Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Κια να που ο Σόιμπλε ... ξανακτυπά: Η «ανοησία» του Τσίπρα και ο διστακτικός Σαμαράς




Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε σε συνέντευξή του στη Liberation πως 15 υπουργοί Οικονομικών ήταν υπέρ του προσωρινού Grexit και τόνισε ότι δεν υπάρχει "γερμανική δικτατορία" στο Eurogroup.

«Εξήγησα ότι θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για λίγο, για να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει. Αλλά ποτέ δεν τάχθηκα υπέρ της αποβολής της Ελλάδας. Είπα απλώς ότι, αν η ίδια η Ελλάδα ήταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερο γι 'αυτήν - και ήταν πράγματι πολλοί που το έλεγαν στην Ελλάδα – τότε θα έπρεπε να τη βοηθήσουμε και να στη στηρίξουμε», δήλωσε ο Σόιμπλε ερωτηθείς για περίφημο σχέδιο για προσωρινό Grexit.

Επίσης αναφέρθηκε στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και απέρριψε ότι υπάρχει «γερμανική δικτατορία» στο Eurogroup. «Και οι δεκαοκτώ υπουργοί Οικονομικών, αν δεν μετρήσουμε τον Έλληνα Υπουργό, όλοι συμφώνησαν να απαιτήσουμε η Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας. Ήταν αδιαμφισβήτητο. 

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ήθελε να τους εκπληρώσει: το υποσχέθηκε κατά καιρούς, αλλά δεν το έκανε. Όσο για το αν θα ήταν καλύτερη λύση να μείνει εκτός ευρώ για κάποιο χρονικό διάστημα – να κάνει ένα timeout - 15 υπουργοί Οικονομικών μοιράζονταν αυτή την άποψη. Μόνο οι υπουργοί της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Κύπρου δεν ήταν σε αυτή τη γραμμή. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για γερμανική δικτατορία. Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα στη χειρότερη περίπτωση ή παρανόηση, στην καλύτερη περίπτωση». 

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι περίμενε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, καθώς ο «Αντώνης Σαμαράς ήταν διστακτικός στην εφαρμογής της πολιτικής του το τελευταίο εξάμηνο πριν από τις εκλογές». Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε επίσης τι είχε πει στον κ. Τσίπρα όταν τον συνάντησε τότε, λίγο πριν από τις εκλογές. 

«Είχαμε μακρά συζήτηση όταν είχε έρθει στο Βερολίνο, λίγο καιρό πριν τις εκλογές. Μου είχε πει τότε ότι δεν συμφωνεί με την πολιτική μας, ωστόσο επιθυμούσε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Του απάντησα ότι δεν πρέπει να υπόσχεται στους Έλληνες ψηφοφόρους παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη χωρίς την εφαρμογή των όρων που υπάρχουν στα προγράμματα βοήθειας, δεν θα μπορούσε να τα εφαρμόσει αυτά που έλεγε τότε».

Σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις, έκανε λόγο για «ανοησία» και ανέφερε ότι οι πρωθυπουργοί πρέπει να λένε την αλήθεια στον λαό. «Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θα μειωνόταν το δημόσιο χρέος. Τέτοιες ανόητες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε όποιον τις είπε».


"Δικτατορία" γερμανική δεν έχουμε στην ευρωζώνη κατά τον Σόιμπλε αλλά πρέπει αν εφαρμόζονται "ευλαβικά"  όσα λέει η Γερμανία και ειδικά ο Σόιμπλε ...

Και ο Τσίπρας "διαφωνεί" με τις πολιτικές αυτές αλλά σπεύδει και με τη νέα κυβέρνησή  του να υπερθεματίσει και να τις εφαρμόσει απαρέγκλιτα ...

Μια χαρά τακτοποιημένα όλα ..

Μόνο που μάλλον πλησιάζει η ώρα να δώσει και ο ελληνικός λαός τις δικές του διαφορετικές απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: