του Μ ...
Άνοιξε τα σύνορα η Κροατία
Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι η Κροατία άνοιξε τα σύνορά της με τη Σερβία, αφήνοντας να περάσουν χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στη Σερβία για σχεδόν δύο μέρες.
Η κίνηση της Κροατίας δεν σημαίνει ότι θα διευκολυνθεί η διέλευση των προσφύγων. Μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα νότια σύνορά της, οι πρόσφυγες αναζητούν εναλλακτικές οδούς για να φτάσουν βορειότερα στην Ευρώπη. Ωστόσο, αρκετές κυβερνήσεις περιορίζουν τις προσφυγικές ροές.
Σημειώνουμε ότι νωρίτερα χιλιάδες μετανάστες ήταν εγκλωβισμένοι στα σύνορα Σερβίας-Κροατίας, με την κροατική αστυνομία να μην επιτρέπει την πρόσβαση σε όσους επιχειρούν να μπουν στην χώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, στη Σερβία, αυτή τη στιγμή βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες.
Ασφυκτική η κατάσταση στη Λέσβο
Ασφυκτική γίνεται και πάλι η κατάσταση στη Λέσβο. Οι μεγάλοι αριθμοί αφίξεων σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια υποδομών στο Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια, το γνωστό πλέον και ως hotspot, δεν επιτρέπουν την άμεση καταγραφή και την αναχώρηση.
Μόνιμο σκηνικό έντασης στη Μόρια, με ατελείωτες ουρές και συμπλοκές μεταξύ κυρίως μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων, και την Αστυνομία συχνά να επεμβαίνει ακόμα και κάνοντας χρήση χημικών προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα.
Ο τεράστιος αριθμός μεταναστών και προσφύγων, που διαμένουν στον εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο του παλιού στρατοπέδου, αλλά και κάποιοι έχουν καταλάβει γύρω κτήματα ιδιωτών, έχει δημιουργήσει όπως είναι αναμενόμενο και άθλιες συνθήκες παραμονής. Όλοι κοιμούνται στο χώμα ή πάνω στις λάσπες, και ιδιαίτερα τα βράδια καίνε ακόμα και πλαστικά μπουκάλια για να ζεσταθούν.
Δυσκολεύει το ταξίδι προς τη Δύση
Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα Βαλκάνια, υπό κρύο και βροχή, καθώς δυσκολεύονται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα νότια σύνορά της και την προσπάθεια της Σλοβενίας να εμποδίσει την εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων. Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταγγέλλει ότι 10.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Σερβία.
Αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας στη συνοριακή διάβαση Μπερκάσοβο – Μπάπσκα.
Οι πρόσφυγες κάνουν το ταξίδι υπό κρύο και βροχή, μέσα στη λάσπη, παγωμένοι και τυλιγμένοι με κουβέρτες που τους μοιράζουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, μόλις φτάνουν στο σερβικό συνοριακό χωριό Μπερκάσοβο κοντά στην πόλη Σιντ.
Κατά μήκος του δρόμου που έχει καλυφθεί με λάσπες, έχουν στηθεί αυτοσχέδιες σκηνές, ανεπαρκείς να προσφέρουν προστασία από τη βροχή. Οι πρόσφυγες, κατάκοποι και εξαντλημένοι διαμαρτύρονται για ασθένειες, πυρετό και κόπωση.
5.000 πρόσφυγες σε μία ημέρα από την Κροατία στη Σλοβενία
Έκλεισε τα σύνορα η Σλοβενία
Κάτω από την βροχή και χωρίς διέξοδο, παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν στα σύνορα Κροατίας και Σλοβενίας. Η συνοριοφυλακή που απέστειλε η Σλοβενική κυβέρνηση, έχει κλείσει πλέον τις διόδους και δεν επιτρέπει σε κανέναν να περάσει εντός της χώρας.
