Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Για μαύρα ταμεία ελέγχεται ο Φλαμπουράρης, για παράνομο πλουτισμό ο Σταθάκης


Για τυχόν παράνομο πλουτισμό παραπέμπεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από την επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής ενώ η έρευνα που διετάχθη για τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη περιλαμβάνει και τις καταγγελίες περί ύπαρξης «μαύρων ταμείων» στην κατασκευαστική του εταιρεία, τις οποίες έκανε ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν έσχες της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δεν ενέγραψε ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ στις δηλώσεις του γι' αυτό και αποφασίστηκε να παραπεμφθεί ο φάκελός του στους ορκωτούς λογιστές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επιβεβαιώνεται το αδίκημα του παράνομου πλουτισμού. Πάντως, ο κ. Βαρεμένος παραδέχθηκε πως «υπάρχει παράλειψη». 

Επίσης, οι ελεγκτές θα ερευνήσουν αν ο υπουργός Οικονομίας «ξέχασε» να δηλώσει το ποσό μόνο μια φορά (σ.σ. στην δήλωση που αφορά τη χρήση του 2011) ή περισσότερες.

Αναφορικά με την υπόθεση Φλαμπουράρη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες είπε ότι δόθηκε εντολή να ερευνηθεί ο συγκεκριμένος φάκελος κατά προτεραιότητα καθώς ο έλεγχος για τα πόθεν έσχες που κατατέθηκαν το 2015 δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Ο κ. Βαρεμένος εκτίμησε ότι η έκθεση θα είναι έτοιμη εντός του επόμενου 15θημερου ενώ σημείωσε ότι μαζί με το αίτημα προς τους ελεγκτές επισυνάπτονται οι ισολογισμοί της κατασκευαστικής εταιρείας του κ. Φλαμπουράρη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες Θεοχάρη περι ύπαρξης μαύρων ταμείων. 




Θα δούμε τι θα δείξουν οι "έρευνες" ...

Με δεδομένο ότι σε δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις  δεν κατέληξαν σε κανένα αποτέλεσμα.

Φυσικά το αξιοσημείωτο είναι ότι κορυφαία στελέχη της πρώτης "αριστερής" κυβέρνησης μόνο "αριστερή" συμπεριφορά δεν  έχουν και κυρίως απ' ό,τι φαίνεται και μόνο "αριστερά" οικονομικά συμφέροντα δεν έχουν.

Μάλλον στην αντίθετη μπάντα φαίνεται να ανήκουν ...

Και όχι μόνο σημειολογικά ....

Οπότε  και τα μέτρα που εφαρμόζει η "απίστευτη" αυτή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που κινούνται σταθερά σε νεοφιλελεύθερη τροχιά δεν πρέπει να τους είναι και πολύ ξένα ... 

Λάθος η ευρωπαϊκή πορεία για τους επτά στους δέκα

  Από τον Μ ....
Τουλάχιστον επτά στους δέκα πολίτες στην Ευρώπη θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή πολιτική κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα πανευρωπαϊκής δημοσκόπησης του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη
Και ενώ το 72% του συνόλου των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει ακόμη περισσότερο - στο 77% - μεταξύ των ερωτηθέντων πολιτών από χώρες της Ευρωζώνης. Παράλληλα, το 68% των ερωτηθέντων τηρεί απορριπτική στάση και έναντι της εθνικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας τους.

Παρά τις σοβαρές διαφωνίες τους με την ακολουθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική, 71% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι, σε περίπτωση δημοψηφίσματος με ζήτημα το μέλλον της χώρας τους στην ΕΕ, θα τάσσονταν υπέρ της παραμονής. Το μικρότερο ποσοστό υποστηρικτών της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ καταγράφηκε στη Βρετανία (59%).
Διχάζει ο ρόλος της Γερμανίας

Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι ερωτηθέντες σχετικά με τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Γερμανία στην ευρωπαϊκή πολιτική. Σε ποσοστό 55%, τον χαρακτήρισαν «καλό» ή «πολύ καλό», ενώ το 45% θεωρεί τον ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία «κακό».

