Πέμπτη 7 Απριλίου 2011
12 νεκροί σε σχολείο στο Ρίο ντε Τζανέιρο μετά από επίθεση οπλισμένου νεου
Ένας 23χρονος – πρώην μαθητής – εισέβαλλε σε σχολείο στο Ρίο ντε Τζανέιρο και δολοφόνησε 11 μαθητές – 10 κορίτσια και ένα αγόρι.
Ο δράστης είναι και αυτός νεκρός – ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό αν αυτοκτόνησε ή αν σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας.
Ονομαζόταν Wellington Menezes Oliveira και εισέβαλλε στο σχολείο Escola Municipal Tasso στην περιοχή Realengo στις 8 το πρωί, τοπική ώρα.
Αργότερα εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι βρέθηκε επιστολή του δράστη όπου έλεγε ότι θα αυτοκτονήσει μετά την επίθεση.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφερα ότι μπήκε στο σχολείο, ειδικότερα σε μια τάξη του ισογείου όπου ανυποψίαστοι μαθητές έκαναν το μάθημα των Πορτογαλικών, ζήτησε δήθεν να βγάλει ένα λόγο και στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί.
Άλλοι αξιωματικοί της αστυνομίας ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν 12 μαθητές, ο ίδιος ο δράστης και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν.
Εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο που βρίσκεται σε μια φτωχή γειτονιά του Ρίο και στο οποίο φοιτούσαν μαθητές σε ηλικία 9 ως 14 ετών.
13 νεκροί από τις δυνάμεις των ανταρτών στη Λιβύη μετά από λάθος επιδρομή των Νατοϊκών αεροπορικών δυνάμεων!
Ο ανταποκριτής του BBC Wyre Davies αναφέρει ότι υπάρχει πολύς θυμός και σύγχυση στο νοσοκομείο της Ατζαμπίγια».
Οι αντάρτες στην ανατολική Λιβύη υποστηρίζουν ότι κτυπήθηκαν κατά λάθος σε μια νατοϊκή αεροπορική επιδρομή.
Οι γιατροί στην Ατζαμπίγια ανέφεραν στο BBC ότι τουλάχιστον 13 μαχητές σκοτώθηκαν, ενώ στην περιοχή υπήρξαν χαοτικές σκηνές.
Ωστόσο, είναι το τρίτο σχετικό επεισόδιο τις τελευταίες ημέρες όπου εμπλέκονται οι διεθνείς δυνάμεις που κατά τα άλλα σκοπό έχουν να προστατέψουν τους Λίβυους πολίτες.
Ένας αξιωματικός των εξεγερμένων ανέφερε ότι είδε τουλάχιστον τέσσερις πυραύλους να πέφτουν ανάμεσα στους μαχητές.
Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολύ περισσότεροι τραυματίστηκαν, συμπλήρωσε.
Σίγουρα, υπάρχει πολλή οργή και θυμός ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι εγκαταλείπουν την πόλη κατά χιλιάδες ύστερα από φήμες που έφερναν τις δυνάμεις του Καντάφι να επιτίθενται σ’ αυτήν.
Ένας κάτοικος αναρωτήθηκε: « Το ΝΑΤΟ με όλον αυτόν τον εξοπλισμό που διαθέτει έπεσε σε δεύτερο λάθος. Είναι, όμως, πραγματικά ένα λάθος ή κάτι κρύβεται από πίσω;»
«Η Πορτογαλία είναι το 'τελευταίο κεφάλαιο' της κρίσης χρέους στην Ευρώπη»;
«Η προσφυγή της Πορτογαλίας τροφοδοτεί το φόβο για αντιδράσεις ντόμινο», γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ, η οποία σημειώνει:
«Και όμως οι ανησυχίες για αντιδράσεις ντόμινο δεν έχουν κοπάσει. Στα επιτόκια κρίνεται και η μοίρα της Ελλάδας, δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος Γκούσταβ Χορν, και προειδοποίησε ότι μετά την διάσωση της Πορτογαλίας πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει και την Ελλάδα».
Ο κ. Χορν δεν τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διότι ούτε στην περίπτωση αυτή προστατεύεται η χώρα αποτελεσματικά από το πρόβλημα των υψηλών επιτοκίων και υπογραμμίζει ότι αναδιάρθρωση, που σημαίνει στην ουσία χρεοκοπία, «αλλάζει ριζικά τον χαρακτήρα των ομολόγων της ΕΕ. Διότι μετά από μια χρεοκοπία τα τελευταία γίνονται πιο επισφαλή από τα αμερικανικά ή τα ιαπωνικά. Γι’ αυτό πρέπει να αποτραπεί η χρεοκοπία οποιασδήποτε χώρας μέσω μιας κοινής υποστηρικτικής προσπάθειας, υποστηρίζει ο Γκούσταβ Χορν.»
