Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010
Μικρή Χριστουγεννιάτικη ιστορία
Ή αλλιώς – τα Χριστούγεννα του Άλκη
Κλεισμένος στο μικρό σκοτεινό του κόσμο ο Άλκης δεν νοιαζόταν πολύ πολύ για την τύχη αυτού του κόσμου.
Ο απόηχος μόνο έφτανε από κάποια μακρινά ερεθίσματα που τον τάραζε κάποιες φορές. Τον έκανε πιο νευρικό και ανυπόμονο.
Ηλεκτρικές εκκενώσεις διέτρεχαν το κορμί του χωρίς να μπορεί να ορίσει την προέλευσή τους.
Συχνά στριφογύριζε τυλιγμένος σ’ ένα κουβάρι απροσδιόριστων ήχων κι αντιδράσεων.
Το σίγουρο είναι ότι ο Άλκης δεν είχε ακούσει τίποτε για τα παιδιά στο Kyber Pukhtoonkhawa, κάπου στο Πακιστάν - νάταν μόνο κάνα δυο εκατομμύρια - που είχαν πληγεί από την «πλημμύρα του αιώνα».
Φυσικά δεν είχε ακούσει για τα παιδιά της Αϊτής στους καταυλισμούς στο Πορτ ο Πρενς.
Σίγουρα δεν είχε δει αυτό που αντίκριζαν τα μάτια του Χασάν. Τα πολεμικά αεροπλάνα να περνούν σύριζα πάνω από τις στέγες των γκρεμισμένων σπιτιών στη Γάζα.
Ούτε είχε διανοηθεί να σκεφτεί ότι ο οκτάχρονος Ισμαήλ δεν θάπρεπε να δουλεύει στα ορυχεία χρυσού στο Talensi-Nabdam της Γκάνα.
Ήταν πάλι πολύ μακριά για να πει στη μικρή Σουμπχάντρα κάπου στην Ινδία νάχει κουράγιο και να περιμένει πότε θα δύσει ο ήλιος για να γυρίσει μαζί με τον πατέρα της μετά από μια εξοντωτική μέρα στο εργοτάξιο.
Δεν μπορούσε πάλι ν’ ακούσει τον υπόκωφο, σχεδόν βουβό παφλασμό, από το μικρό κουπί που με αγωνία κινούσε ο νεαρός Πέντρο στον ποταμό Suchiate, κάπου στα σύνορα Μεξικού και Γουατεμάλας. Ούτε βέβαια να παρακολουθήσει το μακρύ οδοιπορικό θανάτου για να φτάσει στο μακρινό όνειρο της «χώρας της ελευθερίας».
Κλεισμένος στην ασφάλεια του μικρού σκοτεινού του κόσμου ο Άλκης δεν μπορούσε να νιώσει την ανάσα ή το λυγμό ενός μετανάστη χιλιάδες μίλια μακριά από τη γη του.
Όχι, ο Άλκης δεν ήταν ένα από τα εγωιστικά υπάνθρωπα όντα που κυκλοφορούν στις μητροπόλεις αυτού του κόσμου.
Ούτε από αυτούς τους περιποιημένους ληστές που συνωστίζονται στα χρηματιστήρια, στα επώνυμα funds, στα λόμπυ των διεθνών κοινοβουλίων.
Ούτε πάλι ήταν κάποιος από τους παχύδερμους μικροαστούς αυτού του πλανήτη που τρομαγμένοι ανακαλύπτουν τη μιζέριά τους όταν απειλείται το δικό τους μικροσυμφέρον.
Απλώς, ο Άλκης κλεισμένος στο μικρό, σκοτεινό και υγρό – μα ακόμη ασφαλές – δικό του περιβάλλον ανυπομονούσε να γεννηθεί.
Μια ιδιοτροπία της ιστορίας θα τον οδηγούσε ν’ αντικρίσει το πρώτο φως αυτού του κόσμου τις πρώτες ώρες του νέου χρόνου.
Μαζί με ορισμένες χιλιάδες ακόμη παιδιά.
Ανυποψίαστα. Και ανυπόμονα να ζήσουν και να χαρούν.
Κλεισμένος στο μικρό του κόσμο ο Άλκης ένιωθε ακόμη ασφάλεια και ζεστασιά. Ίσως και μια νευρικότητα ή βιασύνη.
Καλά Χριστούγεννα, Άλκη. Καλή Χρονιά.
Υ.Γ. Άλκη, στη νέα σου ζωή κράτα – αν μπορείς – ανοικτά τα μάτια και τη ψυχή σου.
Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010
Ω, τι κόσμος … !