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση του Ιδρύματος Bertelsmann διενεργήθηκε τον Ιούλιο, στο αποκορύφωμα της διαμάχης για την ελληνική δημοσιονομική πολιτική και λίγο πριν την έξαρση της προσφυγικής κρίσης. Σε αυτήν συμμετείχαν 12.000 πολίτες από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης είναι το ότι οι κορυφαίοι πολιτικοί της ΕΕ είναι πιο γνωστοί από ορισμένους εθνικούς πολιτικούς ηγέτες. Για παράδειγμα, το 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το όνομα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τους είναι οικείο.

Την ίδια ώρα, μόλις 32% απάντησε ότι γνωρίζει το όνομα του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και ακόμη λιγότεροι (22%) τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Η πιο αναγνωρίσιμη πολιτικός είναι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (83%).

Η φτώχεια στην Ελλάδα, πλούτος για τη Γερμανία

Ο ατομικός πλούτος σε Ιρλανδία και Ελλάδα κατέγραψε μείωση σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρωζώνη, στη διάρκεια της κρίσης. Την ίδια χρονική περίοδο, ο κατά κεφαλήν πλούτος σε Ολλανδία και Γερμανία αυξήθηκε σημαντικά
http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/krisi1445330152.jpg
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters, όπου παρουσιάζονται οικονομικά στοιχεία της ΕΚΤ για τη χρονική περίοδο από το 2009 μέχρι το 2013, η Ιρλανδία έχασε πάνω από 18.000 ευρώ ανά άτομο, οι Έλληνες σχεδόν 17.000 ευρώ και οι Ισπανοί περίπου 13.000 ευρώ, εξαιτίας της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.

Αντιθέτως, στην Ολλανδία και στη Γερμανία ο κατά κεφαλήν πλούτος αυξήθηκε κατά σχεδόν 33.000 ευρώ και 19.000 ευρώ αντίστοιχα, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις στις χώρες της Ευρωζώνης. Παράλληλα, η ΕΚΤ φαίνεται να αναγνωρίζει το οικονομικό χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας στη ζώνη του ευρώ.

Eurostat: Αύξηση του ελληνικού χρέους και το 2014
Για ακόμα μια χρονιά το ελληνικό χρέος αυξήθηκε, καθώς ανήλθε στο 178,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2014
Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, το δημόσιο έλλειμμα υποχώρησε πέρυσι στο 3,6% του ΑΕΠ από 12,4% το 2013 και 8,8% το 2012. Αντιθέτως, το χρέος αυξήθηκε στο 178,6% του AEΠ (317,12 δισ. ευρώ) από 177% του ΑΕΠ το 2013 και 159,4% του ΑΕΠ το 2012.

Όσον αφορά γενικά την Ευρωζώνη, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 2,6% του ΑΕΠ και στην Ε.Ε.-28 στο 3% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 92,1% του ΑΕΠ και στο 86,8% στην Ε.Ε.-28.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, πλεόνασμα κατέγραψαν τέσσερα κράτη-μέλη (Δανία, Λουξεμβούργο, Εσθονία και Γερμανία), ενώ 13 κράτη-μέλη παρουσίασαν δημόσιο έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Πρόκειται για την Κύπρο (-8,9%), την Πορτογαλία (-7,2%), την Ισπανία (-5,9%), τη Βουλγαρία (-5,8%), τη Μ. Βρετανία (-5,7%), την Κροατία (-5,6%), τη Σλοβενία (-5%), την Ιρλανδία και τη Γαλλία (-3,9%), την Ελλάδα (-3,6%), την Πολωνία και τη Φιλανδία (-3,3%), το Βέλγιο (-3,1%) και την Ιταλία (-3%).

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν το 2014 στην Εσθονία (10,4%), στο Λουξεμβούργο (23%), στη Βουλγαρία (277%) στη Ρουμανία (40%), στη Λετονία (40,6%) και στη Λιθουανία (40,7%).

Η Eurostat σημειώνει ότι 16 κράτη-μέλη εμφάνισαν χρέος πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ελλάδα (178,6%), στην Ιταλία (132,3%), στην Πορτογαλία (130,2%), στην Κύπρο (108,2%), στην Ιρλανδία (107,5%) και στο Βέλγιο (106,7%).

Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ: Το χρονοδιάγραμμα για αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΠ

από τον M ...
Προχωρούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.