«Η Πορτογαλία το τελευταίο κεφάλαιο της κρίσης χρεών», είναι ο τίτλος σχολίου της ισπανικής εφημερίδας El Pais: «Η απόφαση της πορτογαλικής κυβέρνησης δεν εξέπληξε κανέναν. Τα επιτόκια που έπρεπε να πληρώσει η Λισαβόνα για τα ομόλογά της είχαν αγγίξει πια μη ανεκτά επίπεδα.
Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες επεδίωκε να προσφύγει η χώρα του στον μηχανισμό στήριξης μετά τις προκηρυχθείσες εκλογές. Όμως οι εξελίξεις στις χρηματαγορές απέτρεψαν αυτή την αναβολή.
Από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών θα φανεί, εάν επαληθευτεί η θεωρία του ντόμινο. Σε μια τέτοια περίπτωση οι κερδοσκοπικές επιθέσεις θα επικεντρωθούν στο ισπανικό δημόσιο χρέος. Υπέρ της θεωρίας του ντόμινο δεν συνηγορούν όμως οι πρόοδοι που πέτυχε η Ισπανία μέσω των μεταρρυθμίσεών της.
Έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η κρίση χρεών στην ευρωζώνη τερματίζεται με την περίπτωση της Πορτογαλίας.»
Τραγωδία στη Λαμπεντούζα – Αγνοούνται 250 λαθρομετανάστες
Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα με 250 αγνοούμενους, μετά από ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε λαθρομετανάστες, απασχολεί σήμερα τις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Η ιταλική La Stampa: «Νομίζαμε πως ξέραμε τα πάντα για το μεταναστευτικό πρόβλημα…. Τις ανάγκες των μεταναστών, τα αιτήματά τους, γιατί εγκατέλειπαν τα κέντρα υποδοχής, σαν να επρόκειτο για κάτι μακρινό, για τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού.
Σήμερα, μια ημέρα μετά τον φρικτό θάνατο λαθρομεταναστών στη θάλασσα, ξέρουμε κάτι παραπάνω.
Η Ιταλία και η Ευρώπη προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να σταματήσουν το κύμα των προσφύγων μέσω ενός ειδικού πλαισίου συμφωνιών και νόμων.
Οι μετανάστες εμψυχώνονται από την απελπισία τους και τολμούν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους. Πρόκειται για μια σύγκρουση της θωρακισμένης Ευρώπης και των απελπισμένων μεταναστών.»
Η γαλλική Le Figaro: «Οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ απειλούνται από μια νέα κρίση, αιτία της οποίας είναι οι ανατροπές στη Βόρεια Αφρική που προκαλούν ένα μαζικό μεταναστευτικό ρεύμα.
Η ΕΕ είναι ανίκανη να διαχειριστεί το νέο πρόβλημα και να δώσει μια αξιόπιστη απάντηση στα κύματα μεταναστών που απειλούν τις κατακτήσεις της ‘Ευρώπης χωρίς σύνορα’.
Στην ΕΕ ισχύει τελικά ότι ο καθένας απειλείται με την εισροή μεταναστών. Άρα χρειάζεται μια κοινή, αλλά συνολική απάντηση στις προκλήσεις, με τις οποίες μας φέρνει αντιμέτωπους η πολιτική άνοιξη στις αραβικές χώρες.»
Η γερμανική SüddeutscheZeitung: «Οι πρόσφυγες χρειάζονται την προστασία μας, διότι όποιος τα καταφέρει και περάσει στην Ευρώπη, δεν είναι δυνατόν να επαναπροωθηθεί ούτε στη Λιβύη που γίνεται πόλεμος, ούτε στις άλλες χώρες, που υπάρχουν ακόμη αναταραχές.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρέπει να εξαγάγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και στη σύνοδό τους την επόμενη Δευτέρα να συμφωνήσουν επιτέλους σε άμεση και συγκεκριμένη βοήθεια προς τους μετανάστες.
Δεν είναι δυνατόν τώρα να εγκαταλείψουν στην τύχη τους ούτε την Ιταλία, ούτε τη Μάλτα, ούτε την Ελλάδα… Εάν η Ευρώπη επιδιώκει να σταματήσει αυτή την σύγχρονη οδύσσεια, τότε οφείλει να βοηθήσει τις χώρες της Β. Αφρικής με ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ.»
Τέλος η επίσης γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: «Η ΕΕ μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα κίνητρα για την παραμονή των μεταναστών στη χώρα τους, μπορεί να χρησιμοποιήσει πολιτικά μέσα για την μείωση του μεταναστευτικού κύματος.
Μπορεί ακόμη να ασκήσει πιέσεις στις χώρες προέλευσης των μεταναστών για την ενίσχυση των συνόρων τους διασφαλίζοντάς τους τα απαραίτητα κονδύλια.
