Δημιουργία Ξανά μαζί με τη Δράση με 3,8%.



Σε δημοσκόπηση της PULSE, που δημοσιεύει o Τύπος της Κυριακής, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 24,5% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ και ακλουθούν το ΠΑΣΟΚ με 14%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, η ΔΗΜΑΡ 5%, η Χρυσή Αυγή με 5% και το ΚΚΕ με 4,5%.



Στην ίδια δημοσκόπηση η πρόθεση ψήφου με αναγωγή διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 26,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26%, ΠΑΣΟΚ 15,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5%, Χρυσή Αυγή 5,5%, ΔΗΜΑΡ 5,5%, ΚΚΕ 5% και Δημιουργία Ξανά-Δράση 3%.


Παρασκευή 25 Μαΐου

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για το τηλεοπτικό κανάλι KONTRA o ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5% και ακολουθούν ΝΔ 26% ΠΑΣΟΚ 12,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7% ΔΗΜΑΡ 7% Χρυσή Αυγή 5,5% ΚΚΕ 5% και Δημιουργία Ξανά - Δράση 3%. Ωστόσο στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 35,4% έναντι 27,2%

Με μόλις 0,2% προηγείται της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1. Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 27,2% των ψήφων και ακολουθούν: ΝΔ 27%, ΠΑΣΟΚ 14,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,2%, ΚΚΕ 5,2%, Χρυσή Αυγή 4,9%, Δημοκρατική Αριστερά 6,2%. Στο όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή βρίσκεται η Δημιουργία Ξανά.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η ΝΔ, με διαφορά 2,2% από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Rass για την Metro Weekend. Η ΝΔ συγκεντρώνει 23,6% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 21,4%, ΠΑΣΟΚ 13,1%, ΔΗΜΑΡ 6,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,8%, ΚΚΕ 4,8%, Χρυσή Αυγή 3,8% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 16,3%.

Πέμπτη 24 Μαΐου

Σε δημοσκόπηση της Public Issue για τον Σκάι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα με ποσοστό 30%. Ακολουθεί η ΝΔ με 26%, το ΠΑΣΟΚ με 15,5%, η ΔΗΜΑΡ ΜΕ 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8%, το ΚΚΕ με 5% και η Χρυσή Αυγή με 4%.



Όλα προδιαγράφουν για ένα εκλογικό θρίλερ για γερά νεύρα.

Ως κύριοι «μονομάχοι» και πόλοι συσπείρωσης αναδεικνύονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ εκφράζοντας και τις αντίστοιχες κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις και συσπειρώσεις.

Αντίθετα, προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μικρότερα κόμματα που δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Ενώ σημαντική πτώση δημοσκοπικά εμφανίζει και το ΚΚΕ που φαίνεται ότι δεν κατορθώνει μέχρι στιγμής να συσπειρώσει την εκλογική του βάση παρουσιάζοντας έντονες διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Σίγουρα ο δρόμος μέχρι τις εκλογές είναι ακόμη μακρύς.

Τα διλήμματα, οι εκβιασμοί, οι προκλήσεις αλλά και πιθανές ανατροπές θα εντείνονται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές.

Οπωσδήποτε μεγάλο τμήμα των πολιτών θα θελήσει να συνεχίσει και να εκφράσει την αντιμνημονιακή του διάθεση και την απαίτηση του για μια άλλη πολιτική.

Ωστόσο, στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση πιο έντονα θα μπει και το δίλημμα για σχηματισμό κυβέρνησης μέσα σε ένα διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον που θα σκιάζεται από την πίεση των οικονομικών αδιεξόδων και της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.

Ως πιθανότερα σενάρια με βάση τη διαμορφωνόμενη δυναμική των εξελίξεων μπορεί να είναι:

- Σχηματισμός κυβέρνησης με κύριο άξονα τη ΝΔ και την ευρύτερη κεντροδεξιά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

- Σχηματισμός κυβέρνησης με κύριο πόλο το ΣΥΡΙΖΑ  και τη στήριξη κεντροαριστερών δυνάμεων, της ΔΗΜΑΡ και ανοχή του ΠΑΣΟΚ.

- Σχηματισμός κυβέρνησης με «οικουμενική» παραλλαγή ή όπως την ονομάζουν προσφάτως «εθνικού σκοπού», με τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων ή κάποιας άλλης κεντροδεξιάς δύναμης που θα μπορέσει να μπει στη νέα Βουλή.

 Το τοπίο θα αποσαφηνίζεται όσο θα προχωράμε προς τις εκλογές.

Το τι σημαίνουν επίσης αυτές οι λύσεις θα προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε και σε επόμενες δημοσιεύσεις.

Το σίγουρο είναι ότι σαν δημοκρατικοί πολίτες και σαν άνθρωποι που έχουν πληγεί  από τη βάρβαρη πολιτική των Μνημονίων να μην επιτρέψουμε με τον αγώνα και με την ψήφο μας να συνεχιστεί με κάποια παραλλαγή ή «μασκάρεμα» η ίδια πολιτική.

Να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα διλήμματα και οι εκβιασμοί.