Ο Μπόστγιαν Σέφιτς, γ.γ. του σλοβενικού υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε: «δεν μπορούμε να δεχθούμε αριθμό μεταναστών μεγαλύτερο από τον αριθμό εκείνων που θα συνεχίσουν το ταξίδι τους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως εντός δέκα ημερών, θα έχουμε 35.000 μετανάστες στη Σλοβενία, έναν αριθμό που για εμάς δεν είναι αποδεκτός».
Μετά από την κίνηση αυτή και με την Ουγγαρία να έχει προβεί σε ανάλογη ενέργεια εδώ και καιρό, η Κροατία αποφάσισε να περιορίσει την εισροή προσφύγων από την Σερβία, με τις συνθήκες του ταξιδιού των προσφύγων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη να δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο.
9 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους και 2.561 έχουν διασωθεί σε τρεις μέρες στο Αιγαίο
Σε 69 διαφορετικά περιστατικά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριημέρου, 9 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.561 έχουν διασωθεί, στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου, Καλολίμνου, Κω και Μεγίστης.
143 πρόσφυγες διεσώθησαν μέσα σε ένα 24 ωρο σε Λέσβο και Σάμο από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και της Frontex, ενώ συνελήφθησαν και τρεις φερόμενοι ως διακινητές.
Ένας 45χρος χειριστής πολυεστερικού σκάφους, και ένας 30χρονος φερόμενος ω συνεργός του συνελήφθησαν από την Λιμενική αρχή της Καλύμνου, ενώ το Λιμενικό Σώμα συνέλαβε έξω από την Σάμο έναν 53χρονο χειριστή βάρκας στην οποία επέβαιναν 41 πρόσφυγες.
Έξω από τη Λέσβο, εντοπίστηκε μηχανοκίνητη βάρκα με 53 πρόσφυγες, οι οποίοι διασώθηκαν, όπως επίσης και 49 ακόμη άνθρωποι που επέβαιναν σε βάρκα έξω από την Σάμο.
Ιταλία: Οκτώ άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί στη Μεσόγειο
Όπως ενημέρωσε με tweet το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, οκτώ άνθρωποι που προσπάθησαν να περάσουν την Μεσόγειο με πλαστική βάρκα, ανασύρθηκαν πνιγμένοι, ενώ διεσώθησαν 113 ακόμη που επέβαιναν στο σκάφος.
Δεν πραγματοποιήθηκε η ομιλία του χρυσαυγίτη Λαγού στη Λέσβο
Ακυρώθηκε τελικά η ομιλία που είχε προγραμματίσει ο χρυσαυγίτης βουλευτής Λαγός στη Λέσβο το Σάββατο.
Πολίτες, οργανώσεις και σωματεία του νησιού, συμμετείχαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, κάτι που ανάγκασε τον Ι.Λαγό να περιοριστεί σε επίσκεψη στα γραφεία της Χ.Α., ακυρώνοντας την προγραμματισμένη ομιλία του στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών.
Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ, συνοδεία των ΜΑΤ, ο Λαγός αποχώρησε από τα γραφεία τα οποία περιφρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Τρία παιδιά και δύο γυναίκες πνίγηκαν στο Αιγαίο
Ένα βρέφος, δύο γυναίκες και δύο ακόμη παιδιά προστέθηκαν στη λίστα των ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νερά του Αιγαίου
Πέντε ακόμη ζωές χάθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Αιγαίο. Στις 8:30, το στρατιωτικό φυλάκιο Φαρμακονησίου, ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές της Λέρου ότι έφτασε στο νησί βάρκα με 110 πρόσφυγες. Αναμεσά τους, ένα οκτάχρονο παιδί το οποίο όπως ανέφεραν οι γονείς του έπεσε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και όταν το ανέσυραν ήταν ήδη νεκρό.
Μια ώρα αργότερα, ένα ιστιοπλοϊκό με αμερικανική σημαία, διέσωσε 11 πρόσφυγες ανοιχτά του Καστελόριζου, ανασύροντας όμως από τη θάλασσα ένα νεκρό βρέφος, ένα ακόμη παιδί και δύο γυναίκες, ενώ αγνοείται ένας άνδρας.
