Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Reuters: Η κυβέρνηση πωλεί το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ - το δημοσιεύουμε χωρίς άλλα σχόλια


Reuters: Η κυβέρνηση πωλεί το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ
Ο Γιάννης Δραγασάκης με τον κινέζο ομόλογό του   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
H ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον ΟΛΠ εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης στο επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua), όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Cosco και οι άλλοι διεκδικητές «μπορούν να υποβάλουν μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά» επισήμανε ο κ. Δραγασάκης, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός εβδομάδων αφότου υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση λόγω της αλλαγής της ελληνικής κυβέρνησης, προσέθεσε ο κύριος Δραγασάκης, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Εκτός από την Cosco για τον ΟΛΠ ενδιαφέρονται η ICTS από τις Φιλιππίνες και η APM Terminals από την Ολλανδία, θυγατρική της δανικής Maersk, του μεγαλύτερου στον κόσμο παίκτη μεταφοράς κοντέινερ.

Ο κ. Δραγασάκης θα επιστρέψει στην Αθήνα την Κυριακή.

Στην «Ομάδα των Βρυξελλών» η λίστα

Με φόντο την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch λόγω της «μεγάλης πίεσης» υπό την οποία βρίσκονται τα δημοσιονομικά, η «Ομάδα των Βρυξελλών» εξετάζει τον κατάλογο μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Αθήνα.

Gebäude der EU-Kommission in Brüssel!
Με στόχο την εξεύρεση ενός κοινού τόπου σε σχέση με το πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, η λεγόμενη Ομάδα των Βρυξελλών, που αποτελείται από τους επικεφαλής τεχνοκράτες των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και την διαπραγματευτική ομάδα των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.
Οι συζητήσεις θεωρούνται κρίσιμες γιατί από το αποτέλεσμα θα κριθεί αν η χώρα μας θα μπορέσει να αποσπάσει μέσα στην εβδομάδα την πολιτική απόφαση των χωρών της ευρωζώνης για εκταμίευση μέρους των διαθέσιμων του ελληνικού προγράμματος που ανέρχονται συνολικά σε 7,2 δισ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποσπάσει το «πράσινο φως» από τους επικεφαλής των θεσμών μέσα στο Σαββατοκύριακο έτσι ώστε να συνεδριάσουν σε τεχνικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών για να προετοιμάσουν μια έκτακτη σύγκλιση του Εurogroup την Τετάρτη. Η ελληνική πλευρά βιάζεται εξαιτίας της στενότητας σε ρευστότητα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Στόχος μια συμφωνία μέχρι την Τετάρτη
Ελπίδες για μια συμφωνία....
Ελπίδες για μια συμφωνία....
Το παραπάνω σενάριο είναι το ιδανικό για την κυβέρνηση και τη χώρα, ωστόσο, στις Βρυξέλλες πηγή της ευρωζώνης εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα επιφυλακτική, υποστηρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση του Εurogroup την Τετάρτη, γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ σφικτά για να προλάβουν αρχικά οι επικεφαλής των θεσμών και στη συνέχεια οι τεχνοκράτες του Εurogroup να συζητήσουν και να εγκρίνουν το ελληνικό πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή αν οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από την κυβέρνηση κριθούν ικανοποιητικές από τους εταίρους, τότε είναι βέβαιο ότι θα εξαντληθεί κάθε προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μέχρι την Τετάρτη, που είναι η τελευταία εργάσιμη μέρα πριν από τις αργίες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, τα οποία λόγω του Πάσχα των Καθολικών θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τη Δευτέρα 6 Απριλίου.

Ο κόσμος αυτή τη βδομάδα: η τραγωδία με την πτήση της Germanwings, o εμφύλιος στην Υεμένη και η επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας αλλά και οι εκλογές στη Νιγηρία και το ύψος των διδάκτρων στα αμερικανικά κολέγια …


Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκινήσαμε την προηγούμενη βδομάδα παρουσιάζουμε την επισκόπηση ορισμένων βασικών γεγονότων των τελευταίων ημερών. 


Ο συγκυβερνήτης στο αεροπλάνο λέγεται ότι έπασχε από κατάθλιψη

μια ανάλυση από τη Washingkton Post


Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε η συντριβή της πτήσης της Germanwings στις Άλπεις αυτή τη βδομάδα που προκάλεσε την απώλεια 150 ανθρώπινων ζωών.

 Σοκ, όμως, προκλήθηκε και από την ανακοίνωση των γαλλικών και γερμανικών εισαγγελικών αρχών ότι ο  συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτζ έπασχε από βαριάς μορφής κατάθλιψη και ότι – πιθανότατα  - αυτός οδήγησε στην καταστροφή τη μοιραία πτήση.

Έτσι κι αλλιώς αναδεικνύονται  τα προβλήματα ασφάλειας στις αεροπορικές πτήσεις – προβλήματα που έχουν αναδειχτεί πρόσφατα και από τη συντριβή  των αεροπλάνων στη ΝΑ Ασία, στη Μαλαισία και Ινδονησία.

Αναδεικνύει την ευθύνη τόσο των αεροπορικών εταιρειών όσο και των αρχών, κρατικών, διεθνών και υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας, οι οποίες όφειλαν να εξασφαλίζουν την προστασία αυτών των πτήσεων.

Μόνο που όταν αυτά τα ζητήματα περνούν σε δεύτερη μοίρα λόγω της αθέμιτης επιλογής για το κυνήγι του μέγιστου κέρδους μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα τραγικά γεγονότα.