Με άλλα λόγια:

Να κρατηθούν όσο είναι δυνατόν πιο χαμηλά τα ποσοστά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των πιθανών συνδαιτυμόνων τους.

Να ενισχυθούν σταθερά  τα ποσοστά της Αριστεράς.

Για τα υπόλοιπα ας επαγρυπνούμε και ας είμαστε έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις και αγώνες. 

Μια απάντηση της Guardian στις δηλώσεις Λαγκάρντ


Καταιγισμό μηνυμάτων εξακολουθεί να δέχεται η Γκάρντιαν εξ αιτίας των απαξιωτικών σχολίων της Κριστίν Λαγκάρντ για τους Έλληνες. Τι απαντά σήμερα η ίδια η εφημερίδα στην επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σήμερα η Guardian με άρθρο του εκδότη της κατηγορεί την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για κενές περιεχομένου ηθικολογίες και διγλωσσία.

«Η κα. Λαγκάρντ γνωρίζει καλύτερα από πρώτο χέρι. Κι όταν εκ του θεσμικού της ρόλου διακηρύττει πως "εφθασε η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού" ακυρώνει τη λογική και τα επιχειρήματα της ίδιας. Γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο των τραπεζών της Βόρειας Ευρώπης στην κρίση χρέους που στραγγαλίζει την Ελλάδα. Γνωρίζει πως πίσω από τη σημερινή κρίση βρίσκονται γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Αυτές δάνειζαν αλόγιστα χρήματα στο ελληνικό κράτος, στις ισπανικές και ιρλανδικές τραπεζικές φούσκες. Το φτηνό χρήμα που διοχετεύθηκε στις χώρες της περιφέρειας, είναι η θεμελιώδης αιτία της ευρωκρίσης».

 «Η κ. Λαγκαρντ τα ξέρει αυτά και είναι συνυπεύθυνη αφού ήταν υπουργός Οικονομικών όταν ξέσπασε η κρίση. Μάλιστα στις αρχές της θητείας της στο ΔΝΤ είχε επισημάνει το πρόβλημα των τραπεζών. Τι είναι λοιπόν αυτό που εξοργίζει στις πρόσφατες δηλώσεις της;»

«Είναι ότι επικαλείται το ηθικολογικό μύθευμα που θέλει τους σπάταλους Νότιο-Ευρωπαίους να πληρώνουν τώρα για μια δεκαετία αποχαλίνωσης. Επιχείρημα τελείως άδικο και άχρηστο στην παρούσα κατάσταση. Η συνταγή της μονομερούς λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες του Ευρωμηχανισμού απειλεί τώρα με κατάρρευση την Ισπανία, την Ιταλία και σε λίγο και τη χώρα της, τη Γαλλία. Επομένως το ηθικό δίδαγμα για την Λαγκάρντ δεν θα έπρεπε να είναι Βορράς εναντίον Νότου, αλλά Ευρώπη εναντίον τραπεζών τις οποίες υποχρεωνόμαστε όλοι να πληρώνουμε».

Τη γενική κατακραυγή έχουν προκαλέσει, επίσης,  οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες όχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά και στο γαλλικό τύπο.

Ακόμα και η συντηρητική Figaro ή η οικονομική L´ Expansion μιλούν για «κονσέρτο» κριτικής και επικρίσεων που δέχεται για τη δήλωσή της ενώ η Liberation θεωρεί ότι «άναψε το φυτίλι στο μπαρούτι».

Σε πολιτικό επίπεδο η πρώτη άμεση αντίδραση ήλθε από τη νεαρή εκπρόσωπο της κυβέρνησης Ναζάτ Μπελκασέμ η οποία χαρακτήρισε τη δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ «απλοϊκή και χονδροειδή», χρησιμοποιώντας μάλιστα το χαρακτηρισμό «caricaturale».

«Θεωρώ», είπε, «ότι σήμερα δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στους Έλληνες. Δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση στέλνοντας αναθέματα στον έναν και στον άλλο, αλλά έχουμε ανάγκη από ανοιχτό πνεύμα με κατανόηση της κατάστασης», πρόσθεσε.

Άμεσα αντέδρασε και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου: «Με ποιό δικαίωμα μιλάει με αυτόν τον τρόπο στους Έλληνες», δήλωσε στο κρατικό κανάλι France 3, για να προσθέσει ότι «εάν υπήρχε πολιτική ηθική, η κυρία Λαγκάρντ θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση της».

Την ίδια ώρα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας φιλοξενούνται δηλώσεις κορυφαίων οικονομολόγων.

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω τη δήλωση αυτή. Mε εξέπληξε και τη θεωρώ επικίνδυνη» είπε ο γνωστός Μαρκ Τουατί στο οικονομικό κανάλι BFM. «Για την κρίση που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, το ΔΝΤ φέρει μέρος της ευθύνης, γιατί θα μπορούσε να είχε λυθεί με μόνο 15 δις στην αρχή.
Εάν η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε σκόπιμα την δήλωση αυτή πριν από τις εκλογές, θεωρώ ότι είναι ένα επικίνδυνο παιγνίδι που μπορεί να αποφέρει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», κατέληξε ο Μ. Τουατί.