Διάσωση 113 προσφύγων τη νύχτα ανοιχτά της Λέσβου
Ακυβέρνητη λέμβο με 63 πρόσφυγες εντόπισε σκάφος του λιμενικού σώματος τη νύχτα του Σαββάτου, ανοιχτά της Λέσβου. Οι πρόσφυγες περισυνελλέγησαν σώοι και μεταφέρθηκαν στο νησί.
Τα ξημερώματα της Κυριακής, σκάφος της FRONTEX, εντόπισε ακόμη μια βάρκα με 50 πρόσφυγες, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν πέσει στη θάλασσα. Όλοι τους διεσώθησαν σώοι και οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Μήθυμνας.
Έως και 1.800 πρόσφυγες αναμένονται το απόγευμα στα σύνορα Σλοβενίας - Κροατίας
Στα σύνορα Σλοβενίας – Κροατίας συγκεντρώνονται από το Σάββατο το πρωί οι πρόσφυγες, μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με το Ζάγκρεπ.
Ήδη στο διασυνοριακό πέρασμα έχουν φθάσει 600 άτομα, ενώ το απόγευμα, αναμένονται ακόμη 1.800, τα οποία στοχεύουν να περάσουν δια μέσου της Σλοβενίας, στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
«Οι πρόσφυγες βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της σλοβενικής αστυνομίας. Να αναφέρουμει ότι η Σλοβενία ανέστειλε τη σιδηροδρομική σύνδεση με την Κροατία, προκειμένου να περιορίσει την εισροή μεταναστών.
Βέβαια, οι Κυβερνήσεις της Σλοβενίας και της Κροατίας προειδοποίησαν ότι είναι αδύνατο να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές, όσο Αυστρία και Γερμανία «κρατούν» τις πόρτες τους ανοιχτές.
Κάλυμνος: πνίγηκαν 4 παιδιά, αγνοείται άλλο ένα
Νέα τραγωδία με πρόσφυγες σημειώθηκε χθες αργά το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου, κοντά στη νησίδα Καλόλιμνος.
Πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν 17 πρόσφυγες μαζί με τον διακινητή, ανετράπη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να πνιγούν τέσσερα μικρά παιδιά. Ενα ακόμη παιδί αγνοείται.
Το λιμεναρχείο Καλύμνου επιλήφθηκε αμέσως του περιστατικού, με τα μόλις δυο σκάφη που διαθέτει. Σήμερα συνεχίζει τις έρευνες για το παιδί που αγνοείται.
Οι διασωθέντες πρόσφυγες και ο διακινητής έχουν μεταφερθεί στο νησί της Καλύμνου, όπου τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.
Στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.
Πάνω από 4 εκατομμύρια Σύροι στον δρόμο της προσφυγιάς
Όπως ενημέρωσε ο γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, υπολογίζεται ότι πάνω από 4 εκατομμύρια Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου πολέμου
Σύμφωνα με τον κ. Μπαν Κι Μουν, ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011, έχει αναγκάσει παραπάνω από 4 εκατομμύρια Σύρους να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, ενώ εντός της χώρας, ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια οι άνθρωποι που χρίζουν άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αυτή τη στιγμή, όπως σημείωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, το 25% του πληθυσμού του Λιβάνου αποτελείται από Σύρους πρόσφυγες, ενώ στην Τουρκία βρίσκονται 2 εκατομμύρια, στην Ιορδανία 1,5 εκατομμύριο, με το Ιράκ, την βόρεια Αφρική και την Αίγυπτο να φιλοξενούν επίσης πολλούς Σύρους που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους.
«Τα Ηνωμένα Έθνη, προσπαθούν με όλους τους τρόπους να κινητοποιήσουν τους απαραίτητους πόρους και σε αυτό το πλαίσιο συνεκλήθη η Σύνοδος για την προσφυγική κρίση στις 30 Σεπτεμβρίου» , δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν, ο οποίος τόνισε ότι υπολογίζει στη βοήθεια όλων των ηγετών του κόσμου.