Οι ανταποκρίσεις από τα διεθνή μίντια τις τελευταίες ώρες αναδεικνύουν τη διάσταση που αφορά τα ψυχολογικά προβλήματα του συγκυβερνήτη, Αντρέας Λούμπιτζ.


Σύμφωνα με τη Washington Post την ημέρα που έριξε το αεροσκάφος της Germanwings σε ένα ψυχρό βουνό στη Γαλλία, ο Ανδρέας Λούμπιτζ έκρυβε ένα δυνητικά θανατηφόρα μυστικό: μια χρόνια πάθηση που ένας γιατρός είχε καθορίσει ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να τον κρατήσει μακριά από τις πτήσεις.




Ανάμεσα στο σωρό των αποδεικτικών στοιχείων που κατασχέθηκαν από τους ερευνητές στην υπάρχοντα του Lubitz ήταν σχισμένα και τσαλακωμένα ιατρικά έγγραφα γιατρού που έδιναν άδεια  στον πιλότο από την εργασία του. Τα έγγραφα αυτά αναφέρονταιi σε μια περίοδο που εκτείνεται μέχρι την Τρίτη, την ημέρα της συντριβής! Η ανακάλυψη ήρθε καθώς οι ερευνητές διερευνούσαν την ψυχική υγεία του 27χρονου - συμπεριλαμβανομένων των πιθανών ψυχολογικών προβλημάτων καθώς και την υποψία μιας υποκείμενης κλινικής κατάθλιψης – και αν αυτό έπαιξε ρόλο στην αεροπορική τραγωδία που κόστισε 150 ζωές.


Οι αρχές δεν θα αποκαλύψουν την ακριβή φύση της ασθένειας του Lubitz. Αλλά ένας υπάλληλος από το γραφείο του γερμανού εισαγγελέα στο Ντίσελντορφ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψει λεπτομέρειες πέρα ​​από την  επίσημη δήλωση, είπε ότι οι σημειώσεις του γιατρού είχαν σχέση με μια «μακροχρόνια κατάσταση.» Ερωτηθείς αν αυτή σχετίζεται, επίσης, με ψυχιατρικά προβλήματα, είπε, «διαβάστε ανάμεσα στις γραμμές».




Τα σχόλια προέρχονταν από την εφημερίδα Bild της Γερμανίας (γνωστή και μη εξαιρετέα) που ανέφερε ότι ο Lubitz είχε υποβληθεί σε θεραπεία για τουλάχιστον ένα "σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο" τόσο άσχημο που αναγκάστηκε να αναστείλει την κατάρτιση του για να αποκτήσει το δικαίωμα  και την πιστοποίηση πτήσης αρκετούς μήνες το 2009. Την Παρασκευή, η Rheinische Post ανέφερε, επίσης, ότι οι ιατρικές σημειώσεις που ανακαλύφτηκαν στο διαμέρισμα του Lubitz προέρχονταν  από τουλάχιστον δύο γιατρούς - γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είχε ψάξει για μια ευνοϊκή διάγνωση και πιθανώς φοβόταν να χάσει την ιατρική πιστοποίηση για να πετάξει.


 Οι γερμανικές αρχές πολιτικής αεροπορίας, δήλωσαν ότι το ιατρικό αρχείο του Lubitz, που συνδέεται με την άδεια ασκήσεως ως πιλότος, περιείχε μια σημείωση σύμφωνα  με την οποία ήταν υποχρεωμένος να έχει «ειδικές τακτικές ιατρικές εξετάσεις». Τέτοιες αναφορές μπορούν, όμως, να αφορούν ένα ευρύ φάσμα ιατρικών παθήσεων.




Η άποψη ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να έχουν οδηγήσει στη συντριβή του αεροπλάνου της Germanwings βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο ενώ οι ειδικοί μιλούν για ατέλειες και ελαττώματα στις τακτικές ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται από τους πιλότους, οι οποίοι πρέπει να περάσουν από δύο εξετάσεις ανά έτος. Οι εξετάσεις αυτές, ωστόσο, είναι σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένες προς την ανίχνευση σωματικών παθήσεων, όπως προβλήματα στην όραση ή καρδιακά προβλήματα, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιδόσεις στον θάλαμο διακυβέρνησης. Οι εξετάσεις για την ψυχική υγεία στις αξιολογήσεις της καταλληλότητας είναι συχνά βιαστικές, μερικές φορές ανέρχονται σε λίγο περισσότερο από ένα γραπτό ερωτηματολόγιο.

"Συνήθως, δεν υπάρχουν εφαρμοσμένα τεστ για τον προσδιορισμό ψυχολογικών ασθενειών», δήλωσε ο  Adrian, ένας γιατρός της αεροπορίας που αξιολογεί πιλότους της Lufthansa και άλλων αεροπορικών εταιρειών» στη Βρέμη της Γερμανίας. "Ίσως μπορεί να δοθεί σε κάποιον ένα ερωτηματολόγιο για να απαντήσει, αλλά, φυσικά, μπορεί να είναι  «καλός ηθοποιός» και να μπορέσει εύκολα να κρύψει τυχόν προβλήματα."



Η συζήτηση εντάθηκε την Παρασκευή για το αν η ψυχική υγεία θα πρέπει πιο βαθιά να ερευνάται - μια προσπάθεια στην οποία αντέδρασαν έντονα από ορισμένες ενώσεις πιλότων και άλλων που υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να προσθέσει  νέες εργασιακές πιέσεις σ’ ένα επάγγελμα που έχει ήδη υψηλό στρες.