Σε συνέντευξη του στους Financial Times ο κ.Πιτσιόρλας τονίζει ότι «πρόκειται για συμφωνίες, με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, η ολοκλήρωση των οποίων δύναται να παρουσιάσει μια πολύ διαφορετική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί πλέον η υπογραφή της σύμβασης τον Δεκέμβριο με τη γερμανική Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, έναντι τιμήματος 1,2 δισ. ευρώ. «Η υπογραφή θα σηματοδοτήσει πως η Ελλάδα είναι πλέον μια σταθερή χώρα και πως ένας μεγάλος επενδυτής γερμανικής προελεύσεως δεν διστάζει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επένδυση στη χώρα αυτή», σχολιάζει ο κ. Πιτσιόρλας.

Πρόσθεσε επίσης ότι σύμφωνα με όσα έχουν δείξει ανάλογες επενδύσεις όπως αυτή της Fraport, η κίνηση αναμένεται να εκτοξευθεί, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Βουλγαρίας, όπου η κίνηση διπλασιάστηκε.
Αμέσως μετά την πώληση των αεροδρομίων, σειρά θα πάρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου οι προβλέψεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. «Oι τελικές προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τον Ιανουάριο και πιθανότατα θα είναι χαμηλές», παραδέχτηκε ο κ. Πιτσιόρλας.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΠ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει πως οι τελικές προσφορές για το 51% του οργανισμού αναμένεται να κατατεθούν τον επόμενο μήνα.

Καταλήγει ότι «στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ολοκλήρωση της μεταβίβασης άμεσα, με τον νέο επενδυτή να πιάνει δουλειά από τις αρχές του 2016»

Ένα σχόλιο από το Νέο Μέτοικο:
Όλα ξεπουλιούνται και ούτε καν σε τιμή ευκαιρίας.
Αυτό ίσως δεν είναι και τόσο πρωτότυπο για την ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων σαράντα χρόνων.

Το "πρωτότυπο" είναι ότι τώρα αυτή την "εργολαβία" την αναλαμβάνουν τέως - και νυν κατά δήλωση "αριστεροί".

Όπως πχ ο Στέργιος Πιτσιόρλας, αφανής για πάνω από ια δεκαετία, αλλά κάποτε μέλος της ΠΓ του Συνασπισμού, πάντοτε προεδρικός και εκ των στενών συνεργατών του τότε προέδρου Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Τώρα μετά από την περίοδο "απραξίας" έχει αναλάβει το "σημαντικό" έργο του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

O tempora, o mores ....

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Κια να που ο Σόιμπλε ... ξανακτυπά: Η «ανοησία» του Τσίπρα και ο διστακτικός Σαμαράς




Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε σε συνέντευξή του στη Liberation πως 15 υπουργοί Οικονομικών ήταν υπέρ του προσωρινού Grexit και τόνισε ότι δεν υπάρχει "γερμανική δικτατορία" στο Eurogroup.

«Εξήγησα ότι θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για λίγο, για να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει. Αλλά ποτέ δεν τάχθηκα υπέρ της αποβολής της Ελλάδας. Είπα απλώς ότι, αν η ίδια η Ελλάδα ήταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερο γι 'αυτήν - και ήταν πράγματι πολλοί που το έλεγαν στην Ελλάδα – τότε θα έπρεπε να τη βοηθήσουμε και να στη στηρίξουμε», δήλωσε ο Σόιμπλε ερωτηθείς για περίφημο σχέδιο για προσωρινό Grexit.

Επίσης αναφέρθηκε στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και απέρριψε ότι υπάρχει «γερμανική δικτατορία» στο Eurogroup. «Και οι δεκαοκτώ υπουργοί Οικονομικών, αν δεν μετρήσουμε τον Έλληνα Υπουργό, όλοι συμφώνησαν να απαιτήσουμε η Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας. Ήταν αδιαμφισβήτητο. 

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ήθελε να τους εκπληρώσει: το υποσχέθηκε κατά καιρούς, αλλά δεν το έκανε. Όσο για το αν θα ήταν καλύτερη λύση να μείνει εκτός ευρώ για κάποιο χρονικό διάστημα – να κάνει ένα timeout - 15 υπουργοί Οικονομικών μοιράζονταν αυτή την άποψη. Μόνο οι υπουργοί της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Κύπρου δεν ήταν σε αυτή τη γραμμή. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για γερμανική δικτατορία. Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα στη χειρότερη περίπτωση ή παρανόηση, στην καλύτερη περίπτωση». 

