Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Δημοσκοπική κατάρρευση του δικομματισμού σε τρεις νέες έρευνες





Το ρευστό πολιτικό κλίμα και η πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων επιβεβαιώνεται σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την MRB για την Realnews η διαφορά της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 7,8%, η εταιρεία Pulse για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής δίνει την διαφορά στο 6% και η Μέτρον Analysis για την Ημερησία στο 4,5%. 





Σε υψηλά επίπεδα κινούνται τα κόμματα της Αριστεράς που σχεδόν ισοψηφούν ενώ τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και η Χρυσή Αυγή μπαίνουν στην βουλή σύμφωνα και με τις τρεις δημοσκοπήσεις.

Μάχη για την είσοδο στο κοινοβούλιο δίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώ εκτός φαίνεται να μένουν, σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις, τα κόμματα τόσο του Γιώργου Καρατζαφέρη όσο και της Ντόρας Μπακογιάννη. 








Στην καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει από 11,5% - 20,9% και ο Πρόεδρος της ΝΔ από 15% - 22,9%




Οι ερωτηθέντες στην μέτρηση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής επιθυμούν σε ποσοστό  64% κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 21% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση. 





Σε χαμηλά ποσοστά κυμαίνεται η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ.  (46%). Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα των διαρροών προς τα δεξιά συνεχίζεται καθώς χάνει συνολικά 17% από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και την «Χρυσή Αυγή» 





Η εικόνα για το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα χειρότερη καθώς το 5% των «πράσινων» ψηφοφόρων επιλέγουν τόσο τη Ν.Δ. όσο και το ΚΚΕ, το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται από τη Δημοκρατική Αριστερά (11%), ενώ διαρροές υπάρχουν ακόμη και προς τη Χρυσή Αυγή (3%).





Το κριτήριο με το οποίο θα προσέλθουν στις κάλπες οι πολίτες σύμφωνα με την
Pulse θα είναι η διακυβέρνηση της χώρας σε ποσοστό 44%, ενώ η επιλογή της διαμαρτυρίας χάνει έδαφος και βρίσκεται στο 41%.



Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Αφιερωμένο στου λαού μας τη Μεγάλη Παρασκευή




Πριν μερικά χρόνια είχαμε γράψει ένα ποίημα … με άλλη αφορμή.

Τούτες τις μέρες που ο λαός μας – όλοι μας – περνάμε μια καθημερινή Σταύρωση θα θέλαμε να το αφιερώσουμε σ’ όλους εκείνους που υπομένουν το δικό τους Γολγοθά.

Μεγάλη Παρασκευή

    Ο  Πόνος
    Το Πάθος

  Μια Σταύρωση χωρίς να προσδοκάς Ανάσταση.
Μικρά καθημερινά οδοιπορικά στον προσωπικό μας Γολγοθά.
Μικρά καθημερινά φορτία ενός πόνου αδιάκοπου.

   Ο Πόνος
Χαραγμένος στο μέτωπο. Αγκάθινο στεφάνι.
Η απώλεια μιας μονάκριβης Ιδέας. Ό,τι πιο αγαπημένου.
Όπου το σύνορο της λύπης δεν διάβηκες ακόμη.

    Το  Πάθος.
Η ταπείνωση. Η διαπόμπευση από `κείνους  που ασπάστηκες.
Ένοχος  δίχως ελαφρυντικά. Μια σταγόνα λάσπης  στ’ ολόλευκο
πρόσωπο.
   Όπου το σύνορο της λύπης δεν διάβηκες ακόμη.

   Γυμνός. Στα όμματα της φύσης παραδίνεσαι.
Με χαρά. Προσφέρεσαι στον  Πόνο και το Πάθος.

Χαρά σ’ εκείνους π’ αντέξανε. Όχι το μέγα Πάθος.
Τη Σταύρωση τη μία.
Π’ αντέξανε τον απλό, το μικρό, τον καθημερινό
τον πόνο.
   Π’  αντέξανε.
Μια  Σταύρωση  χωρίς να προσδοκάν Ανάσταση.

Χαρά  σ’ εκείνους που πιστέψανε. Όχι στην όποια ανταμοιβή. Όχι
δεμένοι σε κάποιο χρέος.

Απ’ αγάπη, αντέξανε, στο μικρό, το καθημερινό το Πάθος.

  Και πιστέψανε.
Σε μια Σταύρωση χωρίς να προσδοκάν ανάσταση.

                                                                        Παρασκευή  13 Απρίλη του 2001
Μεγάλη Παρασκευή
              

Πόσο ακόμη θα προκαλούν οι τοκογλύφοι δανειστές; Νέα ωμή παρέμβαση της Λαγκαρντ



Νέα προκλητική παρέμβαση των δανειστών στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες εξέφρασε την προσωπική προτίμηση της για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. 


Σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Brookings η Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ της συγκυβέρνησης στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση. «Ένας συνασπισμός των πολιτικών παρατάξεων μπορεί να ενθαρρύνει, να ενισχύσει και να οδηγήσει στην δύσκολη άσκηση που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα. Αυτό είναι επίσης ένα θετικό. Και πρέπει να πω ότι έχω συνεργαστεί με τον Λουκά Παπαδήμο και βρίσκεται ξεκάθαρα σε αυτή την σελίδα και χειροκροτώ τις προσπάθειες του» υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.


Πριν από λίγες μέρες η Κριστίν Λαγκάρντ με συνέντευξη της στο κανάλι CBS είχε παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδας και είχε διαχωρίσει τα ελληνικά κόμματα σε υπεύθυνα και περιθωριακά. 


«Οι εκλογές είναι μια στιγμή κατά την οποία τα υπεύθυνα κόμματα πρέπει να φανούν γενναία και να πουν την αλήθεια στον κόσμο. Το να καταφύγει κανείς σε περιθωριακά κόμματα που λαϊκίζουν δεν θα ήταν σοφή επιλογή από πλευράς του ελληνικού λαού» είχε πει χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Κοντός ψαλμός, αλληλούια …

Ραντεβού, λοιπόν, στις 6 Μαΐου… και βλέπουμε …  

Από όλους εμάς τους… περιθωριακούς …

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Εκλογές στις 6 Μαΐου με ραγδαία πτώση του δικομματισμού. Το ερώτημα είναι τι κάνει η Αριστερά.



Ο Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 6 Μαΐου.

Μπαίνουμε, λοιπόν, στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει πολλά.

Το τι θα επακολουθήσει αν επικρατήσουν οι δυνάμεις που στηρίζουν την πολιτική του Μνημονίου είναι γνωστό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες αναλύσεις.

Αυτό καταγράφεται και στην αγανάκτηση και στην οργή των πολιτών που εκδηλώνεται σ’ όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις με την  καταβαράθρωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Είναι προφανές ακόμη ότι οι δυνάμεις αυτές θα δώσουν τα «ρέστα» τους στη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης. Ανασύροντας όλα τα εκβιαστικά διλήμματα, καλλιεργώντας φόβους και εκβιάζοντας  χωρίς κανένα δισταγμό.

Και θα έχουν συνεπίκουρους το ΔΝΤ, την τρόικα, την ΕΕ, την εγχώρια ολιγαρχία.

Το αν αντέξει ο λαός αυτό τον ορυμαγδό κινδυνολογίας, εκβιασμών και πιέσεων θα φανεί σύντομα.

Όπως, και αν θα οδηγηθεί σε διάφορα «αναχώματα» και σχήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα προκειμένου να μην καταλήξουν οι ψηφοφόροι σε πιο ριζοσπαστικές κατευθύνσεις.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει η Αριστερά σ’ αυτές τις εκλογές.  Θα μπορέσει να εκφράσει αυτή το μεγαλύτερο ποσοστό της λαϊκής δυσαρέσκειας;

Θα αναδειχτεί ως η δύναμη που μπορεί να ανατρέψει το Μνημόνιο και να οδηγήσει τη χώρα σε μια άλλη προοπτική;

Το ζήτημα είναι ότι και σ’ αυτή τη συγκυρία η Αριστερά παρουσιάζεται πολυδιασπασμένη.

Είναι άξιο απορίας ότι τα κόμματα αυτά καταθέτουν ορισμένες ενδιαφέρουσες προτάσεις που όμως ποτέ δεν βρίσκουν κοινό δρόμο αντιμετώπισης και προώθησης.