 Ο πιο αυστηρός έλεγχος της ψυχικής υγείας θα μπορούσε να "αποκαλύψει χιλιάδες ανθρώπους που περνούν δύσκολες στιγμές στη ζωή τους και να τους εμποδίσει να πετούν όταν είναι απολύτως σε θέση να εκτελέσουν τη συνηθισμένη καθημερινή δουλειά τους," είπε ο Philip Baum, εκδότης του περιοδικού  Aviation Security International. "Θα πρέπει να απασχολούν πολύ περισσότερο τους πιλότους, και αυτό θα ήταν ένα πρόσθετο άγχος και θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα."

Η πιθανότητα ότι ο Lubitz να έκρυβε την κατάστασή του – κάτι που θα μπορούσε να γίνει ευκολότερο από τους αυστηρούς νόμους για την ιατρική προστασία της ιδιωτικής ζωής στη Γερμανία - θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγήσει κανείς πώς πέρασε το πρόγραμμα  εκπαίδευσης για την ικανότητα πτήσης.



Ωστόσο, ακόμη και αν πέτυχε να κρύψει μια ασθένεια, το γεγονός ότι ο Lubitz - που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του με τους γονείς του σε μια ήσυχη, γραφική πόλη στη νοτιοδυτική Γερμανία - πέρασε με άριστα την απαιτητική σχολή πιλότων της Lufthansa που ονομάζεται Spohr έθεσε συμπληρωματικές ερωτήσεις. Τα μαθήματα είχαν ως στόχο τον αποκλεισμό δυνητικά ταραγμένων ανδρών και γυναικών, με τη χρησιμοποίηση σεναρίων που περιλάμβαναν παιχνίδια ρόλων στο θάλαμο διακυβέρνησης για να μετρήσουν τις αντιδράσεις σε συγκρούσεις και στρες, καθώς και άκρως προσωπικά ερωτήσεις για την αξιολόγηση της ψυχολογικής τους ισορροπίας.

                                          
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία της αεροπλοΐας, κάθε διάγνωση της κατάθλιψης ή άλλων σοβαρών ψυχικών ασθενειών θα έπρεπε να είχαν καταστήσει δύσκολο για τον Lubitz να συνεχίσει να πετά στην Ευρώπη, και σίγουρα όχι χωρίς εκτεταμένη διερεύνηση και εξέταση. Ακόμα και τότε, ορισμένοι περιορισμοί που τίθενται για τους πιλότους που παίρνουν ψυχοτρόπα φάρμακα - όπως δημοφιλή αντικαταθλιπτικά - διευκρινίζουν ότι δεν μπορούν να είναι μόνοι τους στο πιλοτήριο.






Η  Υεμένη  στο επίκεντρο ενός πολέμου στη  Μέση Ανατολή
  του  Μοχάμαντ Bazzi



Αυτή τη βδομάδα η Υεμένη βρέθηκε στο προσκήνιο μιας σφοδρής εμφύλιας σύγκρουσης που πήρε ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις καθώς η  η Σαουδική Αραβία επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών κρατών στην περιοχή προχώρησε σε άμεση επέμβαση – κυρίως επιχειρώντας αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Υεμένης.



 Νωρίτερα οι σιίτες αντάρτες Χούτι είχαν ανατρέψει τον πρόεδρο της χώρας και στην ουσία είχαν καταλάβει την εξουσία.
 Ενώ οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ αλλά και ξένες πρεσβείες αποχωρούσαν.

Νωρίς το πρωί της 26ης Μαρτίου η Σαουδική Αραβία μπήκε στον πόλεμο κατά των ανταρτών Houthi στην Υεμένη. Με τον τρόπο αυτό, οι Σαουδάραβες ηγέτες  άνοιξαν το τελευταίο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία  παρέμβασης και επιρροής στη Νότιο γείτονά τους.



Από τότε που η Σαουδική Αραβία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1930, οι ηγέτες της έχουν προσπαθήσει να επιβάλουν στην Υεμένη μια φιλική  κυβέρνηση προς το καθεστώς τους και να αποτρέψουν  κινδύνους για τα συμφέροντα τους. Αυτό συχνά σήμαινε ανάμιξη στην εσωτερική πολιτική της Υεμένης, διατηρώντας διάφορα λαϊκιστικά κινήματα υπό έλεγχο, την εξαγορά  ηγετών των φυλών και περιστασιακές στρατιωτικές επεμβάσεις.

Αυτή τη φορά, το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο τόσο για τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη. Η Σαουδαραβική ηγεσία μαζί με ένα συνασπισμό από εννέα άλλες χώρες ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές και αποκλεισμό στις ακτές της Υεμένης προκειμένου να απωθήσουν τους Χούτις και τους συμμάχους τους στην Υεμένη, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας κατά τους τελευταίους μήνες. Οι Σαουδάραβες και τα Αραβικά Κράτη του Κόλπoυ που είναι σύμμαχοί τους θέλουν να αποκαταστήσουν τον Πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ-Μανσούρ Χάντι Rabbu στην εξουσία.



Η σύγκρουση στην Υεμένη είναι πολύπλοκη, με αλλαγές στο σύνολο των συμμαχιών. Ο Χάντι και οι υποστηρικτές του, οι οποίοι είναι κυρίως σουνίτες μουσουλμάνοι, υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου. Οι Χούτις, οι οποίοι ανήκουν σε μια αίρεση του Ισλάμ που ονομάζεται Σιίτες Zaydis, είναι σύμμαχοι των σιιτών που βρίσκονται στην ηγεσία του Ιράν, τον περιφερειακό μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας και άλλων σουνιτικών αραβικών κρατών. Ενώ οι Σαουδάραβες πολύ γρήγορα χαρακτήρισαν τους Χούτις ως καθοδηγούμενους από το Ιράν, δεν είναι σαφές πόση υποστήριξη αυτοί λαμβάνουν από την Τεχεράνη.