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι περίμενε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, καθώς ο «Αντώνης Σαμαράς ήταν διστακτικός στην εφαρμογής της πολιτικής του το τελευταίο εξάμηνο πριν από τις εκλογές». Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε επίσης τι είχε πει στον κ. Τσίπρα όταν τον συνάντησε τότε, λίγο πριν από τις εκλογές. 

«Είχαμε μακρά συζήτηση όταν είχε έρθει στο Βερολίνο, λίγο καιρό πριν τις εκλογές. Μου είχε πει τότε ότι δεν συμφωνεί με την πολιτική μας, ωστόσο επιθυμούσε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Του απάντησα ότι δεν πρέπει να υπόσχεται στους Έλληνες ψηφοφόρους παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη χωρίς την εφαρμογή των όρων που υπάρχουν στα προγράμματα βοήθειας, δεν θα μπορούσε να τα εφαρμόσει αυτά που έλεγε τότε».

Σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις, έκανε λόγο για «ανοησία» και ανέφερε ότι οι πρωθυπουργοί πρέπει να λένε την αλήθεια στον λαό. «Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θα μειωνόταν το δημόσιο χρέος. Τέτοιες ανόητες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε όποιον τις είπε».


"Δικτατορία" γερμανική δεν έχουμε στην ευρωζώνη κατά τον Σόιμπλε αλλά πρέπει αν εφαρμόζονται "ευλαβικά"  όσα λέει η Γερμανία και ειδικά ο Σόιμπλε ...

Και ο Τσίπρας "διαφωνεί" με τις πολιτικές αυτές αλλά σπεύδει και με τη νέα κυβέρνησή  του να υπερθεματίσει και να τις εφαρμόσει απαρέγκλιτα ...

Μια χαρά τακτοποιημένα όλα ..

Μόνο που μάλλον πλησιάζει η ώρα να δώσει και ο ελληνικός λαός τις δικές του διαφορετικές απαντήσεις.

Στο άγνωστο με βάρκα το θάνατο....



του Μ ... 


Άνοιξε τα σύνορα η Κροατία

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι η Κροατία άνοιξε τα σύνορά της με τη Σερβία, αφήνοντας να περάσουν χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στη Σερβία για σχεδόν δύο μέρες.

Η κίνηση της Κροατίας δεν σημαίνει ότι θα διευκολυνθεί η διέλευση των προσφύγων. Μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα νότια σύνορά της, οι πρόσφυγες αναζητούν εναλλακτικές οδούς για να φτάσουν βορειότερα στην Ευρώπη. Ωστόσο, αρκετές κυβερνήσεις περιορίζουν τις προσφυγικές ροές.
Σημειώνουμε ότι νωρίτερα χιλιάδες μετανάστες ήταν εγκλωβισμένοι στα σύνορα  Σερβίας-Κροατίας, με την κροατική αστυνομία να μην επιτρέπει την πρόσβαση σε όσους επιχειρούν να μπουν στην χώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, στη Σερβία, αυτή τη στιγμή βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες.
Ασφυκτική η κατάσταση στη Λέσβο
Ασφυκτική γίνεται και πάλι η κατάσταση στη Λέσβο. Οι μεγάλοι αριθμοί αφίξεων σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια υποδομών στο Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια, το γνωστό πλέον και ως hotspot, δεν επιτρέπουν την άμεση καταγραφή και την αναχώρηση.

Μόνιμο σκηνικό έντασης στη Μόρια, με ατελείωτες ουρές και συμπλοκές μεταξύ κυρίως μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων, και την Αστυνομία συχνά να επεμβαίνει ακόμα και κάνοντας χρήση χημικών προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Ο τεράστιος αριθμός μεταναστών και προσφύγων, που διαμένουν στον εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο του παλιού στρατοπέδου, αλλά και κάποιοι έχουν καταλάβει γύρω κτήματα ιδιωτών, έχει δημιουργήσει όπως είναι αναμενόμενο και άθλιες συνθήκες παραμονής. Όλοι κοιμούνται στο χώμα ή πάνω στις λάσπες, και ιδιαίτερα τα βράδια καίνε ακόμα και πλαστικά μπουκάλια για να ζεσταθούν.
Δυσκολεύει το ταξίδι προς τη Δύση

Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα Βαλκάνια, υπό κρύο και βροχή, καθώς δυσκολεύονται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα νότια σύνορά της και την προσπάθεια της Σλοβενίας να εμποδίσει την εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων. Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταγγέλλει ότι 10.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Σερβία.

Αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας στη συνοριακή διάβαση Μπερκάσοβο – Μπάπσκα.

Οι πρόσφυγες κάνουν το ταξίδι υπό κρύο και βροχή, μέσα στη λάσπη, παγωμένοι και τυλιγμένοι με κουβέρτες που τους μοιράζουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, μόλις φτάνουν στο σερβικό συνοριακό χωριό Μπερκάσοβο κοντά στην πόλη Σιντ.

Κατά μήκος του δρόμου που έχει καλυφθεί με λάσπες, έχουν στηθεί αυτοσχέδιες σκηνές, ανεπαρκείς να προσφέρουν προστασία από τη βροχή. Οι πρόσφυγες, κατάκοποι και εξαντλημένοι διαμαρτύρονται για ασθένειες, πυρετό και κόπωση.
5.000 πρόσφυγες σε μία ημέρα από την Κροατία στη Σλοβενία
Έκλεισε τα σύνορα η Σλοβενία
Κάτω από την βροχή και χωρίς διέξοδο, παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν στα σύνορα Κροατίας και Σλοβενίας. Η συνοριοφυλακή που απέστειλε η Σλοβενική κυβέρνηση, έχει κλείσει πλέον τις διόδους και δεν επιτρέπει σε κανέναν να περάσει εντός της χώρας.

Ο Μπόστγιαν Σέφιτς, γ.γ. του σλοβενικού υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε: «δεν μπορούμε να δεχθούμε αριθμό μεταναστών μεγαλύτερο από τον αριθμό εκείνων που θα συνεχίσουν το ταξίδι τους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως εντός δέκα ημερών, θα έχουμε 35.000 μετανάστες στη Σλοβενία, έναν αριθμό που για εμάς δεν είναι αποδεκτός».

Μετά από την κίνηση αυτή και με την Ουγγαρία να έχει προβεί σε ανάλογη ενέργεια εδώ και καιρό, η Κροατία αποφάσισε να περιορίσει την εισροή προσφύγων από την Σερβία, με τις συνθήκες του ταξιδιού των προσφύγων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη να δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο.
9 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους και 2.561 έχουν διασωθεί σε τρεις μέρες στο Αιγαίο
Σε 69 διαφορετικά περιστατικά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριημέρου, 9 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.561 έχουν διασωθεί, στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου, Καλολίμνου, Κω και Μεγίστης.

143 πρόσφυγες διεσώθησαν μέσα σε ένα 24 ωρο σε Λέσβο και Σάμο από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και της Frontex, ενώ συνελήφθησαν και τρεις φερόμενοι ως διακινητές.

Ένας 45χρος χειριστής πολυεστερικού σκάφους, και  ένας 30χρονος φερόμενος ω συνεργός του συνελήφθησαν από την Λιμενική αρχή της Καλύμνου, ενώ το Λιμενικό Σώμα συνέλαβε έξω από την Σάμο έναν 53χρονο χειριστή βάρκας στην οποία επέβαιναν 41 πρόσφυγες.

Έξω από τη Λέσβο, εντοπίστηκε μηχανοκίνητη βάρκα με 53 πρόσφυγες, οι οποίοι διασώθηκαν, όπως επίσης και 49 ακόμη άνθρωποι που επέβαιναν σε βάρκα έξω από την Σάμο. 
Ιταλία: Οκτώ άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί στη Μεσόγειο
Όπως ενημέρωσε με tweet το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, οκτώ άνθρωποι που προσπάθησαν να περάσουν την Μεσόγειο με πλαστική βάρκα, ανασύρθηκαν πνιγμένοι, ενώ διεσώθησαν 113 ακόμη που επέβαιναν στο σκάφος.
Δεν πραγματοποιήθηκε η ομιλία του χρυσαυγίτη Λαγού στη Λέσβο

Ακυρώθηκε τελικά η ομιλία που είχε προγραμματίσει ο χρυσαυγίτης βουλευτής Λαγός στη Λέσβο το Σάββατο. 