Ενώ ο κόσμος ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει το 2010 – μια χρονιά που οι περισσότεροι εδώ στην Ελλάδα θα ήθελαν να ξεχάσουν – πολλά και ακραία γεγονότα συναθροίζονται μέσα σ’ έναν ολοφάνερο παραλογισμό.
Και δεν είναι μόνο η διεθνής οικονομική κρίση που διογκώνει τις κραυγαλέες ανισότητες και αδικίες, μια κρίση που έχουμε βιώσει κι εμείς πολύ έντονα.
Χωρίς άλλα λόγια:
Βουτιά διαμαρτυρίας και αυτοκτονίας
Την ώρα που στο ρουμανικό κοινοβούλιο θα έμπαιναν σε συζήτηση τα νέα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης με περικοπή και άλλο των μισθών, ένας εργαζόμενος, μάλλον στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, βούτηξε κυριολεκτικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας και απόγνωσης για την κυβερνητική πολιτική και το αδιέξοδο που είχε βρεθεί, προκειμένου να εξασφαλίσει τα ελάχιστα για τη διατροφή των παιδιών του.
Δυστυχώς, μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον αυξάνεται σε πολλές γωνιές του πλανήτη η ένταση, η απειλή του πολέμου ενώ υπάρχουν και γωνιές του πλανήτη όπου οι άνθρωποι ζουν κάτω από το καθεστώς της κρατικής τρομοκρατίας, της καταπάτησης των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το διεθνή τύπο:
Πολεμική ένταση στην Κορεατική χερσόνησο
Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη για έναν «ιερό πόλεμο» εναντίον της Νότιας, χρησιμοποιώντας και ως αποτρεπτικό μέσο την πυρηνική της δύναμη. Η Κορεατική χερσόνησος βιώνει για μια ακόμη φορά την απειλή μιας πολεμικής σύρραξης.
Ο Κιμ Γιον Τσουνγκ κατηγόρησε τη Νότια Κορέα ότι κάνει προετοιμασίες για πόλεμο πραγματοποιώντας ασκήσεις με αληθινά πυρά κοντά στα σύνορα.
Είναι γεγονός, ότι αυτή την περίοδο η Νότια Κορέα πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες στην ιστορία της στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή τεθωρακισμένων, ελικοπτέρων και μαχητικών αεροπλάνων.
Η ένταση αυτή κλιμακώθηκε μετά το βομβαρδισμό από δυνάμεις της Βόρειας Κορέας ενός νησιού που ανήκει στη Νότια κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 4 πολίτες, οι πρώτοι μετά τον πόλεμο του 1950 -53.
Η Νότια Κορέα απείλησε με άμεση απάντηση. Έτσι, αν και έχει πραγματοποιήσει 47 (!) στρατιωτικά γυμνάσια, αυτά είναι τα μεγαλύτερα με τη χρήση πραγματικών πυρών και πολύ κοντά στη μεθόριο.
Οι αλληλοκατηγορίες και οι απειλές αυξάνουν την ένταση ενώ ξένοι σχολιαστές φοβούνται ότι αυτό το κλίμα εγκυμονεί τον κίνδυνο για ουσιαστική εμπλοκή.
Οι δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά κλιμακούμενων στρατιωτικών γυμνασίων, ιδιαίτερα μετά τον τορπιλισμό ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου όπου σκοτώθηκαν 46 ναύτες.
Η κατάσταση αυτή εμπλέκεται σε μια γεωστρατηγική αντιπαράθεση καθώς, πέρα από τις ΗΠΑ, και η Κίνα και η Ρωσία έσπευσαν να δώσουν το παρόν καλώντας τη Νότια Κορέα να μειώσει την ένταση.
Όμως, ΗΠΑ και Νότια Κορέα αρνούνται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επικαλούμενες το πρόγραμμα πυρηνικού εξοπλισμού της Βόρειας.
Γάζα: Οκτώ ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, 2 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν
Τα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη, πραγματοποίησαν οκτώ επιδρομές εναντίον της Λωρίδας της Γάζας όπου τραυματίστηκαν δύο Παλαιστίνιοι, δήλωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ιατρικές πηγές και μάρτυρες.
Τρεις επιδρομές είχαν στόχους στην πόλη Χαν Γιουνίς στο νότιο παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχεται από τη Χαμάς. Ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα επιτέθηκαν, επίσης, στο ύψος της πόλης της Ράφα (νότια).
Τέσσερις άλλες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο βόρειο παλαιστινιακό έδαφος, εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια και στις πόλεις Μπέιτ Λαχίγια, Μπέιτ Χανούν και Zeitoun.