Οι Χούτις συμμάχησαν με τον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, ένα μακρόβιο δικτάτορα, ο οποίος είχε εκδιωχθεί από την εξουσία μετά τις αραβικές εξεγέρσεις του 2011 που εξαπλώθηκαν και στην Υεμένη. Ο Saleh αντικαταστάθηκε από τον Hadi το 2012 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Ριάντ. Αλλά ο Σάλεχ εξακολουθεί να διατηρεί την υποστήριξη μεγάλων τμημάτων των δυνάμεων ασφαλείας της Υεμένης και τα στρατεύματα αυτά βοήθησαν τους Χούτις να καταλάβουν την πρωτεύουσα, Σαναά, και να κινηθούν νότια προς το προπύργιο του Hadi στο Άντεν.

Με την απευθείας Σαουδική στρατιωτική επέμβαση, η Υεμένη έχει ήδη συρθεί κατ’ ουσία σ’ ένα περιφερειακό πόλεμο μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.  Η σειρά των μαχών και πολέμων στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο, την Υεμένη και το Μπαχρέιν έχουν καθορίσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003. Κατά την τελευταία δεκαετία, τα παραδοσιακά κέντρα εξουσίας στον αραβικό κόσμο - Αίγυπτος,  Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου  - ένιωσαν αυξημένη νευρικόττητα σχετικά με την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν: τις πυρηνικές φιλοδοξίες του - την επιρροή του πάνω στην ιρακινή κυβέρνηση – την υποστήριξή του στις ένοπλες ομάδες της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, και τη συμμαχία του με τη Συρία.





Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει σχέση με διάφορους περιφερειακούς παράγοντες. Για παράδειγμα, τα συμφέροντα ασφαλείας της Αιγύπτου δεν επηρεάζονται άμεσα από την Υεμένη, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία και τα άλλα κράτη του Κόλπου. Αλλά το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση από τους Σαουδάραβες και τους συμμάχους τους στον Κόλπο. Λίγες ώρες μετά την έναρξη της εκστρατείας και τους βομβαρδισμούς από τη Σαουδική ηγεσία, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είπε σε μια δήλωση ότι το ναυτικό και η αεροπορία της Αιγύπτου θα ενταχθούν σύντομα στις επιχειρήσεις, και ότι ο στρατός του ήταν έτοιμος να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην Υεμένη "εάν είναι απαραίτητο ".




Τόσο το Ιράν όσο και η Σαουδική Αραβία βλέπουν όλο και περισσότερο τον ανταγωνισμό τους σαν μια σύγκρουση που ο νικητής τα παίρνει όλα: Αν η σιιτική Χεζμπολάχ πάρει το πάνω χέρι στο Λίβανο, στη συνέχεια, οι σουνίτες του Λιβάνου - και κατ 'επέκταση, οι Σαουδάραβες προστάτες τους - θα χάσουν ένα γύρο από το Ιράν. Αν μια κυβέρνηση υπό σιιτική ηγεσία σταθεροποιήσει τον έλεγχο του Ιράκ, τότε το Ιράν θα έχει κερδίσει άλλον ένα γύρο. Έτσι, η Βουλή των Σαούντ σπεύδει να στηρίξει τους συμμάχους της στην Υεμένη, το Μπαχρέιν, τη Συρία και όπου αλλού φοβάται την επιρροή του Ιράν.

****

Η γεωγραφία και το δίκτυο των φυλών, οι περιφερειακές και σεχταριστικές συμμαχίες της Υεμένης είναι μια δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση για να τα εκμεταλλευτούν οι ξένοι εισβολείς. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Αίγυπτος υπέστησαν σημαντικές ζημίες κατά το παρελθόν σε στρατιωτικές περιπέτειες σ’ αυτήν.

Για αιώνες, η Υεμένη ήταν αυτόνομη επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με την κατάρρευση της αυτοκρατορίας στα τέλη του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η Υεμένη εξασφάλισε την ανεξαρτησία της ως βασίλειο το 1918 και πρώτος κυβερνήτης της ήταν ο ιμάμη Yahya, επικεφαλής της αίρεσης Zaydi. (Οι Zaydis εδώ και καιρό είναι μειονότητα στην Υεμένη. Σήμερα αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού των 24 εκατομμυρίων) Στη δεκαετία του 1920 και του 1930, ο Yahya επέκτειναν την κυριαρχία του πάνω από το έδαφος των φυλών σε όλη τη βόρεια Υεμένη, το οποίο στη συνέχεια κατοικήθηκε κυρίως από σουνίτες.



Αλλά ο Yahya, ο οποίος κράτησε την Υεμένη απομονωμένη και σχεδόν δεν είχε εξωτερικούς συμμάχους, αντιμετώπισε πίεση από τη Σαουδική Αραβία τη διάρκεια της βασιλείας του. Το 1934, δύο χρόνια αφότου ο Ιμπν Σαούντ ίδρυσε το σύγχρονο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, διεξήγαγε ένα σύντομο πόλεμο εναντίον του νότιου γείτονα του. Οι Σαουδάραβες κατέλαβαν τις επαρχίες της Asir και Najran που ο Yahya και οι άλλοι Zaydis θεωρούν ως "ιστορική Υεμένη." Αυτές είναι και οι ρίζες των εδαφικών διαφορών κατά μήκος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας και των συγκρούσεων για την οριοθέτηση των συνόρων, που θα διαρκέσουν μέχρι το 2000.