Όπως, για παράδειγμα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή κάθοδο στις μονοεδρικές που, όμως, απορρίφθηκε από το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ.

Ή εκείνη του ΚΚΕ που πρότεινε «κούρεμα» κατά 50% των χρεών των νοικοκυριών προς  τις τράπεζες καθώς και άλλες ελαφρύνσεις. Την οποία, ωστόσο, δεν θέλει να την παλέψει από κοινού με τις άλλες αριστερές δυνάμεις.

Θα μπορούσαν να αναφερθούν και άλλα πολλά παραδείγματα.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι τα πράγματα τώρα έχουν φθάσει σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο.

Όπου δεν αρκεί απλά η καταγραφή μιας μικρής ή και σημαντικής εκλογικής ενίσχυσης των μεμονωμένων κομμάτων της Αριστεράς.

Σήμερα απαιτείται ανατροπή της πολιτικής της τρόικα και του Μνημονίου.

Απαιτείται μια συνολική πρόταση εξουσίας από την Αριστερά, σε επίπεδο προγραμματικό, πολιτικό και   συσχετισμών δύναμης.

Οι εκλογές αυτές μπορεί να γίνουν ένας σημαντικός σταθμός.

Σίγουρα δεν θα είναι και ο τελευταίος.

Η Αριστερά οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να διεκδικήσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα.

Με δεδομένο ότι θα υπάρξει και αντίρροπη πίεση για την ενίσχυση ακόμη και ακροδεξιών σχημάτων και πολιτικών.

Ως Νέος Μέτοικος θεωρούμε αναγκαίο:

Να συντριβούν εκλογικά τα κόμματα που στήριξαν το Μνημόνιο, ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ώστε να πέσουν πολύ κάτω από το 50% αθροιστικά όλα μαζί.

Να περιοριστεί η δύναμη της ακροδεξιάς.

Να αναδειχθεί μέσα από τις εκλογές μια πλειοψηφία αντιμνημονιακή στο επόμενο κοινοβούλιο.

Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η συνολική ενίσχυση της Αριστεράς σ’ όλες της τις εκφράσεις.

Ώστε να εξασφαλιστεί μια πιο συνεπής και ριζοσπαστική κατεύθυνση στην πολιτική κατεύθυνση του τόπου.

Προτείνουμε, λοιπόν, την κριτική ψήφο στην αριστερά.

Και ταυτόχρονα να δυναμώσουν οι προσπάθειες για έκφραση της κοινωνικής Αριστεράς, για την ενίσχυση της ενότητας και κοινής της δράσης, για τον ανασχηματισμό και την ανασύνθεση της ευρύτερης Αριστεράς στην προοπτική των μελλοντικών πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.  

Ένταλμα σύλληψης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ποιος, άραγε, θα ακολουθήσει;



Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Άκη Τσοχατζόπουλο.




Την παραπομπή του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου για την πλημμεληματική κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών ο αρμόδιος εισαγγελέας Γαληνός Μπρης.

Η εισαγγελική πρόταση αφορά τη δήλωση για το οικονομικό έτος 2009, που υποβλήθηκε το 2010, ενώ ο κ. Μπρης ζητά να πάψει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος τού πρώην υπουργού σε ό,τι αφορά τα έτη 1998 έως 2005.

Η δικογραφία σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου σχηματίστηκε έπειτα από διαβίβαση από τη Βουλή των αποτελεσμάτων επανελέγχου που διενεργήθηκε με στοιχεία από την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, από την Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών της Βουλής.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, που εστάλη στο Εφετείο, στη δήλωση δεν περιλαμβάνεται το σπίτι στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ κάποια παλαιότερα περιουσιακά του στοιχεία δεν φαίνεται να δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματά του.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός, που απολογήθηκε πριν μέρες ενώπιον του Εφέτη Θεόδωρου Κανελλόπουλου, υποστηρίζει πως το σπίτι δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες» του 2011, καθώς αποκτήθηκε το 2010 και επίσης ότι έστειλε πολλές φορές συμπληρωματικά στοιχεία στην επιτροπή της Βουλής που, κατά την άποψη του, δεν αφήνουν κανένα κενό και δεν δημιουργούν αμφισβήτηση για την οικονομική του κατάσταση.