Πολίτες, οργανώσεις και σωματεία του νησιού, συμμετείχαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, κάτι που ανάγκασε τον Ι.Λαγό να περιοριστεί σε επίσκεψη στα γραφεία της Χ.Α., ακυρώνοντας την προγραμματισμένη ομιλία του στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών. 

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ, συνοδεία των ΜΑΤ, ο Λαγός αποχώρησε από τα γραφεία τα οποία περιφρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 
Τρία παιδιά και δύο γυναίκες πνίγηκαν στο Αιγαίο
Ένα βρέφος, δύο γυναίκες και δύο ακόμη παιδιά προστέθηκαν στη λίστα των ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νερά του Αιγαίου
Πέντε ακόμη ζωές χάθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Αιγαίο. Στις 8:30, το στρατιωτικό φυλάκιο Φαρμακονησίου, ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές της Λέρου ότι έφτασε στο νησί βάρκα με 110 πρόσφυγες. Αναμεσά τους, ένα οκτάχρονο παιδί το οποίο όπως ανέφεραν οι γονείς του έπεσε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και όταν το ανέσυραν ήταν ήδη νεκρό.

Μια ώρα αργότερα, ένα ιστιοπλοϊκό με αμερικανική σημαία, διέσωσε 11 πρόσφυγες ανοιχτά του Καστελόριζου, ανασύροντας όμως από τη θάλασσα ένα νεκρό βρέφος, ένα ακόμη παιδί και δύο γυναίκες, ενώ αγνοείται ένας άνδρας.
Διάσωση 113 προσφύγων τη νύχτα ανοιχτά της Λέσβου

Ακυβέρνητη λέμβο με 63 πρόσφυγες εντόπισε σκάφος του λιμενικού σώματος τη νύχτα του Σαββάτου, ανοιχτά της Λέσβου. Οι πρόσφυγες περισυνελλέγησαν σώοι και μεταφέρθηκαν στο νησί. 

Τα ξημερώματα της Κυριακής, σκάφος της FRONTEX, εντόπισε ακόμη μια βάρκα με 50 πρόσφυγες, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν πέσει στη θάλασσα. Όλοι τους διεσώθησαν σώοι και οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Μήθυμνας.
Έως και 1.800 πρόσφυγες αναμένονται το απόγευμα στα σύνορα Σλοβενίας - Κροατίας

Στα σύνορα Σλοβενίας – Κροατίας συγκεντρώνονται από το Σάββατο το πρωί οι πρόσφυγες, μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με το Ζάγκρεπ.
 
Ήδη στο διασυνοριακό πέρασμα έχουν φθάσει 600 άτομα, ενώ το απόγευμα, αναμένονται ακόμη 1.800, τα οποία στοχεύουν να περάσουν δια μέσου της Σλοβενίας, στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
 
«Οι πρόσφυγες βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της σλοβενικής αστυνομίας. Να αναφέρουμει ότι η Σλοβενία ανέστειλε τη σιδηροδρομική σύνδεση με την Κροατία, προκειμένου να περιορίσει την εισροή μεταναστών.
 
Βέβαια, οι Κυβερνήσεις της Σλοβενίας και της Κροατίας προειδοποίησαν ότι είναι αδύνατο να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές, όσο Αυστρία και Γερμανία «κρατούν» τις πόρτες τους ανοιχτές.
Κάλυμνος: πνίγηκαν 4 παιδιά, αγνοείται άλλο ένα
Νέα τραγωδία με πρόσφυγες σημειώθηκε χθες αργά το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου, κοντά στη νησίδα Καλόλιμνος.
http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/kalymnos1445071483.jpg
Πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν 17 πρόσφυγες μαζί με τον διακινητή, ανετράπη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να πνιγούν τέσσερα μικρά παιδιά. Ενα ακόμη παιδί αγνοείται.

Το λιμεναρχείο Καλύμνου επιλήφθηκε αμέσως του περιστατικού, με τα μόλις δυο σκάφη που διαθέτει. Σήμερα συνεχίζει τις έρευνες για το παιδί που αγνοείται.