 Ο Yahya και οι Zaydis συγκρούστηκαν, επίσης, στο νότο με τους Βρετανούς, οι οποίοι είχαν ιδρύσει μια αποικία στην πόλη-λιμάνι του Άντεν και την ενδοχώρα της από τη δεκαετία του 1830. Αφότου ο Yahya πέθανε το 1948, ο γιος και ο διάδοχός του, ιμάμης Ahmad, έληξε την απομόνωση του βασιλείου. Προχώρησε σε διπλωματικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα, με την ελπίδα να εξασφαλίσει στρατιωτική και αναπτυξιακή βοήθεια. Αυτό προκάλεσε νέες εντάσεις με τη Βουλή των Σαούντ, οι οποίοι φοβούνταν κομμουνιστική επιρροή στα νότια σύνορά τους.



Στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο αραβικός κόσμος πάλεψε για να απαλλαγεί από τα απομεινάρια της αποικιοκρατίας και τις κληρονομικές μοναρχίες. Μια ομάδα αιγυπτίων αξιωματικών του στρατού, με επικεφαλής τον χαρισματικό Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ανέτρεψε τον υποστηριζόμενο από τους Βρετανούς βασιλιά Φαρούκ το 1952, και άναψε την ελπίδα της αραβικής ενότητας. Ο Νάσερ αξιοποίησε την απήχηση στον λαό του, την ισχυρή στρατιωτική του παρουσία αλλά και ομιλίες  (που μεταδίδονταν σε ένα δημοφιλές ραδιοφωνικό πρόγραμμα που ονομαζόταν Φωνή των Αράβων ) για να επηρεάσει τα γεγονότα σε άλλες αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης. Αλλά τα αραβικά απελευθερωτικά κινήματα θα οδηγήσουν συνήθως σε μεγάλη απογοήτευση - πολιτική προδοσία, εξορία και μακελειό.

Όταν ο Ahmad πέθανε στην  Υεμένη τον Σεπτέμβριο του 1962, ο γιος και ο διάδοχός του, Ιμάμ Badr, ανατράπηκε μέσα σε μια εβδομάδα σε ένα πραξικόπημα από αξιωματικούς του στρατού. Εμπνευσμένοι από το Νάσερ της Αιγύπτου, οι αξιωματικοί κήρυξαν τη χώρα ως την Αραβική Δημοκρατία της Υεμένης. Η βασιλική οικογένεια αντιτάχθηκε στο πραξικόπημα και ζήτησε την υποστήριξη από τη Βουλή των Σαούντ, που δεν επιθυμούσαν ένα επιτυχημένο δημοκρατικό καθεστώς υπό στρατιωτική ηγεσία στης διπλανή τους πόρτα.



Η επανάσταση της Υεμένης γρήγορα εξελίχτηκε σε έναν εμφύλιο πόλεμο, και η Υεμένη έγινε η σκηνή της διαμάχης ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία – που θεωρήθηκε από πολλούς ως ένας αγώνας για το μέλλον του αραβικού κόσμου, μεταξύ των λεγόμενων «προοδευτικών» ρεπουμπλικανικών καθεστώτων και των "συντηρητικών" μοναρχιών. Ο Νάσερ αποφάσισε να ρίξει το βάρος του υπέρ του νέου στρατιωτικού καθεστώτος και πλημμύρισε την Υεμένη με αιγυπτιακά στρατεύματα. Στο τέλος του 1963, υπήρχαν 30.000 Αιγύπτιοι στρατιώτες στην Υεμένη. Μέχρι το 1965, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε σχεδόν το ήμισυ του αιγυπτιακού στρατού - 70.000 στρατιώτες.

Ο αιγυπτιακός στρατός είχε καθηλωθεί στην καταπολέμηση των ανταρτικών φυλών  στο έδαφος τους. Κατά τη διάρκεια του πενταετούς πολέμου, περισσότεροι από 10.000 αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και οι Αιγύπτιοι δεν κατάφεραν να προχωρήσει πέρα ​​από την πρωτεύουσα, Σαναά. 

Την ίδια στιγμή, οι Σαουδάραβες είχαν αναλάβει τη χρηματοδότηση της βασιλικής αντιπολίτευσης, παρέχοντας όπλα και την πρόσληψη ξένων μισθοφόρων. Αλλά οι Σαουδάραβες δεν έκαναν το ίδιο λάθος με το Νάσερ με το να στείλουν χιλιάδες των δικών τους στρατευμάτων στον πόλεμο. Ο Νάσερ απέσυρε τελικά τις τελευταίες αιγυπτιακές δυνάμεις από την Υεμένη, μετά την ταπεινωτική ήττα των Αράβων στον πόλεμο του 1967 από το Ισραήλ.





Όταν ο εμφύλιος πόλεμος τελείωσε, η βόρεια Υεμένη παρέμεινε μια δημοκρατία. Οι Σαουδάραβες δεν ήταν σε θέση να αποκαταστήσουν τη μοναρχία, αλλά η Αίγυπτος είχε υποστεί μια τέτοια ήττα που δεν είχε πλέον μεγάλη επιρροή πάνω στην πολιτική της Υεμένης. Περίπου την ίδια εποχή, στις νότιες επαρχίες που είχαν αποικιστεί από τους Βρετανούς, ένα μαρξιστικού προσανατολισμού κράτος ιδρύθηκε στα τέλη του 1967 με το Άντεν ως πρωτεύουσά του. Η Νότια Υεμένη - επισήμως γνωστή ως η Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης - σύντομα έγινε ένας σοβιετικός δορυφόρος.