Ο εισαγγελέας τέλος, με την πρότασή του, ζητά να διατηρηθούν οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί μετά την απολογία του στον πρώην υπουργό, που αφορούν χρηματική εγγύηση 150.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά και δέσμευση του ακινήτου στην Ακρόπολη.

Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να ακολουθήσουν και πολλοί ακόμη «πολιτικοί αστέρες» που διέπρεψαν στη λαφυραγώγηση και λεηλασία των δημοσίων οικονομικών.

Και ακόμη αναγκαίο μέτρο είναι η δέσμευση της περιουσίας αυτών των κυρίων ώστε να αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο ένα μέρος τουλάχιστον από τα κλεμμένα. 

Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία: Θα κάνει την έκπληξη η Αριστερά;



Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο προεκλογικός αγώνας ενόψει των εκλογών της 22ας Απριλίου.  Οι γαλλικές εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία, τόσο για ιστορικούς λόγους, όσο και λόγω του ειδικού ρόλου που κατέχει η Γαλλία σήμερα στην Ευρώπη.

Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του Νικολά Σαρκοζί ότι αν εκλεγεί θα «παγώσει» την εισφορά της Γαλλίας, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, στο  ευρωπαϊκό κοινό ταμείο.



Οι Σαρκοζί - Ολάντ θα μονομαχήσουν στον δεύτερο γύρο ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μάχη για την τρίτη θέση.

Δέκα είναι συνολικά οι υποψήφιοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών, τρεις γυναίκες και επτά άνδρες.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον, εκτός από τη μονομαχία Ν. Σαρκοζί και Φρ. Ολάντ, παρουσιάζει και η μάχη που δίνουν ο Ζαν Λικ Μελανσόν και η Μαρίν Λεπέν για την τρίτη θέση. Τα ποσοστά που θα λάβουν η υποψήφια του ακροδεξιού Λαϊκού Μετώπου και ο υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου στον πρώτο γύρο, κρίνονται αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση του δεύτερου γύρου που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου.





Ο Ζαν Λικ Μελασόν είναι αναμφίβολα η μεγάλη έκπληξη των φετινών προεδρικών εκλογών. Είναι ο κοινός σταρ της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κόμματος που μαγνητίζει τα πλήθη: στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις καταφέρνει να προσελκύσει συνήθως περισσότερο κόσμο από ότι οι Σαρκοζί και Ολάντ. Π.χ. την περασμένη Πέμπτη στην Τουλούζη. 50.000 υποστηρικτές του ήρθαν να ακούσουν την ομιλία του, 20.000 περισσότεροι από εκείνους που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ο Μιτεράν το 1981, θυμούνται οι παλαιότεροι:

«Θέλω να λογοδοτήσετε», είπε ο Μελανσόν απευθυνόμενος στον Ν. Σαρκοζί, «για τη δυστυχία που σκορπίζετε, για την αδιαφορία, γιατί καταργήσατε θέσεις μαθητείας. Για τους βαριά αρρώστους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε εγκαίρως στο γιατρό, για όλους αυτούς που θα βγουν αργότερα στη σύνταξη, για τις περιπέτειες της δικαιοσύνης, για το ότι διαιωνίζετε τον παραλογισμό της κοινωνίας».


Η αριστερή ρητορική φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, τουλάχιστον δημοσκοπικά. Όπως εξηγεί ο γάλλος πολιτικός αναλυτής Ολιβιέ Μαζερόλ: «Ο Ζαν Λικ Μελανσόν συνεχίζει να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, από το 12,5 % στο 15 % αυτή την εβδομάδα. Είναι έτοιμος να φέρει το κίνημα των αγανακτισμένων στη Γαλλία. Και επαναφέρει στην Αριστερά τους ψηφοφόρους που είτε δεν θα ψήφιζαν είτε θα εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους ψηφίζοντας Φρανσουά Μπαϊρού η Μαρίν Λεπέν».

Ο Μελανσόν έχει υποσχεθεί κατώτατο μισθό 1700 ευρώ (!) και 100% φορολόγηση στα εισοδήματα άνω των 360.000 ευρώ ετησίως.