Πολλά μπορούν να γίνουν, αλλά παρ’ όλα αυτά το κύμα όσων διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φθάσουν στην Ευρώπη δεν μπορεί να τερματιστεί.
Οι πολιτικοί φαίνεται ότι βρίσκονται σε απόγνωση, διότι δεν έχουν την απάντηση.»
Ετικέτες
Ευρώπη,
μετανάστευση,
Ο Κόσμος μας
Νέος ισχυρός σεισμός ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Ιαπωνίας. Προειδοποίηση για τσουνάμι
Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα, Πέμπτη, 7 Απριλίου, σαράντα μίλια έξω από τη βόρειο-ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας. Αυτή η ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία εμφανίζεται περίπου ένα μήνα μετά τον σεισμό που κατέστρεψε βορειοανατολικές περιοχές του νησιού, μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι, προειδοποίησε η υπηρεσία. Σύμφωνα με το USGS (Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο), ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 25,6 χιλιομέτρων. Ο σεισμός έγινε αισθητός ως το Τόκιο, 400 χιλιόμετρα νότια, όπου τα κτίρια και σπίτια δονήθηκαν περίπου για ένα λεπτό.
Κύματα μέχρι 2 μέτρα ύψος αναμένονται στις ακτές της περιοχής, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι ιαπωνικές αρχές αμέσως δήλωσαν ότι οι δύο πυρηνικοί σταθμοί στη Φουκουσίμα δεν επηρεάστηκαν από τον σεισμό. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι άνθρωποι που ζουν κατά μήκος της ακτής της περιφέρειας Miyagi θα πρέπει να βρουν καταφύγιο σε υψηλότερα σημεία. Ας θυμίσουμε ότι ο σεισμός της 11ης Μαρτίου, μεγέθους 9 Ρίχτερ, προκάλεσε τσουνάμι ύψους τουλάχιστον 10 μέτρων.
Ετικέτες
Διεθνή,
Ο Κόσμος μας,
Περιβάλλον
Κυριακή 3 Απριλίου 2011
Τα ψέματα τελείωσαν. Ή μήπως όχι;
Απρίλιος, ο μήνας που ξεκινά με τη μέρα την αφιερωμένη στα ψέματα.
Ψέματα, άλλα αθώα. Άλλα, όμως, δολοφονικά.
Είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή την Παρασκευή – πρωταπριλιά ήταν μην το ξεχνάμε.
««Ρωτάτε τι μέτρα θα πάρουμε. Ελάτε να τα συζητήσουμε. Δεν θέλουμε να αγγίξουμε ούτε μισθούς ούτε συντάξεις», είπε ο Γ. Παπανδρέου, απευθύνοντας στην αντιπολίτευση πρόσκληση συμμετοχής στις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Καλά το «λεφτά υπάρχουν» το αφήσαμε πίσω.
Όμως, τα 15, τα 22 δις. και δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσα, που απαιτούνται να καλύψουν τις απαιτήσεις των όρων του μνημονίου, και να τροφοδοτήσουν τη διαρκώς ογκούμενη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους, πώς αλήθεια θα βρεθούν;
Τώρα, λοιπόν, που λεφτά δεν υπάρχουν, ποιους πρέπει να χαρατσώσουμε;
Και πώς να βγούμε από την κρίση – όταν η πολιτική αυτή οδηγεί σε νέα εντεινόμενα ελλείμματα, σε διαρκή υπερχρέωση, σε υστέρηση μόνιμη των δημοσίων εσόδων.
«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»
Έτσι λένε τα ιερά κείμενα, όπως και η κοινή λογική.
Μόνο που σ’ αυτή τη χώρα διαρκώς συμβαίνει το αντίθετο. Διαρκώς αντιστρέφεται η πραγματικότητα.
Γιατί οι έχοντες σ’ αυτό τον τόπο δεν πληρώνουν. Τα χρήματά τους ταξιδεύουν σε άλλους προορισμούς.
Στα χρηματοκιβώτια των ελβετικών τραπεζών.
Στους «φιλόξενους» φορολογικούς παραδείσους όπου γης.
Και κάποια στελέχη του κομματικού συστήματος…
Όπως μεγαλουπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που ενέχεται σε πολλά σκάνδαλα, όπου το ένα μόνο αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Ή ένας άλλος, υπουργός της ΝΔ αυτός, που ενέχεται σε σκάνδαλο 178 εκατομμυρίων.
Δύο μόνο … σκανδαλάκια κοντεύουν τα 500 εκ. ευρώ. Όταν το συνολικό χρέος της χώρας ήταν 300 δις. και κάτι.
Ο χορός των σκανδάλων συνεχίζεται, όμως, από μεγαλοστελέχη και αυτής της κυβέρνησης, η οποία υποτίθεται ότι θα εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά – μέσω ΔΝΤ, τρόικας, υποταγής στις αγορές και στον πιο άγριο και επιθετικό νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό.