Τον Μάιο του 1990 μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ, η Νότια Υεμένη ενώθηκε με τη βόρεια Υεμένη (η οποία είχε ως κυρίαρχο τον Ali Abdullah Saleh από το 1978) για να σχηματίσουν ένα ενιαίο κράτος, τη Δημοκρατία της Υεμένης. Ως εκείνο το σημείο, η βόρεια Υεμένη ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας - η οποία είχε ως στόχο να εξισορροπήσει τη σοβιετική βοήθεια προς τη Νότια Υεμένη - και τα εμβάσματα από αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Υεμένης που εργάζονταν στο σαουδαραβικό βασίλειο.



Ο Saleh έγινε πρόεδρος του νέου ενιαίου κράτους, και σύντομα αντιμετώπισε μια σοβαρή δοκιμασία που θα επιβάρυνε τη σχέση του με τους Σαουδάραβες. Ο Ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλε στο Κουβέιτ τον Αύγουστο του 1990, επιτρέποντας στις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες για την «προστασία» της Σαουδικής Αραβίας. Ο Σάλεχ είχε συμμαχήσει με τον Χουσεΐν, ο οποίος είχε την υποστήριξη των περισσότερων αραβικών χωρών αλλά και των δυτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου του εναντίον του Ιράν.

Ο Saleh ήταν απρόθυμος να ακολουθήσει τη Σαουδική γραμμή και να διακόψει όλες τις σχέσεις με το Ιράκ, το οποίο ήταν ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος και προμηθευτής πετρελαίου για την Υεμένη. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κουβέιτ, η Υεμένη κατέχει επίσης εκ περιτροπής την έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αφότου η Υεμένη καταψήφισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ενέκρινε τη χρήση βίας κατά του Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία διακόπτουν όλες τις ενισχύσεις. Οι Σαουδάραβες εκδίωξαν, επίσης, σχεδόν 750.000 εργαζομένους από την Υεμένη και τις οικογένειες τους, μερικοί από τους οποίους είχαν ζήσει στο βασίλειο για δεκαετίες. Οι απελάσεις διακόπτουν την πλειοψηφία των εμβασμάτων και κατέστρεψαν την οικονομία της Υεμένης.



Οι απελάσεις και τα επακόλουθά τους προσέφεραν ένα διδακτικό μάθημα στη Σαουδική ηγέτες που σήμερα διεξάγει τον πόλεμο εναντίον των Χούτις. Το 1991, οι Σαουδάραβες προσδοκούσαν ότι θα κατηγορηθεί  η κυβέρνηση του Σάλεχ στην Υεμένη για την υποκίνηση των απελάσεων και την επακόλουθη οικονομική κατάρρευση. Αλλά αντ 'αυτού, οι πολίτες της Υεμένης συσπειρώθηκαν γύρω από τον ηγέτη τους, περιφρόνησαν τους Σαουδάραβες και εξέφρασαν ανοικτά το  θαυμασμό τους για το Χουσεΐν.

Το 1994, οι ηγέτες της νότιας Υεμένης προσπάθησαν να αποσχιστούν μετά από χρόνια απογοήτευσης από το βορρά. Ένας πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του Βορρά και του Νότου, αλλά οι δυνάμεις του Σάλεχ νίκησαν τους νότιους αντάρτες μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι Σαουδάραβες, ακόμα θυμωμένοι με τον Σάλεχ για την αρνητική ψήφο του στα Ηνωμένα Έθνη, είχαν υποστηρίξει τους νότιους αντάρτες με όπλα και χρηματοδότηση. Αλλά και πάλι οι Σαουδάραβες υποστήριξαν τη λάθος πλευρά, και η κυβέρνηση της Σαναά επέβαλε εκ νέου την ενότητα με τη βία.



Οι σχέσεις του Σάλεχ με τους Σαουδάραβες παρέμειναν τεταμένες μέχρι τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε εκείνο το σημείο, ο ίδιος ο Σάλεχ ίδιος κινήθηκε για να  συμμαχήσει με τους Σαουδάραβες και την Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα. Από το 2004 μέχρι τα τέλη του 2009, η κυβέρνηση του Σάλεχ διεξήγαγε μια σειρά από έξι πολέμους εναντίον των εξεγερμένων Χούτι που κυρίως στηρίζονταν στις βόρειες επαρχίες της Υεμένης, κοντά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας. Οι Σαουδάραβες υποστήριξαν τον Σάλεχ σε όλους αυτούς τους πολέμους, και η Σαουδική Αραβία άμεσα παρέμβηκε στρατιωτικά στην τελευταία από αυτές τις συγκρούσεις το 2009.



Σήμερα, η Σαουδική Αραβία έχει παρέμβει πιο άμεσα στην Υεμένη από ό, τι στο παρελθόν. Υπό το πρίσμα της ιστορίας, οι Σαουδάραβες είναι απρόθυμοι να στείλουν χερσαίες δυνάμεις για την καταπολέμηση των Χούτις σε έδαφος της Υεμένης . Αλλά οι πρόσφατες συγκρούσεις - στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη - δείχνουν ότι μόνο η αεροπορική δύναμη δεν επαρκεί για να επιτευχθεί μια αποφασιστική νίκη. Και όσο περισσότερο αυτή η σύγκρουση τραβά σε μάκρος, το πιο πιθανό είναι ότι οι Χούτις θα κερδίσουν ευρεία λαϊκή στήριξη ως υπερασπιστές της ανεξαρτησίας της Υεμένης εναντίον ενός επιθετικού και επεμβατικού γείτονα.