Η Λεπέν  ωστόσο δηλώνει: «Ελπίζω σε εκπλήξεις». «Γιατί οι περισσότεροι Γάλλοι δεν θέλουν αυτή τη φαινομενικά αναπόφευκτη μονομαχία μεταξύ Σαρκοζί και Ολάντ».

Η έκπληξη αυτή είχε γίνει το 2002 όταν ο πατέρας της, Ζαν Μαρί Λεπέν, είχε κατορθώσει να περάσει στον δεύτερο γύρο σε βάρος του σοσιαλιστή Ζοσπέν. Μια… παρόμοια έκπληξη μπορεί μάλλον να αποκλειστεί αυτή τη φορά, ωστόσο ένα είναι βέβαιο: τα ποσοστά Μελανσόν και Λεπέν στον πρώτο γύρο αναμένονται ιδιαίτερα υψηλά και αυτό σε βάρος των Σαρκοζί και Ολάντ.

Αξιοσημείωτη είναι μια δημοσκόπηση που δείχνει τη Λεπέν … πρώτη σε προτιμήσεις ανάμεσα στη νεολαία! Ειδικότερα ανάμεσα στους νέους ηλικίας ανάμεσα στα 18-24 με ποσοστό 26%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA που αναδημοσίευσε η Monde.

Κάτι που υποδεικνύει τον κίνδυνο που απορρέει από την ακροδεξιά ρητορεία ειδικότερα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους.



Στην ίδια κατηγορία ραγδαία είναι και η αύξηση της επιρροής του Μελανσόν αφού τους τελευταίους μήνες αύξησε τα ποσοστά του από 5 σε 16%!


Σύμφωνα πάλι με τη Liberation, οι ανταποκριτές του ξένου τύπου στη Γαλλία είναι απογοητευμένοι από το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στη Γαλλία, που κατά την άποψή τους μοιάζει περισσότερο με «παράσταση» και έχει «σουρεαλιστικά» χαρακτηριστικά. Ωστόσο οι ίδιοι έχουν εντυπωσιαστεί από την πολιτική εκστρατεία και τη δυναμική του Μελανσόν.

Το σίγουρο είναι ότι οι γαλλικές εκλογές – με δεδομένη τη σημερινή συγκυρία – παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον ευρωπαϊκό αλλά και για τη χώρα μας.

Ως Νέος Μέτοικος θα αισθανόμασταν ιδιαίτερη ικανοποίηση αν επιβεβαιώνονταν οι δημοσκοπήσεις για τη ραγδαία άνοδο του υποψηφίου του Μετώπου της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν.

Κι ακόμη περισσότερο αν αυτός ο «άνεμος» έφτανε και στην Ελλάδα.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σκοτεινά παιχνίδια ιδιωτικοποίησης στρατηγικών τομέων της οικονομίας και δυσχέρειες στην προμήθεια πετρελαίου: η αθέατη όψη της προεκλογικής περιόδου



Την ώρα που η χώρα έχει τεθεί σε προεκλογική τροχιά και οι εταίροι του δικομματισμού ανεβάζουν τους τόνους της ψεύτικης αντιπαράθεσής τους, κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, που αφορούν στρατηγικούς παραγωγικούς τομείς τίθενται και δρομολογούνται με αδιαφανείς διαδικασίες.

Χωρίς να αποτελούν αντικείμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης και χωρίς να έχουν την προβολή που τους αρμόζει στον ελληνικό τύπο.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και του πλουτοπαραγωγικού δυναμικού της χώρας που κινδυνεύει με ξεπούλημα και λεηλασία προκειμένου να αποπληρωθούν οι τοκογλύφοι δανειστές.

Δύο γεγονότα καταγράψαμε τις τελευταίες ημέρες που αναφέρθηκαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ καθόλου δεν  θίχτηκαν στα αντίστοιχα ελληνικά μέσα.

Η  πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας , η Gazprom Neft, έχει γίνει ο πρώτος εν δυνάμει αγοραστής που εκφράζει  ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών σε μια ελληνική βιομηχανία διύλισης που έχει τεθεί προς πώληση από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει o βρετανικός Guardian.