Ένα έγκλημα διαρκείας, πέρα από κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και ανθρωπισμού, που η «κουρασμένη» διεθνής κοινότητα φαίνεται να το ξεχνάει ή να το θυμάται αραιά και που …
Τα ην ίδια στιγμή τουλάχιστον 100 σπίτια χτίστηκαν χωρίς άδεια από Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά το τέλος του μορατόριουμ τον περασμένο Σεπτέμβριο, δήλωσε η ισραηλινή αντιαποικιακή κίνηση, Ειρήνη Τώρα.
Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 700 ξένοι στρατιώτες σκοτώθηκαν το 2010
Ο αριθμός των στρατιωτών του στρατιωτικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν από την 1η Ιανουαρίου 2010, που είναι ήδη η πιο θανατηφόρα χρονιά μετά την αρχή της σύγκρουσης το 2001, ξεπέρασε τους 700. Σύμφωνα με την καταμέτρηση από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) που βασίζεται στον ανεξάρτητο ιστότοπο, icasualties.org.
Το έτος 2009, με 521 θανάτους, ήταν μέχρι τώρα μακράν η πιο αιματηρή χρονιά για τις διεθνείς δυνάμεις.
Να σημειώσουμε ότι σ’ αυτόν τον παράλογο πόλεμο μετέχουν και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ για τη συμμετοχή αυτή επιβαρύνεται και ο ελληνικός λαός με έξοδα και δαπάνες.
Και μάλιστα σε μια τέτοια οικονομική περίοδο.
173 άτομα σκοτώθηκαν και 471 συνελήφθησαν μεταξύ 16 και 21 Δεκεμβρίου στην Ακτή Ελεφαντοστού
Ενώ η χώρα της Δυτικής Αφρικής είναι σε πολλούς γνωστή για τους ποδοσφαιριστές της, η ίδια βιώνει μια πολιτική και κοινωνική κρίση και μια απεριόριστη βία …
"Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τη χρήση υπέρμετρης βίας από τους υποστηρικτές του Laurent Gbagbo, " δήλωσε ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, Kang Kyung-wha . Μια προηγούμενη έκθεση του ΟΗΕ, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ανέφερε περισσότερους από πενήντα νεκρούς και δύο εκατοντάδες τραυματίες. Ο ΟΗΕ δηλώνει "θορυβημένος από τη βία που προκαλείται" μετά από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα.
Απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών στο Μεξικό: η κυβέρνηση αρνείται την απαγωγή τους
Η μεξικάνικη κυβέρνηση έχει αρνηθεί επισήμως την Τρίτη 21η Δεκεμβρίου, την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ η οποία υποστηρίζει ότι πραγματοποιήθηκε απαγωγή δεκάδων παράνομων μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής την περασμένη εβδομάδα από μια ένοπλη συμμορία στο νοτιο-ανατολικό Μεξικό.
Λίγες ώρες νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ, δήλωσε ότι πενήντα μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων απήχθησαν την Πέμπτη από μια ένοπλη ομάδα. Οι απαγωγές μεταναστών είναι κάτι το κοινότυπο σ’ αυτή την περιοχή.
Ο πατήρ Heyman Vasquez , διευθυντής ενός κέντρου όπου λαθρομετανάστες αναζητούν καταφύγιο, υποστήριξε ότι ο αριθμός των απαχθέντων μπορεί να είναι και υψηλότερος.
Τον περασμένο Αύγουστο, 72 λαθρομετανάστες, ως επί το πλείστον από την Κεντρική Αμερική, είχαν σφαγιασθεί στο βόρειο-ανατολικό Μεξικό, στις χειρότερες δολοφονίες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.
Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 20.000 παράνομοι μετανάστες έχουν απαχθεί από συμμορίες στο Μεξικό μεταξύ του 2008 και 2009, παρέχοντας λύτρα συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Μισό εκατομμύριο μετανάστες περνούν ετησίως σε όλο το Μεξικό από το νότο στο βορρά για να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
… ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι ατελείωτος.
Την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι και οι ισχυροί αδιαφορούν για όλα αυτά επιδιώκοντας ακόμη περισσότερο πλούτο και δύναμη.
Το 2010 σύντομα φεύγει.
Το 2011 έρχεται μέσα σ’ ένα κλίμα αβεβαιότητας όπου πολλά απειλητικά σύννεφα φαίνονται να συσσωρεύονται.
Επειδή, λοιπόν, από τους «ηγέτες» αυτού του κόσμου δεν περιμένουμε και πολλά, η μόνη ελπίδα μπορεί να προκύψει από τη μεγάλη κοινωνία των πολιτών, από την εγρήγορση και κινητοποίηση των πολιτών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)