Η Νιγηρία προετοιμάζεται για τις Εκλογές
 Author: John Campbell, Ralph Bunche Senior Fellow for Africa Policy Studies


 Η Νιγηρία ψηφίζει σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το Σάββατο. Ο Πρόεδρος Goodluck Jonathan αντιμετωπίζει ως κύριο αντίπαλό του τον Muhammadu Buhari, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής της Νιγηρίας το 1983-1985, όταν η χώρα βρισκόταν υπό στρατιωτικό καθεστώς. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Jonathan προηγείται κατά 7%  από τον Buhari. Πριν από τις εκλογές, οι δύο μεγάλες διεκδικητές υπέγραψαν μία ανανεωμένη συμφωνία ειρήνης σε μια προσπάθεια να απαλλάξουν τις εκλογές από τη βία.  Οι εκλογές, που αρχικά ήταν προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο, αναβλήθηκαν για έξι εβδομάδες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, καθώς η Νιγηρία και οι γειτονικές της χώρες εξαπέλυσαν μια επίθεση για την καταπολέμηση της εξέγερσης της Boko Haram. Ο νιγηριανός στρατός δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε ανακαταλάβει  τη βορειοανατολική πόλη Gwoza, που πιστεύεται ότι είναι η έδρα της  ομάδας.





" Η αξιοπιστία των εκλογών πρέπει να είναι το ζητούμενο, καθώς η χώρα δεν ήταν ποτέ τόσο πολωμένη ή τα μεγάλα κόμματα δεν υποπτεύονταν ποτέ τόσο το ένα το άλλο. Το  PDP και το APC έχουν ήδη κατηγορήσει το ένα το άλλο ότι συνωμοτούν για εκλογική νοθεία. Η εμπιστοσύνη του κοινού στην εκλογική διαδικασία είναι επίσης χαμηλή, ακόμη και αν η υποστήριξη των αρχών της δημοκρατίας φαίνεται να είναι αμείωτη” γράφει ο John Campbell.

"Οι εκλογές του Φεβρουαρίου υποτίθεται ότι αναβλήθηκαν, έτσι ώστε ο στρατός να μπορέσει να επικεντρωθεί στην επίθεση που έχει ξεκινήσει τώρα κατά της Boko Haram. Όμως, η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι η προστασία των ανθρώπων και του εδάφους της Νιγηρίας. Στόχος της είναι να παραμείνει στην εξουσία. Η αναβολή απλώς επέτρεψε στο κυβερνών κόμμα να έχει περισσότερο χρόνο για να ξοδέψει περισσότερα  χρήματα στα οποία η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ανταποκριθεί», γράφει ο Jean Herskovits στην εφημερίδα New York Times.


Τι συμβαίνει όταν ανακαλύπτεις ότι  η φοίτηση ενός έτους σε κολέγιο στοιχίζει 71.000 δολάρια!

της  Danielle Douglas-Gabriel στην Washington Post



Τα ιδιωτικά κολέγια είναι ακριβά. Πολλοί έχουν τη διπλή, αν όχι την τριπλή τιμή σε σχέση με τα δημόσια πανεπιστήμια. Όμως, και τα 71.000 δολάρια το χρόνο είναι πολλά χρήματα. Αυτό είναι το εκτιμώμενο συνολικό κόστος της φοίτησης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Και δεν είναι πολύ μακριά από ό, τι κοστίζει για να πάει κανείς σε άλλα ιδιωτικά σχολεία αυτή την εποχή.

Η τιμή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κέρδισε την προσοχή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν η εισερχόμενη πρωτοετής φοιτήτρια, Νία Mirza, προχώρησε μια αναφορά ώστε να πετύχει το σχολείο να μειώσει το κόστος συμμετοχής. Η  Μίρζα, μια 19χρονη από το Πακιστάν, ισχυρίζεται ότι η τιμή ανέβηκε αφότου πέτυχε την πρόωρη εισαγωγή της στην τάξη του 2019. Είπε ότι υπολόγισε πως θα κοστίσει περίπου 64.000 δολάρια για να παρακολουθήσει το Tony, ένα ιδιωτικό σχολείο.

….



Υψηλά είναι και τα δίδακτρα και σε άλλα κολέγια. Η τιμή φτάνει στο Κολέγιο Σάρα Λόρενς στα 65.480 δολάρια για το σχολικό έτος 2014-2015, που ακολουθείται από το Harvey Mudd College στα 64,427 δολάρια και το Columbia University στα 63.440 δολάρια , σύμφωνα με το Chronicle of Higher Education.

Ο μέσος όρος σε δίδακτρα, στέγαση και διατροφή σε ένα ιδιωτικό κολέγιο τη φετινή σχολική χρονιά ήταν 42.419 δολάρια, σύμφωνα με το College Board.






Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων φορέων - ακόμα και της Περιφέρειας της Αττικής - προκειμένου να πληρώσει τους δανειστές

Ως δεξαμενή δανεισμού που να είναι ίση με την δόση των 7,3 δισ. ευρώ από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αντιμετωπίζει η κυβέρνηση  τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είχαν την τύχη ή την ατυχία να έχουν ρευστά διαθέσιμα.