Οι διασωθέντες πρόσφυγες και ο διακινητής έχουν μεταφερθεί στο νησί της Καλύμνου, όπου τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.
Πάνω από 4 εκατομμύρια Σύροι στον δρόμο της προσφυγιάς
Όπως ενημέρωσε ο γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, υπολογίζεται ότι πάνω από 4 εκατομμύρια Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου πολέμου
Σύμφωνα με τον κ. Μπαν Κι Μουν, ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011, έχει αναγκάσει παραπάνω από 4 εκατομμύρια Σύρους να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, ενώ εντός της χώρας, ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια οι άνθρωποι που χρίζουν άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αυτή τη στιγμή, όπως σημείωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, το 25% του πληθυσμού του Λιβάνου αποτελείται από Σύρους πρόσφυγες, ενώ στην Τουρκία βρίσκονται 2 εκατομμύρια, στην Ιορδανία 1,5 εκατομμύριο, με το Ιράκ, την βόρεια Αφρική και την Αίγυπτο να φιλοξενούν επίσης πολλούς Σύρους που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, προσπαθούν με όλους τους τρόπους να κινητοποιήσουν τους απαραίτητους πόρους και σε αυτό το πλαίσιο συνεκλήθη η Σύνοδος για την προσφυγική κρίση στις 30 Σεπτεμβρίου» , δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν, ο οποίος τόνισε ότι υπολογίζει στη βοήθεια όλων των ηγετών του κόσμου. 