Σύμφωνα με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Αθήνα επιδιώκει αγοραστές για το 35,5% των μετοχών της εταιρείας Hellenic Petroleum, αξίας € 630  εκατομμυρίων.

"Ψάχνουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν αυτό το περιουσιακό στοιχείο. Υπάρχουν δύο αξιόλογες μονάδες  με υψηλή ικανότητα και αρκετά μεγάλο βάθος διύλισης", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Neft , Αλέξανδρος Dyukov. Η εταιρία του είναι τμήμα του τεράστιου ρωσικού  ομίλου φυσικού αερίου, Gazprom, που έχει ήδη δηλώσει ότι θα μπορούσε να αγοράσει την ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου, ΔΕΠΑ. Η Hellenic Petroleum κατέχει το 35% της ΔΕΠΑ και έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα εξαγοράσουν την επιχείρηση φυσικού αερίου.

 Σε δημοσίευμα του BBC αναφέρονται δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου αρμόδιου σε θέματα ιδιωτικοποίησης  τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον οποίο μετοχές της Ελληνική και μιας άλλης μεγάλης εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο,  του μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών, του  ΟΠΑΠ, θα διατίθενται προς πώληση από τον Μάιο για την ενίσχυση του « πολύ καθυστερημένου σχεδίου ιδιωτικοποίησης».

Η πλούσια ελληνική οικογένεια Λάτση, η οποία κατέχει το 41% ​​ της Hellenic Petroleum,  αλλά και εκτεταμένα τραπεζικά συμφέροντα, έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης για το ποσοστό της κυβέρνησης, αλλά δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα ασκήσει τα δικαιώματά της.

Η Hellenic Petroleum  λειτουργεί στα Βαλκάνια και το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της προέρχεται ακόμα από την Ελλάδα, παρόλο που η κατανάλωση καυσίμων έχει πληγεί από τις αυξήσεις φόρων και τη μειωμένη ζήτηση.

Ο όμιλος κατέχει και λειτουργεί τρία εργοστάσια στην Ελλάδα, με ετήσια δυναμικότητα περίπου 16 εκατ. τόνους - περίπου το 70% του συνόλου της χώρας.



Η ίδια εταιρεία, Hellenic Petroleum, καθώς και η  Motor Oil φαίνεται ότι αντιμετώπισαν το μπλοκάρισμα του Ιράν σε πωλήσεις  πετρελαίου αφού απέτυχαν να πραγματοποιήσουν  τις πληρωμές τους, σύμφωνα με είδηση  της ιρανικής τηλεόρασης που αναμετάδωσε το Reuters.

 Το  αγγλικό τηλεοπτικό δίκτυο, Press TV, επίσης, ανέφερε ότι οι δύο κορυφαίες εταιρείες  διύλισης στην Ελλάδα, η Hellenic Petroleum και η Motor Oil Hellas, είχαν αποκλειστεί από την αγορά ιρανικού αργού αφού δεν  ανταποκρίθηκαν στις παραγγελίες τους.

Μια ανώτερη  πηγή της Hellenic Petroleum είπε στο Reuters ότι η βιομηχανία είχε αναστείλει τις αγορές του ιρανικού αργού λόγω κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες κατέστησαν αδύνατο να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του πετρελαίου.

"Χρησιμοποιούσαμε μια τουρκική τράπεζα μέχρι σήμερα, αλλά τώρα  θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια αντίστοιχη τράπεζα της ΕΕ ώστε να προβεί στην πληρωμή από την ελληνική τράπεζα μας  προς την τουρκική.  Όμως  οι τράπεζες της ΕΕ αρνούνται  να το πράξουν," ανέφερε η πηγή.

Η Motor Oil Hellas, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις ιρανικές εισαγωγές πετρελαίου από την 1η Ιουλίου ως μέρος μιας διεθνούς αντιπαράθεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που αποσκοπούν να αναγκάσουν την Τεχεράνη να εγκαταλείψει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού  ουρανίου για τις οποίες εκφράζουν υποψίες  ότι αποτελούν μέρος ενός προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί κάτι τέτοιο, λέγοντας η  πυρηνική τεχνογνωσία προωθείται  για ειρηνικούς σκοπούς μόνο.