Στον κατάλογο των φορέων που διαθέτουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς για τις ανάγκες του δημοσίου προστέθηκε το βράδυ της Πέμπτης και η Περιφέρεια Αττικής.



Μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου η πλειοψηφία αποφάσισε να διαθέσει 80 εκ ευρώ από τα συνολικά 343 που διαθέτει η Περιφέρεια. 




Από τα συνολικά 343 εκατομμύρια των διαθεσίμων της Περιφέρειας, τα 110 είναι σε 99 λογαριασμούς των 4 συστημικών τραπεζών και από αυτά τα 80 θα πάνε στην ΤτΕ.


Στο μεταξύ, χθες το ΔΣ του ΟΑΕΔ δέχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, τη μεταφορά 120 εκατ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα του σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας στην προοπτική της επένδυσης τους σε κρατικά ρέπος.


Με την ένταξη και της περιφέρειας στο κύκλο των εν δυνάμει δανειστών του δημοσίου το υπουργείο οικονομικών μπορεί να αντλήσει ρευστότητα από μια δεξαμενή συνολικού ύψους 7,3 δισ. ευρώ.


Στα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους οργανισμούς προστέθηκαν πρόσφατα και άλλα 1,5 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά των ΔΕΚΟ τα οποία προορίζονται επίσης για επενδύσεις σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και άμεσο δανεισμό με συμφωνίες επαναφοράς. 


Η ένταση αυτή των προσπαθειών για την εξασφάλιση των δανειστών επενδυτών έχει διπλό στόχο. 

- Να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα ώστε το δημόσιο να τα βγάλει πέρα με τις υποχρεώσεις σε χρέος.

- Να υπάρχουν και νέοι επενδυτές για έντοκα γραμμάτια του δημοσίου. 


Το γεγονός αυτό προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία μετά τις επιστολές που έστειλε η ΕΚΤ στις ελληνικές συστημικές τράπεζες με τη οποία τις ενημερώνει ότι είναι πλέον νομικά δεσμευτική η περιορισμένη έκθεσή τους στους βραχυπρόθεσμους τίτλους του δημοσίου.

Με δεδομένη την απροθυμία και των ξένων επενδυτών να ρισκάρουν τα χρήματά τους σε ελληνικούς τίτλους η στροφή προς τα διαθέσιμα των οργανισμών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση.


Τούτο με δεδομένο ότι οι θεσμοί αλλά και εταίροι μας στην Ευρωζώνη έχουν αποκλείσει κάθε δυνατότητα έκτακτης χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας πριν ολοκληρωθεί και εγκριθεί το «πρόγραμμα γέφυρα» που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Απόδειξη τούτου αποτελεί η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από τον ESM στο ΤΧΣ παρά το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά επιστράφηκαν χωρίς να οφείλονται προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
 

Ωστόσο ο εσωτερικός δανεισμός έχει συγκεκριμένα όρια που δεν θα πρέπει να ξεπεραστούν. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει την περίφημη συμφωνία γέφυρα με ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ. Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών εξέφραζαν χθες την αισιοδοξία τους ότι οι ελληνικές προτάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τη Δευτέρα. Τούτο προϋποθέτει μια εκ των προτέρων συμφωνία με την ομάδα των Βρυξελλών και τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα βρίσκονται στην Αθήνα .

Αν όλα αυτά γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πολύ πιθανό τη Δευτέρα η ελληνική πρόταση να κριθεί ως προς το τεχνικό σκέλος της από την ομάδα των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης.


Οπότε στο βωμό των "δεσμεύσεων" και των "υποχρεώσεων" προς τους δανειστές καταβροχθίζονται και τα ταμειακά διαθέσιμα μεγάλης γκάμας δημόσιων φορέων.

Με φανερούς τους κινδύνους για τη λειτουργία και την προοπτική τους.

Χρεοκοπία βλέπει για την Ουκρανία η Moody΄s


     του Μ ...
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουκρανίας προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody΄s, θεωρώντας σχεδόν αναπόφευκτη την αποτυχία της να αποπληρώσει μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, το χρέος της προς τους διεθνείς πιστωτές της.

«Η πιθανότητα (...) χρεοκοπίας για το δημόσιο χρέος είναι σχεδόν 100%» αναφέρει ο διεθνής οίκος, o οποίος υποβάθμισε την Ουκρανία στο επίπεδο «Ca».
 
Σύμφωνα με τη Moody's, οι κάτοχοι των ουκρανικών ομολόγων θα έχουν «σημαντικές απώλειες» ως αποτέλεσμα του σχεδίου της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της πλειοψηφίας των εκκρεμών ομολόγων.
 
Η Ουκρανία ελπίζει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές την επόμενη εβδομάδα με στόχο να καταλήξει σε μια συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους ως το τέλος Μαίου, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ναταλία Γιαρέσκο.

Όμως κατά τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης η έκβαση των συζητήσεων αυτών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αναδιάρθρωση άτακτη η οποία ισοδυναμεί με χρεοκοπία.
 
Η Moody's διατηρεί επίσης «αρνητική» την προοπτική για την Ουκρανία να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα υπό την πίεση του ΔΝΤ δεν θα αποτρέψουν το χρέος της να παραμένει σε «πολύ υψηλό» επίπεδο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ουκρανικό δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 94% του ΑΕΠ, έναντι 40,6% που ήταν το 2013, πριν αρχίσει να μειώνεται με αργό ρυθμό από το επόμενο έτος.