Τα blowback της Τουρκίας


O ήχος από την πρώτη έκρηξη έκανε τα τζάμια του γραφείου μου να τρίξουν τόσο δυνατά που πίστευα ότι θα σπάσουν. Λίγα λεπτά αργότερα, ένας δεύτερος, πιο υπόκωφος κρότος μαρτυρούσε ότι μια δεύτερη έκρηξη είχε σημειωθεί σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση. Το ημερολόγιο έγραφε 20 Νοεμβρίου του 2003 και η Κωνσταντινούπολη γνώριζε δύο από τις πιο πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις της πρόσφατης ιστορίας της: 30 νεκροί και τουλάχιστον 400 τραυματίες από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο βρετανικό προξενείο και στην τράπεζα HSBC.
Τότε, όπως και τώρα, οι πρώτες διαρροές άφηναν να εννοηθεί ότι πίσω από την επίθεση μπορεί να βρίσκονται και κουρδικές οργανώσεις. Τότε, όπως και τώρα, όμως, αποδεικνύεται ότι οι δράστες είναι πιθανότατα παλιοί γνώριμοι του τουρκικού κράτους.
Οι στόχοι των επιθέσεων του 2003 στην Κωνσταντινούπολη και του 2015 στην Αγκυρα ήταν τελείως διαφορετικοί. Στην πρώτη περίπτωση χτυπήθηκαν βρετανικοί στόχοι, την ημέρα που ο Τόνι Μπλερ συναντούσε τον Τζορτζ Μπους στο Λονδίνο για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ιράκ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονταν τότε μια δικαιολογία για να κλιμακώσουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις τους και (συμπτωματικά;) τη βρήκαν στην Τουρκία.
Φέτος, τα θύματα ήταν μέλη αριστερών και κουρδικών οργανώσεων που διαδήλωναν για τον τερματισμό των επιθέσεων στους Κούρδους.
Η τουρκική κυβέρνηση χρειαζόταν ένα μέσο για να αποσταθεροποιήσει το πολιτικό σκηνικό πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου αλλά και μια αφορμή για να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις της στο μέτωπο της Συρίας. Και οι επιθέσεις αυτοκτονίας στην Αγκυρα (συμπτωματικά;) της έδωσαν και τα δύο. Οσο διαφορετικά κι αν ήταν όμως τα θύματα των επιθέσεων, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν τις ιστορίες των δραστών.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις επιθέσεις του 2003, το ενδιαφέρον όλων των ξένων ανταποκριτών στην Κωνσταντινούπολη στράφηκε στο Μπινγκιόλ – μια μικρή πόλη 100.000 κατοίκων, περίπου 1.300 χλμ. νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης.
Αναζητούσαμε τις οικογένειες των δραστών για να σχηματίσουμε το προφίλ των βομβιστών αυτοκτονίας αλλά, όπως συμβαίνει πολύ συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, βρεθήκαμε μπροστά σ’ ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Τουρκίας: τους «μουτζαχεντίν» του κοσμικού κράτους της Τουρκίας.
Όπως αποδείχτηκε, οι περισσότεροι από τους δράστες των επιθέσεων είχαν θητεύσει στην τουρκική Χεζμπολάχ – την οργάνωση φανατικών ισλαμιστών στην οποία το τουρκικό κράτος είχε στηρίξει τον βρόμικο πόλεμο εναντίον του PKK.
Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η οργάνωση είχε ιδρυθεί με στόχο την εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας στην Τουρκία, το κοσμικό κράτος συνέχιζε να την τροφοδοτεί με χρήματα και οπλισμό μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Χιλιάδες Κούρδοι μαχητές αλλά και μετριοπαθή στοιχεία του πολιτικού Ισλάμ δολοφονήθηκαν από τους εκτελεστές της οργάνωσης.
Ακόμη και μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν άρχισε σταδιακά να χάνει την πολιτική της χρησιμότητα για τις δυνάμεις ασφαλείας, η Χεζμπολάχ συνέχισε να αναπτύσσεται. Πιστεύεται ότι μέχρι το 1999 αριθμούσε 20.000 μέλη, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες εκτελεστές.
Πιθανότατα αυτό που τρόμαζε περισσότερο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν ήταν οι «αποκαλύψεις» για τις σχέσεις του τουρκικού στρατού με οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ. Ήταν ότι, μπροστά στα μάτια τους, ξετυλιγόταν ακόμη μία περίπτωση συνεργασίας της Δύσης με τα πλέον αντιδραστικά στοιχεία του Ισλάμ.
Θυμήθηκα εκείνη την ιστορία την περασμένη εβδομάδα μόλις η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ταυτοποίησε τους δράστες της επίθεσης στην Άγκυρα. Αυτή τη φορά οι ξένοι ανταποκριτές δεν έτρεχαν στο Μπινγκιόλ αλλά στο Γκαζιαντέπ – όπου έζησαν και μεγάλωσαν οι βομβιστές πριν ενταχθούν, όπως όλα δείχνουν, στις δυνάμεις του ISIS. Για άλλη μια φορά όμως ήταν γνωστοί των τουρκικών αρχών ασφαλείας.
Ο πρώτος, ο Γιουνούς Εμρέ Αλαγκιόζ, είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του βομβιστή που σκότωσε 33 άτομα τον Ιούλιο. Ο δεύτερος ύποπτος, ο Ομέρ Ντενίζ Ντουντάρ, παρακολουθούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας αφού ταξίδεψε στη Συρία το 2013 και το 2014. Ο πατέρας του τελευταίου δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει την αστυνομία για τον γιο του αλλά αυτοί τον απελευθέρωσαν αφού του έκαναν απλώς μερικές ερωτήσεις.
Ακόμη ένα κατασκοπευτικό blowback ξεδιπλωνόταν μπροστά στα μάτια μας. Όπως οι ΗΠΑ δημιούργησαν το φαινόμενο Οσάμα μπιν Λάντεν, ενισχύοντας τους μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν ή όπως το Ισραήλ ανέχτηκε τη δημιουργία της Χαμάς, ως αντίβαρο στην ισχύ της κοσμικής, αριστερής Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ, έτσι και η Τουρκία γίνεται θύμα βομβιστικών επιθέσεων από οργανώσεις που η ίδια εξέθρεψε τα τελευταία χρόνια.
Με μια διαφορά: ένα πραγματικό blowback σημειώνεται όταν η επιχείρηση στρέφεται εναντίον εκείνων που τη διέταξαν. Στην περίπτωση του ISIS που μάχεται τους Κούρδους, η Τουρκία, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να προσπαθήσουν λίγο περισσότερο για να μας πείσουν ότι δεν βρίσκονται στην ίδια πλευρά με τους τζιχαντιστές.
Info:
Διαβάστε
Η πολιτική, οικονομική αλλά και καλλιτεχνική ιστορία της Τουρκίας από τον Ατατούρκ μέχρι τον Ερντογάν. Κατεβάστε δωρεάν το βιβλίο από το info-war.gr
Άρης Χατζηστεφάνου

από τον  M ....