Η Ελλάδα   κατέφυγε στο Ιράν για περισσότερο από το ήμισυ των εισαγωγών της σε πετρέλαιο πέρυσι  αφότου  οι  προμηθευτές και οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου  σταμάτησαν την παροχή και οι τράπεζες αρνήθηκαν να παράσχουν χρηματοδότηση επικαλούμενες το φόβο  ότι η Αθήνα θα χρεοκοπήσει.

 Μέσα στις συνολικές οικονομικές δυσκολίες της η  Ελλάδα θα πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο Ιράν  που θα προμηθεύουν  αργό πετρέλαιο με ευνοϊκούς όρους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξαιρέσει την Ιαπωνία και 10 έθνη της ΕΕ, όπως την Ελλάδα, από τις οικονομικές κυρώσεις επειδή έχουν μειώσει σημαντικά τις αγορές τους.
Αλλά η απαλλαγή έχει μικρή σημασία, λόγω των αυξανόμενων δυσκολιών στην πληρωμή για μεταφορές πετρελαίου μέσω διεθνών τραπεζών.

Όλα αυτά αποτελούν ένα σκοτεινό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και φυσικά επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας καθώς οι αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού δεν μπορούν ούτε από μόνες τους είναι δυνατόν  να αποτρέψουν την πλήρη κατάρρευση.

Είναι απαραίτητο να  διαμορφωθεί μια άλλη πολιτική  που θα οδηγεί σε πραγματική έξοδο από την κρίση βρίσκοντας και διαφορετικά διεθνή ερείσματα. 

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Σε σκάνδαλο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ εμπλέκονται οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες μαζί με επιχειρηματία και γερμανική εταιρεία!




Ένας Έλληνας επιχειρηματίας, υπάρχουν υποψίες ότι  ενέχεται σε σκάνδαλο που εμπλέκει τις μυστικές υπηρεσίες και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στη χώρα μας σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Monde. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο επιχειρηματίας ενέχεται σε απάτη που αφορά τα τελευταία συστήματα που χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες με τη χρέωση υπερβολικών ποσών για την προμήθειά τους.

Σύμφωνα με την έρευνα για την υπόθεση αυτή που διεξάγει το ΣΔΟΕ οι ελληνικές υπηρεσίες πλήρωσαν το 2008 επτά φορές παραπάνω (!) αυτά τα συστήματα, που είχαν αγοραστεί για 1 δισεκατομμύριο  ευρώ από τη γερμανική εταιρεία Syborg.


 Σύμφωνα πάντα με τη Monde, ο επιχειρηματίας, ο οποίος εξετάστηκε την Παρασκευή από ανακριτή, προώθησε τη διέλευση του  εξοπλισμού μέσω  offshore εταιρείας που εδρεύει στην Κύπρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η έρευνα θα συνεχιστεί προκειμένου να εντοπίσει πιθανές αθέμιτες συμπράξεις και συμφωνίες, ιδίως στα πλαίσια της μυστικής υπηρεσίας της ΕΥΠ, με τον τότε επικεφαλής της  να εκλέγεται αργότερα με την ακροδεξιά (συγκεκριμένα με το ΛΑΟΣ).

 Το τελικό σχόλιο της εφημερίδας είναι: αν και η διαφθορά θεωρείται ενδημική στην Ελλάδα , παραμένει, ωστόσο, σε πολύ μεγάλο βαθμό ατιμώρητη.

 1 δισεκατομμύριο ευρώ, λοιπόν, για ένα μόνο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας και μια – τι άλλο; - γερμανική εταιρεία.

Και που, προφανώς, θα προωθήθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες.

Και για το οποίο στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης δεν είδαμε και δεν ακούσαμε τίποτε.

Τέτοιου είδους σκανδαλώδεις συμβάσεις αποτελούν βασικό μέρος του χρέους το οποίο βαραίνει τη χώρα και καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες για πολλές γενιές.

Μήπως, λοιπόν, πρέπει να αρνηθούμε να πληρώσουμε για όλα αυτά και να διώξουμε κακήν κακώς και αυτούς που επέβαλαν αυτό το χρέος;