Όπως διαβάσαμε σε σημερινά δημοσιεύματα του τύπου:
«Σε μείζον πολιτικό και ηθικό σκάνδαλο με τεράστιες διαστάσεις εξελίσσεται η υπόθεση Παπακωνσταντίνου - Εxpress Service. Ένα διαχρονικό και διακομματικό σκάνδαλο, το οποίο έρχεται να συντηρήσει με αποφάσεις του και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην πιο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.
Έκπληκτοι συνάδελφοί του υπουργοί και βουλευτές από τις ενέργειές του αναρωτιούνται αν αυτό είναι το νέος ήθος στην πολιτική, το οποίο έχει κάνει σημαία το κόμμα τους. Πώς δηλαδή ήρε μερικώς τη δέσμευση των λογαριασμών του κ. Γιάννη Ραπτόπουλου χωρίς να ρωτήσει και να ψάξει πρώτα τα αυτονόητα: «Χρωστάει ο κ. Ραπτόπουλος στο Δημόσιο; Είναι συνεπής στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του; Είναι φερέγγυος ή υπότροπος σε φοροδιαφυγή;».
Έκπληκτοι συνάδελφοί του υπουργοί και βουλευτές από τις ενέργειές του αναρωτιούνται αν αυτό είναι το νέος ήθος στην πολιτική, το οποίο έχει κάνει σημαία το κόμμα τους. Πώς δηλαδή ήρε μερικώς τη δέσμευση των λογαριασμών του κ. Γιάννη Ραπτόπουλου χωρίς να ρωτήσει και να ψάξει πρώτα τα αυτονόητα: «Χρωστάει ο κ. Ραπτόπουλος στο Δημόσιο; Είναι συνεπής στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του; Είναι φερέγγυος ή υπότροπος σε φοροδιαφυγή;».
Χωρίς να συγκαλέσει καν την αρμόδια επιτροπή του άρθρου 14 που επιλαμβάνεται τέτοιων υποθέσεων, ανέλαβε μόνος να υπογράψει την άρση των δεσμεύσεων και να συνεργήσει με τον τρόπο του αυτό στη ζημιά του Δημοσίου.»
Κατά τα άλλα – παρά τις πρωταπριλιάτικες δηλώσεις του πρωθυπουργού - καλούνται πάλι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι άνεργοι, οι νέοι να πληρώσουν το μάρμαρο. Να γνωρίσουν νέα συρρίκνωση των εισοδημάτων αλλά και των ελπίδων και προσδοκιών τους.
Και η ΝΔ κινείται μονίμως σε … πρωταπριλιάτικους ρυθμούς.
Σε απάντησή του στον πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς είπε επί λέξει: «Είπατε για τον προηγούμενο πρωθυπουργό. Εγώ βλέπω σε σας τον προηγούμενο πρωθυπουργό γιατί έχετε χάσει επαφή με την πραγματικότητα».
Μόνο που ο προηγούμενος πρωθυπουργός ήταν ο πρώην ηγέτης της ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής.
Φαίνεται, ότι έχουμε έντονο συναγωνισμό για την απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.
Στον ίδιο ρυθμό και ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε:
«Δυστυχώς τα πράγματα υπαγορεύουν μια κριτική γι΄ αυτή την κυβέρνηση, η οποία και αναιμική είναι και απονευρωμένη και πολύ φοβούμαι και αλληλοσυγκρουόμενη σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Η χώρα δεν έχει περιθώρια αναμονής και πολύ περισσότερο περαιτέρω ανοχής. Χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις και πιστεύω ότι οι αποφάσεις αυτές πρέπει να ληφθούν σε κάθε επίπεδο, από τη στιγμή που πιστοποιείται ότι ο χώρος των πολιτικών ηγεσιών κινείται σε ένα έργο του παραλόγου, περίπου σαν το «πλοίο των τρελών».
Μάλλον έχει δίκιο ο κ. Καρατζαφέρης για τις πολιτικές ηγεσίες που κινούνται «σ’ ένα έργο του παραλόγου».
Αφού κι ο ίδιος φαίνεται να ξεχνά ότι το κόμμα του ψήφισε το μνημόνιο, ότι σε κρίσιμες ψηφοφορίες στήριξε την κυβέρνηση. Άρα, έχει πλήρη ευθύνη για την πολιτική που σήμερα εφαρμόζεται και για την τροπή που παίρνει η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα.
Τώρα, για τις ευθύνες των ηγεσιών της Αριστεράς θα μιλήσουμε σε επόμενο δημοσίευμα.
Καιρός είναι όμως να σταματήσουν τα κάθε λογής ψέματα.
Αλλιώς όλοι μπορούμε να βρεθούμε προ εκπλήξεων …
Όχι και τόσο ευχάριστων.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)